忙碌的星期五,黎左青衣城等男朋友放工,哩度都好爆下,不過我地食9點所以佢黎到時都唔洗等位了。嗌左火炙三文魚,燒得剛剛好,唔會太熟又唔太生三文魚,帶子,章紅魚到刺身壽司新鮮,果然食壽司食哩間有一向嘅品質保證有promotion 嘅醬油漬炙燒三文魚壽司都係我favourite, 好香又有小小肥肉,真係好鮮味蟹棒亦5係普通蟹柳,係同出面嗰啲5同啲咖,燒鰻魚壽司黎嘅時候仲要仲係暖嘅添,好好味哩度嘅軍艦亦做得好有水準,因為紫菜仲係脆一脆的,有誠意!炸天婦羅壽司亦炸得香,食落香口無得彈星期五晚最開心莫過同自己心愛嘅人一齊撐枱腳,仲要咁抵食!仲嗌左燒銀雪魚同其他刺身壽司都係$300幾咋

嗌左火炙三文魚,燒得剛剛好,唔會太熟又唔太生

龍蝦沙津壽司

哩度嘅軍艦亦做得好有水準,因為紫菜仲係脆一脆的,有誠意!

炸天婦羅壽司

炸天婦羅壽司亦炸得香,食落香口無得彈

2017-09-01
$160 (宵夜)
龍蝦沙津壽司
炸天婦羅壽司
2017-03-21 437 瀏覽
跟細佬去青衣城行下,買下衣服!任給他選擇到底吃什麼菜式。揀來揀去3樓來回選擇,最後確定板前壽司,外面裝修雖然簡單但都幾日本feel以為點都唔會差到邊⋯⋯但估唔到入左來坐下真的幾失望,對回轉檯的壽司🍣無咩感興趣,覺得很普通,無咩胃口好,可能人少也有關係原因,唔係太多來來去去都是幾款在轉,覺得應該單點好點,就點了幾款試下,下單就看圖片的在iPad 點的,客人禮拜二畢竟青衣城週末假期人才多的,就人好少當時後回轉檯點了這幾款,火炙鵝肝好油感令有點覺得作嘔喉嚨唔舒服玉子壽司無咩特別好普通,安康魚肝壽司🍣腥到盡唯一值得無失望的是火炙魚背壽司唔新鮮魚質唔錯幾好,劍魚腩壽司以為會出眾,實際普通,魚的油感少了點!三文魚還可以最覺得失望是壽司飯,一夾就散,無味,米的香味都無,普通白飯咩都無咁!入到來坐下包出去唔足10分鍾,不過買單尼個價錢,以食物來說係咁上下唔過份
客人禮拜二畢竟青衣城週末假期人才多的,就人好少當時後回轉檯
點了這幾款,
火炙鵝肝好油感令有點覺得作嘔喉嚨唔舒服
2016-08-08 638 瀏覽
今晚係廸士尼接完老婆仔女諗住搵個唔駛等位既地方食飯,老婆提議去青衣城搵下有咩食,結果見到板前壽司唔駛排隊,咁就入去食啦,野食一般。但最得人驚係有隻老鼠係天花到跌咗落黎。仲要係度跑黎跑去,個經理同個職員仲好似冇野咁,各位,請小心,呢間實在太污糟。
2015-09-28 713 瀏覽
午餐魚生飯落柯打後一分鐘內上菜全個碗凍冰冰食左半碗掘出史前結晶,一粒硬崩崩嘅飯團。篤極都唔散。呢個時候竟然上前菜同湯,次序錯晒無誠意之作侍應三個圍埋一齊吹水。差想唔送佢一程都唔得。

午餐魚生飯落柯打後一分鐘內上菜
全個碗凍冰冰
食左半碗掘出史前結晶,一粒硬崩崩嘅飯團。
篤極都唔散。
呢個時候竟然上前菜同湯,次序錯晒
無誠意之作
侍應三個圍埋一齊吹水。

