2019-08-27 24 瀏覽
男朋友生日所以想帶他吃平時比較少吃的蒸海鮮。地方很闊落,而且很多卡位,卡位與卡位之間都有好好的間開,私穩度很好,坐得非常舒適。這次就試有蒸氣石鍋海鮮餐再加一個招牌黑松露蒸蛋。小前菜是我很喜歡的涼拌青瓜,和男朋友喜歡的炒花生。蒸蛋先送過來,基本上都有店員幫你處理,你只要繼續聊天等等就會有得吃。蒸完的黑松露超香的,與清清的蛋香味攪伴一起吃真是無敵的配搭。之後就是沙包蜆和蟲草花大連鮑魚。只能說時間計算是非常絕妙。沙包蜆滑到不得了, 蒸比恰的好處是鮮味更能留住。蟲草花爽爽的我自己本身都好喜歡食,鮑魚又爽口又彈牙,內臟還已經處理好,太貼心了。非常方便的計時器。海中蝦大大隻,肉質不錯。日本元貝,蒜蓉完全有帶了元貝的鮮味,粉絲也吸收了鮮味,好味!清蒸美國桶蠔,超大隻,時間又是剛則好,又滑又有濃郁蠔味。薑蔥蒸鮮魷,鮮魷又鮮甜又彈牙,沾少少醬油就已經非常美。豬肉丸和墨魚丸。記得墨魚丸頗鮮甜的。金銀蒜蒸勝瓜,意想不到的很甜,超好味。最後到我們選的鮮響螺竹絲雞湯底,因為沒有放任何味精,所為味道會比較淡,有一絲絲的海鮮甜味,加些鹽會更好。總結是海鮮確實不錯的,而且有店員會幫你,所以完全不用擔心。
男朋友生日所以想帶他吃平時比較少吃的蒸海鮮。

