2024-07-29 9 瀏覽
經理推薦新推出$688火鍋套餐湯低選兩款,麻辣、沙嗲、皮蛋芫荽、芹菜......套餐牛肉有2款,手切牛肉高質,厚薄適中,肉味香濃另一款骰子牛感覺一般,肉比較厚,令內面難熟,出面易老,有得選擇我會飛左去我用餐人數多,另外點海鮮拼盤,有鮑魚、魷魚、青口、蝦、貝殼類,菜底,好豐富套餐魚滑好鮮甜,再追左加多一份丸類始終都係有街市丸買陣味剔唔到,平時唔鍾意食丸既我今次好鍾意食牛丸同墨丸蔬菜成本最平,得一小盤,份量略少擺盤令到視覺上好豐富,好適合打卡$688黎講價錢好抵食
經理推薦新推出$688火鍋套餐

湯低選兩款,麻辣、沙嗲、皮蛋芫荽、芹菜......
套餐牛肉有2款,手切牛肉高質,厚薄適中,肉味香濃

套餐魚滑好鮮甜,再追左加多一份

蔬菜成本最平,得一小盤,份量略少

擺盤令到視覺上好豐富,好適合打卡

$688黎講價錢好抵食

2024-07-29
  • 火鍋手切牛肉
2023-08-20 1218 瀏覽
平時食開對面商場,今次試下呢間我地一行人12個就直接叫左個12人餐冇耐填鴨就上菜,呢碟好食,有讚無彈諗住都開心食落去啦點知下碟已經開始上得慢冇影到餐牌,一圍都係十樣左右嘅餸連甜品過左一個半鐘up,可以仲有6樣未上食兩三味野成枱好似食到尾聲咁隔離枱遲過我地入來,人地又係十人左右食完吹緊蛋糕蠟燭見人地啲餸係咁上係咁上我地就叫侍應一次來一碟食完每款叫一叫前後都3次再同佢講有咩一次過上唔洗等⋯⋯三催四請先來齊個姨姨就話另一邊邊爐忙過頭後期個樣都有啲悔氣上到成枱野食,仲問洗唔洗筆糖水兩個鐘先一次上幾個餸上到枱冇位先來問筆糖水?😂其實太忙做唔掂咪唔好接囉何必辛苦客人辛苦自己又想做生意又做唔來下次都係過返對面食算🤷🏻‍♀️伏伏伏食物方面填鴨👍🏻炸大蝦👍🏻米酒丸子👎🏻甜得過份衛生好多碗杯匙有積⋯⋯
平時食開對面商場,今次試下呢間
我地一行人12個就直接叫左個12人餐
冇耐填鴨就上菜,呢碟好食,有讚無彈
諗住都開心食落去啦
點知下碟已經開始上得慢
冇影到餐牌,一圍都係十樣左右嘅餸連甜品
過左一個半鐘up,可以仲有6樣未上
食兩三味野成枱好似食到尾聲咁
隔離枱遲過我地入來,人地又係十人左右
食完吹緊蛋糕蠟燭
見人地啲餸係咁上係咁上
我地就叫侍應一次來一碟
食完每款叫一叫前後都3次
再同佢講有咩一次過上唔洗等⋯⋯
三催四請先來齊
個姨姨就話另一邊邊爐忙過頭
後期個樣都有啲悔氣
上到成枱野食,仲問洗唔洗筆糖水
兩個鐘先一次上幾個餸

好多碗杯匙有積⋯⋯
北京填鴨
北京填鴨
2023-07-23 880 瀏覽
位於嘉湖海逸酒店一期既酒樓茗茶種類選擇多 蜜桃烏龍同陳皮普洱好飲 👍🏻👍🏻👍🏻叉燒腸粉皮薄 叉燒尚算足料上湯鮮竹卷魚肚蝦膠蝦膠夠彈牙 魚肚吸滿上湯 推介👍🏻陳村粉金錢肚牛肚份量算多 好入味胡椒豬肚雲吞一客三粒 上海雲吞配胡椒豬肚湯胡椒味不夠重 豬肚一般京式叉燒包山竹牛肉球潮州蒸粉粿三樣點心足足等了一小時😶經理話廚房漏單點心質素整體OK起碼係熱辣辣上枱 但人手不足 侍應一人要睇多張枱點心選擇會定時更新可以Encore👍🏻
位於嘉湖海逸酒店一期既酒樓

