2021-09-07 731 瀏覽
難得帶狗狗入西貢遊盪,揀左間Dog Friendly既店食野。朋友叫左個pasta,普普通通,西貢區$88包野飲都算抵既。差2分鐘有tea set,我問員工有無tea set menu,佢話未到2點半未有😂我話唔緊要丫我等下。睇到tea set cake 加野飲$68,但lunch叫左餐加$24就有cake🤔唔太想食野,唔叫又唔好意思,就諗住叫件cake食。佢話過左2點半無左果個優惠😃都唔緊要啦我唔食都無所謂。轉個頭個staff話可以照幫我地落,咁梗係好啦。然後佢話跟杯$30既野飲,我問呢個跟餐叫既甜品都有野飲跟?佢話係。我唔想飲,就叫朋友飲埋。埋單果然收左我地杯野飲錢,當我地單點多杯野飲。我地話係你同事話跟埋架喎,佢話可能佢同事搞錯啦,但都係要收😂我朋友無理論喇,無下次就算。明明我本來打算唔點,佢老老實實話每日有最低消費我都叫得鋸啲丫。最後我地$58叫左個$68 tea set… 我當賺左俾少$10係咪開心d ?😂

Newyork   Cheese  Cake  with  drinks
2021-09-07
2021-09-01 536 瀏覽
#西貢 都真係幾多cafe🤣見呢間咁靚咁cutie😍忍唔住去咗😚好可惜店長太朗唔喺度😭 —————————————————————————————🥪薄切燒牛肉意式三文治配田園沙律 $78麵包烘到外脆內煙韌🍞入邊有青瓜、蕃茄、沙律菜、同埋牛肉🥓有啲似火腿😂小編覺得牛肉可以放多啲🙈但係整體好Fresh🌿口感豐富!沙律啲沙律都好新鮮🥒🤌🏻8.6/10🍝薄燒牛肉香蒜辣椒意粉 $88意粉質感剛好😚食落去辣辣地🌶tabasco嘅味🤣有啲洋蔥粒🧅椒粒~牛肉同上面嗰啲一樣😹都幾惹味🧡幾香口!意粉仲會送個沙律🥗都唔錯🙌🏻🤌🏻7.9/10以上兩個都係lunch set!!🍥套餐包括$30飲品~其他就補差價☕️榛子奶泡咖啡(+12)好靚🐶上面有個柴犬印🤎唔係幾飲得出榛子味道😂有啲甜甜地嘅味🤣但係好飲的🤌🏻8.8/10🥤黑糖桂圓紅棗茶(+10)呢個有啲太甜🤯但係好香黑糖味!仲有啲桂圓同埋紅棗喺個底可以食🤪🤌🏻7/10 —————————————————————————————#為食tips👻 我閒日2.幾去到 都要等陣位😂門口嗰度勁文青!打卡一流📸可以向左撥睇!menu都有🥢
薄切燒牛肉意式三文治配田園沙律

🤌🏻7.9/10

以上兩個都係lunch set!!🍥
套餐包括$30飲品~其他就補差價

榛子奶泡咖啡
☕️榛子奶泡咖啡(+12)
🤌🏻8.8/10

🥤黑糖桂圓紅棗茶(+10)
#為食tips👻
薄切燒牛肉意式三文治配田園沙律
2021-07-17 746 瀏覽
今日帶兩隻狗狗去西貢cafe一天遊🤩🤩哩間cafe十分高質 好值得大家帶埋毛孩一齊去🐶🐶原本book個陣店員話要坐室外 但由於今日太熱 佢地俾我地同狗狗一齊坐室內 店員好nice🙈 仲見到大名鼎鼎既太郎店長tim!由於一大早就揸車入西貢 我地點左一份意粉同全日早餐🥓 份量十足之餘味道又唔錯 肉丸多汁彈牙😋哩個All day breakfa既賣相十分吸引 色彩繽紛 仲有自家製果醬俾你揀🍎🍇🍊飲品方面 我地點左兩杯凍Latte 上面有用朱古力粉整既太郎圖案 熱飲既話會有拉花🥰🤩🤩
今日帶兩隻狗狗去西貢cafe一天遊🤩🤩
哩間cafe十分高質 好值得大家帶埋毛孩一齊去🐶🐶

