2024-10-16 81 瀏覽
叫咗一杯時令飲品 Dark caramel cold foam nitro, 幾特別, 後期習慣性地將佢攪勻,但係感覺上唔做 stirring 好過做, 攪勻之後反而覺得成個 full body 唔同咗反為冇咁好飲。 另外為太太叫了 flat White, 價錢升級用咗 microblend no.21(small lot coffee), 職員話全香港只有九間starbucks 有這種咖啡豆, 試過的確係好飲咗好多, 質感在口腔中非常有味道, 的確係唔錯嘅選擇。
2023-06-20 353 瀏覽
今日下午返工前入去買個餐同飲品,我同個收銀講要肉醬闊面,跟著佢冇反應我以為佢聽唔到指埋俾佢睇都係冇反應!跟住我話要杯嘢飲,佢問我要咩size,同佢講話要中size跟住佢指咗三個杯嘅size俾我睇我只嗰個係中size嘅杯,跟住佢同我講嗰個係大嘅size,咁跟住我話要中size!首先我同佢講咗要中size咪直頭俾個中size我囉,點解又要我指三個杯邊一個size之後又要同我講嗰個係大size而且個態度極惡劣!感覺自己好似食過午餐,俾人審犯一樣!而且我已經唔係第一次喺呢間嘢買嘢我印象上一次我買嘢個服務員態度又係好差,都好似係佢!😡😡😡點解我食個飯都要受氣?
2020-11-28 927 瀏覽
Starbucks 甘多野飲,識飲梗係飲星冰樂frappcinno la。🤩🤩今日返工之前去買左杯java chips,一定要叫有cream! Starbucks d cream 好好飲好甜 岩晒朝早補充糖分醒醒腦,可惜冇咩咖啡味, 朱古力味多啲😕😕
外賣自取
2019-10-09 485 瀏覽
每逢上午12時許,便會到東薈城名店倉地下的咖啡店坐一下,看看雜誌、手機資訊 ; 再呷一口南瓜批騷味的鮮奶咖啡,配埋一件外脆內鬆軟有口的香蕉核桃蛋糕,退休的生活,此日可待……
南瓜批鮮奶咖啡 + 香蕉核桃蛋糕
2019-07-02 322 瀏覽
在東薈城Starbucks 買了一杯飲品,是新出的士多啤梨沙冰。 士多啤梨肉很豐富,而且滿滿的忌廉,還有粉紅少女心的沙冰。味道不太甜,冰凍得很,很適合夏天喝。店子地方很大,就是服務員很忙,沒有人把桌子收拾。
2019-06-29
下午茶
2019-02-02 316 瀏覽
去完東涌搵朋友,好想食 Cheesecake,見到 Starbucks,就入去食件蛋糕先🤤點知見到Blueberry yogurt 又好想食🤔一於叫晒2樣,唔使煩😂😂😂下午茶時間,最岩嚟個慢活人生,坐底慢慢歎🥰~藍莓芝士蛋糕~芝士味濃郁,都幾滑!藍莓大大粒,幾甜🤤藍莓同芝士蛋糕真係好夾,簡簡單單嘅一件蛋糕,味道唔錯☺️~藍莓乳酪~好多藍莓醬,乳酪加埋藍莓粒同穀物脆片好正👍🏻服務唔錯,又可以簡坐室內/室外,係度食野都幾休閒☺️

下午茶時間,最岩嚟個慢活人生,坐底慢慢歎🥰

~藍莓芝士蛋糕~
芝士味濃郁,都幾滑!藍莓大大粒,幾甜🤤
藍莓同芝士蛋糕真係好夾,簡簡單單嘅一件蛋糕,味道唔錯☺️

~藍莓乳酪~
好多藍莓醬,乳酪加埋藍莓粒同穀物脆片好正👍🏻

服務唔錯,又可以簡坐室內/室外,係度食野都幾休閒☺️

2019-01-11 233 瀏覽
返通宵前都未食晚飯,在東涌急急去咖啡店食飯兼嘆咖啡☕️,呢間咖啡店剛剛裝修完,有室外同室內位,我哋坐室內位置,先去櫃臺落單,我用儲分卡比錢,過程順暢,企一陣等到出埋咖啡先攞晒所有野,去位同朋友一齊食,香烤彩虹田園蔬菜沙律($54)預製食品,包裝企理,蔬菜款式多,我減肥無落調味都好食,健康晚餐Flat White($38/中杯)習慣打開杯蓋影咖啡,結果發現好淡色好偏白,已心知不妙,飲一啖全口都奶味,飲唔出咖啡味,當時忍不住去櫃臺同落單男店員講(女店員沖咖啡)男店員即時將我杯咖啡倒咗,再叫另一位男店員沖過一杯比我,第二杯咖啡味正常無太淡嘅問題店員處理問題爽手,有禮斯文同朋友坐低傾偈,環境舒服!

