2023-05-11 368 瀏覽
之前已經聽聞過呢間餐廳一定要打電話來預約好,先會有位。一定要提早預約,即日walk in 位置都唔會多。前排冇食lunch,突然想食韓國野就膽粗粗咁上左去睇睇會唔會有位,上到去前面都有2個要排隊,之後都等左半個鐘先有位,我地入去果陣,門口員工已經話今日冇walk in架啦應該6點果陣,我地叫左燒肉,魷魚,海鮮豆腐湯,蛋包蝦原來佢地有專人幫手燒肉,牛同豬佢哋都燒到啱啱好魷魚佢哋燒到準備熟就上碟之前係韓國都係當地人燒比我地,感覺咁樣佢地既食物更加有水準
之前已經聽聞過呢間餐廳一定要打電話來預約好,先會有位。
一定要提早預約,即日walk in 位置都唔會多。
前排冇食lunch,突然想食韓國野
就膽粗粗咁上左去睇睇會唔會有位,
上到去前面都有2個要排隊,之後都等左半個鐘先有位,
我地叫左燒肉,魷魚,海鮮豆腐湯,蛋包蝦
原來佢地有專人幫手燒肉,牛同豬佢哋都燒到啱啱好
魷魚佢哋燒到準備熟就上碟
之前係韓國都係當地人燒比我地,感覺咁樣佢地既食物更加有水準
2023-04-17 689 瀏覽
聽聞本家嘅醬油蟹好正,所以今日襯住朋友生日,黎朝聖一下前菜+茶 🌕🌕🌕🌑🌑入座每人都有杯茶,本身以為冇咩特別,點知一飲有驚喜飲落甜甜地,似係冬瓜茶,好解到膩前菜都好豐富,但味道就普通,不過茄子唔錯豆腐腦辣湯 $90 🌕🌕🌕🌗🌑個湯幾夠味,豆腐好滑,湯裡面啲海鮮令個湯多左鮮甜味,幾好飲建議送飯食石板豬肉八爪魚 (少辣)$420 🌕🌕🌕🌑🌑望落好吸引,好大隻八爪魚喺上面送上後店員會幫手剪開八爪魚&撈勻佢,等啲味道均勻啲,亦都易食啲,好細心份量都足,四個人食啱啱好。豬肉肥瘦比例剛剛好,八爪魚口感好爽,唔會好韌。但食到最後個底嘅肉都窿曬同埋都有啲膩醬油蟹 🌕🌕🌕🌕🌑黎到主角啦!醬油蟹包埋一碗大嘅紫菜飯店員好貼心,幫我地將一半嘅醬油蟹撈飯,再分好四份,另一半就比我地生食。個人鍾意生食多過撈飯,啲紫菜飯有啲蓋過左醬油蟹本身嘅味。不過整體都好食,好鮮甜,其中一個本身唔食蟹嘅朋友都好鍾意食但蟹膏味道就唔太重、唔夠出,有啲扣分整體而言,成餐飯都滿意但價錢方面真係貴左啲
聽聞本家嘅醬油蟹好正,所以今日襯住朋友生日,黎朝聖一下

