2019-11-03 939 瀏覽
沙田新城市廣場嘅底層有一間明珠閣,其實係好似飲茶咁食點心嘅。佢地午市嘅套餐都幾抵食,有單人粉麵餐,或者有兩個人以上就可以試二人餐,就最抵食。佢哋嘅二人套餐,有燒味,自選嘅點心,同埋炒粉麵飯,都係百二三蚊到,兩個人食其實一定食唔晒!差唔多3個人黎,都可以叫一份二人餐再加一兩樣點心。呢度比較推薦嘅就係佢地嘅叉燒,全部厚切,同埋部位應該揀過嘅,都係帶少少肥的梅頭,如果散叫嘅話其實都幾貴。另外,當然仲有啲而家新興造型非常可愛嘅點心,好似依個一個雜錦三色包咁樣,最可愛嘅豬仔拎咗係手會係唔捨得食,餡料一般都係朱古力,豆沙,奶黃之類。如果行開附近要飲茶,其實可以一試,唔一定要上7樓去美心嗰度排隊啦。

• 點心
2019-10-05 763 瀏覽
因為要係沙田新城市購物既關係,都係選擇係商場午餐,可以係大型商場插旗既食肆,當然都係大集團啦⋯⋯都係個句,我係一向支持小店。叫左個午市二人套餐,有菜,海南雞,蛋白炒飯,例湯,腸粉,鵪鶉旦燒賣,當然要加一同茶位費啦。先講海南雞,已經唔夠熱,距離「暖」都差好遠,上枱D雞皮已經好乾身,味道亦肥佬!屋邨餐廳做得好過佢。炒飯亦可以,尾段加入雪耳一齊炒,雪耳軟硬適中,幾特別。例湯味道都係遍鹹腸粉同燒賣都無問題,食得過。炒菜本身無乜嘢,只係食食下見到條蟲🐛 😱最後要提既係,集團商店,收費亦收足,作為客人都希望買得到應有既質素,碗湯真係賣相有點嚇人,我隻湯盅好多位置都崩左,本身上枱,湯碟都有湯,應該廚房出菜前要抹一抺。

炒飯亦可以,尾段加入雪耳一齊炒,雪耳軟硬適中,幾特別。

例湯味道都係遍鹹

腸粉同燒賣都無問題,食得過。

炒菜本身無乜嘢,只係食食下見到條蟲🐛 😱

2019-10-03 468 瀏覽
今天放學後我和兩位同學到沙田大會堂,欣賞同學的水彩畫展出 ,不過 ;賞畫之前我們先祭五臟廟 ,又去返 上次我們吃午餐的明珠閣,上次是散叫,覺得很不錯。今次我們三人行 點選了精選2人套餐 三人分享 ,套餐分別選擇蜜汁叉燒王、水晶菠菜餃、陳皮牛肉球和瑤柱蛋白菜粒炒飯, 並奉送是日靚湯及白菜時蔬。兩碗有豬骨 紅蘿蔔湯料的老火湯,味道尚可,走油白灼菜心 十分健康,半肥瘦 蜜汁叉燒王腍腍滑滑。兩款點心我們選擇菠菜餃 和牛肉球都是大大件,熱騰騰的牛肉球有肉味、爽滑,菠菜餃的菠菜相信經過廚師處理,都十分可口,蝦仁也爽脆。炒飯 炒得非常之好,粒粒飯香沒有油膩感,有瑤柱、翠玉瓜、蛋白,清淡中又感覺豐富和健康。

2019-10-03
2019-09-29 381 瀏覽
今日同我女朋友去日本,去咗沙田第一城城市廣場,明珠閣,飲下午茶,叫咗兩個雲吞麵沙薑豬手,仲有就係,一個甜品。呢間明珠閣,以前冇咁多嘢食,而家多咗好多嘢食選擇好多。不過晏晝好多人排緊隊好彩我哋呢兩個我就唔使排隊喇。我哋仲叫左個乳鴿試下個乳鴿嘅味道正唔正。佢呢度係飲中式茶嘅所以哩但係都可以叫汽水啊飲品啊。個賣相都好靚,尤其嗰啲小點呢都有有卡通公仔。我哋食咗大約一個鐘头左右,誒好舒服,環境都唔錯。埋單都算貴下次再嚟呢間鋪頭都幾好。
2019-09-18 408 瀏覽
放假天☺️去沙田睇戲買完飛就去醫肚先男朋友話想食下一盅兩件好啦,見呢間唔使排隊就試吓啦😎流沙奶皇包,一啲都唔流心嘅🤦🏻‍♀️失望蒜蓉蝦春卷,熱辣辣,每啖都有蝦,正丫叉燒腸粉,好似一早整定咁,唔熱嘅🙈鮮蝦燒賣,大大粒,一啖食哂好滿足鵪鶉旦燒賣,不過不失啦,唔算好好食銀芽肉絲兩麵黃,味道很淡,一般另外想講一講職員啲態度🤦🏻‍♀️一係就圍埋傾計 有客叫又聽唔到行到埋你又黑口黑面🙄想點丫😒😒😒
放假天☺️去沙田睇戲
買完飛就去醫肚先
男朋友話想食下一盅兩件
好啦,見呢間唔使排隊就試吓啦😎

