2011-10-16 38 瀏覽
門面幾特别。特别懷舊feel。芝麻卷好味。唔系周六日,但滿座了,所以等左一陣,還不停地轉台,因為人較多,幾吵。點左個餐點三個人食,芝麻卷甜味剛好,松軟,正!特色具備,食環境多過飲野,下次都會再嚟!
10 分鐘 (堂食)
餐紙
2011-09-27 28 瀏覽
平時中意系OPENRICE到睇邊到有好野食~見到呢間starbucks咁特別 其實想試好耐終於有機會啦Coffee egg tart Lemon tartChocolate chip creamIced caramel coffee Coffee egg tart~同平時蛋撻相比略嫌遜色;但只得呢間starbucks有; 都可以話系特色黎既都值得一試; 咖啡味吾濃~ 但整體都有75分!Lemon tart~好好食 好有檸檬既香味~ 而且比egg tart平3蚊 推介!!
平時中意系OPENRICE到睇邊到有好野食~
見到呢間starbucks咁特別 其實想試好耐

終於有機會啦
好好飲+好好味:p
Coffee egg tart

Lemon tart

Chocolate chip cream

Iced caramel coffee

Coffee egg tart~
同平時蛋撻相比略嫌遜色;
但只得呢間starbucks有; 都可以話系特色黎既

都值得一試; 咖啡味吾濃~ 但整體都有75分!

Lemon tart~
好好食
好有檸檬既香味~
而且比egg tart平3蚊
推介!!
好好飲+好好味:p
<草莓豆奶芝士蛋糕 Strawberry Soy Cheese> ($30)奇怪!很奇怪!奇怪嘅係點解要插條飲管係到?又唔飲得又唔係當叉用?浪費呀!呢個豆奶芝士蛋糕比佢出開果D芝士蛋糕軟身,但唔覺有豆奶味?芝士都幾濃,食食吓都覺有D膩,中間有少少蛋糕,但都中和唔到膩滯感,最奇怪嘅其實係面層果舊野本來以為係忌廉,點知一叉落去係硬嘅!哦....原來係脆脆嘅蛋白餅,不過太甜喇,仲甜話肚臍餅果D糖呀!成個芝士蛋糕只有少少草莓醬,所以都係膩咗D囉。都係早前推出果個<草莓忌廉豆奶星冰樂®>好味D啫。
2011-08-21
  • 草莓豆奶芝士蛋糕
2011-08-05 42 瀏覽
突然一早殺咗去中環搵朋友食早餐, sorry, 要你禁早起身陪我~~~sorry~~~~我地叫咗兩個mocha, 一cold, 一hot~仲有兩個牛角包~~本來想叫咖啡蛋撻, 點知seller 話要十一點幾先有.....搞錯呀, 禁晏先有.....我地兩個一路食, 一路飲, 一路傾計, 一路周圍影下相, 見到 god整的公仔, 好得意, 但好多都無電, 可唔可以搵人換下電呢? 裝修好正, 有d好貴的feel, 但位呢....大到呢...我認, 我係細粒的! 其實我都覺得坐梳化最舒服, 坐舊那部份真係影相就ok, 其他都係一般吧。食野, 仲駛講, 保持水準, 好食, 好飲! 服務態度仲好好tim~~~只係....咖啡蛋撻... I wlll be back!!!!
breakfast

咖啡蛋撻... I wlll be back!!!!
be careful!
2011-07-22
$45 (早餐)
breakfast
be careful!
2011-06-18 40 瀏覽
  其實我聽聞這家咖啡館很多遍了,無奈一直沒機會經過這裏。今天終於可以一嘗所願了。  這裏的顧客比我想像中的多,也許由於是週末吧,除了遊客多之外,本地人也很多,大都帶著相機在店內拍照。  人很多,我本來想坐到冰室格局的位置,但因為太多人,只能坐到西式格局的一邊。  服務員的態度十分慇勤,笑容可掬,讓人賓至如歸,值得一讚。  我點了咖啡蛋撻和細莫加,咖啡蛋撻味道很好,餅皮是曲奇,但有咖啡的香味,但餡的味道則一般,蛋味不夠,我記得我在鰂漁涌的一間星巴克吃過咖啡蛋撻,尺寸要比這間的大的,不過也許物價高脹,這個我也是理解的。  而莫加的味道夠濃,朱古力的份量要比咖啡的多,勝在夠熱,可以慢慢喝。  室內的音樂似乎與懷舊的氣氛不搭調,因為播放的是英文歌,節奏還蠻輕快的,我建議可以播些六七十年代的經典粵語歌,適合這裏的氣氛。  整體感覺不俗。

