2017-06-18 254 瀏覽
#雪雪茄大滿足 😋🈵 味道:🔴🔴🔴🔴🔴🔴⚪️⚪️⚪️⚪️👁‍🗨 環境:🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴⚪️💰CP值:🔴🔴🔴🔴🔴⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️🔙 番撻 : 🔴🔴🔴🔴⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️周末落雨無得去郊外, 唯有去個賞心悅目既小茶居歎杯茶 🍵太奈無行K11,原來增設左一個靚靚 green corner,「朝花夕拾」就係入面個角落 🤗先叫2款野飲:1)洛神花x玫瑰 $64 👉🏻 有淡淡玫瑰香氣, 但飲落好一般 ⋯👉🏻 太淡玫瑰味, 基乎飲唔出有洛神花👉🏻 無聊數下⋯ 只有5粒玫瑰+4枚洛神花 😳👉🏻 茶色好淺, 加第2壺時仲淺淺淺淺淺⋯ (似飲水🙈)2)熱桂花抹茶拿鐵 $68👉🏻 綠茶同桂花夾到呢 😛👉🏻 奶味偏重, 重到忘記左飲緊抹茶latte 😳飲左大半時, 見到隔離枱既厚燒玉子好靚仔咁 😝飽都忍唔住嗌左一份 😚3)厚燒玉子 🍳👉🏻 好香好滑好食 😋👉🏻 甜甜地岩我口味~ 嘻嘻 😚👉🏻 蛋味可以在濃身啲 ~👉🏻 呢次重點 💕
#雪雪茄大滿足 😋
🈵 味道:🔴🔴🔴🔴🔴🔴⚪️⚪️⚪️⚪️
👁‍🗨 環境:🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴⚪️
💰CP值:🔴🔴🔴🔴🔴⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
🔙 番撻 : 🔴🔴🔴🔴⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️

周末落雨無得去郊外,
唯有去個賞心悅目既小茶居歎杯茶 🍵
太奈無行K11,
原來增設左一個靚靚 green corner,
「朝花夕拾」就係入面個角落 🤗

先叫2款野飲:
1)洛神花x玫瑰 $64
👉🏻 有淡淡玫瑰香氣, 但飲落好一般 ⋯
👉🏻 太淡玫瑰味, 基乎飲唔出有洛神花
👉🏻 無聊數下⋯ 只有5粒玫瑰+4枚洛神花 😳
👉🏻 茶色好淺, 加第2壺時仲淺淺淺淺淺⋯
(似飲水🙈)
2)熱桂花抹茶拿鐵 $68
👉🏻 綠茶同桂花夾到呢 😛
👉🏻 奶味偏重, 重到忘記左飲緊抹茶latte 😳
洛神花x玫瑰

飽都忍唔住嗌左一份 😚
3)厚燒玉子 🍳
👉🏻 好香好滑好食 😋
👉🏻 甜甜地岩我口味~ 嘻嘻 😚
👉🏻 蛋味可以在濃身啲 ~
👉🏻 呢次重點 💕

2017-06-18
2017-06-17 259 瀏覽
難得放假,緊係陪下潮媽喇👸🏻 佢好耐之前行過話想試架喇,咁就帶佢黎試下~門口擺佐好多乾花,睇得出花佐好多心思裝修💐 每張枱中間有個試管放佐支花,好彩啲杯同碟都係細細個,唔係叫多幾樣野食都無位放😐 枱與枱之間實在太貼!可能都知空間少,所以櫈底有個籃仔放袋。🍵薰衣草奶茶普通薰衣草花茶加奶,無特別。🍴松葉蟹肉凱撒沙律面頭放佐幾朵可以食用既花🌸 作為點綴幾靚💕 凱撒汁份量岩岩好,沙律菜算新鮮,麵包粒好脆,好開胃👍🏼🍴厚燒玉子上菜個陣熱辣辣😍 鰹魚汁味濃,蛋漿香滑。雖然係心機菜,不過價錢偏貴🙁🍴鰻丼白飯粒粒分明,鰻魚啖啖肉,無骨碎,但鰻魚汁有啲過甜。

