2023-04-11 24 瀏覽
中環慢活日式小店☕️1. 澳州和牛漢堡定食 $168和牛扒十分厚肉 口感厚實 牛味幾出幾香濃 仲有塊芝士係上面 食落咸咸香香咁 再加埋個太陽蛋 更加香口 而個烏冬亦可以加紫菜溫泉蛋同麻醬 撈勻食幾和味 有啲紫菜嘅咸 又有啲麻醬嘅酸酸甜甜 幾開胃2. 香煎三文魚定食 $168三文魚都幾大塊 煎得幾香口 熟度啱啱好 唔算太乾太嚡 仲有啲汁 所以都嫩嘅 個烏冬係一樣嘅 而個關冬煮都幾唔錯 有芋絲 蘿蔔 等 幾入味幾腍 唔錯3. 玉子燒 $78呢個十分巨型 蛋香味十足 食落滿滿蛋漿嘅口感 十分濕潤 絕對對得住個價錢 不過可能多啲人share食會好啲4. 敝開心扉的萬靈藥 $68好特別嘅朱古力 打卡又靚 味道都相當唔錯 佢本身嘅味道唔太甜 朱古力味超濃 再加埋肉豆蔻啲粒粒 多重口感 亦有淡淡玫瑰花香……………………🌝賣相精緻 嘢食味道唔錯又幾特別 隱世小店坐耐啲都得 幾chill 幾舒服🌚門口較難搵 要係雲咸街到落……………………📍 時光逆流 中環雲咸街41號文靜大廈地下低層
中環慢活日式小店☕️

1. 澳州和牛漢堡定食 $168

2. 香煎三文魚定食 $168

3. 玉子燒 $78

4. 敝開心扉的萬靈藥 $68

……………………
🌚門口較難搵 要係雲咸街到落
……………………

📍 時光逆流
中環雲咸街41號文靜大廈地下低層
2023-04-09 26 瀏覽
點左一客香煎三文魚扒定食,一個黑松露薯條,一客玉子燒,一件招牌柚子蛋糕,同埋兩杯回到現在的魔法朱古力咖啡。朋友最後都嗌左個cocktail。每樣食物都好高質素好好食,個日5點左右來到,我地兩丁友好似包場甘,而且餐廳實在太好影,我地影左一陣相先坐翻埋位嘆住食。枱椅有少少美中不足,因為相較矮小,客人要wu低身去食有少少唔方便,不過環境甘cozy就搭夠啦。估唔到蘭桂坊都有呢一種類既咖啡店,聽聞店主話一到夜晚,咖啡店會搖身一變成為酒吧,配合翻蘭桂坊既特色,都啱既,而且又可以吸引唔同類型既客人呢。💖

2023-04-09 42 瀏覽
呢間Revtime隱藏喺蘭桂芳石牆之上,好有一種濁世中清泉既孤芳自賞之美。佢餐廳內部好有格調好有理念好有香港特色💛,入去坐喺度都好似置身於一個寧靜既空間,思想心靈可以好好歇息一下。我地今晚叫左: 🔸️ 澳洲和牛漢堡定食 ($168, 8.4/10)佢地呢度既定食除左主菜外,仲有包三款漬物前菜,烏冬,温泉蛋同關東煮,都幾豐富,但就冇包野飲,野飲要正價叫。呢個澳洲和牛漢堡扒上面仲舖左芝士同太陽蛋,好靚靚,食落和牛扒十分之juicy🤤。 🔸️ 香煎三文魚定食  ($168, 8.7/10)呢個煎三文魚定食十分推介!塊三文魚扒又大塊又煎得好靚,啖啖肉滿足!😊 🔸️ 酒釀雞卷定食($168,8.5/10)酒釀雞卷成舊好厚實,切出黎都有五六舊。呢個雞卷算係幾特別,酒味都十分之重! 🔸️ 素素大啡菇($68, 8/10)上面又有太陽蛋😂(呢度signature)。菇菇都十分juicy. 🔸️ 特盈玉子燒 ($98,7.8/10)有芝士加黑松露,絕級配搭😋😋。玉子燒好厚,但唔會太乾太實,入面仲好滑好juicy,三個人share都好夠分。 🍰 法式抹茶撻($48, 7.8/10)抹茶味唔會太苦,外型都幾靚,大大件

