2022-03-05 1545 瀏覽
之前去開灣仔區途經東園酒家,便決定上去嘆嘆下午茶😋酒樓地方寬敞及光線很充足,好快安排到座位便開了普洱茶,我點了招牌叉燒湯瀨粉,鮮竹卷及煎蘿蔔糕😋 等點心期間,一邊嘆茶一邊欣賞灣仔的街景😋叉燒有六至七片,但略為瘦了一些,瀨粉份量充足幾爽口,個湯表面都幾多油;鮮竹卷有三件,餡料十足味道香濃;煎蘿蔔糕有三件,表面煎得金黃色,外面脆脆都好好味😋 慢慢食點心,再飲普洱茶消消滯, 在這繁華的灣仔區,休閒地飲下午茶真是一樂也😋
之前去開灣仔區途經東園酒家,便決定上去嘆嘆下午茶😋
2021-07-21 4276 瀏覽
平日茶位$11,小點$18,中點$26,大點$30,特別$32,精點$35,頂點$46東園蝦餃皇(精)流沙包(大)香茜牛肉腸粉(特)濃湯浸菜心($45)馬拉糕金絲脆麻花(小)椰汁紅豆糕芹香海皇粒炆鴛鴦米($98)我地想嗌個午市煲仔飯($48) 點知2個都無好似重有1-2籠點心但唔係好記得係咩每地6個人 每人$86😶個芹香海皇粒炆鴛鴦米有粉絲同米粉兩溝 幾過癮幾好味個流沙包有d細 扁左咁既款 流沙奶皇又勁少 好失惜其他整體中規中矩😐平日午市時間都坐唔爆 電視播cctvb環境幾寬敞 唔知係咪因為疫情關係枱與枱之間要隔得疏d 所以坐得幾舒服
東園蝦餃皇(精)
流沙包(大)
香茜牛肉腸粉(特)
濃湯浸菜心($45)
馬拉糕
金絲脆麻花(小)
椰汁紅豆糕
芹香海皇粒炆鴛鴦米($98)
我地想嗌個午市煲仔飯($48) 點知2個都無
其他整體中規中矩
😐
平日午市時間都坐唔爆 電視播cctvb
2021-05-09 3651 瀏覽
哈,有人萬嵗請食lunch,灣仔平靚正酒樓這間酒樓第二次試,食物新鮮,點心多款選擇疫情下能保持食物水準超棒,限聚令當前,都要消費振興經濟非常豐富午餐,食物吸引,下次再約
午餐
2021-04-19 2356 瀏覽
近來幫襯茶記食咗個福建炒飯,完全不倫不類,食後心靈更加空虛,好想食返一個似樣好味嘅福建炒飯。今日去朋友喺灣仔行街,搵食其間過經見到這間東園酒家,記得這間已經開咗很多年,疫情下都屹立不倒,我就提議入去試吓食福建炒飯。記得有個做大廚嘅朋友講過,福建炒飯同鴛鴦炒飯都係一間酒樓皇牌,亦係炒麵飯的一種,大酒樓做的這兩款炒飯一定會做得好食,亦可以試出大廚功力。所以我與朋友就點了一人叫一個飯,還點了少許點心及一個湯分享食。大酒樓做嘅鴛鴦炒飯同福建炒飯質素的確唔同,炒飯一點點夠企身,福建炒飯材料如蔬菜、肉粒、乾瑤柱都足料,個汁好味夠味,撈勻個炒飯好好食👍🏻鴛鴦炒飯一樣做得好,蝦仁夠大隻,白汁清清地,茄汁酸酸地又夠味,兩個飯都做得好好👍🏻下次真係想食福建炒飯同鴛鴦炒飯都要幫襯大酒樓,唔好垃亂喺茶記食
2021-02-07 2338 瀏覽
突然間好想食魚,唔好彩周圍幾間店都冇開週末午市,於是乎就去試吓呢間啦!例湯唔錯,足料老火燉盅,有齊鳳爪、雞碌、花膠、龍眼、淮山、枸杞、瘦肉等等,滿意嘅開場。浸菜心好快第二個上來,個樣就麻麻,但係食落口就幾爽脆,都算唔錯。條魚就等咗一陣先至有得食,但又唔係好熱,稍有欠缺。味道麻麻,泥味較重,蒸過籠咗些少,總體而言一般般。服務態度很好,幫我催條魚,又拎咗碗白飯來撈的魚汁,照顧得幾週到。地方寬敞,社交距離夠晒大。
2021-02-07
  • 例湯
2021-01-12 1930 瀏覽
某天午餐不想吃太貴,但又想飲茶,去了家附近的茶樓。對於我們來說,荔茸雞粒酥其實即是芋角,炸得脆卜卜,芋茸不會糊口,雞肉不油膩,好吃。煎蓮藕餅就很油膩,吃不到蓮藕的爽度,這個不行。蝦餃既大粒亦夠味,上枱時熱呼呼的,足証是即叫即蒸的,蝦肉也爽彈。相反蒸粉果卻不太受落,外皮是糊糊的,餡料是黏黏的,口感差矣。XO銀芽炒腸粉乃另一推介之物,皆因XO醬何其美味,帶微辣,很多蝦米,不論炒腸粉、炒蘿蔔糕或炒甚麼其他的,都一定完勝!可以安哥。
某天午餐不想吃太貴,但又想飲茶,去了家附近的茶樓。

荔茸雞粒酥

煎蓮藕餅就很油膩,吃不到蓮藕的爽度,這個不行。
香煎蓮藕餅

鮮蝦餃
XO銀芽炒腸粉
  • 鮮蝦燒賣皇
2020-11-25 1094 瀏覽
拜托,花了$800 ,預早定乳豬,三吹四請,終於可以試到!乳豬係凍,雞又係凍凍都算,好難食⋯⋯⋯我真心覺得好失望😞我已后都唔會再去你地間鋪頭!有優惠都冇用啦🤮
拜托,花了$800 ,

預早定乳豬,三吹四請,終於可以試到!

乳豬係凍,雞又係凍

凍都算,好難食⋯⋯⋯

我真心覺得好失望😞

我已后都唔會再去你地間鋪頭!

有優惠都冇用啦🤮
2020-08-10 2195 瀏覽
住了灣仔多年第一次來這酒樓,這酒樓在灣仔有二三十歷史,算是老字號了。過來吃下午茶,這里地方非常寬敞,地理位置优越,裝修尚算不俗,但价格在下午茶來説並不便宜。點了炸云吞,XO醬腸粉和蒸肉粉卷。其實份量並不小。炸云吞有三大塊,點上酸甜醤非常香口,而且蝦肉也比較多,十分抵食。XO醬腸粉也很不錯,XO醬十分香口,光吃這個已經夠撐肚子。不過腸粉稍為油膩。蒸肉粉卷還可以,豬肉函十分豐厚份量很多,不過還是一樣比較油膩。吃得多會有點滯。整體來說價格有點貴性價比不高。

整體來說價格有點貴性價比不高。
2020-08-10
2020-07-05 1295 瀏覽
適逢週日,又係家庭日,緊係約埋爸媽一齊嘆個靚茶啦今日下午1點幾,我地一行四人去到位於灣仔軒尼詩道既東園金閣宴會廳,果度地理位置超級方便,雖然假日依然人山人海,但我地竟然即刻有位喎,真係好開心叫去幾籠中式點心,有燒賣,菜苗餃,馬拉糕,鳳爪,蒸蝦腸,每件燒賣上面放左一粒杞子,賣相唔錯,又唔係太油膩,蝦腸入面既蝦爽口彈牙,幾有口感,馬拉糕入口鬆軟,又唔係咁甜仲叫左個例牌燒鵝,雖然份量唔算大,但勝在皮脆,肉質結實,都係一個唔錯既選擇驚食唔飽,再追加一碟黑松露帶子蝦仁炒河,整體炒得好有鑊氣,茨汁夠濃味,蝦夠爽口,帶子都新鮮彈牙,重有濃濃既黑松露味,呢個中西合璧既crossover 絕對有驚喜,值得一吃再吃最後食埋芒果布甸同埋西米布甸,作為最後既點輟,大家都食到飽飽走人,興奮不已所以話,呢間東園絕對係假日飲茶家庭樂不二之選
適逢週日,又係家庭日,緊係約埋爸媽一齊嘆個靚茶啦

所以話,呢間東園絕對係假日飲茶家庭樂不二之選
2020-06-02 1499 瀏覽
今晚家人相聚 有老有嫩 緊係揾間酒樓食 坐得舒舒服服 今次簡左灣仔東園 就近家人 又方便我坐車 附近巴士線路四通八達 十分方便清蒸沙巴仔 $88晚市優惠 條魚蒸得岩岩好 骨肉分離 夠哂滑 蒸魚豉油能帶出魚肉鮮味 薑蔥爆牛仔肉$98帶著濃濃的蔥香 牛肉炒得又嫩口 牛肉同蔥炒得差唔多熟度 令口感一致 牛肉中有蔥香味道 蔥又有微微牛肉味 我係愛蔥之人 因這道菜以經食完一碗白飯栗子南瓜芋頭煲$88栗子 南瓜 芋頭融合埋一齊非常甜呀 有香濃芋頭 好甜嘅南瓜 小朋友都好鍾意送飯食 真係營養豐富味道好紅燒北菇豆腐$88中菜入面的經典菜式 紅燒令豆腐入曬味 入口清香 芡汁重要掛係喺豆腐上 這道菜都係營養之選 食飽仲有紅豆沙送 侍應服務周到 笑容滿面 下次食飯會再哩

清蒸沙巴仔 $88

薑蔥爆牛仔肉$98

栗子南瓜芋頭煲$88

紅燒北菇豆腐$88

食飽仲有紅豆沙送 侍應服務周到 笑容滿面 下次食飯會再哩

2020-06-01 751 瀏覽
中规中矩的一间餐厅,流沙包不错,凤爪很软糯,别的几个菜没有印象了。总之没有踩雷。中午十一点半到店,基本上坐满了,人声鼎沸。。服务员太忙没空招呼我们,而且上菜速度一般
总之没有踩雷。
2019-12-27 2648 瀏覽
呢間酒樓都有一段歷史, 今次去開灣仔,記得呢間酒樓有啲懷舊嘅嘢食, 雞蛋焗魚腸都係98蚊, 仲有佢個好足料嘅羊腩煲 , 不過今次一行五人,所以叫咗幾款其他嘢食, 我哋叫一條蒸魚,叫咗一窩上湯生麵, 仲有菜膽雞, 菜膽用小棠菜,出乎意外地菜好甜,仲有雞係完全冇紅色,骨都係熟晒嘅, 但係啲肉仲好滑, 我哋叫咗上湯浸豆苗,佢有好多瑤柱喺面,同埋啲豆苗冇腥味, 我哋仲叫咗 豉蒜蚌片炒黑豚肉, 佢有豆豉,但係完全唔似豉汁咁樣搶晒啲味, 因為我哋有五個人,佢哋做緊推廣,三位以上,有黑豚肉叉燒王一份送, 都算好經濟,同埋有𨋢,又方便到老人家
2019-12-27
  • 菜膽雞、 羊腩煲
2019-12-24 1113 瀏覽
是晚工作加班,煮人偷懶,外出用膳。未知是否因為肚子太餓的關係,就連花生都覺得特別好食,香脆而不會過鹹,小人吃了大半!蒸沙巴火候相當到位,熟度剛剛好,之前還在游水的魚肉相當鮮嫩,轉瞬間已被我倆殺個片甲不留!欖梅砵仔骨則不敢恭維,肉排炸得過火,排肉是硬的,欖梅的味亦不出,是一砵勁普通的炸排骨。鮮竹銀杏浸時蔬是水準之作,湯底味鮮甜,腐竹夠滑,銀杏也不少,影襯出菜蔬的甜美。最後餐廳送的綠豆沙不會過甜,還有點起沙,有誠意。可以偷一偷懶絕對是一件樂事。
是晚工作加班,煮人偷懶,外出用膳。

花生
蒸沙巴
欖梅砵仔骨
鮮竹銀杏浸時蔬
最後餐廳送的綠豆沙不會過甜,還有點起沙,有誠意。
綠豆沙
可以偷一偷懶絕對是一件樂事。
花生
蒸沙巴
鮮竹銀杏浸時蔬
綠豆沙
2019-12-12 1003 瀏覽
午飯時間,灣仔酒樓爆滿,很多人等位。Order咗五樣點心,包括煎蘿蔔糕、雞札、牛肉球、叉燒腸及姜汁糕。唯獨叉燒腸粉等了一段時間,來的時候唔夠熱,賣相一般,最大問題是有怪味。告之侍應生,她沒說什麼便隨即攞走!
2019-10-22 1826 瀏覽
今日同屋企人出去食飯,去左親戚推薦噶一間粵菜酒家度食飯,環境都唔錯噶,位置夠曬闊落,而且服務員都幾多,唔怕無人招呼。菜式都幾多選擇噶,我地就點左滴平時去酒樓都會點噶菜,鹵水拼盤就肯定少不了的,好入味啊,爸爸好中意食,而且果個乳豬個皮好香脆啊,清盤!炒花甲都超級正!辣辣地,而且花甲肉好肥美,而其他菜都好好味!一次食得好好噶晚餐。