2013-05-06 871 瀏覽
今日Lunch試新野!紅豆抺茶Muffin 好多時紅豆抹茶嘅產品都會怕偏甜,但Starbuck Muffin 都一向唔差,所以抱著一試無妨心態試下。本身外面好明顯有幾多紅豆粒,切開中間有驚喜!裡面有三分一紅豆餡,本來仲以為只有D紅豆粒粒,而且Muffin本身唔甜,夾埋紅豆蓉食啱啱好!一啲都唔膩!Starbuck 咖啡一向麻麻,但甜品方面都算oK,雖然都係美心集團出品。
今日Lunch試新野!

紅豆抺茶Muffin

本身外面好明顯有幾多紅豆粒,切開中間有驚喜!

2013-05-06
外賣自取
2013-03-07 741 瀏覽
今次是第一次幫Starbucks寫食評,雖然平時頗喜歡飲咖啡,不過自問不是咖啡界達人,所以飲完之後都沒有特地寫一篇食評,但今次卻是例外。星巴克冰室是由香港本土傢俬店G.O.D與星巴克攜手策劃,八十年代冰室與新派咖啡店的結合,給人一個新派、懷舊、潮的感覺。因為其設計富特色,所以每逢週末到吸引大批攝影發燒友前往拍攝。有些東西總是失去之後,人才懂得去珍惜,現代人現在都興懷舊,不然那些懷舊小食、懷舊金曲、懷舊相機、懷舊服飾又怎可以「翻生」呢!內裡的空間不是頗大,大家都忙著拍照,吃喝已經成為其次,氣氛頗熱鬧。電視機、電風扇、磁磚地板......都做得維妙維肖,如果夠細心,您會發覺裡面其實有很多地方值得去拍照的。擾攘一輪,沒有點到咖啡蛋撻,也沒有點到咖啡厚切菠蘿包,只點了一杯凍朱古力咖啡。上面有香濃的朱古力漿,飲下去奶味香濃,還可以吃到碎朱古力粒,整杯咖啡甜度可以接受。順帶一提,這裡的冷氣只要坐得久就會感到凍,所以請自準一件外套,以免著涼。

2013-02-20 562 瀏覽
我們在中環食好飯,亦辦好事。之前有同事建議的阿頭去參觀一下都爹利街的煤氣燈,再建議來這一家非常特別的 Starbucks,食一些十分特別,而且別的 Starbucks 沒有的食物。而這就是此店獨有的 Starbucks 港式冰室食品。這家 Starbucks 的 gimmick 不多說了,因為熱潮已過,感覺到有一點悶,更加覺得,港式冰室配西式咖啡店,而且又不是全場做成冰室,實在是不倫不類。更令人可惜的是,這 Starbucks 是沒有港式奶茶賣的,要做又做唔足,算點先!!!!不可以說是港式,我只可以說是仿港式,咖啡味的蛋撻,一看就是凍冰冰的,用外國式的 Custard Tart來充港式的蛋撻,更令人難堪的是撻皮混了咖啡,以前覺得怪,今日覺得更怪。 咖啡味的菠蘿包,做就做得十分之神似,而咖啡味亦沒有對菠蘿包的感覺出了過大的影響。牛油夠厚,麵包夠軟。不過吃慣了原味的菠蘿油,還是喜歡正常兼傳統的。 沒有奶茶,我們也硬是要一杯奶茶。Starbucks 的抺茶 latte,非常之濃香,加奶不加糖,茶味奶味都

