2012-09-09 299 瀏覽
中午時間好多人,要企o係枱邊等位,不過唔洗等太耐。叫左:牛腩河 - 牛腩唔靭有牛味,好味!墨丸米 - 墨丸雖然彈牙但冇乜味腐乳通菜 - 正常啦茶走 - 香滑good!但精華係佢o既湯底;同埋辣椒油,真係好香,令味道加分好多倍!
中午時間好多人,要企o係枱邊等位,不過唔洗等太耐。

叫左:
牛腩河 - 牛腩唔靭有牛味,好味!
墨丸米 - 墨丸雖然彈牙但冇乜味
腐乳通菜 - 正常啦
茶走 - 香滑good!

2012-09-09
5 分鐘 (堂食)
  • 牛腩粉麵
2011-08-11 254 瀏覽
這晚放工約了另一半看戲, 時間緊迫, 來不及去餐廳慢慢等位, 所以選擇在戲院附近先吃個面食算了.黃大仙一向平民化, 特別多茶餐廳及粉面店,另一半是地頭蟲, 帶了我去一家還未吃過的店試試.進去人不多, 但每張枱都坐了人, 這樣的地方搭枱當然是少不免的了.先來個油菜, 我們選了通菜份量滿多的, 腐乳也是不吝嗇的加了大堆在上面, 但攪拌後又不會很咸. 菜葉軟淋柄爽口, 加了腐乳十分惹味, 好吃!!我又點了墨魚丸米粉湯對我來說有點太油, 畢竟我本意是想吃清一點才點這米粉的....米粉普通, 墨魚丸很散不彈牙的, 不過味道很濃郁.另一半點了牛腩粗面我吃了一塊牛腩, 很驚訝的! 這裡做的牛腩居然很好吃!!肥瘦適中, 肉味濃郁, 質感非常柔軟!!十分好吃!!2個人才吃了HKD$60還包2杯飲品, 非常的便宜, 如果不介意周圍的環境衛生, 想快快吃個便宜又滿意的粉面, 這家也是吃得過的.
所以選擇在戲院附近先吃個面食算了.
黃大仙一向平民化, 特別多茶餐廳及粉面店,
另一半是地頭蟲, 帶了我去一家還未吃過的店試試.
先來個油菜, 我們選了通菜

我又點了墨魚丸米粉

另一半點了牛腩粗面

2個人才吃了HKD$60還包2杯飲品, 非常的便宜,

• 牛腩面
2011-05-24 190 瀏覽
牛什麵 住係黃大仙區, 要食平靚正牛什, 就要行上慈雲山明記, 近近地既話就黎鳳凰新村呢間明記 招牌牛什: 惹味夠晒稔既牛肺, 牛膀, 牛肚, 牛腸; 腸唔會過肥, 又洗得乾淨 湯底就頗重味精
牛什麵

湯底就頗重味精
2011-05-11 151 瀏覽
本是想找朋友一起來宵夜,但最後改變行程,但肚有點點餓,來到此店,又看到有粥吃,那就一試肉丸粥:那是生滾的,粥當然是熱辣辣,而且很綿,肉丸都有很多粒,但肉丸太硬,而且口感很有味精味!所以走後要蛋飲水啊!
肉丸粥

2011-05-01
宵夜
2011-04-07 126 瀏覽
昨晚在某店買了一碗$29的皮蛋瘦肉粥,麻麻地今晚叫老公特地去明記粉麵茶餐廳 Ming Kee Noodle Restaurant買我心愛的及第粥,勁多料,生滚好味,$20,又抵又好味,吃粒好味肉丸條氣順晒
昨晚在某店買了一碗$29的皮蛋瘦肉粥,麻麻地

,$20,又抵又好味,
肉丸
吃粒好味肉丸條氣順晒

2011-04-07
5 分鐘 (外賣自取)
足料及第粥
豬心
肉丸
  • 及第粥
住了黃大仙上都有十幾年了,由小學五年級到而家都係鐘意食佢牛腩河明記牛腩入口又軟又滑,加上湯底又清香又好飲,令我呢個大胃王要食夠兩碗先至滿足黃大仙區街坊及其他來臨黃大仙的朋友必到的食店

