2020年9月30日 (星期三) 12:00pm 28°C 店內裝潢以時尚為主,樸實為本,中央設置大型梳化卡位,窗戶前的則是組合式餐桌,感覺舒適、優閑,可以自成一角。 環境光亮整潔,餐具乾淨。 因為新冠狀肺炎疫情影響,入店前必須量度體溫。點餐方法亦改用自己手機,直接傳送去廚房,捨棄傳統餐牌,變得更方便快捷,衛生可靠,值得一讚! 餐廳提供口罩套,供食客收藏自己的口罩,貼心 ~ 為慶祝本人的 20 週年紀念日,故此特地挑選此餐廳用膳。 人數:2人 HK$254 不用等位 丼(Donburi)是日文漢字,是一種日式飯食,以大瓷碗盛載著白飯,飯上覆以各款食材。傳統丼包括:牛丼 - 烹煮牛肉與洋蔥後覆於飯面親子丼 - 以雞肉、蛋及洋蔥烹煮覆於飯面。豬扒丼 - 是將豬扒裹上麵包糠後,經油炸而成,油的高溫將肉汁鎖在肉內,混合洋蔥、雞蛋覆於飯面。 三文親子丼 - 三文魚比以前稍為薄片,但肉質仍然軟滑,味道甜美,完全沒有冷凍感覺和雪藏味道。魚籽新鮮爆脆,滲出海洋氣味。四片青瓜清涼爽口,適合炎炎夏日。碗內的珍珠米十分軟綿,一點都不乾硬,在拌勻魚籽及青瓜片後進食,感覺爽口清新。同時,配合一起吃,味道更是

2020年9月30日 (星期三) 12:00pm 28°C

環境光亮整潔,餐具乾淨。

餐廳提供口罩套,供食客收藏自己的口罩,貼心 ~

為慶祝本人的 20 週年紀念日,故此特地挑選此餐廳用膳。

人數:2人 HK$254

不用等位

傳統丼包括:

牛丼 - 烹煮牛肉與洋蔥後覆於飯面

親子丼 - 以雞肉、蛋及洋蔥烹煮覆於飯面。

三文親子丼跟麵豉湯

三文親子丼 - 三文魚比以前稍為薄片,但肉質仍然軟滑,味道甜美,完全沒有冷凍感覺和雪藏味道。魚籽新鮮爆脆,滲出海洋氣味。四片青瓜清涼爽口,適合炎炎夏日。碗內的珍珠米十分軟綿,一點都不乾硬,在拌勻魚籽及青瓜片後進食,感覺爽口清新。同時,配合一起吃,味道更是一流!【推介之選】❤❤❤

麵豉湯

麵豉湯 - 冬瓜粒消暑,昆布滑溜爽口,味噌味道濃厚,不錯!

三文魚刺身

三文魚刺身 - 五片三文魚均為薄切,新鮮軟滑,光澤甜美。

加州卷

加州卷 - 蟹柳、甜蛋和青瓜共冶一爐,團團地被珍珠米卷了起來,外層沾滿蟹籽,塗抹沙律醬之後,清新爽口之餘,更多了一種酸甜味道。本人至愛美食之一呢 ~

《 影 片 》:

紀念日
三文魚刺身
加州卷
2020-07-17 458 瀏覽
某啲款 27蚊3件 指定壽司 係忯食,用APPS 落單但唔算話好易用, 因為有啲枱面登左優惠但APPS見唔到有食物OK但唔好預 有大驚喜, 有板間開坐  但視覺上唔會話 特別覺得好衛生一人位唔算坐得好舒服試過一次覺得食 元氣 仲好 但係忯食 啲套餐 無突破 迎合唔到客人需要 想食拉麵但款式唔多 想食但無心水 如果係SET 我可能會好開心
某啲款 27蚊3件 指定壽司 係忯食,
一人位唔算坐得好舒服
試過一次覺得食 元氣 仲好 但係忯食
2020-07-04
  • 炙燒芝士蟹棒壽司
2020-06-19 527 瀏覽
#板長壽司 #7折優惠 🎉平時經常食壽司都會留意邊到有優惠,早前見到板長壽司新推出2人餐好抵,今晚就去試吓先☺️板長(特選二人前)有:🍣壽司: 加洲卷、火炙醋鯖魚壽司、豚拖羅、火炙醬油漬三文魚🦐刺身: 赤蝦刺身、三文魚刺身、油甘魚刺身🍤揚物:天婦羅盛🐟燒物: 鹽燒三文魚鮫🥗飛魚籽沙律🍜稻庭冷素麵🥣麵豉湯(2客)🥤罐裝飲品(2罐)2人餐非常豐富,我除左喜歡刺身外,燒烤同炸物類我都喜愛。其中天婦羅很脆,外層粉漿又夠薄。鹽燒三文魚鮫都經常食,有很香油脂味👍🏻特別推介用秋田縣南部製造的稻庭冷素麵,現在甘熱天氣食感覺很清新。食落麵質很滑很順喉,連吾喜歡食麵的朋友都食晒😋🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉現在只要按連結出示QR code 就有特選二人前 7折優惠!🔗 https://buyings.cc/c/LoePi1Fjg
#板長壽司 #7折優惠 🎉

