2018-06-06 3968 瀏覽
Two friends and I met for early dim sum lunch at 1130am on a weekday. We chose to meet early to avoid the work crowd. It is a good time to try this restaurant - there was only one other table occupied and the service was attentive. The dim sum was also delicious - and we forgot to take photos!We enjoyed: - char Siu bao (steamed roast pork bun)- har gau (steamed prawn dumpling)- chicken feet- vegetarian dumpling - pan fried radish “cake”- steamed rice roll with dried shrimp- sau bau (birthday
We enjoyed:
- chicken feet
- vegetarian dumpling
- pan fried radish “cake”
- sau bau (birthday buns)

The steamed vegetarian dumplings were especially good - often I find the dumpling wrappers can be a bit too sticky but this was perfect.

By the time we finished, the restaurant was full and it was very noisy. The acoustics are not the best and we found it hard to hear each other. But the food and lovely sea views make this a place I would come to again.
Sau  Bao  (“birthday  bun”)
前陣子屋企親戚生日到了中信大廈一間馳名中菜賀壽,這酒樓品牌向來的出品都不俗,定價雖不算便宜,但憑著穩定的質素和適當的定位,也不乏捧場客愛戴。席間發覺當晚的菜式頗為豐富,由筵席必備的鴻運金豬全體、竹笙蟹肉翅到較矜貴的蔥油蒸杉虎斑和原隻蠔皇鮑魚也在菜單之內,選料更是一點也不馬虎,乳豬用上了40日大的BB豬,沒有過多的肥膏,正宗的小鮮肉,火喉拿捏準確,不會過於焦乾,皮脆肉嫩;竹笙蟹肉翅,一瓣瓣蒜子般大小的蟹肉伴著竹笙高湯,份量十足,味道亦不錯。蔥油蒸杉虎斑算頗大條,蒸得剛好離骨,唯略嫌肉質不夠嫩滑,有點可惜;原隻蠔皇鮑魚,鮑魚件頭尚算大隻,炆得軟彈入味,花菇亦柔滑爽口,蠔皇芡汁濃稠度剛好,掛上鮑魚更顯滑溜鮮味。其他的菜式亦算不錯翡翠炒花枝蝦仁,蜜豆翠綠飽滿,蝦仁爽彈大隻。百花炸釀蟹鉗炸得金黃香脆,Q彈爽口。脆皮炸子雞,皮脆肉嫩,鹹香美味,唯口味偏濃鹹,未必人人接受。長壽蝦籽炆伊麵,長壽意頭,壽宴必備,伊麵炒得乾身不油,吸收了醬汁,配上蝦籽,甜香惹味。整晚最期待的其實是那「名震江湖」的原隻蛋黃珍寶壽包,據店家說此壽包是他們於二千年頭原創的,包質鬆軟,漏油的鹹蛋黃襯上不會過甜的湘蓮蓉,十分搭配,

蔥油蒸杉虎斑

其他的菜式亦算不錯
翡翠炒花枝蝦仁

翡翠炒花枝蝦仁,蜜豆翠綠飽滿,蝦仁爽彈大隻。
百花炸釀蟹鉗

百花炸釀蟹鉗炸得金黃香脆,Q彈爽口。

乾貝野菌扒時蔬

長壽蝦籽炆伊麵

原隻蛋黃珍寶壽包

整晚最期待的其實是那「名震江湖」的原隻蛋黃珍寶壽包,據店家說此壽包是他們於二千年頭原創的,包質鬆軟,漏油的鹹蛋黃襯上不會過甜的湘蓮蓉,十分搭配,雖當晚的蛋黃口感偏硬未夠鬆化,但仍不失美味,筆者吃完一個後仍意猶未盡呢!