點心選擇會定時更新
可以Encore👍🏻
2023-07-23
2023-05-14 1401 瀏覽
晚餐用膳於映玥樓,一隻片皮鴨,一窩花膠燉湯,口水鷄,炸銀絲卷,小籠包。口水鷄味道一般還可以接受, 炸銀絲卷皮脆內軟香及小籠包內多汁很美味!主菜片皮鸭上菜時候不是即時在面前片鴨,鴨肉及皮已經唔熱皮唔香脆而且件數不足一隻的份量,所有都係鸭胸和背部,兩脾原全不見真係有啲被騙嘅感覺!另想要鴨殼攞走要另加錢168或涼瓜炆加錢148咩計算方式嚟㗎.鴨肉沒有入味簡直係失敗之作。燉湯上湯時沒有任何湯香如同鷄粉白開水一樣花膠一啲味道都無!唉呢閒酒家應該不可能有下次再光顧晚餐。

2023-05-14
呢間酒樓越黎越衰,食物質素唔掂,某啲食物又吾夠熱,當天實際3人茶位,3歳小朋友補完習入黎坐並沒有任何一個侍應主動比個茶位杯我小朋友,坐咗10分鐘都冇,肥婆支客係附近走周圍收點心紙,之後靜靜雞就加多個茶位,埋單時發現收4個茶位,甘做者係幫間酒樓趕客⋯⋯ps 坊間酒樓全部都係人頭計茶位,必先要有一份茶杯碟先計算囉。
2023-02-25 1239 瀏覽
⭐️蜜汁叉燒腸👍👍👍👍叉燒偏硬身,有口感,冇乜蜜汁。食落咸咸地。腸入面有莞茜。⭐豉汁蒸鳳爪👍👍👍份量偏小⭐潮州蒸粉果👍👍👍足料,有炸花生又有韮菜,食落幾香口,但有點咸。⭐紫水晶蝦餃👍👍👍👍👍紫色的皮真係好吸睛💜,皮薄餡係啖啖蝦肉,而且好鮮甜😋茶位費$15/人另收加一服務費10% service charge📍 映玥樓 (天水圍)天水圍天恩路12號嘉湖海逸酒店1期1樓🔍#nseat_天水圍#hkig #hk #hkfoodie #foodie #foodpics #foodphotos #foodblogger #instafood #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #食好西 #香港美食 #相機食先 #吃貨 #食評 #美食推薦 #天水圍 #天水圍美食 #點心 #飲茶 #嘉湖 #蝦餃 #鳳爪 #粉果 #腸粉

⭐️蜜汁叉燒腸👍👍👍👍
叉燒偏硬身,有口感,冇乜蜜汁。食落咸咸地。腸入面有莞茜。

⭐豉汁蒸鳳爪👍👍👍
份量偏小

⭐潮州蒸粉果👍👍👍
足料,有炸花生又有韮菜,食落幾香口,但有點咸。

⭐紫水晶蝦餃👍👍👍👍👍
紫色的皮真係好吸睛💜,皮薄餡係啖啖蝦肉,而且好鮮甜😋

茶位費$15/人

另收加一服務費10% service charge

📍 映玥樓 (天水圍)
天水圍天恩路12號嘉湖海逸酒店1期1樓

🔍#nseat_天水圍

2023-02-24
早餐
2023-01-25 1301 瀏覽
同亞爸去飲茶,亞爸話佢飲開呢間,叫我試吓,話平日大中小點價錢一樣,但剛發現,改了下午茶才有這個優惠,平日下午茶,大中小點一律$23,以平日午市嚟計,呢間都算人多,點心即叫即蒸,我哋叫咗幾個點心。❤️百花釀魚肚(特點)$42 好食,好入味。💚荷葉珍珠雞(大點)$36 飯多過餡,唔好食💚煎蝦米腸 (中點)$32 粉皮較厚,煎得唔夠香💚甜酸炸雲吞(中點)$32 有啲立油茶位$15/個CP值:⭐️整體嚟講:兩個字 ”麻麻”

❤️百花釀魚肚(特點)$42 好食,好入味。
💚荷葉珍珠雞(大點)$36 飯多過餡,唔好食
💚煎蝦米腸 (中點)$32 粉皮較厚,煎得唔夠香
💚甜酸炸雲吞(中點)$32 有啲立油

茶位$15/個

CP值:⭐️

整體嚟講:兩個字 ”麻麻”