流沙奶皇包,一啲都唔流心嘅🤦🏻‍♀️失望
蒜蓉蝦春卷,熱辣辣,每啖都有蝦,正丫
叉燒腸粉,好似一早整定咁,唔熱嘅🙈
鮮蝦燒賣,大大粒,一啖食哂好滿足
鵪鶉旦燒賣,不過不失啦,唔算好好食
銀芽肉絲兩麵黃,味道很淡,一般

另外想講一講職員啲態度🤦🏻‍♀️
一係就圍埋傾計 有客叫又聽唔到
行到埋你又黑口黑面🙄想點丫😒😒😒
2019-09-04 332 瀏覽
因為一有十幾人食晏,想方便傾計,就通常食酒樓。但沙田新城市八樓的酒樓大致上都食過,而且味道其實沒太大分別。搜查下,發現了這間店,點心價錢好像更便宜。這店的服務很好,不像普通酒樓般好嘈,傾計最好。上菜都快,食物味道不錯👍🏻特別推介叉燒,還有賣相很可愛的小包子。炸春卷亦夠脆。套餐好抵食,份量好夠。不過,如果切蛋糕要俾五十蚊切餅費,但店員可以幫你分,咁多人都分得好平均不過,一定要叫佢唔好問係咪上得蛋糕,因為個次佢一問就無哂驚喜🙈

2019-08-04 476 瀏覽
很久沒有出外食中餐午餐,經過明珠閣,不用等位,於是膽粗粗入內。入座後待應馬上奉上熱茶及menu。Menu種類繁多,不過午餐menu卻只得一頁。點了個牛腩面,不用5分鐘已經上台了。牛腩肉質ok,不癡牙,面沒有鹼水味,可惜分量對於我這位男士來講比較少。另外還點了個時菜,可惜煮得不夠稔,有點生。餐廳座位舒適,店員主動斟茶遞水,結帳時要加一。其實餐廳有些二人套餐,有點心,有飯,看到鄰卓點了,賣相比我的牛腩面吸引,有機會下次可以一試。

牛腩面
2019-07-25
2019-07-30 461 瀏覽
又來食,今次食小菜😋每次同屋企人黎沙田食晚飯,多數會黎返呢間食小菜,多種類又好食。今日等位都唔算多人,好快就有位。叉燒次次黎到都叫,因為好味,今次啲叉燒切得好好,唔再係大大嚿。半肥瘦叉燒我就至鍾意食啦,餸埋白飯就一流啦😆必食咕嚕肉🤤呢間咕嚕肉唔似出面咁多粉漿,而且味道啱啱好。今次就瘦咗啲,肥返少少就好啦。雖然兩樣餸都係豬,但唔怕,仲叫左其他野。今次仲叫左個湯,反而有d失望,太過淡,應該忘記加鹽😂
又來食,今次食小菜😋

雖然兩樣餸都係豬,但唔怕,仲叫左其他野。

今次仲叫左個湯,反而有d失望,太過淡,應該忘記加鹽😂
2019-07-03 631 瀏覽
放假同女朋友去新城市食晏,佢話想去飲茶,原來選擇唔多。如果高峰時期唔想等咁耐,明珠閣係個好選擇。餐廳唔係一般酒樓圓枱設計同充滿空間感,但員工有禮貌都可以令用餐體驗感覺良好。香煎素腐皮卷($38)。一上枱熱辣辣,入面餡料好足,有西芹,冬菇,蘿蔔等等。牛肉腸粉($46)。粉皮都算滑但略嫌太厚,又唔夠料。水晶菠菜餃($40)。出面好多酒樓都係菠菜多過蝦,係呢間係蝦多過菠菜,脹卜卜,大滿足。女朋友想食動物包但係唔知點揀,原來可以做個貪心鬼,一次過叫曬三款。三色手工包($42)。熊貓係紅豆蓉,足料又唔算太甜。黃色熊仔係流沙包,有好香鹹蛋黃味,大推! 豬仔係流心朱古力醬,最麻麻地係呢一款,同個包唔夾。食緊唔覺,之後發現好口渴,明顯落多咗味精。

