2018-12-16 198 瀏覽
難得在尖沙咀這個喧鬧的地方,找到一片綠洲 — 梔子一踏進店來,就感覺到非常適合文青來這裡坐下喝一杯咖啡。整個感覺非常有格調,坐下抬頭一望,就有一個月亮照著不同的木製模型。 往店內行,有檸檬水提供,是自助形式的。拍了些照,給你們感受一下店內的氣氛桌子旁有一個藤籃,方便大家將隨身物品放下,可以坐得更舒適。餐具都非常漂亮,每個人的餐碟都不一樣啊!打開餐牌,有此店的由來及初衷,我們點了兩個主菜及一個小食「鮮什菌菠菜忌廉長通粉」有驚喜!醬汁好特別,原以為菠菜忌廉汁會怪怪的,可是吃下去卻上癮了,甜甜的,愈吃愈想吃而長通粉是非常好的配搭,因為能將醬汁滿滿盛在,什菌的量剛剛好 「比高包三文治-燻牛肉」比高包三文治共有3款,今次點了燻牛肉,內有燻牛肉、腌黃瓜、蕃茄、瑞士芝士、忌廉芝士。比高包外皮有點硬,但包內內軟軟的。整個包的材料配搭得合到好處,燻牛肉沒有太鹽,配上兩款芝士味道剛剛好。「芝士蘑菇釀雞翼」吃下去有芝士的咸香味,有幾片蘑菇片,想不到雞翼能釀這個,挺特別的!用餐時間尚早,好像還未適合點酒喝,所以點了兩杯熱飲「Matcha Latte」不錯!不錯!整杯都不是太甜。「Cappuccino」奶味略重
難得在尖沙咀這個喧鬧的地方,找到一片綠洲 — 梔子

「鮮什菌菠菜忌廉長通粉」

鮮什菌菠菜忌廉長通粉

「比高包三文治-燻牛肉」
比高包三文治  燻牛肉
比高包三文治  燻牛肉

「芝士蘑菇釀雞翼」
芝士磨菇釀雞翼

用餐時間尚早,好像還未適合點酒喝,所以點了兩杯熱飲

「Matcha Latte」
不錯!不錯!整杯都不是太甜。
Matcha  Latte

「Cappuccino」
奶味略重,咖啡味未能突出。
Cappuccino

溫馨小提示

此店有最低消費啊,店員會先跟客人說清楚。
週末是沒有lunch set 。
2018-12-16
鮮什菌菠菜忌廉長通粉
芝士磨菇釀雞翼
Matcha  Latte
  • 芝士蘑菇釀雞翼
2018-11-25 485 瀏覽
平日晚上約左朋友黎到佐敦呢間cafe食個晚飯,呢度既環境屬於個種非常文青同田園風既風格,店內一入黎有張好靚既圓桌,呢個綠色角落加上近門口窗邊既位置都都好適合少女們拍照。呢度既食物選擇其實唔係特別多,但飲品選擇就較多。我同朋友分別叫左一d小食,例如炸魷魚、沙律同一碟香草蝦意大利麵,另外叫左一d特飲同啤酒,呢度都有一d唔同既手工啤可供選擇。食物黎講可以話係不過不失,黎呢度除左影相外,比較適合普通同朋友黎飲下酒吹下水。

2018-11-20 594 瀏覽
為慶祝結婚400日專登揀間有格調小店食個靚飯建議先book檯 因為當晚全院滿座 好彩一早openrice訂位🤙🏻好想試牛油果blende可惜當晚機器故障所有blende暫停供應 結果改試cocktail Zi 好易入口 啱晒鍾意甜甜地嘅女仔老公就叫咗draft beer Chunk Sir每一啖都好似食緊黑森林蛋糕 感覺好得意野食方面就有芝士蘑菇釀雞翼 黑松露粗薯條 同 酸辣蕃茄大蝦意粉芝士份量唔多唔少啱啱好 配埋雞翼都唔會覺得膩黑松露醬比較稀身 但並無因此而削弱味道松露香滲入每口薯條酸辣蕃茄大蝦意粉有點fusion泰菜感覺 大蝦 蕃茄配料充足 略嫌意粉份量少 用後未完全飽肚 希望下次可以試到牛油果blende🥑
為慶祝結婚400日
Zi
芝士蘑菇釀雞翼
酸蕃茄大蝦意粉
2018-10-27 681 瀏覽
之前經過Zi,見到門面幾靚,但係由於冇訂位, 當時又滿座,一直都冇機會試。今次同朋友聚會,特登book咗位,終於都有機會試下啦Zi入面嘅環境好舒服, 可能係由於樓底高嘅關係。呢間cafe夜晚選擇唔多, 佢嘅主食除了麵包以外,就只有三款意粉, 我哋叫咗其中兩款, 其中一款係黑松露意粉, 好香,好食, 黑松露味夠重。 小食有黑松露薯條,芝士條,釀雞翼, 每一款嘅味道都唔錯。除咗嘢食之外,我嘅朋友各自叫咗飲品, 當我同店員講, 我唔需要飲嘢嘅時候, 店員竟然話店主要求每一位客人需要叫飲品 雖然我唔明白點解我哋叫咗咁多嘢食之後都需要每人一位飲品, 我都再睇多一次餐牌,睇下有啲乜嘢啱飲。 呢間cafe有一樣嘢同其他cafe唔同嘅係, 除左有大路嘅咖啡,茶同果汁之外, 仲有酒精飲品, 同埋House Blends。 我最後叫咗一款果昔"Green", 成分有羽衣甘藍, 嫩菠菜等, 感覺很新鮮,很健康, 但沒有太多味道。最後叫咗兩款甜品, 忌廉海綿蛋糕好好食, 忌廉係海鹽忌廉, 蛋糕唔太甜,很輕身,Home cake 係朱古力蛋糕, 朱古力味濃,唔太甜。