Latte
2021-07-17
2021-06-24 753 瀏覽
去到西貢,緊係行到咁上下揾間café chill 下~4點到walk-in入去,一去到都唔洗等就有位坐。濃香煙肉蘑菇忌廉意粉 個意粉爽口彈牙~煙肉及磨菇都很多,個Carbonara汁仲要好濃,唔會好似! 絶配呀!!!! 煙三文魚碎蛋牛油果窩夫牛油果同蛋好夾~大家都唔會蓋過大家既味~個果窩外脆內軟, 好食呀!!!榛子奶泡咖啡 咖啡味好香,唔會過多奶,味道岩岩好~ 杯榛子奶泡咖啡仲有既圖呀,好得意,唔捨得飲~ 色香味俱全。今日仲有幸遇到太郎! 好可愛阿~下次會再黎呢到chill 下
去到西貢,緊係行到咁上下揾間café chill 下~

4點到walk-in入去,一去到都唔洗等就有位坐。

榛子奶泡咖啡

今日仲有幸遇到太郎! 好可愛阿~

下次會再黎呢到chill 下
2021-04-25
2021-06-01 725 瀏覽
呢日星期日同friend喺西貢潛完水四點零好肚餓諗起之前見過人喺呢間柴柴cafe打卡就決定走去試下😝可惜呢日柴柴唔係到🥺🥺唯有嗌返杯有柴太郎圖案嘅咖啡滿足下想見柴柴嘅心好彩cafe嘅裝修都好可愛🐶👉🏽👈🏽講返嘢食先~我嗌左個Happy Vegetarian嘅all day breakfast ($98) + Mocha ($42)! 個all day breakfast幾好味可以揀配waffle or toast全部野感覺都好fresh蘑菇蕃茄仔炒過/煎過之後好香Waffle更加係有驚喜!好軟綿綿又唔乾 配埋個菠蘿果醬好好味😋Mocha就正正常常啦~小願望係下次嚟嘅時候會見到柴柴la👉🏽👈🏽🐶
呢日星期日同friend喺西貢潛完水

個all day breakfast幾好味
可以揀配waffle or toast
全部野感覺都好fresh
蘑菇蕃茄仔炒過/煎過之後好香
Waffle更加係有驚喜!
好軟綿綿又唔乾 配埋個菠蘿果醬好好味😋

Mocha就正正常常啦~

小願望係下次嚟嘅時候會見到柴柴la👉🏽👈🏽🐶
2021-05-30
Happy  Vegetarian
2021-04-25 750 瀏覽
在网上看到可以撸狗的咖啡店,就过来啦,开始还担心柴柴会不会没上班,去到看到柴柴还挺大只的,店员拉张凳俾柴柴坐我隔离,和它拍了几张照片,叫了个A餐,有两条肠仔都好食,几个蘑菇,沙律,华夫饼比较松软但没什么味道,蛋,番茄仔,豆子,食物一般,主要可以撸狗好玩
2021-04-21 585 瀏覽
心情唔好嘅時候都鍾意去望下海,等自己心情可以平伏一下,有日去左西貢行下望下海,無意間發現呢間可愛嘅cafe,去坐一坐食下野,心情都即刻好返好多🧡Chococcion朱古力奶泡 太甜無乜朱古力味,不過可愛。Chef Selection Salad廚師精選沙律整體都ok,最好味係個蒜蓉包,然後仲要有粒車厘子好甜😂,同埋個: )令到我心溫暖左一下。隻狗狗就係太郎,佢好可愛又好乖,個個同佢影相都無say no😆

Chococcion
朱古力奶泡
太甜無乜朱古力味,不過可愛。

Chef Selection Salad
廚師精選沙律

2021-04-18 354 瀏覽
咖啡店的環境舒服寫意,彷彿走進悠閑的國度。••••••••••••••••••••••••••••••焦糖奶泡咖啡 Caramel latte $46鮮奶咖啡Latte $42咖啡上凍熱均有圖案,漂亮得不捨得弄花。焦糖甜度剛好,不過過甜,咖啡味香濃。Latter 咖啡味和奶味平均,奶泡香濃幼滑••••••••••••••••••••••••••••••是日蛋糕 Cake of the day $42是日蛋糕為芝士餅,芝士味濃,軟硬度適中,,不過太甜。••••••••••••••••••••••••••••••
咖啡店的環境舒服寫意,彷彿走進悠閑的國度。
焦糖奶泡咖啡 Caramel latte $46

