2019-06-18 353 瀏覽
唔係講笑我敢講呢一間係喺香港我食過嘅越南牛河之中最好味🙈(個人認為)雖然鋪頭細細而且位置唔起眼, 但係如果行過嘅話真係超推薦入去試吓👍🏻佢嘅牛腩河並唔係非常傳統個隻, 但個湯底嘅味道非常有自己嘅特色, 我都唔識形容個湯底到底係點整叫一碗牛肉越南河基本上打開就見到係一碗河粉上面有幾片肥牛份量都尚算足夠, 有一堆洋蔥絲, 同埋兩片檸檬但食落口嗰種味道並唔係筆墨能夠形容, 必須自己試試先知🙈缺點當然係食完個牛腩河之後你個口會臭足全日, 另外如果你買外賣嘅話記住望清楚佢有冇比檸檬, 我有好幾次嗌外賣, 阿姐都唔記得比檸檬我, 冇咗個檸檬簡直係失去晒成碗面嘅靈魂🙈
但食落口嗰種味道並唔係筆墨能夠形容, 必須自己試試先知🙈
2019-06-09 206 瀏覽
附近返工,平時都係去開茶記食今日口痕想食河粉叫左雙拼金錢肚普普通通 幾林 幾易咬牛腩比較出色 好林 半肥瘦做得岩岩好份量唔算多 岩女仔食見人介紹個辣椒油 我都拎左黎試真係幾香
附近返工,平時都係去開茶記食
今日口痕想食河粉
牛腩金錢肚河粉
牛腩金錢肚河粉
  • 牛腩河
2019-05-28 199 瀏覽
唔係講笑呢間真係近年食過最好食牛腩河沒有之一 冇誇張河粉細滑 幼身 煮得淋淋地但我鐘意牛腩半肥瘦 每舊牛腩都做到連住小小肥肉脂肪係牛腩既最高境界 肉質唔un無蘇味無up味有d河粉店既外賣河粉會掃到有陣蘇味 但佢冇再配上小小自家辣醬 好香 將成件事提升到另一層次係可惜有時哥哥仔服務態度唔太好
唔係講笑呢間真係近年食過最好食牛腩河
有d河粉店既外賣河粉會掃到有陣蘇味 但佢冇
再配上小小自家辣醬 好香 將成件事提升到另一層次

係可惜有時哥哥仔服務態度唔太好
2019-01-17 457 瀏覽
隱世小店越南河😆私心分享雖然地理位置好唔方便但仍然令人隔幾日又想再去食😻🥰🥰🥰🥰特色越南河 ($39)湯頭好重肉味👍🏻酸度辣度調得恰到好處🤤🤤牛肉亦都冇令人失望🥳🥳
隱世小店越南河😆私心分享
雖然地理位置好唔方便
但仍然令人隔幾日又想再去食😻🥰
🥰🥰🥰
特色越南河 ($39)
湯頭好重肉味👍🏻
酸度辣度調得恰到好處🤤🤤
牛肉亦都冇令人失望🥳🥳
  • 特式越南河
2018-11-30 392 瀏覽
#特式越南河 $37舖頭裝修普普通通 但係入面都有好野食🤩湯底好濃 又有啲酸酸味味同少少辣🤤河粉分量多 又有啲彈性 同埋啲湯一齊食 真係一流🤤牛肉係半熟 不過唔算嫩滑 有少少韌如果可以改變到依一點咁就好啦😕評分:6/10
#特式越南河 $37
牛肉係半熟 不過唔算嫩滑 有少少韌
如果可以改變到依一點咁就好啦😕
評分:6/10
2018-05-01 860 瀏覽
特別喜歡吃湯河,也特別偏好越南湯河,來到有口福,一試呢個有名的街坊老店 - 招牌湯河越南河粉終於嚟到喇,湯底好濃,還有檸檬香氣的酸辣味,聞落好開胃,唔知有冇落味精呢,食完即刻好口渴,叫左多杯豆漿。牛肉有點煮得太熟,唔夠嫩滑。河粉都算滑的,整體都ok的。下次會再來,可以再試試出名的牛腩牛肚!有口福招牌湯河 雖然店鋪簡陋,看似歷史悠久的老店,但店員老闆都很好好服務又親切!除了味道,人情味也是一間餐廳最重要的地方,也是令小妹再光顧的地方!

