2016-08-10 2761 瀏覽
每次去接男人放工,回程就會經過這間餐廳,原來男人也注意到這間餐廳,那天放假便帶了我去試試。可能因為周末,下午3、4點已經很多人,只有高枱有位,不過才坐了一會,有人結賬後餐廳職員已立刻幫我們轉位子,可以坐得舒服一點。人太多沒拍照,其實店面很小,只有幾桌,不過未算很迫,桌子間有一定距離。餐廳的柚子食材都是由日本直送。主食選擇不算多,我們點了一份all day breakfast 及一份意粉。意粉會跟沙律一份,份量不算少,食材新鮮,而柚子沙律汁味道很清新又不會太酸。柚子胡椒野菌意粉,意粉煮得夠彈性,每條意粉都沾到柚子胡椒味。柚子胡椒味很香,但不會太剌激。不過整體而言這道意粉沒什麼特別,而且油下得有點多。柚屋朝食No.1,炒蛋炒得很滑,而柚子果醬清甜好味,其他就如普通all day breakfast ,沒什麼特別。男人點了杯凍朱古力,我呷了一啖,朱古力味很濃。我點了壺茶,叫You are so beautiful ,其實是不含咖啡因的花茶,這款含有綠瑪黛、山竹、鳳梨和向日葵,氣味芳香,入口清甜。最後點了一件柚子慕絲蛋糕作結,個人超級不喜歡圍邊的果仁粒,但蛋糕口感軟滑,味道甜而不膩,不錯呢。雖

餐廳的柚子食材都是由日本直送。
男人點了杯凍朱古力,我呷了一啖,朱古力味很濃。

雖然這裡環境不錯,服務也可以,不過主食有點普通,加上位置不算方便,這個價錢未必會再去。
2016-07-15 1397 瀏覽
有一次想光顧柚屋,但門外等位的人實在太多,窩夫跟蝦子餅失望地離開,不經不覺原來已經是2015年10月的事了,近日柚屋突然出現在窩夫的腦海,於是便去吃一頓寫意的週末午餐。星期六下午一時多,不用等位。柚屋面積不大,只有十多個座位,環境寧靜舒適,窩夫很喜歡桌上的小康乃馨呢。柚屋主打柚子食品和飲品,由日本櫪木縣引入最有名的的萬葉柚子產品,原來有資格叫萬葉柚子的都是產自有三十年樹齡或以上的柚樹,柚子樹的樹齡愈大,種出來的柚子愈甜。先來熱的玫瑰拿鐵($36),賣相美得捨不得飲呢。這杯玫瑰拿鐵的玫瑰香味很自然,淡淡的跟咖啡味取得平衡,非常好喝。因為要留肚吃甜品,窩夫放棄了連飲品的意粉,點了一份芝士煙肉粟米吐司($40),新鮮即製,吐司烘得很香脆,材料豐富,味道很好。壓軸出場的是柚子撻伴柚子雪糕($45),主角柚子撻暖暖的,風頭都被配角柚子雪糕搶去了,柚子雪糕的柚子味非常香濃,甜酸度剛剛好,太好吃了。
星期六下午一時多,不用等位。
芝士煙肉粟米吐司
柚子撻伴柚子雪糕
2016-05-21
芝士煙肉粟米吐司
柚子撻伴柚子雪糕
  • 柚子雪糕
2016-07-09 1037 瀏覽
店鋪細細 但好cosy點咗個黑椒海鮮意大利粉按我要求落重黑椒煮得好乾身份量好大碟 但唔會食滯人我成碟食晒飲品係柚子檸檬 唔太甜 好飲仲有個前菜沙律個柚子汁好特別清爽美味
店鋪細細 但好cosy

