2016-05-21 577 瀏覽
全程obba幫你燒肉✨二人燒肉套餐 ($388* for two)✨這個餐有牛選一🤘🏻豬選一🤘🏻煎餅選一🤘🏻和蔬菜s重點係全程有obba幫你燒肉 唔使自己落手!!!💥牛肋條👉🏻五花腩👉🏻炒飯 (炒飯+$30 芝士+$10)👉🏻牛肩肉 / 牛肋條🔥 我選了牛肋條🐮牛肋條未燒之前已經係一條條 所以很快燒熟了😌燒熟後質感很乾 部份入口難嚼 感覺有點失望呢👉🏻五花腩 / 豬頸肉🔥 我選了五花腩🐷反而五花腩有驚喜 幾乎時燒熟會再火槍燒過面焦脆的感覺 肥瘦均勻的五花肉 入口唔會太油膩點點咖哩鹽更香濃醬汁則開胃 豬肉可出色多了!👉🏻韭菜煎餅 / 泡菜餅 etc, 我選了泡菜餅🍕泡菜餅用鐵板上 感覺泛起一點油光 亮亮的感覺煎餅的邊位焦脆 中央有泡菜香辣的 感覺幾惹味!不過略嫌油一點 份量都好多 食唔晒建議打包😂🏻炒飯 (炒飯+$30)🏻( 芝士+$10)Rating💁🏻(6*/10*)✨芝士玉子卷 ($180*)✨估唔到它的份量超大😳芝士卷上面唧上茄汁 沙律醬 切落去厚身😆質講有點粗鞋 芝士在中央為流出 味道不濃!入口蛋香味也很淡 要點更多茄汁才有味道呢Rating💁🏻(5.8*/10*)
全程obba幫你燒肉
✨二人燒肉套餐 ($388* for two)✨
這個餐有牛選一🤘🏻豬選一🤘🏻煎餅選一🤘🏻和蔬菜s
重點係全程有obba幫你燒肉 唔使自己落手!!!
💥牛肋條👉🏻五花腩👉🏻炒飯 (炒飯+$30 芝士+$10)
👉🏻牛肩肉 / 牛肋條🔥 我選了牛肋條🐮
牛肋條未燒之前已經係一條條 所以很快燒熟了😌
燒熟後質感很乾 部份入口難嚼 感覺有點失望呢

👉🏻五花腩 / 豬頸肉🔥 我選了五花腩🐷
反而五花腩有驚喜 幾乎時燒熟會再火槍燒過面
焦脆的感覺 肥瘦均勻的五花肉 入口唔會太油膩

點點咖哩鹽更香濃
醬汁則開胃 豬肉可出色多了!

👉🏻韭菜煎餅 / 泡菜餅 etc, 我選了泡菜餅🍕
泡菜餅用鐵板上 感覺泛起一點油光 亮亮的感覺
煎餅的邊位焦脆 中央有泡菜香辣的 感覺幾惹味!
不過略嫌油一點 份量都好多 食唔晒建議打包😂

🏻炒飯 (炒飯+$30)
🏻( 芝士+$10)
Rating💁🏻(6*/10*)

✨芝士玉子卷 ($180*)✨
估唔到它的份量超大😳
芝士卷上面唧上茄汁 沙律醬 切落去厚身😆
質講有點粗鞋 芝士在中央為流出 味道不濃!
入口蛋香味也很淡 要點更多茄汁才有味道呢
Rating💁🏻(5.8*/10*)
2016-05-20 558 瀏覽
友人最鐘意食韓國嘢架啦,所以我地今次就去左一間專門食韓國燒烤既餐廳,叫做暴風吸入。餐廳位於諾士佛臺,好容易就搵到!咁甫一黎到就發覺餐廳好寬敞,而且招乎我地既全部都係韓國既oppa,要用英文或者係韓文同佢地溝通,附近亦都有唔少既韓國人食緊,可以知道依度既食物有既地度!咁我地就叫左個二人餐($388) 揀左牛肋條,五花腩同埋泡菜煎餅!好快啲韓國侍應就送左好多配料過黎,有泡菜,洋蔥,雞脾菇,南瓜,薯仔等等,最特別係有一個用洋蔥圍住個蛋既食物,真係好特別!而且泡菜食完既話仲會主動refill,夠哂細心!另外醬料都有四款可以揀,包括芥末,咖喱鹽,燒烤醬汁同豆瓣醬。值得一提既係依度既韓燒鐵板係傾斜既,容易讓油份流走,真係岩哂鐘意健康既我地!好快主菜就黎左,係依度食嘢全程都有oppa幫我地燒,真係正正子,完全唔使自己郁手,就有得食!Oppa第一樣整既係牛肋條,見佢細心幫我地切細再燒,真係好好服務!啲牛係幾好食,燒到金黃色,好有牛肉既鮮味,不過有少少韌,不過整體都幾好!跟住就到五花腩,原本我地都驚會肥膩,但燒完發覺完全唔油膩,仲肉質鮮嫩,食韓國嘢無理油唔食豬腩肉,讚啊!另外佢menu都有介紹種包住生菜
另外佢menu都有介紹種包住生菜連埋腩肉同醬汁既地方,又真係幾惹味!個二人餐仲包左個煎餅,我地揀左泡菜煎餅!煎餅唔太辣,亦都唔油膩,好足料好脆,味道ok!
跟住再黎係芝士蛋卷($180) 一黎到真係嚇親左我地,因為真係好大份,我地當場呆左,因為知道實食唔哂!個蛋煮得好滑,芝士味都好濃,切開有一條條既芝士絲係度,芝士愛好者真係必食!可惜係之前食得太飽最後食唔哂!
最後仲叫左炒飯加左芝士,蛋同年糕。個炒飯三十蚊,加唔同既配料都係十至二十蚊左右,我地加左咁多嘢都係五十蚊,其實都真係幾抵食!Oppa會係我地面前將每樣材料切細再炒,最後仲會淋上大量既芝士,睇見都覺得正啊,啲芝士融左係飯度,食落去真係啖啖都係芝士!而且佢地仲會將個炒飯整成心型,我女朋友就好鐘意依個炒飯啦!

