2024-09-30 73 瀏覽
Lunch同早餐都有去, Lunch無乜問題! 但早餐就.......上星期去食早餐, 點左餐後, 要等好耐, 等餐時亦見到收銀同客係度爭拗, 錯漏百出! 今日再比多次機會佢....又係早餐時段出事, 等得耐都算, 我地投訴等太耐, 都明白佢地唔夠人手.....但...佢個侍應既回應真係令人火滾, 佢話, 唔等得就唔好食丫嘛...! um....真係無下次了! 香港餐飲業, 你明白點解自己會結業未!?
2024-09-30
2024-04-14 423 瀏覽
除了令我眼前一亮之外,味覺都為之一振,尤其那個四川的名菜國宴级用菜雞豆花,第一次品嘗到,還有那個酸菜湯,頂瓜瓜,不吃辣的要講小辣啊,水晶雞食完仲想再食個皮好脆.仲之每一款食過都回味無窮
廚藝巧手賣的是小食,但味道卻一點也不"小"!一邊咬著彈牙的豬耳朵,酸酸甜甜,啖啖肉感,一邊喝著這裡的青島啤酒,清涼解膩,簡直太滿足了!🍺再來個酸菜魚,酸得我心頭直跳,透心涼又過癮!還有芝麻醬拌拉皮,微微辣中帶著甜,拌匀了各種調料,每一口都讓人忍不住想再來一大口!即使是天冷,但這些愜意地道的小吃,真的能把人從內而外地溫暖起來。飯後那碗小米粥,甜甜粘粘的,撫平了所有辛辣,給了一天最溫柔的結尾。這裡,挺好!每一味道都這麼實在,這麼過癮,必須推薦給喜歡真材實料的你!👍
2023-12-26 605 瀏覽
今日路過灣仔,來到智尊酸菜魚品嚐他們的午餐酸菜魚。😔 酸菜魚是一道以魚肉和酸菜為主要材料的傳統川菜,正宗的酸菜魚應該是以草魚為主料,配以酸菜、辣椒、豆腐等食材,經過煮沸、燉煮等多道工序而成。😘智尊酸菜魚的午餐酸菜魚質素一般,魚肉口感一般,酸菜的味道也不夠酸爽。😕如果你想品嚐正宗的酸菜魚,建議你可以去尋找其他餐廳。😓 如果你想品嚐川菜,智尊酸菜魚的其他菜式也是不錯的。上次食的擔擔麵和麻婆豆腐都是超值之選。今次她由灣仔188那面搬過來主打酸菜魚, 反而酸菜魚.... 我感到.......* 酸菜魚的魚肉口感一般,缺乏鮮味。😕* 酸菜的味道不夠酸爽,缺乏酸菜魚的特色。😕* 酸菜魚的份量一般,不夠豐盛。😕
* 酸菜魚的魚肉口感一般,缺乏鮮味。😕
* 酸菜的味道不夠酸爽,缺乏酸菜魚的特色。😕
* 酸菜魚的份量一般,不夠豐盛。😕
2023-12-11 471 瀏覽
嚟開呢頭食飯,朋友推介話呢間幾抵食。 叫咗幾個客飯小菜同朋友們share食。自己就叫咗個上海排骨,食落幾淋幾香唔算好油,不過覺得薑蔥少少多餘,就咁食好d。 佢有得配白飯/菜飯/薯粉/上海麵。 我就揀咗上海麵,份量都幾多。 仲搭兩條菜算有誠意。酸菜魚味道還好,同一般酸菜魚一樣有d菜底同薯粉,但魚片就唔多。呢個係朋友推介嘅醉雞, 花雕味重,雞算滑,唔錯。 六十幾蚊有呢個份量認真抵食嘅。不過唔知係咪lunch比較忙, 同朋友叫咗一個菜飯、兩個上海麵,最後上錯咗做兩個飯一個麵😂😂

2023-12-01
午餐
2023-10-26 403 瀏覽
叫咗個上海排骨擔擔麵外賣,點知一食,得個樣,一啲擔擔味都冇,除咗油,都係油,排骨又唔係炸,只見舖滿葱油。講真味道係茶餐廳嘅葱油豬扒麵,但我買嘅係上海排骨擔擔麵,完全貨不對板。好失望。