這次就試有蒸氣石鍋海鮮餐再加一個招牌黑松露蒸蛋。

小前菜是我很喜歡的涼拌青瓜,和男朋友喜歡的炒花生。

之後就是沙包蜆和蟲草花大連鮑魚。

非常方便的計時器。

海中蝦大大隻,肉質不錯。

清蒸美國桶蠔,超大隻,時間又是剛則好,又滑又有濃郁蠔味。

薑蔥蒸鮮魷,鮮魷又鮮甜又彈牙,沾少少醬油就已經非常美。

豬肉丸和墨魚丸。記得墨魚丸頗鮮甜的。

金銀蒜蒸勝瓜,意想不到的很甜,超好味。

總結是海鮮確實不錯的,而且有店員會幫你,所以完全不用擔心。
2019-08-25 102 瀏覽
朋友仔生日 又係聚會既時候 今日帶左佢黎尖沙咀天文台道食蒸氣火鍋因為這間「有蒸氣」係主打健康火鍋 友人就黎結婚 都唔敢同佢食得太肥 所以就帶佢黎e到 又滿足到佢食海鮮既慾望 但又唔會過份邪惡先選要粥底定湯底 因為我地主要都係想食下海鮮 所以點左粥底 不過佢既粥底都好多選擇 有南瓜🎃粟米 菜乾等等 最後選左粟米配排骨套餐方面就係$328加一 已經有好多海鮮食黑松露蒸蛋另外加錢叫嘅 蛋蒸得剛剛好超級滑,黑松露味深透口腔😍😍沙包蜆係冇任何沙 洗得好乾淨 唔係好大隻但係食得出好鮮 就咁食都有味竹串海中蝦每人2隻 有圖有真相 好新鮮 冇梅味 同埋好大隻大連鮑魚配上蟲草蒸 變相唔會腥 而且蒸既時間較得剛好 唔會un日本元貝好大粒!配上蒜蓉同埋粉絲 最住配搭😍😍美國桶蠔嘩這個好誇張 有冇試過用刀切蠔?真係大隻到成隻手掌✋🏻咁 重點 唔腥架 我食唔到生蠔架 這個真係超好食!手剁豬肉丸+墨魚丸每人各1粒 出面食唔到 個口感好好 比較實正 2款都係好足料蒸勝瓜+蒸鮮魷勝瓜我本身都唔鐘意食 不過佢用蒜蓉一齊蒸 又ok wor 而魷魚🦑向來都係我最愛 都係時間岩岩好~粟米排骨粥精華黎啦 吸收曬所有海鮮既水 再
套餐方面就係$328加一 已經有好多海鮮食
黑松露蒸蛋
另外加錢叫嘅 蛋蒸得剛剛好超級滑,黑松露味深透口腔😍😍
沙包蜆
超大筒蠔
手剁豬肉丸+墨魚丸
蒸勝瓜+蒸鮮魷
粟米排骨粥
精華黎啦 吸收曬所有海鮮既水 再加左芹菜得配料 落小小鹽同胡椒粉同調調味 一碗又健康又鮮甜既粥就誕生左啦
芋頭西米露
最尾重送上甜品 凍冰冰既西米露好滿足呀 同埋都係唔會好甜👍🏻👍🏻
平時食火鍋都係好濃味 同埋食完第2日都多數會喉嚨唔太舒服 這間主打健康 所以食物都唔會太濃 反而更加食到食物既鮮 重點食完都冇口乾👍🏻👍🏻
2019-08-24 12 瀏覽
適逢小妹生日,屋企人帶左我去食蒸氣火鍋🍲我之前未食過蒸氣火鍋,唔知道邊間好食,屋企人就帶左我嚟依間位於尖沙咀出名食蒸氣火鍋嘅餐廳。入到餐廳,員工都非常有禮貌👍🏻👍🏻👍🏻我見大部分食客都係跟set叫野食,不過我地咩都想試下食,所以冇跟set,選擇左單點野食。首先食既係黑松露蒸蛋,身為一個黑松露迷,任何有黑松露既食物我都會露出心心眼😍依個蒸蛋好好食,十分之滑,蒸蛋應該係用左上湯蒸,調味適中,配埋面上黑松露,簡直係perfect match🤤竹串海中蝦,大大隻,咬開有滿滿既蝦汁,不過不失。大連鮑魚鮑魚大大隻,店員蒸既時間岩岩好,食落去好鮮甜,上面放左滿滿既蟲草,非常滿足👍🏻👍🏻👍🏻因為媽咪話想食魚,問問店員有冇魚,點知真係有,店員都有向我地推介,服務態度好好👍🏻至於依個係咩魚我就唔記得左,不過真係非常之新鮮,肉質好嫩滑。🤤食左咁多海鮮,係要食返d菜中和下,原本以為菜應該只係普普通通咁放入去蒸,點知勝瓜上都放滿了滿滿既黑松露,成件事即刻高級曬😍到最後就係蒸氣火鍋既重點,就係最底既粥。依個南瓜滑雞吸滿曬海鮮既精華,鮮甜味美,係一個完美既句號🤤🤤🤤

竹串海中蝦,大大隻,咬開有滿滿既蝦汁,不過不失。

2019-08-24 18 瀏覽
心血來潮想食海鮮 跟住同朋友傾下傾下就決定去食蒸氣鍋 因為一嚟未食過蒸氣鍋 二來可以滿足埋食海鮮嘅願望😆尖沙咀應該比較多 而咁啱見到呢一間 食物種類都好多。叫套餐有分幾種套餐 有啲係淨係海鮮餐 有啲係海鮮牛肉餐 仲有阿拉斯加蟹嘅海鮮餐 咁就睇吓自己喜好同埋口味係咩啦. 另外呢 係有得揀湯底又或者可以揀粥底 所以就任君選擇自己睇返喜好再決定揀粥底定係湯底啦...首先空間感好好 都有私隱度 最好嘅就係有特別一個服務員去幫你慢慢放啲海鮮同埋野食落去蒸! 服務一流!首先第一樣嘅事試咗蒸蛋先 不過可能太肚餓嘅緣故同想快啲食 冇諗過蒸蛋呢6分鐘係過得咁漫長... 整出嚟嘅黑松露蛋係幾香幾滑..跟住之後就開始有海鮮啦 有鮑魚 有生蠔元貝魷魚等等等等..... 我個人建議呢就乜嘢醬都唔好掂住 梗係食咗原味先架啦! 食到海鮮嘅鮮味 試完之後先再慢慢點下其他醬 再食...海鮮係新鮮 食落口好有鮮味 另外好深刻嘅事完杯大到成隻手咁滯😂 配上蒜蓉同粉絲真係一流.食完海鮮 仲有個手打墨魚丸同埋牛丸 呢個真係不得了 應該係因為手打嘅緣故 好好食好彈牙好有口感!!!最後食完上面嘅海鮮 仲可以食番粥底... 真係完美

最後食完上面嘅海鮮 仲可以食番粥底... 真係完美!