有口福招牌湯河

雖然店鋪簡陋,看似歷史悠久的老店,
但店員老闆都很好好服務又親切!
2018-04-09
2018-01-03 895 瀏覽
喜歡它帶著些許檸檬香氣酸辣的湯底,很開胃~再加上脆口的芽菜~想像到嘴饞的冬季夜晚就為了突然想吃的一種口感下街凍得鼻子通紅進店呼嚕呼嚕吃上一碗時感覺很滿足很讚~不錯
2017-12-03 1149 瀏覽
朋友有一個情意結,以前住在附近,很喜歡到這間有口福美食店品嚐越南河粉,佢同我分享想當年一碗河粉只係$25, 短短幾年之間已經加到$37啦。今日特意帶我試一試呢一間佢口中非常好味嘅越南粉,環境依然係咁擠迫,適逢星期三嘅晚上,電視播緊賽馬嘅片段,整個餐廳都逼滿人,座無虛席。越南河粉終於嚟到喇,湯底好龍未,但係食得出好多味精,食完即刻好口渴。牛肉一啲都唔嫩滑,從朋友嘅口中得知水準下降了,真的令人很失望。相信日後我都唔會再食多一次

2017-11-22 715 瀏覽
一間睇落表面平平無奇嘅食店自從女朋友介紹過黎第一次之後就成日都好掛住呢個牛肉湯河佢個質素絕對比得上正宗越南湯河尤其係個湯底,濃郁得來又清甜絕對冇落味精紫菜重多過碗湯呢個咖哩牛腩飯唔好睇佢無賣相,食落你就會停唔到口牛腩炆得夠,唔會硬繃繃夠晒'林'咬一啖就忍唔住想食哂入面啲牛佢咖哩汁唔會好辣,會有少少㷫口既感覺仲好香椰子味,恰到好處所以話,好食在民間只要你肯花多啲時間去發掘,其實有好多表面好普通,其實充滿內涵既小店係值得讓你個胃留下一個位置
一間睇落表面平平無奇嘅食店
自從女朋友介紹過黎第一次之後
就成日都好掛住呢個牛肉湯河
佢個質素絕對比得上正宗越南湯河
尤其係個湯底,
濃郁得來又清甜
絕對冇落味精

紫菜重多過碗湯

呢個咖哩牛腩飯唔好睇佢無賣相,
食落你就會停唔到口
牛腩炆得夠,唔會硬繃繃
夠晒'林'
咬一啖就忍唔住想食哂入面啲牛佢
咖哩汁唔會好辣,會有少少㷫口既感覺
仲好香椰子味,恰到好處

所以話,好食在民間
2017-08-16 832 瀏覽
雖然店子外貌普通和坐子不大,但廚師煮越南河的功架十分了得。河粒:有彈性,綿綿的口感,很好吃,吸收了湯的味道湯底:濃味,既辣又甜,好開胃,中意濃味既人一定中意。牛肉:半熟口感柔嫩,不錯。幾大碗,價錢平,底食之首選
雖然店子外貌普通和坐子不大,但廚師煮越南河的功架十分了得。

河粒:有彈性,綿綿的口感,很好吃,吸收了湯的味道

湯底:濃味,既辣又甜,好開胃,中意濃味既人一定中意。

牛肉:半熟口感柔嫩,不錯。

幾大碗,價錢平,底食之首選

這家裝潢簡約, 招牌白底紅字的粉麵檔, 取名有口福美食店, 果然店如其名。食客有口福, 店內亦提供美食! 不過, 說實話, 要不是搵食爸在讀書時代常常光顧 (屈指一算, 十隻手指數唔曬), 並且極力推介, 我是絕不會刻意為碗粉而來。猶記得第一次是搵食爸推介而來, 第二次卻是因為回味該處的越南河而來。店內位置不大, 只有數張小圓桌, 卻坐無虛席, 前來吃的多數是附近的街坊或馬友(店內有電視, 且位於馬會旁邊, 遇上跑馬日這店會更興旺)。這店提供粉麵飯, 款式百搭。搵食爸必選特式越南河 ($35)而我選的是牛筋河, (+$7)配越南湯底 ($36)再加碟腐乳通菜 ($13) 及凍 ot($7)。特式越南河是”已設定”跟肥牛的, 每碗越南粉上必定附有生洋蔥絲, 辣椒碎, 炸蒜碎及一片新鮮檸檬, 而其他粉麵只需加 7 蚊, 就可以選越南湯底, 所以我選擇了牛筋河! 粉麵一到, 第一時間喝一口湯底, 是超好喝的, 非常濃郁的湯頭, 甜甜的, 帶有少少辣味, 會有一刻戀上的感覺 (買不起那個”一刻戀上”的樓宇, 可以平平地來這裡找同樣的感覺)。 每碗粉的份量足夠, 河粉滑溜, 越式湯底配河粉簡直無

特式越南河

搵食爸必選特式越南河 ($35)

