2024-09-03 94 瀏覽
李家,位於大角咀埃華街75號地舖。 餐廳主打韓國料理,有多間分店。相信很多人對李家的炸雞都不陌生, 但今次我點了其他菜式,牛肉炒粉絲$158、芝士雞蛋卷$128、魚餅湯$168。 🔸牛肉炒粉絲$158 ~ 肥瘦均勻的牛肉, 粉絲炒起來吸盡醬汁, 口感煙韌又惹味。 🔸魚餅湯$168 ~ 湯頭熱辣辣夠清甜, 魚餅口感有彈性,挺好吃的。 🔸芝士雞蛋卷$128 ~ 蛋卷厚身,酥香鬆軟, 芝士流心香濃,叫人垂涎欲滴。 整體菜式份量大,各款味道亦不錯。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。
前菜

牛肉炒粉絲

魚餅湯

芝士雞蛋卷

整體菜式份量大,各款味道亦不錯。

2024-08-29
前菜
牛肉炒粉絲
魚餅湯
芝士雞蛋卷
半半炸雞$188經典招牌菜式!人大左開始懷舊 都係喜歡原味同甜辣大大盤 甜甜酸酸 外脆內軟🥰韓式大牛排骨湯$188 極多配料 喜出望外😆除咗大大條牛骨之外 仲有人蔘😱另外仲有雞蛋絲、金菇、紅棗、粉絲當然唔少得嘅梗係牛骨湯嘅靈魂蘿蔔啦香濃嘅牛骨湯 滲晒落啲蘿蔔同粉絲 好食到忍唔住加咗個飯🥰蒸蛋$68 唔少得嘅梗係我最鍾意嘅蒸蛋啦😍韓國嘅蒸蛋真係別有一番風味 而李家嘅蒸蛋我覺得係全香港最好食令次必叫🫰🏻第一次嚟大角咀分店 店舖較細如果一大班人去嘅話就記得book枱枱啦☺️整體評分:味道: 5/5環境: 5/5服務: 4/5抵食: 4/5李家 (埃華街) (大角咀)📍大角咀埃華街75號地舖

半半炸雞$188
經典招牌菜式!
人大左開始懷舊 都係喜歡原味同甜辣
大大盤 甜甜酸酸 外脆內軟🥰

韓式大牛排骨湯$188
極多配料 喜出望外😆
除咗大大條牛骨之外 仲有人蔘😱
另外仲有雞蛋絲、金菇、紅棗、粉絲
當然唔少得嘅梗係牛骨湯嘅靈魂蘿蔔啦

味道: 5/5
環境: 5/5
服務: 4/5
抵食: 4/5

李家 (埃華街) (大角咀)
📍大角咀埃華街75號地舖
2024-08-30 56 瀏覽
這間韓國炸雞店在香港有多間分店,一直以來都以食物質素穩定而聞名。這次同朋友想吃韓國炸雞,便決定來試試。店內提供超過十種口味的炸雞,更可以選擇半隻炸雞,唔錯。我們兩人點了半隻「啖啖肉」的蜂蜜蒜蓉炸雞,炸雞外皮香脆可口,肉質鮮嫩,蜂蜜的甜味與蒜蓉的香氣完美融合,令人回味無窮。除了炸雞,我們還點了海鮮湯鍋和海鮮薄餅。湯鍋內的海鮮種類豐富,包括青口、蜆肉、蝦等,鮮味十足,熱騰騰的湯底令人暖胃。海鮮薄餅餡料同樣豐富,有墨魚仔等,餅皮薄脆,香氣撲鼻。雖然只吃了三款食物,但已經十分飽肚。這間餐廳的炸雞和海鮮都非常美味,價格合理,值得推薦。無論是朋友聚餐還是家庭聚會,都是一個不錯的選擇。

店內提供超過十種口味的炸雞,更可以選擇半隻炸雞,唔錯。我們兩人點了半隻「啖啖肉」的蜂蜜蒜蓉炸雞炸雞外皮香脆可口,肉質鮮嫩,蜂蜜的甜味與蒜蓉的香氣完美融合,令人回味無窮。