🔸️ 澳洲和牛漢堡定食 ($168, 8.4/10)

🔸️ 香煎三文魚定食  ($168, 8.7/10)

🔸️ 酒釀雞卷定食($168,8.5/10)

🔸️ 素素大啡菇($68, 8/10)

🔸️ 特盈玉子燒 ($98,7.8/10)

🍰 法式抹茶撻($48, 7.8/10)
抹茶味唔會太苦,外型都幾靚,大大件。

🍰 巴斯克焦香芝士($58, 7.8/10)
佢屬於濕少少既巴斯克蛋糕,幾香蛋味。
《 中環樓梯後隱藏cafe感受時光逆流 》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧通常嚟到蘭桂坊都係飲酒,但係你又諗唔諗到呢度隱藏咗一間慢活嘅咖啡店。門口嘅「見字飲水」已經吸引左我嘅注意力,提醒我喺繁忙嘅時候都要休息一下,飲返啖水幫自己充下電。餐廳兩層高,樓底足足有最少5米,坐係第工層望番出面都別有一番風味。餐廳主要提供日式定食,套餐會有漬物、烏冬、水波蛋、湯物。香煎三文魚定食一整塊三文魚兩邊煎香,再放上一片片木魚片,熱氣令到木魚片兩邊搖擺,充滿動感。三文魚肉肉質嫩滑。另外烏冬有兩種食法,方法一連同關東煮湯底一齊食,另一種方法就同芝麻醬伴埋一齊食,兩種方法都各有特色。酒釀雞卷定食店員介紹依款係獨家菜式,食嘅時候可以切開一片片,內層嘅雞肉非常嫩滑又多汁,充滿濃烈嘅酒香味。飲品一場嚟到一定要試埋佢地嘅朱古力,睇到佢哋嘅飲品名都已經好解壓。敞開心扉的萬靈藥依款朱古力用左攻瑰加上肉荳蔻。朱古力味同微微嘅攻瑰花香都幾夾。回到現在的魔法 (秘香人參/肉佳人丁香/海鹽)依款同樣都係朱古力,用左秘香人參、肉佳、丁香、海鹽,咸味比較突出少少。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大
《 中環樓梯後隱藏cafe感受時光逆流 》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

餐廳主要提供日式定食,套餐會有漬物、烏冬、水波蛋、湯物。

酒釀雞卷定食

飲品

敞開心扉的萬靈藥

回到現在的魔法 (秘香人參/肉佳人丁香/海鹽)

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

時光逆流 (中環)
中環雲咸街41號文靜大廈地下低層

📌 時光逆流 Revtime📍 中環 Central˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳位於雲咸街蘭桂坊盡頭石坊上坊在蘭桂坊鬧市的寧靜一角✨裡面座位有高凳, 可以享受恬靜喘息的空間.ᐟ.ᐟ *⸜( •ᴗ• )⸝*˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗服務員服務周到,主要服務員下單✨˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餐廳有不同日本定食。◕‿◕。尤其魔法可可各有不同優雅的名字🫧餐廳外牆的山水壁畫有著藝術氣息🫧˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗Snack▪️ 日式平鐵牛肩 (CAB安格斯) $268▫️ 特盈玉子燒 $98▪️ 敞開心扉的萬靈藥 (玫瑰/肉荳蔻) $68˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗❥ 敞開心扉的萬靈藥名字非常吸引 ♥外形非常夢幻神秘, 棉花糖上灑滿巧克力碎跟玫瑰花瓣和肉豆蔻粉💗可可甜度剛剛好~❥ 特盈玉子燒玉子燒都是必點之選🫶🏻香甜厚身,表面淋上黑松露醬・◡・口感豐富🥰如果有更多芝士會更完美♡❥ 日式平鐵牛肩 (CAB安格斯) 日本定食有一碗超彈牙烏冬~😙加上牛肩五成熟, 肉質飽滿特別欣賞烏冬口感-🔍 味道:7.5/10🔍 賣相:8/10🔍 環境:7/10 🔍 價錢:7/10🔍 服務:9/10🔍 Overall: 7.7/10-˗ˏˋ 𝗠𝗼𝗿𝗲

