2016-05-07 551 瀏覽
公司最近有合約同事考到長工,就做到月尾離開公司,就買了東海堂的西餅回來請同事吃下午茶,東海堂的出品一向比尾森有水準,我揀了咖啡卷來吃,咖啡味道幾好味,它的cream亦好多,味道又不是太甜 ,蛋糕cream好滑呀,十分多謝同事請吃咁美味西餅味道咖啡卷 ,甜味又不太甜,蛋糕cream口感好滑 ,蛋糕味道軟棉棉價錢因為同事請吃
咖啡卷
西餅

價錢
因為同事請吃
2016-04-29
外賣送餐
下午茶
2016-04-11 867 瀏覽
每次經過東海堂,都會被那些日系精緻甜品吸引。這次吸引我的卻是Miffy.黑之騎士巧克力慕絲杯。那造型太可愛的關係,任誰也會忍不住買下來吧!雖然外型吸引,味道卻是普普而已。巧克力牌味道淡薄得很,實在沒法把它吃完。巧克力慕絲不算幼滑,底層的海綿蛋糕太薄,面層的巧克力片又不吸引,感覺就是平凡的慕絲杯而已。東海堂的蛋糕、切餅、果撻一向有水準,但這款Miffy.黑之騎士明顯是失準了。
每次經過東海堂,都會被那些日系精緻甜品吸引。
這次吸引我的卻是Miffy.黑之騎士巧克力慕絲杯。
那造型太可愛的關係,任誰也會忍不住買下來吧!
Miffy.黑之騎士
東海堂的蛋糕、切餅、果撻一向有水準
但這款Miffy.黑之騎士明顯是失準了。
2016-04-01
2016-04-02 425 瀏覽
自從上次食完紫薯撻之後,又激起左我對甜品的慾望,作為一個抹茶迷,點可以唔試抹茶撻抹茶撻外表一樣吸引今次抹茶撻的的抹茶蓉充滿驚喜,咬一啖已經感受到好濃郁的抹茶味,而且比上次紫薯撻的紫薯蓉甜,大概係因為抹茶蓉味道甘甘地,雖然整甜啲去平衡返!抹茶撻入面都係海棉蛋糕,一樣中和到飽滯感,撻底水準不變,都係充滿牛油香味,整體配搭非常好相比起紫薯撻,我更喜歡抹茶撻,下次會再試其他抹茶甜品
抹茶撻外表一樣吸引

相比起紫薯撻,我更喜歡抹茶撻,下次會再試其他抹茶甜品
  • 抹茶撻
2016-03-24 375 瀏覽
見到東海堂一出新抹茶..我就去左買了...今次見到佢推出左呢一隻..宇治抹茶牛油蛋糕Uji matcha butter cake抹茶味略輕! 感覺只是普通牛油蛋糕而已但蛋糕的鬆軟程度仍然沒令人失望~好軟綿綿是真的....但只是食落去...牛油味會重過抹茶味很多很多....但都可以一試啊..但不要抱太大期望,哈哈
見到東海堂一出新抹茶..我就去左買了...
今次見到佢推出左呢一隻..
宇治抹茶牛油蛋糕
Uji matcha butter cake
抹茶味略輕!
感覺只是普通牛油蛋糕而已
但蛋糕的鬆軟程度仍然沒令人失望~
好軟綿綿是真的....
但只是食落去...牛油味會重過抹茶味很多很多....
但都可以一試啊..但不要抱太大期望,哈哈
2016-03-19
2016-03-16 348 瀏覽
冇....朋友生日...諗住買個綠茶芝士蛋糕食..同朋友慶祝一下...但怎料....綠茶再沒驚喜?食第一啖什至食哂一件...我都發現唔到有半點綠茶味出現過...士多啤利是酸的..都打不緊...因為誠意搭夠....因都有好多好多士多啤利係上面..朱古力脆脆....腍身的....再不是脆脆了...應改為..朱古力腍腍 綠茶cream ---> 天啊....我只是吃到一大堆cream而已....我的綠茶呢?但慶幸蛋糕身入面d朱古力蛋糕仍然鬆軟....><綠茶入面是朱古力蛋糕來的...如只有朱古力蛋糕,,,會更好一點....因為個朱古力蛋糕反而好鬆軟....同埋一D都唔苦
冇....朋友生日...諗住買個綠茶芝士蛋糕食..
同朋友慶祝一下...