總體來講 第一次食蒸氣鍋 好好既一個晚餐體驗 有專門一個服務員幫你 加咁新鮮嘅食材 去到最後仲有綠豆沙做甜品 真心冇得頂👍🏻
2019-08-24 30 瀏覽
最近工作很忙很累, 放工決定和同事去吃好東西, 慰勞一下自己, 吃好東西不用太破費, 三百幾元的海鮮, 已經有8道菜, 還有粥底/湯底, 很豐盛。沙包蜆和竹串海中蝦一起蒸, 所需的時間差不多, 這裡有店員服務代勞, 我們都不用自己計算時間, 可以做自己的事, 聊天, 等吃就是了。蜆隻雖然不大, 但新鮮, 而且有鮮汁, 不會乾, 而蝦是看得出來的爽彈, 像活蝦的感覺。日本元貝是和殼一同去蒸, 加上了粉絲和炸蒜, 滋味十足, 出來吃蒸海鮮, 就是要吃這種味道, 在家總是做不到這麼好吃的。勝瓜切到細細條, 很精緻, 同樣有生熟蒜, 平凡的瓜菜也變得好吃。然後的粥擁有所有海鮮的精華, 我們吃到很滋味, 最後還有紅豆沙, 吃完甜品, 感覺更完滿。

2019-08-23 13 瀏覽
同朋友飲完下午茶, 在尖沙咀區周圍逛,shopping 完已經係晚飯時間,但個肚仍未餓,行到去較僻靜的天文台道見到呢間有蒸氣火鍋,餐牌無乜肉,以海鮮為主,啱哂,決定入去試餐廳長方形面積,有幾間VIP 房,另有4,6,8人卡坐,樓底高,環境舒適 海鮮餐每位 328 湯底可以選擇粥或老火湯,最後揀了鮮響螺竹絲雞做湯底湯呈奶白色, 竹絲雞和響螺份量 唔多黑松露蒸蛋這款蒸蛋在面前做都是第一次, 服務員較好蒸焗時間, 夠鐘就會響,然後幫忙分配,全程招呼周到,不用自己做, 帝王式享受 。 黑松露味濃郁, 蛋滑溜,絕配沙包蜆, 竹串海中蝦海蝦大隻肉厚彈牙,蜆肉大而清甜大連鮑魚加添了蟲草花的香味, 更覺可口日本元貝好大隻, 鋪滿了金銀蒜粉絲, 元貝索盡蒜味,入口芳香,肉質爽甜薑蔥蒸鮮魷金銀蒜蒸勝瓜手剁豬肉丸墨魚丸唔算大粒, 但用手打特別膠口彈牙美國桶蠔略為遜色,蒸的時間 over 左,肉質變韌😂😂免費凍紅豆沙飯後食,清甜解暑, 總括而言都算抵食, 有專人招呼, 海產新鮮,環境舒服,可以介紹朋友去試

