2010-05-29 54 瀏覽
到達時間: 10:154位輪候時間: 無需輪候,即時有位 環境: 酒樓之中算寬敞 上菜速度: 好食物質素: 不過不失,無乜驚喜服務: 不過不失埋單速度: 快 泊車: 方便, 內有收費停車場博士評語: 值得一試譔寫日期: 2010-05-28
2010-02-14
$80 (早餐)
2010-05-10 56 瀏覽
非常富麗堂皇的裝潢!服務姐姐非常有禮貌 芝士焗海生蝦伊麵︰ $78芝士不「漏」,好多好多大大隻蝦,D蝦新鮮又甜,Tasty! 西蘭花炒帶子(配豪油)︰ $128清淡的一味餸,西蘭花較爽口,個人喜歡「林」一些。豉汁涼瓜炆鮮斑腩︰ $88涼瓜好入味,斑腩好鮮,甚至D料頭都好味,仲份量十足!正!仲有甜甜波羅和西瓜生果盆tim !很滿足的一餐~~
非常富麗堂皇的裝潢!
服務姐姐非常有禮貌

芝士焗海生蝦伊麵︰ $78
芝士不「漏」,好多好多大大隻蝦,D蝦新鮮又甜,Tasty!

西蘭花炒帶子(配豪油)︰ $128
清淡的一味餸,西蘭花較爽口,個人喜歡「林」一些。

豉汁涼瓜炆鮮斑腩︰ $88
涼瓜好入味,斑腩好鮮,甚至D料頭都好味,仲份量十足!正!

仲有甜甜波羅和西瓜生果盆tim !

很滿足的一餐~~
芝士焗海生蝦伊麵
西蘭花炒帶子
豉汁涼瓜炆鮮斑腩 (上)
2010-05-08
母親節
芝士焗海生蝦伊麵
豉汁涼瓜炆鮮斑腩 (上)
  • 豉汁涼瓜炆鮮斑腩
2010-03-21 23 瀏覽
明星畫舫, 裝修後樓梯大堂及天花卻是光鮮了不少, BUT個地板不用地毯, 感覺好像CHEAP左, 同個天花一D都唔MATCH那種格調但好彩D野食有進步,我地一家, 五個人便在此過了一個中午點心併盤有韮菜餃, 粉果, 叉燒包, 燒賣及水晶包各2, $45.8, 幾抵WOR且味道可以WOR豬潤鯪魚球粥炸襾是新鮮整起, BUT食落口有D油味, 似D油未太滾時便炸客家粉果幾好味鍋貼個皮唔厚唔實馬拉糕無咩蛋味, 都鬆軟同外表都幾靚沙爹雞肉串都OK豬扒湯麵都有一般上海舖既水準牛肉蒸得老左D全日最差最咸既豬紅蘿蔔, 連相都無影$8蚊一位茶錢, 5個人食了$280, 都不是太貴D伙計拎野, 加水和上點心時都快手既, BUT笑容欠奉, 不竟人地唔係買笑既
但好彩D野食有進步,
我地一家, 五個人便在此過了一個中午
豬潤鯪魚球粥
客家粉果幾好味
鍋貼個皮唔厚唔實
馬拉糕無咩蛋味, 都鬆軟同外表都幾靚
沙爹雞肉串都OK
豬扒湯麵都有一般上海舖既水準
牛肉蒸得老左D
全日最差最咸既豬紅蘿蔔, 連相都無影
$8蚊一位茶錢, 5個人食了$280, 都不是太貴

