2018-01-15 731 瀏覽
㨂左係lee 度食Merry Christmas 午餐前一日係OpenRice度訂咗位餐廳好好人打俾我地問我地會唔會到因為今日Christmas太多人出去食野日式christmas lundy set !!! 一到見到d deco 就開心矖簡單又清新既感覺叫左個白玉蘭花茶甘甘地都幾特別入面有好多茉利花蕾日式野所有擺設都係好細緻好好味既厚燒玉子即叫即蒸d 玉子厚身又唔乾身香濃既旦味好出現色加$ 叫左個豆腐雪糕超好味又香又滑😃😃😃
㨂左係lee 度食Merry Christmas 午餐
前一日係OpenRice度訂咗位

餐廳好好人打俾我地問我地會唔會到
因為今日Christmas太多人出去食野

日式christmas lundy set !!!

一到見到d deco 就開心矖

超好味
又香又滑😃😃😃
2017-12-23
2018-01-02 790 瀏覽
元旦日,我和海外朋友午餐小聚。見此點幾精致,朋友又食得清淡,便試試。興致勃勃,一行五人,由於我朋友最喜歡旦卷,但女侍應話廚師今日無返! 無旦卷!之後聽到隔離幾枱都想要旦卷!當然又係無啦!之係,炸雞,紫薯片正常,份量細。點知,後來上的飯團仲細!真的啱細胃口人士囉!怪不得全店得一位因男士!跟本無可能飽!最後到甜品,又百無!只得Brownie!想點呀? 點做生意架?真的又貴!又唔夠食!仲要百無!唔會再有下次囉!

興致勃勃,一行五人,由於我朋友最喜歡旦卷,但女侍應廚師今日無返! 無旦卷!之後聽到隔離幾枱都想要旦卷!當然又係無啦!

之係,炸雞,紫薯片正常,份量細。
點知,後來上的飯團仲細!真的啱細胃口人士囉!

怪不得全店得一位因男士!跟本無可能飽!

最後到甜品,又百無!只得Brownie!
想點呀? 點做生意架?

真的又貴!又唔夠食!仲要百無!
唔會再有下次囉!
2018-01-01
2017-12-31 547 瀏覽
花茶幾好飲,呢個價錢,食物質素就普通😑服務態度尚算可以,只不過成日催交台。訂台前冇講過1.5 hr 用餐時間,一到左就係催,過左小小就叫我地先賣單,其實個場唔Full,點解要催呢!?係呢個位衰左,其他都OK. 我地明明訂左7位,餐廳亦放左7張椅子,好奇怪個侍應淨係交低6套餐具,自己傳。我地share 食,又唔放低公快或者比飯叉來都好,可能新來冇經驗........間餐廳有賣乾花,灰灰黑黑咁,有些乾花已經有小小霉左,建議定期換一下佢
花茶幾好飲
,呢個價錢,食物質素就普通😑
2017-12-31
2017-12-23 889 瀏覽
第一次來這間店,在來之前什至沒有發現這間店的存在,這間店的位置...實在是有點難找,而且單看外表,沒想到是有「飯」吃的食堂。花料理,也是第一次嘗,看著MENU有很多很多想試的,因為全部都有花元素,彷彿連炸雞扒都變得特別起來。4人同行的關係,也試了不少款式。頭盤叫了個沙律,有些雞肉,牛油果和幾片花的,味道清新很開胃最最最喜愛的菜式就是這個桂花糖炸雞了,,甜甜的桂花糖完全包裹著炸雞的同時,炸雞還是脆的呢!!!桂花糖那個甜味也叫女孩子深深愛上,推介!!!花天婦羅烏冬有一朵菊花天婦羅,其他的都不是花了,我本以為會有好幾種花呢,花天婦羅沒什麼特別味道,只是過癮而已,不過烏冬也很彈很好吃!還點了一個鰻魚飯沒有腥味,味道也很好。有點很喜歡這間店的是,每款食物看起來也很精緻,感受到煮食的人的用心,這點真的很喜歡。不過有個缺點,是份量很小啊!女孩子也覺得不夠吃呢!花茶也有特別的配搭,不過我忘了有什麼材料,只記得有香茅加一些花的,大家去的時候可以看看花茶的選擇啊!
而且單看外表,沒想到是有「飯」吃的食堂。

