2024-04-10 230 瀏覽
喺黃竹坑食晏,最簡單就係食工廠大廈入面搵茶記,係業勤街有條樓梯有人行出黎先見到大廈入面有間明星茶餐廳,見佢都多客,一於試下先午市套餐50蚊仲包野飲或例湯邊到搵先,今日d套餐睇唔啱就叫左個新鮮大蝦楊洲炒飯$55,都跟野飲,阿姐話炒嘢要等我仲開心添唔係炒定喺度,隔離嗰個人選香豬扒睇落都唔錯,下次可以一試,玩住電話睇發現上唔到網但係好在有wi-fi。好快就有得食,賣相都幾唔錯有好多叉燒粒同蝦仁,個飯啱啱炒起熱辣辣,飯又夠乾身,蝦仁彈牙叉燒粒正常,係爭少少咸味,但好彩係咁畀我試到佢嘅辣椒油都幾香。熱咖啡都幾好飲,係細杯左d唔夠喉。p.s.凍飲加2蚊好抵喎
熱咖啡都幾好飲,係細杯左d唔夠喉。
p.s.凍飲加2蚊好抵喎
2024-01-16 249 瀏覽
肉餅好Juicy ,尤其是湯好好好飲,價錢好合理,食得好飽,因為可以免費再添飯 ,周圍搵唔到 ,一個禮拜嚟三至四次,每次都有唔同菜單,配搭好得宜,希望可以出更多菜式,可以日日試唔同嘅嘢
肉餅飯  西洋菜湯

2024-01-16
5 分鐘 (堂食)
肉餅飯  西洋菜湯
2022-02-21 921 瀏覽
日日有不同靚湯,平日自己都唔會煲,湯是足料宜無味精,因為飲咗無口亁唔洗去飲水,每星期都有新菜式,肉餅好食又厚又多肉,堂食唔夠飯可以再添一次,有家的感覺又多款選擇good
2021-08-31 718 瀏覽
之前係黃竹坑返工,周圍都無乜好野食,食黎食去都係個幾間茶記嘅外賣🤮今日就講講平時食嘅其中一間,明星茶餐廳選擇都多變化,一星期就換一次餐單,每日都有我最喜歡嘅蒸肉餅🥰夠曬足料,又厚又夠味,唔會薄衣衣咁不過就算幾好食都好,其他選擇都係唔太吸引,都係將唔同嘅配料,組合,然後拎去蒸呀炸呀炒呀,有時都會中下伏😭不過價錢又唔太貴,45一餐飯包熱飲,港島區真係買少見少,疫情之下,真係好好珍惜,唔係又少一間本地茶記🤔

2018-11-28 1484 瀏覽
今朝早左返工,專登探索下黃竹坑既早上,睇下有咩靚早餐食。黎到業勤街,發現到「明星」招牌,就佢啦。叫左沙嗲牛肉面,呢到既面全部都係用出前一丁,唔使額外加錢,呢點都幾意外。食飽,開工!
今朝早左返工,專登探索下黃竹坑既早上,睇下有咩靚早餐食。

黎到業勤街,發現到「明星」招牌,就佢啦。

食飽,開工!
2017-11-06 1320 瀏覽
見佢喺樓下派外賣紙好似幾有誠意,平時我都甚少叫外賣,第日就唸住試吓叫揀好咗之後突登提早啲避開LUNCH時間前打電話去點知一講要咩就即刻畀佢鬧, 話你睇清楚外賣紙啦!冇呀(原來佢日日張外賣紙都唔同既)張傳單就寫住每日不同歡迎查詢咁我咪問今日有咩啦,跟住佢勁惡話你睇清楚啦!!嘟------咁就cut左我線!喂大佬邊有人EXPECT你張外賣紙日日唔同?????又話歡迎查詢,咁你日日轉你唔講我點知有咩食呀?
揀好咗之後突登提早啲避開LUNCH時間前打電話去
張傳單就寫住每日不同歡迎查詢
咁我咪問今日有咩啦,
跟住佢勁惡話你睇清楚啦!!嘟------咁就cut左我線!
喂大佬邊有人EXPECT你張外賣紙日日唔同?????
又話歡迎查詢,咁你日日轉你唔講我點知有咩食呀?
2017-11-06
外賣送餐
2012-07-23 1569 瀏覽
是日因為會計軟件的training course而來到黃竹坑遊蕩。一老早來到了,離9:30還有相當多的時間。在無人的工廠區街上不易一件開心的事。我趕緊打開手機的Apps,找地方食早餐。不過是難找的,因為食肆不多,而且以前常來的我,早已食過哂這兒的大多數工廠食堂。是日,行入山邊的內街,讓我找到了這一間 《明星茶餐廳》,可以安心的食一個早餐。店子位置偏僻,是位於一間建立在山邊的工廠大廈,而且這不是地鋪,要食就得要行上一條長樓梯,在2樓的側門出口入去才能找到。若不是一個大大的藍色banner,相信只有工廈內工作的人,才知 "架部"。早餐,是日的配搭是意粉,多士及炒蛋。意粉用上了忌廉湯來做soup base。吃起來特別的甜,亦帶有傳統叉燒湯意的味道,可惜的是,沒有叉燒而變了一片薄薄的餐肉。炒蛋未算最滑,奶茶也未算最滑,輕輕的早餐,只是提神良物。吃罷去上堂,可是提神力度未夠,釣了半天的魚。

