2024-03-03 157 瀏覽
1. 晚上8點入座,食到9點,未埋單d待應已經趕住沖去我張枱度收埋哂餐具,超級趕客。成晚得果10枱客,成個場已經好吉,不能理解點解要咁趕??2. 食物味道非常一般,唔值呢個價錢。叫左個炒飯,好咸,同埋隻脆皮雞,尚算新鮮嘅但完全冇味,人均消費350,唔值。3. 難怪香港d食肆冇人幫襯,垃圾服務,價錢又唔係平,點會掂?灣仔,銅鑼灣,利舞台附近咁多選擇,晚市呢間真心可以skip……如果酒樓老细睇到呢個review ,請用心提升服務質素

如果酒樓老细睇到呢個review ,請用心提升服務質素

2024-03-02
2024-02-28 171 瀏覽
超差的經驗,一行6人去食,叫咗片皮鴨二食,上菜慢,味道好難食,最緊要係食到我個女急性腸胃炎,嘔咗2次,屙咗2次,一定不會再幫襯。 d野食真係唔好食,份量又細,我都係睇咗食評先去,估計d食評都係造假,仲有個阿姐真係極品,好像趕客,差唔多每2分鐘就過嚟一次,又唔知做麥,total 食咗2000幾,超唔抵。我地去食晚市,都係坐咗一半慢,但係都可以上菜咁慢,跟住d野食又好細碟,個阿姐係咁叫我地食龍蝦花膠餐,最後都係無食,總之真的是差,唔怪的要北上,抵香港餐飲野死晒
2024-02-27
High quality nice decor Chinese restaurant@Lee Theatre Plaza,CWBThere is a grand marble spiral staircase and lovely floral installation for wedding photo!!Giant Grouper in 2 ways生劏龍躉二味Stir fried giant grouper fillet with veggie碧綠炒龍躉球.the giant grouper fillets are flaky,delicate.very collagenic .super delish.highky recommended Steamed Giant Grouper清蒸龍躉頭腩每份HKD$388.piping hot,made to order.the garlic on top addes nice garlicky flavour to the dish!..YummmmmmmSteamed Sabah Grouper 清蒸沙巴龍躉仔HKD$198the S

Giant Grouper in 2 ways

highky recommended

Steamed Giant Grouper
清蒸龍躉頭腩
每份HKD$388
piping hot,made to order
Yummmmmmm

Steamed Sabah Grouper
清蒸沙巴龍躉仔
HKD$198

the Sabah Grouper is incredibly fresh.the eyes are popping out
the fish is very sweet
the soy sauce is high quality ones

tradition Ginger chicken
HKD $118

incredibly generous portion in an such affordable price
the chicken is soft and tender
value for money

American ginseng Silky fowl Whelk fish maw double boiled soup
花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯
HKD$98/person(位)

the fish maw is soft and collagenic
the Whelk not rubbery at all
the double boiled soup is incredibly sweet and heartwarming
📍" The Starview" (星海薈)
5/F, Lee Theatre Plaza, 99 Percival Street, Causeway Bay
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓
2024-01-22 304 瀏覽
點心下午茶,粵式新派點心!款款點心都精緻,跟姐姐個下午茶,餐廳環境不錯,有打卡的樓梯招牌鹹甜點心系列,分有三層的,新派手工味道點心~ 點心是即叫即蒸,相當高質下午茶。下午茶有多款優惠,嘆下茶而且款式選擇多。手工點心之外亦有不同炸物、粉面、甜品。老乾媽蒸鳳爪多汁又大份,入味😋星海薈蝦餃皇大大件,蝦味香口椰汁桃膠燉鮮奶滋味滿滿,奶香木瓜雪耳燉桃膠木瓜香,雪耳有咬口,不錯牛油果鮮蝦雪茄春卷炸到金黃,口感充斥香氣,脆皮感,牛油果味大,很棒蝦餃皇非常出色!桃膠鮮奶滿滋味鮑魚撻撻底味很好,是酥皮,內在的肉水漾嫩滑。蝦多士亦很有口感,出色鮑魚天鵝酥金黃酥脆表層包裹住微甜肉,外皮酥香,餡多,鮑魚大隻子。酒樓感覺舒適,細心經營,華麗的樓梯可以打卡,亦可作婚宴及宴會場地,朋友亦讚高質點心,晚上來吃粵菜。

