🦀大閘蟹季節星海薈嘅星級大閘蟹套餐超吸引,有南非鮑魚、大閘蟹、蟹黃翅/ 川貝海底椰花膠燉鱷魚肉湯、蟹肉雲腿扒豆苗、脆皮鴿、蟹粉小籠包、薑汁九層糕、黑糖薑茶,勁勁勁想食😍😍不過呢日食唔到太多,所以散叫返,下次一定再食🦀紫蘇蒸大閘蟹💰$256單點今次繼續負責拆蟹,大閘蟹約五両重,蟹膏鮮味,先生話好似鹹蛋黃咁嘅味,軟軟滑滑好正😋🧄金銀蒜蒸元貝皇💰$48/隻好鐘意海鮮,平時自己都有整,出街食別有一番風味,多蒜多油香口好多,元貝大大粒🉐🧄金銀蒜蒸蟶子皇💰$58/隻超正啊🤤粉絲索晒豉油汁,加埋金銀蒜,勁香勁好正,蟶子皇又大又鮮甜好爽口🉐🏆得獎金磚脆豆腐💰$88必食必食‼️好食到癲‼️滑豆腐炸到金黃色外脆內軟,炸粉薄薄的,完全唔油好乾身,加少少椒鹽好正🉐🍍鮮菠蘿脆皮咕嚕肉$148酒樓真係好食好多,有鑊氣又好食,咕嚕肉嘅炸粉真係脆皮口感,入面係軟滑豬肉,值得一食😋今次嚟先生仲撞到過兩日係到結婚嘅同事,見呢到場地有樓梯、花圈🌸🌼🌷🌹等,真係幾靚🚩星海薈 (利舞臺廣場) (銅鑼灣) @the.starview_ubanquet 📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓
🦀大閘蟹季節