海鮮餐每位 328

湯底可以選擇粥或老火湯,最後揀了鮮響螺竹絲雞做湯底

湯呈奶白色, 竹絲雞和響螺份量 唔多

黑松露蒸蛋

。 黑松露味濃郁, 蛋滑溜,絕配

沙包蜆, 竹串海中蝦

海蝦大隻肉厚彈牙,蜆肉大而清甜

大連鮑魚

加添了蟲草花的香味, 更覺可口

日本元貝

薑蔥蒸鮮魷

金銀蒜蒸勝瓜

手剁豬肉丸墨魚丸

唔算大粒, 但用手打特別膠口彈牙

美國桶蠔

略為遜色,蒸的時間 over 左,肉質變韌😂😂

免費凍紅豆沙

2019-08-22 11 瀏覽
同媽媽食野,永遠要坐得舒服~ 蒸鍋興左好多年,但媽媽未食過,於是選左間好啲既餐廳帶佢試下。佢位置都隱蔽之餘離鬧市不遠,係酒窩附近。間餐廳好大,有房仔,我地兩個都比張好舒服好大既枱我地坐。點左蒸氣石鍋海鮮餐,粥底配南瓜加雞同黑松露蒸蛋。黑松露蒸蛋係必點,暫時係我人生食過最滑既蒸蛋,完全冇瑕疵。個蛋蒸到咁上下侍應會倒水放黑松露,好impressed。海鮮既部分,每樣都有侍應幫你處理,計時,夾比你,倒啲海鮮蒸出黎既水去下面個粥底,間唔中拌下個粥底。因為食過平既粥底蒸鍋,真係有對比有相害。(手忙腳亂,隻手好污糟咁計時,不斷睇每樣食物蒸幾耐,個粥又痴底lol)食材好新鮮!蝦肉彈牙,蜆無沙🥴鮑魚偏大隻,洗得好乾淨~貴妃蚌好鮮甜!加粉絲好好味,好多汁🤤🤤個蠔脹卜卜滑dudu。粥底蒸鍋個粥底係精華所在,南瓜軟綿,加少少芹菜葱花更有添口感同香氣,每人兩小碗👍🏻👍🏻呢到服務好好,坐得舒服,野食新鮮好味,食過一次就返唔到轉頭,以後都唔會食街市食堂個啲,質素差太多🥴🥴

點左蒸氣石鍋海鮮餐,粥底配南瓜加雞同黑松露蒸蛋。

食材好新鮮!蝦肉彈牙,蜆無沙🥴

鮑魚偏大隻,洗得好乾淨~

貴妃蚌好鮮甜!加粉絲好好味,好多汁🤤🤤

個蠔脹卜卜滑dudu。

2019-08-21 46 瀏覽
有蒸氣 海鮮石鍋專門店,故名思義就係食蒸海鮮~位於尖沙咀寶軒酒店既1樓,交通方便之餘又可以遠離喧鬧既街道,夠晒私隱!餐廳可以散叫但我同友人覺得叫餐抵食啲,所以叫左有蒸氣石鍋海鮮餐 另外依度仲有唔係好多地方有提供既象啤,推薦比唔中意好勁麥味但又想飲啤酒既朋友仔~係食海鮮之前,我地仲額外叫左黑松露蒸蛋,蒸蛋既時間剛剛好,十分滑!黑松露醬都好香,配埋食相當唔錯以上就係餐入面包既食品,用料新鮮,即使冇咩調味,淨係食海鮮既鮮味都足夠本人最愛就係沙包蜆,比起平時出面食既蜆大粒啲又鮮甜啲另外鮑魚都唔錯,韌度適中,唔會咬到口都酸埋!最後就當然要食埋吸收晒海鮮精華既粥底啦!另外老闆仲送左蕃薯糖水比我地食,雖然唔知係咪人人都有haha間唔中放肆下食番餐蒸海鮮先開心!

黑松露蒸蛋

本人最愛就係沙包蜆,比起平時出面食既蜆大粒啲又鮮甜啲

另外鮑魚都唔錯,韌度適中,唔會咬到口都酸埋!

