2023-07-26 374 瀏覽
在今年年初三~四,我租住尖沙咀凱悅酒店新年 staycation 兩日一夜! 酒店樓下就是 K11 商場,非常方便呀!<Starbucks 星巴克咖啡> 位於商場外圍,我問了 Customer service 及停車場保安才找到!原來門口位於碧仙桃路,附近就是 Holiday Inn 金域假日酒店!這裡不算大,勝在樓底高,以落地玻璃設計,近玻璃的吧枱約有12個座位,其他就是2人枱;吧枱與其他餐桌之間的走廊闊落!我作為抹茶控,也會留意兩間連鎖咖啡店的新出品!每期推出新特飲及美食,供應期 Around 1個月,我也試過錯失了呢! 有時,下午已經售罄相關食品嘞!2023年頭至今:抹茶新品 (1月~7月)  1月新品:抹茶忌廉酥皮包 $32翻熱後,酥皮包入口鬆軟甜美,中間的抹茶忌廉清香而甘味醇厚,整體先甜後甘!熱柑橘茉莉牛奶抹茶 Tall size $47 少甜當我要求少甜的時候,男店員提醒我,由於糖份混合抹茶,所以,相對抹茶會減低!溫熱易入口,味道輕帶柑橘的清新酸味,與甜味共融,算是不錯喝!抹茶麻糬流心蛋糕 $45店員翻熱後,散發抹茶清香,  不過朱古力片已融化!蛋糕溫熱濕潤
 酒店樓下就是 K11 商場,非常方便呀!

這裡不算大,勝在樓底高,
我作為抹茶控,也會留意兩間連鎖咖啡店的新出品!
有時,下午已經售罄相關食品嘞!
2023年頭至今:抹茶新品 (1月~7月)

1月新品:
抹茶忌廉酥皮包 $32
抹茶忌廉酥皮包
熱柑橘茉莉牛奶抹茶 Tall size $47 少甜
熱柑橘茉莉牛奶抹茶
抹茶麻糬流心蛋糕 $45
店員翻熱後,散發抹茶清香,
  不過朱古力片已融化!蛋糕溫熱濕潤,抹茶蛋糕的甘味與甜味平衡,美中不足是抹茶漿略甜,
夾雜麻糬,口感煙韌!整體口感討好!
抹茶麻糬流心蛋糕

長期有供應的 Hot Matcha Latte 熱醇香鮮奶抹茶 Tall size $44
個人覺得 <星巴克咖啡> 的貨色及口味,比較 Pacific Coffee 更啱我口味!

抹茶味濃郁而清香,甜度亦不高!那種甘澀帶甜的七三比例,正合我意!
熱醇香鮮奶抹茶
Cheese Bagel with Cream cheese $25
烘焗後,Bagel 表面的芝士絲融化之餘,鹹香滿載,
 入口香脆,包質密度高,卻不失鬆軟!
 3月新品:
草莓批醇香鮮奶抹茶 Tall size $47
以印有櫻圖案的藍色紙杯盛載,更加吸引動人呢!
 表面有層濃厚細膩的奶泡,承托住酸咪咪草莓味粒粒,草莓味糖漿掩蓋了抹茶本身的清香及甘味,巧妙地混合起來變成甜美的特飲!
草莓批醇香鮮奶抹茶
 7月新品:
純抹茶拿鐵豆腐花 Tall size $47
令我期待已久,最近終於又有新抹茶嘞!

抹茶牛奶口味清怡淡口,凍飲的豆腐花抹茶牛奶,卻不及甘味熱飲突出!甜度主要來自豆腐花!抹茶跟豆腐花也可以夾得來!