2023-01-11 1138 瀏覽
真係好味到,難以表達咁多位巴打C打,今次真係唔介紹唔得呀。因為呢次係我人生以黎,第一次食到咁靚咁好味既高力香蕉豆沙。外觀 10分滿分 又大又圓 口感 10分滿分 外脆內軟 外層似脆脆朱古力的口感,內層有點像海棉蛋糕的感覺味道10分 我比11分 哇 真係無得頂呀 能夠係酒樓食到呢D爆燈水準,其實我本人覺得應該要比個米芝連獎佢,首先第一口咬落去香脆又帶點甜甜的味道,已經覺得好正超好味,然後再咬落去外皮同餡之間個層白白的地方,哇 真係第一次食到連白白既地方都帶有微微既甜,係第二度真係食唔到,相信全香港都搵唔到第二間有咁正既高力,佢連D香蕉豆沙餡都係完全唔會手軟,大大粒比你食,最最最重要係豆沙完全唔念住個口腔,入口即溶,回味無窮。價錢哈哈 呢個價錢我就唔同大家介紹啦,因為真係超超超抵食,能夠係呢個價錢食到5星級酒店百幾蚊既野,真係絕對要推介比大家。黎緊新年真係要搵一家大細去呢間野食晚飯,絕對要再試 高力豆沙我黎啦
真係好味到,難以表達

咁多位巴打C打,今次真係唔介紹唔得呀。
因為呢次係我人生以黎,第一次食到咁靚咁好味既高力香蕉豆沙。
外觀
10分滿分 又大又圓
口感
價錢

黎緊新年真係要搵一家大細去呢間野食晚飯,絕對要再試

高力豆沙我黎啦

2023-01-11
  • 香蕉高力豆沙
2023-01-02 850 瀏覽
肚子古古怪怪的感覺,雖然可能不是食物的問題,但我還是想給一些建議。1.個條爆哂既魚出邊D魚肉都ok既熟既,但去到中間感覺有少少半生熟既感覺,呢個程仿出現,我估條魚係結冰既???,唔係點解出邊熟到爆中間半生熟既感覺(我估我係因為食左呢條野,所以肚子怪怪的)2.迷你龍蝦伊麵?個伊麵真係貴,每人食得幾條伊麵,之後我望一望個服務員,服務員又望一望我,我望住碗麵,佢差D以為我食完D伊麵啦,不過份量小問題不大,都是過過口引而已,重點是,無龍蝦個種香味,食落去感覺好似食緊健康菜式,淡而無味,我以為我食緊白恰龍蝦。3.班點豆苗?為什麼會有一些黑色點點,真心想不明白是什麼來

1.個條爆哂既魚
2.迷你龍蝦伊麵?
個伊麵真係貴,每人食得幾條伊麵,之後我望一望個服務員服務員又望一望我,我望住碗麵,佢差D以為我食完D伊麵啦,不過份量小問題不大,都是過過口引而已,重點是,無龍蝦個種香味,食落去感覺好似食緊健康菜式,淡而無味,我以為我食緊白恰龍蝦。
3.班點豆苗?
為什麼會有一些黑色點點,真心想不明白是什麼來
2023-01-01
2022-11-12 1563 瀏覽
本身好中意飲茶,戰鬥力又勁,有fd話最近佢樓下開左間點心放題,最誇張係連紅白酒啤酒都任飲,於是就去試左啦。開頭都唔預比太大驚喜我,覺得點心放題來來去去都係咁,去到係中式酒樓,環境乾淨,正中間擺曬紅酒同白酒比客人任飲,但可惜我唔飲酒嘅🙈點心款式都多,似小菜,第一次見點心放題仲有擺盤😂,點心熱辣辣,同埋份量好大碟,精緻,食完唔洗$250一個人,如果飲酒嘅話抵到爛⋯⋯我覺得可以翻兜。酒釀丸子,好出色,我覺得必試👍