沒有奶茶,我們也硬是要一杯奶茶。Starbucks 的抺茶 latte,非常之濃香,加奶不加糖,茶味奶味都濃,只是茶未算是最香而已。

得個玩字,玩完就走,下次有朋友想玩下舊香港感覺.....再來!!! No,我去蘭香園好似好DD播....
2012-09-13 439 瀏覽
路經中環~ 除左去都爹利街影相~ 就梗係要黎睇下呢間有冰室設計既starbucks 啦 入口唔算難搵~ 落緊長樓梯時左邊就有條小小的樓梯行落去 入到去冰室個邊都full~ 但每張枱都係得1,2個人 於是我都係決定買左野食先 凍櫃入面有好多唔同既食物~ 一場黎到就梗係試下呢度獨有既咖啡蛋撻啦 咖啡蛋撻($10)~ 店員問我駛唔駛翻熱~ 我話好~ 買完之後張單勁長 心諗做咩呢?? 原來佢話上網做份問卷就可以送一杯中size 飲品~ 我心諗咁抵??? 但當時都唔算好大感覺~ 因為多數呢d 都有d 取巧吧~ 都係唔好抱咁大期望~買左之後搵左個位~ 張枱本身都係得一位小姐係度~ 問左冇人就坐低了~影下環境之後開始食~ 咦?? 個蛋撻都唔熱既?? 可能係驚客人會淥到所以唔整太熱??因為個蛋撻唔凍唔熱咁~ 應該係凍櫃拎出黎都有翻熱既~ 但就稱唔上係熱 呢方面可以改善下~蛋撻皮我覺得都幾重咖啡味~ 仲有少少苦澀味tim 但整體上成個蛋撻都係比較淡味~ 如果叫左野飲一定要食左蛋撻先 之後開始研究上網做問卷~ 做之前要輸入張單下面有個好長既編號~ 而且份問卷唔算好長~ 右上角仲有個問卷進度~做完之

入口唔算難搵~ 落緊長樓梯時左邊就有條小小的樓梯行落去

入到去冰室個邊都full~ 但每張枱都係得1,2個人
於是我都係決定買左野食先

影下環境之後開始食~ 咦?? 個蛋撻都唔熱既??
可能係驚客人會淥到所以唔整太熱??
呢方面可以改善下~
蛋撻皮我覺得都幾重咖啡味~ 仲有少少苦澀味tim

做完之後有個"獲享飲品編號"~ 填好之後去counter 問店員係咪咁就ok~ 佢話係~ 我問可以揀咩飲品~
佢竟然指住張紙同我講全部都可以揀
真係好神奇原來真係有野飲送!!!!!
因為自己鍾意食綠茶既野所以揀左鮮奶抹茶~
抹茶味比我想像中淡~ 而且都有d 甜左少少~ 回想番好彩頭先店員問我要唔要加糖水我話唔要咋~ 如果唔係就會得甜味

跟住我就走喇~ 我覺得黎試下呢度既獨特食品係唔錯既~ 而且環境都好靚~ 一試無妨

p.s. 對我呢d 慳妹黎講係starbucks 用$10 有野食有野飲絕對係超抵既事!!!!!!!
但係我唔知1.要消費滿幾多錢先有 2.係咪個個買野都會有
但我覺得今日呢件事對我黎講好好運亦都好開心
希望佢可以做多d 呢d 宣傳啦
入口 :D
咖啡蛋撻 :D
懷舊!!!
鮮奶抹茶 :D
2012-09-12
1 分鐘 (堂食)
咖啡蛋撻 :D
鮮奶抹茶 :D
2012-09-08 163 瀏覽
店內設計中西合壁,半舖採用傳統星巴克店設計、另半舖以港式典型冰室環境作藍圖,其他食評已就其擺設、佈置作詳盡介紹,不作多提了; 相信不少人也是為此特色主題佈置及其提供獨有之特色食品而來的。 咖啡蛋撻 $10 店員熱心地問是否需要翻熱一下,「好丫!」,可惜"焗熱完"出來的蛋撻~~~有熱過嗎?!而且...撻面裂開了呢~~ 細心程度要再改進一些吧。 蛋撻味道麻麻,蛋漿無乜蛋味,撻皮加入了咖啡成份、製成咖啡味牛油皮,皮邊一拎上手即散,未夠脆邊,撻皮散發著漸漸的苦香,明顯是源於咖啡味吧,但不甚吃得到咖啡味。 此食品為店內特色食品之一,以此賣點~~~可以一試,但不會屬於一試難忘的食品。 榛子咖啡卷 $13 蛋糕不夠鬆軟、表層蛋糕質感過於乾身、有點硬,蛋糕為白色,味淡,應是無蛋或無蛋黄蛋糕?! 糕裡混有少量朱古力醬粒。卷內為榛子味忌廉,吃到陣陣榛子味、但不太濃亦不夠香; 忌廉內混有大量黑色點點,估計應是咖啡粉末,但咖啡味嚴重欠奉,用的是經沖製後剩餘的咖啡粉末渣嗎?! 卷蛋整體味道不夠濃,不是寫明的話 根本難以知道是有咖啡味的卷蛋!此榛子咖啡卷只屬一般以下的水平,縱使是特式食品之一,也不值得推介。 大杯
懷舊冰室feel
去咗冰室?!

