2023-11-15 112 瀏覽
呢日同呀女上完堂,係荔枝角經過見到有雞煲外賣店😍天氣涼涼地,食雞煲岩哂😎.點左招牌杞醉濃湯雞煲,番屋企簡單煮就有一鍋熱騰騰美味的醉雞煲😋1. 先將一盒濃湯倒進鍋裡開大火;2. 待濃湯滾起,將全隻雞倒進鍋裡,蓋上鍋蓋,然後大火滾5分鐘;3. 熄火,不要打開鍋蓋,焗2分鐘(確保雞肉煮熟而嫩滑)4. 開蓋加入1支杞醉純酒🍲即可品嘗濃湯及雞件。.真的非常簡單,份量都好多足夠一家人食!杞子蟲草啱晒而家秋冬天氣,濃濃酒香,雞肉嫩滑,食落成個人暖粒粒🥰湯底太正,自己再加菜和粉絲一齊煮,超級入味好正👍🏻誠意推介買番屋企同家人一齊分享❤️.

1. 先將一盒濃湯倒進鍋裡開大火;
3. 熄火,不要打開鍋蓋,焗2分鐘(確保雞肉煮熟而嫩滑)
4. 開蓋加入1支杞醉純酒🍲即可品嘗濃湯及雞件。

外賣自取
杞醉 @howdrunk_hongkong📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下1D號舖呢排天氣轉涼🌬️最岩打邊爐🍲食雞煲今次去左杞醉買外賣招牌杞醉濃湯雞煲 $375💰性價比超高🐓有成隻雞😁超足料跟有一盒濃湯🍲一盒雞件🐓同埋酒🍶湯底跟有杞子、圓肉、紅棗同蟲草花入口鮮甜😁夠晒滋補又養生🩷跟有杞醉純酒🍶可按個人喜好添加👍🏻配上已經用花雕酒醃製好雞件杞醉濃湯雞煲完成😋🤪輕鬆無難度雞肉🐓肉質鮮嫩肥美~食完更加添加其他材料打邊爐😝@HOWDRUNK_HONGKONG除左雞煲外佢地更有lunch set同小食詳情WhatsApp📱66283190 查詢📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下1D號舖#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #美食日記 #美食交流 #杞醉 #雞煲 #外賣雞煲 #外賣自取 #花雕雞 #荔枝雞雞煲 #荔枝角美食#打邊爐
杞醉 @howdrunk_hongkong
📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下1D號舖

呢排天氣轉涼🌬️最岩打邊爐🍲食雞煲
今次去左杞醉買外賣招牌杞醉濃湯雞煲 $375

💰性價比超高🐓有成隻雞😁超足料
跟有一盒濃湯🍲一盒雞件🐓同埋酒🍶

湯底跟有杞子、圓肉、紅棗同蟲草花
入口鮮甜😁夠晒滋補又養生🩷

跟有杞醉純酒🍶可按個人喜好添加👍🏻
配上已經用花雕酒醃製好雞件

杞醉濃湯雞煲完成😋🤪輕鬆無難度
雞肉🐓肉質鮮嫩肥美~
食完更加添加其他材料打邊爐😝

@HOWDRUNK_HONGKONG除左雞煲
佢地更有lunch set同小食
詳情WhatsApp📱66283190 查詢
📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下1D號舖

#打邊爐
2023-11-05 107 瀏覽
開始入秋有涼意自然好想食雞煲補吓朋友話荔枝角新開咗間人氣醉雞煲見呢日經過就即買個醉雞煲外賣先😊今次order咗🍴【有杞醉濃湯雞煲】外賣一拎上就覺得好重秤一盒濃湯🍲一盒係原隻雞唔好以為外賣雞煲返屋企整好麻煩😌係絕對無難度!因為😋🐔雞件已用花雕酒醃製好 肉質鮮嫩厚實又肥美🍲濃湯已調配好 仲要勁足料有圓肉、杞子、紅棗、蟲草花杞子好大粒 圓肉又甜劉媽都忍唔住煲滾湯底後𢳂左一碗即飲湯底味道好甜好濃但唔涸喉飲落覺得好滋補🥃仲有1支招牌杞醉純酒要幾醉就落幾多🤭劉媽就落咗半支只要跟住 #杞醉 提供嘅烹調建議步驟倒入鍋裡一件件滑滑醉雞就等緊你就連平時唔食雞胸嘅劉媽都同劉爸食哂成煲雞🤤濃湯帶有香濃味酒味之餘再帶上鮮雞味再另外準備生菜、烏冬今餐真正大飽滿😌食完雞煲劉媽又精力充沛啦😆杞醉仲有午餐、小食都好吸引㗎🤤下次要過去買埋返屋企慢慢嘆先@howdrunk_hongkong 杞醉 ( #荔枝角 )📍 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下1D號舖
開始入秋有涼意