花料理,也是第一次嘗,
看著MENU有很多很多想試的,
因為全部都有花元素,
彷彿連炸雞扒都變得特別起來。

4人同行的關係,也試了不少款式。
蛋黃沙律
頭盤叫了個沙律,
有些雞肉,牛油果和幾片花的,
味道清新很開胃

桂花糖炸雞

最最最喜愛的菜式就是這個桂花糖炸雞了,,
甜甜的桂花糖完全包裹著炸雞的同時,
炸雞還是脆的呢!!!
桂花糖那個甜味也叫女孩子深深愛上,推介!!!
花天婦羅配烏冬

花天婦羅烏冬
有一朵菊花天婦羅,其他的都不是花了,
我本以為會有好幾種花呢,
花天婦羅沒什麼特別味道,
只是過癮而已,不過烏冬也很彈很好吃!
燒鰻魚飯
還點了一個鰻魚飯
沒有腥味,味道也很好。

有點很喜歡這間店的是,
每款食物看起來也很精緻,
感受到煮食的人的用心,這點真的很喜歡。

不過有個缺點,是份量很小啊!
女孩子也覺得不夠吃呢!
花茶
花茶也有特別的配搭,
不過我忘了有什麼材料,
只記得有香茅加一些花的,
大家去的時候可以看看花茶的選擇啊!
2017-08-27
蛋黃沙律
桂花糖炸雞
花天婦羅配烏冬
燒鰻魚飯
花茶
一直在ig上看到這個日式all day breakfast,然後看人家在尖沙咀又幻想人家在某幢商廈,所以一發現是在K11的小舖內那刻有點輕微OS。店面有點小。食物主打加入食用花這gimmick,也不太便宜。可是在那些以花入饌的咸食,我真的不太吃到花味。All Day Breakfast在相機拍完後也就這樣了,中規中矩,是你能想像到的味道。環境也不錯的,很舒服,但要是你問我會不會再來,我又不會。
2017-11-21 959 瀏覽
I went there for lunch time, and ordered lunch set. The food is quite authentic Japanese food, just need to wait like forever!! It takes very very long time to come after ordering! I thought they forgot the order, but next table also the same situation. Table to table are quite tight, not much space. I would say, if you are patient enough, can go and try.
2017-11-05 1436 瀏覽
Date: 3Nov訂了檯也早到了,不過客人太多,我們早到了也只能等到夠鐘。(這是我們吃到他們差不多收工的時候影的~)店內空間不大,但環境舒適。menu中的選擇也不少,我們點了秋天限定(?!)的朝食,再單點了其他的share。↑這個就是All Day Breakfast 了(笑)~原本以為三文魚飯團只是白飯團中間有一點三文魚肉,但三文魚鬆是混合在飯中,每一口都吃到三文魚了!玉子燒有甜味但不至於太甜,只是略嫌味噌太單調,如果有多一點調味的魚湯味道(?!)就好了。燒秋刀魚的份量不多,也吃不出有特別的調味。反而哈蜜瓜很甜!↑桂花糖炸雞份量比較少,加了檸檬汁中和了甜味會比較好(不然真的只有甜味)。雞肉炸得還好,不算太「鞋」,但每件都有點脂肪連住,吃起來感覺有點肥膩(也許是因為個人不喜歡吃雞的脂肪)↑「三堇玉立」做得很精緻!是湯和麵做的啫喱,吃下不消3秒啫喱就會溶掉,湯原本的味道散發出來,和一起吃下的麵在嘴裏變回一口湯麵。就是份量真的太少,2個人分著吃真的只有每人一口~↑發酵茶很早之前就聽過了,但一直未有機會試。喝下去的第一口真的覺得很酸,而且是有氣的,感覺很有趣,不過很快就習慣了。我點的是紅菜
Date: 3Nov

訂了檯也早到了,不過客人太多,我們早到了也只能等到夠鐘。

(這是我們吃到他們差不多收工的時候影的~)

燒秋刀魚的份量不多,也吃不出有特別的調味。反而哈蜜瓜很甜!

↑發酵茶很早之前就聽過了,但一直未有機會試。喝下去的第一口真的覺得很酸,而且是有氣的,感覺很有趣,不過很快就習慣了。我點的是紅菜頭紅菜,紅菜頭味道很濃,很喜歡!朋友點的荔枝玫瑰紅茶也有溫柔的荔枝和玫瑰味道,不會有很假那種人造糖漿味!