上海排骨擔擔麵
2023-06-21 581 瀏覽
今日同幾個朋友中午食飯,發現京川菜原來都有茶餐廳,方便各位上班人士嘅。呢度嘅環境相當闊落,清潔舒適。員工服務態度都幾好。🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶我哋揀咗幾個唔同款式嘅小菜,發現食物同相片都差唔多,雖然話就話好似茶餐廳,但係賣相同埋食物嘅味道就非常好,為一似茶餐廳嘅就係價錢啦,真係超級超值。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸水煮牛肉醉雞糖醋小排骨甜酸魚薯粉擔擔麵
🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶

甜酸魚

薯粉

2023-06-21
2023-06-01 1111 瀏覽
行到附近肚餓搵餐廳,本身見到隔離靠得住嘅招牌諗住行過去食,不過見到呢間好似特別啲有好多唔同種類嘅小菜,就諗住試吓啲分店少啲特色小小嘅餐廳兩個人食,因為朋友唔係好肚餓所以唔買二人餐咁多嘢睇落價錢好似合理,不過食完就覺得淺嘗一試就OK呢度嘅餐廳人流唔多,可能啲人出咗去玩,所以坐得好舒服好寬闊,又有好多卡位而且侍應嘅服務態度非常之好醉雞好似幾吸引,但係因為中午嗌咗又係醉雞,所以今次試吓佢嘅馳名查鴨我懷疑係我見到嗰班店員求其推介🤣🤣識落幾香口幾好味,不過食食下一首覺得其實係煙鴨胸嘅味道😂😂😂而且非常細隻,兩個人好快share完將查鴨呢味餸其實真係一般, 上次食潮州嘢都諗起經歷過🤣🤣都係覺得自己食緊煙鴨胸夫妻肺片真係完全唔值得叫!如圖所見極差,雖然我叫佢醬汁冥想,但係我想講牛肚同埋牛展非常之乾身完全不新鮮,就像說動好耐嘅食物拎出來,而且仲切得好薄好薄好薄,分量亦唔多,底下好多青瓜絲😅雖然啲青瓜絲好新鮮😅😅😅😅不過完全不值得吃…. 麻辣醬在旁邊另上..也極為普通海味集材煲非常清甜,個湯似魚湯,感覺沒有太重味精菜嘅份量其實唔多,而且冇通常都會有嘅西蘭花海鮮份量不多,有帶子,蝦,少量魷魚絲不過我就覺得
兩個人食,因為朋友唔係好肚餓所以唔買二人餐咁多嘢
睇落價錢好似合理,不過食完就覺得淺嘗一試就OK

而且侍應嘅服務態度非常之好
夫妻肺片真係完全唔值得叫!
海味集材煲非常清甜,個湯似魚湯,感覺沒有太重味精
菜嘅份量其實唔多,而且冇通常都會有嘅西蘭花
海鮮份量不多,有帶子,蝦,少量魷魚絲
不過我就覺得都是冰鮮貨沒有新鮮的感覺,魷魚完全沒有味道😂整體而言平衡環境同埋服務態度可以吧
食物就實在麻麻了..
2023-05-28 537 瀏覽
智尊酸菜魚🤣🤣🤣是一家以酸菜魚為招牌的餐廳,他們的中式下午茶絕對是一個充滿創意的選擇。今次食了他們的中式下午茶,  智尊酸菜魚的中式下午茶份量非常大,非常適合與朋友或家人一起分享。無論是主菜還是小吃點心,都能夠滿足大家的胃口。酸菜魚是這家餐廳的招牌菜,無論是魚肉的鮮嫩還是酸菜的酸爽,聽聞口感都出色,而且酸菜魚的調味剛剛好,不會過於調味,不過今次就沒有食這個。🐷上海排骨搭配四川擔擔麵 HKD$52上海排骨是另一道非常受歡迎的菜品。排骨肉質鮮嫩多汁,外層煎炸得酥脆,非常美味。搭配四川擔擔麵,麵條彈牙有嚼勁,配料豐富,酸辣的醬汁和彈牙的麵條相互輝映,令人回味無窮。餐廳提供熱檸檬茶,這是一個非常清新又解渴的飲品。檸檬的酸味與茶的香氣結合在一起,喝起來非常開胃,非常適合搭配辣味的菜品。🍛 上海粗炒 HKD$50上海粗炒是另一道令人滿意的菜品,色香味俱全,做工精細,保留了原汁原味,非常美味。而且肉質鮮嫩多汁,搭配炒粗麵,醬汁和彈牙的麵條相互輝映。智尊酸菜魚展現了餐廳對於中國美食的獨特理解和用心烹調。,都能夠帶給人們難以忘懷的用餐體驗。以創意的中式下午茶和美味的菜品在市場上是一個好選擇。📍智尊酸菜魚
🐷上海排骨搭配四川擔擔麵 HKD$52
🍛 上海粗炒 HKD$50