個柚子汁好特別
清爽美味
2016-07-08
2016-06-19 697 瀏覽
位於長沙灣一間主打抽子嘅小店,日式簡潔嘅店面和室內設計,感覺實在而舒適Menu上滿滿都係柚子的足跡今次同朋友叫佐一個all day breakfast 同意粉(配柚子汁沙律)All day 可選配牛油或果醬,我哋選擇佐果醬,入面有粒粒味肉 麵包好脆好香口 炒蛋加佐香草,而且好滑火腿煎過,煙肉煎到脆邊都幾ok 個汁幾fresh,啲菜都新鮮嘅呢個意粉真係好正青胡椒帶出辣味同微微嘅柚子香,有叫於多數比較清淡嘅雜菌意粉,唔油幾乾身
Menu上滿滿都係柚子的足跡
All  day  no.1
麵包好脆好香口

炒蛋加佐香草,而且好滑
火腿煎過,煙肉煎到脆邊都幾ok
柚子汁沙律
個汁幾fresh,啲菜都新鮮嘅
萬葉柚子胡椒雜菌意粉
呢個意粉真係好正
2016-06-17
All  day  no.1
萬葉柚子胡椒雜菌意粉
  • 万葉柚子胡椒雜菌意粉
2016-06-10 612 瀏覽
長沙灣日系cafe雖然店內坐位不多但環境跟裝修好岩同朋友傾計同好舒服👭👫主打日式輕食有意粉同all day breakfast同甜品呢個恋恋櫻花拼盤係期間限定有櫻花🌸雪糕🍦配白玉,馬騮外型既脆脆及抹茶柚子撻店主還好熱情介紹店內食品,還說所有原材料都是來自日本👍🏻👍🏻👍🏻Yuzu chocolate & Rose latte心型❤️個杯係柚子朱古力,真心推介👍🏻👍🏻👍🏻呢個組合都幾特別同又估唔到幾夾!柚子酸酸地,幾清新嫁😋後面個杯係玫瑰latte,玫瑰🌹味芳香,咖啡口感幼滑唔好睇呢碟意粉平平無奇味道上真係好驚喜辣辣地好開胃,加上柚子味道好清新呢愈食愈想食!
長沙灣日系cafe
雖然店內坐位不多
但環境跟裝修好岩同朋友傾計同好舒服👭👫
呢個恋恋櫻花拼盤係期間限定
有櫻花🌸雪糕🍦配白玉,馬騮外型既脆脆及抹茶柚子撻
Yuzu chocolate & Rose latte
心型❤️個杯係柚子朱古力,真心推介👍🏻👍🏻👍🏻
呢個組合都幾特別同又估唔到幾夾!
柚子酸酸地,幾清新嫁😋
後面個杯係玫瑰latte,玫瑰🌹味芳香,咖啡口感幼滑
唔好睇呢碟意粉平平無奇
味道上真係好驚喜
辣辣地好開胃,加上柚子味道好清新呢
愈食愈想食!
柚子鹽意粉
柚子鹽意粉
2016-05-19 2643 瀏覽
下午茶叫了芝心批和炸雞,午餐打算吃得簡單一點,留肚再戰。柚屋,充滿和風的名字。一個「柚」字,予人一陣清新。門面簡單平實,散發著輕鬆、優雅,不知為何,就是聯想到日劇裡溫文爾雅的主婦。店內的佈置亦甚有心思,放滿小擺設,營造出家的感覺。年輕可愛又親切的店員,主動作介紹。午餐有意粉和沙律,配黑咖啡或綠茶,其他飲品則減$12。衝著甜品而來,店員建議鎮店的柚柚拼盤,或是近期推出的宇治和風拼盤。自家製的櫻花雪芳蛋糕,鬆軟且甜度不高。Rose latte拉花精緻,放一顆乾玫瑰花在中心,尤如世界圍著玫瑰而轉,對女生來說是何等浪漫。淡而輕盈的奶泡之下,是果真有玫瑰味的咖啡。玫瑰清香,但咖啡很淡,亦稍甜。不好咖啡,只想要杯特別的飲品帶來驚喜,又期待玫瑰味的我,點這個就正好。柚子胡椒雞扒沙律雞扒的皮煎得香,有陣炭香。雪得清涼的雞扒不算嫩滑,味亦欠鮮。柚子胡椒稍撒在雞皮上,不吃雞皮的朋友就別抱太大期望好了。沙律新鮮,淋了適量的醋汁,酸酸甜甜挺開胃,但都是以輕身的種類為主,以致口感輕飄飄的,有欠實在,加上份量不多,吃不飽。柚柚拼盤柚子雪糕、柚子撻、柚子/綠茶豆蓉夾餅安坐在雪糕上,可愛的𤠣子夾餅最搶眼。向來對日式的
下午茶叫了芝心批和炸雞,午餐打算吃得簡單一點,留肚再戰。