李家🇰🇷來自韓國既炸雞店,都算相當出名,香港第一間韓式炸雞店,大角咀分店,韓國人主理👍🏻舖面輕裝舒服,餐牌超級齊全既韓國菜,炸雞以外主食小食鍋物卷物都有,飲返杯Makgeoli,原味,厚身濃味,正😚半半炸雞🐥甜辣炸雞拼青辣椒蛋黃醬炸雞加洋蔥,揀左無骨,賣相好爆,份量好多,炸粉唔厚而且食落好脆,係酥脆既感覺🤩雞肉好嫩滑,彈牙,真係爆肉汁😇甜辣醬相當好味,個balance好特別,⼀試難忘,正👍🏻即刻配返枝韓啤Terra,個氣氛出晒黎😎青辣椒蛋黃醬炸雞加洋蔥🌶️個醬非常出色,好好味😋Rich得黎又唔係好膩,加埋洋蔥,再fresh啲,好好味既炸雞款式🤞🏻芝士雞蛋卷,size驚人,⼀切,溶岩芝士流出😻入面既芝士都係用韓士芝士粒🫶🏻味道好豐富好味,推薦👻果然係高質正宗既炸雞老字號🥳菜式正宗,味道⼀流,佢既炸雞絶對係食過最好食既炸雞之一🤤炸雞控或者韓迷必食!

Makgeoli

青辣椒蛋黃醬炸雞加洋蔥

炸雞

Makgeoli
青辣椒蛋黃醬炸雞加洋蔥
炸雞
2024-08-27 65 瀏覽
📍李家😍超高質韓國炸雞餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍~甜辣炸雞半份😍甜辣醬汁非常惹味🤪炸得非常香☺️雞肉嫩滑🤒生熟程度啱啱好👍~蜂蜜大蒜炸雞半份😘蜂蜜配炸雞原來非常之正😍蜂蜜濃度啱啱好🤪 自然得來唔會太甜😘配上蒜頭爆香炸雞🤒正到爆🤩~韓式炒豬肉晚餐🤩非常好味嘅洋蔥炒豬肉🤪肉質嫩滑😘調味一流👍各種配菜都非常好味🤒順帶一提呢間餐廳勁好😍會送前菜同埋一支水😘 $500兩個人食到勁飽勁滿足呀🥳🥳
📍李家😍超高質韓國炸雞

調味一流👍各種配菜都非常好味🤒

順帶一提呢間餐廳勁好😍會送前菜同埋一支水😘
$500兩個人食到勁飽勁滿足呀🥳🥳
2024-08-27 63 瀏覽
講到食炸雞,相信好多人都會諗起「李家」,「李家」喺香港已經有一段時間,可算系將地道韓式炸雞引入香港嘅先頭部隊。今日同幾個同樣愛好韓國美食嘅朋友嚟到「李家」,品嚐幾個「李家」既招牌菜式。必點既當然有「雙色半半有骨雞」,外表酥脆,一咬下去,肉質鮮嫩多汁,BB辣中帶點甜味既醬汁,恰到好處包住脆皮,非常惹味。「三色糯米腸」有泡菜、蒜片及糯米血腸3款口味,內裡混有糯米飯、冬粉,外皮Q彈有嚼勁,口感豐富,是韓國地道嘅街頭小食,喺香港就算係韓國菜館並唔常見。見「李家」有,當然要點黎嚐嚐。韓式「炒粉絲」係其中一款好喜歡既主食,粉絲與蔬菜和肉碎融合在一起炒,口感層次豐富,非常好味。仲有「鐵板燒牛肉」,牛肉份量好多,配上爽脆的蔬菜,淋上獨特既韓式醬料,甜甜地,唔錯。「彩虹梳打」色澤鮮艷,幾個朋友特別各點一杯不同顏色,不約而同覺得味道剛好,不太甜,透心涼又解喝。
講到食炸雞
相信好多人都會諗起「李家」,
「李家」喺香港已經有一段時間,
可算系將地道韓式炸雞引入香港嘅先頭部隊。