但怎料....
綠茶再沒驚喜?
食第一啖什至食哂一件...
我都發現唔到有半點綠茶味出現過...
朱古力脆脆....
腍身的....再不是脆脆了...
應改為..朱古力腍腍

但慶幸蛋糕身入面d朱古力蛋糕仍然鬆軟....><
綠茶入面是朱古力蛋糕來的...
如只有朱古力蛋糕,,,會更好一點....
因為個朱古力蛋糕反而好鬆軟....同埋一D都唔苦
2016-02-28
2016-03-14 367 瀏覽
放工覺得肚餓,經過屯門市廣場間東海堂,見到凍櫃入面有好多款精美甜品,咁岩而家東海堂做緊紫薯祭,出左好多紫薯甜品,今日就揀左紫薯撻紫薯撻外表相當吸引,紫薯蓉份量十足,唔會太甜,而且充滿紫薯香味,紫薯蓉入面係海棉蛋糕,可以中和到紫薯蓉的飽滯感,撻底充滿牛油香味,整體配搭非常好,好好味呀!
紫薯撻
2016-02-13 318 瀏覽
今天是我的Last Day,當然要搞farewell拉,farewell當然要吃蛋糕,於是我們便買了這個東海堂的情人節蛋糕-----赤莓.約定。蛋糕外形方面,蛋糕是士多啤梨蛋糕,蛋糕上有4粒日本空運到香港的赤莓。蛋糕十分漂亮,士多啤梨十分大粒,看了都流口水。味道方面,士多啤梨雖然十分新鮮,而且十分大粒,不過淡而無味,又不酸又不甜。不過蛋糕十分美味,蛋糕是士多啤梨味蛋糕,十分軟熟,而且很有士多啤梨味,十分美味。蛋糕上有很多cream,不過完全不膩,very good!蛋糕中間有些士多啤梨味的啫喱,味道不錯。價錢方面,這個蛋糕原價$218,不過提前訂購有折扣,折完$185。對於一個半磅至一磅的蛋糕,價錢偏貴。總結來說,這個士多啤梨蛋糕十分美味,蛋糕真的十分軟熟,very good!這個蛋糕是情人節蛋糕,大家在情人節完結前一定要試一試!
赤莓.約定內層
2016-02-11
赤莓.約定內層
2015-12-27 407 瀏覽
今天是聖誕後的星期日,東海堂出了3款可愛造型的慕絲蛋糕,分別是鹿,狗狗和北極熊的慕絲蛋糕。我當然3款都買了回家吃,鹿是朱古力慕絲蛋糕,狗狗應該是芒果慕絲蛋糕,北極熊是雲呢拿慕絲蛋糕。蛋糕外形方面,北極熊慕絲蛋糕最可愛,另外2款都很可愛。本人喜歡吃朱古力蛋糕,所以我吃了鹿慕絲蛋糕。味道方面,朱古力慕絲十分美味,不會太甜,太漏,入口即融,又不會太飽肚。慕絲中間有少量朱古力海綿蛋糕,蛋糕不會太乾,都不會太甜,和朱古力慕絲一起吃十分美味!價錢方面,每一款口味都是$24,另外有套餐,$65有3款造型各一件。總結來說,這個慕絲蛋糕十分可愛,而且又十分美味,作為飯後甜品便最好不過了。

