今天跟媽媽來韓式炸雞鼻祖李家食炸雞,佢哋係十五年前首間由韓國夫婦引入韓國炸雞的餐廳,味道正宗,一向是我喜歡的炸雞店。今次要了半份原味半份甜辣炸雞,這裡任何口味都可以自選半半搭配,而且有帶骨和冇骨炸雞任選。我個人比較喜歡帶骨雞件,冇骨雞當然啖啖肉,但這樣吃會不經意地吃多了,我怕肥😅原味炸雞外皮酥脆,好鬼死香;甜辣味應該是把原味炸雞炸好之後,再大火快炒方式把甜辣包裹起來,兩款炸雞都皮脆肉嫩多汁,好好味。另外今次一份《芝士拼辣韓式豬手》,整整一大鐵盤,三分之一芝士、三分一炸薯角,另外三分一是韓式辣豬手,洋蔥墊底。開着石油氣爐,芝士慢慢溶化,用薯哥或者韓式辣豬手沾上來吃,回味無窮,超級邪惡。

原味炸雞外皮酥脆,好鬼死香;

• 芝士拼辣韓式豬手
이가 李家 🥏@leegachicken_hk 諗住專程去到西灣河太安樓朝聖,但實在太熱都係想搵個有冷氣嘅地方坐低慢慢食🥵 附近行行吓見到有個好大嘅充氣公仔,仔細望先知原來係件炸雞店🍗 一於試試🫢樓下門口比較細,但有架專屬嘅𨋢上一層,成層都係同一間舖頭,空間都好闊落🚡入座嘅時候店員問我哋會唔會想坐出去露台位,因為露天座位係呢間分店嘅其中一個賣點,不過都係等天氣涼啲先試🤣一坐低店員就送上一盤醃漬蘿蔔同生椰菜,酸味味咁好開胃😖 另外枱面已經放咗濕紙巾乾紙巾,落手食炸雞都洗唔怕污糟,真係好加分👍🏽店員介紹先知原來李家係香港第一間炸雞店,創業嘅夫婦都係韓國人,保證正宗🇰🇷 甜辣炸雞 🌶無骨|半份蜂蜜蒜蓉炸雞 🍯無骨|半份韓國炸雞調味多變,認第二絕對冇其他國家敢認第一🤪呢到嘅有骨炸雞係會少少辣嘅,勁過胡椒粉少少🤏 而冇骨就係採用雞脾肉,專為小朋友而設🦵🏾 而韓國local就多數會嗌原味同甜辣味,而香港人就鍾意蜂蜜同芝士🧀小朋友先做選擇,我地全都要!見到餐廳有「半半」呢個組合,一於決定試甜辣味同蜂蜜蒜蓉味✌🏻甜辣味比我想像中冇咁辣,偏甜少辣,而後者濃郁嘅蒜香味中和左蜂蜜嘅甜味,食多幾舊都唔會覺得膩
이가 李家 🥏
@leegachicken_hk

甜辣炸雞 🌶
無骨|半份

蜂蜜蒜蓉炸雞 🍯
無骨|半份

無骨半份甜辣炸雞

韓國炸雞調味多變,認第二絕對冇其他國家敢認第一🤪

無骨半份蜂蜜蒜蓉炸雞

甜辣味比我想像中冇咁辣,偏甜少辣,而後者濃郁嘅蒜香味中和左蜂蜜嘅甜味,食多幾舊都唔會覺得膩🤓

大大舊嘅炸雞外脆內嫩,雞肉裏面肉汁多,外面沾滿醬汁,粉漿唔會好厚,成籃嘅份量亦好多🙀

芝士雞蛋卷 🍳

呢個又係去韓國餐廳必嗌嘅!蛋卷非常厚身,縱橫交錯嘅芥末同茄汁醬💥 一切開裡面嘅芝士瞬間爆漿,所以一定要趁熱食♨️

芝士雞蛋卷

西柚子味無酒精麗塔🍹

炸雞又點可以唔配啤酒呢🍺? 不過因為我地揸左車唔方便飲酒,但竟然係menu上面見到有non alocoholic嘅Rita!!!!🤩 一開始飲就西柚味都幾重,後尾就啤酒味越嚟越出!! 對未必適合飲酒又有想了下心願嘅人絕對係恩物😏