最後就當然要食埋吸收晒海鮮精華既粥底啦!
間唔中放肆下食番餐蒸海鮮先開心!
2019-08-12
2019-08-19 37 瀏覽
朋友話想食蒸氣海鮮,所以就搵左呢間,一上到去環境都唔錯,店員就拎咗Menu俾我哋揀粥底,我哋揀咗菜乾豬骨粥底,等左一陣之後啲面就拎個裝有菜乾,生嘅排骨同埋米嘅鍋底過嚟,然之後就開開爐上邊就放野上去蒸,首先佢係兩個黑松露蒸蛋,因為過路有時間制嘅關係,所以交完時間之後我因為個爐有時間制嘅關係,所以我哋都可以知道仲有幾耐就有得食,時間到咗就會響,店員就會過嚟check一check,然之後就上碟俾我哋享用,一打開個蓋之後勁香黑松露味,店員確保熟咗之後就食得,當你食緊嘅同事店員就會開始整第二樣食物,就係我哋期待已久嘅龍蝦,其實基本上都唔需要自己親自操刀,店員會是不是過嚟幫忙,好好服務,好好照就係我哋期待已久嘅龍蝦,其實基本上都唔需要自己親自操刀,店員會是不是過嚟幫忙,好好服務,好好招待,一打開個蓋又係聞到好香龍蝦味,時間掌握得好好,龍蝦肉唔會太硬,口感不錯,亦都好新鮮,二人份量嘅話佢哋就會比一隻龍蝦斬開一半,再之後就係鮑魚,一啲都唔聲,又係好有口感,我哋亦都冇用過任何調味料,因為佢哋啲海鮮好新鮮,所以比較鮮甜唔需要任何調味,之後就係扇貝,扇貝佢哋落咗蒜蓉蒸,好香好香蒜蓉味,扇貝肉亦都大大隻,然後就係海蝦,二人份量的話就會有四隻,每人兩隻,都係一樣咁新鮮但係蝦始終都係用豉油調味會比較好食,然後就係蠔,咁樣蒸發本身我以為好腥,但食落去一啲都唔腥仲好好味添,海鮮都食完啦,之後就會係手打豬肉丸同墨魚丸,入口口感不錯好鬆軟,食得出真係親自手打,最後就係蔬菜,勝瓜,蒸出嚟之後亦都好鮮甜,勝瓜食完之後就可以食個粥底啦,個粥已經吸收左好多海鮮嘅鮮甜味再加上本身嘅排骨,特別好味,食咗咁多嘢嘅我亦都不期然食咗兩碗粥,因為真係好好味,值得推介。
2019-08-06
5 分鐘 (堂食)
2019-08-17 27 瀏覽
星期五食好啲,去咗一間好隱蔽嘅蒸海鮮!其實純粹因為我地唔識睇地圖,兜嚟兜去搵唔到。。。穿過諾士佛台上去其實好容易~我哋今晚點左呢個套餐,都幾豐富㗎!一開始先準備好冬瓜盅!之後就開始蒸蛋唔係普通蒸蛋啊,係黑松露蒸蛋!正正子係我哋食蒸蛋嘅時候,侍應就已經快手放咗海蝦同埋蜆入去蒸。海蝦真係好好食,味道鮮甜,爽口結實!蒸蟶子都好好味,免頭鋪左蒜蓉!鮑魚就唔係好大隻,但味道都唔錯㗎花蟹每位有半隻,蟹肉又鮮嫩又滑不過食蟹比較麻煩。。食完海鮮之後個冬瓜盅已經煮得差唔多。呢個時候就飲一碗湯先,之後再打邊爐。其實食完海鮮飲埋湯都已經幾飽跟住打邊爐仲有黑豚肉片同埋幾款丸!食到勁飽啊

我哋今晚點左呢個套餐,都幾豐富㗎!

一開始先準備好冬瓜盅!

之後就開始蒸蛋

唔係普通蒸蛋啊,係黑松露蒸蛋!正正子

係我哋食蒸蛋嘅時候,侍應就已經快手放咗海蝦同埋蜆入去蒸。

海蝦真係好好食,味道鮮甜,爽口結實!

蒸蟶子都好好味,免頭鋪左蒜蓉!

鮑魚就唔係好大隻,但味道都唔錯㗎

花蟹每位有半隻,蟹肉又鮮嫩又滑

不過食蟹比較麻煩。。

食完海鮮之後個冬瓜盅已經煮得差唔多。
呢個時候就飲一碗湯先,之後再打邊爐。
其實食完海鮮飲埋湯都已經幾飽

跟住打邊爐仲有黑豚肉片同埋幾款丸!食到勁飽啊
2019-08-16
  • 黑松露蒸蛋
  • 大連鮑魚
  • 竹串海中蝦
  • 花蟹
2019-08-16 1071 瀏覽
近年興起蒸氣海鮮,做法簡單最能食到其鮮味,網上找到家評價高的«有蒸氣»,在天文臺圍,地方不難找,夠靜私穩度高,適合怕喧鬧的朋友。以往食蒸氣海鮮都是粥底,見到這裡的翡翠海中寶套餐是冬瓜盅底,有新意。店員先把一大片冬瓜放在鍋底,再加入金華火腿,排骨,冬菇及高湯。先食蒸物,全程店員會調較時間火喉,我們坐定定便可大快朵頤。黑松露蒸蛋 - 蒸蛋夠滑,配黑松露醬充滿香氣。沙包蜆 - 大隻飽滿,入口鮮甜。海蝦 - 肉質彈牙。鮑魚 - 鋪滿蟲草花一併蒸,鮑魚鮮嫩,更覺清新兼養生。帶子 - 嫩滑的帶子,加了蒜蓉和粉絲蒸,很惹味。花蟹 - 既大隻又多肉,而且鮮味十足。食完蒸物,便可品嚐吸收了各種海鮮精華的冬瓜盅,味道清甜。之後還可用湯底打邊爐,有桶蠔,四寶丸,黑毛豬腩片等。一頓晚餐可嚐到蒸氣海鮮,冬瓜盅和火鍋,食材新鮮豐富,CP值高。