🍵薰衣草奶茶
薰衣草奶茶

普通薰衣草花茶加奶,無特別。

🍴松葉蟹肉凱撒沙律
松葉蟹腳凱撒沙律

🍴厚燒玉子

🍴鰻丼
鰻丼

白飯粒粒分明,鰻魚啖啖肉,無骨碎,但鰻魚汁有啲過甜。

2017-06-16
松葉蟹腳凱撒沙律
鰻丼
2017-06-09 328 瀏覽
位於K11既非連鎖店餐廳,一般都要有點GIMMICK先站得住腳。今次同朋友去食晚飯,覺得呢間餐廳雖然好多靚既裝飾,但食物質素真的一般。茶飲無乜特別,玄米茶收$58係有點貴,可能應該試試佢既特色飲品?而限量供應既櫻花水玄信餅同我既印象一樣,都係無乜味道啫喱,可能真係膚淺香港妹妹仔唔識欣賞啦。其實通常大家(包括小妹)對呢類靚靚文青餐廳既食物質素要求都會自動調節一點,但今次用膳後評分依然很差,原因係座得太迫,而且服務好普通。除非係平日食客較少時來,否則並不推介。

除非係平日食客較少時來,否則並不推介

2017-06-07 326 瀏覽
約咗好友係尖沙咀見面👩‍❤️‍👩,剛好又係食午餐嘅時段,都係找間無咁多人排隊嘅餐廳🤔聚一聚先。知道好友係愛花之人🌸🌺🌼🌷🌹🌻,一於去K11間乾花日本料理餐廳試一試☺️☺️☺️大約中午12:30左右去到,👧🏻門口店員問我地有否訂位?😅😅😅我地說:沒有。之後再問我地可否個半鐘左右交回枱?我地當然話無問題啦😉,另外一位店員👩🏻說:咁就比7號枱佢地啦。✌🏼✌🏼✌🏼入到去只有兩枱客人,店員安排好坐位之後,我地二話不說立即周圍📸📸📸,因為怕一陣午市時段多人,影唔到相🙊。快影之後當然要醫下肚啦,我地點咗1️⃣朝食 👍🏼👍🏼👍🏼個沙律有D細細條嘅白飯魚仔🐟咸咸地👌🏼、厚燒玉子👌🏼、茉莉花梅紫蘇飯團👌🏼、果物係西瓜🍉同菠蘿🍍😋😋😋2️⃣茗荷豚生姜燒定食🐷🍱個沙律係普通果D🥗、個麵豉湯有好多料洋蔥紅蘿蔔薯仔片👍🏼、豚肉有4大片有D黑椒粒個汁甜甜,伴飯不錯,但可惜D肉好韌😫😫😫3️⃣薄荷蜜桃梳打🍑👌🏼4️⃣冷泡上煎茶《櫻花入》👌🏼,有兩粒細櫻花,只有茶味🍵沒有櫻花味🌸傾下食下都差不多到2:00了,我地離開之前,其實店內都只不過只有3枱客人而已🤔,當初仲以為會Full Booking 😬😬😬

快影之後當然要醫下肚啦,我地點咗
1️⃣朝食 👍🏼👍🏼👍🏼
2️⃣茗荷豚生姜燒定食🐷🍱

3️⃣薄荷蜜桃梳打🍑👌🏼

2017-06-06 235 瀏覽
今天同朋友慶祝生日,諗住食tea, 揀了很久,終於被佢花的佈置所吸引,所以決定一試,草寫的鋪面名, 周圍放滿了各式各樣的花同花相關的物品,牆上掛滿一枝枝用試管盛載的玫瑰花,每枱都有一枝玫瑰花做裝飾,充滿花的感覺菜單設計簡單,亦是用草寫書寫菜單,用塘瓷小杯,風格走文青路線我地點左朝食、花天麵(溫)、冷泡上煎茶(櫻花入)、玫瑰花(熱)、蝶荳花x 斑蘭x 香茅同近期很出名的櫻花水信玄餅花天麵(溫):花天麵,即是三種花的天婦羅:菊花、桑菜同甜薯,再配上木魚味濃的幼麵炸得很脆,不過味淡,除了甜薯有少許甜味外,其他兩款真的什麼花味道也嚐唔到,只嚐到炸漿味朝食有7款食物:1.雞肉、薯仔、紅蘿蔔、枝豆、冬菇煮成的湯,好有關東煮feel2.茉莉花梅紫蘇飯團:花味唔強,梅酸酸的配上煙靭的飯團3. 厚燒玉子:厚滑,有甜蛋味4.漬物:竹筍5.小食6.果物:菠蘿同西瓜7.水菜白飯魚大葉沙律:蔬菜新鮮,不過配搭白飯魚後,不覺有什麼特別冷泡上煎茶(櫻花入):煎茶被大量冰沖淡曬玫瑰花(熱):配以蜜糖,濃濃玫瑰花味蝶荳花x 斑蘭x 香茅:相機飲先的茶,看著它由淺藍變深藍,再加上香茅的香味,再加蜜糖,味道更好近期很出名的