總括黎講,依間既韓燒真係唔錯,有專人為你服務,而且服務細心,態度良好!食物既質素一流,嘢食既選擇又多,韓國侍應令自己感覺好似身處韓國一樣啊直頭!我地之後一定會再黎食餐飽!
2016-05-10
2016-05-19 355 瀏覽
餐廳名字十分有趣,原來「暴風吸入」是韓國的潮語,意思是「快速地把美味的食物放進嘴裏」 。在韓國人心目中,好吃的食物就應該大口大口放肆盡情地進食,這樣才是一種享受。今晚就試試當地道韓國人,「暴風吸入」美食吧!餐廳地方寬闊,枱與枱之間有足夠空位,坐得舒捷,自然可以更加享受美食。餐廳由韓國人所打理,而在場所見,接近8成顧客都是韓國人呢,我想食物應該很正宗才能吸引那麼多同鄉吧,不由得期待今晚的吸入 。見二人套餐$388頗為抵食,點了一份。肉類選了特級牛腩肉和特級五花腩,廚師精選餅類就選了海鮮煎餅,共三樣食物。起初我們怕不夠飽(完全錯了!),就加點了韓牛雪花肉眼($350),價錢雖然和一個二人套餐差不多,但我們都很期待這兒韓牛的質素。烤肉爐是一塊長方形鐵板,上面有一個孔位,店員燒肉時會把過多的油掃落去,適合又饞嘴又愛健康人仕。店員先把不同配菜,如:泡菜、菠蘿、薯仔、洋蔥圍在爐邊,非常豐富,最特別的是雞蛋!店員會把雞蛋打在洋蔥內,再加上邪惡的芝士碎,然後讓熱力慢慢將雞蛋煮熟。 這兒的特色是全部都有專人招呼,店員會幫你燒肉,不用自己落手 。先送上韓牛雪花肉眼,雪花紋理分明,肉和脂肪比

二人套餐$388頗為抵食,點了一份。
肉類選了特級牛腩肉特級五花腩廚師精選餅類就選了海鮮煎餅,共三樣食物。
起初我們怕不夠飽(完全錯了!

這兒的特色是全部都有專人招呼,店員會幫你燒肉,不用自己落手

先送上韓牛雪花肉眼,雪花紋理分明,肉和脂肪比例剛好,不會脂肪過多。
店員在我們面前用火槍燒的一刻很吸睛呢!用火槍快速地把肉眼表面烤熟,可以將肉汁鎖緊,不會流失,令到肉眼更加JUICY。
侍應之後再把肉切件,然後放在一邊,以免吸太多油。雖然韓牛要$350一塊,但韓牛肉眼牛味特別濃郁滋味,放入口時口腔被牛脂和肉汁所包圍,口感和味道都非常好。
接著送上特級牛腩肉+特級五花腩
特級牛腩肉薄切明顯牛味不及韓牛肉眼,但牛味都很強烈。店員控制火候很好,不會燒得過熟過老。
特級五花腩燒到脆皮,吃來十分爽口,嚼勁十足。枱面有多種秘製醬汁,最特別、味道最叫我驚喜的是咖哩鹽。咖喱鹽由薑黃,丁香及多種香草混合海鹽而磨成,自家製,輕輕蘸一蘸,五花腩帶着咖哩香,但那份香又不會掩蓋豬的脂香,兩者味道出奇地配合!
除了咖喱鹽,暴風吸入還有多款秘製醬汁,例如麵豉醬,混合了各種水果和蔬菜的特製烤肉醬汁以及蔥油
秘製醬汁
生菜也已經調好味,味道偏甜,也帶酸,十分醒胃。
把肉蘸少少醬汁,點少少鮮磨芥辣,再用新鮮的生菜包著去『暴風式吸入』,可以少了一點油膩,多了一份鮮味,極為滋味。

海鮮蔥花餅口感香軟,外層煎得微脆,帶韮菜的清新幽香,海鮮餡料有蝦,有魷魚,成品不錯。
非常滿意的一餐,不過因為份量太多,後期未能暴風式吸入,需要慢慢消化XDD 二人套餐已經份量很足!
秘製醬汁
  • 特級牛腩肉
  • 特級五花腩
  • 韓牛雪花肉眼
2016-05-17 336 瀏覽
"快速地將美味食物送入咀裡"呢句說話身為韓國發燒友嘅友人喺小妹耳邊日講夜講,不停喺耳邊迴盪,今日,友人話帶小妹同男人一齊去見識"如何快速地將美味食物送入咀裡"呢間餐廳叫暴風吸入,就係解釋"如何……"(太長不重覆了)嘅意思,首先呢度嘅店員都係高大細眼嘅韓國男,佢地淨係識講韓文同英文,中文就真係"da咩"嘞(明明係日文…哈哈),攞住個餐牌手指指,順利點餐,果然身體語言係最好嘅語言未燒主菜前OPPA係會親自拎啲蔬菜黎,先放喺鐵板側邊慢烤,呢個做法又唔會今到啲蔬菜過熱變燶,而泡菜同埋韭菜都放埋喺鐵板上面,不停添加,熱食都係第一次特級牛肋條同烤豬頸肉牛肋條香軟牛味重,放喺鐵板上烤嘅同時,OPPA用火槍直接將牛肋條快速燒熟,呢個食法好唔好就真係見仁見智嘞,只能說肉質的確係唔會過熟,配埋特製烤肉醬汁,還可以豬頸肉都係用同樣煮食方法,不過就會烤返熟一點,始終豬肉唔好生食麻,豬頸肉就無用腌料腌過,食嘅係食豬肉本身嘅鮮味,同埋由佢地自家製嘅醬汁帶出豬肉味韭菜燒餅小妹最為欣賞,材料足唔在講,巧妙地用咗魷魚,韭菜又多加埋魷魚又爽口,燒餅唔會好粉,點埋佢嘅醬汁,甜甜酸酸,唔錯芝士辣味烤雞呢個原本小妹滿心奇待,因
特級牛肋條同烤豬頸肉
芝士辣味烤雞
呢個原本小妹滿心奇待,因為個名都已經好吸引,上到枱,嘩好大碟!芝士就拉絲唔在講,雞肉都夠晒嫩口,同時亦都有洋蔥紅蘿蔔配菜,辣味都夠,可惜略為甜左小小,不過都食到好飽!

