2010-03-29 152 瀏覽
一行三人到場內買風扇,看到這裡位置頗多又夠冷氣,那就在此吃late lunch好了。餐廳位處商場大堂中央,冷氣相當足夠,還有幾組鞦韆座位,不少顧客也在鞦韆上搖呀搖的進餐,我們選擇獨佔八人大卡座,坐得更為舒適!大人和細佬分別點了清湯牛腩米線和炸雞翼米線,清湯牛腩份量不多,大人沒讚賞也沒投訴,水準應是平平;雞翼斬件後炸香,雞翼醃得夠味,炸得顏色黑黑並不好看,只是份量同樣地少,細佬幾口就完成了它。自己的醉雞米粉比他們的看似多很多,其實只是用上一隻很大的碗之錯覺, 份量只算是普通。米粉不是用上幼幼台灣米粉,反而近似普通東莞米粉,質感就是夠軟身但不爽口之流; 醉雞無論外皮或雞肉都不夠酒味,似有還無的酒味跟普通切雞相若,沒啥特別。今次被分配到雞腿+雞胸,幸好肉質也不太粗糙,雞皮也不很肥美,普通水準;所用芽菜生菜灼得爽脆反而不錯,湯底偏淡也不夠熱,煮熱一些會較好。另點有雞翼/腎/蛋的鹵水三寶; 這碟三寶最為濃味,偏甜鹵水汁夠濃甜,雞腎切成薄片,吃來不硬;雞翼體積不大不很肥美,雞蛋中間部份仍帶鮮黃,不是陳年硬硬鹵蛋。大人再點厚片西多,上桌時油香四溢,看似美味其實麵包帶韌,炸得外表不夠脆,細佬抹走大部份

大人再點厚片西多,上桌時油香四溢,看似美味其實麵包帶韌,炸得外表不夠脆,細佬抹走大部份牛油後澆糖漿食用,味道一般,只餘麵包夠厚身的豐厚感覺。最令大家驚訝是所用牛油質感怪異,放在室溫下竟不會溶化;放在微暖湯內也依舊不會溶,只能在炸熱的麵包上才溶解,究竟用上那牌子的牛油或瑪芝蓮呢??

飲品方面細佬的珍珠奶茶比平時膠杯外帶裝還差,尤其那珍珠粉圓實的的,完全沒有QQ感覺,要鑽研一下煮珍珠的時間哦;自己本來點抹茶牛奶,誰知來了茉香奶茶,可幸茉香類飲品也是我喜歡的,這杯茉香味道淡淡的茉香奶茶,奶味比茉香更重,沒有那種清香感覺,非常一般;大人的熱薑茶似乎最為對辦。

共銀$96不算得很貴,但水準就真的有很大很大進步空間了,再來機會不大。
抹茶牛奶變成茉香奶茶
鹵水三寶算是最好
不會溶化的牛油
不醉無雞
2008-04-26 162 瀏覽
呢間桃源島~大大話話都開左5,6年~仙桃源以前係屯門一小店~變到依家區區都有~屯門呢個老據點~單是建生良景這邊~已經有3,4間係這集團桃源島因為係商場地下中心位置~全卡位設計~又有大電視基本上以前每星期最少黎1,2次~午餐也好~夜晚打邊爐小菜也好坐得又舒舒~d野又好味~所以早就成為飯堂..同d員工都熟熟地屋企外賣都會揀呢度~呢1年比較忙~同大比都少黎左好多~可能半年先有機會黎一次~是晚想出街食~又想睇掌門人~就捨鄰鋪最後ge薯粉來了這裡全部野都加晒價~~~不過~~都明白ge...點了肉燥豆腐飯~醬汁雞扒飯~加碟白菜仔全走~茉香珍珠同胚芽珍珠菜先來~~吩咐了要全走~到頭來還是下了醬汁~唉~~算了吧~可幸的是份量比以前多了一點點肉燥豆腐飯~是用玉子豆腐先炸後淋上汁~但從前最好味ge肉燥~今非昔比~以前用黑色大碗飯形式~依家碟上~明顯地減了份量~再來的是小比細個黎親必點ge醬汁雞扒飯~以前醬汁= 肉燥汁~~只係叫肉燥xx飯~就會多好多肉粒但依家想搵粒肉都無.....d汁仲由深啡色好入味~到依家變成最最最可怕ge生粉多過水~半透明啡色~杰撻撻~即係放上飯面都唔識滲入飯~放入口可以bitt返pa
呢間桃源島~大大話話都開左5,6年~
仙桃源以前係屯門一小店~變到依家區區都有~
屯門呢個老據點~
單是建生良景這邊~已經有3,4間係這集團