檸檬梳打 🍋

梳打好夠氣,口感清爽,透心涼🥶

西柚子味無酒精麗塔

以呢個價錢黎講,食物嘅質素同份量都係性價比高! 正正係份量多,全份炸雞對兩個人講嚟,就多左少少🙈 所以如果餐廳可以單嗌半份嘅炸雞咁就可以再試多啲其他菜式,又或者大多幾個朋友一齊開心些牙啦🤪
無骨半份甜辣炸雞
無骨半份蜂蜜蒜蓉炸雞
芝士雞蛋卷
西柚子味無酒精麗塔
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
2022-08-31 76 瀏覽
星期一請咗假 去完玩過咗海食個early dinner500幾包埋加一食到2個人都好飽 仲打包咗留返第2日wfh做lunch價錢每碟都係百幾蚊但份量好足嗌咗一個芝士蛋卷就普通水準鐵板牛仔骨係超推介 好入味 即場清唒個人偏好原味炸雞 好香口 另外叫咗個青椒蛋黃醬炸雞對於唔係好食得辣嘅我就偏辣
星期一請咗假 去完玩過咗海食個early dinner
價錢每碟都係百幾蚊但份量好足
嗌咗一個芝士蛋卷就普通水準
鐵板牛仔骨係超推介 好入味 即場清唒
個人偏好原味炸雞 好香口
另外叫咗個青椒蛋黃醬炸雞對於唔係好食得辣嘅我就偏辣

2022-08-24 137 瀏覽
聽聞呢間炸雞啤酒係第一批黎到香港既店🥳之前已經有朋友推介過話好好味,今日終於可以試到🫶🏻果然無令我失望😋點左3樣野食。半半炸雞(原味+辣味)$168原味係乾身脆卜卜辣味係醬汁滿滿,本人比較鍾意食脆卜卜香口嘅炸雞雞肉好滑,食到停吾到口⚠️再來韓式炒豬肉粉絲$128 (可選牛肉)相比起出面嘅炒粉絲佢濃味得黎又唔會太咸或太甜又吾會太油,有啲會好大陣油益味….呢個味道啱啱好☺️☺️☺️同埋好足料~ 人蔘雞湯$198雞好嫩口又大隻,好多肉人蔘味唔算好重,入邊仲加咗啲雞蛋絲,人蔘補氣血,女仔真係要飲多幾碗🥰整體3款都好好食😊老闆又好好人不斷問我地夠吾夠味,又比泡菜我地送湯教我地食炸雞就配酸蘿蔔。👍👍
聽聞呢間炸雞啤酒係第一批黎到香港既店🥳

點左3樣野食。
半半炸雞(原味+辣味)$168
原味係乾身脆卜卜
辣味係醬汁滿滿,
本人比較鍾意食脆卜卜香口嘅炸雞
雞肉好滑,食到停吾到口⚠️

再來韓式炒豬肉粉絲$128 (可選牛肉)
相比起出面嘅炒粉絲
佢濃味得黎又唔會太咸或太甜
又吾會太油,有啲會好大陣油益味….
呢個味道啱啱好☺️☺️☺️
同埋好足料~

人蔘雞湯$198
雞好嫩口又大隻,好多肉
人蔘味唔算好重,入邊仲加咗啲雞蛋絲,
人蔘補氣血,女仔真係要飲多幾碗🥰
整體3款都好好食😊
老闆又好好人
不斷問我地夠吾夠味,又比泡菜我地送湯
教我地食炸雞就配酸蘿蔔。👍👍

人蔘雞湯
韓式炒粉絲
人蔘雞湯
韓式炒粉絲
2022-08-16 1410 瀏覽
前排姪仔考試成績有進步,應承咗佢會帶佢去食好西獎勵吓佢。今日放假,去食佢好想食嘅韓國炸雞。由於就返小朋友放補習時間,5:00pm 去到食晚飯,顧客唔多。店內坐得都幾舒適,我哋去咗窗邊位置,有個吹氣公仔不停同我哋揮手,小朋友見到勁開心。嚟到李家,當然炸雞係不係缺少嘅菜式,見到有好多款選擇,因為就返小朋友嘅口味,點左唔辣為主。⭐️蔥炸雞、芝士調味炸雞⭐️店員介紹之下原來可以咁樣揀,炸雞可以揀雙拼2款味道、有骨/冇骨。我哋當然楝冇骨啦,又啱小朋友,又啱唔想「隣」骨嘅我。上枱時見到件數真係唔少。蔥炸雞面頭鋪上新鮮嘅香蔥絲同醬汁作調味,蔥香帶出清新嘅感覺。秘製芝士調味粉香味濃郁。啖啖肉嘅雞件,香炸到金黃色,肉質鮮嫩,可以一次過試晒兩種唔同口味,真係一流。😍😍😍⭐️炸薯條⭐️食炸雞,點會少得食個炸薯條吖。呢個炸薯條認真低食,大大盤,有齊薯格、薯仔波波、波浪薯條、粗薯都係$108,認真抵食👍👍😋😋😋⭐️炸小蝦⭐️見到呢個小蝦幾有興,所以叫黎試吓,呢款小食炸到脆口惹味,餸啤酒簡直一流,同朋友黎飲嘢吹水必選推介👍👍⭐️蘋果梳打、薰衣草梳打⭐️大大杯蘋果梳打清甜,薰衣草口味特別, 飲住梳打配炸物,非常解喝整體來講,餐廳環