2016-05-15 188 瀏覽
放工會合朋友往《暴風吸入》食韓國菜, 我們點了芝士蛋卷, 海鮮煎餅、牛腩、五花腩和蘋果汁, 芝士蛋卷好大份, 蛋裡面有濃厚芝士.芝士好濃、蛋好厚、配上茄汁食落好開胃,口感一流,一啖咬落去係一大享受;海鮮煎餅煎得香口, 入面有蝦和魷魚, 海鮮剪餅在鐵板上能夠存熱,啖啖海鮮 ,好足料, 好食;,牛腩和五花腩侍應煎得好專業和煎得好靚, 牛腩和五花腩煎得好腍 ,配合薯仔, 南瓜、波羅、洋蔥蛋、泡菜, 食落不太油膩, 加埋調味醬,口感豐富和多層次;最後蘋果汁, 有很濃蘋果味 入口清甜, 好飲解渴。整體食物好好食, 而且坐得舒適又有侍應煎五花腩和牛腩, 值得再來。
蘋果汁
芝士蛋卷
五花腩
2016-05-09
香港的美食選擇真的非常多,每區都分佈了不同美食,有時,真不知道怎樣選擇才好...... 好幾年前,曾認識一位日本人,他被總公司派遣來到香港工作,為期3年之久,離鄉別井這麼多年,真的不好受,與他閒談時,他表示每當掛念日本時,他都會尋找一些富有日本本土氣息的餐廳惠顧,以解思鄉之情。他更表示,想知道那些日本餐館富日本本土氣息,看看食客便知道,原來,日本人較喜歡惠顧有日本真味的店子,倘若店子內佔有不少日本人,便足証店子較接近日本原有風味。不知道,這種餐館定論是否同樣適用於韓國餐館呢?近期,友人的公司來了一班韓國訪客,他們都很喜歡前往位於尖沙咀諾士佛臺裡一家樓上餐廳《暴風吸入》,聽友人這麼一說,BeautySearch 最終也決定來探個究竟。《暴風吸入》是一家韓式烤肉餐廳,聽到店子名字,感覺既有氣勢又有趣。店內地方寬躺,驟眼看餐廳設計與一般新興的烤肉非常相近,都是走年輕人路線,環境舒適。細看下,還發現這裡的紅磚牆上還有中文字呢,很獨特。還有,用作烤肉的爐也不是傳統的圓形開孔鐵板,而是一塊長方形的鐵板,上面只有一個孔位。menu內以燒物為主,有趣的是還有教導食客韓燒豬腩肉的吃法,相信,這裡的秘製醬
menu內以燒物為主,有趣的是還有教導食客韓燒豬腩肉的吃法,相信,這裡的秘製醬料定必與別不同,研究了menu 好一段時間,最後,我們點選了二人套餐,套餐中包括:牛肉類、豬肉類及廚師精選餅類,三種菜式類別,食客均可自由搭配菜式,最後,我們揀選了「特級牛肋條」、「烤豬頸肉」及「海鮮韮菜煎餅」。
主菜還未上桌,先來一盒前菜及秘製醬料,前菜包括:生洋蔥圈及附味酸菜;秘製醬料方面,則包括:特製麵豉醬、咖哩鹽、特製烤肉醬汁及鮮磨芥辣。
另外,還上了一些配菜及煮食工具。配菜方面,包括:南瓜、菠蘿 、香菇和洋葱等,其實還有大量泡菜作為烤配菜,但因我倆都怕辣,因而叫店員收起,不要浪費。
主菜上場,「特級牛肋條」及「烤豬頸肉」孖住上,色澤非常鮮嫩。
店員把配菜放在鐵板的左右兩邊,然後,便在中間位置開始烤調肉類,首先烤製的,是「特級牛肋條」。「特級牛肋條」的牛肉味道香濃,肉質十分鮮嫩,在火爐上烤製了一會,店員還用火搶高溫快速把牛肉外表烤熟,令外皮香脆,肉香四溢,並將內裏豐富的肉汁鎖住,保留了牛肉的鮮嫩彈牙多汁的特性,入口鬆軟惹味,值得品嚐。
烤熟了的烤肉,可蘸點秘製醬料作調味,而我,喜歡以生菜連烤香的肉包住同吃,既減低肉油的肥膩,同時又提升了香脆爽口的口感。