老乾媽蒸鳳爪
多汁又大份,入味😋

星海薈蝦餃皇
大大件,蝦味香口

椰汁桃膠燉鮮奶
滋味滿滿,奶香

木瓜雪耳燉桃膠
木瓜香,雪耳有咬口,不錯

牛油果鮮蝦雪茄春卷
炸到金黃,口感充斥香氣,脆皮感,牛油果味大,很棒

蝦餃皇非常出色!
桃膠鮮奶滿滋味

鮑魚撻
撻底味很好,是酥皮,內在的肉水漾嫩滑。

蝦多士
亦很有口感,出色

鮑魚天鵝酥
金黃酥脆表層包裹住微甜肉,外皮酥香,餡多,鮑魚大隻子。

2024-01-20 280 瀏覽
細個好怕同屋企人去飲茶,但人愈大就會學懂珍惜寶貴相聚時間,加上酒樓不繼創新,裝潢更有氣派! 這家亦不例外,寬敞空間,華麗裝修,還有一道優雅嘅樓梯,好適合舉辦婚禮或宴會點心小菜方面亦落足心機,推介這幾款💕精緻雀籠點心🪽用上可愛雀籠勝在各款出色點心,包括有✨雞肉鮑魚酥,🦢天鵝酥,🥕可愛蘿蔔奶黃酥,🍤酥脆可口嘅蝦多士,色彩繽紛大大粒彈牙嘅蝦餃燒賣等等,每一款都是手工點心,份量十足!🫔牛油果鮮蝦雪茄春卷另一款玩味點心,與一般的春卷唔同,以雪茄造型登場,入邊除咗有蝦肉之外,仲有牛油果🥑,味道創新🗻雪山叉燒焗餐包朋友話一定要先點呢一款,因為好快賣晒可受歡迎,雖然冇爆餡,餐包確實外層酥脆裡面鬆軟,加上甜甜地叉燒餡,令人回味!🍲豉椒雞球炒麵脆口嘅麵質,上面灑上濃郁嘅醬汁,雞球軟腍帶肉香及豉香🔥

點心小菜方面亦落足心機,推介這幾款💕

精緻雀籠點心

🫔牛油果鮮蝦雪茄春卷

🗻雪山叉燒焗餐包

🍲豉椒雞球炒麵
脆口嘅麵質,上面灑上濃郁嘅醬汁,雞球軟腍帶肉香及豉香🔥

2024-01-19 190 瀏覽
今晚去的餐廳位於銅鑼灣,酒樓那條長樓梯十分引人注目,適合婚禮。又有獨立房間,大小型聚餐都可以。雞🐓雞用了古法泡製,雞肉金黃色,很嫩滑,配上沙薑醬,更加惹味。鮑魚 ✨鮑魚用了8頭,很爽彈,加了香滑的冬菇和清爽西蘭花,配蠔油汁,令人食指大動。魚🐟龍躉兩味,令人垂涎欲滴。用香蔥蒸的龍躉肉,啖啖肉,味道爽滑。炒龍躉球則是另一種風味,炒至金黃色,香口點。湯🍲燉湯材料十足,有花旗參、海螺、竹絲雞和花膠等,滋潤清甜。甜品🥥椰汁馬豆糕滑得來有馬豆的粒粒口感,而且有果凍的Q彈。