先食蒸物,全程店員會調較時間火喉,我們坐定定便可大快朵頤。

黑松露蒸蛋 -
蒸蛋夠滑,配黑松露醬充滿香氣。

沙包蜆 -
大隻飽滿,入口鮮甜。

海蝦 -
肉質彈牙。

鮑魚 -
鋪滿蟲草花一併蒸,鮑魚鮮嫩,更覺清新兼養生。

帶子 -
嫩滑的帶子,加了蒜蓉和粉絲蒸,很惹味。

花蟹 -
既大隻又多肉,而且鮮味十足。

食完蒸物,便可品嚐吸收了各種海鮮精華的冬瓜盅,味道清甜。

之後還可用湯底打邊爐,有桶蠔,四寶丸,黑毛豬腩片等。

2019-08-15 30 瀏覽
今日接男朋友放工,見佢辛苦左成日,緊係要帶佢食餐好架啦,所以去左食蒸海鮮。我地叫左有蒸氣石鍋海鮮餐,有好多吾同款既海鮮。前菜有醃青瓜同花生,正呀!首先,有黑松露蒸蛋,啲蛋蒸得好滑,配埋黑松露,香味出哂嚟,好好食!之後,有蒸蜆同鮑魚,好鮮甜,鮑魚大大隻,肉質好厚,配埋蟲草花係上面,好滋陰。扇貝又大大隻,好香蒜味,好甜。啲蝦好彈牙,好爽口!清蒸美國桶蠔,我都未試過蒸蠔食,原來可以咁鮮甜,肉質又可口。呢2粒係手打墨魚丸同豬肉丸,特別彈牙,爽口,同出面食到既好吾同。蒸鮮魷,好彈牙,配埋自己撈既醬汁就岩岩好,好好食。蒸絲瓜,好鮮甜。最後,蒸完海鮮既精華會落哂去煮呢一鍋粥,係乾瑤柱做配料,特別清甜。重有木瓜雪耳糖水食,好滋潤。
我地叫左有蒸氣石鍋海鮮餐,有好多吾同款既海鮮。
前菜有醃青瓜同花生,正呀!
扇貝又大大隻,好香蒜味,好甜。
啲蝦好彈牙,好爽口!
蒸鮮魷,好彈牙,配埋自己撈既醬汁就岩岩好,好好食。
蒸絲瓜,好鮮甜。
重有木瓜雪耳糖水食,好滋潤。
2019-08-12 24 瀏覽
同媽媽行開尖沙咀,佢想食海鮮,就搵左呢間試下。估唔到都ok, 原汁原味,最緊要夠新鮮一入去就見老闆同好多人既合照,好多明星。啲picture都好吸引入面啲裝飾仲好正一開始有醒胃小菜我地點左個套餐,一開始有黑松露蒸蛋。呢到蒸野會有專人幫你,唔洗自己郁手,正蒸緊,個蛋好滑,控制得好好之後就係蜆同蟲草花鮑魚。 真係好新鮮,超級甜,而且無沙,個鮑魚都幫你meet左內臟,非常體貼粉絲帶子! 我至愛,超鮮甜,啲粉絲索哂啲汁,好想再encore蠔,本人麻麻地蠔,但媽媽話好新鮮手打豬肉丸同墨魚丸。好彈牙,唔係出而急凍果啲,係食到有墨魚粒係入面仲有個蝦,不過無影相,都係好新鮮,好易mok殼。最後仲有尤魚同豆卜同絲瓜,絲瓜好甜,尤魚彈牙,豆卜無咩特別最後係個精華,可以簡粥底or湯底,因為驚太飽,所以簡左烏雞湯底,好足料,飲完無口乾果啲,唔錯下次試下粥底先
一入去就見老闆同好多人既合照,好多明星。