📌 時光逆流 Revtime

˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗
服務員服務周到,
主要服務員下單✨

˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
餐廳有不同日本定食。◕‿◕。
尤其魔法可可各有不同優雅的名字🫧

名字非常吸引 ♥
外形非常夢幻神秘,
棉花糖上灑滿巧克力碎
跟玫瑰花瓣和肉豆蔻粉💗
可可甜度剛剛好~

❥ 特盈玉子燒
玉子燒都是必點之選🫶🏻
香甜厚身,
表面淋上黑松露醬・◡・
口感豐富🥰
如果有更多芝士會更完美♡

❥ 日式平鐵牛肩 (CAB安格斯)
日本定食有一碗超彈牙烏冬~😙
加上牛肩五成熟, 肉質飽滿
特別欣賞烏冬口感

🔍 服務:9/10
🔍 Overall: 7.7/10
˗ˏˋ 𝗠𝗼𝗿𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼 𝗼𝗻 ˎˊ˗
📌 #CY_中環 #CY_日本定食 #CY_cafe
📌 #時光逆流 #Revtime #cafe #中環cafe #hk #中環咖啡 #香港 #chocolate #中環美食 #香港美食 #hkfood #food #hongkong #玉子燒 #japanese #centralfood #central #restaurant #centralcafe #日本定食 #輕食
2023-04-01 104 瀏覽
星期六下午茶時間,想逃離中環鬧市繁囂,沿着雲咸街一直往上走,尋找這間位於文靜大廈的 cafe,彷彿去了一趟小旅行餐廳的裝修和佈置充滿日系清新感覺,我們分別點了兩款飲品和兩款食物月亮與六便士:店員推介的咖啡,有點像 affogato,不過餐廳用的是沙冰,而不是雪糕,融化速度會慢啲,加咗 espresso 之後味道慢慢變化,好有層次敞開心扉的萬靈藥:這杯可可加了玫瑰和豆蔻作裝飾,最特別當然是巨型棉花糖,賣相一流,可可味道都算濃郁特盈玉子燒:玉子燒煮得好好,黑松露醬和芝士非常香,好正傳統法式多士:必試推介,多士外皮鬆脆,但中間部份好軟滑,蛋香濃郁,整體唔會好甜,好喜歡這個西多士

月亮與六便士

敞開心扉的萬靈藥

特盈玉子燒:玉子燒煮得好好,黑松露醬和芝士非常香,好正
特盈玉子燒

法式多士
月亮與六便士
法式多士
2023-03-25 26 瀏覽
其實開頭我以為佢係一間食西餐嘅Cafe,但原來係日本定食🥹,即刻吸引到我。🔅酒釀雞卷定食($1️⃣6️⃣8️⃣)我係最想食呢一款😏,而佢亦都冇令我失望。雞肉唔鞋,酒味好濃烈,唔使點汁都覺得好重酒味。個雞卷都好大份😆,啖啖肉,必食!🔅香煎三文魚定食($1️⃣6️⃣8️⃣)呢款我覺得同平時食嘅差唔多,三文魚煎得好嫩滑,魚油出晒嚟🤣。另外佢定食仲有關東煮、烏冬、醃菜同埋溫泉蛋,好飽肚😃,成個定食都好豐富。🔅日本東京第一($6️⃣8️⃣)其實我哋本身想試French toast,但可惜當日冇得食,咁就唯有食呢一款。佢其實係芝士蛋糕🍰,我本身都驚好漏,但我覺得呢款幾好。佢芝士味好濃,芝士好軟滑,偏軟身,又唔會太甜,真係幾好食😋。如果鍾意芝士蛋糕嘅朋友,我都推薦呢一款。