前菜+茶 🌕🌕🌕🌑🌑
入座每人都有杯茶,本身以為冇咩特別,點知一飲有驚喜
飲落甜甜地,似係冬瓜茶,好解到膩

前菜都好豐富,但味道就普通,不過茄子唔錯

豆腐腦辣湯 $90 🌕🌕🌕🌗🌑
個湯幾夠味,豆腐好滑,湯裡面啲海鮮令個湯多左鮮甜味,幾好飲
建議送飯食

石板豬肉八爪魚 (少辣)$420 🌕🌕🌕🌑🌑
望落好吸引,好大隻八爪魚喺上面
同埋都有啲膩

醬油蟹 🌕🌕🌕🌕🌑
黎到主角啦!醬油蟹包埋一碗大嘅紫菜飯
但蟹膏味道就唔太重、唔夠出,有啲扣分

整體而言,成餐飯都滿意
但價錢方面真係貴左啲

2023-04-14 542 瀏覽
👍🏻本家韓國料理 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心1樓今次約朋友食呢一間鼎鼎大名既韓國料理餐廳,一坐低服務員就即刻放低咗6道小食喺我哋面前。小食當中包括有,韓式泡菜,茄子,甜薯仔,韓式白飯魚,韓式醃製豆腐,韓式芽菜菠菜,每一道都別具心機,令人興奮。1.韓國醬油蟹❤️❤️❤️❤️❤️醬油蟹爆多膏,味道鮮甜,醬油蟹醃製得好入味。醬油蟹已經包括紫菜同飯,服務員會喺你面前將蟹膏拌飯,每一啖飯都食到有蟹膏同蟹肉,每一啖都令人好滿足。2.韓國五花腩❤️❤️❤️五花腩好厚肉,服務員都會幫你煎好,而且煎得好金黃,本人就比較鍾意煎得冇咁香脆。配埋蔬菜籃嘅生菜同香蒜,點少少麻油同鹽,簡直令人食唔停口。3.燒白鱔❤️❤️❤️燒白鱔喺呢度嘅主題菜,呢一道菜唔係度度都有得食。服務員好有耐性咁燒好俾我哋食,佢哋會配埋醃製好嘅紫蘇葉,食落去一啲都唔膩。4.人蔘雞湯❤️❤️呢度嘅人蔘雞湯味道比較淡,冇咩人參味道,中間夾住左啲糯米飯,裏面有一條人參。本人鍾意食啲味道比較淡嘅食物,對於我來講啱啱好。5.韓式年糕❤️❤️❤️佢哋嘅韓式年糕味道啱啱好,味道唔會太濃味。裏面內容好豐富,有年糕,魚糕,雞蛋,鍾意食年糕嘅你哋不容錯過。6.本家米酒❤️❤️
👍🏻本家韓國料理 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心1樓

今次約朋友食呢一間鼎鼎大名既韓國料理餐廳,

1.韓國醬油蟹❤️❤️❤️❤️❤️

2.韓國五花腩❤️❤️❤️

3.燒白鱔❤️❤️❤️

4.人蔘雞湯❤️❤️

5.韓式年糕❤️❤️❤️

6.本家米酒❤️❤️❤️❤️❤️
佢哋自己釀製出嚟嘅米酒,味道好似酒釀丸子嘅酒,唔會太濃酒精,甜甜地,同朋友一齊飲就最好不過。

P.S.總括而言,我都好滿意佢哋嘅食物同食材,每一道菜都好有心機。不過佢哋嘅服務態度就真係一般,本人已經訂座,不過佢哋冇記喺簿仔度,仲要比佢哋反指我哋係冇訂座,態度勁差,這個位置有點失望。☹️
一直好掛住泡菜國嘅醬油蟹,點知朋友就突然話去食呢間舖頭。啲小食好好食,本身以為嗰個係蘿蔔,點知係薯仔,但都好好食本身叫左醬油蟹,豬頸肉同𠹺五花腩,醬油蟹係會有碗紫菜飯,店員會將一半嘅蟹幫我哋撈𠹺啲飯,再將飯放番喺蟹蓋,勁靚又好食而豬頸肉同五花腩都會店員幫我哋燒再剪開,估唔到咁多人客都會咁樣幫我哋燒𠹺之後我哋再嗌多咗個泡菜煎餅,好好食,不過食到最後覺得有啲膩但整體我都覺得係值得再食嘅,而且啲位都好闊落,但就冷氣有啲大
一直好掛住泡菜國嘅醬油蟹,點知朋友就突然話去食呢間舖頭。
啲小食好好食,本身以為嗰個係蘿蔔,點知係薯仔,但都好好食
之後我哋再嗌多咗個泡菜煎餅,好好食,不過食到最後覺得有啲膩
2023-04-06
2023-04-04 510 瀏覽
垃圾餐廳,叫左醬油蟹,隻蟹到左成十分鐘,個飯都未上,當我再三請佢地員工上飯時,佢態度惡劣,叫左3,4次先上飯。另外當我再叫個泡菜湯飯時,問佢係咪有埋飯,佢又話有,個湯到左勁耐!飯都未上!再三又問佢個飯呢!佢竟然答我!「你個醬油蟹咪有飯囉!」喂大佬,個醬油蟹飯係用㴝撈蟹食架! 最離譜係,我6點入座,佢叫我7點半前走,都okay呀,make sense,但我叫野完野,你6點40幾50分先㴝?仲要我7點半走?你有無病呀!Ching們,建議如果想食醬油蟹,請去「醬缸」!都係係尖沙咀個頭!本人試過,好食!服務態度5會差先!呢間本家,可以5洗再去食都得點解我要打咁多野呀,因為5想各位ching去到比錢食野仲要比人用差既態度服務

你有無病呀!

