餐廳: 桃園制作粥麵餐廳 (寶林商場)
資訊:

餐廳: 桃園制作粥麵餐廳 (寶林商場)
資訊:

2020-06-03 237 瀏覽
平凡既一日去咗呢間茶餐廳度食午餐🥣見到餐牌標榜健康 白飯添加左藜麥 添加左新意 但份量唔算多 不過有好過冇咁解首先呢個係土魷蒸肉餅飯 係家常便飯嘅菜式 肉餅肥瘦均勻 配搭甜醬油 的確唔錯 幾好味 唯一一個要彈既地方係肉既份量唔算好多 另外呢個叉燒煎蛋飯 我睇錯左餐牌以為係滑蛋點知原來係煎蛋 煎蛋黎講有少少焦 蛋亦係比較乾身 好彩另外配左甜豉油就冇咁乾叉燒份量都夠 清湯魚蛋米線 呢隻白魚蛋好彈牙幾好味😋$30幾蚊配埋野飲係算好抵食架 清清淡淡一餐都幾好 呢杯奶茶漏咗單 係我食完所有野先到 而且我叫左少甜都冇幫我少到 可能人手不足 希望下次唔好再發生😔
平凡既一日去咗呢間茶餐廳度食午餐🥣

2020-05-31
2020-02-24 358 瀏覽
這間食店在這商場應該都開了一段時間。但我從未試過。因為我經常覺得佢哋的風格應該和樓下間百分百差唔多。何況我之前都試過將軍澳令一分店。都好似主打麵食。所以更加無咩大興趣。今次因為見到佢哋有羊腩煲做特價,所以就想試一試。我哋入去時其實里面人都唔係太多。位置差唔多可以任坐。坐位都比較大肥人都算坐得舒服。講返食物羊腩煲果然做特價。那就要一份包生菜都算幾抵。其實佢哋每點一個小菜都可以加錢變套餐。套餐包一碗飯和一個燉湯,湯好唔好飲我就唔清楚。因為男朋友飲咗。佢表達比我聽話都可以接受。湯的材料睇落都幾多。白飯份量夠。兩個人食一個都可以。主角出場-羊腩煲羊腩煲份量唔算大。但可以老實講係對得住個價錢的。包一碟生菜就更好。唔需要點多碟小菜。腩的份量都算多。都唔係只有骨㗎。當然兩個人就唔係太夠食,所以我地都點多咗一條魚。松子魚在上海菜館都係一個算幾貴價的菜式。今次見只需要70多元就能有杯飯品和一條魚。當然要試一試啦。魚的份量都算大。但其實食落都唔會太飽。因為佢中間其實都空空的。𠝹開咗和炸開咗感覺真係好超級大。但其實兩個人係食得曬的。松子唔多有點失望。醬汁味濃都唔會將貨就價。可以一試再試。兩個人今餐包飯品兩百
燉湯

羊腩煲

主角出場-羊腩煲
松子魚

魚的份量都算大。但其實食落都唔會太飽。因為佢中間其實都空空的。𠝹開咗和炸開咗感覺真係好超級大。但其實兩個人係食得曬的。松子唔多有點失望。醬汁味濃都唔會將貨就價。可以一試再試。兩個人今餐包飯品兩百蚊都唔需要。其實都可以接受了。再加上唔需要擔心時間問題(因為無人等位)
食得都幾享受。姐姐服務都算勤快唔會太為難。這裡食小菜價錢會抵很多比食粥粉麵飯。下次應該可以挑戰一個人食一個羊腩煲。
2020-02-06
松子魚
  • 羊腩煲
小米和朋友在這邊玩樂過後, 朋友的家長推介這家餐廳, 所以二個家庭就在附近商場午餐了.由於是平日, 客人不多, 環境很寧靜, 所以最嘈吵的人, 就是<呢二個細路>!!!  是環迴立體聲在左右兩邊嘈嘈閉! 几經辛苦才可成功落單. 在等待期間, 發現餐具盤都以紙巾覆蓋!  蝦醬通菜牛肉飯  呈上之時, 已經感到濃濃的蝦醬香味. 果然無改錯名, 真的以蝦醬為主. 然後最多就是通菜! 新年期間, 大魚大肉, 總之很邪惡, 所以歡迎大量蔬菜. 最後就是牛肉了! 其實牛肉只是配角, 份量多或少都不重要了. 先把牛肉消滅, 然後嚐通菜. 通菜莖部的鹹度是恰如其份. 但來到通菜葉卻變得偏鹹. 因為葉的表面凹凸不平又多氣孔, 容易吸附較多的蝦醬汁, 所以一定要跟白飯一享用.     咖哩薯仔牛腩飯    已訓練小米食辣多時, 現在小米不怕咖哩了! 看到咖哩牛腩飯份量正常, 以為小米可以消滅這個咖哩飯, 誰知小米來到一半已投降. 小米表示這咖哩很辣!!! 自己也嚐一口咖哩牛腩, 咖哩是偏辣又帶酸, 但咖哩本應有的香料就欠奉. 為了不浪費, 來一口牛腩和薯仔. 原來牛腩没有牛味. 難怪小米來
小米和朋友在這邊玩樂過後,
朋友的家長推介這家餐廳,
所以二個家庭就在附近商場午餐了.
由於是平日, 客人不多, 環境很寧靜,
所以最嘈吵的人, 就是<呢二個細路>!!!

