🔥又是一个香港曲奇饼干届的巨头,更感人的是他们家的饼干所有的味道都可以随便试吃,让人买的放心啊绿茶麻薯栗子软曲奇 🍪巧克力味很浓郁,扎实而绵软的软韧曲奇在口中厚重的散开,而里面的麻薯带来了Q弹的拉丝和一丝清爽🦋他家蝴蝶酥和曲奇饼干都做得挺漂亮的,需要办手礼也可以考虑一下
行過尖沙咀 諗住買小食回家食經過見到禁多多咪8下囉係門口見到張相👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻好似好勁🤔兩大師傅攜手合作兩間酒店都係我心目中Top既應該會幾好食😝好鬆化唔算好甜👍🏼近幾年好怕一啲嘢食太甜👏🏻👏🏻👏🏻大家都值得去試吓
行過尖沙咀 諗住買小食回家食

好鬆化唔算好甜👍🏼
近幾年好怕一啲嘢食太甜👏🏻👏🏻👏🏻
大家都值得去試吓

2023-09-20 455 瀏覽
「一年容易又中秋,每逢佳節陪思親。」,人大了工作繁忙,沒有時間相見,藉著節日跟親友相聚吧🤪。一起共渡節日要有美食,除了月餅還有其他der🙈。-▪︎喜月佳人 HKD$268一盒36片550g份量, 中間有特別版白兔☺️,黑色剪影造型生動。這個有四款口味,分別是玫瑰荔枝 、鹹蛋芝士、伯爵茶柚子及綠茶紅豆,每款曲奇顏色也不同der。.鹹蛋芝士淺色的圓形曲奇,咸中帶微甜的組合😎。先吃到咸香的蛋香味,後吃到濃厚der芝士香味,感覺邪惡的口味。.玫瑰荔枝粉紅色der圓形曲奇,有玫瑰花花瓣做點綴😚,顏色挺吸引。荔枝味道清甜,有陣玫瑰的香味,口感清新的組合。.伯爵茶柚子淺啡色長方形曲奇,清香的伯爵茶,沒有苦澀der味道。配著酸酸的柚子,感覺有層次的口味。.綠茶紅豆綠色長方形曲奇,這個味道較香😍。先吃到濃厚的綠茶味,後吃到香甜紅豆顆粒,是個YYDS的口味。-▪︎週日清晨蝴蝶酥 HKD$228一盒28片225g份量,這款是檸檬菠蘿蝴蝶酥,面層有菠蘿及檸檬絲,感覺挺香der😚。酥脆der蝴蝶酥,有陣牛油香味😏,酸酸甜甜口感豐富。-

▪︎喜月佳人 HKD$268

鹹蛋芝士
玫瑰荔枝
伯爵茶柚子
綠茶紅豆

▪︎週日清晨蝴蝶酥 HKD$228

酥脆der蝴蝶酥,有陣牛油香味😏,酸酸甜甜口感豐富。

2023-09-06
2023-01-15 452 瀏覽
農曆新年就到, 開始搜攞有咩拜年賀禮, 既要大方得體, 又要人人愛吃, 仲要好食, 真係唔容易, 但曲奇童話就完全符合我的要求。 由幾位六星級酒店(文華東方,半島酒店及喜來登酒店)前西餅總廚主理的曲奇童話, 自然是品質的保證, 知道佢地今年出咗新年限定曲奇/蝴蝶酥禮盒, 見到好靚,所以立即同同事們一齊去買,送禮自用都好開心。 新年限定禮盒分別有: 【龍。騰】、【喜盈豐年】、【金獅獻瑞】、【金玉滿堂】及【四季福旺】 ,我就買咗2 款禮盒黎試吓先🤭🤭【金獅獻瑞】 ($298) (一盒有9款口味,共36片,口味有傳統的,也有創新的,啱晒不同人士,而且包裝雅緻, 收到一定好開心。一打個鐵罐牛油香味立即湧出黎, 蝴蝶酥香脆,鹹蛋芝士好特別,而最吸引我就係覆盆子獅子,一打開就見到,好靚又喜慶。 【金玉滿堂】($168)[金泊鹽之花 / 金泊朱古力 / 莓瑰蝴酥酥 / 蝴蝶酥] 4款口味, 一共12片,2款曲奇,2款蝴蝶酥,全部獨立包裝,佢地既蝴蝶酥就唔使講,一向出名酥脆,而2款曲奇面仲有金泊,高貴大方又得體,送比人就最啱❤️🧧購買指定禮盒,會附送限定新年紙套數量有限,送完即止。

【金獅獻瑞】 ($298)
[覆盆子獅子/ 巴馬火腿/ 鹹蛋芝士/ 鹽之花/ 綠茶南瓜籽/ 紅棗山核桃/ 金橘伯爵茶/ 蝴蝶酥/ 莓瑰蝴酥酥] (

【金玉滿堂】($168)
[金泊鹽之花 / 金泊朱古力 / 莓瑰蝴酥酥 / 蝴蝶酥]