吃罷去上堂,可是提神力度未夠,釣了半天的魚。
$20 (早餐)
2010-09-13 916 瀏覽
八月上旬.晴如果控煙辦說捉人室內吸煙有困難,其實沒道理,去機竇捉就包佢地捉到手軟。或者來這裡,也可以。早上來到,沒有客人,也沒人招呼,因為店員正忙著跟熟客在吹水。主動的走去落了單,給我的感覺是,阻了她跟人傾計。但沒辦法,我都趕趕地的,唔好意思。當然,坐下不久,同一店員又來問我吃什麼,我知,說什麼也沒用,阻了她,就是阻了,對不起。不想吃太多,也不能吃太多,就只要了叉燒炒蛋加蟹柳卷。先來的是熱咖啡,淡而薄身,不是茶記應有的水準。說是叉蛋,來的是腿蛋,也沒所謂了。蛋煎得薄薄的,一無是處。反而蟹柳卷還有點創意,是好像西多士般的炸麵包,塗上沙律醬,卷著蟹柳的,幾好吃。做這裡的熟客,也真的難,因為要體諒埋這裡的低食物質素。不過可以在室內吸煙,可能就是增值位,因為我是當日除我之外,真的是人手一支煙的。埋單以為是20元(餐單上標明的),但收又收18元。不問究竟了,付了錢就走。
八月上旬.晴

蟹柳卷是有趣的
水準以下的熱咖啡
$18 (早餐)
2009-08-11 688 瀏覽
在這區工作咗一段日子, 每天到午飯時間, 總會渣車到市區揾食, 亦曾試過一支公到附近的食堂, 但始終唔係個皮! 今日同事就介紹咗呢度, 仲話d肉餅都唔錯.位置响工業大厦2樓, 大廈傍邊有長樓梯可直達2樓. 店內座位不多, 有四五張圓枱, 全店大約可坐廿多人, 地方也見得整潔, 還有八卦雜誌免費提供閱讀. 午餐日日唔同, 也有五六個選擇, 價錢一律$32, 凍飲加$2蚊, 當然也有例湯, 每天還有蒸鮮魚添!我哋幾個一人點咗個午餐, 大家share嚟食: 咸蛋蒸肉餅 - 肉餅蒸得都頗鬆化, 味道不錯, 絕對唔差得過民聲! 馬拉盞炒通菜 - 適時嘅通菜炒得入味, 送飯一流, 絕對有住家菜feel! 咖哩雞 - 住家式嘅咖哩汁相當惹味, 而d薯仔係先炸過至煮, 絕對用心唔馬虎! 有咁多好餸, 一白飯當然唔夠候, 呢度重有個好處係白飯任裝, 低食!估唔到工業大厦內都有咁美味, 又有住家菜feel嘅茶餐廳, 我哋即時封咗呢度係我哋嘅 can 天!
今日同事就介紹咗呢度, 仲話d肉餅都唔錯.

我哋幾個一人點咗個午餐, 大家share嚟食:

有咁多好餸, 一
白飯當然唔夠候, 呢度重有個好處係白飯任裝, 低食!
咸蛋蒸肉餅
馬拉盞炒通菜