整頓壽宴的味道和質素均保持到一貫水準,細問下原來是該品牌最近推出的福壽年年精選壽宴菜單,索價四千多元有齊11道菜式和甜品,從味道論質素,就該品牌的定位來說算很合理,大家當晚享受美食之餘亦盡興而歸!
2018-03-27
翡翠炒花枝蝦仁
長壽蝦籽炆伊麵
原隻蛋黃珍寶壽包
與家人朋友慶祝共聚晚餐嘅好地方環境優雅而且味道真係唔錯係一間有質素嘅中菜館而家36週年都推出左好多折扣優惠平食都有 約$300一位質素同環境黎講真係值得一試!鴻運金豬全體選用出生40日的乳豬脂肪不會太多不油膩份量又剛好上台時乳豬已切成小件肉質豐腴多汁可口外層燒得香脆 內香外脆肉與脂肪比例 完美配搭!百花炸釀蟹鉗蟹鉗香脆可口每口也是蝦蟹肉的鮮味絕對不是用麵粉製成的所以特別香脆彈牙!紅燒竹笙蟹肉翅啖啖竹笙及蟹肉軟糯腴潤 湯汁鮮美味道不錯!推介!蔥油蒸杉虎斑杉虎斑肉質較沙巴龍躉更嫩滑比較有魚味及鮮味清蒸肉質鮮嫩有口感唔會有死實實的感覺蠔皇原隻鮑魚伴花菇一人一隻鮑魚派對慶祝首選之一鮑魚厚身 裙邊整齊完整鮑魚味濃郁鮮味口感非常好 鮑魚腍而滑溜有彈性咬落去有啜牙黏牙的感覺脆皮炸子雞是粵式嘅炸雞 唔同一般嘅炸雞唔係放入一大鍋滾油炸熟而係將已醃味嘅生雞掛起再喺生雞上不斷澆上滾油直至雞隻皮脆肉滑所以製作時間較長通常都係慶祝或宴會上見到而呢次嘅炸子雞就外皮薄脆 肉質嫩滑鹽度味道都剛好東海壽桃包壽桃包是以原個蛋黃及四川湘蓮打成嘅蓮蓉為餡料除左夠哂傳統之外超足料 甜度亦剛好必食推介!雪耳萬壽果萬壽果其實即是木
與家人朋友慶祝共聚晚餐嘅好地方

環境優雅而且味道真係唔錯
係一間有質素嘅中菜館
而家36週年都推出左好多折扣優惠

平食都有 約$300一位
質素同環境黎講真係值得一試!

選用出生40日的乳豬
脂肪不會太多不油膩
份量又剛好
上台時乳豬已切成小件

肉質豐腴多汁可口
外層燒得香脆 內香外脆
肉與脂肪比例 完美配搭!

蟹鉗香脆可口

每口也是蝦蟹肉的鮮味

絕對不是用麵粉製成的
所以特別香脆彈牙!

紅燒竹笙蟹肉翅

啖啖竹笙及蟹肉

軟糯腴潤 湯汁鮮美
味道不錯!推介!

蔥油蒸杉虎斑

萬壽果其實即是木瓜
工作壓力下 個人比較燥
最適合食呢碗雪耳萬壽果
平肝和胃 抗衰養顏滋潤
餡料豐富 唔會太甜 不錯!
2018-03-27
  • 百花炸釀蟹鉗
  • 東海壽桃包
  • 蠔皇原隻鮑魚伴花菇
  • 紅燒竹笙蟹肉翅
  • 鴻運金豬全體
2018-03-13 854 瀏覽
中信大厦里适合吃午餐的地方还是蛮多的,从金钟走过来也不远,这家店位于五层,正对维港,海景无敌,天气好的时候来这种店用餐再好不过了。中午的套餐还是挺好的,人均300左右的样子,再点一下他家招牌的几个点心,不到400可以搞定。点心里面虾饺,马拉糕不错,其他的包括他家强烈推荐的一种寿桃包(里面很烫,吃的时候要小心)都很一般吧。主菜里汤和海鲜都还可以,其他的没什么印象,摆盘很一般,不好看。服务态度挺好的,效率颇高。作为中午在金钟商务宴请的选择不错。

2018-01-28 822 瀏覽
又黎中信開會~一班人飲茶就最岩啦,一盅兩件有傾有講,Lunch呢間東海薈真係好旺場,建議先留位😋😋我最想介紹!脆皮流沙包😚炸完又真係脆脆地好食過蒸面,入面真係好多料,流出黎啦,有咸蛋香,必食呀!鮮蝦餃, 大大粒呀,蝦夠彈牙,充料!蝦米炸兩腸粉,同事次次都叫話夠脆!市僑白賣,知名第一次聽咋,唔知咩黎,叫黎試試,原都係魚肉燒賣,幾特別龍門炒米粉,有蝦有义燒絲,魷魚甘,炒米炒又乾身又唔油,我次次都叫黎食😁薑蔥牛柏葉,夠入味,又唔似出面酒樓甘蘿蔔仲多過牛柏葉,呢碟都幾多😆下次想試埋啲甜品😁😁😁如果夜晚應該仲睇到尖沙咀燈飾幾正!

