2019-09-08 28 瀏覽
最近香港開咗唔少蒸海鮮嘅舖頭 今日就嚟食位於尖沙咀嘅呢間有蒸氣星期日夜晚去到人都唔太多 兩個人坐咗張四人枱幾闊落叫咗個有蒸氣石鍋海鮮餐 價值328蚊一位 每一款蒸海鮮都係獨立蒸 而且可以選擇唔同嘅味道材料喺開始之前 餐廳會先將粥底嘅米放入去石鍋入面 到最後就可以有海鮮粥食啦沙包蜆 巨型鮮甜冇沙蟲草花大連鮑魚 蟲草花之陰養顏 鮑魚新鮮彈牙竹串海蝦 夠新鮮蒜蓉粉絲蒸巨型貴妃蚌 非常惹味蒜頭加粉絲索晒貴妃蚌嘅甜味美國桶蠔 唔算大隻但厚肉薑蔥蒸魷魚 夠厚身手剁豬肉丸墨魚丸 梅菜蒸菜心 係媽媽嘅味道 梅菜夠惹味令到清淡既菜心都有特色海鮮南瓜粥 粥底煲得夠綿 而且吸收咗海鮮嘅味道極度鮮甜 加上南瓜嘅甜味好食

星期日夜晚去到人都唔太多 兩個人坐咗張四人枱幾闊落

薑蔥蒸魷魚 夠厚身

手剁豬肉丸墨魚丸

梅菜蒸菜心 係媽媽嘅味道 梅菜夠惹味令到清淡既菜心都有特色

2019-09-06 27 瀏覽
最近同朋友心血來潮想食海鮮,於是就搵左呢間係尖沙咀嘅蒸氣海鮮餐廳食晚飯。餐廳係樓上鋪,環境都頗大,又有卡位,坐得舒適。因為朋友唔食牛,所以我地叫左個海鮮餐,有足足六款海鮮,價錢$328一位都算係好合理。呢度嘅好處係除左混醬之外幾乎都唔駛自己動手,每款餸都由店員幫我地放入蒸鍋、計時、同分配俾我地,可以好懶之餘亦唔駛擔心食物未熟/太熟。食海鮮前首先有個黑松露蒸蛋,一打開鍋蓋已經有濃濃嘅黑松露味,而蛋又蒸得嫩滑,唔駛任何調味,淨係品嘗黑松露味就夠。沙包蜆 竹串海中蝦蜆肉鮮甜無沙粒,蝦肉夠結實大連鮑魚鮑魚肉質厚身,鮮味十足,另外仲有蟲草花鋪面。日本元貝元貝同樣夠鮮味,加上蒜蓉粉絲鋪面,份外惹味。手剁豬肉丸墨魚丸兩粒丸都十分彈牙,果然係手打先做到嘅效果,而且蒸更加能鎖住肉汁。薑蔥鮮魷魚薑葱通常用來炒,但係今次清蒸同樣夠味,反而仲少了一份油膩,魷魚亦蒸得剛剛好,食落唔會太老。最後每次食蒸氣鍋當然唔少得蒜蓉蒸勝瓜,勝瓜入晒蒜蓉味,再吸收埋之前海鮮遺留落嚟嘅精華,食落特別鮮甜。食到呢度已經好飽,好彩我地一早就擔心會太飽所以無叫粥底,反而試咗佢嘅鮮響螺竹絲雞湯,湯底偏清淡,入面有好多響螺粒粒,都幾足料。

