2021-07-20 31 瀏覽
在朗豪坊逛完出來,想找餐廳吃晚飯,見到砵蘭街有一家很大的餐廳,透過落地玻璃,看到裡面入座率很高,很熱鬧似的,我們也進去湊熱鬧,試試這家日本菜。樓底超高,原來上面還有第二層餐廳和天台餐廳位置,真的很多座位啊!餐牌的食物款式很多,感覺有點像居酒屋,菜式有點fusion菜感覺,我們點了個雙人日式套餐$528。上菜速度很快,先來的是清酒, 套餐指定了的清酒是這瓶300ml 的大吟釀,味道很清淡,微微甜味,十分易入口,二人邊喝邊談天,小杯細酌,別有風味的,真的像來了居酒屋呢。炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬, 最初看到有醬汁鋪滿鮪魚片上,看不出是刺身呢!夾起一片,看到鮪魚顏色紅紅的,用火焰炙烤過,吃起來就像煙三文魚的焦香,微咸醬料更加能調出BBQ 香口感覺,鮪魚片肉質滑,是很有創意又好味的刺身呢!炸雞與酸甜五味醬,炸雞炸得很不錯哦,一碟六塊,炸粉不算厚,夠脆,裏面雞肉嫩滑有彈性,頗新鮮的。五味醬是酸酸甜甜的,像泰式甜辣醬,但不辣,吃著可消除油膩。熱炒魷魚拌明太子醬,我最喜愛這道菜色呢!第一次吃明太子醬拌魷魚,原來可增加口感吃,著卜卜作響,魷魚本身煙韌口感,配咸香的醬真的很開胃,這時候,更要喝一口清酒了。京蔥

京蔥檸檬味噌豬腩,燒得很香,有點像韓式燒烤豬腩片的皮,很煙韌,豬肉爽口,加點檸檬汁增添清新感覺,我把伴碟的生菜捲著豬腩當生菜包吃,味道很不錯呢!

涼拌毛豆和三種小菜。毛豆比平時在日本餐廳吃的味道不同,平時只放鹽,這裏是放了黑椒和蒜蓉,很香口,咬著豆吃,越吃越香,又一下酒小食之選。

三種小菜即是三款醃菜,有醃蘿蔔、青梅、小黃瓜, 其中最喜歡青梅,在日本旅行時經常吃到的醃菜,真的很對胃口,爽口又酸酸甜甜,吃完再喝一口清酒,感覺酒味更甜。

茶漬兩碗配溏心蛋,這個茶漬飯超好吃!湯的味道很香濃,旁邊還別出心裁的加了少許芥辣,拌入芥辣的味道,感覺更香,吃下又不會辣。而最特別的是糖心蛋,浸在茶漬飯吃,滑嘟嘟但蛋黃軟綿綿,微微鹹香,配飯吃一流,飯上面有少量三文魚和蟹籽,拌勻湯飯吃,又多一重口味。

套餐附送的甜品是伯爵茶蛋糕,非常好味!蛋糕空氣感十足,軟綿綿的,淡淡伯爵茶味,很清香,味道不會太甜,加上伯爵茶的 cream增加幼滑香口感覺,令人回味無窮,非常喜歡!

以為這是fusion日本菜,但蛋糕也做得很出色,而這裏也有咖啡吧,如果不吃正餐,來喝咖啡,吃蛋糕,也很不錯呢!

2021-07-02
  • 伯爵茶蛋糕
2021-07-19 18 瀏覽
其實兩年前都來過呢間餐廳,今次再重臨又是另一番味道😍舒適又濶落嘅空間,給予客人自由自在嘅感覺,台式風格特出,四週都是打卡位,不自覺地都影多好多相😎簡簡單單Order左個日式雙人套餐$528,唔使諗,睇落好似幾好喎😃裏面包括:清酒一瓶、炸雞🍗兩者之間已經好夾,清酒好香醇,濃度15度左右,配炸雞一流👍🏻台式五味醬、熱炒魷魚拌明太子醬,好惹味,又係最啱用嚟送酒🥰京蔥檸檬味豬腩,肥瘦適中,甘香無比😋茶漬兩碗連溏心蛋、涼拌毛豆、三款小菜、炙烤鮪魚佐芥末蛋黄醬,嘩!豐富到吖,睇到都開心,越食越興奮,傾吓講吓,服務員招呼又殷勤細心,值得一讚👍🏻再嘆埋甜品,真心Perfect 又🈵️足🥰🥰🥰
其實兩年前都來過呢間餐廳,今次再重臨又是另一番味道😍