脆皮流沙包

鮮蝦餃, 大大粒呀,蝦夠彈牙,充料!
鮮蝦餃

蝦米炸兩腸粉,同事次次都叫話夠脆!
蝦米炸兩腸粉

市僑白賣

龍門炒米粉

薑蔥牛柏葉

下次想試埋啲甜品😁😁😁

如果夜晚應該仲睇到尖沙咀燈飾幾正!
2018-01-22
脆皮流沙包
鮮蝦餃
蝦米炸兩腸粉
市僑白賣
龍門炒米粉
薑蔥牛柏葉
【#飲食】C+搵食團 || 等着蟹回來 - 東海薈「大閘蟹‧珍嚐」 ▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿ ms. C覺得今年香港大閘蟹真的是多災多難,有看新聞的也知道,今年輸港的大閘蟹,除了比往年遲了很多之外,而且數量也少了很多。一年一度的蟹季不吃大閘蟹,心裡好像有點忐忑,與其在街上買到不靚的蟹,倒不如上餐廳去吃一頓 - 盛品蟹宴。今年第一次蟹宴,ms. C就和家人來了金鐘的東海薈來歎蟹。 = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 看看餐牌看到大閘蟹套餐 - 大閘蟹珍嚐,一個套餐有好多款不同的大閘蟹菜式,話明蟹宴當然要大吃特吃。ms. C覺得「大閘蟹‧珍嚐」這個名改得好貼切,因為今年大閘蟹真的買少見少,所以有蟹吃,當然要慢慢「珍嚐」每一滴大閘蟹精華。 = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 第一道大閘蟹菜式就是每位兩件的「鮮味蟹粉小籠包」。 先輕輕咬開小籠包的外皮,小籠包的皮很薄,一口咬下去,濃郁蟹粉味道即時跑出來,包內湯汁也有很多,但是吃的時候

▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿

第一道大閘蟹菜式就是每位兩件的「鮮味蟹粉小籠包」

先輕輕咬開小籠包的外皮,小籠包的皮很薄,一口咬下去,濃郁蟹粉味道即時跑出來,包內湯汁也有很多,但是吃的時候要小心,因為湯汁十分燙口。服務員說每隻大閘蟹的蟹粉及蟹肉,最多只可以製作兩隻蟹粉小籠包,即是我們每人吃的兩隻蟹粉小籠包經是一隻蟹了。

第二道菜式是「生拆蟹粉蒜蓉包」

就是先拆出大閘蟹的蟹黃和蟹膏,配上蒸熟的蟹肉,以半炒方法將材料混合在一起,就是煮成的一窩大閘蟹粉了。這個是一個很特別的吃法,就是將蟹粉加上蒜蓉包上,這個中西合璧吃法也是第一次吃。

將蟹粉加上香脆蒜蓉包吃,口感獨特之餘,也能吃得出蟹粉的鮮味,而且這一窩兩人份的蟹粉的份量甚多,可以大口大口奢侈地吃,淨吃蟹粉的感覺有點膩,不過用上蒜蓉包吃,味道層次突出,而且蟹味香濃。

第三道菜式是位上的「蟲草花膠湯」

這個湯看似清湯,但味道很濃,湯入面有大大隻花膠,吃完上面的蟹粉後,喝個湯清清味蕾。

第四道菜式就是今天的主角「大閘蟹」上場, 每隻大閘蟹也有四兩半至五両重,

今次兩隻都是蟹公,拆開當然是充滿金黃色的蟹膏,蟹公最正的蟹膏是QQ的感覺,入口甘香。

如果覺得大閘蟹套餐每人兩隻大閘蟹不夠的話,可以用優惠價錢$98另加一隻大閘蟹

第五道菜式 - 「金湯時蔬」

第六道菜式 - 「海皇湯手打烏冬」,有兩大隻新鮮彈牙蝦仁,質感QQ的手打烏冬配上鮮味海鮮湯底,鮮味十足。

第七道菜式 - 「薑茶湯丸」。每一餐飯當然是要有甜品做開心結尾,吃完寒涼的大閘蟹,驅寒薑茶少不了。薑茶湯用料十足,薑味濃郁。湯丸是芝麻湯丸,咬香煙韌外皮後,內裡的芝麻餡料香濃細滑。

這一頓「大閘蟹‧珍嚐」套餐,雖然看似吃的菜式不多,但是每一道菜的份量也蠻多,而且每道用上蟹粉的份量也很足料。吃完這一頓後,頓時有點失落,因為又要等明年蟹季才可品嚐大閘蟹鮮味。

▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿

東海薈 || 金鐘添美道1號中信大廈5樓
▴▵▴▵▴▵▴▵▴▵▴▵▵▴
2017-11-16
終於到一年一度與大閘蟹有約,每年都會跟蟹友食大閘蟹,可惜今年蟹友不能吃 QAQ我在 WhatsApp Group 叫了很多次,終於有朋友跟我一起吃,原本想找任食的大閘蟹,可惜今年供港大閘蟹太少了,之後朋友就推薦東海給我們,她說她每都會來東海,水準不錯,我吃過之後都是滿意的,所以我前後都來了兩次,兩次都是金鐘店,近我。先來一份蟹粉小籠包,皮薄但又不易爛,其實每次夾小籠包都很擔心會爛了,沒辦法本人的筷子功實在太差,咬開是滿口都是蟹粉,根據店員所說,用了三、四隻的蟹黃的份量,吃得很滋味。這個是朋友最推薦的蟹粉多士,一上檯見到激多的蟹粉,大家都十分興奮,多士熱哄哄脆卜卜,淡淡的蒜香,滿滿的蟹粉,蟹粉甘香,兩者的配合特別夾,令人一再回味,難怪朋友會如此推薦。之後喝碗湯,花膠十分足料,喝下去時是淡甜味美,花膠頗為黏口,咬下相當有咬口,一口吃一口,現在想起也覺得滋補。我最期待的大閘蟹,貴精不貴多的方向,大閘蟹的蟹膏滿滿,白膏也出現了,口感很濃厚,濃郁的蟹黃味道,鮮甜、淡淡的海鮮味,蟹黃油香氛芳撲鼻,難以忘記的味道。如果覺得不夠飽,還有烏冬可以增加飽食。少不了薑茶湯圓,畢竟大閘蟹都是偏涼,用薑茶中和一