沙包蜆 竹串海中蝦
蜆肉鮮甜無沙粒,蝦肉夠結實

大連鮑魚
鮑魚肉質厚身,鮮味十足,另外仲有蟲草花鋪面。

日本元貝
元貝同樣夠鮮味,加上蒜蓉粉絲鋪面,份外惹味。

手剁豬肉丸墨魚丸

薑蔥鮮魷魚

最後仲送上紅豆沙,呢海鮮餐夠晒豐富,滿足晒我地樣樣都想試少少嘅心態!
要食一個夠蒸氣火鍋又想靜靜地慢慢品嚐,又食一個夠鮮氣火鍋又想蒸得時間剛剛好,這間較為遠離尖沙咀購物區,又有不少明星曾光顧的隱世名店,「有蒸氣海鮮石鍋專門店」就絕對是滿足到蒸氣鮮氣飽氣的推介店。兩個人點了「有蒸氣石鍋海鮮餐」比例上CP值高、經濟又能滿足到海鮮餐慾望的一個餐,粥底就選了南瓜及雞作為粥底材料。店員先送來麻辣青瓜及脆炸花生,等材料,等蒸爐加熱時的必需品。說得是石鍋專門店,火喉與及蒸氣時間也是烹調的重點,店員只加上米粒、南瓜及雞,水也不需要加的, 將原汁原味的鮮味蒸氣慢慢滴在鍋底作煲粥水。店員親切地為每一款菜設定好時間計時器,蒸煮的時間完全在控制內,讓食物處在最美味的生熟度。招牌黑松露蒸蛋,又滑又香,蒸五分鐘左右,時間剛剛好,有在家蒸蛋的感覺,加入黑松露醬後香噴噴好吸引。沙包蜆 大隻飽滿,入口鮮甜。分量大,一人兩隻鮮甜滿足竹串海中蝦,肉質爽口彈牙,與蜆一樣時間剛熟就開餐,一流。大連鮑魚口感爽彈,蟲草花在鮑魚上一起蒸熟,鮑魚鮮嫩大隻,切紋有心,讓鮑魚更易熟更彈口。日本元貝,加入蒜蓉和粉絲,厚肉爽口,既新鮮又大隻。美國桶蠔,保存海水鮮味,有濃郁的蠔味,蒸的時間剛剛好,熟度平均,保持大

要食一個夠蒸氣火鍋又想靜靜地慢慢品嚐,
又食一個夠鮮氣火鍋又想蒸得時間剛剛好,
這間較為遠離尖沙咀購物區,
又有不少明星曾光顧的隱世名店,
「有蒸氣海鮮石鍋專門店」
就絕對是滿足到蒸氣鮮氣飽氣的推介店。

兩個人點了「有蒸氣石鍋海鮮餐」
比例上CP值高、經濟又能滿足到海鮮餐慾望的一個餐,
粥底就選了南瓜及雞作為粥底材料。

店員先送來麻辣青瓜及脆炸花生,
等材料,等蒸爐加熱時的必需品。

說得是石鍋專門店,
火喉與及蒸氣時間也是烹調的重點,
店員只加上米粒、南瓜及雞,水也不需要加的,
將原汁原味的鮮味蒸氣慢慢滴在鍋底作煲粥水。

店員親切地為每一款菜設定好時間計時器,
蒸煮的時間完全在控制內,
讓食物處在最美味的生熟度。

招牌黑松露蒸蛋,又滑又香,
蒸五分鐘左右,
時間剛剛好,有在家蒸蛋的感覺,
加入黑松露醬後香噴噴好吸引。

沙包蜆 大隻飽滿,入口鮮甜。
分量大,一人兩隻鮮甜滿足
竹串海中蝦,肉質爽口彈牙,
與蜆一樣時間剛熟就開餐,一流。

大連鮑魚口感爽彈,
蟲草花在鮑魚上一起蒸熟,
鮑魚鮮嫩大隻,切紋有心,
讓鮑魚更易熟更彈口。

日本元貝,加入蒜蓉和粉絲,
厚肉爽口,既新鮮又大隻。

美國桶蠔,保存海水鮮味,
有濃郁的蠔味,蒸的時間剛剛好,
熟度平均,保持大隻。

手打豬肉丸及墨魚丸
鮮味雙丸,開始較清淡的菜款。
濃味需要點上調味汁。

薑蔥蒸鮮魷,配上豆卜彈牙爽甜。
金銀蒜蒸勝瓜,切條吸收香蒜味。

整餐最期待的畫面就是這個南瓜雞粥!
配料可以選擇加入芹菜葱花炸菜,
粥底米香軟綿綿,
海鮮嘅精華同粥底融合完結左美滿嘅一餐

總評:海鮮控必選的海鮮原味餐,
每款材料份量平均,
又有專人幫手蒸熟夾上碟,
煮的時間掌握完美,
而且每一個菜會食完再蒸,
讓食客慢慢嘆海鮮。推介!

