2013-09-19 122 瀏覽
一間連鎖式經營的飲食咖啡室,你總會發現有一間係你左近今次途經東涌上大澳,靠邊走眼晴又被他的招牌刺到我、還好.有早的時間入去逛逛未為不可...店子比一般市區食物較多選擇,可能東涌鎮內西人比較多、就如同IFC等地區分店一樣牛角酥、蛋批、沙律及焗意粉,選擇大大高於你附近的Starbucks分店 眼睛又再被剌傷,突如其來的驚喜、實在興奮,價錢上亦並無提高反而是意料之外..只可惜太早晨,未免不能飽餐..來一個素食,芝士菠菜批$24. 慷慨之菠菜蓉加入無辣的三色椒絲再滾入強勁的起絲芝士,面層還加上一片菇菌作裝飾、啖啖也是滋味無比足夠的分量,簡單製作、西式美食就是來得這麼原始$24.元 一件素批,有感值得
一間連鎖式經營的飲食咖啡室,你總會發現有一間係你左近
入去逛逛未為不可...

眼睛又再被剌傷,突如其來的驚喜、實在興奮,價錢上亦並無提高
反而是意料之外..
只可惜太早晨,未免不能飽餐..
足夠的分量,簡單製作、西式美食就是來得這麼原始
$24.元 一件素批,有感值得
題外話/補充資料: 有時..行過、路過大型連鎖店 比多一分兩秒,喵一喵、可能會有更多驚喜。
2013-09-11
2013-03-20 52 瀏覽
一個風和日麗的週日, 陪太座同少女A 喪行四小時(欣澳至東涌),之前再在迪欣湖閒遊咗1小時有多,當日天氣稍稍乾燥, 加上午後太陽較為猛烈, 我們都被稍稍灼傷了, 可能因為整個冬季休息多了, 同陽光接觸得少了的緣故, 來到東蓍城, 本來少女A想入雪糕屋, 但FULL HOUSE隨即看到旁邊嘅Starbucks 居然有位, 即刻轉過去啦, 點了 3個飲品: 沙冰Frappuccino Mocha $33 , 凍朱古力Signature Iced Mocha $30, 熱咖啡Drip Regular - t $22, 飲品沒有多特別, 除了是特別貴之外, 不過說實在的, 現在的星巴克比幾年前已經沒感覺那麼天價了, 因為整個環境(尤其是食物)都在漲價, 食物點了兩個: 香腸酥Sausage Roll $19, 其實內裡餡料沒有香腸, 係香腸餡,即是一些有了味免治肉,酥餅皮夠酥鬆, 蛋水顏色也上得不錯, 另一個是芝士蘑菇麵包Mush & Cheese Pocket $20, 芝士份量不少, 蘑菇也有很多, 由於這飽不是太大, 即使一個人食也不會太飽滯那種, 飽的質地則是少糖少油那種輕量型, 剛好
另一個是芝士蘑菇麵包Mush & Cheese Pocket $20, 芝士份量不少, 蘑菇也有很多, 由於這飽不是太大, 即使一個人食也不會太飽滯那種, 飽的質地則是少糖少油那種輕量型, 剛好同香腸酥成對比,
意式杏仁餅Almond & Raisins Biscotti $14, 這個自已喜愛的甜餅, 好少見有客人買這甜點, 可能因為它質地硬而且甜, 其實用這沾上咖啡食, 有咖啡香加上一點點果仁香氣, 弄濕後半硬狀態又是另一口感, 所以好多時來這裡幫襯都會買這個過下口癮

2013-03-10
  • 意式杏仁餅
2012-08-06 30 瀏覽
六月中旬‧晴基本上這裡有新出品我都會立即試,因為來這裡打躉工作的時候太多了,總要買些喝的。這一款新飲品名字動聽,名叫冰搖沁爽,但賣相就很一般,只是一杯普普通通的青檸汁。味道幾清新,青檸酸咪咪的幾怡人。據聞加入了咖啡精華,但好像還是真的喝咖啡比較醒神一點。也算不錯的了。
六月中旬‧晴