豬頸肉在烤爐上則慢慢變成金黃,外表香脆,內裏肉質鮮嫩爽口,嚼勁十足而不韌,口感豐富。
期間,職員還會不時Check 住鐵板凡溫度,確保溫度適中。
早前,BeautySearch 參與了一個製作韓食的活動,學識了製作數款煎餅,而今次,還是第一次品嚐韓式餐館的煎餅。我們揀選了「海鮮韮菜煎餅」,蛋味非常香濃,韮菜獨有的香氣也十分濃郁,油分不算多,亦不算膩,外表香脆,而內裏除了韮菜,還藏有彈牙的魷魚,大大提升了菜餚的口感與層次感。相比之下,BeautySearch 早前所學的,實在難登大雅之堂。
除了二人套餐,我們另外還點選了一個「海鮮魚湯」,店員把湯揣上桌時,我還以為來錯了材料:蝦、魷魚、青口、蜆、洋蔥、菜、串燒等。這串燒是算韓式魚蛋,和肉丸,非常大串,彈牙味美;而湯身清淡中帶點海鮮鮮味和胡椒味,青口數量特別多,近10隻,而且肉質肥美爽囗。
來到最後,我們才有機會品嚐剛才放在一旁的配菜,可能因為鐵板邊位不會過熱的關係,配菜表面雖有點點燶,但並不乾身,其中,菠蘿最叫人驚喜,經過長時間輕烤後的菠蘿,非常香甜,唔乾身仲有豐富的果汁,十分滋味。

我最鍾意同朋友一齊燒烤,因為可以慢慢食,又可以消磨時間;但有時又會怕油膩會肥……女仔就係咁矛盾。不過,有朋友就介紹我去食呢間好特別嘅韓燒,個名叫「暴風吸入」。聽完嗰刻,呀,咩名嚟架?真係唔敢相信自己對耳,仲以為佢玩我……點知上OPENRICE 一打,就真係有呢間嘢。(都唔明點解要改個咁奇怪嘅名)朋友話呢間韓燒嘅特色係食物唔使自己拎,落單之後,食物就會送上。之後,就會有個純正OPPA出現幫你燒嘢食,畀錢食嘢嘅客人唔使自己燒,負責食就得喇,真係啱晒我呢啲懶人。另一個賣點呢,就係少油!原來呢度同嚟燒嘢嘅鐵板有啲唔同,佢係斜嘅。換言之,即係一邊燒,啲油就會流向下傾嘅一方或蒸發咗,而唔會再附喺啲肉度。聽落又真係好符合我要求喎,好啦咁,一於就試下。雖然最傳統的韓式燒烤只以麻油和鹽調味,不過餐廳就特別調製了5款醬汁,迎合年輕人口味。一去到,我就梗係想知點解個名咁奇怪啦~可能餐廳都預咗香港人唔明,就將個解釋寫埋入MENU裡面!原來「暴風吸入」係韓國嘅潮語,用嚟形容啲人好似風一樣快咁食嘢……而呢樣行為,對佢哋嚟講仲係一個享受!真係好特別!入塵之後,你會發現愈來愈多客人,不過主要都係韓國人!主要係因為呢間

一去到,我就梗係想知點解個名咁奇怪啦~可能餐廳都預咗香港人唔明,就將個解釋寫埋入MENU裡面!原來「暴風吸入」係韓國嘅潮語,用嚟形容啲人好似風一樣快咁食嘢……而呢樣行為,對佢哋嚟講仲係一個享受!真係好特別!入塵之後,你會發現愈來愈多客人,不過主要都係韓國人!主要係因為呢間舖係由韓國人打理,連侍應都係,所以多啲韓國人嚟都好,起碼同聲同氣先XD

晚餐始終唔prefer食咁多,所以都係點咗個2人餐,有豬有牛,滿足我同朋友仔!揀咗牛肋條同豬腩肉,再揀埋「海鮮韮菜餅」。唔想再叫肉,就點咗個海鮮,就係芝士燒鮑魚!!因為我哋對酒無咩興趣,都係飲酒算。

開始燒之前,鐵板就係咁樣,上面係空嘅,咩都無。
之後,食物陸續到齊,OPPA就會主動過嚟開始施展工夫。斜板預熱之後,OPPA做一樣做嘅,就係將唔同嘅配菜放喺四周,點解?因為一陣啲肉燒嘅過程中,就可以吸引咗嗰啲油同埋肉汁……
可以放肉未?好似未喎,呢個時候,OPPA唔係放肉落去燒,而係拎一嚿肥肉放喺板上面,一邊拖著肥肉,一邊令肥肉嘅油脂溢出,之後再放肉到上面。
OPPA首先燒嘅係牛肉,佢一邊燒,我就一邊影,反正我又唔使自己燒。我朋友就翹埋雙手喺度等食XDDD
OPPA佢將牛助條剪開之後放喺斜板上面,之後就用火槍往上面噴火加熱……型呀喂!搞掂之後,佢就將肉逐塊夾到架上,然後就燒豬腩肉。
牛肉食落「韌」咗少少,可能燒得有點過熟,不過唔油,仲幾有牛肉味。
豬腩肉好快都燒好咗,我就快啲嗱嗱聲試埋。
然後我就跟住佢個 MENU上面嘅指示,蘸下啲醬汁同夾下生菜食,又好似真係惹味啲。
豬肉比牛肉係滑啲,我今次將佢同埋啲韮菜一齊食,好好味。