呢間本家,可以5洗再去食都得

2023-04-04 698 瀏覽
這間韓國料理bookmark了很久😂訂枱時電話也打了很長時間才有人接聽🫣所以期望很高🥰店員會幫我們烤肉🧏🏻‍♀️基本上點菜後就可以坐定定等吃🤤鰻魚真的超級驚艷❣️❣️❣️店員烤得外脆內軟,肉質超肥美😻😻🍴蘸上旁邊的醬汁,鮮味又再提升了一個層次💯🥰特大牛排骨同樣是必點🥩🥹牛肉已經醃製過,店員烤肉時香氣撲鼻🤤肉排燒至七成熟,再蘸洋蔥汁,入口嫩滑多汁❤️‍🔥非常美味🥹🥹🥹🥹🥹另外也點了五花肉、海鮮煎餅和炒年糕😝😝這邊的食物份量偏多,全部都很貼近韓國正宗的味道💕建議幾位朋友一起分享👯‍♀️👯‍♀️唯一缺點是上菜速度有點慢🫢客人多的時候店員好像有點不耐煩🙈🙈這樣會有點扣了分🙈不過整體來說食物質素是非常值得一試的😛😋.韓國淡水鰻魚 $450特大牛排骨 $300烤五花腩 $130海鮮葱餅 $130炒年糕 $120蔬菜 $70
韓國淡水鰻魚

另外也點了五花肉、海鮮煎餅和炒年糕😝😝

不過整體來說食物質素是非常值得一試的😛😋
炒年糕 $120
蔬菜 $70
韓國淡水鰻魚
  • 海鮮蔥餅
7:30 入座 隔離枱遲入座&落單大概15分鐘到8:10分人地嗰枱前菜 主菜都出得七七八八自己嗰枱連前菜都未有。。。前後問左兩個員工再加埋老闆三次大概前後三十分鐘左右 回覆係 出緊黎/就到/ 你等多陣(老闆大大聲的回應)唔明白如果唔夠人手就加多幾個人啦老闆你將心比心 等左差唔多成個鐘都未有野上枱 你自己都嬲啦 見人地枱面咩都無就拿拿聲入廚房跟下啲單啦 真係唔明點解要搞到咁樣!anyways d 野食係幾好食 不過唔會再幫襯 sorry
7:30 入座
隔離枱遲入座&落單大概15分鐘
到8:10分人地嗰枱前菜 主菜都出得七七八八
自己嗰枱連前菜都未有。。。
唔明白如果唔夠人手就加多幾個人啦
老闆你將心比心 等左差唔多成個鐘都未有野上枱

2023-03-27 450 瀏覽
朋友黎過想食多次隻蟹,早成個星期訂位,佢話上次幾個人黎食都好似限時咁催佢地食快D,今次兩個人去訂6:00,限時7:30交台,心諗兩個人食飯食完就走,限時都好正常。但到主角上場,之前評論服務態度唔好的阿姐可能比我遇到,叫佢上菜之前已經話我朋友無訂台,又無訂蟹,後尾上左隻蟹黎等佢撈飯啦,佢都仲要講話可能有訂台,但一定無訂蟹,個副尊容真係當我地白撞walk-in,之後過左陣又黎講話我地無訂,我朋友話就係黎食蟹無訂我唔黎啦。全程睇到佢好唔專業囉,咩都放係個樣到,而其他服務員包括老闆娘,都係做到個個無笑容黑面,可能香港節奏快令到個個都為做野而做忘了服務本心。最後食隻蟹,我無興趣所以兩隻都比我朋友食,佢食得好慢我就問咩事,佢話無鉗,生蟹殼用牙咬….大家小心牙齒啦。間野員工大多韓國人,得兩三個識廣東話、英文佢又唔係好得。縱觀食物賣相真係好正宗,咩蟹咩鍋、燒烤的鏝魚諸如此類,想打卡騙照的都可黎呃下like。味道就見仁見智啦,價錢就,哼哼,人均500我去第二間又飽又滿足,反正唔係影相呃like都唔會再去
2023-03-26
2023-03-26 338 瀏覽
唔知要邊個時晨打去先可以訂到位?打左好多日仲要夜晚十點左右冇咁繁忙先打,都係錄音話繁忙時間唔接電話,好啦咁walk-in 去,7點已經話全爆冇訂枱唔使等,反問打極電話冇人聽點book? 串爆阿姐話full book 咪唔聽囉…復常啦,唔憂做🙄🙄🙄
復常啦,唔憂做🙄🙄🙄
2023-03-26 275 瀏覽
本家韓國料理❣️ 東麗中心 22-24 號 1 樓, 22-24 Cameron Rd, Tsim Sha Tsui人氣韓國食店,慕名一試,名不虛傳!小編努力不懈打電話預約,終於成功預約上!馬不停蹄立即出發!來到人氣高企嘅韓食店,當然要嘗盡的招牌名菜~醬油蟹 HKD520🦀江湖傳聞他們家的醬油蟹不得不試。蟹肉新鮮Q彈入口像果凍一樣,濃郁豐盛的蟹膏齒頰留香~老闆娘幫我們把醬油蟹拆殼混進白飯食用,好吃得差點連舌頭也吞進肚子裏🤣韓國淡水鰻魚 HKD400鐵板燒原條鰻魚,看着鰻魚的油脂經過熱力滲透在鐵板上跳彈。入口時魚的外皮被烤得香脆,但是魚肉的彈性保留得非常好,食材新鮮沒有魚腥味,果腹感極強,小編連續吃了兩塊已經滿足到不行~烤牛肉拼盤 A HKD690選擇拼盤包羅萬有,拼盤含有大牛排骨,牛脷,無骨牛肋肉,烤牛肉等等。由於我們一行人都是牛魔王所以對這個拼盤十分滿意。牛肉質素相當不俗,牛味香濃,不會有筋位,分量足夠三人食用,是肉食獸的天堂!!海鮮蔥餅HKD 130海鮮餅皮薄餡靚,入口不會有厚重的粉感,香蔥的味道絕對能激活食用者味蕾,值得一試~小米酒老闆娘強力推薦人氣小米酒,飯聚間觥籌交錯,小編入口
本家韓國料理