正!滿有冰室味道的menu!
無咩蛋色,亦無蛋味
咖啡蛋撻 $10
榛子咖啡卷及咖啡蛋撻,只屬一般
榛子咖啡卷 $13
凍mocha
大杯裝凍mocha $35
總是不明白為何冰佔了約半杯?!即使是以即沖製的熱咖啡調製,冰量還是太多吧!而且摸上去也感覺不到是熱或暖的咖啡,浮於mocha 面的冰也不見得溶解速度特快,可見其冰量有點多餘。
咖啡連鎖店的mocha 水準不過不失、味不見突出,但總是喝到starbucks 的咖啡夾著微微的焦窿味。

週末下午的starbucks 店內,眼看店員有六七位,理應足夠; 可惜到了下午四時前後,店內顧客突然增到...全店坐滿、坐位供不應求的情況下,連店員也頓然感不足...店員突然忙過不停到~~~~ 滿場枱面垃圾無人收、垃圾桶full 到無得再扔垃圾進去了……
全場爆滿!連右邊牆d 摺櫈都坐滿咗…
2012-09-01
正!滿有冰室味道的menu!
去咗冰室?!
全場爆滿!連右邊牆d 摺櫈都坐滿咗…
懷舊冰室feel
KO咗懷舊之路第一站「蓮香樓」之後, 隨即展開懷舊之路第二站--「星巴克咖啡 冰室角落」!!!Starbucks Coffee美國o野o黎喎... 點懷舊法呀?!!如果你咁唸就大錯特錯喇!!! 呢間Starbucks係全球首間設有冰室角落嘅星巴克咖啡, 開咗差不多3年, 仲要開係都爹利街(Duddell Street), 門口開正係被政府列為法定古蹟果4支碩果僅存嘅煤氣燈同埋花崗石樓梯側邊, 未入去就已經夠晒懷舊啦...咖啡室入面分咗2個區域, 1個係現代化嘅, 而另1個就係「冰室角落」!!!「冰室角落」係同G.O.D. Crossover搞出o黎, 真係每一個角落都充斥住好濃厚嘅50-60年代冰室風味...座無虛席, 要守候一陣先有位...呢種日曆細個時家家戶戶都緊有一個看門口, 都好耐冇再見過lu, 好懷念呀~以前細個d電制真係咁o架!!! 好耐冇見過啦!!! 好有親切感呀!!!雖然頭先係「蓮香樓」已經食滯咗, 之但係一場o黎到, 點都要Order吓佢個「冰室經典美食 Bing Sutt Classics」先至算係有o黎過嘛!!! 不過實在太飽, 影完一輪相, 最終都要問職員拎個紙

座無虛席, 要守候一陣先有位...

雖然頭先係「蓮香樓」已經食滯咗, 之但係一場o黎到, 點都要Order吓佢個「冰室經典美食 Bing Sutt Classics」先至算係有o黎過嘛!!! 不過實在太飽, 影完一輪相, 最終都要問職員拎個紙盒打包走, 拎到返屋企當晚飯食~