鮮奶咖啡Latte $42

咖啡上凍熱均有圖案,漂亮得不捨得弄花。

是日蛋糕 Cake of the day $42

是日蛋糕為芝士餅,芝士味濃,軟硬度適中,,不過太甜。
收到大家對西貢良心店的興趣,在未來的日子我會多多介紹在西貢黃店,希望大家可以在放假時候好好休息亦支持良心。如果大家有任何餐廳介紹,歡迎向我們提出。今次品嘗一間小店,感受一下假日寧靜。.Happy Tummy $99 +煙三文魚👍炒蛋幾香幾滑 好重奶香淡淡的牛油 亦不會非常油膩👍窩夫略為小硬 不太鬆軟 不過有蛋香味 都好食 自家製果醬很新鮮 不會太甜 當日既係壓碎的波蘿蓉 口感清新👍豬肉腸 煙肉 茄汁豆本身只要揀得合適都唔會太差👍磨菇都炒得幾香 冇草青味 沙律佢有落麻醬又有醋小怪👉有得揀我中意澳洲那一種早餐 多於這種英式早餐👉總括黎講我覺得係好食 唔係講緊好特別既材料 但起碼唔會所有野食油琳琳 有油益味 對於英式早餐絕對加分推介指數: ⭐⭐⭐/5.💁服務: 溫馨小店⛲環境: 小店好多柴柴的畫 有間小shop
Happy Tummy $99 +煙三文魚
推介指數: ⭐⭐⭐/5
💁服務: 溫馨小店
⛲環境: 小店好多柴柴的畫 有間小shop
2021-03-26 436 瀏覽
西貢//柴太郎咖啡店💛帶著狗狗🐶來到西貢選了一家有戶外位置的咖啡店吃晚餐☺️-◾️#黑松露醬鮮菌意粉 HKD$96醬汁非常濃稠很掛意粉忌廉汁有很香的黑松露味煙肉及磨菇都很多😝蘑菇切厚厚的一片很喜歡☺️-◾️#薄燒牛肉香蒜辣椒意粉 HKD$88燒牛肉有一點煙燻的味道每一口意粉都充滿著蒜香喜歡辣的不要期待他會很辣😅只有微微的辣調味 吃起來很開胃-◾️#榛子奶泡咖啡 HKD$42◾️#凍朱古力 HKD$46飲料中規中矩的味道和甜度都係適中上面的柴太朗超級可愛😍女生拍照一定喜歡!-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌗🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌗🌑-#柴太郎咖啡店 📍西貢市場街11號地舖📞 94880623🕐 09:00-20:00
西貢//柴太郎咖啡店💛
◾️#凍朱古力 HKD$46
飲料中規中矩的
味道和甜度都係適中
上面的柴太朗超級可愛😍
女生拍照一定喜歡!
(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
📍西貢市場街11號地舖
📞 94880623
🕐 09:00-20:00
2021-03-18 325 瀏覽
趁住白色情人節+陽光普照嘅禮拜日,同家人朋友渣車入西貢休息放下電,經過好多餐廳都好多人,都係要等位,唯獨咁岩呢間唔洗等咁耐,門口又有隻超可愛嘅柴柴係度住鎮,好成功吸引左我嘅眼球去呢度食野哈哈!等左大耐20分鐘,終於入到去喇,我地叫左All-day breakfast- Happy Tummy, 卡邦尼意粉, 一杯凍cappuccino咖啡, 一杯熱焦糖咖啡~-Happy Tummy $99整體食落係一個平平無奇嘅全日早餐,想讚下隻蛋同個窩夫比較好味,個蛋好滑嫩,窩夫口感亦好鬆軟有口感,加埋果個黃色甜甜地嘅醬食落更好味😋-Caramel Latte $38個拉花靚到好捨得飲,實在太養眼喇!飲落都覺得特別好味嘅焦糖咖啡,甜度剛好!

-Happy Tummy $99

-Caramel Latte $38

題外話/補充資料: 同店長柴柴影相,任影唔嬲,好NICE嘅狗店長^^
2021-03-14
20 分鐘 (堂食)
  • Happy Tummy
We were super excited to come to Shiba Taro cafe! Normally we're strict HK Island dwellers, but decided to plan a day out to Sai Kung, and when we found this place online we thought it would be so nice to check out (especially because we LOVE puppies).Unfortunately we were told we couldn't sit outside by a rather rude lady, as outside seats were reserved for people with dogs only. Ok, fine - except half the tables had couples with no dogs... so that seemed kind of unfair. Anyway, we headed insid

Unfortunately we were told we couldn't sit outside by a rather rude lady, as outside seats were reserved for people with dogs only. Ok, fine - except half the tables had couples with no dogs... so that seemed kind of unfair. Anyway, we headed inside anyway since we didnt want to make a fuss.

Hazelnut Latte

So obviously we had to get the coffee - super adorable and it tasted pretty good too! The rest of the meal was kind of average, we shared a toast and dessert, nothing to write home about.

One thing though - expect abit of a wait, and the service was not great.

