2024-07-09 14 瀏覽
第一次接觸李家是在外賣平台,本來打算外賣炸雞一定沒那麼好吃,皮會軟掉。但!!呢間竟癲覆我想像,仲係好脆好好味。所以驅使我要去實體店試試!剛點好餐,職員就放低餐具(餐具唔係銀筷子差啲feel )、水杯、一樽水、一盒膠手套、兩碟前菜。只是筷子如果換韓式筷子更有韓feel ~前菜椰菜好爽口,搭配沙拉醬,好開胃!酸蘿蔔在之後吃也好解膩,重點是,可以任添!!叫了半半炸雞,青陽辣椒和蒜味蜂蜜兩個味道。每個一百多。青陽辣椒的醬是另外配的,可蘸可倒下去,我們就蘸着吃。一咬,超脆的,熱氣從裏面湧出,肉嫩滑,不小心就咬了很大一塊,超級滿足。青陽辣椒隱約的辣味更是點綴,超好吃,一口接一口。不過很快膩,膩了就吃醃蘿蔔。另再點了一份芝士海鮮炒年糕,芝士滿滿的一層,拉絲時已經流口水。裏面有年糕、菜、海鮮(青口、魷魚、蝦)、胡蘿蔔🥕等,不知不覺也吃了好多菜。辣度是香港人口味,不會太辣又不會完全很淡。

去咗大角咀李家,呢間韓國餐廳d嘢食一向大份抵食,之前喺其他分店食過佢哋嘅炸雞的確係好出色,今次就叫咗其他一樣有韓國特色嘅菜式。鐵板炒泡菜豬肉 $168用咗大量泡菜去炒豬肉,再用鐵板熱辣辣上枱,味道香辣惹味。豬肉爽嫩,泡菜爽脆,餸飯一流。芝士雞蛋卷 $128蛋卷勁大份,入面卷住滿滿嘅芝士,一切開就見到流心芝士湧出嚟,睇見d拉芝已經流晒口水,加埋面頭嘅醬汁夠晒滋味。雪濃湯 $168另外仲叫咗份雪濃湯,湯底清甜,入面有牛肉同粉絲。雪濃湯本身仲跟一碗白飯同泡菜,可以撈埋一齊做湯飯食。。。李家 (埃華街) (大角咀)大角咀埃華街75號地舖。。

鐵板炒泡菜豬肉 $168

芝士雞蛋卷 $128

雪濃湯 $168

李家 (埃華街) (大角咀)
大角咀埃華街75號地舖

🎀大角咀。滿座熱門韓國菜🥘🎀🪄店名* #李家🔮地址* 大角咀埃華街75號地舖🔮🗾分店地區🗾 尖沙咀,大角咀,灣仔,荃灣💰價錢$492 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_大角咀剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_韓國菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵呢一間韓國菜喺openrice度獲得超高分 而且擁有超多間分店 於是我今次都約咗男朋友放工一齊食 呢間餐廳唔算太大間 不過入到去幾有韓國嘅感覺 燈光係比較暗 以霓虹燈為主 成個感覺好適合飲酒 而且咁啱我哋坐喺隔離就已經聽到有真韓國人喺度食 所以都抱有期待~🍽️食物質素🍽️舖頭嘅食物種類超豐富 最吸引一定係佢哋精選午餐同埋晚餐 會議一個便當盒去裝住 食材都好豐富而且賣相幾精美 另外單點都有唔同地道韓國菜式 例如係炸雞,鍋物,拼盤,小食等 價錢都比較便宜 份量超級無敵多!👀評分💖💖💖💖🪄醬油炸雞$178平時食開甜味炸雞為主 今次試下呢一款醬油炸雞 嚟到見到個份量都頗多 雞肉質地比較硬身 咬落去有口感 醬油嘅味道有少少似香港豉油味 唔知係咪配合返香港人嘅口味😂 最主要整體性價比都
🎀大角咀。滿座熱門韓國菜🥘🎀

