之前已經bookmark左呢間cafe好耐~今次同朋友黎就決定試試佢~((因為我突然好想飲朱古力😆 冇諗過呢間和風嘅文青cafe 竟然會開喺熱鬧嘅蘭桂方area~完全係蘭桂坊啲酒吧上面😌嘈吵中帶一點恬靜☺️然後佢嘅裝修都比較和風同有啲昭和時代嘅feel😆成個vibe都好有復古氣息~🐮澳洲和牛漢堡定食 $168呢個係店員/店主推介嘅~因為個set好特別,係有”一麵二食”嘅concept~每個set都有整整一大碗嘅稻田烏冬,然後附上一碗關東煮同埋一碟醬汁同靚靚煎蛋~我地將烏冬一半浸左落關東煮,一半就加埋個醬同蛋撈黎食~關東煮整得好好食~ 個湯好清甜唔會太咸,然後入面啲料都好入味🥰覺得蘿蔔同炸豆卜/腐皮都入哂關東煮嘅味~然後撈烏冬就有啲特別,我以為係麻醬但食落比較似千島醬/蛋黃醬,會有啲酸酸甜甜咁,完全同關東煮相反,比較醒胃~然後佢仲有個和牛漢堡扒~佢個漢堡扒一啲都唔會乾,入面同加埋流心蛋令到成塊漢堡扒都幾juicy~ 食得出有和牛味但如果和牛味再重啲就perfect了((我係牛魔王啊🙈🍳玉子燒 $78超特別嘅玉子燒!🤩佢一黎嘅時候真係睇到我懷疑人生~第一次見雪菜+玉子燒呢個配搭~心諗:兩樣野

🐮澳洲和牛漢堡定食 $168

🍳玉子燒 $78
玉子燒

超特別嘅玉子燒!🤩佢一黎嘅時候真係睇到我懷疑人生~第一次見雪菜+玉子燒呢個配搭~心諗:兩樣野好似大纜都扯唔上喎⋯⋯但係意外地match喎呢兩樣野~ 本身我會有啲擔心會唔會冇乜味,因為舊玉子燒入面冇料~但意外地好有味😍 食得出玉子燒用左鰹魚高湯同蔥花去整,所以已經好有味,加埋鹹鹹地嘅雪菜,成個玉子燒都幾惹味~但又唔會過鹹~會令人想繼續食~🥰

🌙月亮與六便士 $88
月亮與六便子

呢個嘢飲味道有啲特別~本身以為好似affogato 咁,但佢底層係朱古力,然後上面係earl grey coffee,上面就唔係雪糕,而係一舊牛奶冰冰~之後再淋上expresso令到佢個味道層次比一般affogato 更加多~ 唔會好苦澀但又保留到earl grey味😚

💞敞開心扉的萬寧藥 $68
敞開心扉的萬寧藥

身為一個朱古力控真係大推呢個!😋超級超級濃郁同香醇嘅朱古力~上面有舊好特別嘅棉花糖,係擺左好耐都唔會溶嘅棉花糖😆 完全係一個比人打卡嘅野飲~朱古力上面有好多玫瑰花瓣,所以都幾香玫瑰花味~肉豆蔻粉就直接灑喺朱古力上面~真係好有心思☺️

🍎經典蘋果批 $48
經典蘋果批

本身想叫抹茶撻但係賣哂…🥲 不過蘋果批都唔錯~批邊個皮好好食~ 然後蘋果批上面有幾塊大大塊嘅蘋果,不過如果撻皮佔多少少部份就會更加有口感~

最印象深刻嘅就係有一幅好大型嘅富士山壁畫同埋有啲哥哥嘅poster~成件事真係好似返咗去一個懷舊年代咁~有啲後悔冇嗰日着得懷舊少少,唔係嘅話就可以瘋狂打卡lu~
2023-05-07
玉子燒
月亮與六便子
敞開心扉的萬寧藥
經典蘋果批
2023-05-12 52 瀏覽
中上環其實有好多餐廳,係地段難搵啲或者唔方便。時光逆流唔算好易搵,不過一到咗就覺得環境好舒適,裝潢講究 😊🌼 日式燒鰻魚定食 208鰻魚燒得非常入味,表皮脆口,肉質鮮嫩,佢哋個醬汁又甜又香,好適合搭配烏冬。定食嘅配菜都幾好食,份量適中,唔會食到太多。整體嚟講,呢個定食真係可以!不過價錢稍為偏高。🌼 雪梨桂花茶 68味道幽香,雪梨同桂花嘅味道搭配得好好,清新怡人。🌼 法式抹茶撻 48呢個撻表面金黃,撻皮酥脆,抹茶味道濃郁,同法式撻皮嘅口感相得益彰。