⭐️蔥炸雞、芝士調味炸雞⭐️

⭐️炸薯條⭐️

⭐️炸小蝦⭐️

⭐️蘋果梳打、薰衣草梳打⭐️

整體來講,餐廳環境舒適,食物大碟夾抵食,播住韓國嘅流行音樂,一個可以同朋友chill 下嘅好地方👍👍
2022-08-15
2022-08-10 86 瀏覽
朋友突然間好想食炸醬麵,簡左呢間試~餐廳環境感覺有啲似去左韓國🇰🇷,太耐無得去好掛住,入黎感受一下氣氛幻想下去左韓國都開心🫣🍽海鮮炸醬麵 $188面質煙靭,炸醬係韓國食過既味道😋🍽芝士雞蛋卷 $128.0芝士味好濃,芝士有拉絲效果同有蛋香味,份量好大份,必點👍🍽辛拉麵 $58正常水準,每次食韓國嘢都必叫😋🍽蒸蛋湯 $58蒸蛋湯夠熱,熱辣辣,清清地飲完好舒服前菜有蘿蔔雪梨沙律🥗都新鮮👍今次熱氣,無叫到炸雞🍗,見好多人都係黎食炸雞,下次再黎試下先😛

朋友突然間好想食炸醬麵,簡左呢間試~

🍽海鮮炸醬麵 $188
面質煙靭,炸醬係韓國食過既味道😋

🍽芝士雞蛋卷 $128.0
芝士味好濃,芝士有拉絲效果同有蛋香味,份量好大份,必點👍

🍽辛拉麵 $58
正常水準,每次食韓國嘢都必叫😋

🍽蒸蛋湯 $58
蒸蛋湯夠熱,熱辣辣,清清地飲完好舒服

前菜有蘿蔔雪梨沙律🥗都新鮮👍

2022-08-08 64 瀏覽
炸雞癮起, lunch time 都要走去食轉炸雞😜叫左份甜辣炸雞再加個海鮮湯飯,好好味😋😋😋😋炸雞係外脆內多汁又軟滑, 海鮮湯飯就同一般韓食差不多, 唔算有咩驚喜, 不過一份午餐同加份炸雞真係超級飽😅😅😅
炸雞癮起, lunch time 都要走去食轉炸雞😜
2022-08-04 136 瀏覽
一行3日去食午餐,叫咗一個海鮮軟豆腐套餐同2款口味嘅炸雞。幅相(圖1)係食到一半先記得影,但係嗰海鮮豆腐湯一開始已經係咁稀,味道好似辣椒粉加水,辛辣麵嘅湯底都好飲過佢。另外,炸雞就叫蜂蜜蒜味同芝士調味(圖2&3),上枱都夠熱辣辣,但係肉質比較乾唔夠juicy。蜂蜜蒜味嘅汁唔夠稠好快流曬,要蘸多幾次汁先夠味;另外芝士調味嘅炸雞就咁灑啲芝士粉喺上面,但係炸雞脆皮係痴唔實啲芝士粉,一拎起啲粉已經跌咗一半😓我建議一係就整啲半熔嘅芝士淋係面先再灑芝士粉。其實我係見到其他人寫嘅好評我先去試吓,但係現實同好評落差實在太大,所以我決定寫返我嘅感受出嚟~

2022-07-27 87 瀏覽
今晚收工同同事去晚飯兼happy hour😝好耐冇食炸雞嘅我就提議去食李家😋呢間韓國炸雞始早店食物又有質素飲酒又唔貴所以我都成日去食架😌-半半炸雞🍗(甜辣/ 原味)$168半半炸雞有兩種味 最啱大班人一齊share🤩原味嘅炸雞都有少少辣😋啱晒我鍾意食辣又唔食得太辣嘅~啲雞粉皮唔會好厚 又炸得好脆好香😙甜辣炸雞係微辣嘅 唔食得辣嘅朋友都可以試下😚個醬好掛身 唔洗怕淋得唔均勻~-芝士雞蛋捲🐣 $128我次次都會食呢個蛋捲🤤🤤超大舊超實嘅千層煎蛋捲埋一齊🍳入面仲有好邪惡嘅拉絲芝士🧀😋-雪濃湯🍲 $168呢個係新出嘅湯品 我第一次食😆佢上菜嗰陣仲滾緊泡泡 超熱😝入面有好多牛肉同埋粉絲 都好足料啲湯好熱 倇人住燒酒咁樣飲好夾😋養生啲 可以暖下個胃👍🏻