雞🐓
雞用了古法泡製,雞肉金黃色,很嫩滑,配上沙薑醬,更加惹味。

鮑魚 ✨

魚🐟

湯🍲
燉湯材料十足,有花旗參、海螺、竹絲雞和花膠等,滋潤清甜。

甜品🥥
椰汁馬豆糕滑得來有馬豆的粒粒口感,而且有果凍的Q彈。
不論是婚宴、或是與長輩家人聚餐也很適合的高質中菜!樓底高加上雅致的裝修,在水晶吊燈和花圈佈置下,氣氛愉悅,格調高尚華麗。花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯 $98流感高峰期下想提高免疫力及調理身體,店員提介這個精緻而滋補的湯品。湯底清澈見底,在悶燉花旗參、竹絲雞、海螺和花膠下,湯頭濃郁醇厚,滋味鮮美。鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $638差不多每一桌都有Order的鐵板白胡椒海鮮系列,看來是必點的皇牌Hot Item!每次上菜聽到新鮮白胡椒醬汁淋上熱滾鐵板上沾沾作響的聲音,白胡椒的香味隨之散播於空氣中,讓人垂涎三尺。鐵板保持住海鮮的熱度和鮮嫩,煎焗蟹或澳洲龍蝦之中,覺得龍蝦吃起來更方便,大廚將龍蝦開邊切件,已差不多半起肉狀態,每件都彈牙飽滿、啖啖肉,斤半份量足秤無取巧。古法沙薑雞 $118推廣Item沙薑雞全隻也不到$120,在銅鑼灣區算是定價貼地。質素也符合預期,份量並沒有將貨就價,雞肉嫩滑交足貨,本身沙薑調味也很入味,不沾醬單吃已很夠味。南乳榆耳粗齋煲 $128多種蔬菜、茄子、菇菇等食材加入南乳和清湯,濃郁惹味的湯汁加上入味的食材,白飯小偷無誤。

花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯 $98

鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $638

古法沙薑雞 $118
南乳榆耳粗齋煲

南乳榆耳粗齋煲 $128
南乳榆耳粗齋煲
2024-01-04 156 瀏覽
This Chinese restaurant has a magnificent ambiance and is perfect for hosting weddings. Speaking of this restaurant, I would like to share some of their signature dishes. 💕Firstly, the Exquisite Dim Sum is a creative masterpiece with its delicate appearance and delicious fillings. 🤓♥️The Avocado and Shrimp Cigar Spring Rolls are another innovative dish, featuring crispy skin filled with succulent shrimp and avocado. They are truly impressive. 😋🦐Additionally, the Sugarcane Malay Cake and Egg White
Additionally, the Sugarcane Malay Cake and Egg White Almond Tea are both delightful desserts that are sweet and delicious.👨‍🍳
2024-01-03
上一次過黎飲喜酒,見到呢到有條勁靚既樓梯同啲裝飾已經對呢到印象好深刻👰🏻‍♀️成件事勁夢幻,所以今日係銅鑼灣shopping完就諗到呢到,唔知飲茶又掂唔掂呢😍。🐒午市茶介💰$18🐒精緻雀籠點心💰$198👉🏻雞粒天鵝酥(2件)👉🏻雞粒鮑魚酥(2隻)👉🏻趣緻奶皇蘿蔔仔(2件)👉🏻蝦多士(2件)👉🏻星海薈蝦餃皇(2件)👉🏻原蝦燒賣皇(2 件)首先一定要同大家分享😂去食下午茶唔一定要去酒店,係呢到可以滿足到中意食點心既少女👧🏻呢款精緻雀籠點心除左有好多造型好q既點心,味道都好特別添。🐒牛油果鮮蝦雪茄春卷(3件)💰$48🐒香煎蘿蔔糕(3件)💰$38🐒香芒糯米卷(4件)💰$38🐒招牌酥皮焗大蛋撻(2件)💰$38🐒南翔小龍包(3件)💰$44🐒雪山叉燒焗餐包(3件)💰$44另外都試左好多唔同既點心,我覺後個香芒糯米卷好特別🥭岩哂中意食甜品既我呀,而呢啲都係其他地方食唔到🫶無論係之後既聖誕🎄冬至,又或者係公司春茗黎呢到食都好ok呀

