2023-09-24 450 瀏覽
第二次到訪呢間韓國餐廳|第一次係慶祝生日🎂兩次都有食醬油蟹🦀🦀🦀都真係香港數一數二算係好食的🦀🥰😛配埋飯都幾飽!叫左個二人餐韓燒👅佢會有專人幫你燒肉同埋整個蟹!一定要打電話book位,因為佢咩時候都好多人食😲老闆係韓國人識少少中文 ,佢堅持book位同埋大枱都係佢自己做😂職員都算幾好。有唔少東南亞嘅職員@@叫咗個蘆薈汁都好好飲!前菜有6款 都好好食的!想refill😂😂但要留肚食燒肉!值得一試
第二次到訪呢間韓國餐廳|
第一次係慶祝生日🎂
兩次都有食醬油蟹🦀🦀🦀
都真係香港數一數二算係好食的🦀🥰😛
配埋飯都幾飽!
叫左個二人餐韓燒👅
佢會有專人幫你燒肉同埋整個蟹!
一定要打電話book位,因為佢咩時候都好多人食😲
叫咗個蘆薈汁都好好飲!
前菜有6款 都好好食的!想refill😂😂但要留肚食燒肉!
值得一試
2023-09-21 398 瀏覽
朋友一行在尖沙嘴聚會,因最喜歡本家的涼麵和烤肉,便又來了這裡。一如既往,服務員周到熱心,開餐就上了各式各樣的小菜,我們一邊品嚐,她一邊幫我們烤肉。這裡的涼拌麵是我的最愛,每次必點。一大碗吃得好滿足!這家應是我最愛的韓國烤肉店啦

這家應是我最愛的韓國烤肉店啦
2023-09-19 458 瀏覽
之前已經聽過好多人推介呢間嘅醬油蟹,因為之前都未試過食醬油蟹,就同frd一齊去試下呢間。呢間餐廳出名難book位,我好好彩咁打咗5次電話就book到,建議大家簡喺平日非繁忙時間先打電話,咁就會容易打得通俾間餐廳。一坐低叫完野食,阿朱媽就即刻上韓式小菜,除咗泡菜之外,其他都無得再額外免費加添。 1.醬油蟹之前一直驚食完醬油蟹之後會肚痌,不過玻璃腸嘅我食完又無事。呢間醬油蟹嘅價錢雖然都幾貴,不過佢每隻蟹嘅size都超大隻,肉同膏都超多,基本上四個人食一碟都已經好夠。呢到嘅服務都唔錯,阿豬媽會幫手將醬油蟹拆殼撈紫菜飯,再將飯分好放落蟹蓋,食完之後都好想繼續再食,不過我個人覺得呢到嘅醬油蟹偏重醬油味大於蟹味,但可接受嘅。 2.燒肉套餐除咗醬油蟹,我地仲叫咗個燒肉套餐,包豆腐湯、豬腩肉同牛排骨,味道都無咩特別,唯一比較好就係會有阿朱媽幫手燒肉,唔洗自己落手燒; 豆腐湯嘅味道好有趣,飲落似小辣嘅羅宋湯。下次再黎,我諗我應該只會叫醬油蟹或者試下燒鰻魚。

1.醬油蟹

2.燒肉套餐
2023-09-18 504 瀏覽
早一星期booked左10位,我已經講左7大3細,今早打嚟confirm booking,改左6大3細,10人同9人絕對唔會足以比少一張枱,我約6點,準時到達,一入門口攞枱已經覺得佢哋好亂,幾個亞朱媽一舊雲咁,入到去得3,4枱客,有好多枱係吉嘅,去到話比我哋嘅枱跟本就唔足夠我哋坐,我問有無BB凳,佢話有,咁我話要兩張BB凳,佢話唔夠位擺,叫我比3個細同兩個大人坐入面長梳化,咁兩個細唔夠高,咁梗係要坐BB凳啦,就係因為佢想迫我哋9個人坐哂果張枱,佢夾硬嚟,其實佢一早擺好位,大枱6份餐具,隔離細枱3份餐具,我哋話咁點坐呀(極度懷疑佢係想慳返張細枱接客,所以迫我哋9個人坐一張枱),我一book位就已經講明有3個細,佢仲話你無講話要BB凳喎,一行人聽到真係著左火,即刻走人!!!哩間嘢真係離譜到一個極點!咁驚有細路會做蝕底生意,咁你寫明謝絕小童啦!!
2023-09-15 326 瀏覽
📍本家韓國料理8款韓式小菜黃豆芽、醬燒薯仔,小魚乾和茄子也很喜歡個人很喜歡醬燒薯仔😋食物未上之前可以先吃著墊肚「醬油蟹」醬汁的味道咸香微甜,能夠完美地與蟹肉的鮮甜相融合。蟹肉本身非常嫩滑,入口即化。它有一種獨特的甜味和濃郁的海鮮風味,與醬油的調味非常搭配。員工會幫忙把蟹肉蟹肉拌誰米飯里,我整整吃了一碗飯。😍🌟🌟🌟🌟🌟「海鮮煎餅」金黃色海鮮煎餅的酥脆外殼,內部則是鬆軟且充滿海鮮的香氣。煎餅的口感可以是酥脆的外皮配上柔軟的內餡,這種質感的結合非常美味。海鮮煎餅的鮮味與蔬菜一起混合在一起,吃下去不會太油膩。🌟🌟🌟🌟「燒肉套餐」叫了A1套餐,有板腱肉、豬排、牛脷、豆腐腦辣湯、生菜不過不失,可能吃太多忘記了食後感,但店員會幫忙燒,服務加分!👍🏻🌟🌟🌟🌟📍本家韓國料理 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心1樓
📍本家韓國料理