是環迴立體聲在左右兩邊嘈嘈閉!
几經辛苦才可成功落單.
在等待期間, 發現餐具盤都以紙巾覆蓋!
蝦醬通菜牛肉飯
呈上之時, 已經感到濃濃的蝦醬香味.
果然無改錯名, 真的以蝦醬為主.
然後最多就是通菜!
新年期間, 大魚大肉, 總之很邪惡, 所以歡迎大量蔬菜.
蝦醬通菜牛肉飯
最後就是牛肉了!
其實牛肉只是配角, 份量多或少都不重要了.
先把牛肉消滅, 然後嚐通菜.
蝦醬通菜牛肉飯
通菜莖部的鹹度是恰如其份.
但來到通菜葉卻變得偏鹹.
因為葉的表面凹凸不平又多氣孔,
容易吸附較多的蝦醬汁,
所以一定要跟白飯一享用.
咖哩薯仔牛腩飯
已訓練小米食辣多時, 現在小米不怕咖哩了!
看到咖哩牛腩飯份量正常,
以為小米可以消滅這個咖哩飯,
誰知小米來到一半已投降.
小米表示這咖哩很辣!!!
為了不浪費, 來一口牛腩和薯仔.
原來牛腩没有牛味.
難怪小米來到一半就放棄了!
小米之友及其家長共享的香煎豬扒雙拼飯.
大家食呀食, 實則是細路不斷的傾呀傾, 直到二點半才完成這個午餐!
2020-01-30
2019-10-03 318 瀏覽
搬家到將軍澳後第一次在寶林商場食飯,聽夫人講桃園製作momo restaurant。今日中午試咗傳說中的咖喱牛坑腩飯,味道好正!係我在三藩市吃唔到的正宗味道!另外,仲試咗好香口的揚州炒飯。值得推薦!
  • 咖喱牛坑腩飯
2019-04-04 441 瀏覽
桃園的小菜類質素不錯今次甫進店內...聞到一陣雞煲香味...就決定要食雞煲!!雞煲有兩款,分別是麻辣版及惹味版由於老公不能吃辣...所以就只能選惹味版丫~~就是雞件+芫茜+青椒+蒜子~雞煲的醬汁勉強夠味...味道不算好濃郁惹味!$78細細煲,雞件份量雖不算多,但都算啖啖肉~配料追加了唐生菜﹑響鈴﹑魚片頭和冬菇質素一般,不特別好吃,但也不會難吃~響鈴夠脆片頭有咬口,未算好彈牙,而且魚味不濃!整體而言,這裡的雞煲好普通...不會再特意去試麻辣版的雞煲啊~~
桃園的小菜類質素不錯
今次甫進店內...聞到一陣雞煲香味...就決定要食雞煲!!
雞煲(惹味版)
雞煲有兩款,分別是麻辣版及惹味版
由於老公不能吃辣...所以就只能選惹味版丫~~
就是雞件+芫茜+青椒+蒜子~
雞煲的醬汁勉強夠味...味道不算好濃郁惹味!
$78細細煲,雞件份量雖不算多,但都算啖啖肉~
配料追加了唐生菜﹑響鈴﹑魚片頭和冬菇
質素一般,不特別好吃,但也不會難吃~
響鈴夠脆
片頭有咬口,未算好彈牙,而且魚味不濃!