🧧購買指定禮盒,會附送限定新年紙套
數量有限,送完即止。
2023-01-09 264 瀏覽
喜氣洋洋的農曆新年將至,到處充滿著歡欣的氛圍‼️🥳 開始要搜羅不同的賀年禮盒送給親友們‼️🎁▫️「曲奇童話」的製餅師傅為文華東方酒店及半島酒店前西餅行政總廚,兩位製餅師傅擁有幾十年的經驗,品質相當有保證‼️👏🏻👏🏻 ▫️❥❥𝟮𝟵𝟴 金獅獻瑞 (𝟯𝟲片)覆盆子獅子、巴馬火腿、醎蛋芝士、鹽之花、綠茶南瓜籽、紅棗山核桃、金橘伯爵茶、蝴蝶酥、莓瑰蝴蝶酥😉❥❥𝟭𝟲𝟴 金玉滿堂 (𝟭𝟮片)金泊鹽之花、金泊朱古力、莓瑰蝴蝶酥、蝴蝶酥▫️家人們試過後都讚不絕口‼️💛🧡❤️
▫️
❥❥𝟮𝟵𝟴 金獅獻瑞 (𝟯𝟲片)
😉
❥❥𝟭𝟲𝟴 金玉滿堂 (𝟭𝟮片)
金泊鹽之花、金泊朱古力、莓瑰蝴蝶酥、蝴蝶酥
家人們試過後都讚不絕口‼️💛🧡❤️
2023-01-08 212 瀏覽
品牌由前半島酒店及文華東方酒店行政總廚主理,擁有50多年的經驗,蝴蝶酥和曲奇以獨有技術和幾十年經驗做成的鬆脆的口感,不會加入梳打粉化學物,採用天然頂級牛油,真正可可成份的朱古力,法國頂級鹽之花,絕對適合對食物有要求又精明的你和家人每天享用💜曲奇和蝴蝶酥一直深受歡迎,無論自己食或者送禮都非常適合,快到新年佢哋新推出咗禮盒裝,喜歡嘅話快啲訂購喇,每一年嘅新年都好快賣斷貨,收到嘅人一定會好開心🥰▪️金玉滿堂 ~蝴蝶酥禮盒🦋金泊鹽之花🦋金泊朱古力🦋莓瑰蝴酥酥🦋原味蝴蝶酥四款口味共12片▪️ 金獅獻瑞 ~新年限定禮盒裝CNY SPECIAL✨覆盆子獅子✨巴馬火腿✨鹹蛋芝士✨鹽之花✨綠茶南瓜籽✨紅棗山核桃 ✨金橘伯爵茶🦋蝴蝶酥 🦋莓瑰蝴酥酥 九款口味共36片