黃大仙區街坊及其他來臨黃大仙的朋友必到的食店
  • 明記牛腩河
2009-11-05 81 瀏覽
自問半個街坊, 得閒都會去到鳳凰新村食野, 明記自然幫襯唔少去明記最緊要係食牛腩, 食其他野既話真係失色同蝕左, 因為佢地用D牛坑腩實在太靚, 夠稔夠入味, 又唔會太肥, 總之一啖一舊真係好味到不得了!!!湯底有些少"揀"水味要扣分, 不過佢地自制辣椒油可以補番數。除左食牛腩面, 我朋友話呢度個牛什都好正, 不過自己唔食, 所以唔知另外就係到左夜晚既明火粥, 睇住佢係門口將D料放入個煲到熬, 都好夠味, 最鐘意食魚片牛肉粥。天氣一凍, 夜晚食番碗魚片牛肉粥就至開心!!衛生程度, 始終係街坊生意, 唔可以要求D咩, 而且價錢尚算公道, 簡單黎講, 明記我覺得可以話係隱世牛腩面專家, 就算你係食開大利, 九記, 食明記都唔會比下去

2008-09-21 114 瀏覽
當日(13/9)去教水之前, 就去0左<明記>食返個豐富早餐先, 其實價錢都好合理, 不過之前食過d 沙爹牛麵就麻麻地, 但係又想食喎, 咁就俾最後一次機會佢啦!!! 1. 早餐B ($23) ~ 有沙爹牛麵(轉出前一丁), 火腿, 蛋, 多士(+$1), 凍奶茶!!! 其實今次全部0既食物都好普通, 可能塊多士比較好味. 至於碗沙爹牛肉就真係唔得, 雖然賣相不錯, 不過d 牛肉太"淋", "淋"到好似未熟咁, 口感好差, 下次不會再試了!!!整體評價: 沙爹牛麵, No Way!!!

整體評價: 沙爹牛麵, No Way!!!
早餐B
$23 (早餐)
2008-09-16 79 瀏覽
晚上經過鳳凰村, 有d肚餓, 但係車仔麵又收0左, 咁就去<明記> 食啦, 今次揀0左粉麵餐!!! 1. 牛肚河 + 凍飲 ($22) ~ 今次呢碗牛肚河整體都唔錯, 有進步!!! 牛肚又夠"淋", 下次可以試埋牛腩, 睇下d質素先!!! 整體評價:連續兩次水準都唔錯!!!

整體評價:連續兩次水準都唔錯!!!
牛肚河
2008-07-31 49 瀏覽
早上返工, 返工後仲要教兩場水, 之後快快坐小巴回鳳凰村, 選擇0左一陣, 都係去<明記>啦. 其實<明記> d0野食有時都幾飄忽0架, 所以今次我穩陣d叫0左碗雞翼丁麵!!! 1. 雞翼丁麵 ($22) + 凍奶茶 ~ 今次0既質素提升0左, 雞翼冇雞毛, 而且炸得0岩0岩好, 要一提0既係, 佢煮丁麵0既軟硬度非常之適合我, 係偏硬少少, 因為咁樣會有口感d, 如果太"淋"就更係唔得啦. 而美中不足0既係<明記>繼續有佢飄忽0既風格, 今次0既凍奶茶, 味道唔夠香, 水準之下!!!整體評價:價錢合理, 可以一試!!!

整體評價:價錢合理, 可以一試!!!
雞翼丁麵
雞翼丁麵
  • 雞翼丁麵!!!
2008-06-20 58 瀏覽
比起佢隔離的店舖,將貨就價之下,算係ok好的叫左碗牛腩墨魚米粉同一碟菜都係$29.00但係衛生就真係有待改善!
比起佢隔離的店舖,將貨就價之下,算係ok好的
叫左碗牛腩墨魚米粉同一碟菜都係$29.00

