去左金輝大廈分店要答lift上3f覺得成個環境都有d陰森同污糟🫢不過今次食完就無肚屙嘅(好彩)✨明火小鍋米線✨ $35碗野感覺好混亂😅D野好似準備火山爆發咁D配菜多到我一路食一路睇怕食食下會見到昆蟲🙂🪱湯底叫左普通酸 其實都唔是話好酸🤣叫左小小辣就完全唔辣🌶湯底還可以但整體都覺得餐廳衛生唔太好所以心理作用我唔會再尼🧟‍♀️✨+豬軟骨✨ $15好巨型好夠🐽好彩唔硬煮得都腍同入味嘅👍🏻✨+蘿蔔✨ $10間中有渣好大舊建議可以切細少少先上枱😌✨凍奶茶✨ $16叫左小甜佢自動多奶左咁都ok 合格但$16唔值得再飲😂

去左金輝大廈分店
要答lift上3f覺得成個環境都有d陰森同污糟🫢
不過今次食完就無肚屙嘅(好彩)

✨明火小鍋米線✨ $35

佢自動多奶左咁
都ok 合格
但$16唔值得再飲😂
2023-03-06 133 瀏覽
連煮熱d 配料都做唔到。要我自己泡熱佢。我未試過咁難食既米線。我唔想浪費夾硬食曬。地方都好污糟。店內廣告多國語言,應該話好多努力做遊客生意。好多人整完容去食。一定唔會再去。
連煮熱d 配料都做唔到。要我自己泡熱佢。
一定唔會再去。
想起14年前,第一次食嘅星林居米線,一試難忘、直到而家間唔中都會特登去食、係真係會特登走去尖沙咀樂道食!但近呢一年食真係好失望、金馬倫道嗰間唔使講、達唔到好食嘅水平、服務更加差到爆炸、其實呢一年都已經覺得樂道差咗好多,直至琴日去食,簡直失望到爆炸,可以用難食形容,希望佢可以做返好啲,仲唔返以前十成都做返8成!服務唔使講,不嬲都麻麻哋嘅!以前就好食搭夠、理得佢好唔好服務、而家你請我去食,我都要諗諗先。

希望佢可以做返好啲,仲唔返以前十成都做返8成!
服務唔使講,不嬲都麻麻哋嘅!

2023-02-18 152 瀏覽
喜歡食米線的我,覺得個湯底幾好味,湯底帶點鮮味。酸辣度可以任君選擇,如果唔食得辣,揀少少辣都係一個唔錯的選擇,感覺不會太辣,少少辣以上才有肉碎,肉碎非常惹味。配菜好足料,肉碎、韭菜令到米線嘅口感提升,配埋熱辣辣的湯真係幾好味,食完會想再食。因為加配的餸份量好少,金菇好細”住”,蘿蔔細細嚿,不妨可以加多幾樣餸,食落去會滿足D。位置方便,樓下有大大個招牌,所以好易搵。餐廳環境多窗,光線足,感覺唔會侷促。不過衞生和服務真係一般。

2023-02-18
2023-02-10 116 瀏覽
星林居呢個名都聽左好耐⋯終於的起心干黎試一試⋯大概12:00⏱️⏱️⏱️⏱️左右黎食,店中只有2枱客人,我因為趕時間的關係所以快速點左幾個餸就等開餐啦由於客人唔多,所以上菜都快既,不過份量比想像中少左啲,食完有少少不足感(可能真係我太大食😆😆😆😆😆😆😆😆)雞翼有啲凍,如果熱一啲會更好,湯底酸辣合適我既口味,第一次食都覺得還好啦!不過下次如果有機會再食的話,會試一試其他更出品的配料🙈
星林居呢個名都聽左好耐⋯
終於的起心干黎試一試⋯
不過下次如果有機會再食的話,會試一試其他更出品的配料🙈