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2019-09-04 24 瀏覽
今日嚟到天文臺道原先係想同男朋友食返拍拖紀念嘅餐廳可惜嚟到已經發現執咗再行上少少就發現呢間酒樓記念日就決定同佢食好啲食蒸海鮮啦而且私隱度好高兩個人都可以坐4人座位我哋呢個套餐都幾多嘢食㗎竟然有冬瓜盅湯底喎難得咁少見梗係試吓呢個啦 店員會幫手放啲食物落個蒸爐服務好好可以食懶人餐黑松露蒸蛋 蒸蛋食落都幾滑身而且食落真係有黑松露味沙包蜆海中蝦食落有海水味都好新鮮花蟹蟹肉唔算好多尚算可以不過每人得半隻就比較少肉食到大連鮑魚好欣賞佢將個鮑魚殻刷得好乾淨可以放心食用 日本元貝(冬瓜盅)啲湯都好鮮甜飲完唔會好口渴元貝都好大隻而且都係洗得好乾淨美國桶蠔黑毛豬腩片四寶丸同時菜呢度可以慢慢食唔會俾人趕走嚟呢度同朋友傾吓計食飯都係一個唔錯嘅選擇
今日嚟到天文臺道

不過每人得半隻就比較少肉食到

大連鮑魚
好欣賞佢將個鮑魚殻刷得好乾淨
可以放心食用

日本元貝(冬瓜盅)

啲湯都好鮮甜飲完唔會好口渴

元貝都好大隻而且都係洗得好乾淨

美國桶蠔

黑毛豬腩片

四寶丸同時菜

呢度可以慢慢食唔會俾人趕走
嚟呢度同朋友傾吓計食飯都係一個唔錯嘅選擇

2019-09-04 21 瀏覽
平時打得邊爐多, 今日想健康少少, 又想食海鮮, 所以去左食蒸氣鍋♨️尖沙咀嘅依間「有蒸氣」環境好闊落, 坐得夠舒服😌服務亦都好好, 店員細心地幫我地逐樣海鮮調教返適當嘅蒸煮時間⏱-今日心情主要想食海鮮, 所以2️⃣個人叫左「有蒸氣石鍋海鮮餐」~~依個海鮮餐有齊沙包蜆▫️竹串海中蝦▫️鮑魚▫️日本元貝▫️蒸美國桶蠔▫️蒸鮮魷▫️手剁豬肉丸及墨魚丸▫️蒸娃娃菜蒸氣鍋好處就係食到食材嘅鮮味🙌🏻海鮮當然夠新鮮🤗 丸類亦好彈牙😬-可以揀返💁🏻‍♀️粥底 / 💁🏻‍♀️湯底我地就對湯底比較有興趣, 決定要個特別啲嘅蘋果雪梨雞腳排骨湯底🙆🏻‍♀️滾足成餐飯咁耐, 加上海鮮嘅精華, 加少少鹽調味已經好正👍🏻 我連啲蘋果肉都刮埋出黎食🤤
尖沙咀嘅依間「有蒸氣」環境好闊落, 坐得夠舒服😌
蒸氣鍋好處就係食到食材嘅鮮味🙌🏻
海鮮當然夠新鮮🤗 丸類亦好彈牙😬