原本想找任食的大閘蟹,可惜今年供港大閘蟹太少了,

之後朋友就推薦東海給我們,她說她每都會來東海,水準不錯,

沒辦法本人的筷子功實在太差,咬開是滿口都是蟹粉,

根據店員所說,用了三、四隻的蟹黃的份量,吃得很滋味。

令人一再回味,難怪朋友會如此推薦。

之後喝碗湯,花膠十分足料,喝下去時是淡甜味美,

我最期待的大閘蟹,貴精不貴多的方向,大閘蟹的蟹膏滿滿,

蟹黃油香氛芳撲鼻,難以忘記的味道。

如果覺得不夠飽,還有烏冬可以增加飽食。

少不了薑茶湯圓,畢竟大閘蟹都是偏涼,用薑茶中和一下。
身為海鮮怪, 每年大閘蟹時節都一定食幾次~~今年因為大閘蟹遲了到港, 亦有部份大閘蟹出了問題;變相到 11月中都仲未一嚐到美味既大閘蟹!! 其實每年我地都係黎東海度食大閘蟹套餐"*一見報導有返大閘蟹, 就即刻同朋友仔去食啦!!!今次又係食【大閘蟹 • 珍嚐套餐】兩位都只係 HK$778, 有兩隻大閘蟹同埋 6款蟹粉菜式~~ 先黎蟹粉小籠包,每人兩隻;熱辣辣蒸起, 入面D 湯仲係好熱架!!! 之後就有令人非常期待既【生拆蟹粉蒜茸包】一窩生拆既蟹粉, 配上脆卜卜及微燶既蒜茸包, 簡直係絕配!!! 我最鐘意將 D蟹粉鋪滿係蒜茸包上面;每一啖都食到滿滿既蟹粉, 超香濃既蟹膏, 蟹肉絲及蟹油, 真係食極唔夠!!!!蟹粉雖然香濃,但唔會太口過鹹, 兩塊蒜茸包真係唔太夠喉"* 跟住再飲個熱騰騰既【蟲草花北菇燉花膠】非常清潤又補身既湯水, 十分足料;入面件花膠仲大大舊漿住口腔, 北菇又厚身, 正!!! 終於到主角出場啦~~~每人兩隻約 4.5 - 5 兩既大閘蟹公!!最喜歡佢有個笑臉係蟹殼上"* 今年既中閘蟹唔算好肥美, 蟹膏唔算太多;但係都非常甘香, 亦有黏黏既口感~~唔駛蘸醋都好好味!!! 套裝仲
身為海鮮怪, 每年大閘蟹時節都一定食幾次~~

今年因為大閘蟹遲了到港, 亦有部份大閘蟹出了問題;
變相到 11月中都仲未一嚐到美味既大閘蟹!!

其實每年我地都係黎東海度食大閘蟹套餐"*
一見報導有返大閘蟹, 就即刻同朋友仔去食啦!!!

今次又係食【大閘蟹 • 珍嚐套餐】

先黎蟹粉小籠包,每人兩隻;
熱辣辣蒸起, 入面D 湯仲係好熱架!!!

之後就有令人非常期待既【生拆蟹粉蒜茸包】

我最鐘意將 D蟹粉鋪滿係蒜茸包上面;
蟹粉雖然香濃,但唔會太口過鹹, 兩塊蒜茸包真係唔太夠喉"*

跟住再飲個熱騰騰既【蟲草花北菇燉花膠】

非常清潤又補身既湯水, 十分足料;
入面件花膠仲大大舊漿住口腔, 北菇又厚身, 正!!!

終於到主角出場啦~~~
每人兩隻約 4.5 - 5 兩既大閘蟹公!!
最喜歡佢有個笑臉係蟹殼上"*

今年既中閘蟹唔算好肥美, 蟹膏唔算太多;
但係都非常甘香, 亦有黏黏既口感~~
唔駛蘸醋都好好味!!!

套裝仲包海皇湯手打烏冬及時菜;
夠哂飽肚!!!