8款韓式小菜
黃豆芽、醬燒薯仔,小魚乾和茄子也很喜歡
個人很喜歡醬燒薯仔😋

🌟🌟🌟🌟

「燒肉套餐」
叫了A1套餐,有板腱肉、豬排、牛脷、豆腐腦辣湯、生菜
🌟🌟🌟🌟

📍本家韓國料理 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心1樓
2023-09-08 489 瀏覽
每隔一段時間都會好想食醬油蟹終於試到依間極難ʙᴏᴏᴋ位嘅本家係難ʙᴏᴏᴋ到長期唔聽電話要ᴡᴀʟᴋ ɪɴ上去先ʙᴏᴏᴋ到位🥲| 醬油蟹 | $520(2隻)爆肉醬油蟹醬油唔會太過咸味道適中蟹膏鮮甜好新鮮最值得欣賞係無論阿豬媽有幾忙都會幫你撈蟹膏加紫菜拌飯蟹膏簡直係白飯小偷| 本家米酒 | $100聽講係本家自家釀米酒味道甜甜地好易入口另外仲點咗2人燒肉餐$680不過醬蟹是重點燒肉就正常吧📍 尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心1樓
每隔一段時間都會好想食醬油蟹
終於試到依間極難ʙᴏᴏᴋ位嘅本家
係難ʙᴏᴏᴋ到長期唔聽電話
要ᴡᴀʟᴋ ɪɴ上去先ʙᴏᴏᴋ到位🥲

| 醬油蟹 | $520(2隻)
爆肉醬油蟹

不過醬蟹是重點
燒肉就正常吧

📍 尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心1樓

2023-09-06 640 瀏覽
一去到 未齊人之後就叫左小小野先 個阿豬媽 個隻白鴿眼已經望實左我地 個拌飯 見佢放左係到又冇打算搞。就自己動手。個阿姐沖過黎鬧番我轉頭呢一刻呢餐飯未食都飽了 野食係幾好食既烤牛肉。幾好食五花肉馬馬地連小菜都冇得加🫣加水既時候 我話唔洗加啦。個阿姐竟然同我講。我都唔想加比你。……………………….不過冇下次.本身開開心心食餐飯 比佢地搞到大家都唔開心 ………………………………..…………………………………………..
一去到 未齊人之後就叫左小小野先
個阿豬媽 個隻白鴿眼已經望實左我地
個拌飯 見佢放左係到又冇打算搞。就自己動手。
個阿姐沖過黎鬧番我轉頭
呢一刻呢餐飯未食都飽了
野食係幾好食既
烤牛肉。幾好食
五花肉馬馬地
連小菜都冇得加🫣

不過冇下次.

本身開開心心食餐飯 比佢地搞到大家都唔開心
………………………………..
…………………………………………..
2023-08-27 556 瀏覽
朋友介紹呢間餐廳話好好食 😋 我哋六個人去到分別叫左 1. 醬油蟹 仲可以撈埋飯 ,我哋個陣有亞珠媽幫我哋撈埋 2. 燒淡水鰻魚 3. 一個燒牛肉 4. 酒 5 生牛肉 前菜最好食係大豆芽 我記得埋單好似$2000 幾蚊 。唔貴 但服務都普普通通啦 本身對有亞珠媽服務的餐廳都唔應該有期望 不過我幾欣賞佢哋嘅位 唔會好迫 因為我去過有啲韓國餐廳 真係又迫 又坐得辛苦 。 總結報告: 呢間餐廳係食得過的 但唔好咁難訂位會更加好 因為打左好幾次都係唔通 。 希望下次可以再去的感覺都有
前菜最好食係大豆芽