蛋糕外形方面,北極熊慕絲蛋糕最可愛,另外2款都很可愛。

朱古力慕絲蛋糕

2015-12-27
$65 (宵夜)
聖誕節
朱古力慕絲蛋糕
2015-11-07 364 瀏覽
日前收到一盒公司送既月餅, 係我地好鐘意既東海堂, 平時都好鐘意佢d蛋糕, 對月餅當然有期望係我地一向食開既雙黃白蓮蓉,仲寫左日本係面添, 封面仲用金色邊燙過, 真係幾靚, 日本人既包裝真係好好一盒4個, 仲有英文係上面, 都幾得意呀食落都幾清甜軟屬, 個黃亦都冇偷工減料, 幾大個, 只係唔夠美心咁多油咁香, 不過用微波爐叮一叮一之後, 定係東海堂最好食!
一盒4個, 仲有英文係上面, 都幾得意呀

2015-11-06 393 瀏覽
公司近來有人事變動,又有同事請吃散水餅,以前有同事調走請美心西餅,最近有同事好大方改請東海堂,東海堂需然是美心其下品牌,它的出品比美心好太多了,今次同事買多咗,可以吃2件,我揀了生果撻同蕉糖咖啡蛋捲,估不到生果撻中蜜瓜份量又幾多,餅底好脆加上CREAM味道幾滑香蕉糖咖啡蛋捲味道較為甜咗些小,東海堂真的幾好味

2015-11-04
下午茶
2015-10-13 352 瀏覽
是日有個綠茶愛好者的朋友生日,對於綠茶一般般的我,只好抱著半信半疑的心態去購買了這個蛋糕<<宇治抹茶の王将>>首先,外形方面以雪白色為主,再配合綠色的圓圈,簡單而且有美感。其次,這個蛋糕十分鬆軟,切開的時候不費吹灰之力。這個蛋糕總共有5層,最底的是朱古力脆脆,比較傳統的消化餅餅底略勝一籌,富有口感。而且有綠茶味的海綿蛋糕作為第2層,發出濃郁的茶香,夾以黑糖慕絲及濃香竹炭蛋糕,當中更有啫喱,大大減低了肥膩的感覺。最為值得欣賞的是蛋糕外層的CREAM,淡淡的奶味,幼滑的口感,不得不讚。8/10

其次,這個蛋糕十分鬆軟,切開的時候不費吹灰之力。

更有啫喱,大大減低了肥膩的感覺。

2015-10-13
2015-09-16 927 瀏覽
同事生日,照慣例都會到東海堂挑選對方喜歡的口味作生日蛋糕。别小看這是一家連鎖店,它是水準可是一般水準之上,是穩陣之選。  蜜瓜の甘熟 .蜜瓜白朱古力慕絲蛋糕cake little($138)蜜瓜造型的小蛋糕足4人用,一抹淡綠十分清新。     切開竟然有驚喜,蛋糕甚有層次,外層是薄薄的白朱古力蜜瓜慕絲,裏面混有香甜的蜜瓜果肉,質感輕盈。   然後是一層厚厚的蜜瓜果凍,甜美清爽。隨後是軟綿的海綿蛋糕。為增添口感,底層是鋪墊了白朱古力脆脆,這美味的生日蛋糕令主角相當滿意。  嚐過多款東海堂水果造型系的蛋糕,這款是最清新亦最近乎完美的,加上價錢吸引,值得一試。
同事生日,照慣例都會到東海堂挑選對方喜歡的口味作生日蛋糕
别小看這是一家連鎖店,它是水準可是一般水準之上,是穩陣之選