🪄店名* #李家
🔮地址* 大角咀埃華街75號地舖🔮
🗾分店地區🗾 尖沙咀,大角咀,灣仔,荃灣
💰價錢$492 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄醬油炸雞$178
平時食開甜味炸雞為主 今次試下呢一款醬油炸雞 嚟到見到個份量都頗多 雞肉質地比較硬身 咬落去有口感 醬油嘅味道有少少似香港豉油味 唔知係咪配合返香港人嘅口味😂 最主要整體性價比都幾高

🪄燒五花腩肉$208
之後當然唔少得肉食 呢一款燒五花腩肉味道都幾唔錯 佢會用一個鐵板去裝住 入面除咗有肉類之外 都有配泡菜伴菜 食落去個味道會有啲辣 五花腩肉超厚身 味道偏重 但係唔會過於肥膩

🪄涼拌芽菜$25
我平時都好鍾意食韓國嘅涼菜 食完之後瞬間可以解膩頭先食嘅炸雞同埋五花腩 芽菜會帶有少許麻油味 味道唔錯

🪄 忌廉溝鮮奶&荔枝烏龍茶$36/2
飲品方面選擇都幾多 不過我哋就唔飲酒 呢兩款就同平時罐裝飲品差唔多 冇乜特別意見

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌
2024-07-03 76 瀏覽
李家炸雞絕對係老牌韓式炸雞店~記得第一次食嘅時候候都差唔多已經係10年前? !久唔久掛住韓國味道嘅時候,想食炸雞都會嚟呢一間~ 一坐低,叫完嘢食已經迅速上咗前菜~係一碟醃蘿蔔同一碟沙律。呢兩款前菜都酸酸甜甜好開胃,而且仲有得Refill,一邊食炸物,一邊食半菜就絕對可以解膩今日我哋嗌咗:半半炸雞 $178食完未嘅炸雞就最能夠食到餐廳處理炸雞嘅火候,雞件炸到非常香脆,裏面充滿肉汁,雞塊非常嫩滑~甜辣炸雞其實就係原味炸雞在淋上濃稠嘅經典韓式甜辣醬,兩樣嘅風味都好唔同,令人忍唔住一啖接一啖咁食~牛膝骨湯 $178一向都好鍾意飲韓式嘅雪濃湯,今次叫咗呢一個牛膝骨湯嚟試吓,湯頭味道好鮮甜,牛肉燉得相得軟腍~再加上蔥絲,熱辣辣,飲落好暖,個胃好舒服!!Corona Rita $78邪惡嘅炸雞一定要配上大大杯嘅飲品,叫咗一座corona Rita ,酸酸甜甜非常開胃!

今日我哋嗌咗:
半半炸雞 $178

牛膝骨湯 $178

Corona Rita $78
  • 半半炸雞
  • 牛膝骨湯
2024-06-27 25 瀏覽
李家想食韓式地道炸雞,一搵之下就搵到呢間💛泡菜湯 $168泡菜既酸度同辣味為湯增添左層次感,既開胃又清新。湯入面加入左豬肉,提供左飽腹感同豐富既蛋白質。仲加左蔬菜:洋蔥、蒜、青蔥等,增加營養成分同口感。💛半半炸雞 $178炸雞即叫即炸,上枱熱辣辣,份量多,咬落去滴哂肉汁外脆內軟😍分左原味炸雞同甜辣炸雞甜辣好香口惹味,原味肉嫩味鮮,各有各好處💛啤酒 買二送一 $78/3價錢:$422 (二人)(另加一)⭐️⭐️⭐️評分:8/10⭐️⭐️⭐️📍李家 (埃華街) (大角咀)大角咀埃華街75號地舖
李家
想食韓式地道炸雞,一搵之下就搵到呢間