桃源島因為係商場地下中心位置~全卡位設計~
又有大電視
基本上以前每星期最少黎1,2次~
午餐也好~夜晚打邊爐小菜也好
坐得又舒舒~d野又好味~所以早就成為飯堂..
同d員工都熟熟地
屋企外賣都會揀呢度~

呢1年比較忙~
同大比都少黎左好多~可能半年先有機會黎一次~
是晚想出街食~又想睇掌門人~
就捨鄰鋪最後ge薯粉來了這裡
全部野都加晒價~~~不過~~都明白ge...

點了肉燥豆腐飯~醬汁雞扒飯~加碟白菜仔全走~
茉香珍珠同胚芽珍珠

菜先來~~吩咐了要全走~到頭來還是下了醬汁
~唉~~算了吧~
可幸的是份量比以前多了一點點

肉燥豆腐飯~是用玉子豆腐先炸後淋上汁~
但從前最好味ge肉燥~今非昔比~
以前用黑色大碗飯形式~依家碟上~明顯地減了份量~

再來的是小比細個黎親必點ge醬汁雞扒飯~
以前醬汁= 肉燥汁~~只係叫肉燥xx飯~就會多好多肉粒
但依家想搵粒肉都無.....
d汁仲由深啡色好入味~到依家變成最最最可怕ge生粉多過水~
半透明啡色~杰撻撻~即係放上飯面都唔識滲入飯~
放入口可以bitt返pat汁出黎個種~~

好。難。食!!!!

份量細到小比都唔飽~
原本諗住叫個小食一路坐一路睇掌門人~
但一諗起今晚d野ge質素~
掌門人都唔係度睇了~~~即閃...

好失望~~~~以後都唔會再黎~
再見了~曾經是我的飯堂
2008-04-06 69 瀏覽
踢波後來此午餐入到去既感覺很好很"闊落"因為是為於商場中間,2樓樓底...又有搖搖椅(拍拖食野一流)依個集團既食品一向都是一般叫了豬頸肉飯幾林可入口配小小麻辣汁...送飯也可以餐飲荔枝綠茶...唔駛想一定是粉來的...不過不失價$都是25蚊呢OK架$$其他飲品珍珠玉露都一定有啦...不過有電視聲唔係真係幾靜下^^但食完之後有小小肚痛...入唔入佢數好呢...
踢波後來此午餐

入到去既感覺很好很"闊落"

因為是為於商場中間,2樓樓底...

又有搖搖椅(拍拖食野一流)

依個集團既食品一向都是一般

價$都是25蚊呢OK架$$

其他飲品珍珠玉露都一定有啦...