2023-02-08 120 瀏覽
10年前真係好好食..再去一次感覺已經唔同晒,個個侍應服務態度差都唔緊要,米線唔好食湯又唔好味,米線又少,個價錢又唔係平,仲要踩3層樓嘅樓梯上去食,攞苦嚟辛。個湯有陣好難聞嘅豬蘇味…個湯底食落去好甜..不過係加咗好多糖嘅甜🤮我真係好後悔冇信到啲喊樣唔好去食🥲原諒我相都冇影,因為冇心機,只想食完快啲走如果你地去係想搵返昔日味道真係唔洗去啦,因為你一定搵唔到,留返個美好回憶味道啦😂從來都唔想留負評,星林居然做咗第一間
10年前真係好好食..再去一次感覺已經唔同晒,

從來都唔想留負評,星林居然做咗第一間

2023-02-02
2023-02-02 153 瀏覽
尖沙咀得獎米線可否保持水準?🙈依家位於尖沙咀嘅米線相信大家唔陌生但我之前就冇機會食到 今次特登去試吓呢間米線究竟有幾好食😮🤩 小鍋米線配腩肉 魚腐 豬紅 響鈴店家貼心將響鈴放係最上 咁就唔怕響鈴淋哂響鈴夠脆夠薄 無油溢味😋豬紅索晒湯汁 完全入味果種🤣已經食唔出豬紅嘅味道 但係好食嘅⭐️魚腐有3件 有d似硬身嘅魚片頭 同我想像嘅有出入🙈腩肉普通✅小鍋米線配豬軟骨 蘿蔔 牛𦟌豬軟骨夠晒大件 舊肉好軟Q🤤🤤蘿蔔清甜無渣😍 但係有d凍左牛𦟌入口易咬 半筋半肉恰到好處 就算湯底搶晒鏡都食得出牛味😋米線方面偏軟身 食唔到煙韌嘅感覺🥺我諗呢間米線勝在就係佢哋嘅湯底夠濃郁惹味之外食得出湯底入邊仲甜甜地 建議鍾意食酸嘅人要叫多酸 因為我覺得個正常酸唔夠酸 少少失望🫠另外就係我哋兩碗米線因為要等d餸煮好 應該放咗喺度一陣 搞到佢唔夠熱辣辣🥹明明我見到其他人嘅都冒晒煙🥹一碗好食嘅米線一定要夠熱!有再試嘅機會😋📍 星林居酸辣米線餐廳尖沙咀金馬倫道14號金輝大樓3樓
尖沙咀得獎米線可否保持水準?🙈

米線方面偏軟身 食唔到煙韌嘅感覺🥺
我諗呢間米線勝在就係佢哋嘅湯底夠濃郁
惹味之外食得出湯底入邊仲甜甜地
明明我見到其他人嘅都冒晒煙🥹
一碗好食嘅米線一定要夠熱!
有再試嘅機會😋

📍 星林居酸辣米線餐廳
尖沙咀金馬倫道14號金輝大樓3樓
2023-01-31 185 瀏覽
夠晒酸既酸辣米線🥕明火小鍋米線$35+6+7+7+15⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️叫左豬紅有5塊,用左上湯去煮,所以本身都夠入味,而且夠新鮮冇腥味。仲叫左金菇菜、炸醬、豬軟骨,豬軟骨十分入味煮到勁淋勁容易食。一上枱勁大碗,份量十分足夠,放到滿一滿。湯底我揀左小辣非常酸,一飲一啖湯,正👍真係夠晒酸,好開胃!🥕凍菜蜜+$16略淡⭐️⭐️☆☆☆🥕鹹檸七+$16⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鹹檸好正,夠晒味======詳情======星林居酸辣米線餐廳尖沙咀金馬倫道14號金輝大樓3樓================#香港美食指南 #hkfoodie #hkfood #hkeat #yummy #相機食先 #吃貨 #吃貨日常 #RR吃貨 #美食 #香港美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食 #RR尖沙咀 #RR米線 #米線控 #酸辣米線 #鹹檸七 #炸醬 #豬軟骨 #金菇菜 #豬紅 #金針菇 #星林居
夠晒酸既酸辣米線