📍智尊酸菜魚 (展鴻大廈) - 灣仔克街1-15號展鴻大廈地下A&B號舖
2023-05-24
20 分鐘 (外賣自取)
2023-03-05 968 瀏覽
今日係香港珠寶展的最後一天。從會展參觀完展覽後行到灣仔克街的酸菜魚吃個下午茶餐。我order咗酸菜魚+ 擔擔麵+凍寧茶=$53。酸菜魚:第一啖食落去非常之爽口的芽菜,魚質鮮甜香滑,我最喜歡的是酸菜魚的魚沒有骨。魚湯的質素也是我去過這麼多間的酸菜魚最好食😋。
酸菜魚:
酸菜魚+ 擔擔麵
酸菜魚
2023-03-05
酸菜魚+ 擔擔麵
酸菜魚
2022-09-08 1381 瀏覽
唸住新新地 lunch 去試吓 超唔得兩個人叫咗一個紅燒肉飯,一個三鮮湯年糕。首先呢啲聲稱午市套餐,係只有正餐,要杯普通熱飲係要加錢嘅⋯(咁想問乜嘢叫餐?因為送杯清水?)食物到,先講個湯年糕,應該話係津白湯,成碗得十片年糕⋯可能最多有12片😮‍💨 我唸年糕成本真係好貴,可以有「咁多」,個湯底係冇味⋯至於個紅燒肉飯,基本上係全肥肉飯⋯真係唔得喎,服務又唔好,呼呼喝喝,就算間餐廳好似好大,裝修似ok,但係食物同服務唔得!
唸住新新地 lunch 去試吓 超唔得

至於個紅燒肉飯,基本上係全肥肉飯⋯

2022-09-07
2022-08-23 913 瀏覽
喺附近staycation 見呢間近近地就黎試下 ✨酸菜魚配菜飯+凍檸水 $68+$5$68 黎講魚份量都正常 不過就冇乜魚味 湯底夠酸但唔夠辣 其他料有豆芽同薯粉因為個湯底唔夠味所以都係普普通常 因為個湯底唔夠濃味所以送飯撈飯都冇咁正✨水煮牛肉配紅薯粉熱檸茶 $61+$3呢個好抵食!👍👍 牛肉有牛味得黎又唔韌 湯底夠辣夠濃味 平時食三小嘅我覺得辣度啱啱好 佢都係有豆芽同紅薯粉做配料 不過呢個索晒啲湯嘅味就好正🤤🤤🤤 配紅薯粉個湯底酸酸辣辣 啲薯粉都好韌 總括黎講呢度比平時嘅酸菜魚餐廳多選擇 可以配白飯/菜飯/擔擔麵/紅薯粉都得 不過就冇得揀辣度 而且價錢真係好貼地👍 喺灣仔咁嘅價錢食到呢個質素cp 值好高 尤其係個水煮牛 仲要呢度唔收加一又包埋飲品 環境都唔錯 冷服夠晒 而且有個卡位比你坐得舒舒服服慢慢食 不過要小心灣仔有另一間分店 約朋友嘅時候講清楚啲 唔好去錯🥲味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$70✅再幫襯
喺附近staycation 見呢間近近地就黎試下

✅再幫襯
  • 水煮牛肉
  • 紅薯粉
2022-08-05 829 瀏覽
大家冇睇錯我真係去一間酸菜魚餐廳食早餐😂.因為喺灣仔返工 周圍嘅早餐店都俾我食勻 所以黎試吓啲新嘢.早餐$42 有兩塊大雞扒 味道不過不失夠晒飽肚其他就正正常常冇乜特別當然價錢係有啲高不過喺灣仔來講絕對係合理價
大家冇睇錯我真係去一間酸菜魚餐廳食早餐😂
因為喺灣仔返工 周圍嘅早餐店都俾我食勻
所以黎試吓啲新嘢