🦀紫蘇蒸大閘蟹💰$256單點

🧄金銀蒜蒸元貝皇💰$48/隻

🧄金銀蒜蒸蟶子皇💰$58/隻

🏆得獎金磚脆豆腐💰$88

🍍鮮菠蘿脆皮咕嚕肉$148

📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓
2023-11-03 4371 瀏覽
今日過銅鑼灣shopping,利舞台五樓《星海薈》環境正,樓底好高,彎彎長樓梯,好適合婚宴包場,食物水準屬上品,叫咗個升級大閘蟹套餐,兩位起,冰鎮花雕南非鮑魚~花雕酒味道唔錯,爽口煙韌鮑魚夠大隻。蟹黃會生翅~上菜時已經聞到蟹香味道,仲有一排排嘅生翅,正!紫蘇蒸大閘蟹(每隻約五両)~兩位共四隻,啱季節食大閘蟹,由腳食起,充滿蟹膏,啖啖香口,要快手趁熱食啊。川貝海底椰花膠燉鱷魚肉湯~唔吃翅的朋友可以揀飲呢個鱷魚肉湯,一樣足料。生拆蟹肉雲腿扒豆苗~分兩份上,豆苗嫰綠爽口,蟹肉芡汁都打得唔錯。招牌原隻脆皮皇子鴿~拆蟹要快手,新鮮炸起嘅乳鴿香味已贏,皮香肉脆,原隻自己親手拆食,勁可口!蟹粉小籠包~再來蟹粉小籠包,大大隻皮薄餡靚,充滿蟹王,小心流汁、燙口。夠薑汁九層糕~熱辣辣蒸起,煙韌。黑糖薑茶~好夠薑。另外加個菜,海參豆腐煲~今次帶埋阿女,兩個餐加個餸已經好夠食,呢個海參炆得夠淋,豆腐炸香掛上獻汁味道要讚。
叫咗個升級大閘蟹套餐,兩位起,
冰鎮花雕南非鮑魚~
花雕酒味道唔錯,爽口煙韌鮑魚夠大隻。
蟹黃會生翅~
上菜時已經聞到蟹香味道,仲有一排排嘅生翅,正!
紫蘇蒸大閘蟹(每隻約五両)~
川貝海底椰花膠燉鱷魚肉湯~
唔吃翅的朋友可以揀飲呢個鱷魚肉湯,一樣足料。
生拆蟹肉雲腿扒豆苗~
分兩份上,豆苗嫰綠爽口,蟹肉芡汁都打得唔錯。
招牌原隻脆皮皇子鴿~
蟹粉小籠包~
再來蟹粉小籠包,大大隻皮薄餡靚,充滿蟹王,小心流汁、燙口。
夠薑汁九層糕~
熱辣辣蒸起,煙韌。
黑糖薑茶~好夠薑。
另外加個菜,海參豆腐煲~
2023-10-30
2023-10-29 2979 瀏覽
我們一直是星海的常客,但銅鑼灣的星海薈真的第一次光顧,一出電梯看到金碧輝煌的裝修,以及十分吸睛的樓梯,讓新人華麗登場,妥妥的一個婚宴好場地,單是坐下來吃飯也感覺高貴呢🤩✏️位置(9/10):位於利舞臺,地點及交通當然方便✏️環境(9.5/10):華麗裝修中帶時代感,空間感足,環境相當舒適✏️服務(9/10):侍應主動,出菜按序,會提供濕紙巾、手套等✏️食物(9/10):雖不是最便宜,但食物頗有質素,性價比出奇地高🌟星級大閘蟹套餐 - $568/位在蟹季又怎能錯過太太最愛的大閘蟹宴呢?點了兩位用的套餐,包括以下多道豐富菜式✨🍴冰鎮花雕五頭南非鮑魚前菜有冰鎮南非鮑魚,個頭不少,預先切件方便食用,花雕味出,口感爽滑😘🍴紫蘇蒸大閘蟹(兩隻)每人有兩隻蟹公,據指每隻約五兩,大大隻,肉比想像中多,並充滿蟹膏,鮮甜味美,連蟹醋食味道更吸引😍🍴蟹黃燴生翅兩份套餐各選一款,魚翅口感爽滑,蟹黃調的湯帶有陣陣鮮甜,味道討好🥰🍴川貝海底椰花膠燉鱷魚肉湯有潤喉的川貝及海底椰,配合高貴的花膠及鱷魚肉,小小一碗湯卻用料十足,既滋補亦味美😃🍴生拆蟹肉雲腿扒豆苗比想像中大碟,蟹肉鮮甜份量夠多,配上香濃的雲腿和新鮮的豆苗,開胃滿

✏️位置(9/10):位於利舞臺,地點及交通當然方便

🌟星級大閘蟹套餐 - $568/位

🍴冰鎮花雕五頭南非鮑魚
紫蘇蒸大閘蟹

🍴紫蘇蒸大閘蟹(兩隻)