台式五味醬、熱炒魷魚拌明太子醬,好惹味,又係最啱用嚟送酒🥰
京蔥檸檬味豬腩,肥瘦適中,甘香無比😋
再嘆埋甜品,真心Perfect 又🈵️足🥰🥰🥰
2021-07-19 137 瀏覽
不記得第幾次吃桔梗了,人氣還是人如既往的人多。老早訂座了七點半,但早段還是滿座,需要等待到夠鐘為止。 最近推出了新菜單,決定和朋友一試,周末正好小飲數杯也不怕。 雙人日式套餐 - $528 炸雞與台式五味醬 六塊炸雞塊酥脆得來而不膩口,雞腿肉入口多汁嫩滑,炸漿可以薄一點口感會更佳,五味醬風味清新。 京蔥檸檬味豬腩 脂肪和瘦肉層層相間的豬腩,燒出多餘的油脂,略帶香脆有點香口,醬汁濃稠得好特別。 炙燒鮪魚佐芥末蛋黃醬 居酒屋好常見,魚肉軟嫩不腥,更炙燒魚油的油香,芥末蛋黃略帶刺鼻感。 熱炒魷魚拌明太子醬 大大片的魷魚煙煙韌韌,佈滿明太子的咸香。 茶漬兩碗溏心蛋 一碗是明太子,另一碗是吞拿魚,米湯盡吸茶的精華,有陣陣甘美清香,還有原粒溏心蛋軟嫩半熟的蛋黃好香。 三種小菜 日式醃漬物爽脆酸甜。 清酒一瓶 - Konishi 小西冷榨大吟釀300ml 這瓶清酒入口不苦澀,酒精味道不重,反而有種輕盈爽口感。 精選甜品 - 戚風蛋糕 伯爵茶味的戚風蛋糕好軟綿,特別濕潤爽口,入口清淡而不膩。

最近推出了新菜單,決定和朋友一試,周末正好小飲數杯也不怕。
雙人日式套餐 - $528

炙燒鮪魚佐芥末蛋黃醬

炙燒鮪魚佐芥末蛋黃醬
熱炒魷魚拌明太子醬
大大片的魷魚煙煙韌韌,佈滿明太子的咸香。
明太子茶漬溏心蛋
吞拿魚茶漬溏心蛋

茶漬兩碗溏心蛋
日式醃漬物

三種小菜
日式醃漬物爽脆酸甜。
Konishi 小西冷榨大吟釀300ml
Konishi 小西冷榨大吟釀300ml

清酒一瓶 - Konishi 小西冷榨大吟釀300ml
這瓶清酒入口不苦澀,酒精味道不重,反而有種輕盈爽口感。
戚風蛋糕

精選甜品 - 戚風蛋糕
伯爵茶味的戚風蛋糕好軟綿,特別濕潤爽口,入口清淡而不膩。
2021-07-02
2021-07-19 28 瀏覽
之前我啲friend話呢一間坐得好舒服,食物質素都唔差,所以我就嚟咗呢一間野同兩個朋友一齊嚟啦!餐廳環境雖然好大好闊落,但係都實在太多人,要排隊,但係都唔係話排咗好耐就入咗去!我哋唔係話好肚餓,所以就嗌左啲小食嚟食,佢哋嘅飲品都幾多選擇可以揀,佢朱古力都幾濃郁,就算啲冰塊溶晒之後都唔會好淡。佢嘅柚子撻真係好好食 ,個餅底好脆,而入面嘅柚子味都好香,好Fresh嘅味道佢嘅灸烤吞拿魚真係超級好食,好少見到出面有啲一款菜式,外熟內生配埋啲芥末蛋黃醬,無論係味道定口感都一流!佢嘅炸物份量都唔少 可樂餅都幾好食,旁邊有啲沙律菜食冇咁熱氣!