今日同幾個同樣愛好韓國美食嘅朋友嚟到「李家」,
品嚐幾個「李家」既招牌菜式。

必點既當然有「雙色半半有骨雞」,
外表酥脆,一咬下去,肉質鮮嫩多汁,
BB辣中帶點甜味既醬汁,

恰到好處包住脆皮,非常惹味。

「三色糯米腸」有泡菜、蒜片及糯米血腸3款口味,
內裡混有糯米飯、冬粉,外皮Q彈有嚼勁,口感豐富,

是韓國地道嘅街頭小食,喺香港就算係韓國菜館並唔常見。
見「李家」有,當然要點黎嚐嚐。

韓式「炒粉絲」係其中一款好喜歡既主食,
粉絲與蔬菜和肉碎融合在一起炒,
口感層次豐富,非常好味。

仲有「鐵板燒牛肉」,牛肉份量好多,
配上爽脆的蔬菜,淋上獨特既韓式醬料,
甜甜地,唔錯。

「彩虹梳打」色澤鮮艷,

幾個朋友特別各點一杯不同顏色,
不約而同覺得味道剛好,不太甜,
透心涼又解喝。

2024-08-23
5 分鐘 (堂食)
  • 半半炸雞
店名/Shop Name:李家(大角咀)地址/ Adresss: 大角咀埃華街75號地舖種類/Type:韓式推介/Recommend:鐵板燒牛仔骨人均價錢:$250店舖環境:簡约用霓虹做牆上裝飾,餐廳中央大電視播着韓式歌曲交通:旺角地鐵站行15分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‘韓國人主理—香港第一間韓式炸雞店‘原本想食炸雞,因為佢係韓國人主理—香港第一間韓式炸雞店,但係因為朋友唔舒服,於是改咗叫其他嘢食,但係下一次一定要再嚟試吓佢哋啲炸雞鐵板燒牛仔骨肉質鮮嫩多汁,配以香料融合鐵板煎烤,外焦內軟,汁液滴落引發口水直流,令人難忘的美味體驗。泡菜湯酸甜濃郁的泡菜湯,配以軟嫩Q彈的豆腐和嫩滑的肉片,溫暖醇厚的湯頭滋養身心,在寒冷的冬日裡彷彿一股暖流。辛拉麵麵條彈牙,醬汁香辣四溢,搭配泡菜,一口下去
店名/Shop Name:李家(大角咀)
地址/ Adresss: 大角咀埃華街75號地舖
種類/Type:韓式
推介/Recommend:鐵板燒牛仔骨
人均價錢:$250
店舖環境:簡约用霓虹做牆上裝飾,餐廳中央大電視播着韓式歌曲
交通:旺角地鐵站行15分鐘
上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

‘韓國人主理—香港第一間韓式炸雞店‘

鐵板燒牛仔骨

泡菜湯

辛拉麵
麵條彈牙,醬汁香辣四溢,搭配泡菜,一口下去
2024-08-26 48 瀏覽
#fatchubelly大角嘴📍李家 (埃華街) (大角咀)💥青辣椒蛋黃醬跟洋蔥炸雞炸雞外皮香脆入面有肉汁而且每一舊都大大舊😝啖啖肉而醬汁係青辣椒蛋黃醬青辣椒有微微辣加埋蛋黃醬味道好夾唔會太heavy🙌💥牛肉炒粉絲炒粉絲好大份可以3-4人食味道係正宗韓式嘅鹹鹹甜甜好惹味👍🏻牛肉份量都唔少💥泡菜湯泡菜湯配料好豐富💕有豬肉粒,豆腐,大量泡菜泡菜湯唔會太辣或酸調味啱啱好李家 (埃華街) (大角咀)大角咀埃華街75號地舖
#fatchubelly大角嘴

📍李家 (埃華街) (大角咀)