如果論最夾,個人認為莫過於 <媽咪雞蛋仔> 的奶茶豆腐花呢!
純抹茶拿鐵豆腐花
水城雞芝士意大利軟包 $50
雞肉味道微辣,包表面有芝士,烘熱後零舍香脆,
散發其獨特的香味,而且有芝士拉絲,還有蕃茄、生菜...等,包身濕潤!幾飽肚!
水城雞芝士意大利軟包
熱醇香鮮奶抹茶
純抹茶拿鐵豆腐花
水城雞芝士意大利軟包
2022-05-22 1114 瀏覽
紙袋都爛晒啦 店員服務態度惡劣 另外外賣攞紙袋佢比呢一個薄袋我 正常人都知道啲冰融化咗之後就穿啦 做事馬虎 真係以後都唔會再幫襯尖沙咀K11 ,反映紙袋質素能不能高一點 !!
2022-05-22
5 分鐘 (外賣自取)
$60 (早餐)
2022-04-06 500 瀏覽
The ceiling is high, but in general this starbucks location is not spacious, it feels cramped when seating. The long tables are especially not comfortable for working at all The view is on the street. But, it’s close To TST Harbour & K11, and there is art on the wall Coffee is, as in all Starbucks location, lovely. Overall, ok😊

lovely. Overall, ok😊
2020-12-20 1016 瀏覽
早上在 K11 附近找地方吃早餐,最后决定在一起这家 Starbucks 随便吃点东西。时间尚早,店内没多少客人,本身这家店也不大,而且座位之间也有距离限制,显得有点空荡荡。除了吃东西,这种清幽环境极之适合多坐一会儿。还没有十一点,还有三文治套餐供应,这次试了鸡肉三文治,再加了一杯 Americano 。 看见店员把三文治放在进焗炉内加热,等了一下就把食物交给我了。面包是暖暖的,但中间的鸡肉还是冷的,不是预期的味道,不如芝士火腿三文治,下次再以不考虑。

三文治套䆦

2020-12-20
$47 (早餐)
2019-10-30 941 瀏覽
由於在Starbucks App還有餘額 想快快用完就算看到附近有分店就去買飲品吧 預先用App買單去到店鋪的時候就有得拿了 可以節省一點點時間·雲呢拿無花果鮮奶咖啡 HKD$45 ·草莓忌廉星冰樂 HKD$42 兩杯飲品也很甜😭像糖水的飲品搞什麼鬼咖啡的那杯甜到我要加熱水進去才沖淡了一些但仍然很甜 難道標準口味就是飲糖水了麼?其實份量為什麼會這樣甜 很像飲糖水的感覺在出新飲品的時間 到底有沒有品嚐過才推出?
由於在Starbucks App還有餘額 想快快用完就算

兩杯飲品也很甜😭[流泪][流泪]像糖水的飲品搞什麼鬼
咖啡的那杯甜到我要加熱水進去才沖淡了一些
但仍然很甜[笑哭] 難道標準口味就是飲糖水了麼?[流泪]
其實份量為什麼會這樣甜 很像飲糖水的感覺
在出新飲品的時間 到底有沒有品嚐過才推出?

2019-10-13
2019-10-03 415 瀏覽
新既一天又開始啦!當然唔少得一個健康既早餐😊而我就最鍾意係朝早食乳酪😂因為方便排便🤣今日去Starbucks買左杯藍莓乳酪,其實都唔係第一次食啦!佢除左藍莓之外,仲有隻香蕉味😎但我個人就比較鍾意藍莓,藍莓相比香蕉較為濃味啲!而佢每一杯乳酪入面都會包含左好多唔穀類脆片!溝埋一齊食真係超正呀👍🏻

2019-10-03
早餐
2019-09-08 287 瀏覽
#新品推薦 好味推介Starbucks新出嘅 💁🏻‍♀️芒果鮮奶泡沫冰搖香柚紅茶🍸😛近年沙發出啲茶底都非常之好香濃又唔太甜 🤭最正係佢下低😚有啫喱同埋西柚🥰😍好特別🤗好正 有咬口非常適合夏日清新推介😋🤨頂層仲有芒果部門口感特別😛只係純粹芒果鮮奶泡沫並冇加到芝士但係都可以幻想到好似喜茶咁😏多左一個層次🥳#芒果控 可以一試 🥭 獵狗中意無泡沫version多d🙋🏻‍♀️值得一試📍各大Starbucks📌最新promotion drinks 🍸 芒果鮮奶泡沫冰搖香柚紅茶🍸🍸🍸🍸🍸🍸🤗🥰🥰🥰獵狗推介指數🌕🌕🌕🌗🌑#飲品 #星巴克 #掃街 #吃貨 #新品 #starbucks
#新品推薦 好味推介