🌼 日式燒鰻魚定食 208

🌼 雪梨桂花茶 68

味道幽香,雪梨同桂花嘅味道搭配得好好,清新怡人。

🌼 法式抹茶撻 48

📍中環和風隱世餐廳‼️·出色酒釀雞卷😋 -- 時光逆流⏳✨·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_日本菜==============================上星期同朋友嚟咗呢間位於中環雲咸街餐廳食嘢,位置有少少隱藏,要行一條長樓梯落去🤣餐廳有兩層,有好多畫作作為擺設👍menu主要提供定食,行和風路線💛------------------------------⭐️ 澳洲和牛漢堡定食$168 (4.4/5)非常豐富嘅定食,主食配上烏冬、溫泉蛋同埋關東煮🥰和牛漢堡厚身juicy,肉味濃郁,加埋面頭半溶嘅芝士同蛋汁,充滿鹹香,口感更加濕潤😋烏冬撈咗麻醬簡單味美😋•⭐️ 酒釀雞卷定食 $168 (4.3/5)雞卷同樣份量十足,啖啖肉🤤點埋旁邊甜甜地嘅酒更加香😝食完好飽!·⭐️日本東京第一cheesecake $68 (3.8/5)好有霸氣嘅名!😎蛋糕體幾香滑,如果芝士嘅鹹香再突出啲會喜歡🙈·⭐️雪梨桂花茶 $68------------------------------賣相:3.7/5味道:4.3/
📍中環和風隱世餐廳‼️·出色酒釀雞卷😋 -- 時光逆流⏳✨
#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_日本菜
⭐️ 澳洲和牛漢堡定食$168 (4.4/5)

⭐️ 酒釀雞卷定食 $168 (4.3/5)

⭐️雪梨桂花茶 $68
名稱:時光逆流
地址:中環雲咸街41號文靜大廈地下低層
前往方法:中環站D2出口
2023-05-09
日式西餐廳位於蘭桂坊走上雲咸街最高的位置再上一層樓梯便到達,中環地鐵站約8分鐘步程,旺中帶靜分別兩層用餐的位置,第一層是開放式的高椅酒吧位,可以眺望蘭桂坊的繁華景致,走上樓梯卻是不一樣的感覺,小店的裝潢很有日式文藝風格,到處掛滿了不一樣的畫作,儘管在休閒時間來點小吃,也別有一番味道。當日是平日的晚飯時間,閣樓的位置不算很多,繁忙時段人多的時間建議先預約座位,餐廳的主打是和式便當定食,我與朋友分別點了兩份不同的便當,份量也算足夠。✨酒釀雞捲定食第一次品嚐酒釀雞捲,點上特地分開了酒釀的醬汁,讓客人隨意調味,以關東煮湯帶來多一份日本風情,蘿蔔也煮得很入味,雞肉軟熟多汁,另外撈烏冬上撒上了味粉,也可隨意伴着雞蛋及日式麻醬享用。✨澳洲和牛漢堡定食和牛漢堡扒上以芝士及太陽蛋夾住,蛋黃配搭牛肉使味道更香濃。✨素素大啡菇店上似乎喜歡以雞蛋配搭料理,這一份輕食素食者也合適,以芝士、半熟蛋及車厘茄搭配出輕盈的味道,大啡菇厚肉多汁,吃下去口感剛剛好,一點也不膩。✨時光逆流招牌蛋糕當天的招牌蛋糕是焦糖巧克力慕絲蛋糕,上面灑上食用花瓣裝飾,非常別緻,巧克力的味道配上焦糖香味,口感亦相當軟滑。✨雪梨桂花茶晚上的時