炸醬
豬軟骨
左:凍菜蜜;右:鹹檸七
2023-01-17 96 瀏覽
This is one of my favourite restaurants when I want my me time. Hk people nowadays obsessed with Misan. Of course i am one of those crazy people🤪When you get in, you can see there are small menu on the table along with pencils ✏️. You can ordered soup/stir rice noodles as your noodle base. Then for step 2, choose your fav dishes and you can customise your bowl with other add on items like (scallions?/ coriander 🌿/ more or less vinegar etc.)I ordered fish cake, pork balls and needle mushroom for m

I ordered fish cake, pork balls and needle mushroom for my sides. The soup base is sweet and spicy. So if you like to have some noodles with spicy but not too strong flavour, you might love the soup. The rice noodles is perfectly cooked which is not very soft and you can taste 👅 the aroma of rice flour!!! The sides are not too surprise as those are processed food, so they basically taste the same as you cooked at home. You can also ordered some drinks 🥤 if you need to!!

🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜
Place (Convenient?) 8/10
Decor 5/10
Flavour 8/10
Service 7/10
🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜
2023-01-13
2023-01-16 82 瀏覽
好耐冇出尖沙咀,今次出去聽財經講座。因為12點開始進場,所以我哋要提早食午餐,11:15已經到咗尖沙咀。尖沙咀有好多特色嘅美食,附近有一間星林居米線餐廳,又唔使等位。(可能未到食午餐嘅時間)我哋order左三個米線。明火小鍋米線:包括(上湯、芽菜、酸菜、韭菜、肉碎)豬軟骨:肉嘅部位唔鞋,軟骨位又淋又滑,入口即溶,好味。魚腐:一份有三件,爽口彈牙。小辣,普通酸,啱晒我口味,湯底飲落好開胃醒神。小鍋過橋:有豬腩肉、紅腸、火腿、腐竹。好大碗,份量十足,湯底好濃,味道不錯。
好耐冇出尖沙咀,今次出去聽財經講座。
(可能未到食午餐嘅時間)
我哋order左三個米線。
明火小鍋米線:包括(上湯、芽菜、酸菜、韭菜、肉碎)
豬軟骨:肉嘅部位唔鞋,軟骨位又淋又滑,入口即溶,好味。
魚腐:一份有三件,爽口彈牙。
小辣,普通酸,啱晒我口味,湯底飲落好開胃醒神。
小鍋過橋:有豬腩肉、紅腸、火腿、腐竹。
好大碗,份量十足,湯底好濃,味道不錯。

2023-01-14
2023-01-05 157 瀏覽
星林居酸辣米線餐廳 📍尖沙咀金馬倫道14號金輝大樓3樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━呢間米線鋪有童年回憶嘅感覺🤣 記得小學嗰陣嚟過 到宜家過咗咁耐仲係咪回憶當中嘅感覺?呢度有學生優惠 不過記得提前同職員講 咁佢就會比特別嘅落單紙你 冇記錯嘅話係米線平5蚊━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍜 明火小鍋米線 $35 Ⅰ 豬紅 $6 Ⅰ牛𦟌 $15 Ⅰ 芽菜 Ⅰ 韭菜 Ⅰ 蔥 Ⅰ 小辣 Ⅰ 普通酸 Ⅰ▶︎ 分量真係好足 可能再多少少都會瀉出嚟🤣 豬紅有五舊 牛𦟌有四片 食量不大建議少米▶︎ 米線口感彈牙 幾爽滑 未試過好出名嗰幾間米線所以冇得比較 不過我就覺得呢間都唔錯🤤 ▶︎ 湯底幾酸幾重口 但又唔會非常鹹 嗌少辣會有隱隱約約嘅辣味😲▶︎ 豬紅 好似同我記憶中都仲一樣 好滑好嫩👍🏻 不過牛𦟌就正常發揮 我覺得可以再厚身同軟身啲 好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
星林居酸辣米線餐廳
📍尖沙咀金馬倫道14號金輝大樓3樓
好味指數:●●●●◯
2022-12-30 127 瀏覽
之前黎過一次,覺得都幾好食,因為夠濃味。今次再試,叫左中小辣、多酸,點知碗野一上到黎,心唸哇、係咪俾錯我,成碗野白瀨哂,一啲紅都無,我用筷子撩下、睇下啲餸岩唔岩,又岩喎,同姐姐講番,姐姐都係俾左啲辣椒油俾我、叫我自己加,咁可想而之,出到黎浸味當然唔係個回事嘢喇,勁失望 仲有呢到啲服務勁差,一入去門口做接待個呀叔完全無回答我嘅問題,仲有一個男侍應態度勁差,對面枱問有無熱水,個男侍應答佢自己出去攞,隔離枱差杯野飲,條友又支吾以對、完全唔想處理咁。啲野唔好食、態度又差,唔會再黎。
之前黎過一次,覺得都幾好食,因為夠濃味。
喇,勁失望