雖然我哋唔係好多肉類,但我覺得啲配菜都好值得講。因為配菜真係意外地好食,菠蘿、南瓜、薯仔呀呢啲原來咁樣整又幾有風味。不過我最欣賞嘅就係韮菜,因為真係勁JUICY!我覺得個味道好似新疆串燒嗰種燒韮菜,所以畀我食曬XD
芝士燒飽魚,真係好正!平時食鮑魚,啖啖肉我已經食得好滿足,呢個仲要加埋芝士係上面燒,真係好邪惡!重點係食完都唔係好覺得「膩」,真係好神奇!
仲有樣未講,就係個「海鮮韮菜餅」。唔知係咪因為最後食,朋友同我都覺得好似唔係好夠味。不過,都算幾足料,有墨魚、蝦……好彩我哋無因為貪心而點芝士飯同芝士蛋卷,如果唔係應該會飽到行唔到……只係食咗上面咁多嘢,都已經覺得飽……

餐廳好大,雖然我無影到環境,但係空間感真係好夠,絕對唔會為咗做多啲生意,放多幾張檯,搞到好擠逼。通風系統亦做得好,冇咩油煙味,燒完之後,個袋同衫都唔會好臭,實在值得一讚。

韓燒嚟講,呢餐飯真係完全係「懶人餐」,我同朋友食得又飽又梳乎!多謝服務嘅 OPPA!
2016-05-03
2016-05-09 174 瀏覽
五月連續三日假期快將完結,決定盡興埋今日去。近期韓風熱潮盛行,店鋪多到簡直被壟斷一樣。在尖沙咀諾士佛臺一號別以為只有酒吧,原來韓食已經進佔此區了。看到「暴風吸入」名字比較特別決定去試下。進入餐廳後,地方頗大而且全部由韓國人所打理;甚至連服務員都係oppa!在場的椅子以木製為主,有點像身置於南韓似的。餐牌的種類繁多,各色其色;應有盡有令人花多眼亂。每位客人枱上都會有一盤秘製醬汁,包括:咖喱鹽、特製麵豉醬、鮮磨芥末、特製烤肉醬汁等。那麼多秘製醬汁又怎能不叫烤肉呢?2人套餐$388餐廳內有2人或4人套餐選擇,食物都相當吸引。有2選一配搭任你揀,價錢也不算太貴。A.特級牛肋條牛肋條切件燒至熟透,而且肉質鮮嫩不太韌。oppa將牛肋條燒至七成熟,放在隔油盤上減少油膩程度。平時睇得韓劇多都有幾句傍身,今晚可以大派用場。由oppa 親自為你燒,只能說「고맙습니다」。oppa還會在鐵板上不停添加泡菜及辣韮菜。B.烤豬頭肉豬頭肉烤成香脆金黃色後,放些蔥和辣泡菜在肉上,再以暴風式吸入原來是由gas直接紅紅烈火弄熱豬頭肉。只需數分鐘便熟透,而且有不同食法。倒如可以沾一些咖喱鹽,沾些泡菜及特製烤肉醬汁與洋蔥,加
2人套餐$388
A.特級牛肋條
B.烤豬頭肉
豬頭肉烤成香脆金黃色後,放些蔥和辣泡菜在肉上,再以暴風式吸入原來是由gas直接紅紅烈火弄熱豬頭肉。只需數分鐘便熟透,而且有不同食法。倒如可以沾一些咖喱鹽,沾些泡菜及特製烤肉醬汁與洋蔥,加點特製面豉醬,以生菜包著肉一起吃。第一次吃烤泡菜和韮菜原來相當惹味。
鮮磨芥末不是市面上的即食芥末,是新鮮磨的生芥末配烤肉醬汁或蔥油,多一點鮮味少一點油膩。
特製烤肉醬汁各種生果和蔬菜加醬油煮出來的。烤肉醬汁配搭一點點鮮磨芥末帶出肉質另一次的鮮味。
咖喱鹽有黃薑,丁香,和多種香草混合海鹽而磨成粉的自家製咖喱鹽;配搭豬頭肉特別惹味。
蔥油市面一般韓燒餐廳都只用鹽或麻油沾燒肉。但暴風吸入獨創自家製蔥油沾肉吃法。放在鐵板上保持溫度與香味,添加少許芥末更加美味。

A.海鮮韭菜餅
有四款煎餅選擇決定試海鮮韭菜味,第一次吃用韭菜煎餅超香口,利用鐵板盛放不算太熱。oppa 已經細心地切開八份,每一口都充斥韭菜的香味及帶有海鮮;不過略嫌帶過油膩而且不太脆口。
海鮮韭菜餅
純韓牛韓式生牛肉 $300
比較少地方會有生牛肉決定要試下,不過有點失望。生牛肉.香蔥段.雪梨全部切絲與生蛋融入,滋味無比!清甜的雪梨與滑溜生牛肉一起是非常匹配的。

