2013-01-16 203 瀏覽
嘩嘩嘩!不得了,個蛋糕靚到唔捨得食添,午飯時先係公司開完聖誕派對,下午茶就食呢個聖誕生日蛋糕。睇番資料,原來係聖誕限定嘅赤の星願樹,蛋糕是立體聖誕樹的造型,不過是紅色,份外搶眼。蛋糕上有由朱古力同糖霜分別做出來的裝飾物,有星星和雪人等。雪人造型可愛,手工又精緻,我仲用咗嚟做聖誕的祝賀圖片。另外蛋糕旁亦有以鮮果和聖誕裝飾,確是一個充滿聖誕氣氛的蛋糕。起初眼見紅色的蛋糕外表以為是紅莓,望上去的質感又看不出是什麼,吃起來原本是沒有味道,可以放心食喇。內裡是榛子朱古力蛋糕,軟慕士再加上朱古力蛋糕,甜度適中,好好味,吃了一大件也不覺濟。赤の星願樹是一個睇得又食得的蛋糕,期待下次的節日特色蛋糕。

雪人造型可愛,手工又精緻,我仲用咗嚟做聖誕的祝賀圖片。

赤の星願樹是一個睇得又食得的蛋糕,期待下次的節日特色蛋糕。

聖誕節
  • 赤の星願樹
2012-10-05 129 瀏覽
因有不少八達通積分唔知點用,見東海堂可以用就決定用緊D是日$32有一個都唔細嘅意大利芝士蛋糕,就買返個試下啦,食落水準又OK呀,抵同場加映幾件西餅最精彩的算是新推出的柚子蛋糕了,食落清甜,雖售$25,但絕對值得反而望落最SHARP嘅芒果千層卻有一點失望,主要是當中的餅層唔夠脆至於北海道芝士蛋糕就不過不失,其中佢個oreo曲奇餅底同牛乳忌廉最得我心
因有不少八達通積分唔知點用,見東海堂可以用就決定用緊D

同場加映幾件西餅

2012-10-04
外賣自取
$90 (其他)
2012-09-02 129 瀏覽
其實早在初開業時, 已是其凍餅的超級支持者, 那時侯多麼期待送來的喜餅卡是東海堂。 直至近幾年來, 餅款愈見創新, 也是易於接受, 有時侯更會配合時令推出不同精選。 當中對北海道牛乳系列最有好感, 特別是那厚切的卷蛋, 各式其式, 不單是集中在鮮果身上, 倒是豐富多變。 六款原有的口味, 加上剛推出的白桃卷, 是何等的誘惑, 叫人難以抗拒。焦糖咖啡卷($12): 單看這陣容, 已予人無限的聯想。 蛋糕組織細密, 彈性非常強, 充斥咖啡的幽香, 不覺苦澀, 餘韻悠長。 忌廉的比例恰到好處, 奶香馥郁, 濃度相當高, 這3.6牛乳真應記一功。 裡邊藏著焦糖碎, 清脆甜美, 活像cream brulee的脆糖層, 不太黏牙, 邊吃邊不自覺讚好。栗子卷($12): 六款的卷蛋其實各有吸引的地方, 但栗子中選的機會往往最大。 栗茸很夠綿滑, 又帶點起沙的質感, 甜度自然, 較精製過的優勝得多。 香氣來得真實不作假, 內層夾雜些栗子粒, 軟糯又不失鬆化, 襯上原味的蛋糕非常巧妙, 富天然的蛋香, 密度高, 但又很綿, 更能將栗子甘香的特色表現出來。 北海道芝士蛋糕($20): 多層次正是其亮眼點,
不太黏牙, 邊吃邊不自覺讚好。
北海道芝士蛋糕($20): 多層次正是其亮眼點, 白朱古力片均勻散落在表層, 奶味香濃, 其下的忌廉主要以北海道牛乳拌打而成, 輕滑如絲, 卻不感膩口, 輕盈沒負擔
。 焗過的芝士餅充滿水份, 扎實卻有一定的鬆度, 滑不溜口。
雪白的外表與曲奇餅底正好來個對比, oreo餅碎打勻至幼細, 鬆脆有致, 不會輕易散開, 足以令芝士餅迷為之著迷, 為之心動。