整體來說味道只算中等(有些菜式是不錯的!),但勝在以花入饌夠特別,令我有點期待轉季之後的季節性menu!
2017-10-25 1245 瀏覽
朝花夕食,一個具有文藝氣色的名字。據聞呢間餐廳既佈置以花為主題,食物亦以花入饌。所以和友人決定去朝聖下。由於我和友人早餐仲未落格,所以淨係點左蟹肉沙律,厚燒玉子同一壺洛神花玫瑰花茶。蟹肉沙律上層撒上漂亮既小花瓣,個賣相相當靚,不過撈勻左個沙律後d小花瓣都睇唔到了,沙律醬比例調教得幾好,唔會太多太少,味道配合得剛好,只係蟹肉份量略為少左d。因為平時我都好鍾意食厚燒玉子,所以對於呢道料理都好期待。朝花夕食既玉子的確夠厚,可惜味道過甜,而且口感一般,唔夠滑。至於洛神花茶,可能我地泡既時間未夠耐,唔係好出味,感覺一般。整體黎講,食物水準一般,價錢偏貴。餐廳佈置係唔錯,不過枱與枱之間空間唔大,坐得有d迫,如果大家想扮下文青都可以黎下既~

2017-09-23
2017-10-20 1054 瀏覽
之前行街經過,見到呢間餐廳幾得意,門口擺放很多乾花,今日終於一試,午餐時間,人客完全唔多,幾枱而言,服務員態度可以,餐廳內環境好寧靜,我覺得食物就一般,沒出息 !門面餐牌餐牌餐牌餐牌餐牌餐牌鰻魚丼,$128 我覺得太貴了,沙律好食,湯唔夠熱,鰻魚飯無驚喜😔😔燒魚定食,不過不失櫻花梅子梳打 好飲洛神花 玫瑰茶:圖中蜜糖飲前加到杯內,味道可以,小小酸 帶玫瑰花味,一壺可以飲好多杯洋金菊紅茶 (幫助腸道消化)👍👍
門面
洋金菊  紅茶
洋金菊紅茶 (幫助腸道消化)👍👍
洛神花,玫瑰茶
2017-10-11 1004 瀏覽
吸引咗我哋嚟嘅原因當然係呢度嘅花花佈置啦,所以你唔難發現在座身邊嘅都係女孩子。飲品推介佢嘅樽裝茶,淨係個 packing 都吸引死人呀!我哋分別點咗『荔枝玫瑰紅茶(季節限定)』同『迷迭香綠茶』,朋友仔都大讚好好飲。店員介紹呢隻 cold brew tea 帶有活性乳酸菌,非常健康,所以你會發現樽上字句寫住 “1 bottle a day keeps your gut happy & flushes the bad guys away!”,我覺得幾搞笑。我自己就點咗杯『櫻花梅子梳打』,只因對櫻花情有獨鍾,味道方面都幾 refreshing。可能我哋今日都太俾心機工作,放工後需要大量補充返能量,所以我哋係叫咗一大堆食物架。另由於太肚餓嘅關係,有一半嘅食物都唔記得咗影相比大家參考。哈哈 XD『茉莉花梅紫蘇飯團』一碟得 2 件,不過份量都有番咁上下,當前菜還可以嘅。當然唔少得點樣特別推介嘅『桂花糖炸雞』同埋『洛神花醬吉列鹿兒島豚肉』啦!『桂花糖炸雞』好味道停唔到口,我唔小心自己食咗半碟。豚肉配襯嘅洛神花醬味道酸酸甜甜,配上炸物剛剛好,減輕咗肥膩嘅感覺。『厚燒玉子』都係唔少得嘅,1 碟 4 件又

『厚燒玉子』都係唔少得嘅,1 碟 4 件又俾我食咗 2 件。我見依家都興起玉子燒加唔同嘅配料,建議佢哋都可以一試加啲花嘅元素,令佢味道再提升。

另外『花之冷中華』用咗青瓜花、時令鮮花、中華冷麵製作,清清地嘅沙律幾好味。

仲有個『芒果大蝦生春卷,日式薯仔沙律』,配咗特調菠蘿茸千島醬。生春卷其實就係米紙卷,可能啲餸菜太大件太豐富,所以夾起時到跌晒出嚟,呢個幾得要點醬汁,否則真係好淡味。日式薯仔沙律都 OK,但感覺唔係好 match 個米紙卷囉。

另外都叫咗 1 份『稻庭烏冬』嚟陪襯下,有熱食或冷面嘅選擇,不過烏冬我都係鍾意食熱嘅。

總括黎講,食物質素都算唔錯,欣賞佢設計餐單嘅用心,差唔多每道菜都配合到『花』呢個主題,不過選擇嘅款式就相對比較少。另一注意事項係佢嘅營業時間比較短,9:30pm last order 然後 10:00pm 收舖,對於我呢啲夜鬼或成日 OT 嘅人嚟講就唔太啱啦!
2017-09-15
  • 桂花糖炸雞
  • 厚燒玉子
2017-10-05 767 瀏覽
桂花炸雞定食look good & yummy~餐廳環境清靜舒適~桂花味份量剛剛好~炸雞也沒有油膩感!像在享用japan restaurant的感覺^^食完整份也不會膩~ 欣賞
桂花炸雞定食look good & yummy
~
餐廳環境清靜舒適~
桂花味份量剛剛好~炸雞也沒有油膩感!
像在享用japan restaurant的感覺^^
食完整份也不會膩~ 欣賞