🐒午市茶介💰$18
🐒精緻雀籠點心💰$198

👉🏻雞粒天鵝酥(2件)
👉🏻雞粒鮑魚酥(2隻)

👉🏻趣緻奶皇蘿蔔仔(2件)
👉🏻蝦多士(2件)
👉🏻星海薈蝦餃皇(2件)
👉🏻原蝦燒賣皇(2 件)
首先一定要同大家分享😂
呢款精緻雀籠點心除左有好多造型好q既點心,味道都好特別添

🐒牛油果鮮蝦雪茄春卷(3件)💰$48
🐒香煎蘿蔔糕(3件)💰$38
🐒香芒糯米卷(4件)💰$38

🐒招牌酥皮焗大蛋撻(2件)💰$38
🐒南翔小龍包(3件)💰$44
🐒雪山叉燒焗餐包(3件)💰$44

另外都試左好多唔同既點心,我覺後個香芒糯米卷好特別🥭

2023-12-15 3641 瀏覽
星海薈在利舞臺廣場分店, 高樓底配上漂亮的水晶吊燈 , 佈置華麗有氣派, 環境舒適寬敞, 適合婚宴嫁娶的好地方, 佈滿花花的漂亮長樓梯最啱婚紗打卡 !精緻雀籠點心 $198 🔹️懷舊蝦多士 🔹️星海薈蝦餃皇🔹️雞粒天鵝酥 🔹️雞粒鮑魚酥 🔹️ 趣緻奶黃蘿蔔仔每款點心既好吃,造型又精緻可愛, 最啱打卡 , 色香味俱全 , 讓人開心一整天 ! 雞粒天鵝酥, 造型趣緻, 外皮好 酥脆, 中間填滿滑溜的雞粒, 差點而不捨得吃 !。 趣緻的蘿蔔仔,香甜軟糯 ,外脆內軟, 咬一口 ,已經吃到滿滿的流心餡料,香甜吸引。 鮑魚酥, 配上一粒大隻的鮑魚, 賣相矜貴 , 鮑魚鮮味帶嚼勁, 加上酥脆的撻皮 , 口感一流。懷舊蝦多士, 金黃香脆的多士, 上面的蝦肉好爽彈 ,一 邊食一邊勾起童年回憶的味道。牛油果鮮蝦雪茄春卷 $48可愛的雪茄春卷, 外皮炸到脆卜卜, 中間夾滿彈牙蝦肉,鮮味十足, 香口惹味,還食到粒粒的牛油果,香甜美味。 花雕醉雞 $68肥美的醉雞,冷泡在花雕酒裡,以嫩紅的杞子點綴, 十分吸睛, 雞皮彈牙緊緻 ,雞肉冰冰涼涼, 肉質嫰滑, 散發著淡淡迷人酒香。 蜜汁叉燒腸 $34 晶瑩剔透的叉燒腸粉, 腸