沙律

Flat  White

Flat  White

店員處理問題爽手,有禮斯文
同朋友坐低傾偈,環境舒服!
2018-12-27
沙律
2017-12-31 358 瀏覽
之前friend比左兩張25蚊coupon我我見聖誕咁喜慶就拎左去買cake原來一件都3十幾蚊好彩用左兩張coupon都只係補20蚊我叫左常有款blueberry cheesecake同聖誕先有既tiramisu蛋糕Cheesecake加左檸檬落去令個cake清新啲 無咁膩而tiramisu加埋個蛋糕底都好好食!勁推!
之前friend比左兩張25蚊coupon我
我見聖誕咁喜慶就拎左去買cake
原來一件都3十幾蚊

好彩用左兩張coupon都只係補20蚊

Cheesecake加左檸檬落去令個cake清新啲 無咁膩
而tiramisu加埋個蛋糕底都好好食!勁推!
外賣自取
2017-09-19 282 瀏覽
今日朝早經過東薈城Starbucks, 見到新出左秋季限定嘅Maple  Pecan  Latte。見仲未食早餐,就叫左一杯熱嘅Maple  Pecan  Latte再加個All-in-One  Bagel黎做早餐。Maple Pecan Latte好香Maple Syrup味,而且唔會過甜,飲落去仲有淡淡Pecan nut嘅香味,加上香滑Latte,非常好味All-in-One Bagel烘熱之後再配埋cream cheese, 好香脆可口。食完呢個早餐好滿足,成個人即時醒晨晒!

食完呢個早餐好滿足,成個人即時醒晨晒!
Maple  Pecan  Latte,  All-in-One  Bagel
2017-09-18
5 分鐘 (外賣自取)
$66 (早餐)
  • Maple  Pecan  Latte
2017-05-30 243 瀏覽
I have not been this Starbucks before even I lived in Tung Chung for more than 4 years. Today my friend came and decided to have breakfast before we take bus to Pui O..This Starbucks had more type of bread than the other Starbucks. I ordered iced mocha, which chocolate taste not very strong, quite balance. .The bread was tasty..

The bread was tasty.

2017-05-28
$50 (早餐)
《一日之計在於晨》尤其是是日工作有一連串的會議,當然要好好享受一個美味嘅早晨叉叉電東涌呢間Starbucks喺正東涌地鐵站外東薈城露天位置,非常就腳,每天朝早都見到好多打工仔急急腳穿梭地鐵站與巴士總站之間😀至愛Skimmed Cappuccino同Sausage Roll鍾意飲Starbucks嘅其中一個原因就係佢嘅咖啡豆比較醇得來比較正氣,唔會有酸嘅感覺佢嘅Cappuccino好滑好細膩,非常適合朝早飲小妹怕肥多數叫skimmed milk都仍然唔會減薄香醇幼滑咖啡嘅感覺我同友人都係Starbucks sausage roll嘅FansStarbucks差唔多所有food都有試過,始終最心愛嘅都係Sausage Roll有時我會嗌extra heat, 熱辣辣翻叮完出爐嗰陣香噴噴,諗起都流口水切開個腸仔捲,佢個酥皮做得好酥脆,睇到好多layers而包住嗰個腸仔餡肉係juicy架!當然唔係普通嘅腸仔,嗰啲餡肉係碎豬肉整成嘅,鹹鹹地嘅豬肉再有淡淡嘅黑椒味,一啖一啖食停唔到口好香口而家要點茄汁呀!平衡返令到唔會有咁油膩嘅感覺嘆完個美味早餐開工去,零舍精神!
《一日之計在於晨》

佢嘅Cappuccino好滑好細膩,非常適合朝早飲

切開個腸仔捲,佢個酥皮做得好酥脆,睇到好多layers
好香口
而家要點茄汁呀!平衡返令到唔會有咁油膩嘅感覺

嘆完個美味早餐開工去,零舍精神!
早餐
  • Sausage  Roll
2016-04-26 298 瀏覽
買完野, 去左Starbucks買杯碎朱古力忌廉星𣲙樂試下, 出左咁耐都未試過.杯野飲好夠凍, 忌廉亦都好香滑, 成杯野好香又唔太甜, 但我嫌唔夠朱古力味, 不過有樣特點幾特別, 飲落去既時候d冰好似加左OREO咁. 雖然貴就貴左少少, 但間唔中一次半次都唔錯既.