因為😋
🐔雞件已用花雕酒醃製好
肉質鮮嫩厚實又肥美
🍲濃湯已調配好 仲要勁足料
有圓肉、杞子、紅棗、蟲草花
杞子好大粒 圓肉又甜

只要跟住 #杞醉 提供嘅烹調建議步驟倒入鍋裡
一件件滑滑醉雞就等緊你
就連平時唔食雞胸嘅劉媽都同劉爸食哂成煲雞🤤
濃湯帶有香濃味酒味之餘再帶上鮮雞味
再另外準備生菜、烏冬
今餐真正大飽滿😌
食完雞煲劉媽又精力充沛啦😆

杞醉仲有午餐、小食都好吸引㗎🤤下次要過去買埋返屋企慢慢嘆先

@howdrunk_hongkong
杞醉 ( #荔枝角 )
📍 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下1D號舖
2023-10-25
  • 有杞醉濃湯雞煲
2023-11-05 107 瀏覽
早前朋友介紹我一間外賣醉雞煲,位於荔枝角的杞醉我就襯今日星期日放假,叫老公車我去買朋友介紹的招牌杞醉濃湯雞煲,買完回家打邊爐仲附上烹調教學方法,簡單易明。店內仲有多款杞醉全日餐,主打外賣為主,價錢亦相當抵食招牌杞醉濃湯雞煲 $375湯底材料好足,龍眼肉、杞子、紅棗等,非常濃郁,另外附上杞醉純酒,可以按自己的口味,加上純酒。原隻雞份量非常多,煲起湯底,仲聞到濃濃的醉雞湯香味,啖啖厚肉雞件幼嫩入味【有杞醉濃湯雞煲】烹調建議🍲1. 先將一盒濃湯倒進鍋裡開大火;2. 待濃湯滾起,將全隻雞倒進鍋裡,蓋上鍋蓋,然後大火滾5分鐘;3. 熄火,不要打開鍋蓋,焗2分鐘(確保雞肉煮熟而嫩滑)4. 開蓋加入1支杞醉純酒🍲即可品嘗濃湯及雞件。
早前朋友介紹我一間外賣醉雞煲,位於荔枝角的杞醉

招牌杞醉濃湯雞煲 $375

【有杞醉濃湯雞煲】烹調建議🍲

1. 先將一盒濃湯倒進鍋裡開大火;
3. 熄火,不要打開鍋蓋,焗2分鐘(確保雞肉煮熟而嫩滑)
4. 開蓋加入1支杞醉純酒🍲即可品嘗濃湯及雞件。

2023-10-28
10 分鐘 (堂食)
又到咗踏入秋冬滋補既季節喇🌬️一向都好鍾意食醉雞既我 今次竟然俾我搵到佢🤩平時搭巴士經過會見到 但又望唔到佢係乜東東的起心肝上網搵吓 原來係我好鍾意食既醉雞🤤佢係外賣形式既小店 咁可以買返屋企同兩位大人慢慢嘆😆➷🪐 有杞醉濃湯雞煲一份濃湯雞煲 會包含一隻雞同埋充足既湯底連湯料雞隻已經預先切好 拎返屋企煲既時候就好方便喇✌🏼一隻雞既份量都幾多幾聚手🐓大家記得因應返個份量湯滾起後 落雞之前 先嚐一口佢濃香既杞醉湯底加入咗圓肉同蟲草花 再配上店舖107次調製後既醉汁明顯飲到湯底既甜香 酒味一啲都唔確喉 好易入口😋加入雞件滾熟之後 雞油香同杞醉湯底混入酒味會略略淡咗啲 呢個時候就可以加埋佢額外既純酒一煲飲得既雞煲就完成喇🤩成間屋都充斥住個種酒香😶‍🌫️忍唔住就要起筷喇🥢如果想用佢黎打邊爐 建議先食咗雞先雞件滾得耐就會變得嚡身 所以呢一點自己要留意返😉➷媽咪話 咁方便又好食 咁下次唔洗自己整咁煩母親大人都讚好 睇黎都可以encore喇🤤➷🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
又到咗踏入秋冬滋補既季節喇🌬️