精緻雀籠點心 $198
🔹️ 趣緻奶黃蘿蔔仔

牛油果鮮蝦雪茄春卷 $48

花雕醉雞 $68

蜜汁叉燒腸 $34
晶瑩剔透的叉燒腸粉, 腸粉皮十分薄滑, 包裹蜜甜的叉燒, 每口格外滋味。

南翔小籠包三隻 $34
冒著煙的的小籠包,皮薄餡靚 ,大口咬下去,鮮甜湯汁在口中緩緩流出, 讓人喜歡。

2023-12-14 218 瀏覽
星海.星海薈 @the.starview_ubanquet📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓臨近聖誕🎄冬至🥢今晚約埋公司同事食晚飯來左位於銅鑼灣星海.星海薈店內樓底高✅空間感大🩷坐得好舒服見今期主打澳洲龍蝦🦞同沙薑雞🐓一於試下先🦞鐵板白胡椒煎烔澳洲龍蝦 $638有一隻約斤半重龍蝦🦞啖啖肉👍🏻非常厚肉😃肉質彈牙配上特調白胡椒汁更加惹味以鐵板煎焗更能保持到龍蝦嘅熱度🐓古法沙薑雞 $118超抵食🥢又好味~份量好足啊雞肉厚身配上Q彈雞皮好有口感配埋沙薑料就更滋味🍲花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯 $98/位岩哂宜家秋冬滋補~湯底濃香~又足料#聖誕 #冬至 #公司春茗 #購物 #foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #星海星海薈 #美食日記 #美食交流
星海.星海薈 @the.starview_ubanquet

🍲花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯 $98/位

岩哂宜家秋冬滋補~湯底濃香~又足料

#美食日記 #美食交流
2023-12-09 229 瀏覽
今日和同事到星海薈飲茶,呢度樓底都幾高,有旋轉樓梯和水晶燈,幾適合結婚擺酒。點心真係有好多款,我見到雀籠點心好靚,仲係全日供應,就叫咗嚟試。🔸精緻雀籠點心雀籠點心有3層,每件點心都大大件。🔅雞粒鮑魚酥,酥皮很香脆微甜,鮑魚彈牙,啲雞粒又唔會太鹹。🔅雞粒天鵝酥的酥皮一層一層,如天鵝的羽毛,裏面餡料都幾多,底部有啲芝麻都幾香。🔅趣緻奶皇蘿蔔仔,奶皇仲暖暖地又唔會過甜,食咗之後又唔覺膩,皮煙煙韌韌。🔅懷舊蝦多士,多士脆口,蝦膠軟硬適中。🔅蝦餃燒賣,蝦都幾彈牙。🔸牛油果鮮蝦雪茄春卷雪茄春卷又粗又長,皮炸得脆口,入面有牛油果和蝦肉。🔸招牌胡椒濃雞湯灌湯餃湯中見到有雞一齊煲,所以味道勁濃郁,雞湯勁香,仲隱隱約約有啲胡椒香,灌湯餃都頗大隻好足料。🔸生磨蛋白杏仁茶甜味適中,仲有啲蛋白。🔸花雕醉雞雞肉夠入味,花雕酒夠濃,雞肉都頗嫩滑。點心選擇真係多,雀籠點心有驚喜,將懷舊和新派點心擺在一起,好吸睛,亦令我胃口大開。
🔸精緻雀籠點心
雀籠點心有3層,每件點心都大大件。
🔅雞粒鮑魚酥,酥皮很香脆微甜,鮑魚彈牙,啲雞粒又唔會太鹹。
🔅懷舊蝦多士,多士脆口,蝦膠軟硬適中。
🔅蝦餃燒賣,蝦都幾彈牙。
🔸牛油果鮮蝦雪茄春卷
雪茄春卷又粗又長,皮炸得脆口,入面有牛油果和蝦肉。
🔸招牌胡椒濃雞湯灌湯餃
🔸生磨蛋白杏仁茶
甜味適中,仲有啲蛋白。
🔸花雕醉雞
雞肉夠入味,花雕酒夠濃,雞肉都頗嫩滑。
來過這裡參加了一次朋友婚禮之後,就經常帶家人來這邊吃晚飯或者喝下午茶。喜歡他們服務態度很不錯,環境舒適,地點方便就在時代廣場隔壁,還有最重要就是東西好吃。.一進門就有個大型旋轉樓梯,很適合拍照,記得朋友婚宴的時候,我們在這裡拍下不少好看的照片,整個場地佈置也是非常精緻漂亮。.餐牌每天都有些時令或者特價菜品,是日就叫了古法沙姜雞、蟹粉小籠包、招牌白胡椒蟹和川貝海底椰鰐魚肉燉花膠湯。.🥢古法沙姜雞雞肉很嫩滑,熟度剛剛好,骨位還微微帶紅,沙姜醬料調味到位,咸香咸香的。一整只才$118,划算。.🥢招牌白胡椒蟹香香辣辣,讓人食指大動。螃蟹好大只,媽媽說外殼夠硬,殼下空氣感不多的蟹都代表蟹夠新鮮夠好,而這裡的蟹就正是這樣的,雖然白胡椒味重,但亦沒有掩蓋蟹肉的鮮甜味。.🥢川貝海底椰鰐魚肉燉花膠湯湯頭很清甜,花膠彈牙,加上口感非常像雞肉的鰐魚肉,料挺多的,很適合秋冬時節清潤滋補一下。.🥢最後蟹粉小籠包一個$38,其實不便宜,但Size確實比平時小籠包大1.5倍,蟹粉和豬肉都挺多的,非常多汁,也不錯。