啲野唔好食、態度又差,唔會再黎。
2022-12-16 99 瀏覽
今日嚟係下午茶時間 大概3點左右去到唔洗等位直接入去食 但係呢個時間都有唔少人係入面 繁忙時間應該一定會大排長龍🥵➿小鍋米線 🍜 豬紅$45(小小辣,正常酸,少米,芽菜,韭菜,芫荽)等左差唔多15分鐘就有得食😗一上到枱見到成座山咁高嘅菜 真係第一次見🤯😱 嚇親我勁鐘意食菜嘅朋友 呢度絕對滿足到你😚🤣豬紅好入味,唔會好腥,處理得好好👍🏽有差唔多5-6件好多 建議大家可以一試🤗好彩嗌左少米😮‍💨,如果唔係都好驚會食唔曬,啲配料已經好多😌🥹米線🍜好滑好順口,一條一條咁食唔停口😆酸辣湯真係好正🥹食唔到辣嘅我食少少辣都完全食到 唔使加嘢飲🧃 因為想試食埋佢啲肉碎😂所以先嗌左辣湯底😗如果唔多人絕對會再來食多一次 真係好好食🤤
今日嚟係下午茶時間 大概3點左右去到

➿小鍋米線 🍜 豬紅$45
(小小辣,正常酸,少米,芽菜,韭菜,芫荽)
等左差唔多15分鐘就有得食😗
一上到枱見到成座山咁高嘅菜 真係第一次見🤯😱 嚇親我
勁鐘意食菜嘅朋友 呢度絕對滿足到你😚🤣
米線🍜好滑好順口,一條一條咁食唔停口😆

如果唔多人絕對會再來食多一次 真係好好食🤤

2022-12-14
  • 小鍋米線
2022-12-11 97 瀏覽
今日去開尖沙咀,想簡單食啲嘢,就諗起星林居嘅米線!食lunch 時間黎,都要預番啲時間,出餐時間比較耐。星林居嘅米線比較酸,我自己就食開小酸,就覺得啱啱好,嗌左兩個餸,雞翼同肥牛,已經勁大碗。
2022-12-05 116 瀏覽
好耐沒有食過這麼高質素的米線,星林居一直都係非常之出名食小鍋米線嘅店舖,所以今次就係佢哋嘅午市時間去咗食,整湯底小窩米線要$35 ,加咗個$15嘅肥牛,湯底非常之濃郁,有超多配料,例如芽菜,肉碎同埋韭菜,碗麵嘅份量都非常之大碗,反而送嗰一方面就唔係好多,肥牛只係得大概兩至三天,雖然係有少少貴,但係佢個湯底就真係幾唔錯,無論係酸定辣都非常之適中,唔會話俾任何一邊凌駕住,而且呢一間舖頭位置非常之多,即是午餐嘅時間都唔會話好多人