🔅酒釀雞卷定食($1️⃣6️⃣8️⃣)

🔅香煎三文魚定食($1️⃣6️⃣8️⃣)

🔅日本東京第一($6️⃣8️⃣)
2023-03-11 58 瀏覽
見到呢間日式西餐評分唔錯就去試下,但食物質素就不似預期。我地揀左揀咗三文魚扒定食同埋漢堡扒定食,定食仲包括烏冬同關東煮,飲品方面嗌左杯玫瑰朱古力。三文魚扒份量都大,魚肉質地都合格,不過啲醬汁嘅味道真係唔夠突出,好普通。漢堡扒比較乾,亦無乜牛肉味。烏冬同關東煮亦無咩驚喜。玫瑰朱古力賣相幾靚,但飲落亦唔覺有咩特別,只係一杯加左舊棉花糖同玫瑰花乾既熱朱。總括而言,呢間餐廳嘅食物味道普通,同openrice既評分不成正比,但侍應既服務態度都ok既,不過咁貴又無咩特別就唔會再黎啦😂

三文魚扒定食
玫瑰朱古力
2023-03-11 28 瀏覽
話說仲欠一個朋友嘅生日飯,呢個朋友喺港島區,就吓佢就去中環chill吓食吓飯~講到要chill,一定要搵間望落舒服,有啲文青feel嘅,由蘭桂坊行行吓見到一間好啱feel,感覺好似去咗旅行/離島嘅感覺。。店名仲好吸引 :時光逆流 ❤️入到去望到好多畫,店主話啲畫喺比人寄賣架❤️ 另外牆身嘅畫都係人手繪畫,真係好特別,好靚吖~❤️望吓個menu,最吸引我係啲飲品名☕️每一個都好特別,因為好多嘢都想試,所以我同朋友決定share食😋😌🍽️日式燒鰻魚定食 $168鰻魚好大條,啖啖肉而且無骨,個鰻魚汁做得好好,唔會好咸而蓋過了鰻魚嘅味道👍🏻天氣開始熱,冷烏冬令人食得好舒服👏🏻👏🏻🍽️特盈玉子燒 (松露醬,芝士) $98玉子燒配上松露醬同芝士,好惹味,蛋好滑,忍唔住食完又食😋 ——必食推介🌟🌟🌟🌟🌟🍰Mr. Cheese Cake $68甜品同飲品係我食cafe一定係最期待嘅😌Mr. Cheese Cake完全無令人失望,唔太甜,食完唔會覺得好膩👍🏻☕️敞開心扉的萬靈藥 (玫瑰,肉豆蔻)$68敞開心扉的萬靈藥係一杯朱古力加上玫瑰同肉豆蔻,仲有大大粒棉花糖,望到已經好治癒~☕️月亮與六便士 $88好靚嘅咖啡,有個