1) 咖啡蛋撻 Coffee Egg Tart -- 個撻皮淋嘅... 咦... 好唔習慣... 味道係濃郁嘅Mocha味, 如果酥脆d會好d囉...
2) 紅豆砵仔糕 Red Bean Clay Pot Pudding -- 嘩... 陣味好怪... 唔慣...
3) 厚切牛油菠蘿包 Rustic Bun w/ Thick Cut Butter -- 了走咗片牛油先食, 冇咩特別...
4) 榛子咖啡卷 Hazelnut & Coffee Roll -- 最好味嘅「冰室經典美食 Bing Sutt Classics」!!! 不過... 乜我地細個時d冰室有呢d咁西式嘅o野食嘅咩?!!
朱古力咖啡 Caffe Mocha -- 本人係Mocha嘅死實Fans, Grande Size都嫌太細杯!!!
好鐘意地下d綠色磚仔, 影咗好多Close-up, 可以用係我個迷你燒爉店, 呵呵~

Hea吓Hea吓, 咁又Hea咗一個悠閒嘅下午喇~
2012-04-06
  • 榛子咖啡卷
  • 朱古力咖啡
2012-08-06 90 瀏覽
這日因為要等人,便到附近這間一半店範圍是'正常'現代Starbucks裝修,另一半範圍則作懷舊冰室裝修的Starbucks。這冰室部分亦成為了這分店的主要賣點。我既然一場來到,當然要過過癮坐在冰'部分啦。 看到'現代'的食物和飲料用上復古的字體寫出,感覺有趣。近期我來Starbucks都是喝熱的green tea latte鮮奶抹茶,這日亦不例外。Grande size,$32。鮮奶抹茶顏色雖然有點過分碧綠,不過味道喝起來抹茶味道頗濃香,喝下熱奶後感覺舒服。不過除非你很想喝杯'糖水',否則記得點少甜,因為少甜後甜度才算剛好。
我既然一場來到,當然要過過癮坐在冰'部分啦。
看到'現代'的食物和飲料用上復古的字體寫出,感覺有趣。
2012-07-13 58 瀏覽
草莓忌廉豆奶星冰樂試新野, 頂層係滑滑忌廉,飲落似士多啤梨奶昔,豆味唔係好出, 下次都係叫番碎冰朱古力咖啡!碎冰朱古力咖啡每次都叫既最愛之選既咖啡, 不過一星期飲一杯都幾貴....但我好似上癮了...
草莓忌廉豆奶星冰樂
碎冰朱古力咖啡
2012-07-07
  • 碎冰朱古力咖啡
2012-06-18 56 瀏覽
跟外國友人的香港文化古蹟遊進行到一半,天公不造美又下起雨來...雖然地點不就腳,但還是想帶他們來這間Starbucks香港冰室,來個中西合壁的香港特色crossover下午茶。 其實要說真正的懷舊色彩,應該是介紹starbucks門外的那幾盞煤氣燈街和那石造的階梯。你看看多少套TVB劇在這拍過外景,卻沒有一套在這Starbucks內取過景。這個冰室主題其實是為了愛新奇(還有愛拍照post上facebook)的香港人和外國遊客而設的,它剛在香港開幕時已做了指定動作,來過拍了一大堆照片(也在facebook上分享了),今次主要是想帶友人們看的不僅是(偽)香港冰室,而是我們香港人的creativity(也讓他們見識香港人到底有多愛拍照然後即時分享上facebook)。 來到這又怎能不點那些special items?教人失望的是這天沒有賣那厚切牛油咖啡菠蘿包,只有咖啡蛋撻和咖啡紙包蛋糕。剛用英文介紹完傳統的紙包蛋糕是以蛋香為主的美食,這邊廂咬了口這個只有咖啡味跟甜味的蛋糕...說好的蛋味呢?入口化成風,只留下那糖的甜味,蛋香完全吃不到,這真教人難交待... 嗯不好意思可能他們的蛋全用

Crossover

)。

咖啡蛋撻, 咖啡紙包蛋糕
來到這又怎能不點那些special items?教人失望的是這天沒有賣那厚切牛油咖啡菠蘿包,只有咖啡蛋撻和咖啡紙包蛋糕。剛用英文介紹完傳統的紙包蛋糕是以蛋香為主的美食,這邊廂咬了口這個只有咖啡味跟甜味的蛋糕...說好的蛋味呢?入口化成風,只留下那糖的甜味,蛋香完全吃不到,這真教人難交待... 嗯不好意思可能他們的蛋全用來做蛋撻了。只可惜,連蛋撻也有相同問題...我要的蛋香呢?那咖啡皮是濃香咖啡味十足,曲奇底也尚算鬆脆,但中間的蛋味就完全給蓋過了。