✨酒釀雞捲定食

澳洲牛肉漢堡
✨澳洲和牛漢堡定食
和牛漢堡扒上以芝士及太陽蛋夾住,蛋黃配搭牛肉使味道更香濃。

素素大啡菇
✨素素大啡菇

時光逆流招牌蛋糕
✨時光逆流招牌蛋糕

雪梨桂花茶
✨雪梨桂花茶
晚上的時間不敢喝太濃的茶,桂花茶清怡解渴、花香撲鼻,雖然喝不出雪梨的味道,卻很適合餐後或輕食同時享用。

日式便當定食
雪梨桂花茶
日式便當定食
  • 酒釀雞卷定食
2023-05-07 42 瀏覽
位於中環雲咸街的「Revtime時光逆流」,樓高兩層,裝修簡約有特色,充滿藝術氣息。餐牌上主打日式和風輕食、定食及甜點,另外仲有咖啡、熱茶及Mocktail等等香煎三文魚定食定食跟配漬物、關東煮、溫泉蛋及芝麻醬烏冬,相當豐富。香煎三文魚肉嫩多汁,充滿魚鮮味及魚油香澳洲和牛漢堡定食和牛漢堡扒啖啖肉,肥瘦適中,肉味香濃;配上半溶芝士及太陽蛋,正呀!關東煮有芋絲、油揚豆腐及蘿蔔,清甜多汁,好好味哦~芝麻醬烏冬滑溜彈牙,夠哂飽肚鮮奶咖啡咖啡及鮮奶比例恰當剛好,濃厚醇香魔法可可 - 敞開心扉的萬靈藥賣相好吸引的魔法可可🍫表面以棉花糖、玫瑰及肉豆蔻作為點綴。朱古力可可入口順滑,甜而不膩,可可味好濃郁呢

香煎三文魚定食

鮮奶咖啡

咖啡及鮮奶比例恰當剛好,濃厚醇香

魔法可可 - 敞開心扉的萬靈藥

2023-05-05 34 瀏覽
蘭桂坊的街鬧來自酒吧!卻想嘆咖啡 亦可找到!在雲咸街、蘭桂坊盡頭石坊上坊有家隱世Cafe「時光逆流」☕️ 是鬧市內的小清新🌿~餐廳播放著我愛的台灣音樂店內有不同與音樂有關的海報「哥哥」海報 畫作 更是目不暇給而餐廳有啡有酒 食物主要走和風最愛開揚高臺區 可望蘭桂坊~🔹酒釀雞捲定食酒釀雞🐥的雞肉嫩滑多汁酒味突出卻不會搶走雞肉味關東煮🍢:腐皮 蒟蒻好入味 蘿蔔好綿 ;烏冬可配半生熟蛋黃醬 或胡麻醬烏冬日式漬物~🐟香煎三文魚定食三文魚煎得外脆內嫩煎得剛剛好❤️入口充滿魚油香配鹽🧂 簡單調味已足夠😚另有關東煮、胡麻醬烏冬、溫泉蛋、日式漬物❣️😋~🍰 巴斯克焦香芝士蛋糕淡淡玫瑰花香配芝士蛋糕 口感好綿creamy濃郁又不會膩 😍!~🥃黑夜餐廳的Mocktail飲品名字都很特別「黑夜」是以薰衣草x 黑加倫子的特調飲品消新解膩------------------------------
蘭桂坊的街鬧來自酒吧!
卻想嘆咖啡 亦可找到!
在雲咸街、蘭桂坊盡頭石坊上坊
有家隱世Cafe「時光逆流」☕️

三文魚煎得外脆內嫩
煎得剛剛好❤️
入口充滿魚油香
配鹽🧂 簡單調味已足夠😚
另有關東煮、胡麻醬烏冬、溫泉蛋、日式漬物❣️😋

🍰 巴斯克焦香芝士蛋糕
淡淡玫瑰花香配芝士蛋糕
口感好綿creamy
濃郁又不會膩 😍!

