2017-08-30 446 瀏覽
生日繼續食蛋糕, 由於生日會臨近父親節, 蛋糕的款式都變成父親節款 8-O幸好還有東海堂的蜜瓜蛋糕~雖然平時沒有很愛蜜瓜 (就是吃了喉嚨會癢癢的但夏天見到這顏色和樣子, 著實很吸引最上面是白朱古力慕絲, 中間是啫喱和果肉, 底層是海綿蛋糕和脆脆中間啫喱及果肉超級無敵好吃~蜜瓜很香甜~~~吃完超涼底層的脆脆是KINDER 的味道~好吃極了^^一整個超受同事們的受戴我也很滿足~
幸好還有東海堂的蜜瓜蛋糕~
雖然平時沒有很愛蜜瓜 (就是吃了喉嚨會癢癢的
但夏天見到這顏色和樣子, 著實很吸引
中間啫喱及果肉超級無敵好吃~
蜜瓜很香甜~~~吃完超涼
底層的脆脆是KINDER 的味道~好吃極了^^
一整個超受同事們的受戴
我也很滿足~
下午茶
2017-07-14 551 瀏覽
會震動的🤤紅豆綠茶💚厚pancake🥞 山形縣白桃🍑🥞Pancake 厚實!配雪糕冰火交融!=============================呢間pancake 偽文青想試好耐架啦😍但每次去到唔係無開 就係pancake 買哂 (每日限做100個pancake) 今次真係十萬個好彩🙊仲可以一次過食兩種口味😊 不過要等45分鐘左右😅如果可以快d有得食會開心d!.紅豆綠茶厚pancake配綠茶雪糕 pancake 綠茶味重 厚實 有兩層 甜甜的紅豆舖面🤤山形縣白桃厚pancake 白桃香甜 原味pancake 配桃味雪芭 好桃啊😂😂😂==============================Aroma Dessert Cafe (荃灣)荃灣鱟地坊38-46號祐強樓地下42號舖
[荃灣] 會震動的🤤紅豆綠茶💚厚pancake🥞
山形縣白桃🍑🥞Pancake 厚實!配雪糕冰火交融!
=============================

Aroma Dessert Cafe (荃灣)
荃灣鱟地坊38-46號祐強樓地下42號舖
  • 紅豆綠茶厚pancake
  • 山形縣白桃厚pancake
2017-06-03 393 瀏覽
今日係經過屯門東海堂店見到有新出嘅蛋糕就買黎試下啦!焦糖mousse蛋糕呀!睇個樣就覺得會好好味!底層蛋糕,一層mousse,再一層蛋糕一層mousse鋪砌而成。慕斯唔會太多另一覺得好腻,蛋糕同埋慕斯分量配合得岩岩好。味道真心唔錯,蛋糕棉軟而且慕斯好滑好香濃,表面鋪左蛋糕碎,中有少少朱古力,賣相好靚,更上價錢經濟實惠,值得買個食下。

2017-03-31 424 瀏覽
又到左草莓既當造季節經常經過東海堂這一定比佢啲蛋糕吸引住特別係而家草莓既粉紅色💕💕💕💕第三次食個個草莓cake roll蛋糕比較實 唔會好似其他既濕軟好在中間既cream唔多士多啤梨比較酸 扣左啲分咁啦但整體都幾好 應該會有第四次買來食_栗子蛋糕好一般 之前食過另外一個覺得好食但呢個一啲栗子味都冇 蛋糕一啲都唔甜食落去係冇味道然後底層有朱古力 件事好唔夾🙄😩😩☹️☹️栗子控既我表示呢個唔推介比大家☹️☹️🤔
又到左草莓既當造季節