2010-03-20
2010-03-07 19 瀏覽
平日向市區太繁忙 週日有時間去行下新界都好我係無車人士 每次想去一個地方 都要諗餐死點搭車去咁o岩搵wikipedia有介紹: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%98%8E%E6%98%9F%E6%B5%B7%E9%AE%AE%E8%88%AB咁我地就搭86C去... 一落巴士 穿過停車場就到入口遠睇已經好大 入到去真係不得了超多人等位 但都唔會覺得太迫人 (因為LOBBY實在太大)我張飛仔個number同佢個叫緊個number相差21個 (心諗: 死喇 有排等... 除左我個A飛仔 仲有B, C & D飛仔要叫........................)但又唔係啵 等左20mins倒就有位喇! 可能果度太大 (有三層) 座位turn-over得好快!! 叫左8樣野煎堆幾好食 不太油膩 但超級滯燒賣好食 d蝦幾大粒珍珠雞好乾 無味 無料 只係一舊"實的的"既糯米飯流沙奶黃包好香奶黃 包好軟熟香煎蘿白糕佢地既蘿白糕 真係只係一舊蘿白糕 一d配料如蝦米&冬菇粒.... 乜都無味道ok 但食得兩啖就覺得好單調 無咬口炸雲吞一般 無乜特別叉燒酥好唔得!!
平日向市區太繁忙 週日有時間去行下新界都好
我係無車人士 每次想去一個地方 都要諗餐死點搭車去
咁我地就搭86C去... 一落巴士 穿過停車場就到入口

遠睇已經好大 入到去真係不得了
超多人等位 但都唔會覺得太迫人 (因為LOBBY實在太大)

叫左8樣野

味道ok 但食得兩啖就覺得好單調 無咬口

炸雲吞
一般 無乜特別

叉燒酥
好唔得!! 個酥皮太厚, 一d叉燒味都食唔到

春風得意卷
腸粉包住春卷... 呢樣點心唔知幾時變得咁hit 好似間間酒樓都有咁
呢間整得幾好 腸粉唔太厚 春卷食到大粒蝦

埋單$184
打包左一盒俾家人食

待應服務幾好 會自己黎check個茶壺夠唔夠熱水
收碟好快
menu上寫明每樣係即叫即蒸 所以要等15-20mins
食到飽飽 慢慢沿住城門河行返新城市廣場消滯 再搭火車返屋企
perfect!
2010-03-07
2010-02-23 31 瀏覽
一家大細, 食晚餐~~住左沙田咁多年,有當年 敦煌 到明星..而家明星裝修左,比之前好好多, 又企理, 洗手間又clean!!假日就好多人, 平日, 就ok啦~~當然, 食物味道冇什麼太驚喜啦
一家大細, 食晚餐~~
住左沙田咁多年,
有當年 敦煌 到明星..而家明星裝修左,
比之前好好多, 又企理, 洗手間又clean!!

假日就好多人, 平日, 就ok啦~~
當然, 食物味道冇什麼太驚喜啦
芝士蝦都ok
多寶魚~~好滑
脆皮燒雞~~真係脆
片皮鴨, 等得太耐. 味道一般, 但抵食
2010-01-25
生日
芝士蝦都ok
多寶魚~~好滑
脆皮燒雞~~真係脆
  • 多寶魚
2010-01-20 24 瀏覽
這艘泊在城門河畔多年的"明星海鮮舫",對她的記憶,大約是多年前,曾經跟家人來過此船的前身"敦煌畫舫"飲茶.繼上年路比Bear Bear,Dragon Fire,C兄等開飯朋友成家立室之後,一 踏入2010不久,開飯圈已有一單大喜事,貴網其中一位前列食家 - 陳真兄小登科之喜.在明星海鮮舫連開數十圍,賓客坐滿整層大廳,這趟真是":陳真賓客人數多".沒有時間來個蟹肉伊麵,不如看看是夜主人家,為我們安排了什麼菜式.當然出席飲宴,也不要期望有什麼驚喜.旨在恭喜朋友,及同其他朋友聯誼一下.當場內正播著Spice Girls名曲"2 Become 1"時,鴻運乳豬全體便隨著上場,是例牌飲宴的前奏,這個乳豬又做得不錯,皮脆鬆化,皮下肉厚有肉香.我們的一檯坐滿眾重量級人馬,當乳豬上桌不久,已經搶清光.小弟作為七十後,在九十年代中出來社會做事,在那個年頭,漢寶賣龍蝦賣到街知巷聞.去漢寶吃個龍蝦,對一個求學年代沒有錢吃龍蝦的年青人來說,已經是很高級了.所以當一出糧就去吃,來滿足自己的慾望,無論上湯焗,或者芝士焗,一樣喜歡.就算不去漢寶,也在其他酒家來一尾龍蝦,哈哈.想起這些往事,也有趣.是夜已為中年,摸摸