Rose latte
柚子胡椒雞扒沙律
柚柚拼盤
柚子雪糕、柚子撻、柚子/綠茶豆蓉夾餅
安坐在雪糕上,可愛的𤠣子夾餅最搶眼。向來對日式的威化沒太大好感,但對裡面的餡料充滿期待。可惜,豆蓉並沒有太大驚喜。柚子豆蓉清清淡淡,柚子夠明顯,豆蓉不會太油,乾身又不會嚡口,算是可以。第一口綠茶有點甘,之後便再吃不到。餡不夠多,夾餅味更搶,雖然夠脆,但只屬一般。

拍照時發照柚子撻拿上手軟腍腍,並不是想像中的撻。輕輕掰開,質感似蛋糕,鬆軟帶點油,跟法式financier有幾分相似。牛油味偏重,幾乎完全蓋過柚子。唯獨喜歡柚子雪糕。滑溜溜又濃稠的雪葩,柚子味十分濃郁,還夾著細細粒柚子肉,甜得清新,清涼解渴。
店內樂也融融的氣氛實在一流。即使對食物失望,也沒影響輕鬆愉快的心情。份量不大,價錢不算便宜,性價比一般。不過,要找個地方,開開心心hea一天,柚屋是個不錯的選擇。
2016-05-19
2016-05-19 366 瀏覽
難得平日放假,同朋友嘆個下午茶。柚屋專賣柚子食品!飲品!甜品!柚子愛好者必定要試!由於係平日下午,人少,店面非常寧靜裝潢清新叫左個黑胡椒 菌意粉少辣 唔特別 意粉少啲油更好All Day Breakfast加18蚊煙三文魚豐富!蛋夠滑好飽肚柚子茶茶如其名 柚屋專賣既柚子飲品同食品!點都要一試既!非常香柚子味,不太甜,帶點柑香太飽,冇食到柚子甜品。賣相很好,有機會再試。
難得平日放假,同朋友嘆個下午茶。
柚屋專賣柚子食品!飲品!甜品
柚子愛好者必定要試!

由於係平日下午,人少,店面非常寧靜
裝潢清新

蛋夠滑

好飽肚
柚子茶

茶如其名
柚屋專賣既柚子飲品同食品!
點都要一試既!非常香柚子味,不太甜,帶點柑香
太飽,冇食到柚子甜品。賣相很好,有機會再試。
2016-05-09
5 分鐘 (堂食)
  • 柚子茶
2016-05-14 351 瀏覽
又係屋企附近發掘新野食。今次試依間柚屋感覺好清新!不過價錢偏貴,食咗個All day breadfast,炒蛋好滑,多士都唔錯,加左個煙三魚,唔算太特別。另外,叫咗個洋蔥奶酪呑拿魚多士,ok啦。反而甜品,柚子雪糕好實淨,好好味,好怕啲雪糕一食就溶哂, 依個唔太甜,配少少柚子汁,好fresh。柚子撻好似雪芳蛋糕咁,店員話用果糖,而唔係砂糖做,較健康。飲品比較上冇咁甜,green tea latte 同iced lemon tea都好似無咩味咁住附近可以試吓,但冇乜必要特登過嚟食。
又係屋企附近發掘新野食。

今次試依間柚屋感覺好清新!