不過有電視聲唔係真係幾靜下^^

但食完之後有小小肚痛...入唔入佢數好呢...
(非會員)
2007-09-06 52 瀏覽
  因學校與這裡距離甚近,所以經常會到此午膳,但近來水準越來越差,在今年新學年第一日更巳加價。水準下降,卻得不到應有質素,什麼道理?我明白成本上漲加價是必然,但為什麼食物水平會在加價後下降?  今天午餐在餐廳點了以往一向水準不錯的撈麵,怎料待應落單時出現錯誤,給我們來了兩個飯,我們禮貌地向他解釋並請他盡快更換回原來的食物。待應居然沒有道歉便掉頭回去。  算了,當時是煩忙時間,這點小事就當是我們作出的忍讓吧。食物來到,我點的是豬頸肉撈麵,待應給我來了的是豬扒撈麵,我頓時大惑不解,他解釋豬頸肉剛巧沒有貨了,我無奈接受,因為快要遲到,亦不想強人所難。  更差的事在現在才發生,吃著吃著,我突然發現一隻昆蟲(狀似蚊,但比蚊大)粘付在豬扒上,我馬上胃口大失,失去食欲。此刻,我真的不能抑壓自己的憤怒,我不明白為何一間餐廳,巳開業數年,卻連最基本的乾淨衛生也不能做到!我明白他們主要服務對象是學生,宗旨快靚正讓填飽肚子付賬離開,食物水準可能相對地不能兼顧,但在「衛生」條件不能保障下,我絕對不能接受!付賬時,我向櫃面職員投訴,並要求他們檢討,職員只是敷衍了事,面上像是督促我們盡快離開似的。我對這間餐廳絕對
  更差的事在現在才發生,吃著吃著,我突然發現一隻昆蟲(狀似蚊,但比蚊大)粘付在豬扒上,我馬上胃口大失,失去食欲。此刻,我真的不能抑壓自己的憤怒,我不明白為何一間餐廳,巳開業數年,卻連最基本的乾淨衛生也不能做到!我明白他們主要服務對象是學生,宗旨快靚正讓填飽肚子付賬離開,食物水準可能相對地不能兼顧,但在「衛生」條件不能保障下,我絕對不能接受!付賬時,我向櫃面職員投訴,並要求他們檢討,職員只是敷衍了事,面上像是督促我們盡快離開似的。我對這間餐廳絕對失望,假若他們還是維持這差劣的水準、失責的服務、藐視客人的態度的話,我相信他們巳離結業的時間不遠。當然,假使他們願意改進,我絕對願意再次光顧。
2007-07-06 56 瀏覽
經常會來吃午餐..因為他比較便宜吧~ 而且也許多學生來吃,, 信心保證..我喜歡這餐廳,, 原因是首先他的服務態度不差..(這點很重要, 差的話吃也不想吃了) 環境不算太美...但也很寧靜, 不會太嘈..(開放式商埸餐廳算是很好了) 談談食物吧.. 這裏我比較喜歡米線、撈面或是咖哩...,都不錯... 味道很是適合大眾...也有很獨特的材料配對,, 第一次吃可能會有驚喜喔~! 最後提一提一件不可不提的事.. 千萬不要不要吃這餐的小吃... 因為我懷疑廚師沒做小吃的天份..弄得十分差勁!!! 最是失敗!!
2006-06-03 61 瀏覽
依間野真係好好食~環境又舒服~服務都幾好呀~最重要係乾淨~不過個下午荼就貴左少少~lunch都幾抵食~尤其係咖哩肥牛金菇卷飯~真係超正~完全值得去試呀~
(非會員)
2005-10-27 63 瀏覽
D野食都幾好食呀,相比起同一集團既紅高樑好好多,點解同一個老世但係D野食差咁遠?佢地既服務態度好好,同埋價錢又平,抵食!!
2005-08-31 45 瀏覽
返到屯門~真係覺得屯門食野係平好多.....同bf叫左兩個set meal~1)肉燥豆腐飯餐($23)配草莓牛奶(+$2)仙桃源d肉燥一向係must eat~不過呢間個「獻」杰d~個人冇咁like~但唔差。豆腐係用玉子豆腐炸香,脆得黎滑~好食2)鹵水鴨片酸辣米線餐($29)配椰香奶茶(+$2)個酸辣湯同想像中有幾大出入~似京川酸辣多過雲貴~不過都ok~至於杯drink 就幾好~唔過甜~其實跟餐好多餐飲都唔駛加錢~而且冇加一~so勁抵食~remark有千秋凳坐~坐住黎食飯都得意~