🍽️日式燒鰻魚定食 $168
天氣開始熱,冷烏冬令人食得好舒服👏🏻👏🏻

🍽️特盈玉子燒 (松露醬,芝士) $98

🍰Mr. Cheese Cake $68

☕️敞開心扉的萬靈藥 (玫瑰,肉豆蔻)$68

☕️月亮與六便士 $88
好靚嘅咖啡,有個牛奶冰放中間,真係好似一個月亮咁🌕仲有杯espresso可以再加上去飲添☕️

有時候可以chill吓,比自己抖吓氣,真係一個醫治心靈嘅好方法💪💪💪
所以。。呢個地方真係好值得推介👍🏻
2023-03-09
午餐
2023-03-05 62 瀏覽
再訪中環呢間日式西餐廳店內裝修富日本風、簡約溫馨好啱同朋友嚟食飯飲嘢餐廳有清酒、啤酒、紅酒供應呀!-🍱澳洲和牛漢堡定食($168)定食包括有關東煮、胡麻醬烏冬、溫泉蛋同日式漬物漢堡厚身多汁,肉味濃郁面頭加咗隻太陽蛋🍳一切落去蛋汁bi 晒出嚟 連埋蛋汁一齊食,牛堡非常好味👍🏻推介各位牛魔王必食❣️🥚特盈玉子燒($98)比預期之中厚身大件😍CP值好高呀!加咗黑松露醬同芝士🧀口感滑嫩,好高質呀👍🏻🥢日式大阪燒($68)面頭鋪滿木魚絲同紫菜絲加埋醬汁點綴味道同係日本食嘅好似呀!咬落好附椰菜仲夾有好多條煙肉口感好豐富!🥧經典蘋果撻($48)餅皮金黃酥脆果餡十足🍎🍏鋪滿好多片蘋果肉每啖都充滿香甜嘅蘋果喔!☕️敞開心扉的萬靈藥($68)呢個係魔法可可系列🪄一共有四款口味呢杯朱古力就以玫瑰同肉荳蔻製成面頭有大大粒棉花糖,好吸引😍入口朱古力味濃厚滑溜身為朱古力迷,超級鍾意呀💕
再訪中環呢間日式西餐廳
店內裝修富日本風、簡約溫馨
好啱同朋友嚟食飯飲嘢
餐廳有清酒、啤酒、紅酒供應呀!

🍱澳洲和牛漢堡定食($168)
定食包括有關東煮、胡麻醬烏冬、溫泉蛋同日式漬物
漢堡厚身多汁,肉味濃郁
面頭加咗隻太陽蛋🍳
一切落去蛋汁bi 晒出嚟
連埋蛋汁一齊食,牛堡非常好味👍🏻
推介各位牛魔王必食❣️

🥚特盈玉子燒($98)
比預期之中厚身大件😍
CP值好高呀!
加咗黑松露醬同芝士🧀
口感滑嫩,好高質呀👍🏻

🥢日式大阪燒($68)
面頭鋪滿木魚絲同紫菜絲
加埋醬汁點綴
味道同係日本食嘅好似呀!
咬落好附椰菜
仲夾有好多條煙肉
口感好豐富!

🥧經典蘋果撻($48)
餅皮金黃酥脆
果餡十足🍎🍏
鋪滿好多片蘋果肉
每啖都充滿香甜嘅蘋果喔!

☕️敞開心扉的萬靈藥($68)
呢個係魔法可可系列🪄
一共有四款口味
呢杯朱古力就以玫瑰同肉荳蔻製成
面頭有大大粒棉花糖,好吸引😍
入口朱古力味濃厚滑溜
身為朱古力迷,超級鍾意呀💕
2023-03-05 31 瀏覽
雲咸街的cafe小店,根蘭桂芳的酒色,完全不同的感覺,相映成趣!酒釀雞卷定食濃濃的酒釀,厚厚雞肉十分之入味,很喜歡,還另添上醬汁,喜歡醉雞的朋友一定要試試。另十分推介關東煮,蘿蔔、蒟蒻,腐皮很好味😋烏冬也是彈牙有嚼勁,跟芝麻醬很配合,吃過不停。燒鯖魚火喉剛好,鯖魚鮮嫩,調味適中,很不錯的小食。吉列炸蠔有驚喜,鮮炸蠔不會太乾,入口外脆內軟,最好的佐酒小吃,必試之選!Hong Kong Craft BeerRevtime自家品牌啤酒,有果香,容易入口,回甘,很適合女士的啤酒🍻Carbon Brew同樣重果香,酒味不太濃,更重回甘味,也是很不錯的選擇!食物飲品十分有誠意,店員有禮親切,環境舒適,適合食飯談天❤️

酒釀雞卷定食

燒鯖魚
火喉剛好,鯖魚鮮嫩,調味適中,很不錯的小食。

吉列炸蠔

Hong Kong Craft Beer

Revtime
自家品牌啤酒,有果香,容易入口,回甘,很適合女士的啤酒🍻

Carbon Brew
同樣重果香,酒味不太濃,更重回甘味,也是很不錯的選擇!

