2012-04-15 72 瀏覽
自己住o係上水多年, 我覺得呢個平時車水馬龍, 人流不絕o既邊境城市, 孕育o左唔少富有本地口味同文化o既食肆. 而呢間我經常都o黎幫襯o既「明記」, 就係其中之一.呢間小店 (見上圖) 就近石湖墟o既中心地帶, 佢o既門面驟眼睇落唔多起眼, 但我同好多住o係附近o既街坊一樣, 差唔多每次經過呢頭, 都會自自然然走入o黎幫襯或者買o的外賣帶返屋企. 點解? 且看下文.舖頭裡面o既陳設簡單, 幾張圓檯配十張八張摺凳, 係典型港式快食快閃o既格局. 貼係牆上o既菜牌同樣非常簡潔 (見下圖):因為呢度只係供應幾款早餐類o既食品 - 豬腸粉、魚蛋豬皮、炒麵同白粥 - 而且每日o既數量有限, 手快有, 手慢冇, 賣哂就明天請早.我最常幫襯佢地o既, 就係淨豬腸粉 (HK$7一份; 上圖係兩份). 即叫即整, 見到老闆接到一個個客人o既order做到唔停手, 就知一定係鮮熱辣. 腸粉剪好上碟時已經落哂豉油熟油, 樓面o既阿姐會嗌客人走出o黎自助落醬(麻醬、甜醬、辣醬)同加芝麻. 我覺得呢度o既豬腸粉, 並非係我食咁耐腸粉以來最滑o既o個種. 佢勝在卷得夠實淨, 入口又夠軟綿綿, 食時令我想起小學時
舖頭外貌

貼係牆上o既菜牌
淨豬腸粉: 只需要有豉油、麻醬同芝麻, 已足夠我回味.
我最常幫襯佢地o既, 就係淨豬腸粉 (HK$7一份; 上圖係兩份). 即叫即整, 見到老闆接到一個個客人o既order做到唔停手, 就知一定係鮮熱辣. 腸粉剪好上碟時已經落哂豉油熟油, 樓面o既阿姐會嗌客人走出o黎自助落醬(麻醬、甜醬、辣醬)同加芝麻. 我覺得呢度o既豬腸粉, 並非係我食咁耐腸粉以來最滑o既o個種. 佢勝在卷得夠實淨, 入口又夠軟綿綿, 食時令我想起小學時代o係街邊買腸粉週街食o既美好回憶.
作為早餐或小食, 呢度一份腸粉o既份量都夠一般客人享用, 我自己就鍾意叫兩份, 只落麻醬同芝麻, 一路食, 一路望住外邊o既街景, o個種令人滿足o既感覺, 真係無以上之.
「三色辣」(腸粉 + 咖哩魚蛋 + 豬皮) - 個個街坊都識得嗌o既滋味小食!
另一種我同好多街坊都好鍾意食o既豬腸粉配搭, 就係 “三色辣” (腸粉 + 咖哩魚蛋 + 豬皮, 見上圖; HK$13一份). 話就話”辣”, 其實o的咖哩汁並冇任何辣味, 係傳統港式o既咖哩味, 好令人懷念. 魚蛋係細細粒, 食到佢用料足, 有魚o既味同質, 絕不欺場; 豬皮做得爽口入味, 冇話淋啤啤. 三樣o野撈埋一齊食, 一次過滿足哂我唔同o既需要. 正!
炒麵 - 任何時候食都咁好味!
除o左豬腸粉之外, 呢度o既炒麵 (見上圖; HK$7一份) 亦係好多人嗌o既食品. 佢完全係典型大排檔豉油王芽菜炒麵o既質素, 麵炒得夠透, 充滿豉油味, 芽菜又足, 加埋麻醬同芝麻, 食落o既充實同滿足感真係難以形容!

總結: 呢度係大眾化o既平民小店, 味道同質素並非頂級. 最重要o既, 係佢地既食物水準穩定, 能夠勾起我寶貴o既成長回憶同情懷. 單係呢點, 已經足夠我同街坊們繼續返去幫襯, 延續我地心中o既美好回憶.