整體而言,這裡的雞煲好普通...
不會再特意去試麻辣版的雞煲啊~~
2018-12-01
2019-02-14 328 瀏覽
昨天同女兒一起去這裏食下午茶 吃了鹹魚雞粒炒飯+ 熱杏霜, 鹹肉粽+奶茶,這兩個餐都不錯, 炒飯很乾身 ,不多油, 也有很 適量的 雞粒 和鹹魚, 味道 炒得不錯, 鹹肉粽 也蒸得剛剛好, 材料也很多, 有鹹蛋黃和 咸瘦肉, 味道也十分好, 至於杏霜和奶茶都不錯啊! 價錢也十分合理,我去了坑口站附近那間, 在坑口地鐵站斜對面 行三分鐘就是了, 十分方便, 裏面也有很多卡位 ,環境地方,清潔 乾淨, 適合一家 幾口 或三五知己在這裏 食飯分享, 也沒有感到侷促的感覺, 這間是我近來經常光顧的 餐廳, 值得推介!
2019-01-15 290 瀏覽
是日趕著交功課,沒有時間煮晚飯。差不多晚上十時,才想起自己還沒有吃晚餐。哈哈~和男友在家附近隨便找一間餐廳吃晚飯。這間餐廳我經常經過,但沒有試過~今次是第一次光顧!我點了咖喱牛腩米粉,加了$10點了蠔油油菜,菜要了菜芯。男友點了咖喱雞扒飯加即磨咖啡(其實即磨咖啡是給我喝的)~牛腩米粉挺不錯,牛腩份量不會太少~油菜足夠兩人吃~試了男友的雞扒,如果咖喱汁更多更濃會更好!即磨咖啡很有驚喜,提供足夠咖啡因給我繼續工作。兩人加起來是$94~不算貴!

我點了咖喱牛腩米粉,加了$10點了蠔油油菜,菜要了菜芯。
男友點了咖喱雞扒飯加即磨咖啡(其實即磨咖啡是給我喝的)~
咖喱牛腩米粉

牛腩米粉挺不錯,牛腩份量不會太少~油菜足夠兩人吃~
蠔油油菜

試了男友的雞扒,如果咖喱汁更多更濃會更好!
即磨咖啡很有驚喜,提供足夠咖啡因給我繼續工作。
即磨咖啡

兩人加起來是$94~不算貴!
2018-12-17
$47 (宵夜)
咖喱牛腩米粉
蠔油油菜
即磨咖啡
2018-09-02 421 瀏覽
走到桃園想起結義,留留比,關關人,張張飛,有棘有唔棘,我地梗係雞要有野菌雞,豬就鮮茄豬,牛就唔使講咖哩牛喇,食完升級見紅的紅荳冰,有咖啡有涼粉,各式其式。咦!叫咗四份喎,唔通張張飛大食,唔係,係我嘛!都要搵過見証人呢!三個靚太加我囉,溫泉蛋就個個有以此為盟,個個食得好過引,淨係講笑都笑唔埋咀!咁桃園同好幾間都咁好味唔使多講,大家多食幾次大家都唔知,等間就百份百,一陣又新一派,的咖喱牛腩飯!真係越食就越想食。上枱時都比的芝士蓋住,都分唔到邊位,我地結義都結得好出色。
上枱時都比的芝士蓋住,都分唔到邊位,我地結義都結得好出色。

2018-08-05 305 瀏覽
呢間桃園我最常食係佢地咖哩牛腩飯~佢哋咖喱非常夠辣~但有時就好傑撻撻……有時就好水流流…… 食物水準太飄忽……佢地話工場交黎佢地控制唔到……我都知宜家啲大小集團都係交貨到現鋪,但係厨房都要加熱,都唔好太大對比…… 我食過咖喱豬扒飯 ,但唔知點解牛腩個汁都係好味啲~仲有 雲耳肉碎蠔仔泡飯都係我首選~不過就一定有蠔殼~食要小心啲~炒牛河都係我較喜歡,但今次就出晒事……無味又炒到斷曬……咖啡係機啡~飯餐算唔錯~好似係落淡忌廉~會比較多忌廉奶~可以叫小奶但佢地嘅樓面服務~真心~算幾好~唔錯~

炒牛河都係我較喜歡,但今次就出晒事……無味又炒到斷曬……

咖啡係機啡~飯餐算唔錯~好似係落淡忌廉~
會比較多忌廉奶~可以叫小奶
但佢地嘅樓面服務~真心~算幾好~唔錯~

• 咖喱牛腩飯
2018-07-08 200 瀏覽
今日同屋企人兩個人去食飯,揀咗呢間茶餐廳,等咗一分鐘就入得餐廳入面嘅裝修其實好認真,比起隔離嗰啲屋村茶餐廳額外多一份格調係度叫咗個二人套餐,包一條河鮮(當日係䱽魚)、一個小菜(叫咗濃湯浸菜苗)、兩個燉湯,同兩碗加咗藜麥嘅白飯(其實加咗藜麥你唔會特別食得出,但就感覺健康咗,讚 👍🏻),埋單$138,個份量都幾大份,幾抵食,下次屋企冇飯開可以再嚟 😂
今日同屋企人兩個人去食飯,揀咗呢間茶餐廳,等咗一分鐘就入得