板長(特選二人前)有:
🍣壽司: 加洲卷、火炙醋鯖魚壽司、豚拖羅、火炙醬油漬三文魚
🦐刺身: 赤蝦刺身、三文魚刺身、油甘魚刺身
🍤揚物:天婦羅盛
🐟燒物: 鹽燒三文魚鮫
🥗飛魚籽沙律
🍜稻庭冷素麵
🥣麵豉湯(2客)
🥤罐裝飲品(2罐)

🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉

2020-05-26 358 瀏覽
芒果軟殻蟹芝士卷值得推介,芒果好甜,比较軟身,同軟殻蟹芝士味道好夾海膽手卷好足料,抵食三文魚類既壽司全部都幾好,鰻魚反而麻麻地牛舌老左啲,味道都幾好,蒸蛋唔夠元氣既滑
2020-05-26 237 瀏覽
今日同朋友去行街,天氣炎熱,一於搵餐廳坐低食下壽司🍣。見到板長冇咩人排隊,呢個快靚正嘅下午茶先。我哋叫咗一個小食螢光魷魚,雖然份量較少,但魷魚醃得唔錯,咬落去好煙韌😆口感不錯。另外仲叫咗三文魚、赤海蝦食,魚生都幾肥美,不過赤海蝦唔算太新鮮,但係呢個價錢可以接受。

2020-05-03 287 瀏覽
近排疫情有舒緩,趁今日仲係假期,帶阿媽落觀塘APM搵野食下,阿媽想食魚生,於是就去左板長壽司🍣。今日叫左兩個set :挪威三文魚壽司盛三文魚腩非常肥美,帶有油脂極之甘香;炙燒果幾件炙得唔夠火喉,但魚味都算濃郁😋。火炙壽司盛同原條燒鰻魚鰻魚燒得美唔夠甘香,有啲失望嘅,但其他炙燒壽司味道都ok嘅。總括嚟講,可能我媽咪好耐冇食魚生、壽司,佢就已經收貨啦😝

今日叫左兩個set :

挪威三文魚壽司

火炙壽司盛同原條燒鰻魚

總括嚟講,可能我媽咪好耐冇食魚生、壽司,佢就已經收貨啦😝

2020-03-19 289 瀏覽
十二點開門入黎食,好快叫左嘢食,手機落單。 然後等好耐都冇得食,依樣都係其次。依家敏感肺炎時期,依家嘢竟然仲係開半場,搞到我坐bar檯人貼人。原本左邊坐一個我都算,食食下經理仲帶多一個坐右邊,我同右邊個食客都呆左,終於忍不住開聲話佢。其實入黎食有部分原因都係見佢個場半空,打算坐得鬆動D,食得安心D,點知經理唔識做,負評!最後,食物一般,服務麻麻,安排不貼心,越食越燥底,就算特價再平再平,也不會再幫襯!

2020-03-13 208 瀏覽
入到餐廳 坐低之後去埋個洗手間返黎都未拎到兩杯茶黎 剩係比個茶壺我 落單又唔比QR code 要問先比 第一次用會員app 問有冇得用積分 秒答話冇得用 就即時埋單 心諗咁我做會員黎做乜 嬲嬲地咪即刻開返個app發現有得用積分兌換現金咪就即時禁制兌換 個店員先死返去void單

2020-03-01 1058 瀏覽
已經有一段時間冇到板長了, 昨晚去觀塘APM的板長吃壽司, 現在用q r code落單好方便, 點了以下🍣~九州產三昧( 池魚王, 梅調, 平目)壽司$37, 珍味廣島蠔軍艦 x 4 $48, 蔥粒吞拿魚腩軍艦 $26, 沙律軍艦三昧( 三文魚沙律,龍蝦沙律,芝士飛魚子軍艦)$26, 芒果軟殼蟹芝士卷$24, 韓風三文魚手捲$10, 芥辣墨魚軍艦$20, 馬刀貝壽司$18, 赤貝壽司$24, 蟹棒壽司$20, 赤蝦壽司$20, 油甘魚腩壽司$13, 油甘魚壽司(海鹽)$9。九州產三昧( 池魚王, 梅調, 平目)壽司~ 三款魚生都是薄切, 肉質偏乾, 入口感覺不太新鮮。珍味廣島蠔軍艦 ~ 總共點了兩次,第一次來的時候肥美好味, 第二次質地霉霉的,又有腥味。蔥粒吞拿魚腩軍艦~ 平時吃蔥粒吞拿魚腩味道很香的,但今次食完都不知是什麼?沙律軍艦三昧( 三文魚沙律,龍蝦沙律,芝士飛魚子軍艦)~ 最平民化的沙律軍艦, 三種不同的食材,竟然三款味道都是一樣的。芒果軟殼蟹芝士卷~ 芒果好甜美, 但吃不到軟殼蟹的味道。韓風三文魚手捲~ 手捲質素比較好, 起碼食得出是辣辣的三文魚。芥辣墨魚軍艦~ 這個也不錯