2023-02-17 40 瀏覽
🤍時光逆流🖤中環雲咸街41號文靜大廈地下低層📍今次去咗中環同朋友聚餐,見到呢間餐廳有兩層高,並用咗日式裝飾做主題,同附近嘅餐廳特別唔同,估唔到嘢食都幾驚喜!🍴香煎三文魚定食 $168三文魚扒煎得啱啱好又大塊!定食仲會有麻將烏冬、關東煮、醃菜同埋溫泉蛋,食完好飽肚!🍴煙三文魚bagel $68Light food叫咗個bagel,入面都有4大塊煙三文魚,再配上蛋黃醬、蕃茄同生菜。🍴玉子燒 $78 面頭加咗啲醃菜!食落幾特別,玉子入邊再加咗少少蔥會香口啲~🍴招牌薯條(蜜糖芥末醬) $68有松露、海鹽,紫菜同蜜糖芥末可以揀,我哋就揀咗蜜糖芥末醬,薯條熱辣辣啱啱炸好超脆口!每條薯條都有蜜糖芥末醬同埋胡椒超正😙🍴青海 $58🍴焦陽 $48叫咗2杯mocktail🥂青海係mix咗青蘋果同西柚,水果味會比較豐富,而焦陽就mix咗熱情果同焦糖燉蛋,好特別但係味道出奇地夾,會比較偏甜。
🤍時光逆流
🖤中環雲咸街41號文靜大廈地下低層

🍴香煎三文魚定食 $168

🍴煙三文魚bagel $68

🍴玉子燒 $78
面頭加咗啲醃菜!食落幾特別,玉子入邊再加咗少少蔥會香口啲~

🍴招牌薯條(蜜糖芥末醬) $68

🍴青海 $58
🍴焦陽 $48
  • 香煎三文魚定食
  • 煙三文魚百吉圈
  • 玉子燒
2023-02-11 42 瀏覽
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》今次放工去咗蘭桂芳嗰頭食dinnercafe喺二樓有好多日式裝飾環境都幾寫意😌不過食嘢嘅枱太低食嗰時唔係咁方便 嘢食非常高質有驚喜🤩份量非常多 價錢亦合理特盛玉子燒(松露醬・芝士)$98評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️好大份 入面夾咗拉絲嘅芝士上面就有蛋黃醬同黑松露點綴口感豐富 甜度同鹹度都好balance 混合風味pizza🍕 $88評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️❤️呢個日式pizza我要比滿分嗰皮夠哂薄同脆上面鋪滿芝士、ham同蘑菇食落好有層次估唔到呢到嘅pizza咁高水準😳酥炸蟹鉗🦀 $68評分(5分滿分)❤️❤️❤️份量比想像中多😮有成6隻 2個人都食唔哂🫣蟹鉗炸得啱啱好又唔會成口粉酒釀雞卷定食 $168評分(5分滿分)❤️❤️❤️成個set有好多嘢食🤤有一碗關東煮入面有芋絲白蘿蔔仲有冷烏冬配芝麻醬重點嘅酒釀雞卷好大舊一上枱就聞到好清香嘅酒味😌雞肉亦都好嫩滑配埋個蛋漿味道更上一層時光逆流招牌蛋糕 $58評分(5分滿分)❤️❤️❤️試咗個藍莓chesecake不過不失 略嫌有少少偏甜回到現在的魔法 $58評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️呢杯朱古力賣相滿分 打卡必選📸而且唔係
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