🍴蟹黃燴生翅
川貝海底椰花膠燉鱷魚肉湯

🍴川貝海底椰花膠燉鱷魚肉湯
生拆蟹肉雲腿扒豆苗

🍴生拆蟹肉雲腿扒豆苗
比想像中大碟,蟹肉鮮甜份量夠多,配上香濃的雲腿和新鮮的豆苗,開胃滿足😋
招牌原隻脆皮皇子鴿

🍴招牌原隻脆皮皇子鴿
每人一隻炸至有光澤、外皮十分香脆的乳鴿,不算細隻,肉汁豐富,是近期食過最好味的乳鴿☺️
蟹粉小籠包

🍴蟹粉小籠包
又是比預想大件的蟹粉小籠包,外皮薄,肉餡帶有大量的蟹粉,由蟹粉浸過的高湯特別鮮甜,味道口感同樣出色😁
夠薑汁九層糕

🍴夠薑汁九層糕
薑味很香,九層糕煙煙韌韌,口感香滑,有驚喜😄

🍴黑糖薑茶
食蟹宴後當然少不了薑茶暖胃,上枱時還是滾熱的,薑味超濃郁,真材實料,餐廳加入黑糖增添一份微甜😆

🏠星海薈(銅鑼灣)
📬地址:銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓
2023-10-25
川貝海底椰花膠燉鱷魚肉湯
生拆蟹肉雲腿扒豆苗
招牌原隻脆皮皇子鴿
蟹粉小籠包
夠薑汁九層糕
一心諗住假期提早訂咗枱諗住同家人飲茶, 訂枱時只係話限時個半鐘,但係冇講到訂咗位嚟到都要等。早10分鐘到攞枱時話訂咗位都要等,只係優先安排,我前面仲有至小10張枱要等,問個reception大約要等幾耐,就話答我唔到,睇住叫我之後嘅號碼入坐先,問佢點解booking no遲過我反而入坐先?佢索性唔應我,安排極差!😡如果冇諗住留枱比客人就不如全部做walk in, 接受訂枱呃咗人嚟,到時卻冇位,即時想轉其他地方巳經冇位,客人迫住要係度等,呢啲做生意嘅手法極差,😡大好假期被迫浪費係度等位,最後已經一肚氣飽晒唔使食走人,第一次諗住幫襯,但未幫襯已經冇下次!😤😤難怪香港人都不再留港消費!
2023-10-23
2023-10-22 305 瀏覽
我又食大閘蟹喇🦀😋哩次不是食放題🦀係去咗位於利舞臺廣場星海薈食星級大閘蟹套餐🦀首先講吓佢地個場,樓底很高,長長大樓梯,水晶燈吊燈🌟很多花花佈置好優雅,另一邊有個舞台仔,真係適合舉行婚宴好地方👩‍❤️‍👨星級大閘蟹套餐🦀每位$568套餐包括有冰鎮花雕五頭南非鮑魚花雕唔算好濃烈但鮑魚比較爽彈紫蘇蒸大閘蟹 (兩隻)每隻約五兩🦀有一公一乸🦀我就喜歡吃多膏既乸😋蟹黃燴生翅非常足料味道濃郁招牌原隻脆皮皇乳鸽外皮好脆,肉質唔錯另外仲生拆蟹肉雲腿肥扒豆苗及蟹粉小龍包 甜品係夠薑汁九層糕最後想讚個黑糖薑茶,好濃郁薑味,薑夠辣,飲完非常暖身👍另外見有優惠價$598點多份鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦哩個必食推薦,鐵板送上枱已芳香樸鼻😋好香胡椒味,龍蝦啖啖肉,肉質新鮮彈牙🦞