💛泡菜湯 $168

💛半半炸雞 $178
炸雞即叫即炸,上枱熱辣辣,份量多,咬落去滴哂肉汁
外脆內軟😍分左原味炸雞同甜辣炸雞
甜辣好香口惹味,原味肉嫩味鮮,各有各好處

💛啤酒 買二送一 $78/3

價錢:$422 (二人)(另加一)
⭐️⭐️⭐️評分:8/10⭐️⭐️⭐️

📍李家 (埃華街) (大角咀)
大角咀埃華街75號地舖
2024-06-27 14 瀏覽
今日嚟到一間位於大角咀嘅高級韓式餐廳,呢間餐廳嘅環境一流☺️舒適嘅座位🫡仲有好多韓國菜可以點~🍡牛肉炒粉絲嫩滑多汁的牛肉與Q彈有勁的粉絲完美融合,每一啖都是濃郁牛肉鮮味。仲有蔬菜中和肉類的濃郁,整個口感層次豐富😋🍡海鮮蔥餅外層酥脆的餅皮上有新鮮的海鮮和香蔥,每一啖都是海鮮的鮮美與蔥香的完美結合!配上特製的韓國醬汁,又酸又甜又鹹👍🍡芝士雞蛋卷柔軟的雞蛋裹著的芝士餡,濃郁滑順的芝士,整個口感層次豐富到不行。😍🫶🏻李家 (埃華街) 🫡大角咀埃華街75號地舖

🍡牛肉炒粉絲

🍡海鮮蔥餅

🍡芝士雞蛋卷

🫶🏻李家 (埃華街)
🫡大角咀埃華街75號地舖
2024-06-26 56 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗大角咀調查呢間元祖級韓式炸雞店,餐廳由韓國人主理,喺本地經營多年,炸雞口味選擇多,味道拍得住韓國當地,夠晒正宗,除咗炸雞,仲有多款地道韓式料理供應🥩牛膝骨湯 $178🙋🏻‍♂️表示個牛膝骨湯入面有蛋𢇃,京蔥,高麗菜等配料,配上白飯同泡菜,牛膝骨食落爽脆有咬口,個湯飲落鮮甜,除咗有牛骨味,仲有杞子紅棗嘅味道,好養生,將個飯同湯撈埋一齊食,個飯更加鮮甜入味🐖豬肉炒粉絲 $158🙋🏻‍♂️表示個炒粉絲配上豬肉,香茹,洋蔥,菠菜等配料,一上枱香噴噴,份量好多,粉絲口感爽滑,豬肉好爽口,加上多款配料,個炒粉絲食落非常惹味,夠晒鑊氣🍗青辣椒蛋黃醬炸雞 $118🍗粟米炸雞 $118🙋🏻‍♂️表示炸雞口味有多款選擇,可以㨂半份,仲可以㨂無骨,餓底見呢兩款口味幾特別,就決定試下,青辣椒蛋黃醬炸雞配上洋蔥,炸雞係原味,點埋個mayo嚟食,味道辣辣地,粟米炸雞配上炸粟米,面頭有粟米脆片同沾滿玉米粉,味道香甜,炸粟米鮮甜多汁,兩款炸雞都好香脆,肉質嫩滑🍶燒酒 $58🙋🏻‍♂️表示食炸雞又點可以唔飲酒呢,於是就點咗支真露燒酒,呢隻係荔枝味,飲落味道清甜,易入口📈吃貨指數😋好味度 9/10🔙返啅度