可以揀返💁🏻‍♀️粥底 / 💁🏻‍♀️湯底

2019-09-03 21 瀏覽
好耐食過蒸海鮮🦞,最近就去左喺尖沙咀嘅有蒸氣海鮮石鍋專門店食晚飯🍽可以揀粥底同湯底,我地怕食粥太飽就揀左湯底🤭,揀左蘋果雪梨🍐雞腳排骨湯叫左有蒸氣石鍋海鮮餐,入面包左好多配料,包括沙包蜆,海中蝦🦐,大連鮑魚,貴妃蚌🐚,美國桶蠔,薑蔥蒸鮮魷🦑,手剁墨魚丸,豬肉丸🍡同娃娃菜🥬海鮮都好新鮮,又爽口,又鮮味十足,特別係鮑魚同貴妃蚌,正呀👍🏻,桶蠔煮熟後都冇縮水,仲要一d都唔腥,唔錯呀😋食哂d嘢之後仲有湯飲🥣,湯都幾清甜,不過當然越多海鮮煲湯會越甜啦🙃
2019-09-03 15 瀏覽
朋友很快便要去杜拜升學了,臨行前我們一起吃蒸鍋。餐廳在樓上一層,地方雅緻。差不多全部是舒服的卡位座,很有私人空間。我們吃的套餐有海鮮,大約有八種食物,款式很多。生蠔很大隻又夠厚身,蠔味濃烈,口感很creamy。而且白雪雪很乾淨。象拔蚌肉質彈牙,加上蒜蓉調味,好想食多隻呢!還有海蜆,每人有兩隻,無沙又十分飽滿,吃到很有鮮味。吃到最後,我們休息了一會兒。侍應便拿起個盤,奉上底部的菜乾粥。粥底很杰身足料,很飽肚。

我們吃的套餐有海鮮,大約有八種食物,款式很多。

象拔蚌肉質彈牙,加上蒜蓉調味,好想食多隻呢!

還有海蜆,每人有兩隻,無沙又十分飽滿,吃到很有鮮味。

2019-09-01
2019-09-03 15 瀏覽
After happy hour nearby, we started to be hungry. Streamed hot pot is really a good choice. The location is really convenient and easy to go. The seats are very comfortable and nice. And the most importance was the price not high. We picked the regular one at $328 each. The items were not bad and enough for us. Fresh shrimps were really big and fresh. The taste was really sweet and tendered. Fresh abalones were one of my favourite here. The freshness was making them yummy and juicy. Clams and sh

Clams and shellfish were good. But they were a bit too salty for me.

Steamed oysters need a perfect time to cook and the staff cooked them very well. They were juicy and fresh.

Cutter fish and balls were making us full at almost the end of the meal.

We also ordered half portion of chicken because of our friends is big eater.

Ending up with veggie is always the best for digestion.
Overall experience was really good. The staff was helpful and polite. The food was fresh and worth to eat.
2019-09-02
  • 清蒸美國桶蠔
2019-09-03 17 瀏覽
今日係尖沙咀收工,之後同朋友去咗海港城shopping,諗咗好耐都唔知食咩好,最後行咗過嚟依度就見到間蒸氣火鍋元貝好香蒜蓉味道,而且元貝帶著新鮮嘅海鮮的鮮味,辣辣地幾惹味海蝦的肉幾彈牙而且唔會梅。蜆肉份量都幾多,每人大約都有四至五隻桶蠔冇腥味,但略微有少許鮮味不足鮑魚好大隻,時間掌握得很好,同樣鮮甜肉丸本來冇太大喜好, 但食落竟然都幾有驚喜,咬落很多肉汁。最後將海鮮嘅精華同粥底融合完結左美滿嘅一餐。