好吧始終這兒不是冰室,也沒人會在咖啡內加隻蛋,只好體諒他們非這食材的專家,在賣西餅的Starbucks內又怎能期望找到那傳統的中式糕點呢?當是Gimmick試一下倒是無妨。

就像剛才跟外國友人介紹勝香園,他們不能理解為何那片多士和那碗茄蛋通粉會這麼受歡迎,但這正是香港風味小店獨有的魅力。你來這間舒適新奇的Starbucks冰室拍完照,滿足了好奇心後,你未必會再來第2次,但像勝香園那種樸實的街邊茶檔,卻可以令很多人再三光顧。風味說的不只是食物的味道,還有人情味,和店鋪歷史所帶給你各種回憶的味道。這間故意做舊的冰室,實在沒法充分表達到我們香港的冰室情懷。
2012-06-17
5 分鐘 (堂食)
真是不講不知!原來在中環區,<星巴克> 分店多達十幾間!比便利店還要多! 總有一間在附近!在5月1日那天,有位朋友帶我們幾位姊妹一起到一間很有特色的 <星巴克>! 舖位大不在話下!大約半間地方裝修到好像冰室一樣!這裡充滿懷舊色彩及格調, 另一半依然保留 coffee shop style! 這分店位於中環都爹利街 ( 煤氣燈街 ) ,為全港首間設有冰室角落的分店, 充滿五十至七十年代冰室風格的懷舊色彩!冰室裡的卡位、舊燈掣、懷舊紙皮石地磚、獨一無二的星巴克裝飾物、模彷窗外街景-香港特色大招牌 ( 似模似樣!) 、.........懷舊得很徹底! 氣氛濃厚!也是不少港人的集體回憶。 具有老香港情懷!並會供應冰室傳統美食,有些還加入咖啡元素,口味獨特!驚喜! 令人刮目相看! 例如:咖啡蛋撻及咖啡雞尾包.....。衛生方面也算做得不錯,地方乾淨企理。店員殷勤有禮,不論早上抑或多食客時,仍面帶笑容!給人印象不錯!咖啡蛋撻 $10我要求烘焗,店員為我烘焗後,在櫃檯送上面前,服務貼心! 隨即咖啡味飄香! 曲奇混合了咖啡粉,其甘苦味能中和了無可避免的甜膩及牛油帶來的油
總有一間在附近!

另一半依然保留 coffee shop style!

氣氛濃厚!也是不少港人的集體回憶。
具有老香港情懷!
中環都爹利街 ( 煤氣燈街 ) Starbucks
模彷窗外街景-香港特色大招牌 ( 似模似樣!)
大約半間地方裝修到好像冰室一樣!冰室裡的卡位、舊燈掣、懷舊紙皮石地磚...
獨一無二的星巴克裝飾物
懷舊得很徹底!氣氛濃厚!
coffee shop 的一角
另一半依然保留 coffee shop style!
並會供應冰室傳統美食,有些還加入咖啡元素,口味獨特!驚喜!
令人刮目相看!
例如:咖啡蛋撻及咖啡雞尾包.....。
供應冰室傳統美食,有些還加入咖啡元素,口味獨特!驚喜!
衛生方面也算做得不錯,地方乾淨企理。

咖啡蛋撻 $10
我要求烘焗,店員為我烘焗後,在櫃檯送上面前,服務貼心!
隨即咖啡味飄香!
曲奇混合了咖啡粉,其甘苦味能中和了無可避免的甜膩及牛油帶來的油膩感!食起來又幾鬆化!蛋漿是合格有餘,依然是保持滑溜口感!感覺輕柔的!可以收貨!
當然遠比不及剛剛新鮮出爐的超嫩滑蛋撻!當咖啡遇上蛋,這種新奇配搭!感覺好清新!而且出乎意料的夾配!是我最滿意的特色經典小食!大家值得試下!
咖啡蛋撻
Mocha $38 (中)
雖然是中杯裝,但份量十足夠大杯!
而莫加的味道較爲香濃,朱古力的份量比咖啡的多,香甜幼滑!愈喝愈順喉!
況且,勝在溫度達理想水平,不止口中温暖留香,而且更暖在心頭!
起初,先喝到朱古力味;慢慢地咖啡味滲出來!