住附近可以試吓,但冇乜必要特登過嚟食。
2016-04-11 653 瀏覽
第一次到柚屋光,沒想到長沙灣也有這樣美味舒服的CAFE入到CAFE內可以令人放鬆心情地吃東西,店員很有禮貌介紹店中的食物我們點了一客煙三文魚多士,很多三文魚,有甜栗米,芝士,材料很新鮮,配搭非常好另外點了一杯玫瑰latte,不但很香玫瑰味道,拉花也很美。櫻花拼盤是午餐的甜品,連雪糕也櫻花味道,內有白玉,很有特色CAFE很適合和談天的地方。
第一次到柚屋光,沒想到長沙灣也有這樣美味舒服的CAFE

另外點了一杯玫瑰latte,不但很香玫瑰味道,拉花也很美。

櫻花拼盤是午餐的甜品,連雪糕也櫻花味道,內有白玉,很有特色

CAFE很適合和談天的地方。

煙三文魚多士
2016-04-10
煙三文魚多士
櫻花拼盤
十月初在網上看了篇關於Yuzuheya 柚屋的介紹,其中有一小段文字特別令我印象深刻,大意是Yuzuheya 柚屋的店主小姐覺得:抹茶當道街上開了不少以抹茶為主題的甜品店,為何不能開間以柚子為主題的甜品呢?而我就被這段文字吸引到了Yuzuheya 柚屋。2015年9月開幕的Yuzuheya 柚屋,店舖開設在遊客鮮少前往的長沙灣,從長沙灣地鐵站A2出口沿著東京街直行至保安道右轉,再走一小段路即可到達,全程步行時間約十分鐘,是香港首間以柚子為題的甜品店。小巧的店內座位數不多,週六中午左右到訪店內幾近客滿,於是選了門邊靠窗的吧檯桌,一個人嘛,看著窗外來往的路人也是種風景。店內小加上人多,隨便拍都會拍到用餐客人,深怕鏡頭會打擾大家,就沒拍攝太多店內照片,上圖是借用於Yuzuheya 柚屋 Facebook粉絲專頁,清新典雅的裝潢擺設,簡約舒適。廚房就在這後頭,儘管離座位很近,室內倒也沒有令人不適的油煙味。店內各式柚子餐點採用日植瀝木縣三十年老樹出產的万葉柚子。餐點選擇挺多的,除了甜品、咖啡、茶飲、柚子口味飲品,也有提供兩款brunch和幾款不同口味的吐司。柚屋朝食no.2(HKD 68)炒雜菇
柚子慕斯
店內各式柚子餐點採用日植瀝木縣三十年老樹出產的万葉柚子。
柚屋朝食no.2
柚屋朝食no.2(HKD 68)
炒雜菇、烤芝士蕃茄、雞蛋、粟米沙律、吐司、牛奶玉米片,早餐均附一杯黑咖啡,點其他飲品可折抵8元。
朝食no.1有煙肉、香腸、火腿,no.2則是以炒菇為主,一上午都沒吃東西胃有些不舒服,就點了較清爽的柚屋朝食no.2。一旁的沙律用了柚子醋,不會太酸口味很清爽。
柚屋朝食no.2
炒蛋滑嫩、烤芝士蕃茄芝士味不重,能食到蕃茄原味的香甜。
柚屋朝食no.2
no.2整體口味偏清淡,沒有過多調味的炒菇,不油不鹹,倒挺喜歡這樣的清爽感,附餐的吐司也頗好吃,可惜份量小了些。
柚子雪蜜(配日本柚子雪糕)
柚子雪蜜(配日本柚子雪糕)(HKD 38)
上桌時淺嚐一口,柚子蜜並不會太甜,用餐當日外頭炎熱得很,這杯清爽飲品真的很沁涼解渴。
柚子雪蜜(配日本柚子雪糕)
一定要推薦杯內的柚子雪糕,說是雪糕但口感較偏雪酪,柚子香氣十足卻不過甜,還能吃到柚子果肉,非常好吃!真心喜歡這柚子雪糕。
柚子慕斯