想唔送佢一程都唔得。
飯內有粒壽司化石
用筷子篤極唔爛
2015-09-21 528 瀏覽
青衣城此處午餐算可以,本人喜愛日式魚生,平日上班日子,青衣城不多人,不用排隊或等位,可以話揀位坐,柯打了一客午市定食,坦白講,流水作業,絕不好期望有似在日本時店師父,精心製作,但上檯亦覺得 OK OK, 賣相都感滿意,魚生很多,蓋住飯面,食落新鮮,最重要食客多流量大。。。麵豉湯,味噌味道普通,又不算難飲 ,前菜有海蜇青瓜,粟米沙律,以價錢計 可以 @.@
魚生飯

前菜 加 麵豉湯
2015-09-21
魚生飯
前菜 加 麵豉湯
  • 魚生飯午餐
「由於食評含嚴重指控 / 投訴(),所以我們必須提醒閣下需要承擔因食評內容失實而導致的任何法律責任。請回覆此電郵或登入帳戶再次提交食評以確認食評內容完全屬實。」食評更新:由於開飯喇提醒我食評含嚴重指控,鼓勵修改食評後再次提交。咁我就唯有改一改啲字眼啦!如食評有幸刊登,廣大讀者應自行判斷本文內容真偽。*文中部分字眼已經作出修改以保障食市權益(我打既呢句野)Openrice向來都係一個俾廣大眾多食家,為一家餐廳打分數,寫食評既地方。有啲食家不但食食物既味道,更加食餐廳既環境;一間餐廳好唔好食,味度唔係唯一既因素,但絕對唔會話唔重要。入正題,某星期六,玩左一整日,攰得要死既時候,夜晚九點黎到呢間位於青衣城既壽司店。二人入座,無咩服務,一般啦,我又唔係貴族,無要求。落單,Er....原來係自助點餐,係部油淋淋既偽Ipad上面督督下落單,想叫咩無咩,基本三文魚都賣哂。算,我遲黎,我錯!我再叫左個海膽手捲,未幾,話咁快就做好。上菜速度一_流喎!Er...等等!神聖的SHEET! 個手捲上面個啲咩黎?無黎光澤,啡啡地色,得條野奄奄一息咁瞓左係個捲上面。我拎起碟野,問個師傅,佢答我係海膽。出事,又中伏

食評更新:

由於開飯喇提醒我食評含嚴重指控,鼓勵修改食評後再次提交。

咁我就唯有改一改啲字眼啦!

如食評有幸刊登,廣大讀者應自行判斷本文內容真偽。

*文中部分字眼已經作出修改以保障食市權益(我打既呢句野)

算,我遲黎,我錯!

我再叫左個海膽手捲,未幾,話咁快就做好。

上菜速度一_流喎!Er...等等!神聖的SHEET!

我拎起碟野,問個師傅,佢答我係海膽。出事,又中伏,我即刻Cancel張單。

呢個Moment心情已經因為當日其他問題,去到一個要爆發既點。我召喚左經理過來,同佢對質嚿五臟之精華捲。拎起左嚿微溫既五臟之精華,唔係,係海膽,叫佢feel個溫度。然後經理答我:「可能係我地既壽司既口味唔岩先生。」