啲picture都好吸引

入面啲裝飾仲好正

一開始有醒胃小菜

蒸緊,個蛋好滑,控制得好好

蠔,本人麻麻地蠔,但媽媽話好新鮮

仲有個蝦,不過無影相,都係好新鮮,好易mok殼。

最後仲有尤魚同豆卜同絲瓜,絲瓜好甜,尤魚彈牙,豆卜無咩特別

下次試下粥底先

2019-08-10 632 瀏覽
今日同男朋友去咗諾士佛台飲嘢happy Hour🙆🏻🙆🏻 完左肚餓想食打邊爐😁😁就搵到呢間蒸氣火鍋😏😏未試過蒸氣火鍋嘅我梗係要去試吓啦😎😎😎其實佢地址都幾近諾士佛台,行到最尾就到👍🏻👍🏻地點唔算難搵👍🏻👍🏻上到去位置都幾闊落,幾好坐,每個卡位都有一個電視可以睇😍仲夠曬有私穩!😍今次叫咗呢個翡翠海中寶套餐,就係有好多正嘅海鮮,最後仲有冬瓜盅,同埋少少火鍋料可以食🙆🏻🙆🏻首先工作人員將湯底同埋半隻冬瓜,再加埋少少金華火腿粒,肉粒,鴨腎,豬潤,等等放入鍋入面,然後上面放上蒸架,等到湯滾起,就逐樣海鮮放上蒸架上面蒸熟😍😍所以整出嚟嘅海鮮唔會淡茂茂,都係因為冇乜調味料嘅關係,所以新鮮嘅海鮮係好重要✊🏻✊🏻黑松露蒸蛋,咁樣整出嚟嘅蛋意想不到地咁滑😋😋放埋黑松露,呢個配搭簡直就係天堂😎🤤🤤沙包蜆,分量夠晒大🤤🤤每人有兩隻🤤好鮮甜🤤海中蝦,每人有兩隻夠晒大隻,蝦肉咬落爽口彈牙,係新鮮蝦先做得到👍🏻👍🏻花蟹,個人覺得一般般,不過勝在夠多蟹膏👍🏻👍🏻大連鮑魚,每人一隻,大大隻🤤🤤日本元貝,又係好大隻😍😍上面仲有蒜蓉同埋粉絲😍😍食完蒸嘅海鮮就開始打邊爐啦🙆🏻🙆🏻美國桶蠔西班牙黑毛豬腩片, 呢個切得好厚身咬落

沙包蜆,分量夠晒大🤤🤤每人有兩隻🤤好鮮甜🤤

花蟹,個人覺得一般般,不過勝在夠多蟹膏👍🏻👍🏻
大連鮑魚,每人一隻,大大隻🤤🤤

日本元貝,又係好大隻😍😍上面仲有蒜蓉同埋粉絲😍😍

食完蒸嘅海鮮就開始打邊爐啦🙆🏻🙆🏻

美國桶蠔

西班牙黑毛豬腩片, 呢個切得好厚身咬落好有口感好有豬味😎😎😎
手打四寶丸,中規中矩
總括而言講呢間絕對抵食👍🏻👍🏻
2019-08-07
5 分鐘 (堂食)
2019-08-09 24 瀏覽
之前見過有啲餐廳有蒸氣火鍋,想食好耐,今日終於同朋友去食。我地去左尖沙咀食海鮮蒸氣火鍋。我地選擇左右邊既有蒸氣石鍋牛肉海鮮餐,鍋可以揀粥底或者係湯底。我地選擇左黃豆鮮腐竹雞鍋,鍋上面會放上蒸架,當個鍋煮緊既時候,上面會同時蒸海鮮,侍應會幫手蒸,當蒸哂所有既餸之後,就可以食鍋入面既粥架啦!呢啲係免費既前菜。花界好新鮮。呢個清蒸花蟹入面有滿滿既蟹膏,而且蟹肉好鮮甜。呢個係馬友,肉質嫩滑。仲有手剁豬肉丸同埋墨魚丸。大大隻既大連鮑魚。日本元貝,好鮮甜。安格斯牛小排,食肉獸至愛菜心苗就咁蒸都好好味。最後,就係食呢個吸引哂啲精華既粥底火鍋。
呢啲係免費既前菜。
花界好新鮮。
呢個清蒸花蟹入面有滿滿既蟹膏,而且蟹肉好鮮甜。
呢個係馬友,肉質嫩滑。
仲有手剁豬肉丸同埋墨魚丸。
大大隻既大連鮑魚。
日本元貝,好鮮甜。
安格斯牛小排,食肉獸至愛
菜心苗就咁蒸都好好味。
最後,就係食呢個吸引哂啲精華既粥底火鍋
  • 黑松露蒸蛋
  • 日本元貝