2021-07-17 37 瀏覽
食物質素普通。食物份量令我非常驚嚇:鳥冬係一般日式餐廳的一半份量,所用的盛器只係比一個家用飯碗大一點點的碗仔;凍飲飲品用的比一般西餐廳凍飲細杯一半的杯仔。但佢收費係貴既,性價比低。餐廳環境嘈吵,冷氣嚴重不足。門口職員友善,但餐廳內侍應態度不友善。
食物質素普通。

餐廳環境嘈吵,冷氣嚴重不足。

門口職員友善,但餐廳內侍應態度不友善。
2021-07-17
2021-07-17 42 瀏覽
一如以往用openrice訂座,今日即日用系統訂位,亦都見到openrice訂座顯示有位當然就去光顧。-到訂座時間去到餐廳,竟然收到嘅訊息係「我地唔接受即日訂位,因為17:00後會多數無位」,態度好差,心諗你唔接受就唔好搞咩openrice訂座服務啦!點解會將個問題轉比客人呢?仲要當時20:00,目視見到仲有5張吉桌,明明仲有桌,其實洗唔洗咁樣講野呢?
2021-07-10
3K
2021-07-15 63 瀏覽
聞名己久的桔梗終於今晚來到,如報章雜誌報道,環境好大,樓底好高,可惜冷氣較弱,有待改善啊!要了一個日式雙人套餐:涼伴毛豆三款小菜炸雞與台式五味醬熱炒魷魚配明太子醬京蔥檸檬味豬腩炙烤鮪魚佐芥茉蛋黃醬茶漬飯 溏心蛋小巧的骰,足夠二人份量。炸雞漿衣薄脆,保留著肉汁。灸過的鮪魚肉質軟熟,跟芥茉蛋黃醬好夾。茶漬飯有明太子和鮭魚,湯底清甜。清淡的口感最適合夏日炎炎好天氣。甜品係抹茶 tiramisu,抹茶味夠特出,綿綿滑滑,最重要不甜膩。最後一壺玄米茶,有焦香的味道,好飲。

要了一個日式雙人套餐:
涼伴毛豆
三款小菜

熱炒魷魚配明太子醬
炙烤鮪魚佐芥茉蛋黃醬
茶漬飯 溏心蛋

小巧的骰,足夠二人份量。

炸雞漿衣薄脆,保留著肉汁。

灸過的鮪魚肉質軟熟,跟芥茉蛋黃醬好夾。

最後一壺玄米茶,有焦香的味道,好飲。
2021-07-15
2021-07-15 63 瀏覽
本身Bk晚市 好早就去到食。裡面得一兩張枱有人。店員就帶我地往裡面坐,但比較暗,我地想調向窗口方向,但被拒絕。原因店員話係比人book咗,同埋預約座位已滿,但我地食完果刻都仲見到好多枱都未有人坐!其次係室內冷氣唔夠。其實我有朋友係佢開張時已經提出過依個問題,至今都未改善到,真離譜。店員仲話已經將冷氣開到最大 未到幫到忙。但咁大間餐廳得四部冷氣是否有啲唔足夠,仲要有個開放式廚房。嘢食都係一般般,不是太吸引,不值得依個價錢。店員態度都係一般,之前已經有食客提過依個問題,唔再提了。

嘢食都係一般般,不是太吸引,不值得依個價錢。

店員態度都係一般,之前已經有食客提過依個問題,唔再提了。
2021-07-14 45 瀏覽
食物質素一般,而且冇乜特色,但價錢都偏貴佐酒還可以,但當正餐就麻麻地。原本訂左位,餐廳遲左十五分鐘先比入,仲要一個鐘後就要我地埋單,感覺食得好chur!侍應服務都好一般下!
食物質素一般,而且冇乜特色,但價錢都偏貴
佐酒還可以,但當正餐就麻麻地。