服務員的態度十分慇勤,笑容可掬,讓人賓至如歸,值得一讚。

整體感覺不俗。
2011-06-18
2011-05-11 27 瀏覽
個環境真係好好~好有冰室ge感覺~~最正d menu 都係好old school食物飲品就同出面果d 冇咩分別~~但真係好靚~~~入去坐下真係有種唔想坎ge 感覺~ very nice

食物飲品就同出面果d 冇咩分別~~但真係好靚~~~

入去坐下真係有種唔想坎ge 感覺~ very nice

2011-05-08
  • 朱古力沙冰
2011-04-18 18 瀏覽
上星期日同左女友去左呢間店食下午茶,間店口 個裝修好得意,佢分左兩邊,一邊係傳統伯既cafe樣,一邊係港式茶餐廳樣,幾過癮,得閒來呢度hea下飲下野都唔錯丫,d野飲同其他分店冇乜分別,得閒可以一試.
上星期日同左女友去左呢間店食下午茶,
間店口 個裝修好得意,佢分左兩邊,一邊係
傳統伯既cafe樣,一邊係港式茶餐廳樣,幾
過癮,得閒來呢度hea下飲下野都唔錯丫,
d野飲同其他分店冇乜分別,得閒可以一試.
2011-03-30 39 瀏覽
上星期終於去試左呢間冰室版GE星巴克~感覺好新鮮..成間店設計分兩PART..有一邊跟返西式..但另一邊就裝修得好有心思..四周布置獨特~叫人不捨得離開~佢GE飲品選擇同其他星巴克都差唔多~但就多左咖啡EGG TART~菠蘿油同砵仔糕~我地最後叫左一杯MOCHA一杯LATTE一件CHOCOLATE CAKE..一個COFFEE EGG TART..咖啡菠蘿油同紅豆卷結果我覺得個EGG TART同菠蘿油都無咩咖啡味..都唔算太特別..但件CHOCOLATE CAKE就相當出色~味道超濃郁呀!!!!我覺得呢間星巴克最啱同朋友去吹水~
上星期終於去試左呢間冰室版GE星巴克~
感覺好新鮮..成間店設計分兩PART..有一邊跟返西式..
但另一邊就裝修得好有心思..四周布置獨特~叫人不捨得離開~
菠蘿油同砵仔糕~

我地最後叫左一杯MOCHA一杯LATTE
一件CHOCOLATE CAKE.
.一個COFFEE EGG TART..咖啡菠蘿油同紅豆卷

我覺得呢間星巴克最啱同朋友去吹水~

2011-02-19 38 瀏覽
聽聞這間擁有冰室裝潢的星巴克已一段時間,不過一直未有機會來參觀一下。在天時地利人和很夾的今天,終與朋友到這裡來歇一歇。不熟悉該區的我們,找了一段時間才找到這裡的位置。店門很西式,初時還以為來錯地方,打開門一看,才發現店舖一半是正常的星巴克裝潢,內面的一半才是冰室。各人坐下都忙著拍照;店內似模似樣的卡位,還有中文menu,真的幾特別。這裡還有一個特別之處,就是有一些港式甜點售賣(見下圖)。至於飲料,則與其他星巴克沒有分別。要了一杯caramel macchiato ($34),一坐又是兩小時。 Caramel Macchiato - 要了ice的,比沙田分店的為淡,咖啡味多過焦糖味,還可以吧。