牛膝骨湯

青辣椒蛋黃醬炸雞
粟米炸雞
燒酒
2024-06-26 23 瀏覽
「李家」係香港數一數二嘅元祖級韓國炸雞店,擁有多間分店,實力不容置疑。今次來到大角咀嘅分店,店內裝潢簡潔樸實,一邊聽住🎧K-pop一邊享受美食🍗,真係一大樂事。餐牌上嘅炸雞選擇繁多,有超過10款口味,可以自選半半口味,亦可以揀有骨或無骨。我地點咗無骨青辣椒蛋黃醬炸雞配洋蔥,炸雞外皮酥脆,內裏多汁,青辣椒微辣加上蛋黃醬嘅濃郁味道,真係非常美味。洋蔥絲新鮮脆口,為炸雞增添咗一點清爽感。另一道菜係海鮮炸醬麵,麵條彈牙,醬汁濃郁但唔會過鹹,海鮮如蝦仁同墨魚新鮮可口,整體味道均衡,非常滿意。飲品方面,我地叫咗水果燒酒(荔枝味),清甜嘅荔枝香氣同清爽嘅酒味完美融合,非常適合作為開胃飲品。李家嘅食物用料新鮮,味道正宗,無論係炸雞定其他料理,都讓人印象深刻。呢間餐廳適合同朋友聚會,非常推薦。🍻🍴李家 (埃華街)📍大角咀埃華街75號地舖

🍴李家 (埃華街)
📍大角咀埃華街75號地舖
2024-06-19
  • 無骨青辣椒蛋黃醬炸雞配洋蔥
這晚我們來到了吃韓國菜🇰🇷的李家在大角嘴分店,店裡播放著韓文音樂🎼,橙色牆紙加上韓風霓虹燈甚有韓式氣氛~💕我們兩個人點了一個芝士拼辣bb豬肋骨🔥,飲品方面,我們點了一杯薰衣草梳打和一大杯西柚子味打卡無酒精雞尾酒🍹。這裡的前菜有點特別,竟然沒有了泡菜~😮芝士拼辣bb豬肋骨,有芝士、豬肋骨、洋蔥和脆薯角。😋份量足夠,拉絲芝士配上豬肋骨和薯角都超吸引,辣得過癮哈哈!🤣值得欣賞的是這裡的芝士拼盤是有一個煤氣爐,🔥不用害怕芝士會變凍變硬不好吃,🤗超貼心呢~🥰原本以為可以再多吃一個冷麵,沒想到一個芝士拼盤我們也差點吃剩了~🙈Cheessssssssseeeeeeeeee😝Info店名:李家地址:大角咀埃華街75號地舖
這晚我們來到了吃韓國菜🇰🇷的李家在大角嘴分店,

我們兩個人點了一個芝士拼辣bb豬肋骨🔥,

這裡的前菜有點特別,竟然沒有了泡菜~😮

芝士拼辣bb豬肋骨,
有芝士、豬肋骨、洋蔥和脆薯角。😋
值得欣賞的是這裡的芝士拼盤是有一個煤氣爐,🔥

不用害怕芝士會變凍變硬不好吃,🤗
超貼心呢~🥰

原本以為可以再多吃一個冷麵,
沒想到一個芝士拼盤我們也差點吃剩了~🙈

Cheessssssssseeeeeeeeee😝

Info
店名:李家
地址:大角咀埃華街75號地舖
2024-06-23 16 瀏覽
〰️ 今次覓食來到大角咀—李家😝經典灰調招牌,進入店內,「韓味」撲面而來😃橙色的牆壁給人一種活力感,再加上3𝘿環繞的𝙆-𝙥𝙤𝙥,彷彿置身於不同團體的演唱會🎶🎤🍽 🔹半半炸雞(原味+甜辣)首先份量超級足👍原味炸雞會見到炸到金黃色的、酥酥脆脆的皮,薄脆的表皮下是鮮嫩多汁的雞肉😋甜辣醬的無骨炸雞簡直是最愛😍醬汁係偏向濃稠的,味道個人覺得係辣味突出一點,佢完美包裹住每一嚿炸雞,讓炸雞的口感更加豐富多元,每一啖可以刺激到味蕾🔹蔘雞湯養生人之選💪都係個句份量超級足👍吸收了蔘湯的雞髀肉,嫩滑而又清甜。而每一啖湯都可以𝙛𝙚𝙚𝙡到係長時間熬煮而成,湯頭香醇濃郁,人蔘、紅棗、雞肉的香味都同時間出現在湯裡,只想無限續一碗🔹辛辣麵既然食韓餐,點可以少了靈魂拉麵呢,辛辣的味道讓人欲罷不能,Q彈爽口的拉麵➕辛辣的麵湯,每食一啖都好似抒發一分的壓力,再搭配一粒溏心蛋,超級滿足😋➰🔍 題外話平日人流不算多,所以都坐得幾舒服既