Frappuccino - 草莓忌廉豆奶星冰樂 $40 (大)
頂層有軟滑忌廉,底部好似思樂冰;味道好似士多啤梨奶昔, 是一杯不錯喝又透心涼的飲品!爽呀!
略嫌索價是貴了一點!

Cappuccino $38 (中)
眾所周知!知所以 <星巴克> 的咖啡這麼昂貴,皆因用上優質咖啡豆,相信質素有一定保證!味道必然是香濃!奶和咖啡的份量也十分平均!感覺是色香味各方面都掌握得好!很有水準!
沒有令人失望!唯獨是欠奉漂亮的咖啡拉花!
以及用上紙杯略為失色!不及拿著瓷杯慢慢享受那種快感及箇中感受!
草莓忌廉豆奶星冰樂 + Mocha + Cappuccino
那次,我意猶未盡!未能品嚐其他獨特經典美食!星期六早上,打算一網打盡....走來一嚐!

星期六早上 9 點,人流稀少!只有好幾位食客!當然是影店內環境的最好時機!

可惜!只得厚切牛油菠蘿包供應,令我頗為失望!

厚切牛油菠蘿包 $13
烘熱之後,略帶微暖!其實一點香味都沒有!
整個包混合咖啡粉,深歇色的賣相並不討好!咖啡味卻略遜一籌!菠蘿包皮腍了!缺乏香脆口感!
厚切鮮牛油帶豐富咸香!
包身是甜美!咸甜交集,滋味配搭!
微暖包身令牛油緩緩地溶化滲進包裡,真是一流!
內裡質感鬆軟,質素比想像中好!
厚切牛油菠蘿包
芙蓉花茶 (細) $19
女店員問我要紙杯還是瓷杯,當然要瓷杯啦!拿起來比較方便及舒服嘛!店員把茶包的繩在杯柄打結真細心!
充滿果酸及花香!提神醒胃!好像利賓納的顏色!作為早餐不遜色給咖啡!在這裡除了飲咖啡之外,可別作他選!
芙蓉花茶 (細)
由於是先入為主的關係,懷舊星巴克冰室,確實令我們印象深刻!
經典美食相比同類型店鋪稍貴!

食物不俗!懷舊氣氛濃!侍應態度好!已經非常滿意了!總之再有機會一定會再來食盡這裡有特色的經典美食!

題外話/補充資料: 多謝她帶我們到這間充滿特色的懷舊星巴克冰室!
2012-05-26
$32 (早餐)
中環都爹利街 ( 煤氣燈街 ) Starbucks
咖啡蛋撻
供應冰室傳統美食,有些還加入咖啡元素,口味獨特!驚喜!
coffee shop 的一角
懷舊得很徹底!氣氛濃厚!
獨一無二的星巴克裝飾物
模彷窗外街景-香港特色大招牌 ( 似模似樣!)
芙蓉花茶 (細)
厚切牛油菠蘿包
2012-05-07 55 瀏覽
是日在在中環逛街,雖然大有收穫,但荷包與身體都疲累不已,實在需要一杯熱飲提提神。喜愛中環這間「Starbucks」環境幽雅,令身心都可靜靜休息一下。「Earlgrey Tea Latte」是日沒有要咖啡,點了一杯「奶茶」。Earlgrey 茶味濃,輕配 skim milk 及徵甜,很不錯!提提各位,「Earlgrey Tea Latte」是餐牌上沒有的飲品,如要點它,便要直接向職員查詢~