海蝦的肉幾彈牙而且唔會梅。

蜆肉份量都幾多,每人大約都有四至五隻

桶蠔冇腥味,但略微有少許鮮味不足

鮑魚好大隻,時間掌握得很好,同樣鮮甜

肉丸本來冇太大喜好, 但食落竟然都幾有驚喜,咬落很多肉汁。

最後將海鮮嘅精華同粥底融合完結左美滿嘅一餐。
2019-08-31 17 瀏覽
呢間蒸氣火鍋值得推介之處係海鮮夠新鮮、環境好闊落、枱與枱之間嘅距離令客人覺得有privacy。裝修都幾雅緻我地點左最平的海鮮餐$328一位前菜小食有拍青瓜同花生,青瓜酸辣開胃以石鍋做煲,就咁加米同埋南瓜排骨,唔使加水亦唔會黐底跟住每一款海鮮店員都會幫我地放、幫我地計時,所以烹調嘅時間啱啱好另加的松露燉蛋, 蛋生好滑,松露份量剛好,同蛋香味互相配合,有特色蟲草大連鮑魚,鮑魚口感爽彈,而且加埋少少蟲草香令本身冇乜味道嘅鮑魚增添左一份微甜。清蒸美國桶蠔,蠔嘅size都幾大。店員會事先問我哋想全熟定係大有少少生,我哋就揀咗後者,蠔嘅鮮味保留到,而且口感更加滑日本元貝配上粉絲同埋蒜蓉,本身嘅調味已經好出,完全唔需要點豉油,食落啖啖肉薑蔥蒸鮮魷,金銀蒜蒸勝瓜。鮮魷真係好睇火喉,一老左就會好韌,好彩有店員幫我地蝦蜆 味道都唔錯,如果份量多d就好 (圖為一人份量)手剁豬肉丸同墨丸,有豬肉味同墨魚味口感Q彈最後食埋個粥真係飽晒!南瓜排骨粥清淡,帶有一點海鮮味
裝修都幾雅緻

我地點左最平的海鮮餐$328一位
前菜小食有拍青瓜同花生,青瓜酸辣開胃

以石鍋做煲,就咁加米同埋南瓜排骨,唔使加水亦唔會黐底

蝦蜆 味道都唔錯,如果份量多d就好 (圖為一人份量)

手剁豬肉丸同墨丸,有豬肉味同墨魚味
口感Q彈

最後食埋個粥真係飽晒!南瓜排骨粥清淡,帶有一點海鮮味

2019-08-31 16 瀏覽
一向都鍾意上openrice度搵新餐廳試食 係尖沙咀附近放工搵到呢間海鮮餐廳非常之多好評問一問同事原來佢都食過 咁我就當然都會想嘗試下啦呢度位置都唔算好難搵上到嚟二樓見到呢度有好多個房間已經有唔少人坐咗喺度我同同事兩個人就被安排喺大廳位置坐 揀咗呢個翡翠海中寶套餐 $398/位因為我哋都食過唔少次粥底火鍋諗住見到呢個冬瓜盅湯底都幾特別就決定要試下首先呢度員工畀咗兩個前菜我哋係麻辣青瓜同埋花生 麻辣青瓜都幾開胃幾好食等咗一陣食物就嚟到喇員工會每樣海鮮遂樣幫你加落去煮好之後亦都會分落去你隻碟度而且佢哋餐廳對海鮮嘅時間拿捏得好好 食物係非常之好味 啱啱熟透非常嫩滑呢個海中寶套餐就有以下食物最欣賞就係個蟹同鮑魚 本身已經好新鮮 加上時間岩岩好 令食物質素更加提升 最後湯底拎嚟打邊爐都幾特別桶蠔非常之大隻 手打丸都幾唔錯之後員工係我哋煮火鍋材料之前就幫我哋裝起咗兩碗冬瓜湯冬瓜湯非常之甜可能因為啲海鮮嘅味道個人覺得如果以我哋兩個女仔唔係咁大食嘅話飲過冬瓜盅湯底反而都好夠飽因為平時都好少飲到湯反而覺得比粥底火鍋更加好