🍽

🔹半半炸雞(原味+甜辣)

🔹蔘雞湯

🔹辛辣麵

🔍 題外話
平日人流不算多,所以都坐得幾舒服既
2024-06-21 15 瀏覽
今次我要同大家分享《李家》,之前食過佢既炸雞,之後都好想再黎食。如果你係韓式炸雞愛好者,就一定唔可以錯過!首先,我要介紹嘅係「蜂蜜蒜蓉炸雞」同「芝士調味炸雞」。呢兩款炸雞都係無骨嘅,方便食用同埋非常入味。蜂蜜蒜蓉炸雞係個人最愛,炸得香脆,外脆內嫩,啖啖都帶有蒜蓉同蜂蜜嘅香甜味道,好食到手指都唔停。而芝士調味炸雞就更加特別,每啖咬落口,都可以感受到芝士嘅濃郁香滑,佢炸雞既份量都好多,我地兩個人食,叫左兩個半份都食品曬。個人而言,大推蜂蜜蒜蓉炸雞。除咗炸雞,仲叫左個韓式海鮮湯。個湯底鮮味濃郁,內裡有品少嘅海鮮,包括蝦、蜆同青口,令湯更加濃厚同鮮甜。湯裡面亦加入了韓式調味料,帶有微微嘅辣味同酸味,令湯更加開胃。飲品方面,我推薦試下佢哋嘅Lemon soda同Grapefruit soda。兩款汽水都係帶有韓式風味,非常清新解渴。Lemon soda有著檸檬嘅酸甜味道,飲落非常開胃;而Grapefruit soda則更加清爽,帶有柚子嘅香氣同果汁嘅味道,配炸雞都幾唔錯。總括而言,呢間韓式餐廳嘅蜂蜜蒜蓉炸雞同芝士調味炸雞係絕對嘅必試。另外,而家見晚市有套餐,8x蚊有交易,都幾抵食。

• 蜂蜜蒜蓉炸雞
2024-06-21 18 瀏覽
李家的炸雞好出名,款式選擇多,份量多。除左炸雞,好多傳統韓式菜式都有,今次決定試下。。芝士拼辣bb豬骨 $298bb豬骨好淋好易咬,醃料係甜辣嘅燒烤醬,仲有大量芝士,有gas爐一路熱著,芝士拉絲好澎湃。薯條都好好味。。炸魷魚鬚拼辣年糕湯套餐 $168年糕好煙韌,唔會太硬。濃度適中,甜甜辣辣,配埋魚糕同椰菜,吸晒啲辣汁,好正。魷魚鬚炸到好酥脆,店員提供較剪方便剪開。。檸檬梳打 $38飲品都好多選擇,有多款酒類同梳打。

。芝士拼辣bb豬骨 $298

。炸魷魚鬚拼辣年糕湯套餐 $168

。檸檬梳打 $38
飲品都好多選擇,有多款酒類同梳打。
2024-06-20 29 瀏覽
香港韓式炸雞百家爭鳴,韓國出名牌子係香港開完一間又一間,但講起「第一間」係香港嘅韓式炸雞一定會諗係李家!半半炸雞🐓炸雞口味有好多款,但得兩個人食又想試多隻味可以叫半半炸雞,揀兩款唔同口味嘅「半份」炸雞!雖然話就話「半份」但份量都唔少,目測都有7-8件!🍗甜辣炸雞經典口味,每次食炸雞我都必嗌,辣度甜度大約6:4,口味平衡做得好好!🌶️青辣椒蛋黃醬配洋蔥李家獨有口味,唔好以為有青辣椒就覺得好辣,溝埋蛋黃醬減低左辣度,變得好惹味,仲可以配上洋蔥絲一齊食減低膩度,十分推介!🍲牛肉炒粉絲粉絲份量大到嚇死人,4個人食都綽綽有餘,配料都絕不吝嗇,啖啖都食到牛肉同蔬菜絲。🍸蘋果西打麗塔食炸雞就算唔配啤酒,點都要配點酒精。杯Apple cider好大杯,一杯都夠兩個人飲

