2020-11-16 570 瀏覽
10-11月真係太多屋企人同朋友生日 今日輪到嫲嫲喇 嫲嫲最愛栗子🌰上星期食左 所以今次轉轉口味 沖繩宮古島紫薯系列 初秋綻放採用沖繩宮古島名物「ちゅら恋紅」紫薯獲沖繩農林水産部推薦,天然艷麗的紫色無添加人工色素,味道濃厚及配合細膩軟滑的口感紫薯.花語蛋糕 精緻的天然紫薯蓉唧花繪畫成的繡球花造型,外型都吸睛 ,蛋糕夾住清新的柑橘果凍、朱古力蛋糕同脆餅底 ,每一啖都好有層次 , 紫薯唔會太甜恰到好處, 係食後非常有飽肚感, 唔可以貪心食太多
10-11月真係太多屋企人同朋友生日
今日輪到嫲嫲喇 嫲嫲最愛栗子🌰上星期食左 所以今次轉轉口味
沖繩宮古島紫薯系列 初秋綻放

2020-09-22 356 瀏覽
最近東海堂在正推廣不同的優惠,上次看到90元兩個深旨‧芝士蛋糕,已經覺得很划算,好想買,但放工後去買時已被搶購一空。直到今次又推出95元兩個的優惠價,終於給我買到了,有原味和藍莓口味。個人認為藍莓比原味更好吃,口感、味道更豐富,而且藍莓的微酸可以中和了芝士的膩,是完美的配搭。深旨‧芝士蛋糕最大的特色是軟滑細膩的內層,有如雪糕般的幼滑口感,比我吃過的任何芝士蛋糕更軟滑,不過就很難切開。下次再有優惠時,我想我也買來作飯後甜品,希望日後有更多口味,但不要朱古力味,實在太普通了。

2020-09-17
2020-03-12 371 瀏覽
阿媽買餸行經過東海堂,好日都唔買件西餅食,見到有第二件減$12嘅優惠,即刻俾啲營銷伎倆吸引左。貪得意買咗件北海道黃金粟米慕絲甜品黎試,件餅成$25舊,真係唔會再買,完全唔值。個造型係幾像真嘅,面頭好似有忽倒模嘅粟米咁,係幾盞鬼嘅。但個味道就真係好奇怪,件餅由粟米慕絲、海棉蛋糕、粟米蓉、脆脆餅底組成,一入口勁大陣嘅粟米味,真係堅古怪,可能平時食開嘅粟米都係配牛油,係鹹味嘅,但呢個就甜品嚟嘅,真係食到我好混亂。

北海道黃金粟米慕絲甜品
2020-03-06 223 瀏覽
這些天白桃蛋糕做優惠,$99一個,真是好抵呀!所以在優惠最後一日買一個來試試。坦白講,聞不到桃香味,白桃經過糖醃過,好像罐頭桃,所以味道一般。真正點晴之作是綿滑的忌廉和鬆軟的海棉蛋糕,真是一口一啖忌廉,很適合喜歡吃忌廉的朋友。

白桃蛋糕
2020-03-05
5 分鐘 (外賣自取)
白桃蛋糕
2020-02-15 598 瀏覽
在細佬生日那天的早上,我才醒起他當日生日! 還提醒媽咪給他生日利是!那麼!臨時臨急,如果要買生日蛋糕給他的話,在我工作的上環區,可以選擇美心西餅、東海堂及山崎麵包...等!當時,<東海堂> 的新出品 (夏季限定蛋糕) 包括:椰子芒果流心蛋糕及沖繩粒粒菠蘿蛋糕...等。前者是椰子芒果清新的配搭!加上細佬喜歡飲椰汁食椰青,相信啱他心水及胃口呢!在上環訂生日蛋糕,放工到屯門市廣場 <東海堂> 取!附上膠刀、生日紙牌及生日蠟燭!真.夏椰子 Cake Little~椰子芒果流心蛋糕 $149椰子造型蛋糕的外層是由椰青水寒天及朱古力椰絲製成,十分趣緻又相似! 這款熱帶水果的蛋糕,味道清新又香甜,內層有椰子清香的椰子慕絲及充滿芒果粒的芒果流心;當中,酸甜有致的流心芒果汁,口味最為突出! 下層的海綿蛋糕鬆軟綿綿,甜度剛好!整體食出不同層次感及驚喜!
在細佬生日那天的早上,我才醒起他當日生日!
還提醒媽咪給他生日利是!