原先想點有柚子雪糕、柚子撻、柚子和抹茶馬卡龍的柚柚拼盤,點餐時店員主動推薦只有六日才供應的柚子慕斯,想想,等下跟朋友還有約別吃太飽,就點這個吧!
柚子慕斯
上頭甜甜的柑橘與柚子頗搭,慕斯充滿柚子清甜香氣,還能吃到些許柚子果肉,可惜邊圍的花生碎粒有些搶味,但仍覺得這甜品很值得一試。
Yuzuheya 柚屋絕對是我近期在香港最喜愛的甜品店,一來是本身就愛柑橘口味,用這般水果入甜品總是清香不膩口,怎能教人不喜歡呢。或許是看我一個人坐在吧檯顯得有些寂寞,不時有店員來跟我閒聊兩句,聽到我是從台北來的,便問我:「台北不是也有很多這樣的甜品店嗎?」,是啊,但似乎還沒一間像這般以柚子為題的甜品店。
這天店內幫手不少,各個臉上都帶著很親切笑容,當時還心想:「這麼個小店舖哪需那麼多店員」,閒聊之後才知,原來她們是店主小姐的朋友,沒事就自告奮勇來店裡幫忙。臨走前店主小姐問我:「妳喜歡我們的店嗎」,我給了非常滿意的答案,儘管店舖空間不大但整體氛圍和餐點都很令人滿意,衷心期盼Yuzuheya 柚屋能一直保持這清新怡人的氣息。
  • 柚子雪蜜
2016-03-30 539 瀏覽
藏在舊市區中的悠閒 ─每年來到聖誕,最喜歡在這幾天假期約老友們見個面。前陣子還在愁著和朋友A到那兒吃個下午茶,剛好朋友A的家附近特別有一家Café。說到是開店不久的,還有店裡專賣柚子產品,我就立刻知道,是雜誌先前訪問過的「柚屋」喔!聖誕正日大概三時來到,跟想像有點距離。想不到原來店面只有大概半個班房般大,門口直望,可見有一條靠牆的長橫凳,放了四張二人檯;門口左邊是廚房,右邊則有一張二人吧檯,可以望窗;另外放在店的中央就有一張四人檯。雖然店面一眼就能看盡,檯與檯之間的空間感可想言之不多,不過店裡溫暖的黃光、簡單的木材擺設、在長凳放著的幾個小咕𠱸、靠牆邊掛著的可愛公仔吊飾、以及陣陣的柚子香氣,會讓人看到店長們在這個小地方所繪畫的夢想。剛好店裡還有兩個位子空著,很快就和A坐好。這裡提供很多不同款式的飲料,不少得的有一系列的柚子特飲,用上日本品牌的柚子醬調製,可以配茶、檸檬、綠茶、柚子梳打等。茶的款式坊間少見,每種茶都有幾款材料混和而成,其中較讓我深刻的是一支蘋果黑莓茶呢,當然還有不同種類的咖啡。而小食也有十分多選擇,鹹甜好像也各有特色,亦有All Day Breakfast可選擇。熱柚子綠茶
藏在舊市區中的悠閒 ─
每年來到聖誕,最喜歡在這幾天假期約老友們見個面。
前陣子還在愁著和朋友A到那兒吃個下午茶,
剛好朋友A的家附近特別有一家Café。
說到是開店不久的,還有店裡專賣柚子產品,
我就立刻知道,是雜誌先前訪問過的「柚屋」喔!

聖誕正日大概三時來到,跟想像有點距離。
想不到原來店面只有大概半個班房般大,
門口直望,可見有一條靠牆的長橫凳,放了四張二人檯;
門口左邊是廚房,右邊則有一張二人吧檯,可以望窗;
另外放在店的中央就有一張四人檯。

雖然店面一眼就能看盡,檯與檯之間的空間感可想言之不多,
靠牆邊掛著的可愛公仔吊飾、以及陣陣的柚子香氣,
會讓人看到店長們在這個小地方所繪畫的夢想。

剛好店裡還有兩個位子空著,很快就和A坐好。
這裡提供很多不同款式的飲料,
茶的款式坊間少見,每種茶都有幾款材料混和而成,
熱柚子綠茶 ($36) (4/5)

