2017-06-17 224 瀏覽
點半過黎食晏,無咩人又唔使等。其實板長d lunch set 都幾抵食,今日黎試左個蕃茄牛肉烏冬定食都係$58蚊。跟餐有沙律,胡麻醬夠晒多👍🏻 加州卷大大舊,有成三件😜普通野但幾好味蕃茄牛肉湯烏冬,個湯睇落勁紅好濃咁。開頭飲落味道偏酸,但飲落又幾鍾意,入邊仲有幾片大蕃茄。牛肉都幾多,肥瘦適中,但略嫌有點羶。烏冬唔係彈口果隻,但唔會太淋。烏冬份量啱啱好,食完真係勁飽😚埋單用匯豐卡仲有92折, 雖則未去到味道絕頂,但60蚊簡簡單單一餐坐得舒服又食得滿足👍🏻算係唔錯😆

算係唔錯😆
2017-02-19 202 瀏覽
又走咗去板長食壽司,平時都係貪佢環境幾舒服,啲店員嘅又有幾好。咁同平時一樣都係叫下D例牌壽司, 手卷,卷物,玉子。咁我覺得樣樣壽司味道都好平均正正常常, 刺身都ok,不覺不失啦。
2017-02-08 143 瀏覽
寫了食評一段時間,抱著感恩欣賞食物的心態,很少留下負皮。好食的,一定會讚,加以鼓勵。唔岩食的,有一定誠意,也欣賞一下,不致加以打擊。但作為連鎖壽司店,素價不菲,卻做出奇怪食物,不見心思、不見功架,就要正視了。曾經是壽司店的龍頭,長長排長龍,近年食物質素下降已經是不爭的事實。估唔到呢一兩年仲常常有奇怪的menu推出。今次同朋友行過入來食一食,估唔到又中一個大伏。和牛卷本來是美食,但意想不到佢地竟然拎紫菜去炸。無錯!就係炸。紫。菜。一拎出來我地已O咀,為何紫菜要沾上炸粉下炸鑊?炸都唔緊要,炸完後,紫菜同飯徹底分離,鬆鬆散散。何苦呢?打算淨食牛肉好了,牛肉也是沒有牛味,乾硬的。時移世易,食壽局打大佬不用再壽深水埗。梗有一間板長在左近。奉勸老闆們,與其創下古怪餐單,還是用心選購食材、製作食物好了。

炸都唔緊要,炸完後,紫菜同飯徹底分離,鬆鬆散散。何苦呢?

打算淨食牛肉好了,牛肉也是沒有牛味,乾硬的。

時移世易,食壽局打大佬不用再壽深水埗。梗有一間板長在左近。

2016-09-26 340 瀏覽
第一次去板長食野,冇試佢嘅招牌,但係就試咗佢嘅啲散嗌嘅壽司:火灸牛脷壽司、原條鰻魚壽司、火炙三文魚壽司...之前係日本睇其他地方食嘅壽司就食得多啦,但係就從來未食過牛內臟嘅壽司。板長嘅火炙牛脷壽司值得一試!烤到大約有八成熟,好香嘅牛味,但係一啲都唔騷。口感食落係軟綿綿但係又有啲彈牙,同一般食開嘅內臟口感好唔一樣。
2015-06-14 517 瀏覽
星期六晚 怕多人食飯 所以去左mikiki食晚餐* 知道個度比較少人 但冇諗過19:30 入座既人數只有60%芒果蟹籽沙律@$35 得5-6粒芒果咋 份量太少之前去第二間分店 有好多芒果 份量又大 真係好失望囉 .. 好唔抵食囉冷烏冬@$26 份量都好少 我諗都係得數十條* d配料and醬汁又少 同之前食好唔同豚拖羅手卷@$9 鰻魚手卷@$18呢2件手卷味道都ok 算合理抵食三文魚@$7 玉子@$6 一口帆立貝@$9 三文魚醬油漬@$8 per 2三文魚壽司好食 新鮮*玉子壽司好難食 冇咩味道*一口帆立貝細件左 但味道keep住*三文魚醬油漬壽司 見佢平平地叫黎試下 都幾好食 好有味道油甘魚 - 原味@$9 油甘魚 - 黑松露醬@$9 劍魚腩@$9 備長吞拿魚@$9 赤蝦@$9油甘魚壽司水準愈來愈高 好味道* 最愛的劍魚腩好正* 備長吞拿魚麻麻地 不過幾厚切*赤蝦做緊特價 好有蝦味 新鮮 唔錯 但炸蝦頭冇食到!!!服務態度麻麻 唔會主動介紹返黎左d咩壽司 掛住傾計 可能真係太少人掛??