💥青辣椒蛋黃醬跟洋蔥炸雞

好惹味👍🏻
牛肉份量都唔少

💥泡菜湯

泡菜湯配料好豐富💕
有豬肉粒,豆腐,大量泡菜
泡菜湯唔會太辣或酸
調味啱啱好

李家 (埃華街) (大角咀)
大角咀埃華街75號地舖
2024-08-26 31 瀏覽
今晚約咗朋友食韓國菜,朋友介紹位於📍大角咀埃華街75號地舖的韓國餐廳【李家】。朋友預先訂了座,七點準時到達除了留給我們的枱,全場已爆滿,店員安排入座立即點菜,半半炸雞、牛肉炒粉絲、三色糯米腸、鐵板燒牛肉、烏冬,四杯梳打特飲。半半炸雞即一半原味一半甜辣,我係鐘意帶骨炸雞,因為會有較多肉汁且有骨香味,甜辣汁剛好唔太辣,中和炸雞熱氣。牛肉炒粉絲,牛肉入味炒粉絲煙煙靭靭唔會乾。三色糯米腸有豬肉、牛肉、泡菜加粉絲等材料包製,三種口味各有特式,唯我最愛始終泡菜。鐵板燒牛肉熱辣辣鐵板上,炒得好香調味濃濃牛肉味濃,加烏冬一齊食係絕配。特飲梳打特別叫四種唔同顏色,各有自己獨有生果糖漿有汽梳打清新味道,影相打卡都靚啲啦~
牛肉炒粉絲,牛肉入味炒粉絲煙煙靭靭唔會乾。

• 半半炸雞
2024-08-26 55 瀏覽
店員表示夜晚炸雞堂食沒有半份,只可叫全份(可混合味)。2個成人食完全份炸雞已飽,不能試多幾款食物。因為有BB,額外叫左碗雪濃湯。蜜糖蒜味炸雞味道正常,粟米味炸雞的粟米粉沒有混合好,一堆粟米粉放係面,如食得慢,粟米粉溶左落部份雞件面會好咸。雪濃湯牛既份量只有幾薄片(比吉野家正常牛肉飯既牛厚啲,份量相約),有牛羶味,口感帶韌,配套餐有麵線有白飯,唔值$168的價錢。2大1BB夜晚食,全份炸雞加雪濃湯麵,無叫野飲,埋單$400。

平時都好鐘意食韓國菜,朋友帶路去左呢間開左好耐既李家食Dinner,環境闊落keep住播Kpop,Menu選擇都好多,今次叫左幾款味道都好有驚喜燒五花腩肉五花腩厚身肥瘦均勻,外皮燒至焦脆,肉質仲係好juicy,可以配上蔥、泡菜同辣醬一齊食更惹味香辣螺肉雜錦冷麵冷麵幼身順滑,螺肉份量多食落鮮甜有咬口,撈埋香辣醬汁一齊食開胃不膩,值得一試飲品今次叫左檸檬梳打同可樂,酸甜開胃有助解膩,另外仲有多款韓式燒酒同啤酒,最岩一大班人開心邊飲邊食

燒五花腩肉

香辣螺肉雜錦冷麵

2024-08-15 96 瀏覽
放工後同同事去飲兩杯,但係又肚仔餓哦。入咗一間食韓國料理—炸雞+啤酒唔睇OpenRice唔知,原來「李家」一共喺香港有四間分店,因為放工,所以食咗最近公司既埃華街餐廳嘅炸雞有分為有骨及無骨,由於我朋友唔食辣,按照口味亦都可以雙拼炸雞🍽️青辣椒蛋黃醬炸雞呢個口味單睇個名都已經一定要點,結果沒有失望,青咖喱蛋黃醬惹味但又不太辣,炸雞新鮮炸起,雞肉Juice,配上洋蔥增添口感🍽️蜂蜜蒜蓉炸雞蒜蓉似乎係裝飾,主要食到蜂蜜味,我對甜嘅炸雞不是太感興趣,我朋友就覺得好味,佢嘅評價是份量很多,一個人吃不完,每件雞都啖啖肉🍽️海鮮炸醬麵後悔叫咗呢個,根本就係六人份量,但係我哋得兩個人,食完炸雞已經食唔落啦,最後要打包拎走。係我人生第一次食炸醬麵,我仲要特登上網search咗主要醬料原來係黑豆醬,味道甜甜地,唔好睇佢好多麵條,其實亦都好多海鮮🍻最鍾意係冇酒精啤酒,就算唔飲得都可以啤一啤,個樣打卡一流📝另外值得一讚既系前菜醃蘿蔔,真係唔係間間醃得好食