其實那一整天都鼻敏感得要害,剛好來一杯柚子熱飲讓症狀舒緩了不少!
看見杯裡一顆顆柚皮碎在飄浮,應該是隨著柚子醬而來的,蠻可愛喔。
陣陣的柚子香迎面撲來,嘗一口,柚子酸香濃郁。
雖然跟坊間的柚子茶少了一點蜜甜,但卻突出了最天然的橘果味,口感清爽。
綠茶的甘味也隨著柚子散發出來,可惜aftertaste有微微苦澀,相信是泡綠茶時熱水溫度太高所致。

(*由於綠茶的葉身比較軟弱,通常用攝氏70-80度以下的水沖泡大概一分鐘最為理想,這樣茶葉的細胞便不會容易破裂而流出苦澀的味道。)
說得話多,肚子又餓起來了! 於是要了一份柚子戚風蛋糕 ($36) (4.5/5)

這裡的戚風雖不及大坑的La famille 出品般濕潤軟熟,
但店舖特意從日本購入的柚子醬,卻成功為他們的戚風畫龍點睛。
柚子醬強烈的酸香深化了本來味道較清淡的戚風,
吃罷蛋糕感覺也濕潤順喉,而且吃完一整件感覺仍是零負擔,很輕盈。
下午吃一件配個茶很不錯喔!

店舖的招待有禮,獨有的柚子味道,不大卻原來溫暖得很的環境,
重要的是從每個角落都看到的熱情,的確讓我無法不再次回去。誠意推介!

2015-12-25
2016-03-24 708 瀏覽
柚屋朝食No.2柚屋的all day breakfast有兩款, No.1就是平常市面含肉類的, 火腿, 香腸, 煙肉....而我點的就是No.2, 沒有肉類的,All day breakfast必備的雞蛋, 柚屋提供的是炒蛋, 炒蛋很香滑, 沒有炒得很熟, 帶少許蛋汁,另一樣我喜歡的就是多士, 雖然很普通, 但認真有將麵包烘脆, 烘香多士就不是每間餐廳都能做到油醋沙律+粟米粒, 清新開胃, 感覺很健康, 還有我很喜歡的炒雜菇多士可配牛油或是果醬, 我選了果醬, 是日果醬 - 雜莓醬還有牛奶玉米片也是一個小驚喜, 玉米片是原味沒有糖的那種值得一提...店主很有禮貌, 而且服務很好

而我點的就是No.2, 沒有肉類的,

多士可配牛油或是果醬, 我選了果醬, 是日果醬 - 雜莓醬

還有牛奶玉米片也是一個小驚喜, 玉米片是原味沒有糖的那種

值得一提...店主很有禮貌, 而且服務很好
柚屋朝食No.2
20 分鐘 (堂食)
  • 柚子朝食No.2
2016-02-18 1049 瀏覽
當坊間的抹茶和紫薯產品鬥得死去活來之際,這間柚子小店卻在長沙灣區靜靜地起革命。鋪面不算很大,但佈置和擺設卻很有家的感覺,還設有專櫃售賣柚子產品。店主非常親切有禮,閒談中得知這裡的万葉柚子產品全是從日本櫪木縣直送過來,還限定了協會成員才能生產這品種,種植的柚子樹齡亦須達到三十年以上。嚴格的品質保證使得万葉柚子更顯珍貴,味道更加清甜芳香。 <雞扒柚子湯麵>特別調配的柚子醬油湯底由日本直送過來,不加味精,微酸但十分清甜,喝了幾口也不會覺得膩或苦澀。雞扒亦嚐到淡淡的柚子香,加上金黃色的溏心蛋份外吸引。 <柚子胡椒雞翼>這個反而有點失色。雞翼一開為二,很細隻亦煎得比較乾身,柚子和胡椒味也不突出。 <抹茶柚子撻配白玉豆蓉櫻花雪糕>牛油撻皮很軟身,內餡質感像椰撻,帶點抹茶甘香和柚子肉。白玉煙韌彈牙,豆蓉香甜,櫻花味道特別,配合脆脆玄米粒更加豐富口感,整體不錯。 <柚柚拼盤>原想一試拼盤內的馬卡龍,但新年期間換上了賀年夾餅,內餡分別是猴子形的柚子蓉和桃花形的紅豆蓉,盡顯心思。微暖的柚子撻很鬆