▪️金玉滿堂 ~蝴蝶酥禮盒

🦋蝴蝶酥
🦋莓瑰蝴酥酥
九款口味共36片

2022-12-27 114 瀏覽
今個聖誕買左兩盒曲奇童話薑餅人禮盒返屋企除咗有原味,仲有味朱古力味~~.🎄薑餅人家族組合 $148🔸特大手製薑餅人 2pcs🔸白雪星星鹽之花曲奇 1pc🔸綠茶紅莓聖誕樹曲奇 1pc.🎄聖誕禮盒 $168🔸手製薑餅人 6pcs🔸綠茶紅莓聖誕樹曲奇 3pcs🔸白雪鹽之花星星曲奇 3pcs.食後感:我鐘意佢獨立包裝乾淨衛生,款款都靚好可愛好打卡,而且入口薑味唔會太辣,口感鬆脆唔會太甜,小朋友食都唔會抗拒~聖誕節食超應節~~
🎄薑餅人家族組合 $148
🔸綠茶紅莓聖誕樹曲奇 3pcs
🔸白雪鹽之花星星曲奇 3pcs
食後感:
2022-11-29 80 瀏覽
仲有唔夠一個月就聖誕節,大家要開始準備聖誕禮物,聖誕節不可少嘅就係薑餅。.依家係曲Conte de cookie 可以買到人手造嘅薑餅人,外形可愛,任何一款都令人愛不釋手🥰.🎄一盒兩個裝巨形薑男薑女系列🧒🏻👧🏻🎄一盒12個裝薑餅人系列😎🎄一盒12個裝同薑餅人+聖誕樹+白雪星星系列😎.薑餅人配方係由師傅係酒店工作時所創立再經改良而出世,味道只會更好,更啱我口味🤗.盒盒都充滿聖誕氣氛,放幾盒係宅或送比人都非常適合,節日最重要係儀式感🥰🥰.🎄薑餅人家族 $148/盒特大手製薑餅人(男&女)2個(名一片)白雪星星鹽之花曲奇 1片綠茶紅莓望誕樹曲奇 1片.🎄聖誕禮盒 $168/盒手製薑餅人 6個綠茶紅莓聖誕樹🎄3片白雪星星鹽之花曲奇3片.🎄薑餅人(紙盒)$178/盒手製薑餅人12片.🎄🎄聖誕期間, 紙盒裝會送(粉紅色)盒套, 鐵盒裝會有藍色盒套 (送完即止) 想更有氣氛要盡早入手。.🎄今年特別為大家整咗薑味朱古力薑餅人🎄一齊同你慶祝聖誕,優先訂購專享八五折優惠
🎄一盒兩個裝巨形薑男薑女系列🧒🏻👧🏻
🎄一盒12個裝薑餅人系列😎
🎄一盒12個裝同薑餅人+聖誕樹+白雪星星系列😎
🎄薑餅人家族 $148/盒
特大手製薑餅人(男&女)2個(名一片)
白雪星星鹽之花曲奇 1片
白雪星星鹽之花曲奇3片
🎄薑餅人(紙盒)$178/盒
手製薑餅人12片
🎄今年特別為大家整咗薑味朱古力薑餅人
🎄一齊同你慶祝聖誕,優先訂購專享八五折優惠
2022-11-26 55 瀏覽
就返嚟都聖誕節,曲奇童話亦都推出左新嘅產品啊,今次我就買咗佢哋嘅聖誕禮合同埋薑餅人家族組合。聖誕禮盒包括有薑餅人,白雪星星鹽之花曲奇,同綠茶紅莓聖誕樹曲奇,一共12塊。薑餅人造型非常之可愛,入口有淡淡的薑味,但又冇姜嘅辛辣味,非常之容易入口。綠茶紅莓聖誕樹曲奇入口有綠茶香味,入口又唔會太苦。白雪星星鹽之花曲奇入口非常之鬆脆,牛油香味好濃郁,每一啖食到少少鹽味。薑餅人家族組合入面嘅薑餅人更加大塊,造型更加可愛。整體來講,每款曲奇嘅造型都好靚,味道仲唔錯添。

綠茶紅莓聖誕樹曲奇入口有綠茶香味,入口又唔會太苦。

薑餅人家族組合入面嘅薑餅人更加大塊,造型更加可愛。

整體來講,每款曲奇嘅造型都好靚,味道仲唔錯添。
2022-09-01 81 瀏覽
之前吃過他們的軟心曲奇,味道不錯,原來他們也有推出月餅兩位主理人分別是香港文華東方酒店及香港半島酒店的前西餅行政總廚,大有來頭呢!他們的月餅都是較新穎的口味,有一盒四件裝、也可以單個買,還推出了兩款一盒八個,四種口味的禮盒。買一盒可以嚐到那麼多口味,選擇困難症就不用發作了😄最後選了有朱古力和奶皇口味的喜月四喜禮盒雙重朱古力月餅口感濕潤綿密,朱古力味香濃但又不會太甜專貴升級奶黃月餅蛋黃的鹹香味突出,奶味不會過重,味道不錯。看簡介才知道他們的奶黃月餅以減糖減油方式製造,絕對是怕胖又貪吃的我的恩物綠茶玫瑰紅豆月餅陳皮和紅豆好像是最佳拍檔,密不可分,aftertaste還有陣陣的玫瑰香味,三者出奇地夾,這款挺特別柑橘伯爵茶月餅試過不少伯爵茶甜品,茶味都只是意思意思,沒想過這個金橘伯爵茶月餅,柑橘和茶味都非常突出,馥郁芳香,甚有驚喜
之前吃過他們的軟心曲奇,味道不錯,原來他們也有推出月餅