🥃黑夜
餐廳的Mocktail飲品名字都很特別
「黑夜」是以薰衣草x 黑加倫子的特調飲品
消新解膩

2023-05-05 34 瀏覽
兩訪4.0! 又係一間兩年前試過既餐廳~ 位於lkf 上既隱蔽位置 真係要突登搵先會去食🤣 小店經營 野食即叫即整 所以要耐心等候呀!香煎三文魚定食 ($168)定食送左熱烏冬 生蛋 湯物 漬物~ 定食一個個盒捧上 好有係日本既感覺😆 三文魚好大舊啖啖肉!煎到全熟但唔會好老 個魚皮煎到好脆食落好好口感🥰 熱烏冬配生蛋同麻醬真係好易清😆 見人都推介烏冬浸落湯食但我瞬間已經飲哂個湯🤣澳洲和牛漢堡定食 ($168)漢堡厚度適中 肉質好扎實!上面仲有塊芝士同太陽蛋 切開個下好治癒 😋 牛肉味唔係超級重所以我都食到! 可能中意牛味重既人就會唔滿足 🤣另外仲叫左兩款蛋糕 ~日本東京第一 ($68)同時光逆流招牌蛋糕 ($58) 係caramel 芝士撻!兩款都係軟心效果 食到芝士味但唔係超濃個隻 無咁飽滯 食完飯再食就岩岩好🥰中上環/金鐘打工仔lunch time都可以去支持下呀~佢地Thursday仲有ladies night!

香煎三文魚定食 ($168)

澳洲和牛漢堡定食 ($168)

2023-05-01 52 瀏覽
.位於蘭佳芳巷中既一間隱世兩層日式Cafe, 店內有唔同畫作,充滿藝術感。平日仲有舉行一啲音樂Event、Cocktail Night、手沖咖啡Workshop等等,非常特色。本身好想order個月亮與六便士黎打咭架😣但當冇牛奶冰所以冇得供應,唯有下次啦!—✦埋單:$572/ 2人(included 10% service charge)—✧澳洲和牛漢堡定食✧ $168✿有漬物、麻醬烏冬、溫泉蛋、湯、主食充滿左肉汁既和牛,加埋佢調製個醬汁幾好味🥰.✧酒釀雞卷定食✧ $168✿有漬物、麻醬烏冬、溫泉蛋、湯、主食個雞卷肉質都算嫰,淋上酒讓既汁(似花雕糟鹵 味),正!.✧敝開心扉的萬靈藥(玫瑰/肉荳蔻)✧ $68玫瑰+肉荳蔻既熱朱古力,大大舊棉花糖放係中間,非常打卡able😆 .✧Coffee Tonic✧ $58.✧巴斯克焦香芝士蛋糕✧ $58質感較light同軟滑👍🏻.

✧澳洲和牛漢堡定食✧ $168
✿有漬物、麻醬烏冬、溫泉蛋、湯、主食
充滿左肉汁既和牛,加埋佢調製個醬汁幾好味🥰
✧酒釀雞卷定食✧ $168
✿有漬物、麻醬烏冬、溫泉蛋、湯、主食
個雞卷肉質都算嫰,淋上酒讓既汁(似花雕糟鹵 味),正!
✧敝開心扉的萬靈藥(玫瑰/肉荳蔻)✧ $68
✧Coffee Tonic✧ $58
✧巴斯克焦香芝士蛋糕✧ $58
質感較light同軟滑👍🏻
位於雲咸街有一間日式風格為主的咖啡店,讓大家在繁忙的中環,感受慢活的時光。𝐒𝐄𝐓定食套餐已經包含前菜漬物,關東煮,烏冬,溫泉蛋關東煮好濃味,蘿蔔好淋好入味,烏冬連埋上面既飯素再撈埋麻醬一齊食,酸酸甜甜幾開胃▪️澳洲和牛漢堡定食 ᴀᴜsᴛʀᴀʟɪᴀ ᴡᴀɢʏᴜ ʜᴀᴍʙᴜʀɢᴇʀ sᴛᴇᴀᴋ $𝟷𝟼𝟾和牛肉質結實,上面放咗太陽蛋同芝士,吉穿蛋黃一齊食和牛漢堡食落更加滑▪️酒釀雞卷定食 ᴡɪɴᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ sᴇᴛ $𝟷𝟼𝟾雞肉嫩滑多汁,酒味好香又不會蓋過本身雞肉嘅味道,配埋雞肉上面小小嘅辣粉,味道好豐富𝐃𝐑𝐈𝐍𝐊𝐒▪️ᴄᴏғғᴇᴇ ᴛᴏɴɪᴄ $𝟻𝟾▪️ʟᴀᴛᴛᴇ (ʜᴏᴛ) $𝟺𝟾