是夜已為中年,摸摸漸向上移的髮線,再看著這道上湯焗龍蝦,龍蝦用上高湯去焗,更突出龍蝦的鮮甜味,肉質厚而爽,龍蝦下的伊麵,索了湯汁同龍蝦味道,仍舊保持煙齦彈性.味道似是昨日,但心態不再昨日,始終已過了吃什麼也大驚小怪一番,在街上見到邊個邊個明星就要拿簽名的年紀.

蟹箝用錫紙包著上,這個賣相我也是第一次見.此味一定要趁熱吃,拿上手即放入口才是皇道,蟹鉗炸得金黃,內裏的蟹肉同蝦膠比例是後者較多.當每次飲宴一上發財蒜子柱脯,我就咬著軟淋的蒜子不放,另外的瑤柱頗大粒,其他如小棠菜,髮菜,我不會同大家爭.

也許當時年紀小,一去飲宴,永遠最期待席上的一碗翅.今天自然再沒有這個想法.是夜的蟹肉海皇大生翅.翅針不少,蟹肉亦多,質感亦比那些豆粉溝出來的"鼻涕"魚翅好得多.

福祿麒麟鮑片最吸引是個汁,因小弟有事要早走,最後的一味是清蒸東星斑,魚肉蒸得尚算嫩滑.其他的炸子雞,炒飯炒麵也等不及吃便要離開,真的要同主人家說聲不好意思.

但是,看著陳真兄,這段由英國發芽的情緣,今天在沙田收成正果.作為朋友,絕對替他們高興.年來眾開飯情侶,也開始逐一走進人生另一階段.繼陳真之後,接著的還有不再在尖東的公關,P.J...相信還陸續有來.搵食能手?千里?羊家的一對?

祝生活美滿.
開飯人佔兩圍
辣妹樂悠揚之2 Become 1乳豬
曼聯迷擺酒,大會啤酒竟係利x啤?
心跳龍蝦回憶
騎呢蟹鉗
2010-01-19 31 瀏覽
10年1月8日(星期五)晚,是日陳真兄和齋妹大婚,晚上假座於海鮮舫設喜宴招呼親戚朋友。多謝陳真兄的信賴,找小弟幫手做“兄弟”,最初心情惶恐,深怕有負所託,幸好當日諸事順利,小弟還臨時委以重任擔當晚宴主持一職。雖然當晚小弟表現不濟,口齒不清,還好有食友“太公”在旁主持大局,臨危不亂,表現穩定,最後能夠幸不辱命。由於當晚有任務在身,祇吃了部份菜餚;鴻運乳豬全體皮脆肉厚,不太肥;高湯焗龍蝦比較在婚宴菜式中見到, 龍蝦肉爽甜,份量也不少,不過高湯味道略淡;百花釀蟹拑用錫紙兜盛著上檯,倒是第一次看到,炸得金黃,幾香口;發財蒜子柱脯的賣相頗美觀,瑤柱幾大粒,髮菜份量不多,小唐菜尚算翠綠,芡汁不太杰;一向對酒席的翅不會抱有期望,幸好這個蟹肉海皇大生翅不是豆粉味精翅,尚能喝到些微鮮味而且味精下得不算多。往後要陪主人家敬酒和搞氣氛,忙得沒時間吃,雖然女友已給我留些魚、鮑片和生菜,但亦無心細嚼;幸好期間還有空檔可以吃燒雞,不過雞炸得很老又沒雞味。之後要幫忙主人家打點場務,炒飯還可以吃幾口,紅豆沙和美點雙輝亦沒有吃過,不過女友說紅豆沙很難吃,相信亦是事實!是晚食物祇屬其次,最重要的是新郎和新娘開心和得到在場