朝食有7款食物:
2.茉莉花梅紫蘇飯團:花味唔強,梅酸酸的配上煙靭的飯團

3. 厚燒玉子:厚滑,有甜蛋味

4.漬物:竹筍
5.小食
6.果物:菠蘿同西瓜

冷泡上煎茶(櫻花入):煎茶被大量冰沖淡曬

玫瑰花(熱):配以蜜糖,濃濃玫瑰花味

近期很出名的櫻花水信玄餅:又是相機食先
做得太精細啦!美得不想食
不過如果不加黑糖漿食,真是無味的

後記,侍應生認真有禮,不過廚房出菜慢,所以多少少時間/唔急才好去囉!
2017-06-02 433 瀏覽
好適合女性嘅地方,客人大多女仔或同男友,所有報置係花做主題,好有日本定台灣嘅茶室feel,環境都可以。今次order咗小甜點,同叫咗幾杯茶飲吓傾吓計,星期六下午五點來到都唔需要等位,直接有枱。枱面有一束細細的乾花,好得意,木枱感覺好warm。叫咗一壺茶可夠2個人飲,飲完仲可以幫我地加熱水,亦唔會太淡👍🏻👍🏻仲有嗰靚靚花花甜點,其實味道麻麻地,可能唔夠甜,但真係可以食到花,賣相好晶瑩剔透一百分

朝食朝食aka All Day Breakfast:份量十足!兩舊飯團食到好飽不過壽司飯粒粒分明,味道適中!上面既Jasmine Plum 都幾酸厚燒玉子:好綿關東煮:一般 水果:大大舊 少甜厚燒玉子卷配飯同朝食個玉子一樣,綿身呢個有4舊桂花糖炸雞配飯講返先~呢度兩份份量黎既~味道方面:好驚喜!!炸雞甜甜地,非常開胃,又不會有又咸又甜既感覺!!推介!!!後記:餐牌用手寫字體較難睇環境方面:充滿乾花裝飾🌾門口仲有乾花產品賣添🌾好有文青既感覺

厚燒玉子:好綿

關東煮:一般
水果:大大舊 少甜

厚燒玉子卷配飯

同朝食個玉子一樣,綿身

呢個有4舊

桂花糖炸雞配飯
講返先~呢度兩份份量黎既~
味道方面:好驚喜!!
炸雞甜甜地,非常開胃,又不會有又咸又甜既感覺!!推介!!!

後記:餐牌用手寫字體較難睇

環境方面:充滿乾花裝飾🌾門口仲有乾花產品賣添🌾

好有文青既感覺

2017-05-13
  • 桂花糖炸雞
2017-05-27 457 瀏覽
一向對於花系餐廳沒什麼抵抗力,最近聽朋友說尖沙咀K11的『朝花夕拾』裝潢很美,於是決定去試試!「松葉蟹肉凱撒沙律」的賣相十分色彩繽紛,食材方面除了蟹肉,還有花瓣、芝士粉、車厘茄、麵包糠、生菜等,食起來口感層次相當豐富,味道亦很清新,是很不錯的開胃前菜呢!「朝食」是日本版的全日早餐,由各種小菜色組成,包括茉莉花梅紫蘇飯團、厚燒玉子、胡瓜若布、關東煮、漬物和水果,整體上不錯,本人覺得茉莉花梅紫蘇飯團最好吃,其他則沒太大驚喜。如果有選擇困難症的話就最好,可以一次過試不同菜色。「蕎麥麵」是頗細的一碗,沒有任何配菜,麵質和湯底都正正常常,以$48來說實在蠻貴。「豚肉生薑燒」的份量比想像中少,只有3片豚肉就已經要$76 (另加$12配白飯)!就算是女生也不會吃得飽……不過味道是不錯,豚肉肉質嫩,醬汁味道香濃,如果生薑味再重一點就更好了。酸酸的「洛神玫瑰花茶」有淡淡的洛神花味和玫瑰花香,想要甜一點的話可以加點蜜糖,令味道更有層次。一整壺的份量,二人share就剛剛好。「桂花抹茶拿鐵」每一口都有粒粒桂花作點綴,不過抹茶味不濃,奶味較重,比起日式抹茶其實比較像台式的,個人是比較喜歡甘甘的濃茶味,所以有點