𝐒𝐄𝐓
定食套餐已經包含前菜漬物,關東煮,烏冬,溫泉蛋

𝐃𝐑𝐈𝐍𝐊𝐒
▪️ᴄᴏғғᴇᴇ ᴛᴏɴɪᴄ $𝟻𝟾
▪️ʟᴀᴛᴛᴇ (ʜᴏᴛ) $𝟺𝟾

2023-05-01 64 瀏覽
最近睇完張國榮展覽發現左中環有間餐廳,入面有唔少哥哥嘅掛畫又播住哥哥嘅歌😍推介大家黎打打卡😆同埋餐廳都係文青風格🤗適合大家聚聚😍餐牌入面有唔同嘅定食,飲品,小食等☺️🌸日式燒鰻魚定食鰻魚超肥美😍帶炭火香😋唔會多骨🤩同埋係原條鰻魚🥰定食嘅擺盤超精緻同豐富🥳有唔同嘅前菜🤗烏冬煮得岩岩好配埋流心蛋一齊食🤩係絕配👍🏻🌸香煎三文魚定食三文魚扒帶檸檬清香,肉質鮮嫩帶魚油香,啖啖肉,魚皮香脆🤤我地將烏冬配埋胡麻醬一齊食,味道更上一層🥳🌸 敞開心扉的萬靈藥入面有玫瑰同肉荳蔻,仲有一粒大大嘅棉花糖係上面😍味道係香香嘅朱古力🤗飲完有暖心嘅感覺🩷

餐牌入面有唔同嘅定食,飲品,小食等☺️

🌸日式燒鰻魚定食

🌸香煎三文魚定食

2023-04-19 90 瀏覽
🔸法式紅酒安格斯牛肩 ($298) 😋3.5/5肉可以,但沒能選生熟度,個人喜歡再生點。有黑椒薯條跟餐可refill。🔸香煎三文魚 ($168) 😋3/5見到三文魚2片以為點多了,原來視乎分量,一般一片大的,可這2片也不小。 黑椒煎,友人說不夠鹹,略微有點乾身。🔸特盈玉子燒 ($98) 😋3.5/5芝士松露玉子燒,芝士味足夠,松露有點不足。這個價錢可能🔸日式大板燒 ($68)😋 4/5薄版大坂燒,味道良好。 🔸吉列炸蠔 ($68) 😋4/5金黃色剛好,一口一件挺適合伴酒。🔸敞開心扉的萬靈藥 ($68) 😋3/5可可不濃,棉花溶不掉。環境: 🖼️🖼️🖼️跟著指示有點難找,店內比較細。✴️總結:可能是比較適合放工後輕酌的地方。
🔸法式紅酒安格斯牛肩 ($298) 😋3.5/5