香港精神, 有時就係咁簡單同純真.
題外話/補充資料: 呢度係一人o既小生意, 老闆o既尊注可謂十年如一日. 難得o既係, 即使做到冇停手, 佢都不忙同等緊外賣o既客仔講下笑輕鬆下. 咁有人情味, 抵你長做長有!
2012-04-14
$20 (早餐)
舖頭外貌
貼係牆上o既菜牌
淨豬腸粉: 只需要有豉油、麻醬同芝麻, 已足夠我回味.
炒麵 - 任何時候食都咁好味!
  • 豬腸粉
  • 咖哩魚蛋
  • 豬皮
  • 炒麵
1K
2011-07-02 37 瀏覽
入上水, 行到去新康街街尾,有點餓, 見有小食店, o岩晒, 殺入去先~店子很不起眼, 但很地道, 主打係腸粉, 好!就叫個腸粉魚蛋食喇.很地道, 即整, 師傅飲口獅威, 腸粉就蒸起即整, 當然好食~咖哩魚蛋, 相對之下, 比了下去.d 咖哩唔太辣, 最後加了多一點辣醬.細心一點看, d 醬油醬汁全都係本港大廠出品, 食得效心~今天這類的小店已不多. 卻想不到在上水食了一次. 也算是很好的回憶.會再來的!
入上水, 行到去新康街街尾,
有點餓, 見有小食店, o岩晒, 殺入去先~

店子很不起眼, 但很地道, 主打係腸粉, 好!
就叫個腸粉魚蛋食喇.

很地道, 即整, 師傅飲口獅威, 腸粉就蒸起
即整, 當然好食~
咖哩魚蛋, 相對之下, 比了下去.

d 咖哩唔太辣, 最後加了多一點辣醬.

細心一點看, d 醬油醬汁全都係本港大廠出品, 食得效心~

會再來的!
2011-05-29 28 瀏覽
行上水行到好累,想食街邊小食,找到這間明記腸粉,因我是腸粉愛好者,立即進去。環境是很舊色,但人客不多,我想應該很普通吧,所以打算快叫快吃快走,然後去別間,但最後竟然出奇地好吃。腸粉好滑,有少許厚度,而且口感、熱度剛剛好,太好吃!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2011-04-05 30 瀏覽
幾次來上水也在附近吃了自已心水的腸粉~這次剩著它周日休息~就來到幾次過門而不入的明記腸粉~~向來也在wish-list之上~~卻久未有緣一試~所以印象已經有點模糊~~只記得有點街坊名氣~有點老脾氣~很土氣的要靠iphone地圖在這區找吃~~拐個彎來到門前~才搞清楚是吃撈撈下腸粉~而非蒸的有餡腸粉~~更合心意~~~同時也有點驚訝一間單單賣腸粉炒麵也可以人流不絕~得以擁有數十個座位的店舖~~等了約5min~在門旁找了個位置坐下~隔著煙矇矇的玻璃~也覺得辣魚蛋超掛汁~就要了$11腸粉辣魚蛋~本店的policy很有趣~落單時呀姐不會立即叫入廚房~而是mark落自已的單簿~~原來上面早就有一列order是其他客人先前點~然後再排序慢慢嗌一個整一個~~最最最新奇之處~也莫過於係到你個order整好時~呀姐會叫你~出去自已拎~自已任意加醬~~~~~即是你同呀姐落單~~~呀姐又會叫你出去拎野~哈哈~腸粉加辣魚蛋的縮名叫”腸蛋辣”~如果腸粉魚蛋豬皮就是”三色”~~我們的”腸蛋辣”到了~~豉油底加好之外~小比自已也加了不少芝麻和甜醬~哈哈~~~這裡的咖哩魚蛋非常濃鬱~每粒都掛上厚厚的咖哩汁~~很夠火喉~~
腸粉加辣魚蛋的縮名叫”腸蛋辣”
~如果腸粉魚蛋豬皮就是”三色”~~我們的”腸蛋辣”到了~~豉油底加好之外~小比自已也加了不少芝麻和甜醬~哈哈~~~這裡的咖哩魚蛋非常濃鬱~每粒都掛上厚厚的咖哩汁~~很夠火喉~~非常合我心意~~很想多點一碟淨辣魚蛋~不過份量應該不少~~~都係小吃多滋味吧
至於腸粉~~也是同類產品中質素上好的一間~~~向來鍾情的同一粉廠的元朗佳記和合益泰~但前者現在加價兼減份量~已經放棄了~~而合益泰則略嫌汁太稀~~~所以這裡可算是新晉心水店
~~而且醬油也老實地放滿櫃底~是用淘大的生抽老抽~而甜醬則像是同珍的桶裝[太遠看不清]~但至少吃得放心~不會是左溝右溝的不知名貨色~
腸粉薄韌有致~米香幼滑也做到~~黏起豉油甜醬芝麻當然夠滋味~~不少人來買炒麵~但早就沽清了~~真的那麼出眾~!?要找個機會來補吃啊~~~有伯伯就點來一碗白粥腸粉~又一餐~是簡單~也是享受~
呀~奇怪也~~這裡沒有水吧~豆漿也是凍飲的膠樽飲品~為何檯面有糖罐?是不是吃粥/腸粉也會落糖??這是我真心的提問~別無惡意~~
  • 咖哩魚蛋
之前聽過友人話呢度腸粉堅係正今日經過 決定試一試 今日就自己一個黎左明記食腸粉門口都見到有幾個人排隊買左兩碟腸粉, $12腸粉香噴噴 的確比出面食既滑佢D腸粉好滑 有一種講唔出既特別味道反而令我讚不絕口係個醬 秘製醬油+甜醬+麻醬+芝麻D醬任你加 你想要幾多就幾多 比例隨你喜歡最值得讚既係花生醬!唔似得出面果D咁"傑" 佢果D係岩岩好 而且好有花生味嫁!!一個字 正!雖然環境麻麻地 但係呢度有美食真係諗起都想食呀T_T住係新界既人不妨去試下明記既腸粉