媽咪話 咁方便又好食 咁下次唔洗自己整咁煩
母親大人都讚好 睇黎都可以encore喇🤤

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2023-10-27
5 分鐘 (外賣自取)
2023-11-01 74 瀏覽
♨️杞醉荔枝角長沙灣道833號億利工業中心地下1D號舖@howdrunk_hongkong ♥️今日屋企人想食雞煲經過朋友介紹吓去咗荔枝角一間開業一年多嘅新派「杞醉」買咗隻濃湯雞煲杞醉濃湯雞煲$375;醉雞煲pack好哂醃製好份量勁大隻,亦有蟲草花、龍眼肉、杞子及紅棗。湯底、酒、醬汁及辣汁亦預備好晒,亦有教如何烹調非常貼心及方便性價比極高。跟住佢嘅方法煮完之後酒味好香雞件好滑又肥美,之後再自行加肥牛各樣材料又可以打個邊爐真係一樂也😋食物:8.5/10抵食:8.5/10。。。 #香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkig #hkigfood #hkfoodie #foodie #hkfood #foodhk #foodiehk #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodlover #打邊爐 #雞煲 #雞煲外賣 #醉雞煲 #外賣 #好好吃 #醉雞 #外賣雞煲 #雞煲火鍋 #雞煲邊爐
♨️杞醉
荔枝角長沙灣道833號億利工業中心地下1D號舖
@howdrunk_hongkong

食物:8.5/10
抵食:8.5/10

2023-11-01 56 瀏覽
🐓醉雞都可有外賣?😳經朋友介紹,去了「杞醉」買了價值$375的招牌杞醉濃湯雞煲。杞醉是一間開業1年多外賣店,專做新派醉雞,位於荔枝角,醉雞煲pack好哂盒雞份量非常多,有很多蟲草花、龍眼肉、杞子和紅棗,湯底味道變得濃味又清甜!,一盒雞,一盒濃湯和一支酒,有詳細教學和步驟,還可因應個人口味調配酒味濃度🫶🏻🐔而雞件已用花雕酒醃製好 肉質鮮嫩厚實,滑滑又肥美再加上自己買了些火鍋配料配上濃濃的花雕酒湯底口感十分豐富滿足

🐓醉雞都可有外賣?😳
,還可因應個人口味調配酒味濃度🫶🏻
🐔而雞件已用花雕酒醃製好
肉質鮮嫩厚實,滑滑又肥美
再加上自己買了些火鍋配料
配上濃濃的花雕酒湯底
口感十分豐富滿足

外賣自取
都市人返工時間比較長,同朋友飯聚又唔想出街食又唔想朋友整得辛苦,自己又唔識煮,最佳辦法就係叫外賣🤭超推介呢間❤︎︎杞醉❤︎︎比大家,店舖以外賣為主,專做新派醉雞,我今晚買左佢嘅雞煲打邊爐😋包裝用心用料上乘👍🏻佢個湯底用左一層保鮮紙包住再給蓋,呢啲防倒瀉嘅細心位唔係間間做到👍🏻就連跟嘅筷子匙羹都好好用👍🏻 店主重會跟埋張卡比你,教你點煮雞煲,完全感受到店主對人客嘅尊重,同做事嘅認真。❤︎︎招牌杞醉濃湯雞煲❤︎︎$375成隻雞比你,呢到有3-4人份量🐔超多杞子同蟲草花😍啲杞子大大粒脹卜卜架,倒埋支杞醉純酒之後,成個湯底陣陣花雕酒香味😋雞肉嫩滑無比,記得飲啖湯,超濃郁滋補,食到噤上下我地就打邊爐,佢嘅湯底真係無得輸,我落其他配料完全唔使點醬料,已經好夠味,我飲左成碗湯噤濟,但一啲口乾嘅感覺都冇,證明湯底係真材實料熬製而成,絕對唔係味精水🙅🏻‍♀️

❤︎︎招牌杞醉濃湯雞煲❤︎︎$375
2023-10-30
  • 招牌杞醉濃湯雞煲
有時晚餐吾想食飯,我就會選擇粉麵,最近外賣左了杞醉濃湯半隻雞花甲米線(二人份)。這裡有半隻雞,雞肉夠嫩滑,完全吾覺得乾和硬。花甲份量不少,肉質鮮甜。最驚喜係隻溏心蛋,橙色的蛋黄,再配上酒香,好味道。一打開個米線湯底已經好吸引,湯裡有不少杞子和龍眼肉,我最愛養生湯底。平日盡量少飲湯,這個湯我飲晒,特別晒秋冬食,滋補又暖身。而米線口感也夠滑身,和這個湯底好夾,食完感覺舒服。食完米線,食埋杯茶,感覺舒服。