問一問同事原來佢都食過 咁我就當然都會想嘗試下啦

之後員工係我哋煮火鍋材料之前就幫我哋裝起咗兩碗冬瓜湯
冬瓜湯非常之甜可能因為啲海鮮嘅味道

因為平時都好少飲到湯反而覺得比粥底火鍋更加好
2019-08-31 11 瀏覽
今日朋友話帶我去食海鮮諗住會係啲好好近地鐵站嘅地方但係行左陣都未到 開始心裏面有少少埋怨 直到佢行到去某間酒店我以為佢帶我去酒店食海鮮原來係酒店對面 呢度雖然位置較上但係一個角落就已經有唔少餐廳好似一個隱世嘅美食聖地咁一入到去有接待員好禮貌咁歡迎我哋上樓上 坐低職員都有善介紹我哋睇睇餐牌雖然好多人都會揀粥底火鍋但係我哋就想主要食海鮮所以就揀咗呢個冬瓜盅湯底 呢個套餐都包括唔少食物 我哋食咗個黑松露蒸蛋 好嫩滑 加少少黑松露多左香味之後就食咗蜆同蝦 都好新鮮 唔調味就咁食都好有鮮味每人有半隻蟹 我哋兩個人就係一隻啲蟹蒸得啱啱好非常鮮甜之後到鮑魚 個鮑魚時間亦都非常之適中 食落去完全係有爽爽口感得嚟唔會好硬 輕輕咬都已經可以 呢間餐廳能夠拿捏到海鮮嘅時間令到海鮮嘅鮮味非常突出肉質亦都唔會變"鞋"食完蒸海鮮之後就有豚肉,美國桶蠔同埋手打丸 加落去個冬瓜盅度雖然每樣份量唔多 但係咁多種海鮮同食物 食下食下就非常飽肚 再以呢個冬瓜盅湯底作個結尾食得好舒服 好滿足
今日朋友話帶我去食海鮮
諗住會係啲好好近地鐵站嘅地方
好似一個隱世嘅美食聖地咁

之後就食咗蜆同蝦 都好新鮮 唔調味就咁食都好有鮮味

每人有半隻蟹 我哋兩個人就係一隻啲蟹蒸得啱啱好非常鮮甜

食得好舒服 好滿足
2019-08-29 14 瀏覽
個人黎講好鍾意食海鮮,今次就去食蒸海鮮,我地嗌咗個海鮮餐再追加招牌黑松露蒸蛋~上面蒸海鮮,個底就可以自選粥底定湯底,我地就揀咗龍利葉蘋果雪梨雞腳排骨湯,湯料真係好足料先黎招牌黑松露蒸蛋,先蒸幾分鐘,蒸好再落黑松露係面,食落真係超滑,平時雖然唔太好黑松露,但配蒸蛋食就覺得好香好夾!正!沙包蜆、鮑魚蜆冇沙,仲食到陣鮮味!鮑魚仲配埋個人好鍾意食嘅蟲草花,既彈口又爽口!yum!海中蝦雖然唔係好大隻,但好鮮甜!元貝元貝大粒厚肉,仲有粉絲墊底,吸收晒元貝嘅鮮味,正!美國桶蠔脹卜卜、好肥美!薑蔥蒸魷魚 & 金銀蒜蒸勝瓜魷魚爽口,仲有豆卜吸收咗魷魚嘅精華!勝瓜好香蒜味,成功掩蓋咗勝瓜果黎泥味手刴豬肉丸及黑魚丸好彈牙、爽口,真係食得出係手刴!食完所有海鮮就可以飲埋個湯喇,加埋海鮮嘅精華,個湯真係鮮甜到不得了,連啲排骨都好好味,啲肉唔會好老,但如果啲雞腳可以再煲淋多少少就更加正喇!總括黎講所有海鮮都好新鮮,仲有專人幫手蒸,唔會驚overcook咗影響口感同味道!雖然份量看似唔係話好多,但飲埋個湯就岩岩好,岩晒鍾意食海鮮嘅我,會再encore!

沙包蜆、鮑魚

海中蝦
雖然唔係好大隻,但好鮮甜!

元貝
元貝大粒厚肉,仲有粉絲墊底,吸收晒元貝嘅鮮味,正!

美國桶蠔
脹卜卜、好肥美!

薑蔥蒸魷魚 & 金銀蒜蒸勝瓜
魷魚爽口,仲有豆卜吸收咗魷魚嘅精華!
勝瓜好香蒜味,成功掩蓋咗勝瓜果黎泥味

手刴豬肉丸及黑魚丸
好彈牙、爽口,真係食得出係手刴!