炒飯 $30
非一般的炒飯,充斥著愛。原因是oppa首先將泡菜及辣韭菜炒起混入飯,內含少許牛油滿滿牛油香。重點所在心形的炒飯忍不住講一句「사랑해」,oppa竟然微笑一番。邪惡的芝士駕到了,芝士受熱後可以拉絲連同泡菜飯入口即溶;令人津津樂道。
真露$58
食韓國野又點少佢⋯17%酒精又如何?人生得以需盡歡,難得共聚一定要飲過痛快。少少酒精難不到小妹,全清why not?哈哈
還以為自己已經「看破韓塵」,原來只是冰山一角。暴風吸入真的新奇又特別,oppa令人滿心歡喜又快樂。三日的假期劃上完滿的句號。
2016-05-01
海鮮韭菜餅
  • 海鮮韭菜煎餅
2016-05-08 124 瀏覽
今去左依間韓燒食飯,見佢個名幾得意,之後發現原來暴風吸入係解快速將食物送入口裏!入到去環境幾闊落幾舒服~一坐低,叫完野食,店員就幫我地排好曬D配菜係鐵板度好快就黎左牛舌同牛肋肉~店員即刻幫我地燒燒好左仲剪開佢放係側邊個架上面~牛舌唔錯好彈牙,燒得幾香,配埋依度既調味好好味,尤其係咖哩wasabi粉,幾特別~但牛肋肉就有D太un, 同埋冇咩肉味仲叫左芝士蛋卷,一切開見到好多芝士係入面蛋好滑好軟熟,加埋面頭既茄汁幾好食~但有少少膩最後仲叫左炒飯(另加芝士),店員即場幫我地係鐵板度炒,睇住佢擺好多芝士入去味道都唔錯,加埋芝士係幾野味,因為加左泡菜所以辣辣地,不過如果芝士味再濃D就好整體唔錯,店員都好nice服務好好,值得一去!
入到去環境幾闊落幾舒服~
一坐低,叫完野食,店員就幫我地排好曬D配菜係鐵板度
好快就黎左牛舌同牛肋肉~
店員即刻幫我地燒
燒好左仲剪開佢放係側邊個架上面~
牛舌唔錯
但牛肋肉就有D太un, 同埋冇咩肉味
仲叫左芝士蛋卷,一切開見到好多芝士係入面
蛋好滑好軟熟,加埋面頭既茄汁幾好食~但有少少膩

整體唔錯,店員都好nice服務好好,值得一去!
2016-05-04
2K
2016-05-04 380 瀏覽
平日反工忙碌,放假要對自己好少少,當然唔少得帶埋屋企人去威啦!暴風吸入韓文意思係將食物好似暴風般送入口中,但係叫左咁多食物,好難一次過送曬入口,唯有慢慢享受啦!午市套餐選擇非常多,BBQ有人幫你燒埋🔥點了幾個不同的午餐,包括純豆腐湯加粉絲($68)紅卜卜的湯底以為很辣嘛,那就錯了!這個湯底只是微辣,但吃上來味道很濃郁,豆腐和各種海鮮豐富了窩底。烤豬肉石鍋拌飯($68)用上一個石鍋子盛住,端來時還在炸炸作響,底下烘出飯焦,是家人的最愛。這個是我最為欣賞的—韓式冷麵($68)冰涼的冷麵伴上清新的湯汁,麵質爽滑,酸酸甜甜的,開胃又好吃!炸醬麵、辣海鮮麵 雙拼($68)份量超大的,炸醬麵醬汁夠多,能夠包住每一麵條,好吃入味。辣海鮮麵湯底不錯,麵質彈牙爽滑,海鮮份量也挺多的。燒烤方面,點了個2人套餐($388)套餐包括了特級牛肋條、特級五花腩、海鮮韮菜餅店員幫忙細心地燒製,把蔬菜先燒熱,再將肉類逐一燒製,再配合火槍,令肉質更能掌握溫度,吃上來更嫩滑。海鮮韮菜餅像薄餅一樣,外層微脆,內裡軟滑煙韌,香蔥味道散發口中。記得最後要試埋個芝士炒飯($40)店員幫忙製作芝士炒飯,還細心地堆了個心型芝士炒飯🧀

午市套餐選擇非常多,BBQ有人幫你燒埋🔥

辣海鮮麵湯底不錯,麵質彈牙爽滑,海鮮份量也挺多的。
燒烤方面,點了個2人套餐($388)

套餐包括了特級牛肋條、特級五花腩、海鮮韮菜餅
記得最後要試埋個芝士炒飯($40)店員幫忙製作芝士炒飯,還細心地堆了個心型芝士炒飯🧀🍚,光看賣相已非常滿足,最後還加上勁多芝士,真的非常邪惡!