冰室
磁磚地板及圓形摺椅
另一個中文menu
我正在亂拍照
2011-01-22 178 瀏覽
this is quite difficult to go........that day because i am too full of the ice cream and so i would like to take a walk.........from shang wan to admiralty........then i nearly got lost and past by this familiar shop door......hah~! i saw it in openrice~!so i went in to take a rest and originally i don't want to order anything.......but then i think it's a bit weird to do that so i sit longer and ordered a cheese cake.......yi?! why it is better taste than the other starbucks?is it really a diff
hah~! i saw it in openrice~!
is it really a different starbucks? surprised~!
2011-01-21
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2010-12-09 52 瀏覽
經過中環, 心血來潮相約朋友尋找一下以茶餐廳為主題的Starbucks. 由於唔熟識中環, 要知道位置都有少許困難, 幸好朋友手上有近來非常流行的手機, 可以即時上網看地圖. 原來店舖就是位於電視劇拍攝的熱門地點, 那裡有歷史性的老式煤氣街燈和浪漫石階, 石階在中間位置分支出另一條階級, 往下走, 就是Starbuck, 位置相當特別, 隱藏在石階中間側邊暗角處, 好獨立, 有點私房的感覺.走進Starbucks, 真的是茶餐廳的裝潢, 比現時某些茶餐廳還要古色古香, 這店刻意將茶餐廳特有的擺設放置出來, 例綠色窗框, 綠色小階磚地板, 牆上的紅底白字手寫餐牌, 三塊葉的風扇, 雀籠等等, 就像一間展覽館, 展示出茶餐廳的收藏品, 介紹茶餐廳的歷史, 讓新一代可以了解和感受以前茶餐廳的風味. 今天不是周末, 沒有太多人, 有人特此到來取境拍攝結婚照, 搖身一變, 成為一間特式的拍照館, 果然是多功能的餐廳. 雖然裝潢乃是一間茶餐廳, 踏入的第一個感覺是茶餐廳, 賣的部份是茶餐廳食品, 但仍然也能保留著原來Starbucks的感覺, 寧靜, 舒服和不受騷擾的!Pistachio and

Pistachio and Apple Yogurt
上層是白色厚厚的Yogurt, 下層是青綠色的蘋果蓉, 酸中帶點甜, 酸味主要來自於青蘋果蓉, 酸以外有一種清新感覺, 不過酸味過重, 多一點甜會比較好.

Hazenut & Coffee Roll
非常美味, 榛子和咖啡本身也是濃味的, 將兩首結合成甜品真是一流, 咖啡味較突出, 不會太甜, 味道適中.
以咖啡榛子醬搽在蛋糕底面, 然後巻起, 切面上可以看見厚厚的一層咖啡榛子醬, 蛋糕外層有一些深啡色不規則的小點, 不知道是咖啡還是榛子, 令整個蛋糕食起增添一份口感. 我被那咖啡榛子醬深深的吸引住, 真的愛不惜手, 非常美味. 還有只是 $12/per roll, 真是物超所值

Matcha Roll Cake
蛋糕面灑上一層薄薄的抹茶粉, 但抹茶味不是十分重. 蛋糕質地軟綿綿, 相當容易入口.

♥Green Tea Latte (Granda)
輪到我最喜愛的飲品, 以前以為Starbucks 只是出品咖啡產品, 後來我試過這裡的奶茶, 奶味十分重, 不是我喜愛的港式奶茶味道, 從此就很少光顧Starbucks. 當我發現Green Tea Latte 時, 認為這是綠茶咖啡, 因為我知道Latte(拿鐵) 就是咖啡的一種, 但再看它的中文釋名卻是” 鮮奶綠茶”, 到底它有沒有咖啡成份呢, 這是我一直的疑問. 當我飲了第一杯, 發垷沒有咖啡的味道, 只嘗出綠茶和奶味, 當時我還懷疑會否因為奶味太重而蓋過了咖啡味, 很想找出答案, 於是在上網搜查資料, 原來Latte 在意大利文來說是”奶”的意思, 不是鮮奶咖啡. 所以Green Tea Latte是沒有咖啡成份的. 完全是我要的口味. 綠茶同鮮奶的味道都很分明, 各有自己的特質, 綠茶有清新的感覺, 鮮奶有香滑濃厚的感覺, 如果熱飲的話更添加一份溫暖. 不過原味的Green Tea Latte 對我來說實在太甜了, 少甜就剛剛好了! 這不但是我的閒聊飲品, 也是我的能量來源, 肚餓時, 飲一杯Granda絕對可以當一餐♥