當時,<東海堂> 的新出品 (夏季限定蛋糕)
包括:椰子芒果流心蛋糕及沖繩粒粒菠蘿蛋糕...等。

在上環訂生日蛋糕,放工到屯門市廣場 <東海堂> 取!
附上膠刀、生日紙牌及生日蠟燭!
真.夏椰子 Cake Little
真.夏椰子 Cake Little~
椰子芒果流心蛋糕 $149

當中,酸甜有致的流心芒果汁,口味最為突出!
 下層的海綿蛋糕鬆軟綿綿,甜度剛好!
整體食出不同層次感及驚喜!

2019-07-02
外賣自取
$149 (宵夜)
2020-02-06 311 瀏覽
買蛋糕返去做下午茶 自己沖返杯咖啡就perfect……東海堂啲cake選擇都幾多幾好味而且仲好靚不過價錢都幾貴㗎 三個cake 50蚊😅😅經過好吸引呀五顏六色 仲要好多係日本材料單嗰時因為就嚟新年送咗個小丸子利是封真係好鬼靚😁😁😇😇
買蛋糕返去做下午茶 自己沖返杯咖啡就perfect……

經過好吸引呀五顏六色 仲要好多係日本材料

單嗰時因為就嚟新年送咗個小丸子利是封真係好鬼靚😁😁😇😇
下午茶
2019-12-25 253 瀏覽
麵包及西餅大人細路都喜愛吃,每次入到東海堂一定走唔甩買左衣幾款做早餐及下午茶😋😋北海道牛乳芝士蛋糕切餅(香濃芝士味,又唔會遮蓋香滑奶香)、鮮芒果切餅(鮮芒果十分新鮮,十分甜美)、宇治抹茶千層蛋糕(茶味香濃且回甘),!橙皮提子合桃裸麵包(可有粒粒提子及香脆合桃),真係好味到停唔到口🤤🤤
2019-12-14 120 瀏覽
是甘的今日去咗東海堂買咗個下午茶,係咪估唔到東海堂會做啲咩下午茶推出呢,買咁耐關節其實我係買咗個雞批。 我嘅下午茶就係一個雞批小小地都夠飽肚。 點解會去揀東海堂而唔揀其他麵包舖呢,因為呢佢入面個涵真係好足料啦同埋佢做到個皮脆肉嫩嘅感覺。價錢亦都唔係比其他嘅麵包舖貴好多,平時出面嘅麵包舖可能都要買十蚊一個,呢間只不過都係十一二蚊一個。價錢唔係爭好遠但係我覺得佢質素比起出面其他麵包舖好好多。我個就係我今日買咗個雞批嘅食後感喇

我個就係我今日買咗個雞批嘅食後感喇
2019-10-25 206 瀏覽
由數年前開始,我們鎖定了東海堂的芒果流心蛋糕,是每年家人生日必吃的生日蛋糕ヽ(*´∀`)ノ嘗試過有一年轉了其他餅店的蛋糕,也不及東海堂這蛋糕出色!它的外層由一片片的芒果肉製成,差不多有12片的芒果肉,每片的厚薄均勻,而且很甜很香!頭上頂了一粒士多啤梨🍓💕 為芒果蛋糕增添了顏色~一切開,可以見到層次分明的芒果蛋糕(★‿★)而且即刻流出滿滿的芒果醬,一層是海綿蛋糕、一層應該是芒果布甸,一口氣幾層一起吃!超 美 味!濃濃的芒果味,又新鮮的芒果肉😙一定會再吃
由數年前開始,
我們鎖定了東海堂的芒果流心蛋糕,
是每年家人生日必吃的生日蛋糕ヽ(*´∀`)ノ
嘗試過有一年轉了其他餅店的蛋糕,
也不及東海堂這蛋糕出色!

它的外層由一片片的芒果肉製成,
差不多有12片的芒果肉,
每片的厚薄均勻,而且很甜很香!
頭上頂了一粒士多啤梨🍓💕
為芒果蛋糕增添了顏色~
一切開,可以見到層次分明的芒果蛋糕(★‿★)
而且即刻流出滿滿的芒果醬,
一層是海綿蛋糕、一層應該是芒果布甸,
一口氣幾層一起吃!超 美 味!
濃濃的芒果味,又新鮮的芒果肉😙
一定會再吃
芒果流心蛋糕
芒果流心蛋糕
2019-09-08 211 瀏覽
第一次試食東海堂嘅大福,今次我係食宇治抹茶黑豆大福🔻宇治抹茶黑豆大福$27▪️抹茶味好濃,而且係有小小苦,有小小茶甘味,入面係有一粒黑豆,入面嘅抹茶軟心,口感軟滑,個外皮一樣都唔會好厚,麻糬皮透薄,煙煙韌韌感,口感好好,試完真係會好想再食🥰👍🏻✨
第一次試食東海堂嘅大福,今次我係食宇治抹茶黑豆大福
🔻宇治抹茶黑豆大福$27