芒果軟殼蟹芝士卷~ 芒果好甜美, 但吃不到軟殼蟹的味道。

芥辣墨魚軍艦~ 這個也不錯, 芥辣味夠刺激, 墨魚彈牙爽口。

馬刀貝壽司~ 囗感偏薄。

赤貝壽司~ 爽口,好味。

蟹棒壽司~ 味道普通。

赤蝦壽司~ 赤蝦晶瑩通透, 味道甜美。

油甘魚腩壽司 & 油甘魚壽司(海鹽)~ 兩款都是薄切, 沒有口感, 幸好都算新鮮。

整體來說壽司質素普通, 衛生情況有待改善, 在疫情之下好多餐廳食肆都需要量體溫或者做足衛生設施,但板長還將客人安排到密麻麻的。到達店舖後,店員安排我坐在密麻麻的人群中, 開頭我以為全餐廳爆滿, 誰知望向另一邊是空空的, 我立即要求調位, 其實現在這個情況, 如果有足夠空間就應該安排給客人比較通爽舒適的座位吧!

2020-02-29
2020-01-23 309 瀏覽
We waited for 15 min which was not too discouraging as it probably was during the busiest time of the day (7.30 pm).  However, it might have been a bit busier than usual as there was a 20% off discount on that day. We had a wide selection of sushi which were all good. In particular I recommend the seared mackerel and the fatty salmon. On the negative side: The restaurant was very cold . I was absolutely freezing even with wearing my jacket. Many other people also kept their jackets on.  I know i
On the negative side: The restaurant was very cold . I was absolutely freezing even with wearing my jacket. Many other people also kept their jackets on.  I know it's the warmest winter and all but I would recommend the restaurant management to not overreact and turn the AC down as much as during the summer heat.
題外話/補充資料: We came on a 20% discount day when using their app.
2020-01-15
  • fresh surf clam sushi
  • scallop sushi
  • fatty salmon
  • seared mackerel
2019-12-20 413 瀏覽
剛剛在餐廳,侍應,經理態度超級有問題:呢頭送碟壽司來,剛夾起件壽司即刻收起壽司碟,之後食完飲緊水,經理企圖想收晒食用碟,餐具,杯水!!!! 由入餐廳坐低到企圖收餐具,我們整個用餐只有20分鐘!!!! 完全係趕客!!!
!!!
香港壽司店選擇有好多但講到既新鮮又實惠嘅平民壽司店點可以少得板長呀所以今日心血來潮就去左板長食返餐飽愛食壽司嘅人少不免一坐低就叫個拖羅食下先我都唔例外 相裏面可以見到拖羅油脂分布平均食落爽口 油感充足 相當好食而右上嘅油甘魚都十分新鮮爽口 板長油金魚有好多不同口味 個人推薦原味 食得岀魚嘅本質而秋刀魚亦係入冬當做嘅魚類 時令之下肉質鮮甜而且魚肉新鮮完全冇腥味火炙壽司亦係我嘅喜愛有人會喜歡食三文魚刺身 但我就比較推薦火炙過嘅三文魚壽司 火炙過後將三文魚附帶嘅濃厚油脂融化 食落口感更佳 油花味更香其次嘅帆立貝 入口仍保持原有嘅鮮甜味 火炙過後外熱內冷 口感更加突岀而火炙鯖魚 今次係我第一次嘗試 擺脫左我過往對鯖魚嘅印象 一般覺得鯖魚都會有股濃烈嘅腥味 但以上鯖魚不但冇腥味之餘而且魚味十分重 赤蝦鮮甜無人不知 每次都會叫返兩件過下口引但鰤魚之美就未必街知巷聞 如果鍾意食油甘魚嘅你一定唔會對鰤魚失望 因為油甘魚同鰤魚係同一種魚 而鰤魚係油甘魚嘅長大版 口感油花都更想一層樓 你睇相都知幾咁肥美火炙海鰻入口即化 無咩好補充海膽都相當新鮮 完全冇街邊壽司店果種海膽腥臭味 但整體賣相可以有所改善~~~
香港壽司店選擇有好多