今晚收工同同事去晚飯兼happy hour😝
好耐冇食炸雞嘅我就提議去食李家😋
呢間韓國炸雞始早店食物又有質素飲酒又唔貴
所以我都成日去食架😌

半半炸雞🍗(甜辣/ 原味)$168
半半炸雞有兩種味 最啱大班人一齊share🤩
原味嘅炸雞都有少少辣😋
啱晒我鍾意食辣又唔食得太辣嘅~
啲雞粉皮唔會好厚 又炸得好脆好香😙
甜辣炸雞係微辣嘅 唔食得辣嘅朋友都可以試下😚
個醬好掛身 唔洗怕淋得唔均勻~
芝士雞蛋捲

養生啲 可以暖下個胃👍🏻
2022-07-26
  • 芝士雞蛋捲
2022-07-24 78 瀏覽
等15分鐘先有黎落單 個垃圾鐘㩒極都唔應 ,又等20分鐘都未有野,成班人企哂係到都唔知做乜😡😡 最搞笑係淨係要罐裝野飲 都要等 話自己唔夠人 但望到既係企哂係到 無所事事🙄🙄
2022-07-21 76 瀏覽
今次又來到食韓國菜,每次講到韓國嘢, 喺腦海中第一時間諗到嘅就係李家,不過今次就冇去到尖沙咀嗰間,為咗就朋友方面,揀咗過嚟西灣河嘅呢一間李家我覺得呢度嘅環境比尖沙咀優勝,嘅就係因為佢係新店家,暫時未有酒賣㗎 !今次我同朋友嗌咗:半半炸雞🍗我哋今次叫咗醬油味🫙同埋蜂蜜蒜蓉味🍯,先講醬油味:最初好擔心好鹹,不過食落去又唔同口感,除咗香脆之外,佢嘅炸雞嘅肉質好鮮嫩,勁有肉汁,而且佢嘅醬油味唔算好重,感覺只係一隻上咗黑色醬油嘅炸雞🍗蜂蜜蒜蓉味就強力推薦俾咁多位!😍😍😍😍蒜蓉多就不在話下,啱晒我呢一個蒜蓉之鬼。佢嘅蜜糖亦都可以做到拉絲嘅效果,一邊滋潤🍯一邊熱氣🔥,係咪冇咁邪惡呢😂😂😂我哋之後仲嗌咗個牛肉炒粉絲!炒粉絲非常之大份,我哋兩個食都差啲食唔晒,以前嘅🇰🇷韓國菜好多時候炒粉絲都好油淋淋,今次呢一間識落會比較清新啲,食到落底都唔會見到有油漬,而且都好多😂最後,我哋仲叫咗兩杯嘢飲,一杯就係蘋果梳打水、另一杯就係apple cider 🍺 留意返兩杯嘢飲都係冇酒精嘅,不過冇酒精咪仲健康~🫃🏻——————為食分界線——————📍推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數
今次我同朋友嗌咗:
半半炸雞🍗
我哋今次叫咗醬油味🫙同埋蜂蜜蒜蓉味🍯,先講醬油味:
我哋之後仲嗌咗個牛肉炒粉絲!
留意返兩杯嘢飲都係冇酒精嘅,不過冇酒精咪仲健康~🫃🏻
——————為食分界線——————
📍

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $200
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧
2022-07-14 70 瀏覽
📍李家 #西灣河成日聽到李家,就一定諗起佢嘅招牌韓式炸雞!今日lunch黎到試下佢嘅lunch set😝🏆韓式炒豬肉便當🍱(8/10)一上菜見到好多款式,心情大好😍 前菜分別有泡菜、大豆牙、菠菜🥬、薯仔🥔、魚餅🐟、腸仔、蛋餅🥚。平時好少機會一個餐食到咁多款前菜,所以都幾驚喜,而且幾好味🤩 另外仲有個沙律🥗 主菜叫左唔辣嘅豬肉🐷,肉質淋身冇根唔會韌👍🏻 仲好大份!用左韓式醬汁去炒,好味🥰 個餐跟個白飯同湯🥣總括然而,成個便當餐好豐富☺️☺️☺️ 估唔到炸雞🍗以外,佢嘅其他食物都幾高質😍⭐️李家 (筲箕灣道)⭐️西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖
📍李家 #西灣河