<雞扒柚子湯麵>

雞扒柚子湯麵

<柚子胡椒雞翼>

柚子胡椒雞翼

<抹茶柚子撻配白玉豆蓉櫻花雪糕>

<柚柚拼盤>

原想一試拼盤內的馬卡龍,但新年期間換上了賀年夾餅,內餡分別是猴子形的柚子蓉和桃花形的紅豆蓉,盡顯心思。微暖的柚子撻很鬆軟,而柚子雪糕口感挺像雪芭,有些微果肉,冰涼透心。

<柚子檸檬>

一小杯的柚子檸檬卻裝有一大匙的柚子蜜,粒粒果肉,微酸帶甜,甘香醒神。
柚子檸檬
2016-02-12
雞扒柚子湯麵
柚子檸檬
2016-02-02 741 瀏覽
近呢年 長沙灣荔枝角都開左好多林林種種餐廳食店 每一間都有佢既特色 見到一間以柚子做主題既餐廳幾吸引所以去拜會一下位置唔錯 容易搵到 招牌好日式呢內部設計比較溫暖家庭感覺 日式擺設而柚子產品亦係由日本供應特別版熱柚子朱古力飲落好重橙味 朱古力比較重牛奶味店員話似Jacobs橙賣相都幾冬日feel 雪花係餅黎 飲完會發現係柚子醬加入朱古力到調制而成友人要左個芝士蕃茄肉醬意粉。。。係多士先岩感覺好pizza 不過佢味道適中 唔太咸都唔會太膩 麵包都算脆口我最鐘意食既all day 因為貪心 好多野擺埋一碟其實真係好開心-油醋沙律好開胃 醋比蕃茄吸左好入味 不過火箭菜有少少唔夠新鮮-面包烘得外脆內軟 但又唔會燶 暖暖的 好味選擇左雜莓醬 唔太甜 重莓味-腸仔 係芝心腸 一切就流出黎 -粟米其實係最難整得好食 雖然佢用牛油煮過 但一擺開就好開凍晒 同有少少乾-火腿 唔乾唔油 適中-炒蛋 半生熟 加入蕃茜碎同少少七味粉 口感好好 唔會流出黎 半凝固 重蛋味-煙肉比較乾身 煙燻味略為少左d 貪心既食品 又出現 樣樣有d既 柚柚併盤店員推介進食次序如下 由淡至濃-馬卡隆係一粒柚子 一粒抹茶 清淡不
近呢年 長沙灣荔枝角都開左好多林林種種
飲落好重橙味 朱古力比較重牛奶味
店員話似Jacobs橙
賣相都幾冬日feel 雪花係餅黎
飲完會發現係柚子醬加入朱古力到調制而成
友人要左個芝士蕃茄肉醬意粉。。。係多士先岩
我最鐘意食既all day

-煙肉比較乾身 煙燻味略為少左d
貪心既食品 又出現 樣樣有d既 柚柚併盤
店員推介進食次序如下 由淡至濃
-馬卡隆係一粒柚子 一粒抹茶 清淡不太甜
好重柚子味 好清新 而抹茶就有奶香味 都不太甜 只係兩粒都唔算好脆口 煙韌度比較高
-柚子雪糕 其實類似雪葩既口感再加柚子醬做topping 重柚子味 有d甜
-最後係柚子撻 一啖食完發覺 似蛋糕多過撻
個皮係超薄 但好林 乾身左少少