這裡有半隻雞,雞肉夠嫩滑,完全吾覺得乾和硬。

花甲份量不少,肉質鮮甜。

最驚喜係隻溏心蛋,橙色的蛋黄,再配上酒香,好味道。

平日盡量少飲湯,這個湯我飲晒,特別晒秋冬食,滋補又暖身。

而米線口感也夠滑身,和這個湯底好夾,食完感覺舒服。

食完米線,食埋杯茶,感覺舒服。
  • 杞醉濃湯半隻雞花甲米線
2023-10-28 70 瀏覽
放假就最鍾意周圍捐窿捐罅搵野食🤭同朋友行完D2 Place,係附近周圍行下🚶🏻‍♀️誤打誤撞見到間小店,小店主打醉汁小菜,以外賣為主✨自己就買左個杞醉濃湯雞煲返去加餸,入到舖頭已經聞到好香既酒味🤤 雞煲係需要自己返去煮熟,有哂教學無難道🔸杞醉濃湯雞煲份量非常多,有成隻雞🐓,而且好多肉同會好肥,雞件用酒醃左,面頭仲有蟲草花,湯底好足料🫣有大量既龍眼肉同杞子,仲有紅棗肉,味道又濃又清甜,照足教學既做法,雞肉又滑又juicy 💦最後可以因應返個人口味,倒幾多既酒🥃

🔸杞醉濃湯雞煲
下午茶
2023-10-24 74 瀏覽
今次喺荔枝角見到呢間外賣店,賣醉雞同其他小食,個醉汁仲要用杞子去調配好似好養生咁😯 於是就買咗套餐同小食返去同屋企人試吓喇🙊⭐️杞醉濃湯半隻雞花甲泡飯($175/2人份)❤️8.5呢個餐可以揀泡飯/米線,我哋揀咗泡飯~ 個湯真係超級正❤️ 濃稠得嚟雞味酒味都十分重,仲要有杞子、紅棗、桂圓等藥材嘅甜味😍 屋企人勁鍾意飲👍🏻 配米線都一定好正! 雞肉唔會乾柴而且幾滑幾新鮮,花甲唔算大隻但都有好多隻!呢個餐仲有兩杯無糖菊花茶,感覺再養生咗🙊 ⭐️杞醉鵪鶉蛋($42)❤️7.5醉汁又係好夠味,仲有杞子同蟲草花~ 鵪鶉蛋有十幾隻,點曬啲汁食好正👍🏻⭐️杞辣雞腎($42)❤️8.5雞腎真係我嘅all time favourite☺️ 呢個十分抵食,份量超多,食咗兩日🤣 雞腎爽爽地,一咬就斷唔會難咬~ 個辣汁辣度可以揀大/小辣,而且加咗杞子去煮,所以惹味麻辣得嚟又幾特別👍🏻推介大家試吓!整體嚟講呢間小店好高質,特別係個雞湯🤤 大家有機會都可以試吓

⭐️杞醉濃湯半隻雞花甲泡飯($175/2人份)❤️8.5

⭐️杞醉鵪鶉蛋($42)❤️7.5

⭐️杞辣雞腎($42)❤️8.5

• 杞辣雞腎
  • 杞醉濃湯半隻雞花甲米線
2023-10-21 773 瀏覽
📍 杞醉嗰日去朋友屋企探貓貓,就search 下附近有咩外賣店可以買上佢屋企一齊share,比我搵到呢間專做外賣嘅杞醉!拎嘅時候見到有一兩個企位,喺荔枝角住或者番工嘅朋友太有福了!記住bookmark定番工食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و—————————————————————❣️ 杞醉濃湯半隻雞花甲米線(二人份) $175除咗半隻雞同花甲share嚟食,仲有兩份米線、杞醉半熱蛋同茶!嗰米綫湯底非常impressive!似係醉汁,甜甜哋咁,佢個半熟蛋應該係用咗蘭王蛋,蛋黃好深色,蛋味偏濃夾埋酒味,好好食!花甲雞份量都好多!.💬外賣包裝好貼心,因為嗰日落雨,佢哋會用過膠袋裝住,外賣盒都有分曬湯,溫度都好好,拎到番屋企都仲熱辣辣🫶🏻—————————————————————不專業評分👅好味指數: 7/10 💰性價比: 7/10👍🏻推薦: 7/10 —————————————————————🏡地址: 杞醉 (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下1D號舖👉🏻石硤尾有分店🕑營業時間: 11:00 - 20:00

📍 杞醉

❣️ 杞醉濃湯半隻雞花甲米線(二人份) $175
花甲雞份量都好多!