是晚食物祇屬其次,最重要的是新郎和新娘開心和得到在場親友的祝福,就算鄰檯的一對食友被玩足成晚,相信當時人也是高興的。

在此再祝陳真兄和齋妹幸福快樂,甜甜蜜蜜,百年好合,永結同心!
鴻運乳豬全體
高湯焗龍蝦
百花釀蟹拑
發財蒜子柱脯
蟹肉海皇大生翅
美點雙輝
紅豆沙
富貴炒飯、鮑汁伊府麵
2010-01-08
高湯焗龍蝦
2010-01-16 22 瀏覽
資深開飯食友陳真終於告別單身行列,前兩週在沙田的海鮮畫舫設宴款待親朋,說起這明星畫舫,其飲茶和晚飯也試過,不過已是多年前的事,不知它們的喜宴水準,又是那麼的一回事 ? 喜宴的食品都是大同小異,先來的乳豬是屬於麻皮那類,其皮是脆口的,略嫌稍為肥了一點,熱葷有上湯龍蝦和炸蟹蚶,大大盤的龍蝦肉,雖然其鮮味淡了一點,配合上湯芡汁和伊麵底,食味還是不俗,炸蟹蚶趁熱辣之下快吃,香口彈牙。以前的賓客例必對那碗魚翅趨之若驚,說真的也不是甚麼特別的美味,撇開「回本」的心態,今次這碗蟹肉燴翅味道還算不賴,其湯底能推起本身無味的魚翅,翅針不算少,所勾的芡汁不會過濃,加上吃出生拆的蟹肉在內,收得貨矣。其餘的髮菜瑤柱粒和生菜扒鮑片,雖然沒甚麼特別之處,用料總算落足功夫,吃入口也不覺過膩的情況,髮菜現今買少見少,總要有少量來點綴一下,重要是可挾多兩箸菜;魚是兩斤以上的東星,肉質還算滑,例牌的燒雞是冰鮮貨,弄得不過不失。最後兩款單味,是乾燒伊麵和蛋白菜粒炒飯,加上紅豆沙和美點雙輝,這樣的一餐就此大功告成,吃了大部份的食物,以這樣的筵席來說,其食物水準真的意料之上,順帶一提,由於女家有部份人是素食者,所以有席上有一部

最後兩款單味,是乾燒伊麵和蛋白菜粒炒飯,加上紅豆沙和美點雙輝,這樣的一餐就此大功告成,吃了大部份的食物,以這樣的筵席來說,其食物水準真的意料之上,順帶一提,由於女家有部份人是素食者,所以有席上有一部份是素宴,酒家也有一定的應變能力。

P.S. 小弟於禮堂所派的「禮物」,原本只是想弄點氣氛,但引出來的一些風波,卻是始料不及,如果令賢伉儷有所尷尬,本人在此再三向陳真兄致歉,應真一點的,確是祝陳真兄與齋妹白頭到老,永結同心。