整體黎講 食物同環境都唔錯 舒服感大
店員都好親切有禮 講解清晰
2016-01-31
午餐
2016-01-28 654 瀏覽
今日已經星期四,唔知大家諗到Weekend去邊到未呢?早排睇雜誌見到長沙灣有間以柚子做主題既café而家間間餐廳都爭住做芝士、綠茶同紫薯呢到用柚子又幾新鮮wor不過長沙灣對小公主黎講真係太遠所以要成3個月後先真係的起心肝黎呢到柚屋既地點其實都幾偏僻下(可能我真係唔熟呢一區)地鐵站行過黎大約10分鐘到不過門口既裝修好有日本風,好特別入面裝修以木為主,真係好似日本d部屋坐低就睇下menu先啦佢呢到主要有2個breakfast既餐一個有肉,一個全素因為我想食炒磨菇,所以叫左全素柚子朝食no.2 $68個餐包一杯牛奶玉米片味道就無咩特別,就係玉米片囉不過佢用無糖果隻,比較健康除左玉米片,個餐仲有多士、炒磨菇、炒蛋、茄汁豆同沙律多士係最好食既,個麵包好香而且厚切食落好鬆軟炒蛋都唔錯,夠滑,但蛋香就一般茄汁豆應該都係罐頭所以無特別但係炒磨菇同沙律就真係唔合格磨菇好似係咁易炒左兩下就上碟味道勁淡而且一d都唔香同唔夠軟沙律唔夠新鮮,沙律汁應該係用柚子醋不過落得好少,所以唔太食到餐飲我點左杯柚子蜜柚子蜜係用日本既柚子蜜黎沖味道係比較香,無平果d咁死甜因為男友已經食左野,所以正係點左杯凍咖啡比較奇怪既係凍
今日已經星期四,唔知大家諗到Weekend去邊到未呢?
早排睇雜誌見到長沙灣有間以柚子做主題既café
而家間間餐廳都爭住做芝士、綠茶同紫薯
呢到用柚子又幾新鮮wor
不過長沙灣對小公主黎講真係太遠
所以要成3個月後先真係的起心肝黎呢到
柚屋既地點其實都幾偏僻下
(可能我真係唔熟呢一區)
地鐵站行過黎大約10分鐘到
不過門口既裝修好有日本風,好特別
入面裝修以木為主,真係好似日本d部屋
坐低就睇下menu先啦
佢呢到主要有2個breakfast既餐
一個有肉,一個全素
因為我想食炒磨菇,所以叫左全素
柚子朝食no.2 $68
個餐包一杯牛奶玉米片
味道就無咩特別,就係玉米片囉
不過佢用無糖果隻,比較健康
除左玉米片,個餐仲有多士、炒磨菇、炒蛋、茄汁豆同沙律
多士係最好食既,個麵包好香
而且厚切食落好鬆軟
炒蛋都唔錯,夠滑,但蛋香就一般
茄汁豆應該都係罐頭所以無特別
但係炒磨菇同沙律就真係唔合格
磨菇好似係咁易炒左兩下就上碟
味道勁淡而且一d都唔香同唔夠軟
沙律唔夠新鮮,沙律汁應該係用柚子醋
不過落得好少,所以唔太食到
餐飲我點左杯柚子蜜
柚子蜜係用日本既柚子蜜黎沖
味道係比較香,無平果d咁死甜
因為男友已經食左野,所以正係點左杯凍咖啡
比較奇怪既係凍咖啡都幾細杯
因為一般有落冰都會用大既杯
男友話味道比較淡,同如果你係每日都要飲啡既人
呢杯個份量係唔夠你頂癮 (好似道友 哈哈)
柚子雪芳蛋糕 $28
其實食完上面D野,個心真係失望
不過呢個雪芳蛋糕挽回番D分數
所以對佢期望都真係幾高
熱食方面真係有改善空間
相對甜品真係有水準
有機會可能會黎再試其他幾款甜品
另一樣值得讚既係服務態度好好,feel到係用心
小公主都明係香港要經營一間小店真係唔易
希望佢地可以繼續進步加油!

2016-01-02