但係衛生就真係有待改善!
$29 (宵夜)
星期六晚, 同 284 兩公婆又走嚟明記食宵夜, 由於晚餐都冇乜點食嘢, 所以今晚要整個麵食先得!我叫咗個牛腩河 ($17), 嘩! 啲牛腩都幾肥喎.........九號都係食牛腩, 不過佢講明要廋牛腩米粉,第一次送佢碗粉嚟時啲牛腩都仲係好似我個碗咁肥,但第二次再叫咗佢換, 啲牛腩真係冇咁肥喎! 唔講啲肥膏多到咁, 下次一定要叫勁瘦牛腩先得!另外我加七蚊要咗杯「胚牙好立克」, 味道唔多夠濃, 同埋啲胚牙少到咁既??? 唔駛咁吝嗇呀! 咁呢杯嘢唔值七蚊喎! 冇下次啦!老公要咗碗牛肉魚片粥, 都幾綿幾好味! 但唔記得幾錢, 不過記得呢度既粥都唔平...仲有 284 就要咗碗淨牛肉粥。呢間茶餐廳既食物質素都算係中上水準, 間唔中嚟食吓都唔錯!不過越整越貴! 再貴啲真係幾好食都唔想幫襯喇...更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=7346
星期六晚, 同 284 兩公婆又走嚟明記食宵夜,
由於晚餐都冇乜點食嘢, 所以今晚要整個麵食先得!

九號都係食牛腩, 不過佢講明要廋牛腩米粉,
第一次送佢碗粉嚟時啲牛腩都仲係好似我個碗咁肥,
但第二次再叫咗佢換, 啲牛腩真係冇咁肥喎!
唔講啲肥膏多到咁, 下次一定要叫勁瘦牛腩先得!

另外我加七蚊要咗杯「胚牙好立克」, 味道唔多夠濃,

仲有 284 就要咗碗淨牛肉粥。

呢間茶餐廳既食物質素都算係中上水準, 間唔中嚟食吓都唔錯!
不過越整越貴! 再貴啲真係幾好食都唔想幫襯喇...

$19 (宵夜)
2008-02-25 44 瀏覽
本人在慈雲山住左十幾年la, 睇住黃大仙上下明記大, 要比牛腩河的質與量慈雲山明記好多了是無可否定的, 不過我間唔中都會落去下面食下呢間, 不過我今次真係忍唔住要話下呢間明記! 我同我既老友今日來食牛腩河先知佢原來加左價, 而家竟然要$17! 足足貴慈雲山明記$2, 慈雲山文記$1, 去到同9記咁既價錢, 不過返正都落到來, 試下lor, 兩碗腩河加蔥, 之後就來了la, 果個阿姐竟然話牛腩河加蔥加$3!What?!加$3, 咁未要成$20一碗牛腩河, 咁我就話唔加la, 之後果幾個阿姐又講野la, 又話咩野而家咩野都貴, 又話d辣椒油好貴, d人係咁落好似唔駛錢, 又話咩食碗面咩都加, 十幾蚊好多ar咁, 又話d餃子係自己包, 應該收貴d(關咩野事ar?!), 我食咁耐佢地嘈咁耐, 不過我來係食野既, 我只係細心品質呢碗面, 不過我實在食得好火, 佢呢碗面, 湯似水, 入口胡椒味多過牛湯精味, d牛腩好「un」又唔淋又唔係坑腩, 明明過左十五ga la, 你應該再蒸過d牛腩,重有d咁既質素既牛腩, 河粉又碎, 食落口就知過左一晚(可能重多), 唉, 佢既"味道", "服務", 都已經差左咁多, "環境"當然係照樣的差, 乾淨完全說不上, 唉, 我覺得佢真係好差, 我不是要它和酒樓9記的比, 而是在和慈雲山明記比較, 唔信既話大家可以比多$2落去下面明記試下.....
24Jun2007 1642俾人打完後要補充體力落山,這裡有間粉麵店,人客都唔少,叫了坑腩撈加腩汁。麵有少少鹼水味,如撈蠔油會好點點。至於坑腩真的少少肥及膠質,雖則不是百份百,至少唔會加你幾蚊或呃人,右手面整埋舊筋一齊,唔知係唔係嬴左馬太開心,食得過隱到爆。唔駛廿蚊(可能而家要),下次來附近仲話唔識搵食?
24Jun2007 1642

唔駛廿蚊(可能而家要),下次來附近仲話唔識搵食?
(非會員)
如題~0的落單亞姐又風趣~真係ok!好味~食開牛腩麵真係唔錯~但係0的人鐘訛叫四寶丸多~
如題~0的落單亞姐又風趣~
真係ok!好味~
食開牛腩麵真係唔錯~
但係0的人鐘訛叫四寶丸多~