酒釀丸子,好出色,我覺得必試👍
2022-10-14
2022-10-11 1781 瀏覽
人生之中食過最差嘅雞煲火鍋任食放題🤮少少簡介:我哋揀咗任食放題嘅A餐$188 揀B餐嘅就慘囉,牛仍然都係得一款只不過係升級左做牛小排。$268首先一入座,我就用QR code落單,揀雞煲,但係老遠有個職員中途攔截叫我唔好落大埔,佢話因為隔籬枱等咗半個鐘都未有雞煲,但係打邊爐嘅配菜都到晒,而我見到隔籬枱都幾有火藥味,我就揀咗打邊爐嘅湯底先。而佢哋嘅職員都話入邊廚房搞唔掂。食咗第一輪之後,我再三問佢哋嘅職員,會唔會之後又返雞煲,佢哋好堅決話冇,好欣賞佢哋嘅堅持,同埋幫老細慳錢嘅精神。到最後佢哋都係完全冇表示。首先試咗佢哋手工韭菜豬肉餃,一放落口即刻吐返出嚟,係臭咗嘅味道,直頭係餿咗。飲咗成罐汽水都消除唔到我口腔嘅味道,呢一隻餃,恐怖到令我留下心理陰影。加多句佢唔係手工餃,係機整既餃,絕對有少量欺騙成份。另外佢仲有一款墨魚滑同蝦滑,佢哋可以做到味道一樣質地一樣,完全係冇味,同埋係好淋,一pat野咁。食到咁上下湯底都冇晒,枱隔離有間餐車底下有兩個水壺,其中一個會寫住湯,我哋倒落去嗰一刻,以為自己都錯咗,因為同水一樣顏色,佢哋連雞水都慳返。最後想食甜品,佢哋得一款,仲要係搵咗勁耐先搵到,出邊配料
人生之中食過最差嘅雞煲火鍋任食放題🤮

少少簡介:
我哋揀咗任食放題嘅A餐
揀B餐嘅就慘囉,牛仍然都係得一款只不過係升級左做牛小排。

最後想食甜品,佢哋得一款,仲要係搵咗勁耐先搵到,出邊配料區搵唔到, QR code又冇得揀。原來收埋咗喺隱蔽地方。

呢間嘢完全冇管理,廚房又唔得,嘢食又唔得,樓面服務員又唔得,嗰幾部機械人又唔得。

最後喺呢度呼籲大家千祈唔好幫襯呢間,唔想有下一位受害者。
2022-09-28
2022-10-01 1300 瀏覽
見新開就一家人黎試下,好開心點哂d野食,諗住嗌個白飯比bb食,點知個服務員同我講d餸都未到🤷🏻‍♀️未到吾食得白飯?服務態度吾多好,就期待下d小菜。個淆肉一黎到,就見到佢d肉碎上甘,口感真係不得了之後黎左個羹,個部長分到成枱成匙都係,甘專業既功夫肯定係經歷過先做到重頭戲片皮鴨到!人地個d一片片放得好靚,呢碟成碟垃圾甘,原來特價減左70蚊就係個擺盤👏🏻瑤注蛋白炒飯就好似佢個名甘,無色無味甘出色既店舖係邊搵?反正都係得2間分店,摺左都吾可惜
個淆肉一黎到,就見到佢d肉碎上甘,口感真係不得了
甘出色既店舖係邊搵?反正都係得2間分店,摺左都吾可惜

2022-10-01
  • 白飯
2022-10-01 494 瀏覽
見新開就一家人黎試下,好開心點哂d野食,諗住嗌個白飯比bb食,點知個服務員同我講d餸都未到🤷🏻‍♀️未到吾食得白飯?服務態度吾多好,就期待下d小菜。個淆肉一黎到,就見到佢d肉碎上甘,口感真係不得了之後黎左個羹,個部長分到成枱成匙都係,真係太專業重頭戲片皮鴨到!人地個d一片片放得好靚,呢碟成碟垃圾甘,原來特價減左70蚊就係個擺盤👏🏻甘出色既店舖係邊搵?反正都係得2間分店,摺左都吾可惜
個淆肉一黎到,就見到佢d肉碎上甘,口感真係不得了
之後黎左個羹,個部長分到成枱成匙都係,真係太專業
2022-10-01
2022-09-16 1185 瀏覽
開業已經有一段時間,午市咁岩經過就去這間酒樓飲茶,點心正正常常沒有什麼驚喜,見門口推廣片皮鴨$320一隻,份量也算多片皮鴨厚薄也適中但是配料份量不足夠…..配料已用光但是還有扁皮鴨😅😅點心進度亦較慢。同商場嘅酒樓比較下這間不是特別出色
2022-09-13 976 瀏覽
真係中伏!食268嘅餐!睇落好好咁,原來餐嘅牛肉只係嚟一次!要食就係攞出面雪櫃嘅平牛肉!啲小食又難食!真係冇下次!可以話有人請我比埋錢我都唔會再嚟!真真正正垃圾!
2022-09-13