半半炸雞🐓

🍗甜辣炸雞

🌶️青辣椒蛋黃醬配洋蔥

🍲牛肉炒粉絲

🍸蘋果西打麗塔

2024-06-19 30 瀏覽
韓式炸雞|李家 |大角咀相信好多人都食過 — 李家以韓國炸雞為名,而且都開咗好多年炸雞有多款口味,仲可以揀有骨或無骨—————————-🫶🏻 粟米炸雞 $123香港好小地方有粟米炸雞,但其實佢超好食的!半半份量都超多!店員話兩個人食,其實半半,兩個女仔都好足夠!炸雞同粟米都沾上粟米味調味粉,面頭仲有粟米片,整體口感十分香脆!炸雞高質,超厚肉,啖啖肉,而且肉汁滿滿,真係外脆內軟!🫶🏻 蜂蜜蒜蓉炸雞(無骨)(半份)$118炸雞每一件都塗上蜂蜜,雖然係醬汁炸雞,外皮仍然保留到香脆。而且面頭仲鋪滿蒜蓉,所緣好惹味。🫶🏻 芝士辣雞炒年糕 $178年糕煮得啱啱好,煙煙韌韌,加埋拉絲芝士無得頂!辣雞份量多,唔會太辣,味道香口。—————————📍 大角咀埃華街75號地舖—————————-Overall 💗💗💗 💗#韓式炸雞#李家 #大角咀韓式炸雞#李家大角咀
韓式炸雞|李家 |大角咀
相信好多人都食過 — 李家
以韓國炸雞為名,而且都開咗好多年
炸雞有多款口味,仲可以揀有骨或無骨

—————————-
🫶🏻 粟米炸雞 $123
香港好小地方有粟米炸雞,但其實佢超好食的!
炸雞高質,超厚肉,啖啖肉,而且肉汁滿滿,真係外脆內軟!

🫶🏻 蜂蜜蒜蓉炸雞(無骨)(半份)$118
炸雞每一件都塗上蜂蜜,雖然係醬汁炸雞,外皮仍然保留到香脆。
而且面頭仲鋪滿蒜蓉,所緣好惹味。

🫶🏻 芝士辣雞炒年糕 $178
年糕煮得啱啱好,煙煙韌韌,加埋拉絲芝士無得頂!
辣雞份量多,唔會太辣,味道香口。

—————————

📍 大角咀埃華街75號地舖

—————————-
Overall 💗💗💗 💗

#韓式炸雞#李家 #大角咀韓式炸雞#李家大角咀
2024-06-18 16 瀏覽
傳統正宗韓國菜🇰🇷 餐廳主打韓國菜、各款經典韓式料理 除咗著名炸雞等料理單點 亦有lunch menu, dinner menu~ 料理單點都大大份 適合幾個朋友share食====᪥ 原味炸雞 $168份量好多嘅整份連骨炸雞🍗 炸皮香脆可口、肉質嫩滑多汁 亦配咗個甜辣醬點黎食 經典嘅原味都有啲驚喜😆᪥ 芝士拼辣bb豬骨 $298上菜後一直加熱芝士🧀 直至煮熔後即可做到邪惡嘅拉絲效果~ 辣bb豬骨調味好好 酸甜微辣惹味 配埋邪惡嘅芝士perfect!😆
====

᪥ 原味炸雞 $168