2010-01-08
2010-01-11 21 瀏覽
不經不覺,陳真兄大婚日子已到,老套點都要祝福陳真兄同齋妹妹百頭皆老,永結同心............鴻運乳豬全體 : 一共三十幾圍,伙計同經理一齊捧隻豬出場都幾震撼又幾攪笑,點都要繞場一周先放低,擴音器又一味宣傳酒家恭喜一對新人,好明顯抽水,離譜.............酒樓出品,一定不會太差,但可能時間關係,比較厚肉,而且有點烤得過火.芝麻皮仍是保持水準,而且無我最怕見既燈泡眼球,已經好好多.高湯焗龍蝦 : 根本影唔到相,一上檯連杯都未舉已經十對八對筷子伸出去,不過係食伊麵為主,因為大家實在太肚餓啦,而且伙計無將拆殼拑放低,好多都食唔到,不過大家竟然可以係幾分鐘內清碟,完全係一班蝗蟲化身,話說龍蝦肉油泡過後,肉質爽脆,伊麵吸收蝦汁之後更加冶味,不錯.百花釀蟹拑 : 由於大家想親熱點,所以有十三人,大家都不介意,而且有另一對新拍拖人仕比大家乜都恭喜一餐,真係玩得勁開心,蟹拑已經好耐無在婚宴中出現,不過今次用上細蛋撻兜擺放,又真係幾怪相,不過熱辣辣又彈牙,的確幾好食.發財蒜子柱脯 : 髮菜已經禁止出口,而且收集過程會破壞生態,實在不宜多食,所以今次所見,份量可以說是點綴用,瑤枉粒夠大,又

發財蒜子柱脯 : 髮菜已經禁止出口,而且收集過程會破壞生態,實在不宜多食,所以今次所見,份量可以說是點綴用,瑤枉粒夠大,又炆得夠淋,玻璃茨亦算輕,個人來說幾喜歡.

蟹肉海皇大生翅 : 一向都覺得是豆粉翅,幸好今次算輕手,同樣地,蟹肉及翅都輕手,有點近湯的感覺,師傅味不重,喜宴一向如此.大家食完都會諗到敬酒時間.

福祿麒麟鮑片 : 鮑片又係扣汁引味,主力都係食生菜.

清蒸東昇班 : 本身喜歡食魚,特別係東昇及蘇眉都是我最愛,不過後者已是受保護魚類,非必要都是忍口,東昇本身肉質嫩滑,一條直骨更是方便食用,比起用青班好得多.

明星極品燒雞 : 有點失色,炸得過火,斬到甩皮甩骨,好可惜,而且是雪貨,無雞味.

富貴炒飯 : 一窩炒起,無可能鑊氣夠,所以好多是一舊舊,好濕.

鮑汁伊府麵 : 同樣道理,伊麵有點破碎,不過味道尚可

百年好合 : 有點冰凍,可能是從雪櫃或是放得太耐取出,所以糕點太結實.

大家實在太高興,檯上一對新人,檯下一對新人,比人玩到頭擰擰,由於一早預計會發生,所以呢檯一早滿座,一講恭喜,實有人中招.................真係唔好意思陳真兄

p.s : 男MC太公,女MC千里,外形殺晒,主人家真識搵人.

永結同心
某人經常搶鏡
除夕
某人經常搶鏡
2009-12-18 9 瀏覽
平時去開既明星都係在港島區因為今天要姐妹~我就嚟咗沙田區食呢到既名別都特別一點~原本訂三位咋, 但新郎哥怕唔夠坐, 係12:00時又打電話同人講要多一圍wor點知去到,三位都夠晒數 , 想cancel 但又唔得wor, 部長話落晒單, 一定要照開~crazy... 想賺 人錢就亂咁講.. 什麼叫一定要呢? 因為適逢大喜日子, 所以先不跟他們嘈丫~簡直係離譜呀~ 講番呢度食物先~新郎哥己經一早落咗以下既Order~ 乳豬拼盤, 有义燒,海蜇,雞~ 都唔錯好味~排骨炒面~ 脆面底~ 好好味~木瓜杞子湯~ 好好飲,因為有少許藥材,味道唔錯,我仲飲咗二碗添....闊佬炒飯~ 飯身做得不錯,乾乾地幾好味~蒸魚~ 條魚太老,做得一般咋~至於點心方面: 蝦餃~ 雖說是頂點, 但做得一點也不好, 個皮不夠薄之餘,隻蝦食落去有點油膩, NO 好食丫义燒包~ 屬於一般之作, 但因為夠熱所以感覺好味~流沙奶皇包~ 呢個做得唔錯喎~ 出面既流沙包大多數係好稀既,但呢個就不同, 不會太稀,有少少凝固咁, 食落去又幾好味喎~奶皇馬拉卷~
平時去開既明星都係在港島區
因為今天要姐妹~我就嚟咗沙田區食
呢到既名別都特別一點~
簡直係離譜呀~ 講番呢度食物先~