2023-11-23 306 瀏覽
📍星海薈 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓🟡精緻雀籠點心 $198🟡牛油果鮮蝦雪茄春卷 $48🟡懷舊蝦多士$88今日我去咗喺香港銅鑼灣嘅星海薈(利舞臺廣場)飲下午茶,真係好驚喜!餐廳喺利舞臺廣場嘅5樓,位置好方便。一入到去,我就被佢地精心設計嘅裝修吸引住。樓梯設計好華麗,好似入咗另一個世界咁。絕對係舉辦婚宴嘅好選擇。佢地嘅招牌菜──精緻雀籠點心,真係好精緻嘅手工藝。我亦試咗佢地嘅牛油果鮮蝦雪茄春卷,呢款春卷外皮炸到酥脆,入面包咗新鮮嘅蝦肉同綿軟嘅牛油果,口感勁好。另外,我仲試咗佢地嘅懷舊蝦多士。呢款傳統嘅點心令我回味起童年嘅味道,金黃酥脆嘅外層包住鮮嫩多汁嘅蝦肉,好正!
📍星海薈 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓

🟡精緻雀籠點心 $198
🟡牛油果鮮蝦雪茄春卷 $48
🟡懷舊蝦多士$88

2023-11-23
2023-11-21 218 瀏覽
星海薈位於利舞台廣場5字,電梯大堂有專屬電梯直達5樓,夠氣派之餘,也方便擺酒😲一進入餐廳,就會被佢眼前漂亮嘅旋轉樓梯吸引,有氣派,適合擺酒影婚紗相。天花還有巨型吊燈!我們叫了川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯、清蒸沙巴龍躉仔、砂窩鮑汁鱆魚雞粒飯、半隻脆皮燒雞、啫啫馬友蝦乾芥蘭煲、蟹粉小籠包🤤川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯🍲 $98川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯用料十足,呢款湯有化痰止咳功效,再加上花膠,既鮮甜又夠補😲清蒸沙巴龍躉仔🐟 $198龍躉雖然只有1斤,但都好多肉👍🏻 師傅亦都煮得剛剛好,唔會太老,配上蒸魚豉油,好正🥹砂窩鮑汁鱆魚雞粒飯 $198岀面的炒飯通常用料唔會太多,但係呢度嘅每一口都有好多章魚和雞粒。份量還要好足,適合三至四個人食🤤半隻脆皮燒雞🐓+啫啫馬友蝦乾芥蘭煲 $268這個是套餐A,方便想試多啲餸,但又唔想叫原本份量嘅食客👍🏻。脆皮雞燒到皮脆肉嫩🤤,啲雞肉亦都有鎖住雞油,好惹味🥹蟹粉小籠包😮‍💨最後,我哋點了一個最喜歡嘅小籠包,仲要係蟹粉🥹。小籠包皮薄,裏面嘅豬肉和蟹膏好夾👍🏻,配埋入面蟹粉湯食😋📍星海薈 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓

川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯🍲 $98

清蒸沙巴龍躉仔🐟 $198

砂窩鮑汁鱆魚雞粒飯 $198

半隻脆皮燒雞🐓+啫啫馬友蝦乾芥蘭煲 $268

蟹粉小籠包😮‍💨

📍星海薈 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