牛筋越南河

而我選的是牛筋河, (+$7)配越南湯底 ($36)

腐乳通菜

再加碟腐乳通菜 ($13) 及凍 ot($7)。

特式越南河是”已設定”跟肥牛的, 每碗越南粉上必定附有生洋蔥絲, 辣椒碎, 炸蒜碎及一片新鮮檸檬, 而其他粉麵只需加 7 蚊, 就可以選越南湯底, 所以我選擇了牛筋河! 粉麵一到, 第一時間喝一口湯底, 是超好喝的, 非常濃郁的湯頭, 甜甜的, 帶有少少辣味, 會有一刻戀上的感覺 (買不起那個”一刻戀上”的樓宇, 可以平平地來這裡找同樣的感覺)。 每碗粉的份量足夠, 河粉滑溜, 越式湯底配河粉簡直無得輸! 吃前可先篤幾下檸檬片, 提升整個湯底的精華, 每吃一口河粉也要連湯一併吃, 更滋味! 肥牛燙得半生熟, 吃時不會鞋口, 牛筋炆得軟淋, 雖然是這樣, 但也搶不到湯底的風頭! 這家算是我目前吃過最好吃的越南河! 至於碟腐乳通菜也值得一提, 通菜上的腐乳應是自家調配的, 帶有少少甜味, 讚讚!

總結: 這裡地理位置麻麻, 位於石籬一處, 店內環境亦很峽窄, 坐得不舒服的! 怎會想到這家貌似普通粉麵檔內隱藏著煮越式粉麵高手!
特式越南河
牛筋越南河
腐乳通菜
2017-07-01 442 瀏覽
黎呢度~必食「越南河」黎食過好多好多次每次都係食呢個越南河有新鮮檸檬同指天椒酸酸辣辣~非常岩夏天食牛肉仲係生生地~浸一浸湯!半生熟~又吾老今日試下炸九菜餃炸完一d都吾油仲好juice 又夠味
黎呢度~必食「越南河」
黎食過好多好多次
每次都係食呢個越南河

有新鮮檸檬同指天椒
酸酸辣辣~非常岩夏天食

牛肉仲係生生地~浸一浸湯!
半生熟~又吾老

今日試下炸九菜餃
炸完一d都吾油
仲好juice

又夠味

2017-06-19
2017-04-18 600 瀏覽
我本來今日想食狗仔粉做lunch,點知佢今日休息。我唯有行前小小食其他美食。門口大大隻字酸辣米缐,麻辣米線,仲有紅色字眼越南河。我相信招牌一定是越南河👅入去叫了個越南河,後来先知原來可叫其他餸但要叫越南湯底。所以我的餸係牛肉。個湯底辣辣酸酸好醒胃,湯底充滿牛骨加牛肉味度,再混合蔥和芽菜作配料。如果湯底再有些莞茜或其他香料更正 。牛肉你會見到上檯後仲保留半生熟的驚喜,絕對不會鞋颯颯或血淋淋。我可以食到原汁原味全靠廚師,真是功不可沒。👏👏👏
2017-04-13 459 瀏覽
没想到葵兴这种犄角旮旯的地方会有美食,在这边生活三年了,对食物的期待也已经放弃到美心或者大家乐的时候,突然有了铠甲跟期待,每一餐都有了发现美食的期待。这家也算是路过好多次了,如果不是看到评价,应该到离开都不会进来了吧。店很普通,一间标准的香港街边老店的样子。但是及其讨厌敏感冬阴功的我,东西端上来的一瞬间,还是没奇妙的香味感动了。奇妙的香料很好的平衡了冬阴功的味道,柠檬的酸跟辣椒的尖辣刺激的味蕾特别舒畅。牛腩烂的刚好,不会夹牙,河粉煮的有点过。味道很浓郁,所以不配一杯柠水可不行啊。
2017-04-12 266 瀏覽
住係呢區咁多年,都無試過呢間小店但呢排有朋友強烈推薦呢間嘅越南河,我就好奇一試!試左豬手河越南湯底,酸酸辣辣好過癮呀 !佢放左好多新鮮辣椒同一片檸檬。我篤爛個檸檬令個湯酸d, 一啖有齊湯、河粉同埋辣椒, perfect!!! 因為我食得辣,第二次去時叫店員加多點辣椒。豬手好淋!估唔到小區有咁好嘅特色美食
住係呢區咁多年,都無試過呢間小店
但呢排有朋友強烈推薦呢間嘅越南河
,我就好奇一試!
試左豬手河越南湯底,酸酸辣辣好過癮呀 !
估唔到小區有咁好嘅特色美食