2010-07-07
2010-10-16 39 瀏覽
很喜歡中上環一帶, 因為這裡有很多不同特色的"香港味道",這次朋友忽然想起到這starbucks轉一圈,所以便過來一探究竟了!我們叫了一杯低卡焦糖咖啡,我則想喝點熱的...有點不太舒服吧....所以叫了一杯茶....忘了名字了,只是茶包茶一杯...也不便宜呢!不過,反正拍照才是主菜...食物不太要緊嘛!!有機會...帶朋友過來看看也是ok的!
很喜歡中上環一帶, 因為這裡有很多不同特色的"香港味道",
這次朋友忽然想起到這starbucks轉一圈,
所以便過來一探究竟了!
我們叫了一杯低卡焦糖咖啡,
我則想喝點熱的...有點不太舒服吧....
所以叫了一杯茶....忘了名字了,
只是茶包茶一杯...也不便宜呢!
不過,反正拍照才是主菜...食物不太要緊嘛!!
有機會...帶朋友過來看看也是ok的!
特色餐牌
有錯別字, 哈哈!
2 分鐘 (堂食)
特色餐牌
有錯別字, 哈哈!
2010-08-20 23 瀏覽
其實係慕名而去拍照的, 但實景比照片細很多, 哈, OpenRice 的食家拍照真有一手。Cake & tarts 都唔算好吸引, 不過種類幾多。試了新出的 鴛鴦 frappuccino grande ($38) 幾有茶餐廳味, 茶味幾好, 不過真係太多cream....好肥...碎冰朱古力咖啡 tall ($35)睇個樣好似無咩分別, 哈。Starbucks 都會漏單...最搞笑係...我問waitress, 佢話得會拎比我...點知........放左响bar枱就算....都係自己拎算啦。去一次就夠lu~
其實係慕名而去拍照的,

Cake & tarts 都唔算好吸引, 不過種類幾多。

碎冰朱古力咖啡 tall ($35)
睇個樣好似無咩分別, 哈。

去一次就夠lu~
好多人~ 人人都有部相機响手。
唔郁的風扇。
好多好多好多cream><....鴛鴦
碎冰古古力 tall~
2010-08-19
好多人~ 人人都有部相機响手。
唔郁的風扇。
好多好多好多cream><....鴛鴦
2010-08-19 25 瀏覽
睇完inception... 想差差電休息一下, 來了starbucks, 可以舒服休息, 又可感受一下內裡的環境*大約5點中, 唔算多人...叫了碎冰朱古力咖啡, coffee egg tart & 保林頓~coffee 真係唔錯, 不過男友話太甜, 我就覺得okay~ 夏天ma.... 凍一點, 甜一點也可以接受~不過coffee egg tart 就冇coffee味, 普通了一點~不過叮暖o左好味d~保林頓冇特別~ 一般而已*btw, 可以坐下, 影下相, 休息一個中, 差下電, 錯唔算的一個地方!!不過唔行開呢頭, 都唔會再特登再黎luuu~
睇完inception... 想差差電休息一下,
大約5點中, 唔算多人...

夏天ma.... 凍一點, 甜一點也可以接受~

不過叮暖o左好味d~
保林頓冇特別~ 一般而已*

btw, 可以坐下, 影下相, 休息一個中, 差下電,
錯唔算的一個地方!!

不過唔行開呢頭, 都唔會再特登再黎luuu~
碎冰朱古力咖啡okay, food..=[
2010-08-18
碎冰朱古力咖啡okay, food..=[
  • 碎冰朱古力咖啡
2010-08-15 22 瀏覽
特地為看它的裝修而去,一行幾人,叫了兩杯特大的碎冰朱古力咖啡,我的自愛﹗哈﹗媽叫了個朱古力咖啡、姐要了一杯朱古力忌廉﹗本來想叫菠蘿油,可惜買曬…所以叫了個咖啡蛋撻,比想像中好食,但個人認為都係啲街坊小店蛋撻較好味又叫了個肉卷酥,味道不錯,新出的那個什麼mushroom飽咁、藍梅鬆餅,兩樣都麻麻地,最好食係個朱古力蛋糕,好濃的朱古力味﹗仲有啲朱古力粒粒喺入面,taste good﹗叫了四杯野飲,五款野食,食咗二百四十幾,都幾貴﹗

2010-08-14
  • 碎冰朱古力咖啡