星級大閘蟹套餐🦀每位$568
套餐包括有
花雕唔算好濃烈但鮑魚比較爽彈

紫蘇蒸大閘蟹 (兩隻)
每隻約五兩🦀有一公一乸🦀我就喜歡吃多膏既乸😋

非常足料味道濃郁

招牌原隻脆皮皇乳鸽
外皮好脆,肉質唔錯

另外仲生拆蟹肉雲腿肥扒豆苗及蟹粉小龍包
甜品係夠薑汁九層糕
最後想讚個黑糖薑茶,好濃郁薑味,薑夠辣,飲完非常暖身👍

另外見有優惠價$598點多份

2023-10-19
  • 大閘蟹
  • 鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
2023-10-19 322 瀏覽
放假想飲茶 嚟咗銅鑼灣嘅星海•星海薈🥢鐘意呢度食物好味之餘 環境都好好 樓底極高 掛上大型水晶吊燈 顯得高貴 旁邊有一道旋轉樓梯 放滿花藝擺設 空間感十足 年初朋友結婚喺度擺婚宴 影相都好靚🔮除咗傳統點心之外 亦有新式創意點心 連打卡鳥籠都有📸ꕥ 精緻雀籠點心鳥籠賣相靚之餘 6款點心亦都做得好精緻✨頂層係雞粒鮑魚酥同雞粒天鵝酥🦢酥皮好鬆脆 帶有牛油香 同鹹鹹地嘅雞粒好夾 鮑魚質地軟稔而有彈性 中層係紅蘿蔔造型嘅南瓜酥 同埋好彈牙嘅蝦多士 最後唔少得就係飲茶必點嘅蝦餃同燒賣 燒賣用咗原隻大蝦🦐蝦餃同樣餡料飽滿 面頭金箔顯得格外矜貴ꕥ 牛油果鮮蝦雪茄春卷炸皮外層好香脆 入面蝦肉都幾多 加咗牛油果令整體感覺較清新🥑ꕥ 鮮淮山長腳蟹柳棉花雞兩件雞好大件 咬落去啖啖肉 幾鮮嫩🐔其他配料都吸收咗雞汁精華 尤其是魚肚索味又彈牙ꕥ 南翔小籠包皮薄餡大 肉餡新鮮又多汁🥟ꕥ 雪山焗叉燒餐包貌似菠蘿包嘅外層 口感鬆脆又甜甜地 叉燒餡料飽滿又好味🐷ꕥ 豉汁蒸鮮腩排骨選用腩排位置 脂肪較少👍🏻肉質柔嫩又唔會有筋 豉汁都好入味ꕥ 金珠鹹水角 煙煙韌韌帶微甜嘅外層 包住蝦米/冬菇粒同肉碎 醎味中帶甘甜🥢ꕥ 春風得

除咗傳統點心之外 亦有新式創意點心 連打卡鳥籠都有📸
ꕥ 豉汁蒸鮮腩排骨
選用腩排位置 脂肪較少👍🏻肉質柔嫩又唔會有筋 豉汁都好入味
ꕥ 金珠鹹水角
ꕥ 春風得意腸
中間係油炸鬼同蝦滑 口感同味道都有層次⤴️甜豉油會另上 比客人自己加 可以保持油炸鬼嘅脆身
爹哋媽咪之前去朋友嘅婚宴,話覺得呢一間婚宴主題酒樓嘅食物同埋環境都好唔錯,難得我今日放假佢哋就捉我過嚟一齊飲茶,順便睇吓場,為之後擺酒做準備。.一入嚟酒樓就見到購門口位置有個超靚嘅旋轉樓梯,而且場內樓底都幾高,裝修好雅致,的確好適合擺婚宴。.睇完餐牌之後我哋叫咗幾樣食物:1.精緻雀籠點心2.海蜇燻蹄3.老干媽蒸鳳爪4.豪皇咖喱士魷5.牛油果鮮蝦雪茄春卷.首先就係好精緻嘅雀籠點心,呢個三層Tea set滿足晒我哋嘅少女打卡心,爹哋媽咪都影咗唔少靚相,裏面包含有鮑魚酥、蘿蔔絲酥、燒賣蝦餃、雜菌餃同椰汁馬豆糕。有甜有咸,有炸有蒸,非常豐富。.鮑魚酥上嘅鮑魚緊實有致,蘿蔔絲酥入口即化,燒賣蝦餃濕潤彈牙,雜菌餃就幾乎爆餡,仲有低甜滑溜嘅馬豆糕,整體爸爸媽媽都很滿意。.海蜇燻蹄份量比得唔少,冰冰凍凍,清爽彈牙,幾適合夏天食。.蒸鳳爪同咖喱土魷就係經典嘅高質,鳳爪好入味,淋得來唔會太溶爛,土魷嘅咖喱味亦都好到位。.最後,如果鍾意傳統得黎多少少特別嘢嘅話,推介一試佢哋嘅牛油果鮮蝦雪茄春卷,春卷外皮酥脆,牛油果內裏軟滑,加上彈牙蝦肉,傳統得來帶點新意,不錯。.星海薈 銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓
睇完餐牌之後我哋叫咗幾樣食物:
1.精緻雀籠點心
2.海蜇燻蹄
3.老干媽蒸鳳爪
4.豪皇咖喱士魷
5.牛油果鮮蝦雪茄春卷