芒果蟹籽沙律@$35

冷烏冬@$26

豚拖羅手卷@$9 鰻魚手卷@$18
呢2件手卷味道都ok 算合理抵食

2015-06-13
2015-05-20 371 瀏覽
由於去玩完,人都散咗,唔想落街,咁就叫下外賣板長啦!叫外賣速遞要等一小時,已經叫快過其他,速遞員都好好禮貌。送到來的壽司刺身都係凍的,唔會有暖咗的感覺,食落去仲覺得好新鮮!而熟食呢送到來都係熱辣辣,炸物都沒有林,值得一提的係佢的炸芝士年糕又真係幾好食,食落去唔會有油利感,正!
由於去玩完,人都散咗,唔想落街,咁就叫下外賣板長啦!
叫外賣速遞要等一小時,已經叫快過其他,速遞員都好好禮貌。
2015-05-16
外賣送餐
2015-02-22 307 瀏覽
板長好吃嗎?當然沒辦法跟鮨店比,但以平民價錢的壽司來說,是可以的;起碼醬油的味道不差,不會死咸;三文魚腩質地不錯;醬火炙三文魚腩也幾好。今次吃的蝦天婦羅皮太厚了,水準有點不穩定;反而鵝肝壽司不錯,超大件,味道還可以。另外今次有油甘魚腩,推介,非常肥美。

今次吃的蝦天婦羅皮太厚了,水準有點不穩定;

反而鵝肝壽司不錯,超大件,味道還可以。

另外今次有油甘魚腩,推介,非常肥美。
  • 三文魚腩壽司
2014-04-27 384 瀏覽
直接講重點, 點解肥佬 -> 份量奇細, 鮮度欠奉, 味道不佳, 廚房龜速, 服務一般.魚生丼, 盆野似沙漠上的一點綠洲, 飯的份量魚生幾十倍, 飯太乾, 似乎係飯鍋長開, 魚生不新鮮, 無樣得.壽司類別, 差的重點係壽司太細舊, 壽司飯太鬆太濕, 材料不新鮮. 三文魚壽司的三文魚食沒有脂肪的.刺身類別, 差的重點係刀工嘛嘛, 材料不新鮮, 料差味道也很清淡. 金倉魚刺身是溫暖而有雪水的.小食類別, 差的重點係調理求其, 味道很怪, 賣相差, 配搭差. 天婦羅是多油如街邊煎讓三寶的.
2014-03-29
2014-01-08 85 瀏覽
很久沒吃板長了, 原因覺得水準每況愈下, 但價格又一直反比例的上升.不過這晚大爺嚷著要吃, 就來捨命伴君子吧先來個蕃茄溫泉蛋沙律上來大大盤, 底下的沙律菜份量都幾多, 不過入口有點苦, 蕃茄大大片但不見得很多汁, 而溫泉蛋也偏細隻, 蛋汁較少, 味道平平但幸好不致於是伏再來大爺點了不少三文魚壽司, 唯吃起來不算肥美, 而且也偏薄身, 魚脂亦不見蹤影. 炙燒左口魚邊除了壽司飯炙燒了一點, 整片左口魚邊都完全沒燒過, 而其他款式壽司亦不見得很肥美新鮮, 大都是較乾身的感覺.埋單都要三百多, 早知去元氣還會滿意一點.唯有有趣的我想是他們的餐牌全都換上了IPAD落單, 真的是比較方便吧.
不過這晚大爺嚷著要吃, 就來捨命伴君子吧
先來個蕃茄溫泉蛋沙律

埋單都要三百多, 早知去元氣還會滿意一點.