2016-05-01
2016-04-30 344 瀏覽
🌪諾士佛臺識去嘅話係好多嘢玩呢間位於八樓嘅韓國鐵板餐廳最近大熱餐廳室內環境夠大肯定唔驚燒肉聲嘈過傾計聲首先叫左個二人餐($388)二人餐包括有豬、牛任你揀豬嘅話就有五花腩同豬頸肉牛嘅話就有牛肋骨同牛腩肉再配一款海鮮煎餅唔好以為得兩款肉加個煎餅好少咁佢地仲會送上好多配菜例如有泡菜啦韮菜啦薯仔啦菠蘿啦南瓜啦要提嘅係佢會用洋蔥嚟圍住煎隻蛋咁食落就變左外爽内流心嘅洋蔥流心蛋啦至於燒肉方面全程有店員幫我地燒唔驚隻手沾滿油煙味而五花腩肉質鮮嫩多汁但牛肋條就好似無咁有肉味可能係店員燒得較耐肉汁被蒸發掉就無咁好食啦食嘅時候就要提醒下啦至於燒餅入面非常夠料($128)普遍呢個兩人餐兩個人食就一定夠飽大食嘅話可以叫多個出名嘅芝士捲蛋($180)大大舊蛋捲食一舊都已經好飽四個人分就啱晒啦食飯點少得飲嘢喎梗係要學韓國人飲下酒啦諗住以試下無死嘅心態叫左款袖子米酒試磨左袖子嘅皮加入去米酒入面效果非常好食完仲搞到自己好high價錢:$388(二人套餐)+$180(芝士捲蛋)+$120(袖子米酒)抵食:3.5好食:4.5(1最低 5**最高)💥指數:💥💥💥💥地址:暴風吸入 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號8樓#explo
🌪
諾士佛臺識去嘅話係好多嘢玩
呢間位於八樓嘅韓國鐵板餐廳最近大熱
餐廳室內環境夠大
肯定唔驚燒肉聲嘈過傾計聲
首先叫左個二人餐($388)
二人餐包括有豬、牛任你揀
豬嘅話就有五花腩同豬頸肉
但牛肋條就好似無咁有肉味
可能係店員燒得較耐
肉汁被蒸發掉就無咁好食啦
食嘅時候就要提醒下啦
至於燒餅入面非常夠料($128)
普遍呢個兩人餐兩個人食就一定夠飽
大食嘅話可以叫多個出名嘅芝士捲蛋($180)
大大舊蛋捲食一舊都已經好飽
磨左袖子嘅皮加入去米酒入面
效果非常好食完仲搞到自己好high
抵食:3.5
好食:4.5
(1最低 5**最高)
💥指數:💥💥💥💥
地址:暴風吸入 (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號8樓
#explosion尖沙咀 #explosion韓式
  • 五花腩
"「暴風吸入」來自韓國的潮語,可解作「快速地把美味的食物放進嘴裏」"訂座前先查看何謂「暴風吸入」,欣賞這特別的名字,因此來試試!暴風吸入位於尖沙咀諾士佛臺1號,大堂裝修雅致。來到八樓,餐廳名字立即映入眼簾。點菜後,韓國哥哥立即送上爐邊的配菜,種類繁多:有菠蘿、薯仔片、南瓜、菇和年糕。而調味粉亦有四款:韓式辣醬、燒肉汁、咖哩粉和芥末。不得不提他們的咖哩粉十分香,香料味道突出而不辣,用來作烤肉調味亦十分惹味。哥哥先把配菜和泡菜,九菜圍到爐邊,感覺很豐富。<2人餐 $388><2人餐-特級牛肋條>本以為特級牛肋條是原條送上,但原來是已被切成幼條。當肉類送上後,韓國哥哥立即來幫我們烤肉。他一次過將所有牛肉放到板上,我還是喜歡自己慢慢地吃幾塊燒幾塊的樂趣,不過哥哥突然燒到中途拿出火槍!嘩!十分震撼的畫面!沒想到肉可以這樣燒!真的佩服店家的創意。燒好後,哥哥便將牛肉放在旁邊的架上,我們便能享受美食。牛肉肉質比較硬身,將牛肉放到辣醬或咖哩粉上後進食會更惹味。如果怕只吃肉很有罪疚感,可以用菜包著泡菜和肉同吃,減低肥膩感。<2人餐-特級五花肉>五花肉肥瘦均

暴風吸入位於尖沙咀諾士佛臺1號,大堂裝修雅致。
來到八樓,餐廳名字立即映入眼簾。
<2人餐 $388>
<2人餐-特級牛肋條>
特級牛肋條
燒好後,哥哥便將牛肉放在旁邊的架上,我們便能享受美食。

<2人餐-特級五花肉>
五花肉肥瘦均勻,當侍應哥哥幫我們燒的時候,因為油花四濺的關係,當用火槍輕燒時,火勢更猛烈!我和朋友都讚嘆不已,亦大讚哥哥的燒烤技巧!
五花肉燒過後外層香口,而咬下去時瘦肉爽口,肥肉軟腍,口感一流。

<2人餐-海鮮韮菜餅>
韭菜餅賣相吸引,色澤帶微微金黃。而餅上亦有不少蝦和魷魚粒,蝦夠彈牙而魷魚煙軔,但煎餅可以再多煎一會先令其變得更香脆。

<炒飯+芝士+腸仔+雞蛋>
強烈建議大家最後一定要點白飯再追加配料!哥哥先很有耐性地將腸仔,泡菜和九菜剪成細細粒的形狀,再加入白飯和辣醬一起炒。哥哥手勢純熟,途中再用鏟把所有食物切得更細小,把飯和配料炒得十分均勻,真的很欣賞他!
最後他還將炒飯弄成心型,上面加上芝士粒粒,當發現芝士不足以覆蓋整個心心飯時,他還到廚房多拿芝士,這種貼心服務,令我對這餐廳留下好印象。
炒飯十分香口,飯內有外層香脆的腸仔,甜甜辣辣的泡菜粒,飯底亦有香脆飯焦,重點是上面大量的芝士!