最後仲有薑茶湯圓, 幫手驅寒暖胃!!
薑味十足,加埋 3粒芝麻湯圓, 令今餐大閘蟹宴非常圓滿~~~
2017-11-22
2017-12-13 2648 瀏覽
說到食大閘蟹,可以說年年都會去東海。雖說今年啲蟹話有問題,但作為蟹宴龍頭,東海又點可以唔好好把闗?所以我哋都係揀食返一向水準依然的東海。首先食上卜卜脆的炸蝦片小食。炸得好大塊呢~~蟹粉小籠包,絕對係東海出色蟹宴菜式之一。新鮮熱辣捧上,熱食最好!每一隻大閘蟹都拆肉起蟹粉,只能製作兩隻蟹粉小籠包。也就是說,一籠就是食了兩隻大閘蟹了!一口咬下,金黃蟹粉流出,加上上湯,油份充足,甘香非常!另一喜愛,就是生拆蟹粉蒜茸包!一個小煲上,份量非常呢!蒜蓉包新鮮焗熱,香脆而有鞎適當的蒜香。最正是生拆蟹粉。蒸熟後拆蟹肉,再拌上蟹黃蟹膏,拌煮而成。其甘香,令人一聞惹味。厚厚的蟹粉抹在香脆的蒜茸包上,既有蟹粉的油甘香滑,也有蟹肉的絲絲口感,加上香脆蒜茸包,更添風味。花膠佛跳墻,用料好鬼足!大大塊的靚花膠,食落口彈牙。加上個湯頭有著精華雞湯,更是回味!成班人食,當然係一大盤咁上!呢度講明會俾4.5-5兩的大閘蟹。揀選的是優質靚蟹,隻隻大細相若。嗱,有手掌咁大既SIZE架!睇到?一開個蟹蓋,金黃蟹膏滿滿。油香撲鼻!就連肉的位置都有好多蟹膏呢。蟹黃十分飽滿,蟹膏軟滑線密呢。啖啖蟹黃與蟹膏,十分滋味~最後就有海鮮烏冬

首先食上卜卜脆的炸蝦片小食。炸得好大塊呢~~

一口咬下,金黃蟹粉流出,加上上湯,油份充足,甘香非常!

另一喜愛,就是生拆蟹粉蒜茸包!一個小煲上,份量非常呢!

蒜蓉包新鮮焗熱,香脆而有鞎適當的蒜香。

嗱,有手掌咁大既SIZE架!

睇到?一開個蟹蓋,金黃蟹膏滿滿。油香撲鼻!

就連肉的位置都有好多蟹膏呢。蟹黃十分飽滿,蟹膏軟滑線密呢。

啖啖蟹黃與蟹膏,十分滋味~

最後就有海鮮烏冬

都係誠意之作。

甜品是薑茶芝麻湯丸呢~~ 甜入心~
又到了吃大閘蟹的季節,今年大閘蟹的供應減少了,因此想吃也不容易! 東海薈每年都有推出大閘蟹宴,今年也不例外 鮮蟹粉小籠包(每位2件) 皮很薄,但不會一夾就爛掉,可以包裹內裡的肉汁 內餡全用足料蟹粉,沒有加任何豬肉加參進去 可以吃出啖啖蟹粉的鮮味 生拆蟹粉蒜茸包(每位2件),這個是我期待己久的菜色 滿滿的蟹粉,啖啖鮮味,加上酥脆的蒜茸包 兩者味道恰到好處,不會過於油膩 蟲草花菇燉花膠湯清甜鮮味,每客都有花膠花菇 可以清潤又養顏 大閘蟹宴當然主角是大閘多啦 每位2隻,每隻約4.5両-5両重 現在吃的都是公蟹,黏黏的蟹膏是我最的最愛 雖然今年的蟹膏不太多,但味道香濃,陣陣的蟹膏香 蟹油又香又濃,齒頰留香,口感軟綿醇厚 菜芯也翠綠爽口,清甜美味,可以減輕蟹膏的負擔 海皇湯手打烏冬,烏冬彈牙有口感,鮮甜的海鮮湯 最後一定要吃碗薑茶湯丸解解寒氣,芝麻餡的湯圓甜度適中 配上薑味濃郁的薑茶,真想來多一碗
東海薈每年都有推出大閘蟹宴,今年也不例外