蜜瓜造型的小蛋糕足4人用,一抹淡綠十分清新。
蜜瓜の甘熟 .蜜瓜白朱古力慕絲蛋糕cake little

切開竟然有驚喜,蛋糕甚有層次,

然後是一層厚厚的蜜瓜果凍,甜美清爽。隨後是軟綿的海綿蛋糕。

嚐過多款東海堂水果造型系的蛋糕,
這款是最清新亦最近乎完美的,加上價錢吸引,值得一試。
2015-08-27
外賣自取
$40 (其他)
蜜瓜の甘熟 .蜜瓜白朱古力慕絲蛋糕cake little
女孩子喜歡食甜品蛋糕,我也不例外!東海堂最近推出蜜瓜蛋糕甜品系列,全部都用上蜜瓜獨有的綠色,賣相好精緻吸引,夏天是吃蜜瓜的好時候!melon shower!蜜瓜之思慕$19最頂層為粒粒寒天配蜜瓜果肉,中間為蜜瓜白朱古力mousse,底層為蜜瓜海綿蛋糕,甜度可以加強多一點就更好味!蜜瓜之協奏$18即是蜜瓜撻,平時的芒果撻已經有一定的水準,今次換上啖啖蜜瓜果肉配上鬆脆的撻皮,好味!蜜瓜之漩渦 $18即是蜜瓜卷蛋,外層鬆軟海綿蛋糕,夾著中間的忌廉帶有果肉,反而這卷蛋是普通之作一次過買3個仲有85折!作為飯後甜品,兩口子,份量剛好!蜜瓜之甘熟cake $218 (hsbx 咭有9折!)用蜜瓜造型製成的蛋糕很可愛,一從盒中取出,已有不少電話要先吃!8月, 剛巧是媽媽舊曆,嫂嫂和我的生日月, 8月之星一齊慶祝!外面是蜜瓜白朱古力mousse,mousse甜而不膩,很滑溜。中間為果凍而且帶有來自日本九州的蜜瓜果肉,果肉很香甜清新,不愧為九州蜜瓜!底層為軟綿綿的海綿蛋糕帶有白朱古力脆脆,整個蛋糕都很有蜜瓜的香味!大人小朋友都讚好味!東海堂近期傑作!
女孩子喜歡食甜品蛋糕,我也不例外!
蜜瓜之思慕$19
蜜瓜之協奏$18
蜜瓜之漩渦 $18
一次過買3個仲有85折!作為飯後甜品,兩口子,份量剛好!

蜜瓜之甘熟cake $218 (hsbx 咭有9折!)
大人小朋友都讚好味!東海堂近期傑作!
題外話/補充資料: 同場加映,買蛋糕可加$28換購Miffy白色陶瓷碗一隻,造型簡簡單單,而且不是太貴,平時用來食脆片早餐又得,飲湯食沙律又得!
2015-08-02
5 分鐘 (外賣自取)
$218 (宵夜)
生日
用餐優惠
信用卡優惠
2015-08-21 374 瀏覽
公司最近又有人事變動 ,有同事調去其他地方工作,同事Y君買了東海堂請同事吃,因為我昨天放假了,同事L小姐留了一件給我同另一個同事D小姐,同事D小姐不喜歡吃隔夜西餅,又是俾我啦,1個人吃不到兩件西餅,剛好有同事H君上來工作,順便俾他吃,我就吃咖啡味西餅,需然放在雪櫃隔咗1睌,味道冇變味,咖啡味並不太突出,蛋糕味道都OK啦,我覺得東海堂比美心好吃些小,東海堂是美心其下 ,東海堂水準比美心好些小

2015-08-21
早餐
2015-07-25 381 瀏覽
生日蛋糕當然要預早訂啦~ 預計當晚會响屯門食飯, 所以一早上網睇定有乜新款蛋糕? 幾姐妹一致認為呢個蜜瓜白朱古力慕絲順利當選, 因為個樣又特別, 又係限定版, 最重要係少cream, 雖然門市大把呢款蛋糕, 但都係預訂定好d~當晚去到, 排我前面果個都係拎呢款蛋糕, 不過就係半磅版, 我係1磅版, 但一打開盒時, 個蛋糕好似溶溶地咁, 傾斜哂, 我指一指個蛋糕, 話仲乜咁樣架? 個姐姐見到即刻話唔好意思, 响雪櫃拎另一個比我, 呢個好樣好多, 好彩我冇加錢寫朱古力牌, 如果唔係, 都唔知佢點換比我?好開心, 個蛋糕好好味, 個個都好滿意, 好香蜜瓜味, 但又唔會太甜, 當時食時都冇發現唔覺有白朱古力, 我都係而家寫食評, 搵返個蛋糕名, 先知原來係有白朱古力?

2015-06-15
5 分鐘 (外賣自取)
$200 (宵夜)
生日
用餐優惠