海蜇燻蹄份量比得唔少,冰冰凍凍,清爽彈牙,幾適合夏天食。

星海薈
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓
今日約咗屋企人去利舞臺飲茶,估唔到除咗傳統點心小菜之外,竟然有可以打卡嘅「精緻雀籠點心」,早知化返個妝先出門口啦😫點心每款都好好食超高質!其中我最鐘意生拆鮮蝦腸粉,一啖一粒好易入口,腸粉同配菜嘅比例剛剛好,超正💯【我的精美點心餐單】1️⃣ 精緻雀籠點心 198HKD2️⃣蟲草花上湯鮮竹卷 38HKD3️⃣山竹牛生肉球 38HKD4️⃣生拆鮮蝦腸粉 42HKD5️⃣鮮芒果布丁 38HKD6️⃣下午茶 15HKD/位7️⃣汽水 20HKD

【我的精美點心餐單】
6️⃣下午茶 15HKD/位
7️⃣汽水 20HKD
  • 精緻雀籠點心
2023-09-20 3983 瀏覽
銅鑼灣有不少食肆,今晚到了利舞臺廣場5樓的星海·星海薈吃晚飯,這是一間以集團形式經營的中菜酒家。乘搭專用電梯上到酒樓,便看到佈置得富麗堂皇的旋轉樓梯,配合大堂內的擺設,很適合作為婚宴及宴會的場地。餐牌有很多不同選擇和粵菜推介,非常吸引。職員開茶後會放上大煲滾水讓客人自行消毒杯碗,令食客食得安心又放心。✨ 以蕎頭作為前菜,大大粒非常開胃。✨ 川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯這款湯水有潤肺益氣、止咳化痰的效用,又可增強氣管免疫功能,啱晒最近有氣管敏感的朋友;燉湯還配以肉質綿滑的花膠,清甜美味。✨🦞 鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦以鐵板盛載的龍蝦肉質厚而味濃,以白胡椒煎焗不但香氣撲鼻,更提升龍蝦鮮味。✨🐔 古法沙薑雞沙薑雞係粵式名菜之一,廚師烹調很有水準,濃濃的砂薑香味把雞肉的鮮味帶出,肉質嫩滑。✨🥦 南乳榆耳粗齋煲這款素菜煲食材豐富,有白菜、西蘭花、茄子、菜心、枝竹、豆卜、粉絲、榆耳等。榆耳為低脂肪,含豐富蛋白質及纖維,有助調節腸胃,配以南乳烹調,十分滋味。
餐牌有很多不同選擇和粵菜推介,非常吸引。
✨ 以蕎頭作為前菜,大大粒非常開胃。
✨ 川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯
✨🦞 鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
✨🐔 古法沙薑雞
✨🥦 南乳榆耳粗齋煲
2023-09-05
  • 古法沙薑雞
1K
2023-09-14 2580 瀏覽
準備結婚了,  預祝表弟美滿良緣.   大喜日子宴請親友,  留個美好回憶 ,  必要選擇間合心意酒樓. 銅鑼灣 星海薈,  交通方便,  位於利舞臺廣場五樓, 有獨立電梯直達. 酒樓裝修高貴, 樓底高, 落地玻璃大窗, 水晶吊燈添浪漫, 旋轉樓梯佈滿花朵,  香檳雲朵花藝擺設好靚, 映相打卡一流.步入大禮堂, 寬敞四正冇阻擋,  舞台在正中,  巨型吊燈好靚.  婚宴場地好美觀.牆上多部彩色電視,  賓客可以近距離看見禮堂.今晚我們一行四人, 陪表弟預試師傅廚藝.   餐具精美, 座位闊落. 服務員招呼 好好,  我們坐下, 點了鐵觀音茶,  水滾茶靚, 小食糸酸蕎頭, 開胃也助消化. 餐牌有多頁, 食物選擇多, 價錢適中.   有散叫菜式, 亦有套餐.   推廣菜好吸引.龍蝦,  雞.    超抵食,  晚飯必叫皇牌菜. 精選小菜,  燒味,  風味小食........ 點餐無難度. 我們叫了大廚拿手菜,  得獎金磚脆豆腐,   一塊塊長方形金磚的造型, 剛炸起, 熱辣辣, 金黃香脆, 豆腐滑溜溜, 口感非常好,  果物實至名歸, 值得推介 川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯,足料靚湯, 有
準備結婚了,
牆上多部彩色電視,  賓客可以近距離看見禮堂.
龍蝦,  雞.    超抵食,  晚飯必叫皇牌菜.
得獎金磚脆豆腐
 川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯,
足料靚湯, 有花膠, 瘦肉, 鱷魚肉, 海底椰, 湯底很甜,  燉得夠火喉.
川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯
花膠帶來骨膠原, 多吃有益.  海底椰, 鱷魚肉有養生健體價值,  滋肺養顏, 化痰止咳,   燉湯香濃可口, 大家慢慢飲.
鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦,  用鐵板盛載, 熱辣辣的送上,  龍蝦好大只, 色香味俱全.
鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
龍蝦肉質飽滿緊實, 鮮甜多汁, 味道鮮美.  加上白胡椒的微微辛辣味道, 配以洋蔥, 食得好滋味.
古法沙薑雞,   傳統粵菜, 制作正宗,  皮色金黃,  賣相吸引.
古法沙薑雞,
雞香味濃, 雞肉鮮嫩可口, 沾上沙薑醬,  味道更佳.
肉多骨少, 有雞味, 有水準.
白飯大大碗, 粒粒分明,  非常好食.
欖菜肉崧四季豆,  有鑊氣, 味道清甜, 口感爽脆, 連同肉崧欖菜炒, 香口惹味!
欖菜肉崧四季豆
食物足料好味, 廚藝吾錯, 晚飯好滿意,  餐廳服務好, 有信心在此訂位擺婚宴了.
得獎金磚脆豆腐
川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯
古法沙薑雞,
欖菜肉崧四季豆
  • 古法沙薑雞
2023-09-11 473 瀏覽
今晚和老公去了銅鑼灣一間酒樓食晚飯,位於利舞臺的星海薈,出電梯就就見到一組長長的水晶燈和弧形樓梯吸引,而且樓底很高,感覺高貴,枱與枱之間很闊落,坐得舒服,不會迫挾感覺,大堂中央還有一群水晶裝置,氣勢非凡。我們入座後,服務員送上一大盤滚水由客人自行清洗杯碟餐具,夠衛生,讓大家食得安心,值得一讚。由於我們兩個人都食量不大,所以只係選了三個小菜。燒腩仔的皮燒得很好,外皮香脆。清蒸沙巴龍躉仔,味道不差,上菜快。還有一碟鮮百合羊肚菌素粒,味道正常。整體而言,環境裝潢高雅,食物質素不差,但有點貴,值得的,下次有時間再嚟品嚐他們的點心。