2019-08-28 37 瀏覽
同朋友用OpenRice訂位,本有八五折,點知到埋單嗰陣一個類似老闆娘先至話佢同事唔記得講套餐冇擴,仲話其實OpenRice訂位嗰陣啲細節有講到套餐唔包,嘢飲唔包,最離譜係話海鮮都唔包!你間嘢食蒸海鮮,唔通特登入嚟蒸吓牛雞豬,蒸吓菜當一餐?啲餐牌完全冇寫套餐唔可以用優惠,最搞笑係佢仲要話因為嗰日啲同事忙唔記得同我地講!😂😂😂😂 嗰晚成間野數埋我哋最多得四五台,啲侍應仲勁得閒咁同我地睇新聞,自己走過嚟搭嗲講政治,我真係見唔到佢哋有幾咁唔得閒! 😅😅😅 幾個套餐俾人揀,但係又唔講唔用得優惠,擺明就係想啲人用正價食啦!同個類似事頭婆傾完之後,佢俾咗張好似$15定$50嘅小食優惠券我哋,前提係要食滿$3000先至可以用。難道覺得我哋仲會返嚟嗎?🤣🤣🤣🤣講返個套餐:黑松露蒸蛋普通蒸蛋,加好細pat嘅黑松露醬沙包蜆同海蝦唔記得影,有三隻沙包蜆同兩隻海蝦,個蜆都OK,不過有一隻係臭嘅,朋友嗰三隻就冇事。蝦就肉質麻麻,不過未去到霉嘅。冬蟲草大蓮鮑魚大連鮑之中呢個都係我同朋友食過前所未有咁難食, 有啲酸宿味,隻鮑魚質地又唔得,難食!蒜蓉蒸帶子呢個係成餐裏面最好嗰樣。雖然係有沙,但係因為有蒜蓉,所以個味黎

講返個套餐:

黑松露蒸蛋

普通蒸蛋,加好細pat嘅黑松露醬

冬蟲草大蓮鮑魚

蒜蓉蒸帶子

呢個係成餐裏面最好嗰樣。雖然係有沙,但係因為有蒜蓉,所以個味黎講已經係成晚最好嘅海鮮!其實去到呢個位我哋都已經放棄左呢一餐!

花蟹

第一張圖係第一隻蟹,我朋友食咗一啖就已經即刻叫我試吓仲食唔食得。啲肉霉到係睇到一pat pat,忍唔住叫人換返隻。第二隻好好多,起碼啲肉係一嚿嚿,細隻同冇乜肉就一定㗎啦,都係果句,已經放棄左。

冬瓜盅

有桶蠔,豬腩片,四寶丸,娃娃菜俾你打邊爐。桶蠔我同我朋友都係咬咗一啖就算,豬腩片唔好味,四寶丸我哋都只係食咗兩粒,之後食下啲瓜同菜就算數。

埋單每位大約$500 ,唔值得嚟仲要係難食,我哋兩個一啲都唔飽,所以之後轉場去食甜品🙈🙈

近年勁興食蒸氣火鍋 平日行過韓國街都係搵韓國野食 但今日男朋友竟然話唔想食韓國野 難得畀我搵到喱到樓上有間海鮮火鍋!可能因為呢度係樓上鋪 環境超寬敞 而且店員好熱情 一坐低就自動自覺行過黎 👍🏻👍🏻餐單方面呢度有好幾樣套餐可以簡 我地揀左既翡翠海中寶套餐勁抵食啊 有黑松露蒸蛋 鮑魚 帶子 蝦 貝殼類 仲有蟹! 店員先為我地鋪上勁厚肉嘅冬瓜同金華火腿做底 喱個搭配好好 咁清既湯底用來蒸完海鮮 一定超甜 店員為我地一層層擺上材料幫你計埋時 仲會分埋上碟 做食客嘅咩都唔使理坐低等食就得啦套餐有勁多野食雖然係套餐但係海鮮絕對係一啲都唔細份 而且勁新鮮 就咁蒸完點豉油食都好好食 當然到歸功於店員控制火候細心 一秒都冇多冇少最精華嘅梗係蒸完海鮮之後啖湯啦 吸收左唔同海鮮嘅鮮味 冬瓜湯本身入面材料亦好多 煲起既色澤超清冇油浮起 蒸完海鮮仲有桶蠔 黑豚肉 四寶丸打邊爐 勁滿足吖 咁都只係398一位 超抵食成餐飯食完都要兩個鐘 慢慢蒸慢慢食 每樣野都係新鮮出爐 最啱就係成大班朋友食飯傾計啦

套餐有勁多野食

2019-07-14