食落去係冇味道
然後底層有朱古力 件事好唔夾🙄😩😩☹️☹️
栗子控既我表示呢個唔推介比大家☹️☹️🤔
2017-02-21 550 瀏覽
在屯市逛逛街,口渴的時候發現,原來東海堂有即制的飲料岀售。點了雜苺沙冰,飲品一點都不馬虎,即叫即制,味道酸酸甜甜的,十分解油膩。飲用的時候,還會吃到果肉,令我相信我不是在飲用化學製品。加上上面的忌廉,軟綿綿的口感,讓我覺得很滿足。
在屯市逛逛街,
口渴的時候發現,
原來東海堂有即制的飲料岀售。
點了雜苺沙冰,
飲品一點都不馬虎,
即叫即制,
味道酸酸甜甜的,
十分解油膩。
飲用的時候,
還會吃到果肉,
令我相信我不是在飲用化學製品。
加上上面的忌廉,
軟綿綿的口感,
讓我覺得很滿足。
2016-12-07 764 瀏覽
今時今日,一張餅卡可以換到幾多嘢?東海堂的西餅都係$18 以上,好似我咁,換左3件仲要補$14⋯⋯還好的是味道滿意抹茶蛋糕$25: 濃濃的抹茶味道,一層一層夾著抹茶海綿蛋糕和cream, 甜而不漏抹茶卷蛋糕$20: 抹茶海綿蛋糕加上香濃茶味的jelly, 出奇地好的配搭,最like粟子撻$19: 唔夠粟子味,撻皮唔夠脆,麻麻地突然懷念小時候,一張西餅換到係一打實實在在(唔係空氣,唔係迷你,唔係只得cream)的西餅。我們活在一個進步的社會,但有好多事竟然在退步。
今時今日,一張餅卡可以換到幾多嘢?

粟子撻$19: 唔夠粟子味,撻皮唔夠脆,麻麻地

2016-11-02 681 瀏覽
今日買左呢款同朋友慶祝生日~係抹茶忌廉芝士蛋糕~面層係白朱古力片, 中間有忌廉+芝士味的CREAM非常軟滑~ 抹茶味都濃~ 真係幾出色~ 朋友一致覺得好味~不過價錢好似愈出愈貴~好在用恆生ENJOY卡有85折~咁都可接受既~希望東海堂繼續保持水準~但價錢就唔好愈黎愈貴啦~
今日買左呢款同朋友慶祝生日~

係抹茶忌廉芝士蛋糕~

面層係白朱古力片, 中間有忌廉+芝士味的CREAM

非常軟滑~ 抹茶味都濃~
真係幾出色~ 朋友一致覺得好味~

不過價錢好似愈出愈貴~

好在用恆生ENJOY卡有85折~

咁都可接受既~

希望東海堂繼續保持水準~

但價錢就唔好愈黎愈貴啦~
2016-11-02 1651 瀏覽
一直鍾情東海堂的蛋糕,性價比確是比同系餅店為高,加上時常推出期間限定,偶爾也會買她的蛋糕作為午餐。宇治抹茶黑糖竹炭蛋糕($25)很和風的蛋糕造型,高身的蛋糕份量不少。面層是忌廉,然後是抹茶慕絲、抹茶蛋糕、黑糖慕絲、竹炭蛋糕,並以朱古力脆脆作底,層次十分豐富,吃起來相當飽肚。用上京都宇治‧丸久小山園抹茶的關係,抹茶慕絲茶香甘濃,跟竹炭味道挺搭配,蛋糕亦算鬆軟,整體甜度不高,不過忌廉慕絲太多,較易產生膩感,還是與人共享為佳。罐裝咖啡($10)就是日本咖啡一貫質素,有豆香但味道偏淡,湊合喝喝還好吧!以蛋糕作午餐絶對是增肥之舉,還是偶一而為之好了。
一直鍾情東海堂的蛋糕,性價比確是比同系餅店為,加上時常推出期間限定,偶爾也會買她的蛋糕作為午餐。
宇治抹茶黑糖竹炭蛋糕($25)
宇治抹茶黑糖竹炭蛋糕
罐裝咖啡($10)
就是日本咖啡一貫質素,有豆香但味道偏淡,湊合喝喝還好吧!