侍應服務都好一般下!
2021-07-14 37 瀏覽
桔梗之前與其姊妹店樂感的菜單大同小異,以輕食及咖啡為主。最近桔梗將菜單作大幅度轉變,改為日式菜單,午市及晚市各有一張新餐牌,再加上原本的飲品餐牌。晚市設有一款雙人套餐,菜單十分豐富,計有醃菜、涼拌、小炒、茶漬飯、清酒及甜品。小西冷榨大吟釀清酒可以揀選小西冷榨大吟釀,或加錢轉飲其他清酒。友人與我對小西冷榨大吟釀亦感滿意,沒有再加錢改為其他。小西冷榨大吟釀為2019最高金賞及2020金賞受賞,質素有保證。小西冷榨大吟釀味道充滿果實芳香,容易入口,適合配襯日式料理及熟食。日本醃菜日本醃菜沒有太特別,與平日所吃的沒有兩樣。涼拌毛豆毛豆灼熟再拌上蒜蓉,入口多了一分惹味。炙烤鮪魚半生魚片佐芥末蛋黃醬吞拿魚切成厚片, 外皮略略烤熟,內裡鮮甜軟滑。魚肉本身食味比較清淡,配上濃味芥末蛋黃醬,可以帶出其味道。 京蔥檸檬味噌豬腩豬腩片薄切炒熟,灑上檸檬汁及配上京蔥片,入口微酸爽脆,就算是脂肪部分亦不覺肥膩。熱炒魷魚拌明太子醬此菜魷魚用上晒乾魷魚,入口味道更煙韌香濃,拌上明太子醬鹹香惹味。炸雞與台式五味醬炸雞新鮮炸起,雞皮香脆,雞肉嫩滑,配上清酒拌吃一流。明太子茶漬 鮭魚茶漬飯茶漬飯有兩種款式,茶漬味道清香,

小西冷榨大吟釀

日本醃菜

日本醃菜沒有太特別,與平日所吃的沒有兩樣。

涼拌毛豆

毛豆灼熟再拌上蒜蓉,入口多了一分惹味。

炙烤鮪魚半生魚片佐芥末蛋黃醬

炸雞與台式五味醬

炸雞新鮮炸起,雞皮香脆,雞肉嫩滑,配上清酒拌吃一流。

明太子茶漬 鮭魚茶漬飯

茶漬飯有兩種款式,茶漬味道清香,配搭明太子或三文魚碎,清淡美味飽肚又健康。

焙茶巴斯克芝士蛋糕

甜品為桔梗的皇牌巴斯克芝士蛋糕。巴斯克小小的一整個上,芝士蛋糕口感鬆軟中帶結實,外皮帶有點點焦香味,焙茶醬味道淡淡的,與芝士味道相配。
2021-07-13
2021-07-14 41 瀏覽
今日我和家人來到黃店光顧,想不到在旺角都可以有那麼大面積的cafe,真是意料之外!位置:朗豪坊附近,非常方便!環境:這是我光顧過面積最大,樓底最高的咖啡店,所以不論座位空間、佈置都很寬敞舒適,我都看到不少客人吃完飯後是留下來用電腦做事,是一間真正可以享受遊閒的時光,不會有人來催你離開!服務:雖然面積大,但不會忽略了顧客,我們吃完後都收拾得快!午市:餐單上都是定食,我們選擇了一個定食套餐、小食、甜品和飲料。炸雞與酸甜五味醬$88在一個木托盤上有一碗白飯、一碟炸雞、一碟漬物、一隻糖沁蛋和一碟枝豆。白飯上有飯素,微暖,炸雞份量多,有六個,每個都炸得金黃色,外層是薄的炸粉,雞肉還算嫩,必點酸甜醬,因炸雞本身味道較淡。整個定食絕對能滿足個人的胃口,而不是吃不飽。炸牛肉可樂餅與柚子醋沙律$88我是因為從未吃過可樂餅,感到好奇而點,比普通的薯餅更好吃,是薯蓉再加牛肉粒,但我吃不到可樂味,為什麼叫可樂餅呢?而伴碟的柚子醋剛好可解油膩。培茶巴斯克芝士蛋糕$58自從上次野餐後,我就愛上了培茶醬,今日都特意吃了這個茶味濃郁的芝士蛋糕,跟我在野餐吃的味道差不多,旁邊有一小杯淡茶醬點,一點也不覺得膩,也不會過甜

位置:朗豪坊附近,非常方便!