。 希望下次可以再去的感覺都有
2023-05-09
  • 醬油蟹
  • 韓國淡水鰻魚
2023-08-24 512 瀏覽
I visited Born Ga last week with my friends. Food was great! Meat was of good quality! Meaty and juicy! Veg was fresh! Even the cooked food was delicious 🤤 Service was… hmmm 🤔 staff were bbq expert. They handled the bbq flow, but didn’t look friendly🤔 Maybe they were too busy😅Food ordered:1. Korean freshwater eel2. Pork belly3.Soy sauce marinated shrimps4. Assorted vegetables5. Pork scotch fillets6. Stir-fried glass noodles and vegetables7. Seafood and onion pancake8. Squid9. Saeng makgeolli 🍶
2023-08-20
Korean freshwater eel  &  pork  belly
Pork  belly
  • 前菜
  • Pork scotch fillets
  • Soy sauce marinated shrimps
2023-08-23 537 瀏覽
依間韓國餐廳都算好食 星期五晚朋友訂左位一都要等15分鐘 入到去被安排坐卡位 都幾好彩 点左個牛肉 豬肉用黎燒 牛肉入口即溶 非常值得推介 另外叫左個蒸蛋同醬油蟹,個蟹非常出色,店員幫手於啲白飯拌醬油,系香港好難有咁好味,唯一不好就糸味道有点濃。
  • 醬油蟹
2023-08-22 797 瀏覽
餐廳環境:極嘈,一行四人想傾個計係要嗌出黎(呢樣野好個人,你可以話係氣氛既🤨)不過我地覺得好難傾計食物:醬油蟹:係韓國既味道泡菜餅:呢個係好食既,脆,又多蔥牛骨湯 :原全係清水加牛尾,一d 味都冇,黎到重要係凍既🙃燒肉:叫左豬腩肉,牛肉,正常燒肉鐵板八爪魚:$420 真係普通,韓國辣醬炒下豬肉,瓜,係兜野上面丟隻八爪魚就係咁😵‍💫服務:窩心既係有人燒埋比你但服務你既姐姐係照顧緊10張台,不停見佢跑來跑去,問佢野不停嗌等等啦。無了期的等!水都要自己出去fill , 都唔預佢地有時間😡😡最嬲既黎:問佢泡菜可唔可以refill 佢地話可以refill 一次,咁我地就問啦!問完一個又一個,都話等等(重要語帶憤怒)之後重嬲到收埋我隻碟,以為佢地幫我fill, 點知唔係!之後就鬧我地!你地fill左好多啦❓冇得fill ! WHAT! 我地無辜到唔敢再出聲!4️⃣個人埋單$1️⃣6️⃣0️⃣0️⃣ ,係一般既韓國餐廳價錢,但服務好得很既真係周街都係。如果你鐘意食餐飯,都不停比人鬧,SM下既!可以試下既

食物:
醬油蟹:係韓國既味道
泡菜餅:呢個係好食既,脆,又多蔥
牛骨湯 :原全係清水加牛尾,一d 味都冇,黎到重要係凍既🙃
燒肉:叫左豬腩肉,牛肉,正常燒肉

服務:
窩心既係有人燒埋比你
水都要自己出去fill , 都唔預佢地有時間

😡😡最嬲既黎:
問完一個又一個,都話等等(重要語帶憤怒)
之後重嬲到收埋我隻碟,以為佢地幫我fill,

如果你鐘意食餐飯,都不停比人鬧,SM下既!
可以試下既
1) 食物收費不是特別平,服務態度其差,有如在快餐店食飯,如果想來受氣,可以一試2) 小家,所有配菜(除泡菜)不能refill3) 事前已訂枱,當時5:15pm到餐廳用饍,全場空無一人,要求90分鐘內用饍,時間還未到,食飯當時已長期用小動作示意盡快埋單。4) 以一間所謂高級韓燒餐廳來說,我們叫了三度燒烤菜式,所有菜式在一個鐘內完成,誇張過在任食韓燒用餐5) 個人認為網上kol過份吹捧,言過其實,可免則免5) 不會再有下次