獵狗推介指數
🌕🌕🌕🌗🌑

2019-09-08
2019-08-27 217 瀏覽
噚日返工午餐後飯氣攻心好眼瞓就走咗出去行咗過隔離街Starbucks 買杯凍咖啡醒下神嘿嘿嘿,我一直好喜歡Starbucks 嘅咖啡,因為佢嘅咖啡夠香濃好多咖啡店都唔夠濃,而Starbucks 非常適合我呢啲要用濃咖啡提神嘅人我點咗一杯凍咖啡(凍咖啡分兩種,有Americano或者cold brew兩款可以選擇)簡咗要Tall size嘅cold brew ($36)。個人比較喜歡cold brew,因為我覺得冷萃咖啡比美式咖啡濃,提神效果比較好。如果同我一樣喜歡濃咖啡的話,個人推薦選cold brew
噚日返工午餐後飯氣攻心好眼瞓
就走咗出去行咗過隔離街Starbucks 買杯凍咖啡醒下神
2019-08-26
5 分鐘 (外賣自取)
  • Cold  brew
2019-02-24 468 瀏覽
星期日早上嚟到呢一間Starbucks,呢一間Starbucks 唔會太多人。好適合兩個人休閒地渡過一個早上,可以坐低靜靜地睇下書、做下嘢、傾下計。呢間Starbucks 樓底好高,有落地大玻璃,可以一路飲咖啡一路望下外面條街。呢一間Starbucks 雖然細,但係小食款式都好齊全,有yoghurt 、蛋糕、果汁、沙律等。呢一間Starbucks 所賣既杯款式都好多。我地叫左一杯cappuccino , 一杯 Earl grey tea。as good as always !

2019-02-24
做嘢咁忙 有時真係要放鬆一下 尋日我就去咗 k11 度睇藝術品 同埋shopping 行到攰攰哋, 見到旁邊有間星巴克, 一於入去飲杯我的最愛, 少甜 豆奶 綠茶 冷鐵 latte走cream。 佢畀咗個平嘅杯蓋我 同我平時飲開嘅感覺 好唔同 ,所以 要影低呢一刻 留念。 尋日好好彩, 我同朋友一入到去, 就有一 家 三口 起身走人, 剛好有位坐。 真的很幸運。 現在的starbucks ,空間越來越少, 像k11呢一間, 連梳化也沒有, 全部都是硬板凳。 都是要怪香港的地產 ,和瘋狂地昂貴的租金, 有時想靜靜地 看看書 ,飲杯咖啡 ,也很難找到地方喎。
做嘢咁忙
有時真係要放鬆一下

尋日我就去咗 k11 度睇藝術品
少甜 豆奶 綠茶 冷鐵 latte走cream。

佢畀咗個平嘅杯蓋我
同我平時飲開嘅感覺 好唔同 ,所以 要影低呢一刻 留念。

2017-10-03
  • green tea latte
朋友喺外國過嚟探我, 住喺尖沙咀Holiday Inn, 食完中午飯之後佢趕住坐A21機場巴士去機場, 咁我哋就近近地去左斜對面嗰間Starbucks諗住坐下飲下咖啡, 點知入到去之後發現呢一間Starbucks嘅座位唔係好多, 基本上都坐滿曬人冇檯畀我哋坐, 我哋就決定買杯兩外賣Americano咖啡返去佢間酒店個lobby到坐, 好啦今次買咗兩杯Americano咖啡返到酒店, 我哋兩個人對杯咖啡嘅感覺都唔係好好, 第一,雖然杯咖啡係有啲咖啡香味, 但係唔係話十分之香, 杯咖啡好似太熱, 飲落口嘅時候覺得啲咖啡好似有啲overheat咗, 佢熱嘅程度係我哋開咗個蓋等十分鐘之後先至飲得!第二入口嘅味道偏苦, 可能係因為overheat咗嘅關係, 總括簡單啲嚟講今次飲咖啡經驗唔算太好!就係因為以上兩個問題!佢嘅價錢亦都賣得唔平賣成30蚊一杯㗎! Cp值甚低!
Americano
Americano
2015-12-13 1228 瀏覽
I always wanted something sweet before going home. My friend wanted to sit down a shave a coffee so we went to Starbucks. I saw that they have Chrimstas drinks now so I got the peppermint mocha to try. I also got their new chestnut cake.For the first few sips of the mocha, I could taste the peppermint but then the taste just disappeared.I guess they didn't put enough peppermint in my drink. The chestnut cheese cake was very filling. It was actually a solid cake with lots of chestnut crumbs. I li