慶祝紀念
聖誕節
2013-01-15 59 瀏覽
晚市只得幾枱客,一點也不忙碌但服務都很差。金三文魚(6片)$56~味道較平時的三文魚淡味平目魚(4片)$56/帆立貝(6片)$45/池魚王刺身(3片)$55/牡丹蝦刺身(2隻)$76/火炙牛肋肉壽司@$18/油甘魚(原味、海鹽、黑松露油)@$8/油甘魚腩壽司$11黃鰭吞拿魚壽司@$18/吞拿魚壽司$18/中吞拿魚腩壽司$25/池魚王壽司$18/甜蝦壽司$16/鰤魚壽司$12/一口帆立貝壽司$8/三文魚子軍艦$25/鹿兒島和牛卷$42/軟殼蟹手卷$22什錦魚生迷你丼$45 ~ 差強人意,刺身非常不新鮮,那玉子又爛又梅。炸蠔$38 ~ 較為正常逐件計的價錢不經不覺埋單是$761,這價錢應有更好的選擇。
晚市只得幾枱客,一點也不忙碌但服務都很差。

金三文魚(6片)$56~味道較平時的三文魚淡味
炸蠔$38 ~ 較為正常

逐件計的價錢不經不覺埋單是$761,這價錢應有更好的選擇。
2013-01-15 55 瀏覽
因為要去Mikiki買野,所以就選擇左食呢間板長壽司,去到唔洗等位,可能我地成2:00左右先去食啦,一坐底準備點菜時,有個經理/侍應拎左張單埋黎話 "係咪埋單啊?" .........即時目瞪口呆,菜都未點何來埋單呢,當然係拎錯檯啦....得啖笑囉點左推介壽司,個名唔記得了,係和牛既3個不同部份,都幾有牛味,但好好食就唔稱得上另一個迷你海膽魚蓉便當,真係好迷你,等如2-3件壽司份量既飯牛舌好好味呢個好似叫南瓜蕃薯芝士餅超唔好食大致上都係咁,冇乜驚喜,就未至於好差既
.........即時目瞪口呆,菜都未點何來埋單呢,
當然係拎錯檯啦....得啖笑囉

牛舌好好味
呢個好似叫南瓜蕃薯芝士餅超唔好食
大致上都係咁,冇乜驚喜,就未至於好差既
2013-01-12
2012-07-26 68 瀏覽
昨日去到太子道東參觀食物行業途中遇到傾盆大雨,沿途有雨傘都淋濕褲腳,於是入Mikiki商場被雨而且未食午餐所以來到這裡的板長壽司食鹽燒鯖魚定食。這間板長壽司環境不算大,但服務不及其他區的細心。鹽燒鯖魚定食:這裡鹽燒鯖魚勝在大件,肉質不錯味道不是很美味但接受到。辣味三文魚手卷:因賣相吸引拿來食而忘記影相,辣味三文魚手卷是好食不是很辣而且魚肉新鮮不怪得是人氣手卷,每件賣到$11我吃了兩件是值得的:。有機會下次去板長壽司其他區域食壽司。

,於是入Mikiki商場被雨而且未食午餐
所以來到這裡的板長壽司食鹽燒鯖魚定食。

這間板長壽司環境不算大,但服務不及其他區的細心。

辣味三文魚手卷:因賣相吸引拿來食而忘記影相
,辣味三文魚手卷是好食

有機會下次去板長壽司其他區域食壽司
味道OK
2012-07-25
2012-06-03 43 瀏覽
見板長唔洗等位,即刻入去食啦~點完菜 ,黑衫女侍應無覆單。好快就放低一個牛奶布丁,我地話比佢聽無叫到,佢就話開左,可能我地掦錯,跟住好似逼我地要咁,食過咁多間板長,呢間service 超差。另外,除左果個我地無叫既布丁之外,其他食物上菜勁慢!一定無下次!
2012-06-03