讚!!! 腸粉一流!!!

魚蛋

佢D腸粉好滑 有一種講唔出既特別味道
反而令我讚不絕口係個醬
秘製醬油+甜醬+麻醬+芝麻
D醬任你加 你想要幾多就幾多 比例隨你喜歡
最值得讚既係花生醬!唔似得出面果D咁"傑"
佢果D係岩岩好 而且好有花生味嫁!!
一個字 正!

雖然環境麻麻地 但係呢度有美食
真係諗起都想食呀T_T

住係新界既人不妨去試下明記既腸粉
2010-09-18
讚!!! 腸粉一流!!!
魚蛋
2010-10-24 23 瀏覽
因為要搭火車返學 而每星期五都要好早上堂今日就自己一個黎左明記食腸粉呢間鋪頭係我呀媽發現先 自從食左第一次之後我就認定左佢係新界最好食既腸粉!住係新界既人不妨去試下明記既腸粉真係好好味佢D腸粉好滑 有一種講唔出既特別味道D醬任你加 你想要幾多就幾多 比例隨你喜歡最值得讚既係花生醬!唔似得出面果D咁"傑" 佢果D係岩岩好 而且好有花生味嫁!!雖然環境麻麻地 但係呢度有美食真係諗起都想食呀T_T

魚蛋腸粉

因為要搭火車返學 而每星期五都要好早上堂
今日就自己一個黎左明記食腸粉
呢間鋪頭係我呀媽發現先 自從食左第一次之後
我就認定左佢係新界最好食既腸粉!
住係新界既人不妨去試下明記既腸粉
真係好好味
佢D腸粉好滑 有一種講唔出既特別味道
D醬任你加 你想要幾多就幾多 比例隨你喜歡
最值得讚既係花生醬!唔似得出面果D咁"傑"
佢果D係岩岩好 而且好有花生味嫁!!

雖然環境麻麻地 但係呢度有美食
真係諗起都想食呀T_T

2010-09-17
$10 (早餐)
魚蛋腸粉
2010-07-18 13 瀏覽
今日去上水轉車探朋友我同我男友去搭車前買個早餐食我見到明記好多人排隊所以我諗應該幾好食所以我同我男朋友一齊去試下叫咗炒麵同腸粉原來真係好好味ar佢d腸粉好香,好滑加芝麻同d甜醬麻醬好好食ar真係好好味個麵都好好味ar一句,好好味ar而且又唔貴ar,抵食
今日去上水轉車探朋友
好好食ar
真係好好味
個麵都好好味ar
一句,好好味ar
而且又唔貴ar,抵食
2010-07-18
1 分鐘 (堂食)
2010-07-16 8 瀏覽
一份三式 辣由細食到大的一份情腸粉比普遍街上買到的為滑!!!因為本人食腸粉喜歡把腸粉撻開!!!, 一片片食!!很多地方的腸粉都好難撻得開!!!而明記可能因為蒸的時間岩岩好!!!所以特別滑!!!!豬皮也比較爽口 較喜歡稔一點的豬皮醬油同芝麻係自己落!!正是我鐘意這店我原因本人是花生醬同芝麻怪!!!!每次都會落好多!!!!
一份三式 辣
由細食到大的一份情

腸粉比普遍街上買到的為滑!!!
因為本人食腸粉喜歡把腸粉撻開!!!, 一片片食!!