大家睇下張相。點先?
啲飯仲熱架,正啊
Fine, 我放抵左$42蚊(含加一,一個五臟之精華捲既價錢)頭也不回,但有小小荷包痛咁離開左壽司店,去左落一層其方面都好好多既當當當當當店。
三條微溫五臟之精華捲既價錢,你落一層就已經食到一個好食、服務又好既Set Dinner,做人真係盡量唔好作賤自己。
題外話/補充資料: 極速入座 收錢極快
2015-05-02
紀念日
2015-02-06 400 瀏覽
週六晚上已經到8點仲有好多人等緊位,等咗起碼20分鐘左右,終於都輪到喇,由於等咗好耐都覺得好餓,跟住就好迅速甘點野食喇,三文魚,toro,帆立貝,海膽,鰻魚等,帆立貝味道鮮美,份量十足,鰻魚肉質鮮嫩,咩咩細骨味道唔錯.不過下次唔想等就要早D到先得!
2015-01-24
2015-01-28 332 瀏覽
在青衣城未有晚餐心水,於是就走入了普遍的連鎖壽司店。在面前的餐紙印刷精美幾吸引,有板長選用日本食材的分佈圖。板長實行平板電腦點菜已是很久的事,對我來說方便、快捷,不用像舊時的一邊忙著翻menu, 一邊用筆劃下點什麼。點後確認全沒錯就可下單,而且有點菜記錄。燒玉子 $20:玉子微暖可接受,不過玉子質感未夠軟滑。特上海鰻壽司 $35:一檯上看到色澤有點古怪,因為沒有醬汁,而味道ok 軟殻蟹手卷 $22、辣味三文魚手卷 $13軟殻蟹手卷簡直不合格!軟殻蟹冷的、硬的,手卷就是這樣嗎?我要求店員換過新的,不過態度不算友善,重做的熱騰騰脆口還可接受。而朋友的手卷味道ok火灸三文魚壽司 $18/件、帆立貝壽司 $18/件這2款壽司味道最好、最新鮮。蟹捧壽司 $12、火灸鵝肝壽司 $19、黑醋豚拖羅壽司 $12全部味道普通沒特別。香芒龍蝦沙律卷 $35: 芒果頗甜,但整體味道不算出色,價錢相對高不值。雞軟骨餃子 $25: 不油膩,幾香口,點汁更惹味。章魚小丸子 $30: 味道喜出望外,第一熱騰騰上檯,體積剛好每次一粒,粉醬不算厚,都預料到內裡涵料不會多,但配上木魚、紫菜絲、沙律醬味道相當不錯。

點後確認全沒錯就可下單,而且有點菜記錄。

燒玉子 $20:玉子微暖可接受,不過玉子質感未夠軟滑。

軟殻蟹手卷 $22、辣味三文魚手卷 $13

火灸三文魚壽司 $18/件、帆立貝壽司 $18/件
這2款壽司味道最好、最新鮮。
火灸三文魚壽司、帆立貝壽司

全部味道普通沒特別。

香芒龍蝦沙律卷

雞軟骨餃子 $25: 不油膩,幾香口,點汁更惹味。
雞軟骨餃子

章魚小丸子

2015-01-11
火灸三文魚壽司、帆立貝壽司
章魚小丸子
2014-03-18 430 瀏覽
今日一家人去機場接家姐,爸爸就提意夜晚去青衣食飯...泊完車都唔知食乜好,好彩一出就見到水牌列照全部餐廳出黎最後我就揀左去板前壽司食日本野拎完飛,明明見到迴轉枱成10個位冇人坐,但都唔叫人入座  要等多10分鐘先入得...入到去見到有塊平板電腦o係枱,雖然依加個個部手機都係touch screen,但第一次自已用touch screen落單,好新奇唔理咁多,叫野食先!!($5x)雖然menu有1隻辣椒,但連我唔食辣既人都只可以話只係得好少好少辣... 蝦湯蝦味都幾出,同d豬頸肉幾夾。($49)牛肉原來係肥牛,over all 比較普通,可以慳番叫多d其他野~牛舌好好味!質地夠嫩有牛味最頂有粒黑點既係黑松露油甘魚壽司,媽咪食完覺得好普通,同原味油甘魚壽司差唔多... 咁姐係冇乜黑松露味啦生蠔上面d甜甜地又咸咸地既汁,同舊生蠔好夾,好味丫~我地3個人食左$221,商場消費滿$200仲有2 hrs 免費泊車添!
今日一家人去機場接家姐,爸爸就提意夜晚去青衣食飯...

泊完車都唔知食乜好,好彩一出就見到水牌列照全部餐廳出黎
最後我就揀左去板前壽司食日本野

拎完飛,明明見到迴轉枱成10個位冇人坐,但都唔叫人入座
  要等多10分鐘先入得...

唔理咁多,叫野食先!!
豬頸肉蝦湯烏冬
番茄牛肉湯烏冬
鯖魚壽司,牛舌壽司
牛舌好好味!質地夠嫩有牛味
油甘魚壽司,三文魚壽司
生蠔壽司
生蠔上面d甜甜地又咸咸地既汁,同舊生蠔好夾,好味丫~