🏆韓式炒豬肉便當🍱(8/10)

⭐️李家 (筲箕灣道)
⭐️西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖
有聽說過李家的韓式炸雞很不錯這次在網上外賣平台看到可以外賣就買來試試看了!🍯蜂蜜蒜蓉炸雞🐔 (無骨半隻 附送一小盒酸蘿蔔&一罐可樂) $163這裡的炸雞皮比較厚 肉比較少但算嫩😋但就算加上蜂蜜蒜蓉醬後 外皮還是脆脆的很香口👍🏻👍🏻👍🏻炸雞的醬汁以蜂蜜味為主 個人覺得蒜味不太突出整體來說還不錯 但如果雞肉多一點就更好😂另外一邊吃炸雞 一邊配上超級酸 & 爽口的酸蘿蔔 減低了蜂蜜炸雞的油膩感😊🧀芝士雞蛋卷 $158🧀本來以為這個量會很少結果打開盒後發現份量不小耶🤩雞蛋卷捲著嫩嫩的蛋和芝士拉絲表面鋪上蕃茄醬和蛋黃醬蛋和芝士的味道都很夠 不可能不好吃👍🏻👍🏻👍🏻原本還在想兩個人點這樣會不會不夠飽結果非常飽啊
有聽說過李家的韓式炸雞很不錯
這次在網上外賣平台看到可以外賣就買來試試看了!

🍯蜂蜜蒜蓉炸雞🐔

原本還在想兩個人點這樣會不會不夠飽
結果非常飽啊
外賣送餐
2022-07-10 47 瀏覽
7月6日是國際炸雞日,所以與朋友到來自韓國的<李家>食炸雞來慶祝此節日。餐廳裝修風格帶有韓風,而且還播放時下最流行的kpop。前菜共有2款,分別為醃蘿蔔及椰菜沙拉;口感清爽兼且帶有酸甜味道,絕對是炸雞的絕配搭檔。半半炸雞⭐️蜂蜜蒜蓉炸雞$99⭐️辣咖喱味炸雞$99蜂蜜蒜蓉炸雞是我個人最喜愛的口味之一,朋友喜愛咖哩,於是我們選擇了半半炸雞,各取所需。炸雞是即叫即炸,新鮮可口,充滿韓國的味道。炸雞絕對是外脆內嫩,外皮炸得香脆,兼能鎖緊肉汁;滿滿的蒜蓉配上清香蜂蜜,香甜而不膩。辣咖哩味炸雞則富有驚喜,入口已帶有香濃咖哩味道,而且辣味適中,我們很快就KO了兩盤炸雞。⭐️雪濃湯$168用牛骨慢熬而成的香醇濃厚乳白色湯頭,因為牛骨內的膠質與鈣質充分被熬燉到湯頭中,所以湯色偏白,就像白雪一樣,所以名為<雪濃湯>。⭐️濟州漢拏柑桔汁$18濟州漢拏柑桔乃濟州島名物之一,甘香清甜,比一般柑桔還要香甜。

餐廳裝修風格帶有韓風,而且還播放時下最流行的kpop。

⭐️蜂蜜蒜蓉炸雞$99

⭐️辣咖喱味炸雞$99

⭐️雪濃湯$168

⭐️濟州漢拏柑桔汁$18

2022-07-07 64 瀏覽
李家之前都有去李家食韓式炸雞,佢港九新界都有分店,今次係第一次去佢西灣河分店,西灣河分店大得來,原來出面仲有個露台,可以係出面用餐今次lunch去就唔食炸雞喇,驚熱氣,嗌左佢兩款韓式料理,佢隨餐仲會送酸醃蘿蔔同埋泡菜,酸酸甜甜,好開胃我同朋友兩個人嗌左個鐵板燒牛仔骨,好惹味,唔鞋口,底下邊仲有啲洋蔥,香口入味,而且份量仲要好多,兩個人share都得另外仲嗌左個蔘雞湯,有原隻雞係入面,已經煮得好淋,骨肉分離,仲有啲紅棗枸杞糯米係入面,人蔘藥材味好重,另外再配碗白飯,雞湯唔會好重味精味,做埋湯泡飯今次因為落雨冇出到露台坐,希望下次冇落雨嘅時候可以出去坐應該都幾舒服#韓式料理#蔘雞湯#李家
李家

#韓式料理