返到屯門~真係覺得屯門食野係平好多.....
同bf叫左兩個set meal~
1)肉燥豆腐飯餐($23)配草莓牛奶(+$2)
2)鹵水鴨片酸辣米線餐($29)配椰香奶茶(+$2)
remark有千秋凳坐~坐住黎食飯都得意~
2005-05-02 30 瀏覽
去完長洲再去銅鑼灣行左一陣都已經好累番到屋企都唔想煮飯食於是o係附近開餐記得呢度有搖搖椅就決定黎試下叫左個台式肉燥豆腐飯,豬頸肉撈麵,鹵水三拼同炸芋丸跟餐要左蜂蜜綠茶同蜂蜜蘆薈綠茶台式肉燥豆腐飯~肉燥同我期望既唔同,我以為係d 粒粒肉碎乾身o個種,上檯見到時有d失望,但食落味道又唔錯喎,肥肉亦唔多;而豆腐原來係略炸既玉子豆腐,好滑,點埋個汁好好食,份量亦好多,分左好多俾人食之後,到最後都係食剩左d飯豬頸肉撈麵~豬頸肉有好多片,煮得好入味又好淋唔un, 又唔會覺得肥膩;而用黎撈麵既汁加入左甜酸汁,唔會同肉燥飯一樣味道,成碟麵份量好足,撈晒d上海麵食酸酸地甜甜地好好食鹵水三拼~有2隻雞翼,雞腎同半隻雞蛋,好入味,雞肉仍然好滑,但略嫌隻雞蛋無整熱番,唔係就更好喇炸芋丸~同仙果園比較,呢度既味道就無咁好喇,但仍然算唔錯,炸得唔油係比仙果園出色既地方,而且一碟6粒先至10蚊,好抵食蜂蜜蘆薈綠茶~味道o岩o岩好,唔會太甜,加上有粒粒蘆薈增加咬口,但如果可以再多少少蘆薈更加好呢度全日唔收加一,食左咁多野都只係76蚊,十分之抵食台灣食物雖然味道係濃,但都唔見口渴,比起新開既紅高梁更值得幫襯!侍應無前一
去完長洲再去銅鑼灣行左一陣
都已經好累
番到屋企都唔想煮飯食
於是o係附近開餐
記得呢度有搖搖椅
就決定黎試下
叫左個台式肉燥豆腐飯,豬頸肉撈麵,鹵水三拼同炸芋丸
跟餐要左蜂蜜綠茶同蜂蜜蘆薈綠茶
呢度全日唔收加一,食左咁多野都只係76蚊,十分之抵食
侍應無前一位食家所講既問題喎,個個都反應好快,又有禮貌,食物又上得快,一定有下次!
2005-03-15 29 瀏覽
果個經理,問下佢可唔可以換個餐,反正D野都未黎~~但係佢竟然話番我地,話"係唔係妳叫o既先,係就得啦!"問佢妳咩態度呀?!, 佢竟然答"咁妳要咩態度丫!", 黑人憎到爆
果個經理,問下佢可唔可以換個餐,反正D野都未黎~~
但係佢竟然話番我地,話"係唔係妳叫o既先,係就得啦!"
2004-11-08 25 瀏覽
呢間桃源島比起其他仙桃源質素比較好~衛生同服務都一流~而且waiter好好禮貌~雖然收得平~但有咁既服務好難得!而且杯野沖得好正~雖然飯比起大食既男仔黎講略少~但係真係整體黎講飯+野飲真係好好!食飽之後真係想食多次!而且就算唔係學生價都係23、24左右~著校服仲18添~真係一流!
呢間桃源島比起其他仙桃源質素比較好~
衛生同服務都一流~
而且waiter好好禮貌~
雖然收得平~但有咁既服務好難得!
而且杯野沖得好正~
雖然飯比起大食既男仔黎講略少~
但係真係整體黎講飯+野飲真係好好!

食飽之後真係想食多次!
而且就算唔係學生價都係23、24左右~
著校服仲18添~真係一流!
2004-04-18 42 瀏覽
此店已結業,現改為桃源島(仙桃源集團)。另在良德街一帶,不少新食店林立,食物都唔錯!
此店已結業,現改為桃源島(仙桃源集團)。
另在良德街一帶,不少新食店林立,食物都唔錯!