新郎哥己經一早落咗以下既Order~

乳豬拼盤, 有义燒,海蜇,雞~ 都唔錯好味~

排骨炒面~ 脆面底~ 好好味~

闊佬炒飯~ 飯身做得不錯,乾乾地幾好味~

蒸魚~ 條魚太老,做得一般咋~

至於點心方面:
NO 好食丫

义燒包~ 屬於一般之作, 但因為夠熱所以感覺好味~
不會太稀,有少少凝固咁, 食落去又幾好味喎~
奶皇馬拉卷~ 無咩奶皇料, 只係外表係馬拉糕咁, 都ok既
燒賣~ 都唔錯~

仲有其它點心,但我並沒有食過, 不便評論~

整体尚可, 但呢種收錢手法實在太過份~

2009-12-15 13 瀏覽
新裝潢之後第一次黎喇...果然係一架大船呀...10.30am 黎...15分鐘就有位了...安排了在2樓... ee...今晚有2個結婚場喎...左邊個board 係西式...粉紅色的幾romantic...右邊個board 係中式...紅色的幾熱鬧...都用上玫瑰花...再有新裝同水晶燈...真係幾grand 幾靚呀...但係飲茶d位有d迫...台同台之間都冇位喇...坐低左就冇得move 了...雖然個場地好大..不過人手都ok 呀...佢地好有system...唔會一個人做曬d野...不過我地就要睇人黎request 去收野, 落order, 加水了....食物方面都幾多野食呀...especially 甜品部...放曬係度...睇到都想食呀...芒果卷...其實係sticky rice ball...不過長條形... 中間仲有鮮芒果...唔太甜...軟軟的...潮安海鮮炒飯...好奇的潮安係會點? 原來有菜幹...魚肉一起炒...潮安的特色野??? 炒得幾乾身同夠味...柚子皮...第一次食...又幾ok 喎...佢地say 好考功夫架...真係...食唔出咩苦澀味...好淋
新裝潢之後第一次黎喇...
果然係一架大船呀...
10.30am 黎...15分鐘就有位了...
安排了在2樓... ee...今晚有2個結婚場喎...
右邊個board 係中式...紅色的幾熱鬧...

雖然個場地好大..不過人手都ok 呀...
佢地好有system...唔會一個人做曬d野...
芒果卷...
潮安海鮮炒飯...
柚子皮...
第一次食...又幾ok 喎...佢地say 好考功夫架...真係...食唔出咩苦澀味...好淋!!!
炸雲吞...
剛炸好的...好脆呀...又唔會成口油or 太焦!!!
仲食左好多野...不過不失咁喇~

2009-12-13
$ 75 (午餐)
2009-12-04 10 瀏覽
其實這地是敦煌畫舫的以前的店位小時去過幾次還記得應該是設計比較特別至少現在進去都會覺得這建筑不錯但就算巴士是下車再走4-5分鐘就到但好像也不會想起可以在此地用餐中午都是點點心的時間最好的是流沙奶黃包,差不多收臺我才食剩下的那個都是流沙的蝦餃和炸蝦餃不錯,挺彈口魷魚都還可以,算滑大窩米粉很普通蛋散就很差,一塊塊上大大堆的甜甜液體,蛋散一夾就碎總括說就是普通家人聚會的好地方吧,不是甚麼特別開飯點
其實這地是敦煌畫舫的以前的店位
小時去過幾次還記得
應該是設計比較特別