鮮蟹粉小籠包(每位2件)
皮很薄,但不會一夾就爛掉,可以包裹內裡的肉汁
內餡全用足料蟹粉,沒有加任何豬肉加參進去
可以吃出啖啖蟹粉的鮮味
生拆蟹粉蒜茸包(每位2件),這個是我期待己久的菜色
滿滿的蟹粉,啖啖鮮味,加上酥脆的蒜茸包
兩者味道恰到好處,不會過於油膩
蟲草花菇燉花膠湯清甜鮮味,每客都有花膠花菇
可以清潤又養顏
大閘蟹宴當然主角是大閘多啦
每位2隻,每隻約4.5両-5両重
現在吃的都是公蟹,黏黏的蟹膏是我最的最愛
雖然今年的蟹膏不太多,但味道香濃,陣陣的蟹膏香
蟹油又香又濃,齒頰留香,口感軟綿醇厚
菜芯也翠綠爽口,清甜美味,可以減輕蟹膏的負擔
海皇湯手打烏冬,烏冬彈牙有口感,鮮甜的海鮮湯
最後一定要吃碗薑茶湯丸解解寒氣,芝麻餡的湯圓甜度適中
配上薑味濃郁的薑茶,真想來多一碗
  • 生拆蟹粉蒜茸包
  • 大閘蟹
等到頸都長,終於等到了第一批得到批文來自中國的大閘蟹了! 蟹友們也急不及待,來到東海品嚐了大閘蟹宴。 鮮味蟹粉小籠包 每隻小籠都包滿了蟹粉及蟹肉,一D豬肉都無的,真正啖啖蟹油香。每隻蟹粉小籠都有半隻大閘蟹的蟹粉及肉,矜貴十足,咬一口,香味油份填滿了每一個味蕾。 生拆蟹粉蒜茸包 用大閘蟹拆出的蟹黃蟹膏蒸熟,再連同蟹肉煮成大閘蟹粉,當中的香味已是十分難形容的了,再配合香脆的蒜茸包,這樣的一個多士食法,有新鮮感之餘又美味。 一人有兩隻大閘蟹,蟹膏香粘密。這裡用上了傳統清蒸,完全保留了蟹的原汁原味,公蟹的蟹黃十分軟滑綿綿,加上只有大閘蟹才有的獨特香味,其實兩隻又邊度夠。 除了與大閘蟹有關的菜式,其他還有滋補的蟲草花北菇燉花膠湯 金湯時蔬 海皇湯手打烏 冬 最段少不了以薑茶湯丸來驅一驅寒氣啦!
等到頸都長,終於等到了第一批得到批文來自中國的大閘蟹了!

蟹友們也急不及待,來到東海品嚐了大閘蟹宴。

鮮味蟹粉小籠包

生拆蟹粉蒜茸包

除了與大閘蟹有關的菜式,其他還有滋補的蟲草花北菇燉花膠湯
金湯時蔬
海皇湯手打烏 冬
最段少不了以薑茶湯丸來驅一驅寒氣啦!

2017-11-24 1775 瀏覽
雖然今年大閘蟹遲了抵港,但仍不減我對大閘蟹既熱情!今年再來到東海,已經唔記得連續第幾年了…XD喜歡其「大閘蟹 • 珍嚐套餐」,除了食到原隻大閘蟹之外,仲可以食到幾款蟹粉菜式,滿是滋味!先是蟹粉小籠包,以蒸籠奉上..熱辣辣上桌~外皮厚度剛好,不會太薄而一夾就破失去湯汁,也不太厚影響口感~咬入口饀料十足 ,濃郁的湯汁流出,鮮甜得來帶甘香~生拆蟹粉蒜茸包,真係兩塊唔夠喉,想食多幾塊~有一小窩生拆蟹粉除自己喜歡加在蒜茸包上,蟹粉配上脆脆的蒜茸包,實在是香口得來又惹味~個人建議在每咬一口前加上一匙蟹粉,這樣可每口都是滋味同時又不會影響蒜茸包的脆度~金黃色的蟹膏加上絲絲蟹肉,看見已令人流口水,蟹油滲進蒜茸包,入口啖啖蟹鮮,令人不禁一口接一口,所以兩塊蒜茸包真係唔夠喉..XD蟲草花北菇燉花膠湯,傳來陣陣香菇的香氣~用料也挺足!看見有北菇、花膠,正好在這秋冬滋潤一下~味道清甜帶菇香,北菇厚身有口感,也燉得軟稔~來到戲肉..大閘蟹!!!套餐包每人兩隻大閘蟹,每隻約4.5-5兩,實行可慢慢拆~雖然今年的大閘蟹不夠肥美,但蟹膏依然滿滿甘香,有點掛口,在口腔留有餘香~蟹肉實淨鮮甜,沾點陳醋,鮮味更出~時蔬 及
雖然今年大閘蟹遲了抵港,但仍不減我對大閘蟹既熱情!