也算不錯的了。
清爽
下午茶
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
清爽
2012-06-20 67 瀏覽
今日係東薈城行到咁上下, 累累地又想飲野,咁岩又比我地搵到間starbucks, 加上又想試下新推出o既紅豆抹茶星冰樂, 所以同男朋友諗都無諗就衝左入去我係「抹茶怪魔」, 就梗係覺得好味啦。不過男朋友就話星冰樂, 但就無冰囉 整體黎講都算可以, d紅豆幾有咬口, 已經叫個staff比枝粗飲管我地, 但都好難飲曬d紅豆,如果下次再去, 我都係會揀返我最愛o既 Green tea latte..呵呵
紅豆抹茶星冰樂
今日係東薈城行到咁上下, 累累地又想飲野,

所以同男朋友諗都無諗就衝左入去

我係「抹茶怪魔」, 就梗係覺得好味啦。

不過男朋友就話星冰樂, 但就無冰囉

整體黎講都算可以, d紅豆幾有咬口,

已經叫個staff比枝粗飲管我地, 但都好難飲曬d紅豆,

2012-06-19
5 分鐘 (外賣自取)
紅豆抹茶星冰樂
2011-10-15 78 瀏覽
今次去到咁遠慢遊,當然要食得豐富D,呢間星巴克唔係好大,座位也不多,但食物係較其他分店多D,又有露天位,幾好。<柑香鬆餅 Mandarin Orange Muffins> ($16)我一直都鍾意乜都要燶D燶D,雖然呢件焗後唔燶,但翻焗後的Muffin好香,叉開佢放入口感覺好鬆軟,唔乾,頂層除了有粒柑肉外,仲有粒微酸藍莓,又幾搭配噃!裡面的柑肉份量雖不多,但也覺得剛剛好。不過對我來講的確甜咗D,其他愛甜的人應該會鍾意。<意大利香腸烤卷> ($19)呢個麵包卷賣$19真係好貴,雖然都幾大條,不過一諗到只係一條麵包卷住一條腸,麵包鋪果D又好食一樣咁大條都係約$10啫...不過,原來切開後睇到裡面唔係得一條腸,開頭以為係黑椒粒,食落原來係芥末醬,配少咸嘅香腸𠗟約配搭,不錯啦。最可惜都係條麵包,叮完之後篤吓佢好似好脆咁噃,點知原來唔脆口反而有點咽韌添,唔知係咪因我影完相先食佢攤咗一陣所致啦....之後硬有點堅韌呢....不過最衰都係Starbucks用嘅刀呀,真係切唔倒野架,冇鬼用,要切呢條堅韌麵包卷?撕開佢就差唔多!可唔可以換哂D刀呀?<青檸批 Key Lime Pie> ($26)係Star

裡面的柑肉份量雖不多,但也覺得剛剛好。
不過對我來講的確甜咗D,其他愛甜的人應該會鍾意。
<青檸批 Key Lime Pie> ($26)
係Starbucks食檸檬批就食得多,今次推出《青檸批》係我印象中應該係第一次0卦!?
雖然Starbucks的檸檬批味道麻麻,因為撻皮較硬唔鬆化,而檸檬餡又偏甜少檸味,但只賣$16來講都好抵食。
今次呢個《青檸批》呢....頂層微灼​過嘅棉花糖真係甜到爆,中間的青檸吉士忌廉超甜只有少許青檸味,而朱古力餅撻皮更冇朱古力味又唔鬆化,除咗外表靚仔之外,整體味就的確好一般。
<青檸批 Key Lime Pie> ($26)
<蜜瓜意大利奶凍 Melon Pannacotta> ($26)
蜜瓜與同蜜瓜粒都很鮮甜,呍呢拿味奶凍的奶味好濃郁,但唔覺有呍呢拿味啫!?我唔鍾意奶味就覺麻麻好食咯。
不過我就覺得呢杯叫<蜜瓜配意大利奶凍>適合D囉....。
2011-10-01