2016-04-02
下午茶
2015-08-13 263 瀏覽
因為朋友想到機場Terminal 2拍照留念, 2個人坐一個多小時車, 在Terminal 2行了一兩圈, 出來已經餓了...東涌處處人山人海, 我們在Starbucks門外汗流浹背, 實在不能坐露天的位置了, 否則中暑都似! 店內等了十分鐘, 有位了! 我點了「蜂蜜脆糖香橙星冰樂」($42) ,是今年8月限定的特飲,當然不容錯過!是一杯十分人工味的飲料, 香橙是芬達橙汁的味道, 上面增加了一個cream, 因此似是奶昔又不是奶昔的形態。上面的脆糖十分香口, 蜂蜜芳香美味, 兩者單獨食用, 不失為一個好的甜品, 但千萬不要攪拌, 一旦攪拌, 就會後悔了!由於甜度高,適合愛甜人士!一般男士未必喜歡吧!令人出奇地讚許是這個薯仔沙律 ($52), 平日在其他分店, 包裝在膠盒內, 一點興趣都沒有, 因為感覺不太新鮮! (心理作用)現在是即叫即製, 馬上興致勃勃的! 味道十分可口! 就如Citysuper買到每100g $28的一樣味道! (每次到Citysuper不知為何一叫沙律, 就會左添添,右添添便$60-$70, 很貴呢...)薯仔上有炸香了的煙肉,蔥花, 香口! 使用了微量辣椒,令它
薯仔沙律 ($52), 蜂蜜脆糖香橙星冰樂($42)
薯仔沙律

現在是即叫即製, 馬上興致勃勃的! 味道十分可口! 就如Citysuper買到每100g $28的一樣味道! (每次到Citysuper不知為何一叫沙律, 就會左添添,右添添便$60-$70, 很貴呢...)薯仔上有炸香了的煙肉,蔥花, 香口! 使用了微量辣椒,令它入口沒有油膩感, 令人開胃, 但不致太辛辣! 沙律醬汁不多, 令人吃的放心, 不會太肥胖!
薯仔是中國品種, 入口很粉的, 下面有切成小塊的西生菜,沒有沙粒, 入口清新!這個薯仔沙律是dada夏日的好推介!
題外話/補充資料: 1/ 洗手間需要到商場下層。 2/ 店員有禮, 時常微笑。
2015-08-02
10 分鐘 (堂食)
  • 薯仔沙律
2014-08-10 284 瀏覽
同媽咪去完大澳之後搭車去東薈城行街,行行下佢話想坐低飲杯野,就帶左佢尼星巴克坐陣啦唔知叫咩飲好就order左今期推介既意大利芝士餅星冰樂,加左cream,最鐘意就係佢層cream,甜甜地又滑,好正。Tiramisu味道唔算特出,杯野同之前既焦糖三重奏味道差唔多,而且好甜。另外仲叫左個蘑菇芝士餡餅,都算足料,好多蘑菇,烘熱左之後外層軟熟,配埋芝士同蘑菇好夾幾好食。
同媽咪去完大澳之後搭車去東薈
城行街,行行下佢話想坐低飲杯野,就帶左佢尼星巴克坐陣啦

2014-05-02 924 瀏覽
補記復活假的一篇tea time食評,那天一家四口先去完disney,又到東薈城逛街,逛累就下來小休一下。其實原目標是有雪糕、有蛋糕又有咖啡的Haagen Dazs tea set,不過東涌店很巴閉,只設散點,需要咖啡充電的老公就提議來這裡。這裡凡惠顧咖啡可加$10品嚐新出的Spinach Muffin (原價$17),青綠色的Muffin按理說應該挺健康,就率先給為食囝囝品嚐,怎知他一吃就大呼「辣辣!」,原來成品有頗強的胡椒味,那濃度蓋過了菜味,幼兒受不來。甜魔媽媽就主要吃Blueberry yogurt museli,健康嘛,味道也正常討好。最後老公那杯Caramel Macchiato就忘了影,不過整杯都是他幹掉的,沒試也不評價了。這樣一頓tea索價$77,吃完才發現另一邊有更吸引的il Bel Paese及Subway! 不過講坐又真是這邊舒服些,難怪人流如潮。

2014-04-22