2023-09-10
估吾到中式酒樓都可以有甘西式嘅點心裝飾設計,喺一個雀籠擺左好多精緻嘅點心,點心外型好靚,種類又多,打卡一流😍🌟精緻雀籠點心 $198- 雞粒天鵝酥(2件)- 雞粒鮑魚酥(2隻)- 桂花鴛鴦糕(2隻)- 金箔蝦餃王(2隻)- 原蝦燒賣王(2隻)- 姬松茸野菌餃(2隻)💫薑皇咖喱土魷💫叉燒包💫春風得意腸💫小籠包💫姬松茸野菌餃🍧3.6牛乳奶凍整體點心都好好食,上枱嘅時候熱辣辣,賣相又精緻又靚💖而且成個場地佈置得好靚,好有婚禮宴會嘅氣氛,一入門口有條嘅弧形樓梯由二樓行落嚟,可以幻想到一個好靚既新娘係條花🌸海嘅樓梯行落嚟,真係夢幻又優雅💐😍如果朋友嚟緊準備擺婚宴,我都會推介呢個埸地比佢地⭐️

🌟精緻雀籠點心 $198
- 雞粒天鵝酥(2件)
- 雞粒鮑魚酥(2隻)
- 桂花鴛鴦糕(2隻)
- 金箔蝦餃王(2隻)
- 原蝦燒賣王(2隻)
- 姬松茸野菌餃(2隻)