2018-06-22 164 瀏覽
平時返工canteen都有呢個蠔仔海鮮泡飯嘅今次就試下呢度嘅先~好夠熱好香除左肥美的蠔仔之外仲有方魚黎增添鮮味好香好好味~好容易就食晒一個喇~晚餐仲可以加錢加油菜一個人晚餐都可以好好!☺️☺️
平時返工canteen都有呢個蠔仔海鮮泡飯嘅
今次就試下呢度嘅先~

好夠熱好香
除左肥美的蠔仔之外
仲有方魚黎增添鮮味
好香好好味~
好容易就食晒一個喇~

晚餐仲可以加錢加油菜
一個人晚餐都可以好好!☺️☺️
2018-05-13 196 瀏覽
之前提早食左餐豐富既母親節飯,咁正日就簡單咁食下啦。依間都係唔錯既家常便飯,我鍾意佢個燉湯,所以每次黎都會叫佢今日個湯係猴頭菇, 足料好味, 美中不足係有小小偏油。啫啫雞煲微辣, 都幾野味,送飯一流。之後又叫左個松子菊花魚,見到差不多台台都叫, 我估應該該都係出名掛,黎到之後食落係皮脆, 甜酸度剛剛好,而且份量好多, 如果下次再黎我會ENCORE,。題外話,這間餐廳6點開始晚市, 是日母親節, 未到7點已經差不多滿場, 得番一兩張2人台, 都幾旺場。
之前提早食左餐豐富既母親節飯,咁正日就簡單咁食下啦。

依間都係唔錯既家常便飯,我鍾意佢個燉湯,所以每次黎都會叫佢

今日個湯係猴頭菇, 足料好味, 美中不足係有小小偏油。

啫啫雞煲微辣, 都幾野味,送飯一流。

2018-04-20 192 瀏覽
今晚屋企無飯開,就落街去食飯。行入間餐廳,裝修比較復古,有點懷舊味道。我地叫左兩野樣食,因為朋友唔係好肚餓,所以佢叫係叫左個魚片頭米線。 潮洲粉面都無咩太大特別,唔知係咪太晏去,無哂河粉,叫左米線但米線偏硬,不過魚片頭數量係多既,都幾抵。 我就叫左個霸王雞煲,再加20蚊加個燉湯同埋飯。 今晚個燉湯係牛頭菇燉湯,個燉湯幾正,值得一讚,因為無味精又足料,我食埋佢D豬骨同湯渣。 個霸王雞煲分量都ok,味道唔錯,都幾惹味。

我就叫左個霸王雞煲,再加20蚊加個燉湯同埋飯。

個霸王雞煲分量都ok,味道唔錯,都幾惹味。
週末得閒無事,呀囡參加完歌唱比賽一家6口搵食,見到呢間野好多人排隊,心諗大鑊了、黎得太遲。要等成十個number、呀囡餓到喊、服務員都好友善同我地嗲幾咀、分散下注意力。食物選擇多,我地簡左幾個小菜一齊share,加廿蚊有湯有飯。野食還好、偏咸、撈飯一流、一家人有講有笑、過左溫馨一夜;呀囡飽到嘈住要去廁所,圍埋一人都係80蚊左右,仲餵飽埋屋企個廁所窿!週末一家團聚好選擇🤤

野食還好、偏咸、撈飯一流、一家人有講有笑、過左溫馨一夜;

週末一家團聚好選擇🤤

2017-12-10 247 瀏覽
There are not many good restaurants in this area so I was surprised this new restaurant turned out delicious.I was on my way to Saizeyria when I discovered this.The decor and style was too goo for this area but then the food is pricier than other restaurants in the area.The dinner menu seems small but the variety was good.I settled for the Typhoon shelter noodles which looked deadly spicy and heavily flavoured when it came.It was surprisingly tasty but not too salty and it was oily but the oil w
It was surprisingly tasty but not too salty and it was oily but the oil was fresh.
The noodles were packed with fishball slices, prawns, squid and strangely there were bits of scrambled egg in it.
As I was quite impressed by the food, I went back another night and had the Thai sizzlier with beef and ducks blood which turned out looking pale but the taste was surprisingly flavourful and tastes exactly like chopsuey/chopchoy in UK.
Hopefully, it will still be good in a months time!