2) 小家,所有配菜(除泡菜)不能refill

5) 個人認為網上kol過份吹捧,言過其實,可免則免

5) 不會再有下次
2023-08-06
佢韓國文化中「밥도둑 偷飯賊」指味道濃重偏鹹的食物,令人不知不覺將碗中的白飯吃光光,醬油蟹就是一試愛上的白飯小偷!🍚 要在香港找到道地的韓式料理實屬不易, 本家向來一座難求,店內生意長期爆滿,很受在港韓國人的歡迎,全因味道正宗食材也夠「韓」,是我心中數一數二的韓國餐廳(其次是 Chumchumi~🇰🇷8 款韓式小菜色彩繽紛很上鏡,除了常見的芝麻菠菜、黃豆芽、醬燒薯仔,小魚乾和茄子也很喜歡 🍆 第一次在韓國菜中看到貌似蒟蒻的綠豆涼粉,口感滑溜很有趣!😳 辣泡菜可以免費添食,但留意其他小菜不設追加服務。慕名而來的醬油蟹 ($520/2) 一上桌,已經即時心心眼 😻 選用韓國直送母蟹隻隻爆膏,滿瀉的橙黃色蟹膏甘香豐腴,呈半透明果凍狀的蟹肉鮮甜入味,新鮮滑溜毫無腥氣,自家製醬油香濃微甜不嗆喉,天啊是想念的味道 😭‼️ 敢食生蟹的三位陷入靜默埋頭狂吃(沒空聊天哈哈哈 😆)店員會幫忙將附送的白飯和紫菜碎加入蟹膏蟹肉一起拌勻,唔~~~~~是抗拒不了的幸福感 💕 露出吃貨感動樣 👉🏻☺️🥰🥹另外點了燒鰻魚和二人烤肉套餐,店員會親自幫忙烤肉,鰻魚慢烤成金黃色,魚皮香脆富膠質、魚肉Q彈,火候控制得剛剛好 👍🏻

韓式小菜

醬油蟹

慕名而來的醬油蟹 ($520/2) 一上桌

露出吃貨感動樣 👉🏻☺️🥰🥹

燒鰻魚

五花肉將多餘油份完全逼出,最愛沾上麻油鹽,肉香四溢 😋

經過醃製的牛排骨是甜甜的照燒風味,肉質超軟嫩跟洋蔥是絕配 🧅 夾上燒泡菜、青陽辣椒和蒜片, 裹上生菜送入口,瞬間移動到首爾街頭 🤣 韓國人燒肉一定會配上冰涼的水冷麵,牛骨湯沙冰佐以少許白醋和黃芥末,清爽解膩最適合夏天享用 🧊

像枕頭一樣 Duang Duang 的蒸蛋也不錯吃(好擦得….😂😂

P.s.
本家沒有網上訂座,店家也幾乎不接聽電話 aka. 唔憂做 🙃 真的很難訂到,全靠朋友提前兩週跑上去留位 😽 店員以韓國或外籍人士為主,全晚每個人都忙前忙後沒什麼耐性,好像多問一句阿豬媽就要把燒肉夾扔到我們頭上 ⚡️ 但一切都敵不過對韓國的思念,食物質素搭夠 😌👌🏻

📍 本家韓國料理
尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心1樓
2023-06-30
慶祝紀念
生日
2023-07-24 949 瀏覽
呢間野真係又貴又一般,網上media係咁吹捧,一位難求,可能當時未通關,有新餐廳食醬油蟹大家都好興奮。醬油蟹 (520$) - 一尼到,店員會將大概*一半嘅蟹膏*撈落紫菜飯到,撈完嘅紫菜飯無乜蟹味,又食唔到蟹肉,只食到一少陣海鮮個種腥味,唔知撈尼做咩,完全係無昇華到個紫菜飯,但就無咗半碟蟹。而個醬油蟹本身都係好一般,亦唔覺鮮甜。生牛排 (260$) - 肉質好’un’。韓國淡水饅魚 (400$) - 無乜特別,勝在有人幫你燒。

醬油蟹

生牛排 (260$) - 肉質好’un’。

韓國淡水饅魚 (400$) - 無乜特別,勝在有人幫你燒。
  • 前菜
2023-07-23 523 瀏覽
🍽️食物方面:有無唔敢食醬油蟹驚屙嘅朋友😵呢間食過N次都無事可以放心試😋試過其他餐廳/急凍醬油🦀暫時喺香港都係呢間🥇新鮮又好味😌最尾撈埋紫菜飯真係不得了🤤必食仲有燒鰻魚🐟唔使叫set/小食 好飽根本食唔落🤰🏻📷打卡方面:👩🏻姐姐幫你燒同撈飯 想影就要準備好電話 快手影🤳🔈環境方面:有得訂位 雖然係韓國人但係有啲都識聽 好快手幫你燒埋唔駛郁🤣💬其他資訊:本家韓國料理 📍尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心1樓🚨📞23671087訂位同埋留蟹(留一隻先 到時再叫其他嘢)⏰ 留意交枱時間 訂位時會講
🍽️食物方面:

📷打卡方面: