First I would like to Thank Mjqueen7e for these Christmas chocolates from Arome Bakery Room.Although this review is a little late, I still wanted to post this.Apart from truffles they also have walnut as shown on the picture which is from my previous review.The reason I posted this picture too is because if I do not post this people are going to say that this is not a review because a bakery does not sell chocolates as well!★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★French truffles coated with nut pieces:These were
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
These were delicious smooth chocolate truffles coated in crushed nuts. The sweetness was just right and the chocolate taste was strong.
They more moreish and I couldn’t stop eating them.
It was a nice contrast of soft truffle filling and crunchy nuts on the outside.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: http://static1.orstatic.com/UserPhoto/photo/4/3C6/00NQK534DE047883218AA3l.jpg ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $0 - Gift from Mjqueen7e [b]Yummy factor:[/b] Delicious [b]Sweetness levels:[/b] Just right [b]English labelling:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
聖誕節
2012-11-11 134 瀏覽
Had someone visiting so decided to get some fruit tarts from North Point's Arome Bakery Room to share.It it all about being healthy these days so chose these fruit tarts over cream cakes. Although fruits tarts are sweet as well, the sugar can be burned off with exercise!There were six flavours but the chestnut one was sold out, so got one each of the rest of the remaining flavours which were: blueberry, strawberry, mango, white peach and mixed fruit.All these had custard filling beneath it.For W

For Westerners I suggest choosing the blueberries or the strawberry one and for Asian flavours mango and mixed fruit.

blueberry custard tart:
Out of the five this one and the strawberry one are the least sweet.
The strong berry sauce and the custard were nice together.
strawberry custard tart:
This was my favourite because the tartness of the strawberries and the cream were wonderful.
Strawberries and cream always go good together.
mango custard tart:
I did not try this as I do not like mango
white peach custard tart:
This was quite nice and surprisingly they used white peach because not places use white peach as an ingredient.
The white peach was lightly crisp and not too sweet.
mixed fruit custard tart:
I did not try this because it reminded me of chinese fruit cakes.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $90 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] No [b]Yummy factor:[/b] OK [b]Sweetness levels:[/b] Just right [b]English Menu:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-10-13 71 瀏覽
東海堂是小時候的甜夢每次在火炭學完畫畫經過看著當時名為白雪公主、拿破侖等等的甜點都會突然好餓長大後精美糕餅店越開越多、越開越講究很少會再回到東海堂買蛋糕但昨天一行七人為穎恩慶生想到大家吃完飯應該未必吃得下蛋糕所以想起東海堂最近開的cake little line每個cake little的蛋糕都只有半磅很適合幾個人慶祝之用而且系列中的清酒栗子、雜莓芝士慕絲和沖繩海鹽焦糖蛋糕都用絲帶圍著看上去真的挺精美這次選的是北海道3.6牛乳芝士蛋糕cake little版也許是因為加了朱古力牌吧蛋糕上的白朱古力片好像比平日見到的少(白朱古力牌上的字被我糊掉了...所以看上去是有點不自然的)蛋糕的結構其實很簡單面層是白朱古力上層及外層是忌廉中層是芝士底層是朱古力餅碎中層和上層各佔了蛋糕高度的大概45%所以基本上是在吃忌廉和芝士用上的是北海道3.6牛乳所以忌廉和芝士都挺滑最高興的還是芝士密度高令人滿口芝士香香滑感令人滿足白朱古力和朱古力餅底不是太甜、令人驚喜點綴的效果很好而且也令口感、味道更豐富不會只是芝士令不喜歡芝士的人覺得太膩外面看一整個雪白蛋糕很美切開後發現底層是黑色的朱古力餅碎時黑白配也很美啊這
東海堂是小時候的甜夢

每次在火炭學完畫畫經過
看著當時名為白雪公主、拿破侖等等的甜點都會突然好餓

長大後精美糕餅店越開越多、越開越講究
很少會再回到東海堂買蛋糕

所以忌廉和芝士都挺滑

最高興的還是芝士密度高

令人滿口芝士香
香滑感令人滿足

白朱古力和朱古力餅底不是太甜、令人驚喜
點綴的效果很好

而且也令口感、味道更豐富
不會只是芝士令不喜歡芝士的人覺得太膩

北海道3.6牛乳cake little
這次一起慶生的各位都好久沒見
而且每個人都有各自值得慶祝的地方
很替你們各人高興

希望大家都繼續甜蜜、繼續感恩
2012-10-12
北海道3.6牛乳cake little
  • 北海道芝士蛋糕cake little
2012-10-09 63 瀏覽
平時都幾鍾意去東海堂買麵包, 因為佢d麵包真係幾好味... 呢款咖啡提子麥包係我嘅首選, 買1個, 可以分幾日食, 麥包軟綿綿有麥香, 咖啡味好濃郁, 一路食一路有嗅到陣陣咖啡香味... 入面有好多提子乾, 好有提子果味, 不是太甜, 正~
平時都幾鍾意去東海堂買麵包, 因為佢d麵包真係幾好味...
咖啡提子麥包
入面有好多提子乾, 好有提子果味, 不是太甜, 正~
2012-09-22
外賣自取
$14 (其他)
2012-10-08 90 瀏覽
今天下午在這家東海堂買蛋糕炮台山這家店跟其他的東海堂有點不一樣,裝修格調好像是走比較高檔次的進店就看到賣相出奇精美的Petite Dessert系列!店員還細心的告訴我有買三送一的優惠餅櫃裡面的Petite Dessert系列蛋糕款式不算多,好像只有六、七款!這次我就打包了四件紅桑子松露朱古力蛋糕、熱情果雙重朱古力蛋糕、焙じ茶玉露蛋糕及焦糖慕絲朱古力脆脆蛋糕每款都只是$24!抵食。紅桑子松露朱古力蛋糕好幼滑,不算太甜。可惜紅桑子和松露味道不夠突出。熱情果雙重朱古力蛋糕有多層口感,有一層是熱情果但味道略為太淡。焙じ茶玉露蛋糕我個人很喜歡這個綠茶味,不苦玉露有點牛奶般的味道,好滑連餅底我都覺得好好食。焦糖慕絲朱古力脆脆蛋糕這款我都好喜歡!慕絲朱古力好軟滑,焦糖味亦濃淡得宜脆脆更加加分!下次經過這間東海堂一定會再買其他款式來試!
今天下午在這家東海堂買蛋糕

進店就看到賣相出奇精美的Petite Dessert系列!
餅櫃
店員還細心的告訴我有買三送一的優惠

這次我就打包了四件
賣相也不錯

每款都只是$24!抵食

。紅桑子松露朱古力蛋糕
好幼滑,不算太甜。
可惜紅桑子和松露味道不夠突出

。熱情果雙重朱古力蛋糕
有多層口感,有一層是熱情果
但味道略為太淡

。焙じ茶玉露蛋糕
我個人很喜歡這個綠茶味,不苦
玉露有點牛奶般的味道,好滑
連餅底我都覺得好好食

。焦糖慕絲朱古力脆脆蛋糕
這款我都好喜歡!
慕絲朱古力好軟滑,焦糖味亦濃淡得宜
脆脆更加加分!

下次經過這間東海堂一定會再買其他款式來試!
題外話/補充資料: 有三送一的優惠
用餐優惠
其他
餅櫃
賣相也不錯
  • 焙じ茶玉露蛋糕
  • 焦糖慕絲朱古力脆脆蛋糕
2012-02-23 37 瀏覽
呢期好like甜品,甜品都唔一定係女仔先鍾愛。尋日下午幾突然甜品癮發作, 就去左呢間upgrade版東海堂買左個tea黎氹自己~ 入面有好多甜品, 不過因為唔太想食puff類物體, 所以眼睛既focus好快就落左係其他d特色甜品度, 好多都好靚好想食, 好難揀 幾經掙扎, 就決定食”宇治玉露紅豆切餅” $25.~, 再加多杯凍檸茶. 宇治玉露紅豆切餅: 佢d layers幾有心思, 最鍾意係果層抹茶mousse, 聽講上等的抹茶係深色d,唔容易變色,抹茶特別香d。 上面幾粒biscuits都好鬆脆, 不過佢係就咁放上去架咋…加d cream stick住佢ma…. 食果時跌左兩粒落地 ,好貴架ma. .!!!!凍檸茶: 飲凍檸茶本身無乜expectation可言, 但係好surprise, 佢個茶底好好味 價錢黎講: 切餅$25. ok la.. 間中氹下自己的話, 都係一個唔錯既選擇
呢期好like甜品甜品都唔一定係女仔先鍾愛。

!!!!

2012-02-22
2012-02-23 49 瀏覽
好耐旡寫comment la, 我實在太懶啦,好少寫不過今年情人節收到老公送的甜品,真系要post 出來紀念一下。每條泡芙都有心心,好可愛好窩心,初頭我以為系老公整,后來先知系買的。不過都要讚下佢咁sweet ~~~
好耐旡寫comment la, 我實在太懶啦,好少寫
2012-02-14
情人節
  • Eclair
2012-02-09 77 瀏覽
適逢老闆心情好請食下午茶, 我同一班同事就去左公司附近嘅”新”東海堂幫襯. 其實佢係東海堂嘅一條新line, 叫arome bakery room. 我諗應該仲未有好多人知東海堂會有一個咁樣嘅新改革…紫薯撻咁多樣甜品之中, 賣相最吸引嘅就非紫薯撻莫屬. 間條pattern嘅紫色甜蕃薯上面舖咗層白色糖霜, 感覺好精緻. 而入面呢, 就係香滑忌廉同鬆軟蛋糕. 夾埋紫薯嚟食, 味道有特色得黎都唔錯. 總括嚟講呢個撻幾有創意, 唔會咁易係街見到. 值得一試. 熱情果朱古力蛋糕相較之下, 熱情果蛋糕在外觀上就普通啲, 起初覺得有啲似栗子蛋糕. 不過切開就眼前一亮啦! 原來裡面分左好多層, 視覺上非常色彩繽紛. 而食落中間啲熱情果果jam都好有果香味, 配上淡淡嘅朱古力mousse, 感覺都幾夾. 而且唔會太甜, 亦都好開胃. 個人覺得幾岩我口味. 甘酒朱古力蛋糕望落去個様似豆腐布甸, 但其實佢係一件有酒味嘅蛋糕. 切開會見到裡面有一層朱古力mousse, 而餅底就係牛油餅乾. 不過其實試落個味道除左香甜之外, 隻甘酒又好似無乜咁特別. 不過蛋糕上面放咗啲薑條, 喺細微位加番分. 紅桑

紫薯撻
熱情果朱古力蛋糕
甘酒朱古力蛋糕

紅桑子荔枝蛋糕
本身都鍾意士多啤梨類嘅product, 不過呢個紅桑子就真係略嫌甜咗啲, 好在都仲有層牛油餅底中和下. 同埋其實唔係好食到有荔枝味.
綠茶玉露蛋糕
呢個絕對係我最鐘意嘅一件甜品! 一開波個樣就已經好吸引, 上面層綠茶扭紋忌廉靚得嚟一啲都唔會過甜. 而個玉露綠茶布甸上面亦都舖咗啲煎茶粉. 最重要嘅係, 所有嘢夾埋一齊嘅時候所帶出嚟嘅綠茶味非常足料, 非常清香. 加埋下面層脆脆餅底, 真係一件誠意之作, 以後絕對會再買!

紅桑子松露朱古力蛋糕
外觀嚟講同平時係街見到嘅朱古力蛋糕無乜分別, 蛋糕上面有一大粒紅桑子. 至於味道就似足同樣係嚟自東海堂嘅五重朱古力蛋糕, 入面一樣有啲脆脆. 好有口感. 款式雖然普通, 但呢款特濃朱古力蛋糕一定係鍾意食朱古力嘅人嘅不二之選.
2012-02-08
  • 紫薯撻
  • 熱情果朱古力蛋糕
  • 綠茶玉露蛋糕
2012-01-25 31 瀏覽
升級版東海堂, 舖面比一般的高貴, 長有餅師駐店即製泡芺, 店門開掦, 每次經過總忍不住走進去...第一次試它的柑橘泡芺條 $18看見餅師精心即製, 玻璃柜內的泡芺條像藝術品般整齊排放着, 怎能不買一件! 選了柑橘味, 淡淡的減去泡芺cream的甜膩, 也較其他的味道特別,配上白朱古力, 薄脆的一層鋪在泡芺條上, 幾種口感味道放入口中, 細細滋味, 間中一試, 也算不錯~第二次買了件酒香熱情果朱古力凍餅 $24我總抗拒不了熱情果的獨特香氣, 這件餅外面一層紙薄的白色霜凍糖脆皮, 好香甜~淡朱古力mousses之內是鬆軟蛋糕, 再之內是熱情果香十足的果占凍和酒香軟忌廉, 底層一塊甜脆餅底...難以言喻, 滋味無窮~ 這件餅, 吃得出餅師的心思, sweet !!第三次買下的是賣相浪漫吸引的紫薯撻 $24糖霜下是相間的紫色甜薯蓉, 切開後會吃到香滑奶油, 軟軟的蛋白蛋糕, 同樣以餅作墊底, 但這次是結實一點的牛油餅結合得也很是一絕, 由外到內, 把他慢慢細味, 完成後感覺幸福又滿足~三者中, 泡芺條一試無妨, 因價錢有點貴 ; 熱情果凍餅最清新有創意 ; 紫薯撻以賣相取勝, 誰人見到

第一次試它的柑橘泡芺條 $18

第二次買了件酒香熱情果朱古力凍餅 $24
經過追巴士洗禮後, 精緻外型被糟蹋了~

第三次買下的是賣相浪漫吸引的紫薯撻 $24

三者中, 泡芺條一試無妨, 因價錢有點貴 ; 熱情果凍餅最清新有創意 ; 紫薯撻以賣相取勝, 誰人見到都會難以抗拒...

p.s) 喜歡這家店, 無論餅師跟店員均親切有禮, 是近期很愛幫趁的餅店~
外賣自取
經過追巴士洗禮後, 精緻外型被糟蹋了~
2012-01-16 50 瀏覽
前日經過炮台山, 見到有間裝修好靚既arome …竟然係東海堂”!!! 於是就行左入去睇… 入面賣既野同其他東海堂好唔同, 聽staff講, 呢間係東海堂一條新line, 主打歐日式甜品… 本身諗住買一件黑朱古力泡芙條同一個脆批泡芙返屋企試既, 因為見住佢地即場打製造吉士忌廉, 夠曬新鮮! 之後聽到隔離幾個OL話個”法式三兄弟”幾好食, (佢地講緊”法式三重奏”), 咁我就買多個芒果3重奏啦! Btw, 佢地d盒都幾靚 =P拎到返屋企急不及待就切左d甜品同細佬一齊食! 細佬話要食左泡芙條先~ 咁就切黎食啦, 一切... 見到裡面有好多吉士, 初初驚會好漏… 但食落又ok喎, 唔係太甜亦唔太漏, 仲幾香tim, 值得一讚! 至於個法式三重奏, 切開3份, 一啖一粒岩岩好, 其實個feel同泡芙條差唔多, 不過吉士比例少d, 同埋有多粒芒果粒係上面, 層次多左, 幾開胃! 我鍾意呢個! 最後食脆批泡芙, 口感集脆批, 酥皮, 同埋香滑吉士於一身, 細佬好鍾意食, 我自己就一般, 可能因為仲回味緊個三重奏! 其實d吉士係幾好食既, 不過食得多食到無乜感覺, 下次要試下佢地其他甜品! 總括黎

總括黎講, 我幾鍾意呢間舖頭, 算係一個唔錯既小發現!
裝修好靚~
泡芙條 - 吉士夠香, 唔覺漏
法式三重奏 - 好味!
仲有其他甜品, 有d已經賣曬, 下次再試真d
2012-01-13
$27.5
裝修好靚~
泡芙條 - 吉士夠香, 唔覺漏
法式三重奏 - 好味!
  • 法式三重奏
  • 泡芙條
2012-01-12 30 瀏覽
公司就近開左間幾型的bakery “arome bakery room” ,原來係東海堂新line. 裝修 –俾個門面吸引,呢間東海堂,裝修同其他分店唔同。我地做design 0既,一睇就睇得出呢間野係design上用左唔少心機; 黑色鐵加緑色磚,好sharp,四边menu board好artistic。天花的幾盏懐舊吊燈,貴野WO! 東海堂裝修成咁,第一次見!! 產品 -同幾個同事試左新野, raspberry 泡芙條($18),mango三重奏($20) ,曲奇泡芙($17),甘酒petite dessert($24)等等raspberry 泡芙條 Éclair: Éclair,個名我都唔知點讀,我未見過咁的泡芙。手指形幾方便入口,表層的coating係raspberry chocolate 加粒粒,raspberry 的custard,唔太膩,甜甜地酸酸地,appetizing!曲奇泡芙:Bread Papa的Puff 食落太鬆化,好似無食咁。呢度的Puff材料幾足口感ok,Chef 系即时打Custard,根住先啫入個Puff 度,Custard好新鮮,yummy !man

幾有日本FEEL

mango三重奏: 個様好精緻,雜誌都有介紹! 一開三,大家可一齊試,佢的外層同泡芙similar,我認為粉左少少,好在加埋芒果粒,配搭上攞番分
甘酒petite dessert: 個様白雪雪,頂層有少少薑作吊味,個饀係用日本清酒的酒糟做成,幾清香好特別。

其他
呢度都有賣一d日本產品,買手應該用心挑選過,係出面好少見到, 好似:紅茶、薑汁飮品,感覺premium,配甜品幾match, 但價錢貴左d啦。其他麵包,價錢都大眾化,十元八塊左右。

小店係retail shop, 如果有位坐低飲杯Coffee,吃件蛋糕,咁就Perfect啦!

ECLAIR(好似讀IKEA咁)
下面一層DESSERT,好睇,唔知好唔好食呢?!
20幾蚊JAM同百幾蚊的日本紅茶
薑汁飲品,$85支WO!
麵包都係東海堂果D,包裝唔同左,價錢一樣
2012-01-11
幾有日本FEEL
ECLAIR(好似讀IKEA咁)
麵包都係東海堂果D,包裝唔同左,價錢一樣
  • PUFF
  • ECLAIR!
2012-01-09 33 瀏覽
公司附近的東海堂已轉做AROME適逢生日,,order一個北海道芝士蛋糕芝士味濃郁,,,軟滑,,,,,不會太creamy而沒有芝士味配上似oreo()的朱古力餅底,,好好味呢!!但始終是芝士,,,,不能吃太多了最近公司常有餅派,,,要了一個吉士味泡夫外表精美,,,灑上糖粉,,外層,,脆和厚內裡,,吉士軟滑作為下午茶,,,一個不錯的選擇,,但一個已很飽(由於很快被K.O,,沒拍照了)聽聞價錢,,泡夫比bread papa 貴買泡夫set會比較抵可以試不同口味
公司附近的東海堂已轉做AROME
適逢生日,,order一個北海道芝士蛋糕
配上似oreo()的朱古力餅底,,好好味呢!!

但始終是芝士,,,,不能吃太多了

最近公司常有餅派,,,
要了一個吉士味泡夫
外表精美,,,灑上糖粉,,
外層,,脆和厚
內裡,,吉士軟滑
作為下午茶,,,一個不錯的選擇,,但一個已很飽
(由於很快被K.O,,沒拍照了)
聽聞價錢,,泡夫比bread papa 貴
買泡夫set會比較抵
可以試不同口味
2012-01-05
外賣送餐
  • 北海道芝士蛋糕
2012-01-08 39 瀏覽
31.12.2011這日是細姨的農曆生日, 於是就來這間新開不久的東海堂買蛋糕慶祝. 這裡以前也是東海堂西餅, 但現在這間店已轉為東海堂另一個品牌, 專做日式西餅的. 這裡的裝飾和style與其他的東海堂是不同的, 當你看看西餅櫃, 也會發現這裡除了賣一磅裝的蛋糕外, 也賣精緻的甜點, size 就好像咖啡店賣的那般的小巧.據了解, 東海堂在開設這間arome bakery room之前, 特別請了日本知名的資深西餅師傅知詠子, 教授東海堂的西餅師傅有關製作日式西餅的技巧. 而他更擔當顧問的角色, 定期為店子設計甜點新款式.而這店子的重點推介, 就是知詠子的拿手好戲----五感「の」蛋糕系列. 食材, 質地, 香氣, 外觀及味道就是五感的意思, 這也是做這店子的蛋糕的五大元素.這裡的一磅裝的蛋糕也和其他東海堂不同, 很多款也很精美. 於是我們揀了檸檬純柚子芝士蛋糕($188), 它也是五感系列之一哩.一打開蛋糕盒, 就聞到一陣好清香的柚子和芝士味. 再看這蛋糕的外表, 第一個感覺是有點凌亂和奇怪, 因它的外表和傳統一般的蛋糕真的十分不同, 切蛋糕的時候也要夾開面層的曲奇餅才可以切開到蛋
31.12.2011

一打開蛋糕盒, 就聞到一陣好清香的柚子和芝士味. 再看這蛋糕的外表, 第一個感覺是有點凌亂和奇怪, 因它的外表和傳統一般的蛋糕真的十分不同, 切蛋糕的時候也要夾開面層的曲奇餅才可以切開到蛋糕.

先講面層的曲奇餅, 餅很大片, 夠鬆脆, 而且凍凍地, 曲奇餅沾滿糖粉, 它本身卻欠缺牛油味, 很甜哩
. 另外, 有一塊烤香的檸檬放在一角, 散發出很香的檸檬味, 不過我們沒有吃.
下面白色那層就是芝士了. 這層芝士由法國忌廉, 芝士及日本柚子汁所製成的. 好軟滑, 每一啖芝士都有著柚子味, 而這種柚子味過份甜, 並沒有什麼酸味. 我們不知道芝士和柚子汁的比重, 但我們都一致覺得柚子味重過芝士味哩.
底層是海綿蛋糕, 質感好結實. 除了有柚子甜味, 也有柚子粒. 柚子粒好腍, 它混了在蛋糕中, 好match這一層蛋糕的味道, 因為柚子粒也是甜的.

總括來說, 這個檸檬純柚子芝士蛋糕軟滑(芝士部份和蛋糕部份)和爽脆(曲奇餅)於一身, 可令我們一次過享受兩種口感, 吃後也有甜蜜蜜的感覺
. 這個概念十分創新, 但可惜, 整個蛋糕也十分甜. 相信甜魔必定愛死它.

這裡還有其他日式甜點和蛋糕選擇, 有機會一定要吃其他款式.

題外話/補充資料: 店子除了有五感系列, 也有現時在日本流行的法泡芙條. 另外, 也有夾心泡芙, 即在泡芙中間夾上生果. 外表很是吸引, 不知味道是如何呢 順帶一提, 恆生信用卡做推廣, 有八折哩, 即這蛋糕只是$150.4:)
2011-12-31
生日