2012-04-15
自己住o係上水多年, 我覺得呢個平時車水馬龍, 人流不絕o既邊境城市, 孕育o左唔少富有本地口味同文化o既食肆. 而呢間我經常都o黎幫襯o既「明記」, 就係其中之一.呢間小店 (見上圖) 就近石湖墟o既中心地帶, 佢o既門面驟眼睇落唔多起眼, 但我同好多住o係附近o既街坊一樣, 差唔多每次經過呢頭, 都會自自然然走入o黎幫襯或者買o的外賣帶返屋企. 點解? 且看下文.舖頭裡面o既陳設簡單, 幾張圓檯配十張八張摺凳, 係典型港式快食快閃o既格局. 貼係牆上o既菜牌同樣非常簡潔 (見下圖):因為呢度只係供應幾款早餐類o既食品 - 豬腸粉、魚蛋豬皮、炒麵同白粥 - 而且每日o既數量有限, 手快有, 手慢冇, 賣哂就明天請早.我最常幫襯佢地o既, 就係淨豬腸粉 (HK$7一份; 上圖係兩份). 即叫即整, 見到老闆接到一個個客人o既order做到唔停手, 就知一定係鮮熱辣. 腸粉剪好上碟時已經落哂豉油熟油, 樓面o既阿姐會嗌客人走出o黎自助落醬(麻醬、甜醬、辣醬)同加芝麻. 我覺得呢度o既豬腸粉, 並非係我食咁耐腸粉以來最滑o既o個種. 佢勝在卷得夠實淨, 入口又夠軟綿綿, 食時令我想起小學時
舖頭裡面o既陳設簡單, 幾張圓檯配十張八張摺凳, 係典型港式快食快閃o既格局. 貼係牆上o既菜牌同樣非常簡潔 (見下圖): 因為呢度只係供應幾款早餐類o既食品 - 豬腸粉、魚蛋豬皮、炒麵同白粥 - 而且每日o既數量有限, 手快有, 手慢冇, 賣哂就明天請早. 我最常幫襯佢地o既, 就係淨豬腸粉 (HK$7一份; 上圖係兩份). 即叫即整, 見到老闆接到一個個客人o既order做到唔停手, 就知一定係鮮熱辣. 腸粉剪好上碟時已經落哂豉油熟油, 樓面o既阿姐會嗌客人走出o黎自助落醬(麻醬、甜醬、辣醬)同加芝麻. 我覺得呢度o既豬腸粉, 並非係我食咁耐腸粉以來最滑o既o個種. 佢勝在卷得夠實淨, 入口又夠軟綿綿, 食時令我想起小學時代o係街邊買腸粉週街食o既美好回憶. 作為早餐或小食, 呢度一份腸粉o既份量都夠一般客人享用, 我自己就鍾意叫兩份, 只落麻醬同芝麻, 一路食, 一路望住外邊o既街景, o個種令人滿足o既感覺, 真係無以上之. 另一種我同好多街坊都好鍾意食o既豬腸粉配搭, 就係 “三色辣” (腸粉 + 咖哩魚蛋 + 豬皮, 見上圖; HK$13一份). 話就話”辣”, 其實o的咖哩汁並冇任何辣味, 係傳統港式o既咖哩味, 好令人懷念. 魚蛋係細細粒, 食到佢用料足, 有魚o既味同質, 絕不欺場; 豬皮做得爽口入味, 冇話淋啤啤. 三樣o野撈埋一齊食, 一次過滿足哂我唔同o既需要. 正! 除o左豬腸粉之外, 呢度o既炒麵 (見上圖; HK$7一份) 亦係好多人嗌o既食品. 佢完全係典型大排檔豉油王芽菜炒麵o既質素, 麵炒得夠透, 充滿豉油味, 芽菜又足, 加埋麻醬同芝麻, 食落o既充實同滿足感真係難以形容!
總結: 呢度係大眾化o既平民小店, 味道同質素並非頂級. 最重要o既, 係佢地既食物水準穩定, 能夠勾起我寶貴o既成長回憶同情懷. 單係呢點, 已經足夠我同街坊們繼續返去幫襯, 延續我地心中o既美好回憶.
香港精神, 有時就係咁簡單同純真.
題外話/補充資料:
呢度係一人o既小生意, 老闆o既尊注可謂十年如一日. 難得o既係, 即使做到冇停手, 佢都不忙同等緊外賣o既客仔講下笑輕鬆下. 咁有人情味, 抵你長做長有!