題外話/補充資料: 原來叫宵夜時段既野食,限每人最低消費要$88... 但menu完全冇講,最後有幾碟宵夜時段既野食要收番正價.....
2014-03-16
豬頸肉蝦湯烏冬
鯖魚壽司,牛舌壽司
生蠔壽司
  • 鯖魚壽司牛舌壽司
2013-05-26 211 瀏覽
青衣成 九成都係連鎖式餐廳無得揀之下想食清淡d 唯有食日本野板前/板長既lunch set都食過幾次差不多每次都係叫呢個櫻花丼但今次碗飯一上 我就呆左一下好大碗 差不多滿到碗邊諗住都係飯底多 料就無乜點知唔係 食到最後一啖都仲有料而d料都唔差 好新鮮三文魚吞拿魚最多 好鮮甜 加上適量既甜蛋仲有八爪魚咬落有d口感 係我食過咁多次最滿意既呢間lunch set無連埋蒸蛋 所以埋單只係$35加一 好抵食 我好鐘意食佢d酸薑 食左好多XDDD
青衣成 九成都係連鎖式餐廳
三文魚吞拿魚最多 好鮮甜 加上適量既甜蛋
仲有八爪魚咬落有d口感
係我食過咁多次最滿意既
我好鐘意食佢d酸薑 食左好多XDDD

題外話/補充資料: 過左三日 係銅鑼灣分店又食櫻花丼lunch set 碗飯一上 再次呆左 鋪係飯面既魚生得一半 另一半竟然係青瓜絲 銅鑼灣分店既set仲要連埋一碗個面乾猙猙既蒸蛋 埋單$45加一 所以連鎖集團都好 質數都係參差不齊 好睇師傅的〜〜〜
2013-05-06
2012-09-14 145 瀏覽
三個人早去到板前壽司,不用等位就可以入去食啦板前多了些新款壽司,決定試試吉列生蠔吉列皮唔會好厚 , 好脆 , 生蠔大隻新鮮 , 香脆既外表咬下去 , 生蠔好多汁 , 好味壽司珍珠蠔壽司好好味!!超推介!!珍珠蠔好creamy , 甜甜地 , 正 ,叫左好多件 , 不過食得多會太"溜"芥末鮑魚壽司唔好食 , 芥末好搶口 , 完全唔知自己食緊鮑魚壽司 , 只食到芥末味 , 鮑魚粒都冇帶子 , 三文魚壽司 , 三文魚卷 新鮮好食 , 三文魚都算厚 , 不過冇咩驚喜 !!油甘魚壽司佢推出左好多款 , 有原味 , 黑松露 , 柚子 , 海鹽 , 我試了特別既兩款 , 黑松露同柚子 . 超級推介黑松露 , 黑松露既香味配上油甘魚 , 非常配合 , 讚讚讚柚子油甘魚 , 非常清香 , 不過味道唔算突出牛舌壽司新推出 , 有原塊及切粒 , 牛舌軟熟 , 味道還可以
三個人早去到板前壽司,不用等位就可以入去食啦

板前多了些新款壽司,決定試試

吉列生蠔

壽司

珍珠蠔壽司

好好味!!超推介!!

芥末鮑魚壽司

帶子 , 三文魚壽司 , 三文魚卷

新鮮好食 , 三文魚都算厚 , 不過冇咩驚喜 !!

油甘魚壽司

柚子油甘魚 , 非常清香 , 不過味道唔算突出

牛舌壽司

新推出 , 有原塊及切粒 , 牛舌軟熟 , 味道還可以
2012-09-11
  • 黑松露油甘魚
2012-08-16 118 瀏覽
點了雜錦魚生飯,腥到爆平時食野唔怕腥,但係食左三份一真係頂唔順仲夾雜隻墨魚眼,好彩冇咬落去....貼錢買難受
點了雜錦魚生飯,腥到爆
平時食野唔怕腥,但係食左三份一真係頂唔順

仲夾雜隻墨魚眼,好彩冇咬落去....
貼錢買難受
2012-08-14 168 瀏覽
I had a craving for a sushi dinner after a whole day of walking around the malls. As I live near Tsing Yi Maritime Square, there were two choices. Itamae and Genki Sushi for the sushi bar-style Japanese restaurant. I had a bad history with Genki's unbelievably bland tasting sushi at their branch over in Kwai Fong Metroplaza. We went for Itamae but made the mistake of choosing the peak hour. Had to wait at least 25 mins before we got seated. The servers were really slow and weren't that eff

The servers were really slow and weren't that efficient with the cleaning of tables and the seating of customers.