不專業評分
👅好味指數: 7/10
💰性價比: 7/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: 杞醉 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下1D號舖
👉🏻石硤尾有分店
🕑營業時間: 11:00 - 20:00
1922 瀏覽
2023-10-18
午餐
2023-09-27 304 瀏覽
公司附近新開外賣,當然要趁機試下新鮮野,估唔到咁有驚喜💖舖頭有Online外賣Link,落左單要等30分鐘先拎得,所以建議想食嘅朋友記得落Lunch前預時間落左單先,去到就可以即刻拎外賣到手果下已經有D驚喜,估唔到$50一個飯有個靚靚紙袋,已經加分不少,即時想留返個袋用黎裝野🤣套餐包主食、飯、同埋一枝茶飲,連餐具都有自家LOGO,心思十足😊😊😊揀左個腐乳味雞翼尖飯,Basis嘅醬汁有酒香味不特止,完美融和腐乳嘅味道,食得出入面落嘅杞子係用酒浸過,甘甜得黎用黎裝飾個飯,賣相都更打卡😍😍話明叫杞尖飯,當然主角係雞翼尖,蘸滿醬汁嘅雞翼尖非常惹味,提提大家要睇住個鐘,如果唔係食得太忘我「妹下妹下」雞翼尖,唔覺意就食左成個Lunch夠鐘埋位做野喇😂😂😂。除左雞翼尖入面其實仲有2隻雞翼,所以其實都係有肉食的。唯一美中不足,係覺得冷泡茶味道比較重烘焙味,飲落同野食味道唔太夾。女士黎講份量岩岩好,男士就可能要加飯/餸了,總括黎講成個外賣體驗都非常正,值得翻啅😙
公司附近新開外賣,當然要趁機試下新鮮野,估唔到咁有驚喜💖

杞腐雞翼加尖飯

除左雞翼尖入面其實仲有2隻雞翼,所以其實都係有肉食的。

2023-09-27
30 分鐘 (外賣自取)
杞腐雞翼加尖飯
裝修:荔枝角新開外賣店 行文青風 店仔細細裝修幾靚👍🏻 服務:一定一定要online order定自取因為上網叫左之後 去到都要等一陣 可能咁啱前面有張大單不過收銀執餐姐姐服務好有禮貌👍🏻包裝:外賣餐具勁有用心 無論紙袋 外賣盒 餐具 定飲品樽都好似好高成本咁😂 會想儲低個水樽重用食物:·杞辣撈雞 配 雲耳 (HKD 55)午市套餐價錢合理 飯同餸都夠份量個醬汁好好食 既濃味又夠辣 配飯好啱雞雖然唔係滑 但勝在無骨又大大舊👍🏻本身應該係配青瓜 但有得揀轉配雲耳 好開心雲耳仲要有黑有白 份量多 好似多一個餸咁😆整體體驗好好 下次試撈麵😚
裝修:
荔枝角新開外賣店 行文青風 店仔細細裝修幾靚👍🏻

服務:
一定一定要online order定自取
因為上網叫左之後 去到都要等一陣 可能咁啱前面有張大單
不過收銀執餐姐姐服務好有禮貌👍🏻

包裝:

食物:
·杞辣撈雞 配 雲耳 (HKD 55)

午市套餐價錢合理 飯同餸都夠份量
個醬汁好好食 既濃味又夠辣 配飯好啱
雞雖然唔係滑 但勝在無骨又大大舊👍🏻

本身應該係配青瓜 但有得揀轉配雲耳 好開心
雲耳仲要有黑有白 份量多 好似多一個餸咁😆

整體體驗好好 下次試撈麵😚

2023-09-15 222 瀏覽
喺「埗兵」 #ssprangers 認識哩間嘢!最近喺荔枝角開咗分店,第一次食!啲餸係有啲貴嘅,但幾足料,間唔中食吓都OK嘅!。『杞辣撈撈』🍜米線$151️⃣蓮藕152️⃣無骨雞213️⃣邪惡鵝腸 18米線好爽口;Standard版已經有少少辣,如果想食辣啲,可以叫中辣!蓮藕幾爽口;無骨雞件,都幾厚切;鵝腸份量都唔少,同埋爽口。📍 杞醉 (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下1D號舖。大食時間:Aug 2023 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

『杞辣撈撈』
🍜米線$15
1️⃣蓮藕15
2️⃣無骨雞21
3️⃣邪惡鵝腸 18

📍 杞醉 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下1D號舖

大食時間:Aug 2023
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2023-08-29
5 分鐘 (外賣自取)