「Earlgrey Tea Latte」

2012-04-09
2012-04-02 55 瀏覽
許久前在這裡嚐過”懷舊系列”中的,咖啡雞尾包,和咖啡撻皮蛋撻,沒想過又有新野。有天去旺角新店, 同一以”舊香港”作主題的星巴克,發現咖啡紙包蛋糕&榛子咖啡卷。店員說,此等食物,只在此兩間分店供應。所以一心想著回中環,做早餐最啱。誰知早”懷舊系列”是11:00am打後,才出。放工買回家,心急吃了才影相。咖啡紙包蛋糕,無蛋香。只有咖啡粉+甜味。紙包「蛋」糕,無「蛋」味,只有「商業味」。為的就是sell「紙包」gimmick?榛子咖啡卷,榛子味就沒喇,奶油中的咖啡味如以上的紙包蛋糕,也是咖啡粉+甜味(多了奶油香)。不過勝在卷子是蛋白蛋糕,頗軟滑,兩者夾埋,味道唔錯。
。店員說,此等食物,只在此兩間分店供應。

放工買回家,心急吃了才影相。
咖啡紙包蛋糕
榛子咖啡卷
2012-04-02
外賣自取
榛子咖啡卷
今日同友人專程黎見識下呢間冰室,我黎影左好多相但未post上黎!有懷舊的野食,但我冇叫到因為聽人講蛋撻,波羅包都冇咖啡味,所冇叫了其他$39睇食評好多人都推介的碎朱古力咖啡星冰樂,我就試下!真係好好欲,甜度岩岩好,加左朱古力口感更加特別,每吸一口都覺得都幸福呢$12我叫左榛子咖啡卷,咖啡愛好者既我,當然叫野食都一定要有咖啡在內,同埋都見有人推介我一試都覺得隻味好怪,試不到有榛子同咖啡味,只係普通卷蛋,有蛋白味既,我朋友都試過都話怪!叫了blueberry cheese cake$30我試左一口,果然好好味!cheese不硬也不利,入口溶化好正,我食個Dcheese都係硬的蘋果肉桂批,我覺得麻麻地,可能我不喜歡蘋果批隻味(m記個個)隻味差不多一樣,所以我唔中意食掛!$18朱古力批好好味.!好脆,有濃濃的朱古力,份量足夠!
睇食評好多人都推介的碎朱古力咖啡星冰樂,我就試下!
叫了blueberry cheese cake$30
朱古力批好好味.!好脆,有濃濃的朱古力,份量足夠!
5 分鐘 (堂食)
2012-02-02 25 瀏覽
是日途經中環, 想起很久沒去這間星巴克, 於是入去蛇一蛇.難得是平日, 不用等位, 舒舒服服的在懷舊area hea.點了一杯朱古力星冰樂少甜. 第一次試少甜, 朱古力味因此更特顯.原來都可以接受.不停看到攝友出入這裡, 和其中一位人兄閒聊,大家都中意這裡有特色, 可惜地方太細.香港美食是不少, 但不會有很多像這裡一樣花心思裝潢.
是日途經中環, 想起很久沒去這間星巴克, 於是入去蛇一蛇.

原來都可以接受.

不停看到攝友出入這裡, 和其中一位人兄閒聊,
大家都中意這裡有特色, 可惜地方太細.

香港美食是不少, 但不會有很多像這裡一樣花心思裝潢.
2012-01-23
2012-01-19 32 瀏覽
停一停忙到不行既工作想靜一下享受獨處時刻簡單的點了半份三文治叫店員將雪櫃中既三文治烘熱左香脆外層麵包夾住嫩滑雞肉好好味~~再點了個甜食令自己開心一下香濃hazelnut 同埋軟綿綿既蛋糕中間夾住好滑好濃既cuppacinno cream好滿足舒服環境 + 美味食物 = 優質生活
停一停忙到不行既工作
想靜一下享受獨處時刻

簡單的點了半份三文治
雞肉西芹三文治
叫店員將雪櫃中既三文治烘熱左
香脆外層麵包夾住嫩滑雞肉好好味~~

再點了個甜食令自己開心一下
Hazelnut cuppacinno roll