環境:

服務:雖然面積大,但不會忽略了顧客,我們吃完後都收拾得快!

午市:
餐單上都是定食,我們選擇了一個定食套餐、小食、甜品和飲料。

炸雞與酸甜五味醬$88

炸牛肉可樂餅與柚子醋沙律$88

我是因為從未吃過可樂餅,感到好奇而點,比普通的薯餅更好吃,

培茶巴斯克芝士蛋糕$58
自從上次野餐後,我就愛上了培茶醬,今日都特意吃了這個茶味濃郁的芝士蛋糕,跟我在野餐吃的味道差不多,旁邊有一小杯淡茶醬點,一點也不覺得膩,也不會過甜,
質感濕潤,不過吃完都飽滯了!

芒果奶昔$48
雖然份量較少,但絕對是真材實料,而不是香精溝出來的芒果特飲!
2021-06-30
  • 炸雞定食
  • 培茶巴斯克蛋糕
2021-07-13 25 瀏覽
桔梗換左新餐牌,忍唔住黎試下~環境靚靚,工業鬧市隨心文青風原來有shisha 但我地個日食dinner同朋友揀左晚餐雙人套餐總共九樣野食 一定唔會唔飽套餐包一支清酒,濃度係15-16度職員教我地要唅住啖酒,係口入邊回味30秒左右先感受酒香,然後再飲,咁樣酒香嘅層次就可以更突出炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬鮪魚厚身,而且好鮮甜~!口感非常好!!京蔥檸檬味豬腩本身豬腩係油膩野,但配左爽口嘅京蔥同埋檸檬汁,即刻唔油膩炸雞配台式五味醬五味醬甜甜地,開胃得黎可以解油膩三文魚茶漬(前)明太子茶漬(後)本身唔太好茶漬飯,覺得唔湯唔水咁但係呢個茶漬非常ok好味甜品係伯爵茶芝士蛋糕
桔梗換左新餐牌,忍唔住黎試下~

環境靚靚,工業鬧市隨心文青風

原來有shisha 但我地個日食dinner

同朋友揀左晚餐雙人套餐

總共九樣野食 一定唔會唔飽
套餐包一支清酒,濃度係15-16度
炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬

鮪魚厚身,而且好鮮甜~!口感非常好!!
京蔥檸檬味豬腩
本身豬腩係油膩野,但配左爽口嘅京蔥同埋檸檬汁,即刻唔油膩

炸雞配台式五味醬
五味醬甜甜地,開胃得黎可以解油膩

三文魚茶漬(前)
明太子茶漬(後)
本身唔太好茶漬飯,覺得唔湯唔水咁
但係呢個茶漬非常ok
好味
甜品係伯爵茶芝士蛋糕

2021-07-13 143 瀏覽
在旺角用餐想坐得舒服點,來自台灣的桔梗當然在名單之內。餐廳逾五千呎,樓底甚高,空間感十足。桔梗重整後,由西餐改為咖啡小酒館的模式,是夜就來試試新菜單🥢 這個雙人日式套餐超級豐富的!先來了涼拌毛豆和三種小菜。套餐配了一支清酒,這些小食用來佐酒不錯呢。三款漬物小菜酸甜清新,很開胃前菜有炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬,魚肉炙烤後將香氣迫岀,表面帶點焦香,肉質保持柔軟。因為這道前菜加了芥末蛋黃醬,令味道吃起來相當清爽炸雞與酸甜五味醬新鮮熱辣炸起,酥脆好食!炸雞份量蠻多的,可以盡情大口吃。小小心思在於配上了檸檬汁和酸甜五味醬去中和膩感熱炒魷魚拌明太子醬是非常惹味的一道菜,魷魚軟腍而不失嚼勁,加入明太子醬去炒,咸香十足,讓人食指大動😋京蔥檸檬味噌豬腩,入口充滿肉香和脂香,一口豬腩肉,一口冰涼清酒,風味十足,最爽快不過如此套餐有茶漬兩碗 溏心蛋,分別是明太子茶漬和鮭魚茶漬,兩碗都附了一隻流心的溏心蛋🤤 明太子味道濃郁,而鮭魚清甜又鮮味十足,兩款都不錯吃套餐配的清酒是在2020年The Fine SAKE Award Japan 得到金賞的Konishi 冷榨大吟釀 ひやしぼり。這款很易入口,口感圓潤柔順,散發
雙人日式套餐

明太子茶漬

套餐配的清酒是在2020年The Fine SAKE Award Japan 得到金賞的Konishi 冷榨大吟釀 ひやしぼり。這款很易入口,口感圓潤柔順,散發著淡淡果香,餘韻甚長,非常適合配餐品嚐

奶蓋伯爵茶戚風蛋糕

最後還有甜品!!是奶蓋伯爵茶戚風蛋糕,相當有驚喜。蛋糕鬆軟Q彈,伯爵茶香濃郁,微甜的口味很喜歡!清新輕盈無負擔,不消一會就吃光了😋

食物質素好,而且服務也很友善,值得支持💛💛 記得要訂座~
雙人日式套餐
明太子茶漬
奶蓋伯爵茶戚風蛋糕
2021-07-13 182 瀏覽
同朋友仔特登過海嚟試下呢間咁多好評既餐廳,平日夜晚無訂位黎食好彩都有位,門口個哥哥仔已經好似做到個人無乜反應,完全無飲食業對客應有既溫度,好冷漠,入到位睇下menu先,晚市無散叫既飯同意粉,唔緊要啦咁我地試下啲小食,叫左5,6個小食同幾支啤酒,好掛住台灣既鹽水雞見到有即刻試下先,點知勁咸好似真係食緊鹽咁,豬腩肉好un,其他炸雞,薯條就正常,埋單六百幾唔算貴但唔知食咗乜落肚,又唔夠冷氣 坐左45分鐘就走人轉場繼續食
坐左45分鐘就走人轉場繼續食
2021-07-13
2021-07-12 44 瀏覽
我地一行兩人每人叫咗一個夏日定食套餐,另外單點手沖咖啡同叫咗個Earl Grey cheesecake 。cheesecake x coffee 簡直係絕配,亦為我地今日嘅brunch 畫上完美句號。 京蔥檸檬味噌豬腩定食 $78定食包咗一主菜、溏心蛋、小菜同白飯,都算幾豐富,而且有溏心蛋完全加哂份啦。主菜小妹就揀咗味噌豬腩,豬腩肉切成薄片且肥瘦適中,味噌入哂味但唔會過鹹👍🏻每日手打蝦餅定食 $108 友人最鍾意就係揀d期間限定或者每日限量嘅野,每日手打蝦餅唔知係咪限量,但真心必食推介,一客定食有3件蝦餅,完全係真材實料,你會食到同見到粒粒新鮮大蝦,蝦餅勁彈牙而且煎得外面少少脆身而入面就保持juicy 純粹拿鐵牛奶咖啡 (Latte) $34加倍濃情 (cappuccino) $34我地兩位都叫咗熱咖啡☕️為嘅就係哩到嘅拉花,果然無令我地失望,少女心大爆發❤️店員哥哥仲教咗我地咖啡知識,夠新鮮嘅咖啡豆沖出嚟嘅咖啡係會有少量泡泡係周圍嘅💡Earl Grey cheesecake $62 唔好睇小呢一個迷你版巴斯克芝士蛋糕,建議兩個人share 一個就好😋

京蔥檸檬味噌豬腩定食 $78

每日手打蝦餅定食 $108