Their sushis were pretty decent and we had the run-of the mill sushi and sashimis. It is interesting to note that over the years, the size of the fish and servings have been decreasing. I noticed that their fish slices are thinner now.

Overall, an alright place for dinner if you don't mind waiting for a seat.
2012-08-13
2012-08-04 103 瀏覽
山長水遠黎青衣睇麥兜, 睇完就梗係搵地方食野啦見上層既板前唔駛等位, 就入去幫襯啦先黎大埋頭既壽司, 有燒三文魚, 三文魚, 熟蝦同埋推介既油甘魚頭三樣味道正正常常啦, 油甘魚就真係唔錯, 魚味十足, 另加上黑松露油, 香氣四溢, 味道十分夾這味火燒黑醋豚肉壽司見算是性價比最高的一款, 又平, 味道很不錯, 豚肉油分中, 加上黑醋提升的整體的味道, 又不會覺油膩厚燒鰻魚向來是此店的招牌菜, 今次味道當然一如以往, 色香味俱全再來的是新推介的牛脷壽司 要了軍艦和普通的, 牛脷是用鹽水恰熟的, 沒外加任何醬料, 味道還可以的接著是大大件的魚肝壽司和牛肉漢堡壽司魚肝真的很甘香呢, 入口即溶, 香味於口中久久不散和牛漢堡好似比以往的SIZE大了 食落就知是咩一回事了, 漢堡中混入豬肉的比例多了, 油分不足, 牛味當然也不足, 而且質感十分死實.....確實不推介最後的是會員優惠半價的北海盛, 有油甘魚, 錭魚, 帶子, 三文魚 和牡丹蝦份旺十足呢, 而且每一款也夠凍夠新鮮, 值得一提的是牡丹蝦, 肉質鮮甜爽脆, 回味無窮
山長水遠黎青衣睇麥兜, 睇完就梗係搵地方食野啦
見上層既板前唔駛等位, 就入去幫襯啦

再來的是新推介的牛脷壽司
接著是大大件的魚肝壽司和牛肉漢堡壽司

魚肝真的很甘香呢, 入口即溶, 香味於口中久久不散
和牛漢堡好似比以往的SIZE大了
食落就知是咩一回事了
題外話/補充資料: 總括食物質素的可以的, 唯獨是店內員工的態度真的麻麻了, 食客不是來看人面色的..
2012-07-22
用餐優惠
其他
2012-06-30 93 瀏覽
青衣城板前真係幾點鐘去都要等位...爭在等幾耐...今次都算好了...只係等左半個鐘多d...今日冇食早餐, 拎碟玉子燒醫醫肚先, 冇乜特別特大車海老: 得個長字 肉質好"haai4"金三文魚: 有骨的!!! 三文魚腩: 幾新鮮一口帶子: 好新鮮好甜 油金魚: 我不吃的 ...蝦天婦羅: 一如以往的好味 但以前有三種味既鹽可以揀 而家冇左嚕火炙三文魚: 好惹味! encore帶子!鹿兒島火炙和牛1/2西冷巨切: 半熟既牛肉, menu張相影得好靚, 實物就普普通通, 食落去都好味既但得一啖, 有點貴, 哈哈香草煙三文魚: 好味!鏗魚: 唔得!唯有再食帶子 廣島蠔: 算好味啦, $9一舊算係咁 都鮮甜既 但等左45分鐘點先整到俾我地 (吹左經理2次, 個經理第2次吹個師博時, 佢話"我冇時間整呀而家"...)
青衣城板前真係幾點鐘去都要等位...爭在等幾耐...
今次都算好了...只係等左半個鐘多d...
今日冇食早餐, 拎碟玉子燒醫醫肚先, 冇乜特別
特大車海老: 得個長字 肉質好"haai4"
金三文魚: 有骨的!!!

三文魚腩: 幾新鮮
一口帶子: 好新鮮好甜

油金魚: 我不吃的 ...
火炙三文魚: 好惹味!
encore帶子!
但得一啖, 有點貴, 哈哈
香草煙三文魚: 好味!
鏗魚: 唔得!
唯有再食帶子