松葉蟹肉凱撒沙律
朝食 (All-Day Breakfast)

蕎麥麵
豚肉生薑燒 配 白飯

洛神玫瑰花茶

桂花抹茶拿鐵
「桂花抹茶拿鐵」每一口都有粒粒桂花作點綴,不過抹茶味不濃,奶味較重,比起日式抹茶其實比較像台式的,個人是比較喜歡甘甘的濃茶味,所以有點失望。

櫻花梅子梳打
拍照看不到效果,「櫻花梅子梳打」其實是呈淡淡的粉紅色,令人少女心爆發~味道方面,櫻花梅子並不明顯,就算把梅子弄爛也只有少計酸甜味,梳打味最為突出。

老實說,單以食物來說其實沒什麼驚喜,只能說中規中矩,而且價錢偏貴,不過如果是花花控的話也很值得來指照打卡,花系裝潢和食物的確蠻美的呢~

By alvahana
2017-05-11
松葉蟹肉凱撒沙律
洛神玫瑰花茶
  • 朝食(All-DayBreakfast)
2017-05-26 609 瀏覽
K11內開了很多新餐廳,其中一店名字叫朝花夕拾,很有詩意啊!近門口位置會有乾鮮花束售賣!但餐廳以乾花為佈置,環境舒適。但地方不太闊落,空間感不足!餐廳不會有咖啡,會有花草茶及手工奶茶!這裏的侍應很讚,每有查詢都細心解答又有禮!桂花抹茶拿鐵$68桂花味較淡,但整體不錯!蒲燒鰻魚$148鰻魚很肥美,醬汁是自家製的,不會過咸。厚燒玉子卷$70有四大件,即叫即造,熱燙燙很好吃!和朋友小休一會,這處亦是不錯的選擇!

近門口位置會有乾鮮花束售賣!

但餐廳以乾花為佈置,環境舒適。

但地方不太闊落,空間感不足!

餐廳不會有咖啡,會有花草茶及手工奶茶!
這裏的侍應很讚,每有查詢都細心解答又有禮!

桂花抹茶拿鐵$68
桂花味較淡,但整體不錯!

蒲燒鰻魚$148

鰻魚很肥美,醬汁是自家製的,不會過咸。

厚燒玉子卷$70
有四大件,即叫即造,熱燙燙很好吃!

和朋友小休一會,這處亦是不錯的選擇!
2017-05-19 609 瀏覽
Lunch time 來到一個充滿乾花的世界,每張枱擺放鮮花, 柔和燈光令人感覺舒服浪漫~ 日式all day breakfast : 明顯比一般西式all day 健康!喜歡清淡的朋友會喜歡!燒雞定食: 等了差不多20分鐘才有...🙈雞肉滑還有淡淡的七味粉的辣味!不錯鰻魚定食:不錯, 份量剛好水玄餅: 晶瑩剔透很漂亮!但這麼小的日式甜品賣很貴呢Ps: 可以改善上菜的時間..all day 很快便上了..但燒雞卻要等很久... 要等的那一位很可憐呢🙈