🔸香煎三文魚 ($168) 😋3/5

🔸特盈玉子燒 ($98) 😋3.5/5
芝士松露玉子燒,芝士味足夠,松露有點不足。這個價錢可能

🔸日式大板燒 ($68)😋 4/5
薄版大坂燒,味道良好。

🔸吉列炸蠔 ($68) 😋4/5
金黃色剛好,一口一件挺適合伴酒。

🔸敞開心扉的萬靈藥 ($68) 😋3/5
可可不濃,棉花溶不掉。

環境: 🖼️🖼️🖼️
跟著指示有點難找,店內比較細。

✴️總結:可能是比較適合放工後輕酌的地方。
法式紅酒安格斯牛肩
特盛玉子燒
日式大板燒
吉列炸蠔
2023-04-18 43 瀏覽
💛黃店💛位於中環雲咸街< 𝐑𝐞𝐯 𝐓𝐢𝐦𝐞 >, 一間酒吧級日系咖啡店, 樓高兩層, 底層為開放式窗戶座位; 頂層設有富士山牆壁雅座。ᴀᴜꜱᴛʀᴀʟɪᴀ ᴡᴀɢʏᴜ ʜᴀᴍʙᴜʀɢᴇʀ ꜱᴛᴇᴀᴋ $¹⁶⁸澳洲和牛漢堡定食, 肉質口感紮實, 面層放了一塊太陽蛋, 切開的流心效果很治癒。ᴡɪɴᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ꜱᴇᴛ $¹⁶⁸酒醸雞卷定食, 雞肉充滿濃烈酒香味道。*以上兩款定食包括兩款日式漬物、關東煮、流心蛋、烏冬及芝麻醬汁。ᴛᴀᴍᴀɢᴏʏᴀᴋɪ $⁷⁸玉子燒份量十足。ʜᴏʀᴍᴏɴᴇ ʙᴀʟᴀɴᴄɪɴɢ $⁶⁸魔法可可稱為荷爾蒙平衡術, 加入瑪卡、肉桂及奇亞籽, 頗特別呢。時光逆流 (中環)📍中環雲咸街41號文靜大廈地下低層
💛黃店💛

ᴡɪɴᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ꜱᴇᴛ $¹⁶⁸
酒醸雞卷定食, 雞肉充滿濃烈酒香味道。

ᴛᴀᴍᴀɢᴏʏᴀᴋɪ $⁷⁸
玉子燒份量十足。

ʜᴏʀᴍᴏɴᴇ ʙᴀʟᴀɴᴄɪɴɢ $⁶⁸

時光逆流 (中環)
📍中環雲咸街41號文靜大廈地下低層
2023-04-13
為大家介紹一家必定要收藏的隱世文青cafe🥯✨♡⸜( •⌄• )⸝♡猜不到蘭桂坊竟然隱藏著這一間日系小店要好好珍惜這一點慢活時光~( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎週末下午過來 在空靈舒適的環境裏一邊靜靜地看書發呆吃飯喝咖啡一邊逃離煩囂的中環鬧市是我喜歡的生活小確幸~✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /♡ 澳洲和牛漢堡定食 $168♡ 香煎三文魚定食 $168♡ 煙三文魚百吉果(生菜、番茄、煙三文魚、蛋黄醬)$68♡ 經典蘋果撻 $48超級推薦澳洲和牛漢堡.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ🔥用上等日本和牛肉及少量牛脂肪製成✨ 肉味濃郁及肉汁極度豐富 厚度適中 肉質煎過後口感紮實又有點軟嫩漢堡上面放了一塊煎得好美的太陽蛋🍳雞蛋和漢堡黏在一起 切開的流心效果很治癒旁邊還有多一顆流心的雞蛋~口感和味道都超級滋味.ᐟ.ᐟ好吃到爆炸的香煎三文魚.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ💥三文魚的皮邊烤得微微焦脆中間的魚腩油潤甘香配上麻醬撈烏冬 非常惹味~三文魚貝果🥯也是必點的三文魚份量超多 大約有五六塊 超誇張的中間塗上厚厚的cream cheese貝果口感咬起來很彈牙 整個超好吃~旁邊還有一杯黑咖啡(?)
猜不到蘭桂坊竟然隱藏著這一間日系小店
要好好珍惜這一點慢活時光~( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎

週末下午過來 在空靈舒適的環境裏
一邊靜靜地看書發呆吃飯喝咖啡
一邊逃離煩囂的中環鬧市
是我喜歡的生活小確幸~

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

肉味濃郁及肉汁極度豐富 厚度適中
肉質煎過後口感紮實又有點軟嫩

漢堡上面放了一塊煎得好美的太陽蛋🍳
雞蛋和漢堡黏在一起 切開的流心效果很治癒
旁邊還有多一顆流心的雞蛋~
口感和味道都超級滋味.ᐟ.ᐟ

好吃到爆炸的香煎三文魚.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ💥
三文魚的皮邊烤得微微焦脆
中間的魚腩油潤甘香
配上麻醬撈烏冬 非常惹味~