以蛋糕作午餐絶對是增肥之舉,還是偶一而為之好了。
宇治抹茶黑糖竹炭蛋糕
2016-09-25 686 瀏覽
東海堂的抹茶產品一向有保證,抹茶蛋糕和抹茶卷都沒有令我失望。這次推出了新產品抹茶若竹蛋糕,其特別之處除了外型像竹子,就是加入了芝麻口味,用芝麻蛋糕、抹茶芝麻脆脆,抹茶軟朱古力和抹茶牛奶慕絲製成。賣相不及抹茶王冠蛋糕搶眼,沒有澎湃的抹茶忌廉,四平八穩的正方形,倒是蠻方便切件。輕鬆分成平均的八件,我剛好被分到有金箔的!抹茶軟朱古力和抹茶牛奶慕絲非常香濃幼滑,配芝麻蛋糕和芝麻脆脆口感更豐富;細心一看,蛋糕共有六層!一層比一層鬆化!芝麻味非常突出,甚至有點喧賓奪主,稍為蓋過了抹茶味。抹茶和芝麻我都喜歡吃,但兩者放在一起卻有點不搭,還是抹茶王冠蛋糕和抹茶卷更對我胃口。
抹茶・若竹
輕鬆分成平均的八件,我剛好被分到有金箔的
外賣自取
$218 (宵夜)
慶祝紀念
生日
抹茶・若竹
朋友生日,買了我們最愛的抹茶味蛋糕。雖然這個蛋糕已有推出了好一段時間,但我才第一次試 綠茶色的忌廉,只看著也感覺到那濃濃的抹茶味。忌廉蠻幼滑,但抹茶味没期望的濃郁。 蛋糕蠻鬆軟,內𥚃還有些紅豆蓉和抹茶寒天,增加口感。 紅豆蓉甜度適中,口感綿綿,與抹茶天生一對。 但個人認為加了寒天之後,口感怪怪,不太搭調,而且有點苦。 雖然我是抹茶控,但認為這個蛋糕只屬一般。如果有得揀,我會選北海道牛乳芝士蛋糕。
朋友生日,買了我們最愛的抹茶味蛋糕。

雖然這個蛋糕已有推出了好一段時間,但我才第一次試

宇治抹茶の王冠cake little

紅豆蓉甜度適中,口感綿綿,與抹茶天生一對。

但個人認為加了寒天之後,口感怪怪,不太搭調,而且有點苦。

外賣自取
東海堂近期又有新搞作, 推出以沖繩菠蘿, 沖繩香檸, 白桃和紅石榴為主題, 製作了4款夏季限定甜蜜果香的"沖繩夏のCake Little"系列。 經過見到, 引起甜癮。 沖繩菠蘿的造型很可愛, 原本想選擇, 可惜早已售罄! 沒有任何生日慶祝, 就這樣買了一個夏天當造的白桃蛋糕回家分享, 作為飯後甜品。 這個"香印青提"也很吸引呢! 白桃傾慕cake little $138打開紙盒, 傳來陣陣的白桃芳郁香甜, 面層舖滿厚切白桃果肉, 入口柔軟淡香, 清甜多汁。 中間有透明白桃味的啫喱粒, 側邊放有片片白朱古力碎片, 甜而不膩, 與白桃很配合。 內裡鬆軟的海綿蛋糕, 夾著幼滑的白桃慕絲, 加上粒粒完熟的白桃果肉, 口感層次分明, 為味蕾帶來陣陣豐富的甜美! 蛋糕底採用沖繩海鹽製作成的脆餅, 帶鬆脆鹹香, 充實又滿足, 家人都頗為滿意。 東海堂不時都會推出不同款式為題的蛋糕. 而"Cake Little"這系列份量不算太大, 可以一次過吃光, 又不會太膩, 適合作為飯後的甜品。

這個"香印青提"也很吸引呢!

