2014-02-04 603 瀏覽
每年年初一都會去北角向長輩拜年,之後會搵地方食晚飯, 今年攪攪新意預先打電話去訂定枱食齋,店員告知只得六點鐘有枱剛合我們心意所以馬上確認。 大年初一約5:40到達,知客馬上寫卡安排入坐,並且不停叫嚷食一個鐘數次,又要落order又要等上餸,一個鐘食快餐都未必得啦,所以問清楚嗰位知客我地有無聽錯呢 ?! 佢不停好勞氣咁話係得一個鐘仲指住張登記紙話七點、八點都有booking所以我地必須要七點離開,我唯有問佢點解訂位時無提出一般晚飯都係個半、兩個鐘,可解佢地一個鐘呢? 點知佢更加勞氣咁叫我地趕快入坐,最多俾我地七點十五分離開,但就從無回答我嘅問題,新年流流唔想同佢 "開年",只好馬上入坐 。食齋當然唔少得叫碟齋滷味啦,一直都保持水準難怪每逢初一、十五、清明、重陽,地面外賣部都大排長龍,我家有時加餸都會選擇一盒齋滷味 。 雖然豆腐類製成品都本身無味,但係佢地無論麵筋、腐皮、腐球都炆得非常入味,清楚食出咖喱香郁、酸甜醒胃、椰汁清香,叉燒惹味,每款都有不同質感。松子五柳黃魚賣相比真實還要吸引,有頭有尾五柳汁甜酸恰到好處,魚身用腐竹皮包住鮮腐竹、粉絲、雲耳絲、紅蘿蔔絲等等,材料豐富外脆內軟,
齋滷味
松子黃魚
松子五柳黃魚賣相比真實還要吸引,有頭有尾五柳汁甜酸恰到好處,魚身用腐竹皮包住鮮腐竹、粉絲、雲耳絲、紅蘿蔔絲等等,材料豐富外脆內軟,越食越滋味。
松子海苔炒飯
松子海苔炒飯係阿媽指定要叫,因為有佢喜愛嘅松子。 松子香口、海苔鮮味、菜粒清新、飯煙煙韌韌,整體味道配搭出式。

但係以下四味都一般下次唔會再叫。
咕咾猴頭菇
咕咾猴頭菇唔知點解食到成口都係粉,可能沾乾粉過多。個咕咾汁淡而無味,表面炸過但一啲都唔脆,裡面食唔出係猴頭菇無任何味道
個名好應節記得有如意呢兩個字,大拿拿差不多八十蚊總有少少期望, 可惜只不過係炒蒿荀、雲耳、鮮百合、菇,味道一般份量唔多。
羅漢齋係食常見嘅一味齋菜,但係炸過嘅豆腐非常硬身而啲竹笙仍保持 "原狀",明顯兩者係未煮透。不過墊底菜心就翠綠爽甜。
椰汁芋頭南瓜
最後上枱係椰汁芋頭南瓜煲,煲係正常體積但裡面有啲水汪汪無椰汁香味,芋頭都夠粉但唔多,而南瓜份量仲少。其實唔難煮只要收乾啲水份,椰汁調味重啲就已經好好味。

大家可能見到外面人頭湧湧有啲啲壓力,終於都喺一個鐘頭完成。
2014-01-31
齋滷味
松子黃魚
松子海苔炒飯
2008-09-12 192 瀏覽
齋菜給人的印象該是清清淡淡的,而且,經常吃肉類的朋友,久不久吃一頓素食清清腸胃,也是很好的主意,至於是對是錯,則不得而知了!就是一般食肆,現今也都趨向不太咸或是不太甜,始終對身體無益吧!這天到了北角區,晚飯時間找吃的落腳點,正在思量之際,普光齋的招牌就在眼前,心想,平日多吃肉類的我,轉一轉口味吃一餐素菜也好,於是,二話不說,走進去光顧它的素菜自助餐。可是,大部份的食物,不論是蔬菜類、菰類或豆類都偏向太咸,而且款式也不創新,種類亦不多,連我最愛吃的芋頭魚都欠奉!我曾在別家齋舖吃過的仿魷魚,仿螺頭肉或仿午餐肉都弄得不錯,價錢更比這裡便宜!或許,普光齋位處通衢大道,租金較人家貴,要將貨就價吧!

• 沒有