I guess they didn't put enough peppermint in my drink. The chestnut cheese cake was very filling. It was actually a solid cake with lots of chestnut crumbs. I like the texture very much, the cheesecake was smooth and the chestnut was crunchy so I get to chew it.
2015-12-12
2015-05-29 739 瀏覽
一向都好鍾意星巴克,因為鋪內環境總給人舒適的感覺,今次去左K11間星巴克,享受一個人的早上,叫左杯大既鮮奶咖啡,同埋烤腸卷。我飲親星巴克既咖啡都唔鍾意落糖,因為糖既甜味會蓋過咖啡既香味,所以唔落糖就可以飲到原汁原味。但食個卷就要加大量既茄汁,如果唔係就冇咩味,茄汁仲可以帶起腸既鹹味,令口感提升😋有時候到星巴克除左享受美食,舒適既環境仲比人思考既空間。
位於尖沙咀K11的星巴克係8月開幕喇,話雖尖咀已經好多分店,不過真係唔夠的啦,有好幾間店更全天候多人,想搵個靚位坐都唔得呢,雖然呢間分店唔大坐位又唔多,係一眼睇哂咯,不過就比較遠離尖咀中心,所以都算較少人來到呢到,平日晚上來就最好不過喇。而店內有部分裝潢由畫家親自於現場繪畫,果然貫徹K11藝術先行。檸檬薑味芒果啫喱汽滋樂 Lemon Ginger with Mango Jelly (T $39)Fizzio™改左個中文名叫汽滋樂....的確有點奇怪,簡單來講就係梳打水加生果啫喱喇,今回推出有3款口味:檸檬薑味杧果啫喱、檸檬芙蓉花啫喱及乳酸杧果啫喱,我鍾意檸檬,當然揀左<檸檬薑味芒果啫喱>試下啦。中見佢沖調時唔係用手調喎,而係放入一新專用機,相信係打D汽入裡面用的,第一啖飲落都幾有汽,不過好快就走哂汽了;檸檬薑味偏啖啫,芒果啫喱就極有豐富芒果味,呢杯還可啦。薯蓉牛肉批 Shepherd's Pie ($29)呢個都唔係第一次推出架喇,不過今次就同之前點分喇,起碼外貌係靚仔左嘅。叫職員烤濃少少,批面的薯蓉帶點香脆燶燶地,好食;牛肉感覺有點似咖啡牛肉包的餡味,都唔錯噃,批底普通喇。馥莓蛋糕

薯蓉牛肉批 Shepherd's Pie ($29)
馥莓蛋糕 Very Berry Loaf Cake ($26)

蛋糕中間有整粒藍莓和士多啤梨醬,甜甜酸酸,蛋糕唔太濕潤偏乾,不過連同莓粒一切食濕度剛本嘅。
煙三文魚多穀牛角包 Smoked Salmon Multigrain Croissant ($33)

其實本身$18個的多穀牛角包加左好多穀物,雖然冇哂牛油香又唔會瘦D,但翻烤後包及面層的亞麻籽、燕麥、葵花籽外脆內軟已經好食,不過加多了大大片的煙三文魚即時覺得升級左,煙三文魚本身已經夠濃郁,底下塗抹薄薄一層紫洋蔥蛋沙律,好味。

2014-09-22