2018-10-27 515 瀏覽
總評:環境氣氛與食客體驗不相符,員工態度惡劣,浪費了美好裝潢環境:與OpenRice相片相若,裝潢走休閒文青風,餐廳音樂亦以休閒為主,為店鋪主要賣點服務態度:值得一提是waitress  態度惡劣,來cafe 就想悠閒,chill 一下,但女侍應非常急燥、粗暴、常常飛碟黑口黑面,而且抹台時把清潔劑噴到我身上和手背上,幸好不是漂白水,到洗手間水洗一下沒大礙,但約會的美好心情就被破壞了😔😔😔🤦🏻‍♀️食物質素一般:無驚喜,與Starbucks 味道相約食物價格偏貴:薯條$78,果汁$58,朱古力蛋糕$58

食物質素一般:無驚喜,與Starbucks 味道相約

食物價格偏貴:薯條$78,果汁$58,朱古力蛋糕$58
2018-10-26 419 瀏覽
Book枱時已知90分鐘限時,以為好旺場但其實由頭到尾都冇乜人,限時形同虛設可以慢慢坐。一入門口就見到個男人整緊野飲,西口西面趕客咁樣,講個字都唔想,冇禮貌,冇乜客唔係忙,講一句前面同事幫你 真係好高要求咩,行入兩步有位侍應小姐見到我同友人便幫忙帶位,友善的,但有不合理位係begal上枱冇耐,我同友人平分完各自拎起個包,嘅沙律菜都未食就想收碟?最低消費一杯飲品唔計食物,啲飲品閒閒地都over$60,叫咗兩杯cocktail $98/杯,冇乜特別,似果汁冇酒味。帶子黑松露意粉,帶子過熟,意粉太少(如圖),上枱嗰吓真係心裡吓咗聲,$168 未加一你俾啲咁嘅野我?芝士磨菇釀雞翼:應唔應該話夾呢?因為真係食唔出釀咗啲乜入去。Salmon Bagel 真係好伏,個bagel又硬又韌又冇味,認真想撩咗啲三文魚食就算。埋單$572。價錢貴,質素低,食物種類少,食物多伏,飲品沒特別,環境一般,沒氣氛,服務態度差,佢應該快撿笠。

埋單$572。

2018-10-26
$263.5 (晚餐)
2018-10-23 408 瀏覽
平日到來,不用等位!座位尚算闊落亦有set , 配咖啡或凍earl grey tea 比想像好吃!特別係個日式燒牛肉炊飯個飯好入味!不過略嫌份量較少好有日本的味道蕃茄大蝦意粉調味亦剛剛好!
平日到來,不用等位!座位尚算闊落
亦有set , 配咖啡或凍earl grey tea

比想像好吃!特別係個日式燒牛肉炊飯

個飯好入味!不過略嫌份量較少
好有日本的味道

蕃茄大蝦意粉調味亦剛剛好!

2018-10-20 212 瀏覽
有時我都諗唔明,點解有啲鋪頭要將個店舖名改得咁難讀,好似「旯旮」呢間甜品店嘅名都係,要人上網查字典查讀音🤣🤣梔原來係讀「知」音,梔子花係雞蛋花,就係香港都幾常見嘅白色花,中間近花蕊位置係黃色,非常漂亮。我點左一杯Hazelnut latte, 靜靜地喺咖啡店完成今日嘅工作。咖啡嘅賣相不錯,連咖啡杯、底碟、小匙都係我所喜愛嘅風格。咖啡飲落有咖啡香之餘,仲漂來一陣陣嘅榛子香味,非常誘人。唔經唔覺,一杯咖啡陪伴我做咗一小時嘅工作,為我提神之餘,亦都令我更有動力!