白桃傾慕cake little $138

白桃傾慕cake little
3 分鐘 (外賣自取)
$138 (宵夜)
2016-08-14 336 瀏覽
有同事send了這個買一送一電子coupon俾各大同事知道,有同事話請大家飲下午茶,就話吃完午餐後買回來,又話趁生日想與民同樂,同事有禮貌問我飲唔飲,有人請下午茶當然不放過啦 ,我平日有買東海堂,感謝同事拎10多杯回公司請同事下午茶,抹茶沙冰出奇又不是太甜,冰感都可以接受,抹茶味十分濃郁,味道又不會太苦澀,加上甜味又不過甜,Caram口感好滑,東海堂的抹茶沙冰真是好飲味道抹茶沙冰,抹茶味濃郁,甘香可口又不會太苦澀,甜味亦適中,cream口感好滑,真的好飲服務多謝同事辛苦拎回來請公司同事飲這個價錢平均15元一杯,原價30元一杯,十分抵買
抹茶沙冰

生日
用餐優惠
現金券
2016-07-24 479 瀏覽
公司之前有一個不太熟同事上來話要請office的人吃下午茶,原來拎了東海堂西餅上來分給各位同事,好似話慶祝個女考到大學,以前覺得東海堂比尾森好吃,當我吃完呢件之後。東海堂的水準係唔係差咗,只是我不好彩吃到這件只有外表西餅,其實,呢件好似要14元,以後不會吃紫薯撻味道紫薯撻 我拎起件撻時 ,撻底碎得好快,仲要好淋,口感一点都不脆。完全冇紫薯味道,只有好甜的感覺,末吃過咁難食的撻價錢因為是同事請 。並不清楚
紫薯撻

價錢
因為是同事請 。並不清楚
2016-07-04
外賣送餐
下午茶
2016-07-19 431 瀏覽
一向蕃薯都係我至愛之一,紫薯更係愛上加愛!!!!今次藉媽媽生日就帶佢番屋企~沖繩紫薯之花季 $138旁邊有紫色絲帶包著, 有華麗嘅感覺,外貌更顯別緻外層紫薯忌廉紫中泛紅,花瓣形花紋中帶有絲絲光澤, 高貴萬分畢竟係慶祝生日, 都算係生日蛋糕,插上蠟燭都不失奢華感紫薯忌廉,白芝麻忌廉,肉桂焦糖脆脆,朱古力蛋糕,層次分明紫薯忌廉用紫薯蓉加入忌廉, 甜度高, 甜完過後就有回甘, 避免滯膩,白芝麻忌廉, 故名思意, 當然係加入白芝麻嘅忌廉,芝麻味香醇濃郁, 同紫薯忌廉味道互相輝映,肉桂焦糖脆脆其實唔算好脆, 不過硬硬地嘅口感為蛋糕增添唔同層次感,而且肉桂香味清新, 平衡其他紫薯, 白芝麻濃郁嘅味道朱古力口味嘅蛋糕甜中帶苦澀味, 於整體甜到極致嘅蛋糕中都被受到注意唔同層次之間各有特色, 味道互相配合, 又能顯現個性今次沖繩紫薯之花季真係值得推介!!!
一向蕃薯都係我至愛之一,
紫薯更係愛上加愛!!!!
今次藉媽媽生日就帶佢番屋企~
沖繩紫薯之花季 $138
旁邊有紫色絲帶包著,
華麗嘅感覺,外貌更顯別緻
沖繩紫薯之花季
外層紫薯忌廉紫中泛紅,
花瓣形花紋中帶有絲絲光澤, 高貴萬分
畢竟係慶祝生日, 都算係生日蛋糕,
插上蠟燭都不失奢華感
紫薯忌廉,白芝麻忌廉,肉桂焦糖脆脆,朱古力蛋糕,層次分明

白芝麻忌廉, 故名思意, 當然係加入白芝麻嘅忌廉,
芝麻味香醇濃郁, 同紫薯忌廉味道互相輝映,

而且肉桂香味清新, 平衡其他紫薯, 白芝麻濃郁嘅味道

唔同層次之間各有特色, 味道互相配合, 又能顯現個性

今次沖繩紫薯之花季真係值得推介!!!
2016-06-29
2016-07-17 369 瀏覽
東海堂D飽都算又香又軟又足馅又衞生,多人買都唔出奇!tea time時間無意行經間舖,見間舖咁旺,又想食少少野,咪買個排飽、同件香蕉蛋糕返屋企食吓!排飽好香好軟熟,香蕉蛋糕獨立包裝,好衞生!好放心俾小朋友吃!
東海堂D飽都算又香又軟又足馅又衞生,多人買都唔出奇!

2016-07-16
5 分鐘 (外賣自取)