今年再來到東海,已經唔記得連續第幾年了…XD

蟹粉小籠包

先是蟹粉小籠包,以蒸籠奉上..熱辣辣上桌~

蟹粉小籠包

咬入口饀料十足 ,濃郁的湯汁流出,鮮甜得來帶甘香~
生拆蟹粉蒜茸包

生拆蟹粉蒜茸包,真係兩塊唔夠喉,想食多幾塊~

生拆蟹粉蒜茸包

蟲草花北菇燉花膠湯,傳來陣陣香菇的香氣~

用料也挺足!看見有北菇、花膠,正好在這秋冬滋潤一下~

味道清甜帶菇香,北菇厚身有口感,也燉得軟稔~
大閘蟹

蟹肉實淨鮮甜,沾點陳醋,鮮味更出~

時蔬 及 海皇湯手打烏冬

薑茶湯圓,本身味道偏淡,配上甜甜的芝麻湯圓中和一下剛好!薑味十足,帶點辣正好驅寒,飲後很暖胃~

一次過嘗到多道菜式,實在能滿足蟹癡的胃 ! 價錢$398/每位,值得一食!而且多人同行光顧,價錢越抵,所以建議大家約親友組團去食!
2017-11-21
  • 生拆蟹粉蒜茸包
  • 大閘蟹
又到左一年一到食大閘蟹嘅季節,今年蟹來得比較遲,但都阻止唔到我地對食蟹嘅雅興!今晚就過黎試下東海薈新出嘅【大閘蟹·珍嚐】套餐! 望到餐廳位置已經擺放好晒食蟹工具期待中……【自家製即炸蝦片】:經店舖經理一講之下,原來 店內蝦片均酒樓自家制,脆卜卜又食到香濃胡椒味。【鮮味蟹粉小籠包】:用鮮拆蟹粉,據講4,5兩以下嘅大閘蟹都會用黎拆蟹粉做小籠包。見到都想食多次咬開小籠包,全是滿滿蟹粉同蟹肉,而且唔會混合任何豬肉,咬落口內充斥住蟹油香味,啖啖滿足。【生拆蟹粉蒜茸包】:呢度嘅蒜茸包本身呈半熟狀態,塗上蒜茸再焗時 就不會過左火喉喇!蒜茸包真係好脆但又唔會覺得好燶!生拆蟹粉:先拆蟹膏,再混入蒸熟蟹肉。食法:將熱辣辣嘅蟹粉 塗滿係脆卜卜嘅蒜茸包上,跟住一大啖放落口【花膠海蔘燉雞湯】:湯頭好清,細心撇走左d雞油,值得一讚仲有一大塊花膠可以補下骨膠原。等到頸都長,主角終於出場喇!呢個蟹宴每人可以有兩隻蟹!正正可以跟住碟上嘅圖案放番上去雖然比上年嘅大閘蟹 無甘重黃油感,但依舊多膏。正正無咁爆油,食兩隻剛剛好,滿足【薑汁薑絲炒芥蘭】:炒芥蘭特意利用薑汁炒等我地食完蟹後可以幫我地驅寒。【海鮮湯手打烏冬 】:有蝦

今晚就過黎試下東海薈新出嘅【大閘蟹·珍嚐】
套餐! 望到餐廳位置已經擺放好晒食蟹工具

期待中……

見到都想食多次

蒜茸包真係好脆但又唔會覺得好燶!