赤蝦鮮甜無人不知 每次都會叫返兩件過下口引

火炙海鰻

火炙海鰻入口即化 無咩好補充

海膽三文魚子軍艦

作為平民壽司店我久唔久都會幫襯一次 我都好推薦大家可以去試一試時令壽司 以鰤魚 秋刀魚 最為岀色 不時不食果然幾時都無錯

2019-11-07
油甘魚&吞拿魚&秋刀魚
火炙三文魚腩&火炙帆立貝&火炙鯖魚
鰤魚腩&赤蝦
火炙海鰻
海膽三文魚子軍艦
2019-10-29 433 瀏覽
想食壽司又唔想排隊,食呢間最啱!食物質素都唔算差!吞拿魚都食得落口!天婦羅有驚喜喎!幾好食喎又!兩個囡次次去都會食牛肉烏冬,飲麵䜴湯,食炸雞軟骨!不過啲雞軟骨唔夠脆,同埋鹹左少少!烏冬就還好!係細身扁嘅烏冬,一碗份量都唔算少!只不過,環境感覺上唔太舒服,位與位之間較為逼,同埋坐裡面就比較暗,個人鐘意光猛嘅環境,坐落都感覺會舒服啲,乾淨啲!埋單時,可以儲積分,每$10就有一分,一分可當一蚊用!咁都唔錯呀!當有9折!
想食壽司又唔想排隊,食呢間最啱!

兩個囡次次去都會食牛肉烏冬,飲麵䜴湯,食炸雞軟骨!
不過啲雞軟骨唔夠脆,同埋鹹左少少!
烏冬就還好!係細身扁嘅烏冬,一碗份量都唔算少!
2019-10-29
2019-09-30 519 瀏覽
用平板電腦點餐係趨勢,但係唔該確保餐廳所有位置都有網絡,係最入既座位根本收得好差,用成10分鐘先成功送出餐單😡load唔到既情況係經常出現板長壽司係和之味集團式經營,都係香港風光過既。雖然係集團式經營,但對佢地既食品要求都唔會太高,只希望味道唔好太過難入口飯粒比較硬身,無咩飯味其他既不過不失,最起碼無唔新鮮無臭味。午餐價錢係好大眾,如果對壽司無咩要求可以選擇。但係有好高要求既話就唔應該考慮集團式壽司店啦。
板長壽司係和之味集團式經營,都係香港風光過既。
飯粒比較硬身,無咩飯味
其他既不過不失,最起碼無唔新鮮無臭味。
午餐價錢係好大眾,如果對壽司無咩要求可以選擇。
但係有好高要求既話就唔應該考慮集團式壽司店啦。
2019-09-30
2019-09-30 463 瀏覽
今日中午去咗 APM 整啲野,整完之後見仲有啲時間食到午餐,所以就求其搵咗一間就腳嘅餐廳,好耐之前曾經食過一次感覺真係麻麻地,今次當俾多次機會佢。先講講環境,呢間啲間隔好奇怪三尖八角咁,座位與座位之間又勁貼,燈光又唔夠光鮮,感覺好似一間就快做唔住嘅餐廳咁,同埋學人用 app 點菜,但個 app 重要你自己特登 download 而且重要勁唔好用 👎🏻 同朋友食所以叫咗兩個午餐加多兩個小食。迷你叉燒烏冬壽司定食 ($88) : 先講講個沙律,見到個款真係好小學雞吓,蟹柳絲加粟米做得都幾 hea 🤦🏻‍♂️ 而壽司方面有幾款我都唔知係乜嘢壽司嚟,個 apps Menu 又冇介紹,其中有一件應該係三文魚吞拿魚卷,一件應該係燒豬頸肉壽司 🤔 感覺有啲似去咗食明將壽司咁。迷你叉燒烏冬份量都幾大兜,可惜兩片叉燒勁薄,蘿蔔又煮得唔夠淋。櫻花丼配麵豉湯 ($68) : 同張相真係有啲對比,魚生份量偏少而且麻麻地新鮮,不過飯既份量就夠多。櫻花蝦豆腐 ($18) : 呢個幾好唔錯,香噴噴嘅脆口櫻花蝦配上軟綿綿嘅豆腐。👍🏻大和炸雞 ($15) : 見佢平平地所以試下,普普通通既炸雞跟個芥末沙律醬,不過醬汁味道
大和炸雞 ($15) : 見佢平平地所以試下,普普通通既炸雞跟個芥末沙律醬,不過醬汁味道就麻麻地。

總括嚟講板長壽司,我諗一生人裏面都唔會再幫襯第三次,除非其他壽司店執晒啦,無論環境、食物質素同價錢都強差人意。