鰻魚定食:不錯, 份量剛好

水玄餅: 晶瑩剔透很漂亮!但這麼小的日式甜品賣很貴呢

2017-05-19
午餐
2017-05-11 1078 瀏覽
桂花糖炸雞($78)講真食之前真係對佢地既食物唔抱太大期望,畢竟文青cafe/餐廳從來都唔係以食物質素行先🤔,點知佢地啲野食又出奇地唔錯喎!炸雞新鮮熱辣,唔會炸得好乾,外層有少少桂花糖既甜,配埋白飯岩岩好!不過份量偏細份,唔夠食不妨叫多個玉子燒($70),即叫即整有四大件,件件都彈下彈下咁好治癒😌。鰻魚飯有大大條鰻魚,白飯煮得唔錯非常彈牙,配埋少少鰻魚汁食,夠晒日本風味。最後加多一份花嘅甜品就滿足晒啦。
桂花糖炸雞($78)

3K
2017-05-06 1040 瀏覽
店內洋溢著文青氣息,有粗糙不經意的一面,也有溫暖舒適的一面,講的都是裝潢給與我的感受。氣氛帶有濃厚田園感。晚飯過後話題訴之不盡,唯有再找地方再續末了話。剛好找到這間,人流不多,可靜靜地聊天。櫻花水信玄餅近年潮興的日式甜點。賣相誘人,難怪fb, IG每曰打咭者眾。我都是其中一人。味道清淡,比起一般啫喱較為清新不甜腻,內裡食用櫻花其實冇味,只是觀感上取勝。薰衣草奶茶薰衣草味過於強,另奶茶有點失色。奶茶並不滑溜,茶香味不足,有點失望。

櫻花水信玄餅
薰衣草奶茶
2017-04-29
$100 (宵夜)
2017-05-03 814 瀏覽
復活節假期完結前和好姐妹去試試這Cafe 與花有約。 餐廳的裝潢以乾花為主題,帶點文青風; 雖然地方不大,但環境舒服,我們去那天桌子上還放了新鮮的櫻花作裝飾,巧靚!兩個人點了櫻花水玄信餅配黑糖漿、下午茶set (百花滿園+烏冬) 、花茶!水玄餅味道帶點酸,中間的櫻花很大朵,影相👍🏻👍🏻最特別的是百花滿園(花花天婦羅)。店員介紹說,每次廚師都會選用不同的花材作天婦羅!大大朵菊花用天婦羅的方法製作,很好味!😋此外,店員的服務很好,會用心同你解釋menu!A nice dinning experience.
復活節假期完結前和好姐妹去試試這Cafe

與花有約。

水玄餅味道帶點酸,中間的櫻花很大朵,影相👍🏻👍🏻

2017-04-17
5 分鐘 (堂食)
  • 百花滿園
2017-04-28 923 瀏覽
Friends want a wonderful lunch At the busiest business day Today Tst reasoned price full of dried flowers 🌺 and grass luxuries 64$Grasses flowers ☕️ tea pot 115$plus tenDaily lunch set A big bowl of nice fat white rice 🍚 Really Japanese black pig ginger fried porky slices 3 big pieces Quite big Taste good 😊 grilled chicken breast And fish Autumn knife Japanese fish 🐟 of the season But is fish smelling friend like that She said she can take it
At the busiest business day
Today
Tst
reasoned price
luxuries 64$
Grasses flowers ☕️ tea pot
Black  cutlet  pork  chops  Japanese  style
115$plus ten
friend like that
She said she can take it
2017-04-28
2017-04-16 1913 瀏覽
eating flowers used to my sister 's hobby Not mine But today is Easter Sunday When I arrived this K11Tired Only want to sit a little while This flowery cafe The only restaurant that has a table here No lunch But afternoon tea set Seems worthy A hot pot of plant 🌱 tea ☕️ fried chicken meat with "sweet olive flowers sugar "3 pieces of meat tiny bowl of udon 🍜 Dried 'white Jade Orchid tree 🌲 flowers 🌺 'And really hot soup tea herbs 🌿 is big Together with pure honey Instead of sugar sugar of of
Not mine
But afternoon tea set
Seems worthy
A hot pot of plant 🌱 tea ☕️
fried chicken meat with
"sweet olive flowers sugar "
3 pieces of meat
tiny bowl of udon 🍜
And really hot soup
tea herbs 🌿 is big
Together with pure honey
Instead of sugar
sugar of of
Beautiful  Japanese  flowers  cafe
2017-04-16
5 分鐘 (堂食)
  • Fried  chicken  and  herbs  tea  afternoon  set  98$