一眾連鎖餅店之中, 對這家的感覺算最好, 加上家附近設有分店, 有時侯甜癮突起, 要馬上止癮也不是難事。 可是, 月前見店外圍上木板, 更貼有招租的告示, 心裡不禁一沉, 以後要吃得到屯門去了。
2012-06-24 115 瀏覽
見有一袋袋既綠茶紅豆包買即刻買袋試下哈因為我系抹茶控 食落去有淡淡既抹茶味雖然再濃 d 會再好食 d不過呢個濃度幾岩我而且吾會一味死甜望下個 food label100 g 得 8.幾 g屬於低糖食物確系吾錯佢 d 紅豆只系系包既一邊但對我黎講已經好夠因為紅豆浸過糖水, 好甜同個包幾夾不過同紅豆一齊個陣抹茶有被比下去既感覺整體黎講個包值得一試幾抵食$13 有 6 片以上( 圖中我已經食左 2 片 )如果抹茶味濃 d 更好 (:
見有一袋袋既綠茶紅豆包買

屬於低糖食物
確系吾錯

佢 d 紅豆只系系包既一邊
但對我黎講已經好夠
因為紅豆浸過糖水, 好甜
同個包幾夾
不過同紅豆一齊個陣
抹茶有被比下去既感覺

整體黎講
個包值得一試
幾抵食
$13 有 6 片以上
( 圖中我已經食左 2 片 )
如果抹茶味濃 d 更好 (:

題外話/補充資料: 其實個包應該叫抹茶紅豆, 而吾系綠茶 抹茶系實綠色, 綠茶系透黃色 抹茶系綠茶茶葉磨粉而成 所以兩者容易混淆 (:
2012-06-24
2011-11-27 86 瀏覽
星期五,是happy friday,更是happy birthday!雖然星期五不是我的正日生日,但同學們已提早給我慶祝!當日lunchtime我跟一個好友一起吃lunch回校後,發現抽屜的書被拿出來了心裡正在奇怪的時候...哈哈,看到抽屜竟有一個膠袋哈哈,原來是同班同學買的合桃蛋白拿破倫!合桃蛋白拿破倫:甜度剛好,cream不會太多,不會很膩!好運的話還會吃到大大粒合桃~很香!不過我認為這個不應該叫拿破倫,因為對我來說,這個有很多蛋糕,而且較軟身,所以應該叫合桃蛋白蛋糕。最令我sweet的是同學的心意,真的是很難忘美好的回憶!畢竟,這個是我中學生涯的最後一個生日,有如此對我好的同學,實在太感動了
雖然星期五不是我的正日生日,但同學們已提早給我慶祝!

當日lunchtime我跟一個好友一起吃lunch
回校後,發現抽屜的書被拿出來了
心裡正在奇怪的時候...哈哈,看到抽屜竟有一個膠袋
哈哈,原來是同班同學買的合桃蛋白拿破倫!

my cake^^
2011-11-25
my cake^^
  • 合桃蛋白拿破倫
2011-06-28 47 瀏覽
生日到屯市的 東海堂 買了一個熊之物語的蛋糕 , 貪佢個樣幾得意. $158/磅 , 味道係芒果慕思 , 加$ 10 有個生日牌 個樣真係可愛到唔捨得切 , CANDLE 都唔知放係邊好, 最後放左係兩條腿中間 食呢? 就真係麻麻啦! 只係得慕思 , 係幾滑, 但唔夠層次 .總的來說 , 不錯啦!!!
熊之物語

總的來說 , 不錯啦!!!
2011-06-23
2011-03-18 34 瀏覽
星期6~~~同老公行經屯門市中心既東海堂~見到蛋糕櫃D餅好吸引....(雖然好多人其實好想試佢果個朱古力5重奏 , 可惜要買一個.....我食唔哂../.\咁最後決定買西餅同老公番屋企做下午茶好了~~最後揀左2款 , 要左4件~個ROLL中間的士多啤利比我想像中甜~~CREAM好滑~~不過好飽下....反而我非常欣賞朱古力千層餅一層蛋糕一層脆餅一層慕絲多重享受~~~正不過友人說芒果千層餅仲正 , 我下次會再試~~提到芒果.....以前東海堂既芒果撻係我至愛之一.....但當日....見到以前大大片既芒果...變左宜家 ...粒粒芒果撻...我就打消了要買的念頭......下次想試埋北海道牛奶系列!

咁最後決定買西餅同老公番屋企做下午茶好了~~

最後揀左2款 , 要左4件~
士多啤利ROLL
朱古力千層餅

反而我非常欣賞朱古力千層餅
一層蛋糕一層脆餅一層慕絲
多重享受~~~正

不過友人說芒果千層餅仲正 , 我下次會再試~~

提到芒果.....以前東海堂既芒果撻係我至愛之一.....
我就打消了要買的念頭......