三文魚貝果🥯也是必點的
三文魚份量超多 大約有五六塊 超誇張的
中間塗上厚厚的cream cheese
貝果口感咬起來很彈牙 整個超好吃~

旁邊還有一杯黑咖啡(?)☕

/ 環境 Environment /

餐廳樓高兩層 非常受年輕人歡迎
週末人流超多 檯與檯之間坐得非常近
不過環境設計上非常用心
每一個空間都充斥著文青的感覺~

我最喜歡地下的開放式牆角的窗戶座位
還有樓上遠眺富士山牆壁美景🗻的雅座
非常適合打卡~✨

問問店長才知道
原來餐廳有時候會舉辦文化藝術活動🔖🎨
還放了一個小書櫃 可以讓客人漂書~

☀︎

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

時光逆流
中環雲咸街41號文靜大廈地下低層

2023-04-14 28 瀏覽
同女女來到中環既✨時光逆流 Revtime享受寧靜既下午。之前經過已經覺得呢間cafe幾特別,有種隱世感覺。除左飲野🥤,仲有吾少食物選擇。🍽️🍴澳洲和牛漢堡定食 $168定食有日式漬物,關東煮、溫泉蛋、烏冬。 和牛漢堡面頭仲有隻煎蛋同夾咗芝士🧀,幾香。 烏冬撈埋飯素同麻醬幾好食。🐟香煎三文魚定食 $168三文魚扒配上微辣既調味粉, 可以辟去魚嘅腥味,外皮香脆。☕Dirty $58第一口先感受到溫熱既Espresso,繼續飲落去就係冰凍鮮奶,享受到❄️凍與熱🔥既衝擊,咖啡同奶既交融。🍹Mocktail青海 $58係有汽嘅桑梅汁,味道清新。
同女女來到中環既✨時光逆流 Revtime享受寧靜既下午。

之前經過已經覺得呢間cafe幾特別,有種隱世感覺。

除左飲野🥤,仲有吾少食物選擇。🍽️🍴

澳洲和牛漢堡定食 $168

🐟香煎三文魚定食 $168

三文魚扒配上微辣既調味粉, 可以辟去魚嘅腥味,外皮香脆。

☕Dirty $58

🍹Mocktail青海 $58

係有汽嘅桑梅汁,味道清新。

2023-04-14
日日放工都happy hour先有動力第二日番工焦陽 $48一杯簡單而特別的 Mocktail, 攪匀梳打水底下既糖漿後第一啖brulee味之後係清香既熱情果,但之後再飲既味道次序又掉番轉。敞開心扉的萬靈藥 $68熱朱古力中有粒好大既綿花糖,上面灑左玫瑰碎同肉荳蔻,飲落香濃而不膩。清酒煮蜆 $88比較濃郁既清酒味帶出蜆既鮮味,愛酒人士應該會幾中意。特盛串燒$128有炸蝦,炸蠔,雞串,炸雞皮很香口,送酒岩晒。炸尖椒 $48出奇地辣,配玉子燒出奇地夾。特盛玉子燒 $98玉子燒厚身,涂上黑松露沙律醬和鰹魚片是日式的味道。#test_central______________________________🏠時光逆流📍中環雲咸街41號文靜大廈地下低層💵 HKD 300pp‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #tea #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foo
日日放工都happy hour先有動力第二日番工

焦陽 $48

敞開心扉的萬靈藥 $68

清酒煮蜆 $88
比較濃郁既清酒味帶出蜆既鮮味,愛酒人士應該會幾中意。

特盛串燒$128
有炸蝦,炸蠔,雞串,炸雞皮很香口,送酒岩晒。

炸尖椒 $48
出奇地辣,配玉子燒出奇地夾。

特盛玉子燒 $98
玉子燒厚身,涂上黑松露沙律醬和鰹魚片是日式的味道。

#test_central
🏠時光逆流
📍中環雲咸街41號文靜大廈地下低層
💵 HKD 300pp

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #tea #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk
#likeforlikes #日式小吃 #居酒屋 #小店
#먹방 #맛집 #맛 #홍콩  #홍콩맛집
#comida #restaurante #followforfollowback #like4likes