桂花炸雞定食
桂花炸雞定食
2017-10-02 664 瀏覽
食完lunch係尖沙咀行街買衫,買鞋,行到腳都軟,傾到口乾,想搵地方坐抵休息吓,飲吓野又唔想食野,但尖沙咀又嘈又多人,去左幾間連鎖coffee shop 都滿座,突然諗起呢間有花茶飲,即帶friend 去。叫左"白玉蘭.茉莉花"同"洛神花.玫瑰"。味覺黎講一種淡雅,一種濃郁。"白玉蘭.茉莉花"聞起黎香氣十足,飲落清新。而"洛神花.玫瑰"味同色都較濃。兩者加左蜜糖之後既層次都唔同左,味道會更為複雜同好飲。
2017-09-30
2017-09-28 599 瀏覽
吃下一道花料理,願香氣可以停留在心內。因為店名的文藝腔調,而讓我產生好奇才特意前來一試的。店的位置不好找,我在樓層裡轉了兩個圈,才終於找到這家店的門口。原來是在有很多不同小攤子的商店裡。閒日的下午茶時段,店內只有兩,三桌客人。店內空間不算很大,所以餐桌與餐桌之間挨得挺近的。幸好,這時候客人不多,能隔開坐,大家都擁有小小的空間。店裡佈置了很多乾花,配合暖和色的燈泡,溫馨恰意。點了當日的下午茶套餐,白蘭花烏冬配桂花糖炸雞,餐飲是薰衣草葉及百里香香草茶,價錢是$98 再加一。原本想著這樣的店子也只是吃它的氛圍而已,但這道炸雞卻是一個驚喜。炸得外脆內軟的炸雞裹上一層桂花糖,再擠點伴碟的檸檬,酸甜滋味,非常開胃,吃上三塊大大塊的炸雞也不覺得膩。白蘭花烏冬的湯底飄著真的白蘭花。充滿花香,但跟湯底的蔥花與鹽並不衝突,只更顯清淡。份量作為下午茶來說剛剛好。餐飲方面,說是香草茶卻更像是香草水。我不太懂香草茶,就只是當有香味的水在喝。XD據說有寧神的作用,對嗎?我喝完真的有點想睡。就這樣我又打發了一個下午
吃下一道花料理,願香氣可以停留在心內。

因為店名的文藝腔調,而讓我產生好奇才特意前來一試的。

閒日的下午茶時段,店內只有兩,三桌客人。
店內空間不算很大,所以餐桌與餐桌之間挨得挺近的。
幸好,這時候客人不多,能隔開坐,大家都擁有小小的空間。

店裡佈置了很多乾花,配合暖和色的燈泡,溫馨恰意。

份量作為下午茶來說剛剛好。

據說有寧神的作用,對嗎?我喝完真的有點想睡。

就這樣我又打發了一個下午

2017-09-28
2017-09-28 389 瀏覽
Having a nice dinner here. 1. The staff are very nice. They introduced the dishes patiently and in detail. They even recommended the food according to my dinning preference. 2. The food are yummy. Highly recommend 茶漬け (茶漬飯). The soup can be refilled! 3. Nice environment. I like the flower displayed on the table. So romantic.
Having a nice dinner here.
2017-09-27
2017-09-24 483 瀏覽
同一位美麗嘅朋友仔吃生日飯 梗係要搵間靚爆嘅地方先襯到❤️係開飯網 就搵到呢間 係尖沙咀K11 樓上。地點好 黎到又可周圍濕平先 岩晒U Li 靚女啦😆😆😅😅😅 入到去店員安排中間坐位。見佢地好忙 但係都好細心幫我地落單 加水 諸如此類食物賣相抵讚 的的適適 不過雞蛋都挑下骨頭先 個鯖魚上枱靚就靚 不過放係石春面 好難夾起 要花下小內勁不過好好味。食完正餐 岩岩好差少少就飽 個胃剛好有位食埋個靚蛋糕。店員好好人 放左手寫牌仔 加枝閃光candle。幾個女仔一路傾一路食 好在佢無趕我地還枱。多謝店員。呢餐係食到好高興。推!
食物賣相抵讚 的的適適
不過雞蛋都挑下骨頭先