下次想試埋北海道牛奶系列!
2011-03-12
5 分鐘 (外賣自取)
士多啤利ROLL
朱古力千層餅
2011-02-05 305 瀏覽
新年之前,我已經搜集一些賀年食品單張,睇吓買咩俾自己一家人食!同細佬商糧過,最後決定去東海堂買!佢想食十勝紅豆金栗糕,一個特價 $67 ( 約 600克 )。我想試吓柚子年糕,所以買咗東海堂春之年糕賀禮!購買當日,咁啱西餅特價,大排長龍,起碼 10 個 8 個人排隊。店員會跟每位客人先落 order ,好讓方便收銀員收錢及店員遞上客人貨品!東海堂春之年糕賀禮 ( 特價$113 )包括一個十勝紅豆金栗糕,約 530克;及一個日本柚子年糕,約 580克,都幾抵食!份量又唔會太多! 兩者以櫻花造型,相當別緻! 再以真空包裝,保證新鮮!放入附有兩包防潮珠嘅膠袋;用一個和風圖案紙盒及和風冷凍袋。Packing 算不錯! 一買完,仲有途人讚個袋靚! 日本柚子年糕 年糕加入柚子絲,有清新感覺!散發柚子獨特清香!味道清甜中帶一點酸!亦不失年糕嘅柔軟及黏性!比傳統年糕無咁甜!迎合鍾意食新口味嘅食客,連媽咪都讚呀! 十勝紅豆金栗糕一打開包裝,即時流出糖水!好黏手! 反而倒出嚟好濕潤,富有光澤!十勝紅豆又大粒又夠甜,加入栗子能增加口感,兩者配合,相得益彰!如果凍食,感覺好甜;相信加了不少紅豆,紅豆味幾濃!
賀年食品單張

東海堂春之年糕賀禮 ( 特價$113 )

兩者以櫻花造型,相當別緻!
一買完,仲有途人讚個袋靚!
真空包裝,保證新鮮!
和風圖案紙盒
十勝紅豆金栗糕
一打開包裝,即時流出糖水!好黏手!
反而倒出嚟好濕潤,富有光澤!十勝紅豆又大粒又夠甜,加入栗子能增加口感,兩者配合,相得益彰!如果凍食,感覺好甜;相信加了不少紅豆,紅豆味幾濃!紅豆糕軟身,煎嚟食,更香口!
始終覺得甜咗些少!
十勝紅豆金栗糕
在此,祝大家:「步步高陞!」
2011-02-03
3 分鐘 (外賣自取)
$113 (其他)
和風圖案紙盒
真空包裝,保證新鮮!
賀年食品單張
2010-07-28 36 瀏覽
食飽飽想食甜品~於是買左3件蛋糕返home慢慢食~~1) 芒果撻芒果好甜~cream好滑~正!!2) 芒果千層呢個似拿破崙~但一d都唔脆~~好淋~~令我好失望~~ 3) 黑森林d朱古力味苦苦地~唔會過份甜~正!!另外~d sales姐姐好遊魂~夾左d餅放入盒~我比左錢好耐都冇人幫我close埋個盒~個個掛住傾計~ 我諗佢地要去再培訓先得~
食飽飽想食甜品~
於是買左3件蛋糕返home慢慢食~~

1) 芒果撻
芒果好甜~cream好滑~正!!

2) 芒果千層
呢個似拿破崙~但一d都唔脆~~好淋~~令我好失望~~

3) 黑森林
d朱古力味苦苦地~唔會過份甜~正!!

另外~d sales姐姐好遊魂~
夾左d餅放入盒~
我比左錢好耐都冇人幫我close埋個盒~
個個掛住傾計~

我諗佢地要去再培訓先得~
2010-06-29 34 瀏覽
今日買左芒果芝士蛋糕,用信用卡俾$118芒果好甜,同埋都有好多下芝士蛋糕比較實身,餅底都ok鬆軟(但雪左晚就好難切開)都幾濃芝士味....但好似芒果肉多過芝士蛋糕overall試一次就夠
今日買左芒果芝士蛋糕,
用信用卡俾$118

芒果好甜,
同埋都有好多下

芝士蛋糕比較實身,
餅底都ok鬆軟(但雪左晚就好難切開)
都幾濃芝士味....