牛肉腸粉($46)。粉皮都算滑但略嫌太厚,又唔夠料。

食緊唔覺,之後發現好口渴,明顯落多咗味精。

2019-06-25 635 瀏覽
有日喺沙田提早收工,六點幾又有d肚餓,所以同老公就去明珠閣食個二人餐,嗰日我地揀咗香菇螺頭燉湯,個湯夠曬熱又夠濃味,好飲!前菜叫咗鐵板叉燒,有職員會拎塊熱鐵板出嚟再淋d蜜汁落去,有視覺效果嘅,叉燒好厚,但一d都唔鞋,正!主菜叫咗秘製牛仔骨,依蝶餸就差d喇,咸得濟另外最出色嘅係海鮮豆腐煲,d豆腐炸完再煮都仲好滑,海鮮好足料,有魚,蝦,帶子,好鮮味,最正係依個煲!全個套餐連加一,最後賣品451,我覺得價錢合理,可以再食!

主菜叫咗秘製牛仔骨,依蝶餸就差d喇,咸得濟

全個套餐連加一,最後賣品451,我覺得價錢合理,可以再食!
2019-06-11 554 瀏覽
想食中餐,見到有個二人餐價錢都好合理,而且內容非常豐富 ,裏面都係一啲家常菜,好啱胃口!叫咗欖菜四季豆同咕嚕肉, 小食方面要咗一個比較難自己整嘅金沙雞翼。金沙雞翼有4隻,都係剛剛炸起,再包上濃郁的咸旦醬汁! 如果冇記錯個鹹蛋醬汁,應該係咸旦再加牛油煮成,其實真係非常極邪惡,不過我美食當前,食咗先講!當中最出色同吸引嘅我覺得係雲吞雞,因為咁啱佢畀咗一隻大雞髀!我覺得好幸運喔!而且雲吞都好新鮮,湯亦夠味!其他水準都唔錯!讚呀!

其他水準都唔錯!讚呀!
2019-05-22 864 瀏覽
明珠閣位於沙田新城市廣場地下, 盡佔地理優勢,擺枱雖密但不困聲, 環境和招呼不過不失。鐵板叉燒王 侍應在食客前把叉燒放在鐵板上,再淋上黃豆同蜂蜜,先聲奪人,讓視覺和嗅覺得到滿足。可惜黄豆唔夠淋,醃肉時間不足,除外皮外,肉本身淡而無味,但外層蜂蜜又太甜搶了所有味道,加上超厚切, 似在吃淋上蜜糖的煲湯豬展般,幸有鐵板溫熱才不至乾硬。近年很多店舖賣的叉燒偏乾偏韌,很多人吃到腍叉燒已覺皇恩浩蕩, 其實好的叉燒不只講求肉腍, 更要肉汁豐盈; 好的叉燒要花時間醃製, 有一定脂肪, 火喉足,把肥膏燒至金香酥化,能做到炭香四溢更佳,好叉燒難求矣。Xo醬炒腸粉 芽菜太鹹,要連腸粉一齊食,但腸粉不入味,也欠缺醬炒風味。晶瑩鮮蝦餃 皮薄,但落味太重手,只能吃到蝦的鹹味。年前也有光顧,記憶中食物質數不差,但今次大失所望,總的來說調味太差,希望只是偶一失手。很怕光顧新城市廣場食肆, 食肆選擇雖多,但洗手間就寥寥可數, 任何時候都大排長龍, 作為一個大型廣場,配套之差無出其右!

鐵板叉燒王

鐵板叉燒王

Xo醬炒腸粉
芽菜太鹹,要連腸粉一齊食,但腸粉不入味,也欠缺醬炒風味。
xo醬腸粉

晶瑩鮮蝦餃
皮薄,但落味太重手,只能吃到蝦的鹹味。
晶瑩鮮蝦餃

香煎素腐皮卷/
2019-05-19 577 瀏覽
今年母親節揀咗明珠閣食飯。一行五人,預早訂咗枱,去到即刻有枱畀我地。我地點咗個四人套餐,加個精選孖寶A。上菜好快,去個廁所返嚟已經有幾碟小菜出咗。可能係節日要翻枱。由於個套餐嘅“原隻鮑魚燴花菇”得四位,我地加單要多一客,價錢為HK$90。“砂窩雲吞雞煲翅”寫住(四位用),可以舀到五碗,不過雲吞得四粒。呢個义燒皇係我最期待,因上次售罄無得試。不過,义燒太瘦,唔好食,好失望呀!“清蒸游水花尾龍躉斑”不過不失。“蝦子草菇海參煲”,海參唔夠入味。整體來講唔錯,會再次去幫襯。
今年母親節揀咗明珠閣食飯。
一行五人,預早訂咗枱,去到即刻有枱畀我地。