混合風味pizza🍕 $88
評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️❤️
呢個日式pizza我要比滿分
嗰皮夠哂薄同脆
上面鋪滿芝士、ham同蘑菇
食落好有層次

回到現在的魔法 $58
評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️
呢杯朱古力賣相滿分 打卡必選📸
而且唔係普通朱古力
香濃嘅可可味滲出淡淡秘魯人參、肉桂、丁香同海鹽嘅味道
啱哂唔鍾意太甜嘅人

人均價錢: $300 (Dinner)
味道: 8/10
環境: 7.5/10
服務: 8/10
回頭率: 8/10

📍 時光逆流
地址: 中環雲咸街41號文靜大廈地下低層
電話: 63458949
2023-02-06 2184 瀏覽
來蘭桂坊喝咖啡,聽起來好像很違和,不過這個巷子裡的咖啡店,卻讓你有恬靜喘息的慢活時光。有啡有酒,食物主要是和風,門口有個開揚高臺區讓你看繁華街景,裡面則是很有日本小店的風格,說實話,親身來才能感受。🔹玉子燒這個玉子燒和外面賣的有些不同,它的蛋漿本身已經調到有咸味,裡面還有梅菜,風味獨特,口感扎實,吃完會飽肚😂🔹酒釀雞捲定食這個定食套餐一定要吃,一份餐有很多不同的食物:關東煮的湯很入味,蘿蔔煮到好綿超入味;烏冬醬料比預期多,單吃會有點太鹹,但加了蛋醬後味道柔和了不少又更開胃,大家記得要加蛋😂至於酒釀雞的雞肉嫩滑多汁,酒味突出卻不會搶走雞肉的肉味,好吃又豐富!🔹蘋果撻看似低調的蘋果撻味道充滿驚喜,裡面有很豐富的蘋果蓉,面層加了焦糖燒到焦脆,甜度很高,建議配黑咖啡一起吃。🔹日本東京第一這件芝士蛋糕的確值得有一個名字,口感非常好綿creamy,不會太漏,搭配了焦糖醬味道更豐富,真的讓你會更想吃,幾度推薦!😍🔹老人與海 這杯好像cocktail的咖啡其實是cold brew再加espresso 冰,讓咖啡能夠越喝越濃,它的味道很順滑,我很喜歡😍🔹忘憂的治癒術這裡的可可類飲品都有一個特別的名字,這
🔹玉子燒

🔹老人與海
老人與海

🔹忘憂的治癒術
忘憂的治癒術
這裡的可可類飲品都有一個特別的名字,這杯則是薑黃薰衣草可可,賣相非常吸睛,味道都很濃郁,薑黃味鮮明,喝下去很暖胃。
老人與海
中環這個熙來攘往的地方也有日式家庭料理小店,時光逆流位於雲咸街一旁的樓梯下,非常隱世時光逆流有2層高,裝潢帶香港和日本元素,廚房和客人通常坐的地方都在第2層👹🎏我和朋友都不約而同點了香煎三文魚定食,除了三文魚,還有主食烏東配胡麻醬,配菜溫泉蛋(我轉了熟蛋)、關東煮和漬物🥚三文魚扒只簡單地加了鹽調味但可以吃得出三文魚本身的香味,煎得也恰到好處,肉質滑嫩、juicy,我也想在家煎出這個質素的三文魚扒😍烏東軟硬度適中,與胡麻醬是不敗的配搭~至於關東煮和漬物亦正正常常,不過和其他食客在網上post出的照片相比,款式好像少了點,稍稍覺得可惜朋友額外點了一杯飲品叫花落,應該是就是櫻花味特飲,不過不失ㅇ 香煎三文魚定食 🌟ㅇ 花落

香煎三文魚定食

朋友額外點了一杯飲品叫花落,應該是就是櫻花味特飲,不過不失
花落

ㅇ 香煎三文魚定食 🌟