但好似芒果肉多過芝士蛋糕

overall試一次就夠
芒果芝士蛋糕
2010-06-27
$118 (其他)
芒果芝士蛋糕
2010-05-25 27 瀏覽
四月上旬‧有雨會長牛一,一眾會員當然要賀一賀。派對在會長家進行,大家也很久沒聚埋「煮飯仔」了,薄餅、甜品、燒肉及各式食物,我想,什麼殿堂級食家,也沒有這班食友般本事,懂吃又識煮,利害。是日的重頭戲,當然是會長夫人特地安排的生日蛋糕,就是這裡的鮮芒果蛋糕。除了鮮芒果,還有兩層蛋糕及芒果慕絲。芒果很香甜,而最喜歡就是蛋糕夠鬆軟,總覺得現今很多餅食已經本末倒置,只從外表賣相去著手,好吃鬆軟的蛋糕,就越來越難找。祝會長心想事成,添丁發財!
四月上旬‧有雨

祝會長心想事成,添丁發財!
會長的鮮芒果蛋糕
是好吃的
下午茶
會長的鮮芒果蛋糕
是好吃的
  • 鮮芒果蛋糕
2010-05-11 39 瀏覽
不知是否東海堂自家出的豆乳姑且一試選了支灰色的($10)以為是黑豆漿誰知付了錢才知是黑芝麻.......不過沒要緊味道好, 夠豆香就夠了潮流興健康, 要少甜相信這支飲品也不例外我倒覺得不夠甜黑芝麻味也不突出又稀豆味也久奉但當然不可算難飲只是不滿足, 有點失望噢健康與美味之間真的要只可取一???
不知是否東海堂自家出的豆乳
姑且一試
選了支灰色的($10)
以為是黑豆漿
誰知付了錢才知是黑芝麻.......
不過沒要緊
味道好, 夠豆香就夠了

潮流興健康, 要少甜
相信這支飲品也不例外
我倒覺得不夠甜
黑芝麻味也不突出
又稀
豆味也久奉
但當然不可算難飲
只是不滿足, 有點失望

健康與美味之間真的要只可取一???
不夠甜
2010-05-11
2009-11-01 8 瀏覽
口淡淡就要些甜野先至好,就決定今晚晚餐吃蛋糕拉。上次在美心買,咁今次去東海堂拉,我同女友,每人揀三件,六件一起吃,心靈得到滿足。名稱我已記不起,但最好味係朱古力、芝麻、芝士、榛子、士多啤梨、藍苺,士多啤梨…味道不夠突出,生果帶酸,咁樣吃我最開心,一個月一次就夠。
口淡淡就要些甜野先至好,就決定今晚晚餐吃蛋糕拉。
上次在美心買,咁今次去東海堂拉,
我同女友,每人揀三件,六件一起吃,心靈得到滿足。
名稱我已記不起,
但最好味係朱古力、芝麻、芝士、榛子、士多啤梨、藍苺,
士多啤梨…味道不夠突出,生果帶酸,
咁樣吃我最開心,一個月一次就夠。
2009-11-01
2009-10-24 14 瀏覽
想試呢個牛乳芝士cake 好耐, 加上因為有幾個朋友都話好味, 襯家人生日. 梗係借勢食自己想食個個喇..原來真係好好味, 外面白朱古力好薄, cream 好滑, 入面芝士味幾濃..又唔會太溜...好...恒生card $108有呢個水準, 確實底食
好...恒生card $108有呢個水準, 確實底食
2009-10-24
  • 牛乳芝士蛋糕
2009-04-23 14 瀏覽
買芒果流心蛋糕之原因如下,哥哥話見到廣告相好似好吸引..媽媽同佢想鍾意食芒果~我想睇下係唔係真係流心恆生卡做緊promotion.比原價平左$40.因為即日食~所以揀左個望落去d芒果要熟d既.到切既時候有d緊張~好似將要食心太軟咁~因為唔知佢d汁有幾澎湃,切開拎第一件出黎, 真係流心架~最底係蛋糕, 上面係mango mousse, 中間有個空位有芒果汁同芒果肉.然後都係蛋糕,上面仲有mousse.感覺mousse份量幾多~自己唔多鍾意~而且對我黎講甜左d~Mousse做得幾滑.但家人就話唔錯, 可能係我自己對芒果同埋mousse唔太感興趣啦~賣相: 用芒果舖滿圓拱形蛋糕, 一粒士多啤梨o係中間裝飾, 幾靚~對於鍾意食芒果既人, 值得一試呢個有gimmick 既蛋糕~
買芒果流心蛋糕之原因如下,
哥哥話見到廣告相好似好吸引..
媽媽同佢想鍾意食芒果~
我想睇下係唔係真係流心
恆生卡做緊promotion.
比原價平左$40.

因為即日食~所以揀左個望落去d芒果要熟d既.
到切既時候有d緊張~好似將要食心太軟咁~
因為唔知佢d汁有幾澎湃,
切開拎第一件出黎, 真係流心架~

然後都係蛋糕,上面仲有mousse.
Mousse做得幾滑.

芒果汁慢慢流...
$108 (其他)
芒果汁慢慢流...