2024-07-24
最近太想念韓國的美食了,忍唔住去咗公司附近嘅韓國餐廳聚餐。叫咗幾款唔同嘅嘢食:雙拼餃子兩隻泡菜餡,另外兩隻就係菜肉餡。係蒸餃,味道清新,口感豐富,皮薄餡多。估唔到韓國人都鍾意食餃子,同中式嘅餃子差唔多,不過佢就大隻好多。花甲刀削麵這碗料理充滿了海鮮的鮮味和麵條的彈牙口感。湯頭濃郁卻不失清爽,真係讓人回味無窮。花甲嘅份量好多。牛肉石鍋蓋飯飄香四溢的石鍋蓋飯上面鋪滿了精心烹調的牛肉,每一口都充滿了濃厚的風味。米飯與牛肉的組合簡直是天衣無縫,加埋韓式辣醬拌勻,風味十足。蜂蜜蒜蓉炸雞叫半份的份量剛好適中。炸雞外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,再淋上蜂蜜蒜蓉醬汁,賦予了炸雞更獨特的風味。好食到連啲蒜頭蒜蓉我都食埋。🤣最後叫咗一個韓國啤酒 - Kelly 好似冇見過入口唔會好苦,都幾好飲。這間餐廳的菜式選擇好似比市面的韓國餐廳為多,見到佢仲有唔同嘅午市套餐,下次都可以試吓。
叫咗幾款唔同嘅嘢食:
雙拼餃子