至少現在進去都會覺得這建筑不錯
但就算巴士是下車再走4-5分鐘就到
但好像也不會想起可以在此地用餐

中午都是點點心的時間
最好的是流沙奶黃包,差不多收臺我才食剩下的那個都是流沙的
蝦餃和炸蝦餃不錯,挺彈口
魷魚都還可以,算滑
大窩米粉很普通
蛋散就很差,一塊塊上大大堆的甜甜液體,蛋散一夾就碎
總括說就是普通家人聚會的好地方吧,不是甚麼特別開飯點
2009-11-29
2009-11-23 13 瀏覽
一年之中最多親人生日的月份就是11月,所以一餐接一餐的去吃,吃得明顯體重也增加了不少。昨天同時為了幫一班由加拿大老遠回港的親戚作洗塵,所以就挑選一間他們應該感到非常新奇的海鮮舫吃晚飯,儘管其實那不是一艘真的船,只是一艘英泥所建造的船型物體,不過窗外的夜色應該也對非香港人頗吸引吧!叫了一個套餐,套餐中比較特別是兩道菜:-1.南瓜中蝦烏冬:自己喜歡吃南瓜,而此組合是第一次吃到,中蝦的確很大的一隻,啖啖肉,配合南瓜做的汁配以烏冬,非常好味道的。2.芋頭帶子:像我們喝茶吃的芋角一樣,不過入面包裹住一隻很大的帶子,味道不錯,只是不能夠吃得太多,不然的話,會吃滯。最後之壽飽不是傳統的白色像桃一般的,而是一半以紅色的奶黃飽代替,紅白相映下分外有特式。吃罷一頓開心的壽宴兼洗塵宴,各位愉快地回家去。

叫了一個套餐,套餐中比較特別是兩道菜:-

1.南瓜中蝦烏冬:

2.芋頭帶子:

吃罷一頓開心的壽宴兼洗塵宴,各位愉快地回家去。
南瓜中蝦烏冬
生炒儒米飯
公筷
兩種壽飽
2009-11-12 21 瀏覽
鴻裕的金毛兒子今天滿月,他預早兩星期前約定親朋好友聚餐,分享他小寶寶誕生的喜悅。飯局無邊界,晚上走到這艘靠岸停泊的大理石巨船酒樓。自從海鮮舫裝修後很久沒再光顧,就趁這機會舊地重遊。菜餚嚐到一半當爸爸的已酊酩大醉,雀躍捉住大家拍照,難掩心中的興奮與激動!脆皮燒雞~~新鮮嫩滑,肥瘦適中,皮夠脆,吃到捧腹時間,這道菜餚仍見每張檯都吃清光清蒸班魚~~火候掌握適中,魚既鮮且滑乳豬全體- 好大隻又肥又膩,一咬融化的變成整口肥油! 絕對見不得大場面!白灼蝦~~不新鮮,失卻爽脆和鮮味!

清蒸班魚~~火候掌握適中,魚既鮮且滑
白灼蝦~~不新鮮,失卻爽脆和鮮味!
2009-09-30
2009-10-28 2 瀏覽
由敦煌畫舫開始 , 到現在的明星海鮮舫耐不耐都跟屋企人一起去幫襯 , 對上一次 , 有成年前 , 多年來沒有回港 , 移民加拿大的家人回來了一起去明星海鮮舫的貴賓廳吃晚飯 , 所以印象比較深刻其次就係碟辣酒煮花螺 ( 為食鬼對好食嘅餸菜梗係多多少少有d印象啦 )真係正的 , 推介推介 !!辣度適中 , 花螺夠大夠鮮嫩 , 食咗兩小窩

由敦煌畫舫開始 , 到現在的明星海鮮舫
耐不耐都跟屋企人一起去幫襯 , 對上一次 , 有成年前 ,
多年來沒有回港 , 移民加拿大的家人回來了
一起去明星海鮮舫的貴賓廳吃晚飯 , 所以印象比較深刻
其次就係碟辣酒煮花螺

( 為食鬼對好食嘅餸菜梗係多多少少有d印象啦
真係正的 , 推介推介 !!
辣度適中 , 花螺夠大夠鮮嫩 , 食咗兩小窩

• 辣酒煮花螺