我地點咗個四人套餐,加個精選孖寶A。

上菜好快,去個廁所返嚟已經有幾碟小菜出咗。
可能係節日要翻枱。

由於個套餐嘅“原隻鮑魚燴花菇”得四位,
我地加單要多一客,價錢為HK$90。
原隻鮑魚燴花菇

“砂窩雲吞雞煲翅”寫住(四位用),
可以舀到五碗,不過雲吞得四粒。
砂窩雲吞雞煲翅

呢個义燒皇係我最期待,因上次售罄無得試。
义燒皇拼海南雞

不過,义燒太瘦,唔好食,好失望呀!

“清蒸游水花尾龍躉斑”不過不失。
清蒸游水花尾龍躉斑(約一斤)

“蝦子草菇海參煲”,海參唔夠入味。
蝦子草菇海參煲

整體來講唔錯,會再次去幫襯。
2019-05-12
$297.8 (晚餐)
母親節
原隻鮑魚燴花菇
砂窩雲吞雞煲翅
清蒸游水花尾龍躉斑(約一斤)
2019-05-11 564 瀏覽
同屋企人飲茶,呢一間點心得沙田先有㗎,每次飲茶都叫到成枱都係嘢食,次次都捧住個肚走😂而且覺得佢啲小菜或者點心都幾好食😋飲茶最鍾意叫多點心多小食,越多種類越好,搞到成枱都係嘢食先開心㗎嘛🤣呢一間整嘅叉燒都幾好食啊,用咗梅頭豬整,好入味又林,不過就覺得大嚿咗啲,切番細嚿啲就好啦~而且其他小食都好食,例如金磚豆腐,冶味鳳爪,雞絲粉皮,好多都好好味㗎👍而且佢哋嘅晚市都好食㗎。大家經過沙田不妨試吓😋
而且覺得佢啲小菜或者點心都幾好食😋

大家經過沙田不妨試吓😋
2019-05-07 549 瀏覽
屋企人話想去飲茶,我就馬上想諗起「明珠閣」啦!事關先前食過都覺得唔錯,ㄧ於帶屋企人去試試~今次我地叫了兩客午餐和幾個㸃心,ㄧ邊食ㄧ邊暢談。先來叉燒飯叉燒肥瘦適中,好腍好滑,肉面還塗上蜜糖又甜又香,放在熱騰騰的飯面,好快便KO晒了。叉燒海南雞湯麵叉燒好食,海南雞又好有雞味,配上爽口生麵都不錯。但如果可以將叉燒和雞另上會便好。白灼芥蘭苗午餐可加$15有ㄧ碟,好清爽。蟹子滑燒買頂部有好大粒蝦和蟹子,又爽口又鮮味。菠菜鮮蝦腸粉腸粉皮薄,透出青綠菠菜和橙色的大蝦, 晶瑩通透賣相ㄧ流,食落口好滑~👍👍香煎素腐皮卷煎得酥脆的腐皮內包有雲耳、冬菇、紅蘿蔔,香脆爽口。三式手工包分別係三款不同造型的包,口味為奶皇包、豆沙包、流沙朱古力包。其中流沙朱古力包最特别,揻開包皮見到朱古力醬流出,馬上咬ㄧ口,都幾得意。今次再光顧都冇失望,屋企人都食得舐舐脷。我下次ㄧ定會再來,試下他們的小菜!
今次我地叫了兩客午餐和幾個㸃心,ㄧ邊食ㄧ邊暢談。

先來叉燒飯

叉燒飯

白灼芥蘭苗
午餐可加$15有ㄧ碟,好清爽。
芥蘭苗

蟹子滑燒買
頂部有好大粒蝦和蟹子,又爽口又鮮味。

菠菜鮮蝦腸粉
菠菜大蝦腸粉

香煎素腐皮卷
煎得酥脆的腐皮內包有雲耳、冬菇、紅蘿蔔,香脆爽口。

三式手工包

三式手工包

流沙朱古力包

今次再光顧都冇失望,屋企人都食得舐舐脷
。我下次ㄧ定會再來,試下他們的小菜!

2019-04-27
叉燒飯