2021-02-13
Hazelnut Latte
3K
2021-02-08 456 瀏覽
西貢隨了食海鮮外,其實都有其他美食,中,西,日....各式各様。今日去西貢搵食,友人介紹了一間咖啡店小店,以柴犬狗狗作為標誌,好可愛呀!門口戶外區預留給愛狗人士,貼心。煙三文魚田園沙律份量好足,蔬菜新鮮,三大件煙三文魚非常肥美。黑松露忌廉鮮菌意粉鮮菌好多,又香又甜。忌廉汁散發出黑松露香,沒有膩感,反而惹味。意粉掛滿醬汁,滋味。Cappuccino 奶泡上有柴犬狗狗的造型好得意。咖啡味特別濃郁,醒神。

煙三文魚田園沙律
份量好足,蔬菜新鮮,三大件煙三文魚非常肥美。

黑松露忌廉鮮菌意粉

Cappuccino
奶泡上有柴犬狗狗的造型好得意。
咖啡味特別濃郁,醒神。
2021-02-02
2021-01-27 377 瀏覽
🍴Happy Tummy HKD 99有豬肉腸 煙肉 小蕃茄 炒蘑菇 炒蛋 焗豆 田園沙律成個餐好豐富🤯個餐有得揀配窩夫或者多士 兩個都會配埋自家製果醬🤤呢個餐最啱同朋友share 因為自己一個食一定食唔曬😂個人最欣賞個豬肉腸同煙肉 因為真係煎得剛剛好🤪豬肉腸食落口D油爆曬出來 煙肉就煎到脆卜卜 完全發揮到愈唔健康嘅食物就愈好食嘅精粹🙈🍴煙三文魚碎蛋牛油果窩夫 HKD 88賣相好靚靚🥳煙三文魚卷成朵花咁 中間包住牛油果沙律 上邊仲有幾塊青蘋果🤪煙三文魚同牛油果都係食落會覺得比較油嘅食物 相反青蘋果清爽酸甜 做到一個好好嘅調和作用 配搭得very good🧐窩夫就中規中矩 外脆內軟都做到嘅 但係就冇好香味道🙈🍴薄燒牛肉香蒜辣椒意粉 HKD 88份量ok share食就一人食到少少🤣燒牛肉得兩三片係面 仲要都唔係好大塊😂意粉用左扁意粉 食落口感會再條條分明 有咬口D🥳味道就唔覺太辣 蒜味都唔係太出 反而覺得有D太油😣🍴濃香煙肉蘑菇忌廉意粉 HKD 88就係卡邦尼意粉 煙肉同蘑菇嘅份量都幾多 每一啖都會食到🥳意粉汁做得好creamy 食落又唔會覺得太膩🙈💡大多熱飲都有QQ柴犬拉花 店主仲送
🍴Happy Tummy HKD 99

🍴煙三文魚碎蛋牛油果窩夫 HKD 88

🍴薄燒牛肉香蒜辣椒意粉 HKD 88

🍴濃香煙肉蘑菇忌廉意粉 HKD 88

💡大多熱飲都有QQ柴犬拉花 店主仲送左粒自家製鳥結糖來配咖啡😍食落去係甜甜嘅芒果味 配咖啡一流🥳

2020-11-15 670 瀏覽
大西北居民的筆者,到西貢遊玩的次期可謂五隻手指之內。今個週末難得興起,於是和朋友來個山長水遠征西貢。原來這條巿場街有幾間cafe餐廳,十分熱鬧。「柴太郎咖啡店」面積不大,設有幾個戶外座位,有幾分外國情調。咖啡店以淺藍色為主調,牆上貼滿了店長柴太郎的照片和小朋友畫太郎的作品。醬汁煮得濃稠,扁意粉掛汁,每口煙韌的意粉和著香濃的creamy忌廉汁。意粉配上煙肉和蘑菇,口感豐富。4隻雞翼擺盤好美。雞翼塗上蜜糖煎香,然後面頭淋上芥茉醬。雞翼外皮煎得脆身,香口惹味,甜絲絲的蜜糖味中又帶著芥末辣香。碟上還配有田園沙律。超級喜歡他們的拉花!可愛的柴太郎卡通公仔圖案,怎會捨得啜一口?朱古力尚算香甜,似是普通貨色。反而最令筆者欣賞的是拉花一直到最後也沒有散掉。吃飽後,剛好遇上柴太郎和他兄妹回店。看着可愛的狗狗不禁令人心情變好呢。

濃香煙肉蘑菇忌廉意粉

蜜糖末雞翼(配田園沙律)

4隻雞翼擺盤好美
朱古力泡沫
朱古力泡沫

吃飽後,剛好遇上柴太郎和他兄妹回店
。看着可愛的狗狗不禁令人心情變好呢。
2020-11-15