🍽️青辣椒蛋黃醬炸雞

🍽️蜂蜜蒜蓉炸雞

🍽️海鮮炸醬麵

🍻最鍾意係冇酒精啤酒,就算唔飲得都可以啤一啤,個樣打卡一流

📝另外值得一讚既系前菜醃蘿蔔,真係唔係間間醃得好食
2024-08-12 49 瀏覽
好耐冇去過韓國,唯有食住韓國野頂一頂癮先,最掛住既就係韓國最出名既炸雞,經過大角嘴見到依間餐廳播晒kpop歌又好多韓國人幫襯,一於試下🤭半半炸雞🐣分別叫左粟米炸雞同青辣椒蛋黃醬炸雞。青辣椒蛋黃醬係另上既,青辣椒溝蛋黃醬真係第一次食,小小辣味但又唔係死辣,加埋蛋黃醬中和左,想試下新野但又唔好太辣既人就岩晒啦🥰炸雞炸到外層酥脆,一咬入口啲肉汁流晒出黎,炸得非常到位。洋蔥配搭,同炸雞一齊食爽口清脆嘅口得黎又減少罪惡感😝粟米炸雞真係有炸粟米🌽面頭灑左啲好似粟一燒既味粉係炸雞同炸粟米表面,相當惹味😆好似食緊粟一燒炸雞咁🤭同粟米一齊食健康得黎又飽肚🥰一個字:正呀喂整體來講,店員既服務親切周到,而且菜式分量十足,價錢合理,隨餐附送既俺蘿蔔同沙律🥗都好開胃,而且食完仲可以無限refill🤣作為一間正宗韓餐店, 依到展現左好道地韓國風味,絕對滿足到追求正宗韓式美食既朋友😝📍:李家 (埃華街) (大角咀)大角咀埃華街75號地舖

半半炸雞🐣

📍:李家 (埃華街) (大角咀)
大角咀埃華街75號地舖
2024-08-10 73 瀏覽
如果係一班人食嘢嘅話,經濟又抵食之選一定係呢間韓國菜餐廳😆!舖頭有好多分店,我哋今日去咗大角咀分店😎。呢度最大嘅賣點係嘢食份量超級足,以呢個價錢嚟講好抵食💰。.🍝海鮮炸醬麵($198)真係超巨型,幾個人share都會夠晒飽🌟!麵嘅質地滑得嚟又彈牙,同埋甜香嘅韓式炸醬,同埋海鮮粒粒,超級滿足👅。.🎏韓式魚餅湯($168)湯底好開胃,配埋韓國特色、煙韌彈牙嘅魚糕,口感好好👍🏻。呢款湯配唔同嘅主食,我哋都覺得好夾。.🍊西柚soda ($38)呢度嘅梳打完全對得住價錢!超級大杯,啱晒一班人傾偈😝,都可以一路傾一路飲。西柚味道酸甜清新。.🍓士多啤梨soda ($38)士多啤梨味道甜香,好夾唔同嘅韓國菜式。而且呢度嘅梳打有唔同顏色🌈,好有夏日風。
🍝海鮮炸醬麵($198)
🎏韓式魚餅湯($168)
🍊西柚soda ($38)
🍓士多啤梨soda ($38)
2024-08-06
午餐
2024-08-08 47 瀏覽
食韓國嘢一定唔少得🤍半半炸雞,呢度嘅口味有成11款咁多! 今次叫咗甜辣口味同我至愛嘅蜂蜜蒜蓉口味,記住一定要叫無骨炸雞呀,加5蚊就可以享受啖啖肉滋味。 炸雞夠脆口,醬汁淋滿炸雞而唔會整淋咗佢,係韓國嘅味道🤤,果然係元組級炸雞之後要飲番啖滋補🤍蔘雞湯先至係大滿足。材料有成隻雞、糯米、紅棗、人蔘,飲落有少少漿口嘅感覺,呢款湯唔會過鹹而係飲到淡淡人蔘香味,飲完唔覺口渴,真材實料👍🏻 用嚟煲湯嘅雞雖然肉質冇咁滑,但係雞嘅精華真係去曬個湯度,薄薄一層雞油令個湯keep住咁熱。