2019-06-24 222 瀏覽
這晚在屯門市中心吃完晚餐,順道逛逛無印,行去搭車時經過東海堂。突然發現,有軟雪糕在賣啊! 即時心心眼,可以把它當作飯後甜品吧⋯⋯有兩種口味,菠蘿口味和北海道3.6牛乳口味。三種選擇:菠蘿、3.6牛乳、混合口味。價錢由$28-$32, 不算便宜,也不算很貴。我們選了菠蘿口味,因為菠蘿清新芳香,與炎熱的夏季最夾。雪糕入口質感軟滑,有清新菠蘿香味,吃到雪糕內有微量的菠蘿蓉,口味不會很甜。 不知是否甜筒紙用光了,所以用紙巾呢?

有兩種口味,菠蘿口味和北海道3.6牛乳口味。
三種選擇:菠蘿、3.6牛乳、混合口味。
價錢由$28-$32, 不算便宜,也不算很貴。

我們選了菠蘿口味,因為菠蘿清新芳香,與炎熱的夏季最夾。

2019-06-19
宵夜
2019-05-25 158 瀏覽
近來天氣熱 經常都想食凍野見到東海堂有大福買 心思思便買來一試🍽宇治抺茶Mochi外型脹卜卜 十分討好大福皮透薄煙韌中央是流心抹茶 配以抹茶慕絲 還有少量海綿蛋糕在底層口感十分軟滑 抹茶味很濃 而且有茶甘重點是不太甜 十分適合本人
近來天氣熱 經常都想食凍野

還有少量海綿蛋糕在底層
口感十分軟滑 抹茶味很濃 而且有茶甘
重點是不太甜 十分適合本人
2019-05-24 118 瀏覽
適逢朋友生日大伙兒想買一個蛋糕跟她慶祝東海堂的蛋糕價錢合理 選擇又多而且合乎香港人口味五重朱古力蛋糕外層是朱古力慕絲內𥚃分別是黑森林蛋糕 66%的特濃朱古力法式牛油蛋糕底層是朱古力脆米朱古力慕絲味濃十分軟滑而蛋糕層濕潤 不會太乾中間加入了特濃朱古力 作為朱古力控 本人十分喜歡每層都有不同的口感五層一起吃 是享受唯一一點要挑剔的是最底脆米層 脆米有一點淋不知是否因為放在雪櫃太耐東海堂尚有大量其他款式的蛋糕下次一定要買來嘗試😊
適逢朋友生日

不知是否因為放在雪櫃太耐

東海堂尚有大量其他款式的蛋糕
下次一定要買來嘗試😊
2019-05-17 178 瀏覽
#奶茶蛋糕好 Creamy 既蛋糕‼️裡面有海綿、啫喱同脆脆餅底食落有少少布丁既感覺唔會太乾,但就濟濟地而且奶茶味濃郁,好似飲緊奶茶甘建議大家買來食評分: 8.3 / 10
#奶茶蛋糕

好 Creamy 既蛋糕‼️
裡面有海綿、啫喱同脆脆餅底
食落有少少布丁既感覺
唔會太乾,但就濟濟地
而且奶茶味濃郁,好似飲緊奶茶甘
建議大家買來食

評分: 8.3 / 10
5 分鐘 (外賣自取)
  • 奶茶蛋榚
2019-04-11 195 瀏覽
由於有東海堂餅卡的關係,就決定買一個未試過的蛋糕,但價錢又不太貴的來試試。雜莓乳酪蛋糕🎂標榜流心,又是用乳酪整,價錢是$159,大約半磅到,四至五人分配的話就剛剛好!坦白說,對味道來說,是沒有驚喜,只是普通蛋糕一個,只是沒有平時的蛋糕那麼感到肥膩,又不會感到滯飽。蛋糕外層是乳酪布甸,應是最好吃的一部分,中間雜莓乳酪都是流心,但與蛋糕一起吃都沒有特別的地方,總括而言,這是一個平淡無奇的蛋糕,而且性價比低,不覺得值這個價錢。

2019-04-11
2 分鐘 (外賣自取)