人氣韓國食店,慕名一試,名不虛傳!

醬油蟹 HKD520

韓國淡水鰻魚 HKD400

烤牛肉拼盤 A HKD690

海鮮蔥餅HKD 130

小米酒
老闆娘強力推薦人氣小米酒,飯聚間觥籌交錯,小編入口一試,味道甘甜帶着香醇的酒味,非常容易入口,女生應該會10分喜愛❤️❤️❤️

值得稱讚的是幾乎所有需要燒烤的食材都是老闆娘親自幫我們燒的,服務質素滿分,而且還會在我們板燒不同食材時幫我們更換不同材質的燒板。

*小幸運飲食攻略*
烤肉拼盤和燒鰻魚都是果腹感非常強的主食,如果人數不多可以二選其一✌🏻

衛生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-03-21 307 瀏覽
喜歡這間韓國餐廳🍴😋最鍾意韓式小店🤤🤤🤤🤤樣樣都咁正😆😆主角醬油蟹😍睇相都覺得吸引佢會幫你撈埋飯食😋😋😋😋好味🤤😍😍😍😍😍😍烤鰻魚 👍🏻👍🏻👍🏻見到都覺得餓 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩另外燒肉都唔錯喔😆😆已經食過幾次啦‼️‼️‼️每樣野都幾好可以放心叫呀🤪🤪🤪🤪🤪再加埋燒酒~飲飽食醉~ 好滿足嘅一個晚上😊😊😊

喜歡這間韓國餐廳🍴😋

可以放心叫呀🤪🤪🤪🤪🤪

再加埋燒酒~飲飽食醉~ 好滿足嘅一個晚上😊😊😊
  • 醬油蟹
  • 韓國淡水鰻魚
我刚刚在这家吃完。本来当场就要投诉的,被老公拦下来。我和老公今天穿着很朴素,晚饭也吃不太下,但是这家酱油蟹我跟老公安利过很多次,所以过来只点了一份酱油蟹两人吃。然后来了一个素质极差的韩国、中年、个子不高、扎个辫子的女服务员,听到我只点一道菜,当着我和老公的面翻白眼(尊重每份职业,但是在韩国,服务员是很基础的工作吧,是什么给了她给客户脸色看的勇气??)而且这道菜520,并不便宜!!!之后酱油蟹上来,迟迟没有盛米饭过来。我提醒她上个饭,结果又是忍受一顿白眼。最后我忍不住了,要换服务员(这里有个年纪比较大的韩国老奶奶很不错)。我好声好气讲普通话想换人(这人会广东话),她一脸嫌弃说听不懂。最后我直接飙英文让换服务员。结尾就是:这个摆出一副霸王架势、敢霸凌顾客的、没素质的韩国女服务员,上他们的韩语骂人!!!出门在外就是代表自己的祖国。这个韩国女服务员的素质让我不禁怀疑这是个人问题,还是文化问题了。
我刚刚在这家吃完。本来当场就要投诉的,被老公拦下来。