生拆蟹粉:先拆蟹膏,再混入蒸熟蟹肉。

【花膠海蔘燉雞湯】:湯頭好清,細心撇走左d雞油,值得一讚
仲有一大塊花膠可以補下骨膠原。

等到頸都長,主角終於出場喇!
呢個蟹宴每人可以有兩隻蟹!
正正可以跟住碟上嘅圖案放番上去

雖然比上年嘅大閘蟹 無甘重黃油感,但依舊多膏。
正正無咁爆油,食兩隻剛剛好,滿足

【薑汁薑絲炒芥蘭】:炒芥蘭特意利用薑汁炒
等我地食完蟹後可以幫我地驅寒。

【海鮮湯手打烏冬 】:有蝦同魷魚啦
最重要係湯頭唔錯,而且手打烏冬特別煙韌
有咬口。

最後幾飽都要食番個【薑茶湯圓】
果然薑愈老愈辣,夠辣唔會太甜!
湯圓係芝麻饀,皮薄細細粒都不錯。

食完後呢餐真係超級飽,大閘蟹外其他每道菜質素都平穩,滿肚都係蟹粉。

問了經理話蟹宴都幾多人已經預訂左,所以要拌電話訂座留位先過黎。
2017-11-20 760 瀏覽
食大閘蟹一定要去東海集團每一年都好期待九月既來臨每一年都好期待大閘蟹的味道每一年都會相約好姊妹食東海大閘蟹宴哈哈~點解? 因為佢好彩生日係大閘蟹月份, 所以每一年的指定動作就係食大閘蟹慶生日今年都唔例外, 今年我地選擇了中信大廈的東海薈因為這是香港區, 不近地鐵站, 所以人比較少, 食得舒服D我們點了例牌的「大閘蟹 • 珍嚐套餐」職員先給大家品嚐東海的特製蝦片, 辣辣地好脆口, 就是吃一塊就好想飲可樂~XD我地就係食呢個餐 「大閘蟹 • 珍嚐套餐」「鮮味蟹粉小籠包」每位兩件皮薄而滑, 入口與蟹粉一起在口腔之中溶化那種味蕾的享受好似有小仙子在飛舞般快樂蟹粉的鮮無窮無盡的擁入大腦, 讓你食完一次一定記得它的鮮它的甜「生拆蟹粉蒜蓉包」每位兩件也是最另人期待的一道菜因為是兩位的份量放在一起, 否則我一定整碗直接品嚐, 哈哈哈~~蒜蓉包焗得香口脆身在蒜蓉包上佈滿生拆蟹粉簡直是世間美食可能你覺得我講得誇張, 但係因為我超鍾意食大閘蟹其實係蟹都超喜歡食, 哈哈~~唯一美中不足的, 是生拆蟹粉中會有少少蟹蓋碎所以不建議直接給小朋友吃啊~「蟲草花北菇燉花膠湯」好清好滋補, 每碗都有大大塊花膠, 幫大家邊
食大閘蟹一定要去東海集團
每一年都好期待九月既來臨
每一年都好期待大閘蟹的味道
每一年都會相約好姊妹食東海大閘蟹宴
今年都唔例外, 今年我地選擇了中信大廈的東海薈

因為這是香港區, 不近地鐵站, 所以人比較少, 食得舒服D

我們點了例牌的「大閘蟹 • 珍嚐套餐」

我地就係食呢個餐 「大閘蟹 • 珍嚐套餐」

「鮮味蟹粉小籠包」每位兩件

皮薄而滑, 入口與蟹粉一起在口腔之中溶化
那種味蕾的享受好似有小仙子在飛舞般快樂

「生拆蟹粉蒜蓉包」每位兩件
也是最另人期待的一道菜

蒜蓉包焗得香口脆身

在蒜蓉包上佈滿生拆蟹粉簡直是世間美食
可能你覺得我講得誇張, 但係因為我超鍾意食大閘蟹
其實係蟹都超喜歡食, 哈哈~~
唯一美中不足的, 是生拆蟹粉中會有少少蟹蓋碎
所以不建議直接給小朋友吃啊~

「蟲草花北菇燉花膠湯」

好清好滋補, 每碗都有大大塊花膠, 幫大家邊食邊增加骨膠原, 哈哈~~
北菇大而厚實, 吸了湯的北菇份外清甜
蟲草花卻只看到一兩條, 「蟲草花北菇燉花膠湯」的味道大家都好喜歡
所以覺得不夠喉了~如果可以一人兩碗便好了~哈哈~~

「大閘蟹」約4-5兩重 (每人兩隻)

今年大閘蟹失收, 新聞又話有毒等等, 大家都不敢自己在外面買大閘蟹食了
不過去集團式經營的東海集團就感覺安心好多
而且每一年都食東海的大閘蟹, 今年也不例外
今年確實沒往年肥美, 但蟹膏依然鮮甜
那份鮮甜, 在其他蟹是吃不到的
吃完這次已經再訂台了, 哈哈~~

「金湯時蔬」當你吃完這麼滋味的大閘蟹之後
確實想清清味蕾, 將肥膩的感覺帶走, 減少罪惡感, 嘻嘻~
用蒜頭爆開的時菜, 帶有陣陣蒜香味, 新鮮爽甜

「海皇湯手打烏東」
這道菜以前是糯米飯的, 現在轉了烏東, 感覺和大閘蟹不太夾
還是比較喜歡糯米飯多一點

「薑茶湯丸」
食完大閘蟹一定要飲薑茶驅寒
之前吃的「薑茶湯丸」都是辣辣地帶甜, 今次的好像完全沒有糖
咬破芝麻湯丸之後的甜就剛剛好了~

大家有興趣吃記得先訂台啊~
題外話/補充資料: 好多人都不明白為什麼那麼愛吃大閘蟹, 好吃的大閘蟹是連肉都是甜的 那份鮮甜, 在其他蟹是吃不到的 吃完這次已經再訂台了, 哈哈~~
生日
  • 鮮味蟹粉小籠包
  • 生拆蟹粉蒜蓉包
2017-11-07 1094 瀏覽
嘩嘩嘩,今年無太湖大閘蟹唔使死嘅,咪食北海道大閘蟹囉,日本出口實有保證啦。一上菜就聞到陣陣蟹膏嘅香味,淨係成隻都用蟹肉蟹粉整嘅小籠包已經征服味蕾,啖啖肉,因為1隻蟹先整到2粒㗎咋,爽呀!再黎成大啖蟹粉配蒜蓉包,愈食愈香濃!2樣加埋已經有d擔心要食返10餐菜先得。正主北海道野生大閘蟹,個殼好硬淨,搣到手都攰攰地,但係肉質堅彈牙,同繁殖場嘅蟹真係有唔同!蟹膏雖然比太湖嘅少dd同無咁濃味,但味道清甜都幾好食。
2017-11-03
  • 北海道大閘蟹