💫薑皇咖喱土魷
💫叉燒包
💫春風得意腸
💫小籠包
💫姬松茸野菌餃
🍧3.6牛乳奶凍
整體點心都好好食,上枱嘅時候熱辣辣,賣相又精緻又靚💖

如果朋友嚟緊準備擺婚宴,我都會推介呢個埸地比佢地⭐️
2023-08-28
  • 春風得意腸
  • 蟹籽燒賣皇
  • 原隻鮑魚燒賣
2023-08-23 474 瀏覽
帶媽媽出去食飯,當然要選中菜啦!星海·星海薈,這是一家婚宴場所,在平日也開放供應晚市晚餐。餐廳的環境十分雅致,為用餐營造出了一種優雅的氛圍~小食我點了新出的招牌菜:鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦。澳洲龍蝦龍蝦肉質鮮嫩多汁,搭配著鐵板煎焗的香氣食慾大增!而白胡椒的辛辣味道增添了一層層的風味。雖然價格稍高,但絕對值得一試。接下來,也是新出的菜式的古法沙薑雞。沙薑醬汁的香氣和鮮嫩的雞肉完美結合,份量是整隻雞多到我們也吃不完。最後,品嚐了川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯。濃郁的湯底和豐富的湯料。湯的口感滑順,鱷魚肉質鮮嫩,花膠增添口感。而川貝的加入更為這道湯增添了一種清新的味道。

小食

2023-08-23 396 瀏覽
酒樓環境裝修好靚,有兩層,而且樓底都幾高,周圍都有好多花花裝飾,非常適合婚禮宴會精緻雀籠點心🈶六款點心,每款都有兩件,分別有飽魚酥、雞粒天鵝酥、椰汁桂花糕、金箔蝦餃皇、帶子菜苗餃、魚子醬燒賣,款款都非常精緻美味😋我就最愛蝦餃皇➕飽魚酥,食落十分滋味沙薑大鳳爪真係比起平時嘅鳳爪大隻,暖暖地又煮得入味,好食灌湯小籠包賣相好靚,一籠有三隻,皮薄多汁,味道不錯雪山叉燒焗餐包外層酥香,內裡軟熟,值得一試紅燒皇子乳鴿乳鴿燒到外皮香脆,肉質好juicy ,十分惹味桂花蜜脆麻花好大件,份量都算多,食落香酥,甜而不膩,非常不錯

精緻雀籠點心

沙薑大鳳爪
真係比起平時嘅鳳爪大隻,暖暖地又煮得入味,好食

灌湯小籠包
賣相好靚,一籠有三隻,皮薄多汁,味道不錯

雪山叉燒焗餐包
外層酥香,內裡軟熟,值得一試

紅燒皇子乳鴿
乳鴿燒到外皮香脆,肉質好juicy ,十分惹味

桂花蜜脆麻花
好大件,份量都算多,食落香酥,甜而不膩,非常不錯

2023-08-16 352 瀏覽
今晚同家人吃中菜晚餐!見到星海·星海薈餐廳入去試吓❤️入面裝修非常華麗✨一入到門口見到一條長樓梯佈滿很多花,絕對係婚宴的好地方👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏼靚到不得了。職員好有善,推介我地食最chill粵式菜推介💕價錢抵食👍🏻🚩我見到枱枱都叫沙薑雞🥰好吸引🤩🥢鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦🦞鐵板燒烤得好惹味🚩白胡椒非常濃味夠晒辣🌶️配上新鮮的龍蝦,口感新鮮倍增。🥢川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯配料好足料,湯底有好滋潤的川貝!鱷魚肉亦都非常潤喉。適合成日外出食嘢嘅朋友仔。🥢古法沙薑雞沙薑汁好重味,雞肉非常滑嫩光澤,啖啖肉嘅咬感,好滿足😌

我見到枱枱都叫沙薑雞🥰好吸引🤩

🥢鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦🦞

🥢川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯

🥢古法沙薑雞
沙薑汁好重味,雞肉非常滑嫩光澤,啖啖肉嘅咬感,好滿足😌