店員服務態度極差,3,4個服務員見到客人好似好似見到空氣,完全沒理,入座點單後仲要漏單,追問幾時可以上更係態度極差,串到飛起,話「你地個餐就係要耐d架」,請問石鍋拌飯要整一個鐘咁耐?隔離都係石鍋拌飯,人地遲過我地入座都就來食完喇。最後問左第二個人先話係漏左單,而家先整最終等左近1個鐘先上到。食物味道都非常一般般,講真不值得尼個價錢同服務,好差的一次體驗,以後都不會再來tst附近都唔少韓國餐廳,建議避雷
tst附近都唔少韓國餐廳,建議避雷
2023-02-28 499 瀏覽
喜歡食韓國燒物者,必試之選!今次介紹呢間韓國餐廳,可以話比個10%服務費都覺得唔好意思,因為此餐廳係全程有專人幫你燒,我總覺得有人去處理,總好過自己去燒,因為專人始終最了解這種食物煮到什麼程度最好食。先講燒韓國淡水鰻魚,服務哥哥好仔細咁清潔工具然之後燒,當鉄板上有油漬,他馬上抹走,令燒出嚟嘅鰻魚沒有多餘油份,干身,香脆,鰻魚外脆內煙韌彈牙,不是冧口嗰種,真係食極唔停口。韓國燒烤不小得就係牛肋条,這間真心味道好,肉質高,牛肉熟成程度剛剛好,唔韌,有咬口,肉汁豐富。再嚟一個石鍋飯,冷麵,韓式煎餅。第二個高潮就係呢份韓式生牛肉,肉質鮮甜,配上雪梨条,增添一份脆口感覺,非常之好食。整體來說,這間餐廳係可以回味的餐廳,因為鎖費都頗高,可以三個月來幫襯一次。
喜歡食韓國燒物者,必試之選!

燒韓國淡水鰻魚
韓燒牛肋條
韓式煎餅
韓式生牛肉
2023-02-23 8544 瀏覽
幾年前和家人去首爾旅行時嚐過醬油蟹後就沒再吃過,一直都懷念醬油蟹的美味,但這幾年以來都未能外遊。這次藉著媽生日,妹提議來「本家韓國料理」食醬油蟹!提前了兩星期電話訂座,電話訂座不算容易打通,最終成功於繁忙的晚市開始前撥通了電話。果不期然,到店後,店內是滿座狀態。餐牌除了供應單品散叫的料理外,也有烤肉套餐,店內烤肉的人客大約佔了都有一半吧!而我們就選擇散點菜式啊!店員提醒,散點菜式的話,用餐時限比起烤肉稍短。店員都好繁忙,不論食烤肉或是食醬油蟹,他們都會在旁服務,所以添茶水或取餐具等服務會有怠慢。店員先送上前菜,有泡菜、茄子、薯仔、涼拌菠菜x大豆芽、豆腐、魚乾等等,有些前菜的味道不錯。生牛肉,份量不多,牛肉色澤紅潤,配生蒜﹑生雞蛋和水梨絲,將各樣配料跟牛肉拌勻才食用。生雞蛋令肉質更滑溜,水梨絲份量少,不太能加強口感豐富度。這份生牛肉沒怎麼調味,味道較淡。海鮮蔥餅,煎餅用料豐富,煎得香脆,又不太油膩,充滿香氣,蘸特調醬油來吃,更為惹味好吃!醬油蟹是今頓晚飯的主角!醬油蟹的賣相不錯,充滿鮮橙色的蟹膏,好吸引!醬油蟹上桌後,原來不能即時食用~~幸好妹有看過介紹,知道還有紫菜飯會送上,店員放低食

前菜
生牛肉
海鮮蔥餅

醬油蟹
醬油蟹是今頓晚飯的主角!醬油蟹的賣相不錯,充滿鮮橙色的蟹膏,好吸引!醬油蟹上桌後,原來不能即時食用~~幸好妹有看過介紹,知道還有紫菜飯會送上,店員放低食物時並沒交代半句啊!只能靜待店員來分蟹,並將部分蟹膏加入紫菜飯中拌勻。蟹膏拌飯的麻油味偏重,不太吃得到蟹膏的香甜。蟹腳部分,被醬油的味道醃得偏鹹。整體口味偏重,有別於我們在韓國當地那樣嚐到蟹的鮮甜。

泡菜牛腸辣鍋
泡菜牛腸辣鍋,以牛腸、金菇、翠玉瓜及多種蔬菜材料熬煮而成。牛腸鍋的辣度十足又惹味,牛腸份量足夠,牛腸油脂感豐富得來又不會太過油膩,煮得軟嫩,很香很好吃!

為著醬油蟹而來,惜味道偏鹹,不太對我的口味。店員服務算不上慇切體貼,但阿珠媽幫忙分醬油蟹時,都能保持禮貌態度與我家父母聊了幾句。整體用餐體驗實屬一般吧~~
2022-12-28
海鮮蔥餅