最後選了有朱古力和奶皇口味的喜月四喜禮盒

雙重朱古力月餅
口感濕潤綿密,朱古力味香濃但又不會太甜

專貴升級奶黃月餅

綠茶玫瑰紅豆月餅

柑橘伯爵茶月餅
早前試過曲奇童話的蝴蝶酥及曲奇餅,口味非常適合我們家,而且配方都為減糖配方,可以減少健康負擔。約了好姊妹到尖沙咀附近逛街,臨近中秋,剛好各人都打算為回家中選購月餅,我就提議去曲奇童話試一試他們月餅。月餅有分單個散裝、單味的四個禮盒裝、及混合味的八個禮盒裝。當然買禮盒裝較為化算,而且三盒可享7️⃣5️⃣折,於是與幾位好姊妹一人買一盒單一口味的四個禮盒裝,然後與各人交換,就剛好有齊四款口味!yeah! 一向有月餅癮的我,未過節奏已率先試味!也好,可以向大家分享一下我的品評。🌕尊貴奶黃月餅🌕聽得出真的是有減糖減油,比起傳統的奶黃月餅少了一份油膩感,奶黃蛋香濃郁。🌱綠茶玫瑰紅豆月餅🌱綠茶外皮清香,不會過苦;紅豆蓉中吃得出有淡淡的玫瑰香,原來創作這一款月餅的黃師傅更加入了當年在文華東方製作的玫瑰果醬及新鮮玫瑰花瓣為餡料,有趣的是吃到淡淡的陳皮香氣,但官方並沒有提及有加這材料,難道是玫瑰花瓣混入紅豆會產生這種感覺?總括而言,四款中我最感驚喜及最愛的也一是這一款!🍊柑橘伯爵茶月餅🫖無論外皮及餡料都充滿濃郁的伯爵茶香氣,唯這一款較另外三款乾身一點,配茶吃更佳。🍫雙重朱古力月餅🍫整個月餅就像一件超濃郁而有外皮的

🌕尊貴奶黃月餅🌕

🌱綠茶玫瑰紅豆月餅🌱

🍊柑橘伯爵茶月餅🫖

🍫雙重朱古力月餅🍫
整個月餅就像一件超濃郁而有外皮的Brownie 一樣,吃完後滿口濃郁朱古力香氣,整個餅濕潤滋味,原來選用了法國VALRHONA可可粉及COCA BARRY朱古力粒雙料朱古力製作,難怪!

🍪 | @contedecookieoffical

• 綠茶玫瑰紅豆月餅
  • 奶黃月餅
有手掌✋咁大塊嘅麻糬軟曲奇~勁足料~ 半溶剛熟,口感軟燸 ,食一塊已經勁滿足🤭✨麻糬軟曲奇系列🥜花生:內含流心台灣優質花生醬同綿滑麻糬,外脆內軟,口感香濃🍫朱古力:濃厚朱古力味道🧡伯爵茶:伯爵茶香氣滿溢🍵綠茶栗子:綠茶清新,有軟滑栗子蓉同綿滑麻糬☺️
有手掌✋咁大塊嘅麻糬軟曲奇~
勁足料~ 半溶剛熟,口感軟燸 ,食一塊已經勁滿足🤭

✨麻糬軟曲奇系列
🍫朱古力:濃厚朱古力味道
🧡伯爵茶:伯爵茶香氣滿溢
🍵綠茶栗子:綠茶清新,有軟滑栗子蓉同綿滑麻糬☺️
外賣自取
👨🏻‍🍳曲奇童話集合香港最頂級酒店嘅真正總廚,以六星級酒店的幾十年經驗💗讓大家吃到以最優質的食材所製造出來的曲奇和蝴蝶酥🥨 🧈法國天然牛油,美國雞蛋,經曲品牌Valrhona可可粉及Cacao Barry朱古力。🇫🇷每款都加入法國珍貴的海鹽鹽之花Fleur de sel de Guerande來調味,香港獨有。 Mochi Soft Cookie🥜花生麻糬軟曲奇🍫朱古力麻糬軟曲奇🍵綠茶栗子麻糬軟曲奇☕伯爵茶麻糬軟曲奇 Soft Cookie💗雙重朱古力軟曲奇🌹玫瑰草莓軟曲奇🎃綠茶開心果南瓜子軟曲奇🧀鹹蛋芝士軟曲奇 曲奇攞起手幾大,性價比高😙軟曲奇食落口感鬆化,Mochi系列中間藏有軟糯麻糬,非常滿足🥰八款口味各有特色,自己最偏心超香花生味麻糬曲奇!不加入色素,香精和膨脹劑🌿天然,真實的美味,帶出對甜點的專重,讓您品嚐到對優質曲奇的堅持。@contedecookieoffical📍灣仔/銅鑼灣/尖沙咀/屯門

Mochi Soft Cookie

🧀鹹蛋芝士軟曲奇

@contedecookieoffical
📍灣仔/銅鑼灣/尖沙咀/屯門
2022-01-28 146 瀏覽
曲奇童話 (尖沙咀)尖沙咀加拿分道8-12號嘉芬大廈地下H號舖上司又買咗蝴蝶酥同同事們一齊分享啦😆 今次係 CONTE DE COOKIE ~ J妹本身都食過同品牌的招牌曲奇餅,幾鬆脆~ 但個人認為蝴蝶酥好食D!伯爵茶蝴蝶酥呢款蝴蝶酥,layer夠輕身、算鬆化! 甜甜哋之外,伯爵茶味幾香~茶味同甜味平衡~ 平時J妹會好怕伯爵茶食品會有種獨有的酸味,但呢款蝴蝶酥就唔會! 而且有茶香又唔過甜!每塊仲係獨立包裝添!岩晒分俾同事一齊食
曲奇童話 (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道8-12號嘉芬大廈地下H號舖

伯爵茶蝴蝶酥