早餐$42
有兩塊大雞扒 味道不過不失夠晒飽肚
其他就正正常常冇乜特別

當然價錢係有啲高不過喺灣仔來講絕對係合理價
2022-06-01 930 瀏覽
今日去電腦城買啲game,行行下見到呢間智尊酸菜魚好似唔錯就入去試吓😁我叫咗佢既午市套餐~-智尊金湯酸菜魚 $68 配菜飯嚟到呢度梗係要叫個酸菜魚啦,個湯底夠酸辣,入邊仲有啲配菜仲有啲薯粉,啲魚都好滑👍🏻-醋香爽木耳 $20醋香好酸爽好開胃😋-陳醋酸辣海蜇頭 $38咬落去好爽脆,好入味🤩-鴛鴦紅豆冰 $25、龍鳳檸七 $25好少地方有鴛鴦紅豆冰,見到梗係要試吓啦🤭-萵筍 $48呢款清清地,係我鍾意食嘅口味😎啲萵筍完全冇絲,好有口感,咬落去索索聲㗎🥰-紅糖糍粑 $48外層酥脆,加埋黑糖醬同黃豆粉好正🤤
我叫咗佢既午市套餐~

智尊金湯酸菜魚 $68 配菜飯

醋香爽木耳 $20
醋香好酸爽好開胃😋

陳醋酸辣海蜇頭 $38
咬落去好爽脆,好入味🤩

鴛鴦紅豆冰 $25、龍鳳檸七 $25
好少地方有鴛鴦紅豆冰,見到梗係要試吓啦🤭

萵筍 $48

紅糖糍粑 $48
外層酥脆,加埋黑糖醬同黃豆粉好正🤤
抵食二人餐 酸菜魚調味得當 酸中帶辣 亦有煙韌粉條~~~好耐冇去銅鑼灣行街,週末過黎買衫濕平準備迎接夏天之後,就順道諗住喺附近食晚餐,不過唔知係咪大家太耐冇出街,銅鑼灣完全係逼到人山人海,所以小Q同朋友仔就轉戰去灣仔附近食晚餐😝~~~呢一間街坊餐廳有二人套餐,免茶芥亦都冇+1服務費,$228一個二人dinner,個餐入邊包左兩個冷盤,一個主菜,一款小菜同埋兩碗飯,幾抵食。~~~冷盤✨麻辣水晶粉皮Spicy Crystal Vermicelli✨醋香爽木耳Vinegar Scented Fungus2款冷盤裏面,個人更愛水晶粉皮,麻麻辣辣但係又唔會好嗆喉嚨,粉皮晶凝通透凍冰冰,夏天食好舒服。醋香木耳就好爽口同埋酸甜開胃。~~~主菜 - 🐟 主菜可以揀✨智尊酸菜魚或者四川水煮魚,前者可辣可唔辣,幾經掙扎之後就揀咗小辣嘅酸菜魚。魚肉滑溜,裏面有調調粗身寬粉,非常煙靭糯口,個人好鍾意,酸菜魚湯汁味道調配得很不錯,酸度辣度都恰到好處,~~~小菜:家常小炒方面就可以選擇🐷四川回鍋肉或者家鄉紅燒豆腐,無肉不歡嘅我哋就揀咗回鍋肉,回鍋肉5分肥5分瘦,邪惡但係味道好下飯,幾惹味,怕肥嘅話可能家鄉紅燒豆腐
抵食二人餐 酸菜魚調味得當 酸中帶辣 亦有煙韌粉條
冷盤
✨麻辣水晶粉皮
Spicy Crystal Vermicelli
✨醋香爽木耳
Vinegar Scented Fungus
主菜 - 🐟
小菜:
家常小炒方面就可以選擇🐷四川回鍋肉或者家鄉紅燒豆腐,無肉不歡嘅我哋就揀咗回鍋肉,回鍋肉5分肥5分瘦,邪惡但係味道好下飯,幾惹味,怕肥嘅話可能家鄉紅燒豆腐會更適合。
~~~
智尊酸菜魚(克街)
灣仔克街1-15號展鴻大廈地下A&B號舖