<菠蘿米酒$120>
我要大讚這個服務周到又勤力的韓國哥哥! Your service is very good
2016-04-26
2016-04-27 261 瀏覽
今日同幾個朋友黎左尖沙咀食韓燒, 朋友揀左呢間新開無耐既暴風吸入, 平日6點幾黎到, 係第一枱客, 餐廳好大間, 而且枱同枱之間有好多空間, 感覺好寬敞~店員都係韓國既Oppa, 要用英文or韓文溝通, 一坐底, 店員就送上醬汁同泡菜, 呢度既泡菜係放上個鐵板度既, 熱食泡菜都係第一次~比其他韓燒特別, 呢度有4款醬料, 分別係韓國邙醬, 燒汁, 咖哩粉同wasabi, 而且店員會幫你燒好d肉, 完全唔洗自己燒, 服務非常周到~我地點左一份韓牛雪花肉眼, 牛舌, 烤豬肉, 芝士蛋卷同炒飯加芝士~先黎係牛舌, 有Oppa燒埋比你食真係唔錯, 可以同朋友傾住計食韓燒又唔怕燒燶哂d肉, 呢個牛舌好爽口彈牙, Vi覺得點咖哩粉最好食, 係平時比較小食到既味道, 牛舌一份都有幾多塊, 夠3-4人分享~呢塊韓牛睇落都好吸引, 油脂比例都算均勻店員燒到塊牛著哂火, 令肉汁可以鎖住, 表面亦香口d, 而身為客人既我地覺得好似睇緊表演咁, 好過癮韓牛肉質軟嫩, 點小小海鹽味道更好, 但牛肉味似乎唔夠突出, 呢個價錢可以食到更好既牛肉, 唔太抵食~反而呢個烤豬肉就好有驚喜, 上枱時已經係燒熟左, 用左韓國
韓牛雪花肉眼
呢塊韓牛睇落都好吸引, 油脂比例都算均勻
反而呢個烤豬肉就好有驚喜, 上枱時已經係燒熟左, 用左韓國辣醬調味, 豬肉半肥瘦, 一d都唔un, 個汁小小辣, 包埋生菜食好fresh好好味, 比韓牛好食~
之後呢個芝士蛋卷份量大得驚人, 最小要3-4人share, 蛋卷上面滿佈沙律醬同茄汁, 裡面夾住芝士, 蛋卷幾軟熟, 點埋d醬好難唔好食, 不過如果蛋可以半熟同埋多d芝士會更好~
最後加左個芝士炒飯, 呢個炒飯值得一讚, 同樣係Oppa o係你面前炒, 加入左泡菜同大量芝士, 炒得好香仲堆左個心形出黎tim!!
呢個炒飯都只係$40, 比起呢度其他野食係好抵食, 推薦大家要留肚食炒飯呀!
整體呢間韓燒定價雖然係貴d, 但服務真係一流!

2016-04-26
2016-04-26 225 瀏覽
「暴風吸入」韓文解作「以暴風般的速度把美食送進口中」,店名這麼特別,酷愛韓燒的我抱著獵奇心態探訪探訪。入席後發現店內的燒烤板並非現時香港主流韓燒店的圓鐵板,而是一塊大斜板,斜板烤肉其中一個特色為燒烤時的油脂肉汁可順著傾斜的鐵板流走,減低熟肉的油膩感覺。尚未點選食物,餐桌已備有兩人份量的燒肉配菜,種類豐富。餐牌首頁當中亦貼心地解釋店家提供的醬料吃法,並介紹如何把豬腩肉如韓國人般暴風式吸入!吸入開始!先來一客韓牛:韓牛雪花下肩胛翼板肉。韓籍店員端上肩胛肉後純熟地剪細肉件,放上烤盤燒烤、並以火槍灼燒。短暫的高溫加熱下,並不會使珍貴的韓牛內部過熟,仍然保留有肉汁。這裡的韓牛質素不欺場,除了一點兒不煙靱且 Juicy 外,韓牛應有的油脂香亦於咀嚼過程中散發。盛惠三百五十元的韓牛確實貨真價實。接下來吃鹽蔥牛舌。秉承「暴風吸入」的精神,韓籍店員一下子便將…十、十一、十二、十三,十三塊牛舌都放在烤板上料理,教人烤好牛舌後不能怠慢每一秒鐘,要暴風式的品嚐。薄切牛舌帶有輕輕的鹽蔥味,沾抹少許咖哩粉或wasabi竟有意想不到的效果,好吃!吃韓燒有一條不成文規定就是:必定要點五花腩。特級五花腩色澤粉嫩,教人垂

尚未點選食物,餐桌已備有兩人份量的燒肉配菜,種類豐富。
特級五花腩
吃韓燒有一條不成文規定就是:必定要點五花腩。特級五花腩色澤粉嫩,教人垂涎。
特級五花腩
店員剪細了五花腩後,除了以火槍把外層炙燒至金黃色外,過程中還加上油作助燃,燃起火舌,壯觀非常。我遵照建議吃法,將烤好的五花腩點抹烤肉醬汁、並加入洋蔥與其他配料,再以生菜包形式包好,大口吸入。五花腩的油脂溢出,拌洋蔥與生菜,非常有層次感,烤肉醬汁與麵豉醬更將味道提昇。
泡菜炒飯加芝士
肉類吃夠了,需要嚥下米飯才夠滿足。店員在你面前即時製作泡菜炒飯加芝士,感覺就像看飲食節目。店員會把米飯攤平於鐵板上,冒求使米飯有微焦感。其後更於上面密舖芝士,再以火槍燒熔。炒飯帶泡菜的微微酸辣感,每一口都可拉出芝士,大滿足。
這一頓韓式燒肉使人感覺仿如回到首爾,感覺很土炮,很韓國。
2016-04-25 191 瀏覽
今晚小敏說諾士佛臺有一間韓国正宗的韓燒叫暴風吸入,我們星期日大風大雨晚去這間暴風吸入,感覺真應景!我們訂枱要了一個好味的二人餐,祇不過388,我選了牛腩肉,小敏叫了五花腩! 而且要了一個海鮮拼盤,待應全是韓男韓女的年青人,但是真的超有禮貌,感覺超不錯!而且調味料有四種,有豉油,辣醬,芥苿及咖喱鹽,真的別樹一格!而且除了主菜,靚仔待應更有很多配菜,最特別是雞蛋被一個洋葱裝起,加上芝士,真的香嘖噴,口感一流!先燒牛腩肉,大概也有十多片,待應全程侍候我們,而且很細心地煎,好香濃的牛肉,加上特別的豉油,伴着生菜來吃,真的好開胃,我們兩個一下子吃光光! 五花腩也很入味,而且待應會幫我們切得很細塊,点上咖喱鹽,真的超好味!海鮮薄餅保持一貫作風,炸得很香,伴着蝦和魷魚吃,感覺好像在首爾裏,吃出韓風的暴風吸入,我真的很喜歡!
2016-04-24
1 分鐘 (堂食)