很多地方的腸粉都好難撻得開!!!
而明記可能因為蒸的時間岩岩好!!!所以特別滑!!!!

豬皮也比較爽口 較喜歡稔一點的豬皮

醬油同芝麻係自己落!!正是我鐘意這店我原因
本人是花生醬同芝麻怪!!!!每次都會落好多!!!!
三色腸粉
2 分鐘 (堂食)
  • 3色
(非會員)
2010-04-14 11 瀏覽
I grew up in Sheung Shui and have been to this restaurant many many times. Like another poster said, Ming Ke used to be a small stall next to its current location but eventually took over.I love my cheung fun and nothing even comes close to this place. Their fish-balls are also amazing...One thing to note is that you have to serve yourself, as in put the sauce on it yourself. Drinks and other dishes they will bring to your seat.All in all, a fantastic place and the owner himself is pretty hilari

All in all, a fantastic place and the owner himself is pretty hilarious.
2010-04-14
  • $12 triple combo of Fish balls
  • Cheung fun and pig skin (lol)
2010-02-10 31 瀏覽
呢間野由我細細個, 媽媽買比我食...到我讀中學, 放左學自己買返屋企食...到宜家番工, 一放假就會去食=)咁多年歷史, 聽媽媽講原來明記以前係小販檔係後期先轉左地鋪*雖然係好多年, 但水準依舊冇變過..變既只係愈黎愈多人黎食^^本人都幾鐘意食腸粉.. 無論係咩地區見到有腸粉, 我多數都會買黎食*食過咁多間, 只係得呢一間真係最好味^^
呢間野由我細細個, 媽媽買比我食...
到我讀中學, 放左學自己買返屋企食...
到宜家番工, 一放假就會去食=)

咁多年歷史, 聽媽媽講原來明記以前係小販檔
係後期先轉左地鋪*
雖然係好多年, 但水準依舊冇變過..
變既只係愈黎愈多人黎食^^

食過咁多間, 只係得呢一間真係最好味^^
2009-10-29 8 瀏覽
" 兩份三式 , 一份辣一份唔辣 , 另外要大麥精同大檸各一 ! 唔該 "真係好耐好耐冇抽時間黎食明記腸粉 !! 好懷念呀 ...今天帶了肥瓜來試明記腸粉 , 坐低便向老闆娘落order ! 老闆響入面切腸粉做唔停手 ...這裡的腸粉自己落醬 , 落多多都冇人話你從前吃腸粉不會落甜醬 , 一點也不落 ,還記得很久以前托肥瓜買一份腸粉給我 , 我提醒他不要加甜醬 , 他還是加了 , 結果我發脾氣嬲了他很久 , 想起也覺得自己自私及幼稚!!我的腸粉醬比例是 : 舖滿碟的芝麻 + 4匙花生醬 + 2匙甜醬 !!每次吃後淨下的醬汁也是濃濃的 ... 一份三式 , 就是腸粉魚旦豬皮 ! 只售$12 , 大紙包飲品$6 , 只有舊式的如麥精 , 荳奶 , 檸茶和菊花茶。它的腸粉很幼滑 , 很軟身且不易散開 , 魚旦如果叫不辣會有很重的果皮味 !!豬皮也比較爽口 , 不過本人較喜歡稔一點的豬皮。明記的花生醬開得較稀 , 但很滑溜 , 喜歡花生的人多加一點吧如果再有時間吃早餐 , 必會再到訪明記。

真係好耐好耐冇抽時間黎食明記腸粉 !! 好懷念呀 ...
這裡的腸粉自己落醬 , 落多多都冇人話你
從前吃腸粉不會落甜醬 , 一點也不落 ,
結果我發脾氣嬲了他很久 , 想起也覺得自己自私及幼稚!!
每次吃後淨下的醬汁也是濃濃的 ...
豬皮也比較爽口 , 不過本人較喜歡稔一點的豬皮。

如果再有時間吃早餐 , 必會再到訪明記。

$18 (早餐)
2009-06-13 24 瀏覽
早上經過上水舊墟,就去試一下他們的白粥。叫了一碗白粥,一碟腸粉魚旦。腸粉味道不錯,挺滑的。令我感動的是白粥,加了腐竹,味道很清淡,帶有米香,不是什麼名店買的那種用貴米做的粥。而是小時候媽媽煮的那一種。簡單的味道,濃濃的情味。早上可以吃到一碗這樣的白碗己經要感恩了。 店子不大,也很簡陋。是讓人坐得很舒服的店子。買的東西也不多,一兩種粥,炒麵、魚旦、腸粉。也是在一些舊區才可以找到這種小店,收購重建尚未來到這個香港的邊境,真好。

白粥
2009-06-13
$10 (其他)
白粥
2009-01-27 32 瀏覽
買了美味豆沙角又繼續左轉右轉,轉到街角這間腸粉店,本打算吃腸粉的月巴人見到那條人龍就不想去等,姨姨和大人卻說排隊的是外賣,堂食不用排隊的 原來這兩姐妹早前已經嘗試過了,連自助加醬也知道,我這個為食人卻不知道 環境有點擠迫,還是快快跟阿姐點菜更好!! 等候期間也見識到老闆的脾氣和先處理堂食後處理外賣的經營手法, 的確另類! 所點的腸粉一預備好,阿姐即時提醒食客要自己加醬,前面食客手腳慢了點,即時又被阿姐"提點"快手一點阿姨的白粥看來很綿,很像大人所煲的白粥模樣,應該可以一吃。點了包括腸粉、魚蛋、豬皮的三色($12), 以腸粉而言是較厚身一種,軟滑程度一般,由於流量高所以不會蒸得過久以致過淋,還可一試!魚蛋是實的的那款,魚味是沒有但也沒有腥味,沾上甜醬已是我的所好,好味!!豬皮同是流量高產品,不會留在鍋裡太久變得太軟,所以這裡的豬皮都是爽口之作,但相對又不太入味而已。自助醬汁以辣中帶香的橙色辣醬味道最佳!!其餘的甜醬、花生醬和腸粉還是合益泰的比較對自己口味;下次再試應要輪到粉嶺的四眼仔腸粉了。不過我蠻喜歡明記那個古色古香的燒青碟,很有兒時在街邊篤腸粉的風味。

阿姨的白粥看來很綿,很像大人所煲的白粥模樣,應該可以一吃。

三色腸粉
12.7.2008 (星期六)在附近的御八同肥豬吃完魚生飯不太夠飽,他便嚷著要帶我來明記吃腸粉填肚。要了一碟腸粉魚旦豬皮,加了價,現在已是$12了。魚旦我吃了一兩粒,沒啥印象和意見,不難吃囉;豬皮沒有吃;腸粉則無甚特別,不太夠滑和香,還是覺得合益泰好吃多呢。醬料是自己混的,鍾意落咩就落咩,落幾多就幾多,都可算是這裡的特色吧。
12.7.2008 (星期六)

要了一碟腸粉魚旦豬皮,加了價,現在已是$12了。

腸粉魚旦豬皮
$6 (其他)
(非會員)
幫襯呢間野買外賣, 你要預30-40分鐘等候, 因人多的時候,呢間既牛老闆不公平地只招呼堂食客,外賣客等到就等啦。事約一年前, 出面有8-9個客人排隊買外賣,等了十幾分鐘,條隊都冇乜走動過,原因是堂食客剛坐下,不費2分鐘就有得食,不用排隊,於是有些原本外賣客,突轉堂食客, 一坐下就有得食。很辛苦排到我的時候,有3,5個堂食客剛至, 於是我又等...他們來不久不用等.我當然不憤, 同老闆講你待客手法不公平, 他竟然毫無歉意地話: 我做左咁耐生意, 使你話!!!! 我心諗唔通外賣客唔使俾錢呀, 咁樣對待d外賣客。上水附近就是冇其他朱腸粉店,如果唔係,真係不想去呢間野, 不過, 皇天不負有心人, 我發現隔兩條街,開了一間很細的朱腸粉店, 至此之後, 我再不用等及看著這個牛老闆不可一世的嘴面!!!! 生意生意...咪當你d客死o嫁.....