2018-10-18 218 瀏覽
今日喺尖沙咀美麗華行完街,正想放低一身嘅戰利品,優優閒閒咁食返個下午茶。諗左一陣,我決定去返平時成日經過但未有機會試嘅咖啡店。呢間位於山林道嘅咖啡店,名為梔子,亦即係雞蛋花。門面位置有一張長形high table, 坐喺嗰度可以望住山林道嘅街景,不過當日落住毛毛細雨,我都係坐返入去室內位置。我點左一份 手工海綿蛋糕配海鹽芝士鮮忌廉。忌廉十分厚而挺身,單從紋理已經可以提出佢嘅質感。海棉蛋糕都幾厚,蛋香味亦算豐富,但係如果做得更加鬆軟就好啦。海鹽味嘅忌廉鹹中帶甜,同蛋糕都幾配襯。

我點左一份 手工海綿蛋糕配海鹽芝士鮮忌廉。

2018-10-13 231 瀏覽
之前喺上網見到呢間餐廳於是就黎坐下食下野,點知整體環境感覺已經非常好。我地叫左一杯咖啡一杯奶昔,再加salmon bagel同埋炸水牛芝士,味道都唔錯,價錢對佐敦地舖黎講都算差唔多。🤙🏻
2018-10-13
2018-10-10 144 瀏覽
晚上,與友人吃過晚餐,還想找個地方,喝喝酒,聊聊天,輕鬆一下。逛著逛著,便找到這地。我點了whiskey craft,驚喜地好喝本來whiskey的味道對我來說是非常強烈,但whiskey遇上蘋果酒,便截然不同,蘋果酒的香甜味,但並沒有蓋過whiskey剛烈的味道,實在齒頰留香,回味無窮,值得推介!朋友點的,也不錯👍酒裏帶有芳香的花味,也是不錯之選。此餐廳的氣氛舒適、和諧,一個讓人可以放鬆的小天地,挺適合與朋友閒聊、獨自思考的地方。

2018-10-07 238 瀏覽
大家都諗住cafe,梗係飲咖啡啦,不過呢間cafe 好特別。佢地原來係一間飲酒嘅cafe 黎架不過晏就飲酒真係無咩feel,我都係飲返咖啡同milkshake 算啦。(呢到最低消費一杯嘢飲,嘢食唔計架) 主菜唔係好吸引,又貴,所以我地決定叫1個appetizer, 1個甜品加2杯嘢飲就算啦海鹽手工海綿蛋糕: 太多cream, 個蛋糕都無咩特別芝士磨菇釀雞翅: 好好食呀 👍 仲去埋骨. 好想叫多份黎食Cappacino 都ok 啦。見到佢其實好似酒吧咁。好多款sake, 下次可以夜晚先黎試

海鹽手工海綿蛋糕: 太多cream, 個蛋糕都無咩特別

芝士磨菇釀雞翅: 好好食呀 👍 仲去埋骨. 好想叫多份黎食

Cappucino
芝士磨菇釀雞翅
海鹽手工海綿蛋糕
Cappucino
芝士磨菇釀雞翅
2018-09-28 383 瀏覽
放假嘅日子,唔想係屋企,岀去又想悠閒d靜d,咁去邊度好?見人地曾經post過一間旺區中地舖嘅Cafe,特別在乎除左coffee & tea, 仲有酒添!其實佢係一間位於尖沙咀區嘅coffee shop crossover bar restaurant! 通常中下午係cafe, 到左傍晚就變身,幾有趣!叫左個simple cake,但原來食落去又唔simple 喎。海綿蛋糕配海鹽芝士醬,食落去又幾夾喎,咸咸地又有海綿蛋糕嘅香味,又夠軟夠鬆,值得一試。想清d嘅朋友一於叫返壺茶飲,叫左耳熟能詳嘅伯爵茶,飲完可以叫店員加熱水!環境地方唔太大,大概二十零個位,但燈光格局黎講,勝在有feel嘛!

,食落去又幾夾喎,咸咸地又有海綿蛋糕嘅香味,又夠軟夠鬆
  • 手工海綿蛋糕配海鹽芝士鮮奶油
2018-09-26 406 瀏覽
假日的午後,終於有機會試下一直放在收藏清單的梔子。隱藏在山林道的小店,遠離尖沙咀的人潮,可以恬然安靜地享受假期。店內裝修走小清新風,擺放了一棵梔子花 (?) 的植物,加上樓底很高,一點侷促感也沒有。CAFE 除了有咖啡,竟然也提供各類特別調製的酒精飲品,這種配搭真係意想不到,下次可以試下。值得一讚,餐廳是「無飲管伙伴」,不會提供飲管,希望越來越多餐廳加入啦!手工海綿蛋糕配海鹽芝士鮮奶油蛋糕綿密,口感好好,配埋似奶蓋的海鹽芝士鮮奶油,真係食到停唔到,減肥之後再算……黑松露薯條即叫即炸,熱辣辣好好味,重點係無怪怪的油味。正!作為咖啡中毒人士,一日一杯走唔甩。叫左杯熱Cappuccino,泡打得非常綿密,咖啡味道淡淡的,不會太酸或太苦澀。平日生活一直衝衝衝,所以特別珍惜可以慢慢沉澱的時刻。

手工海綿蛋糕配海鹽芝士鮮奶油

手工海綿蛋糕配海鹽芝士鮮奶油

黑松露薯條即叫即炸,熱辣辣好好味,重點係無怪怪的油味。正!

平日生活一直衝衝衝,所以特別珍惜可以慢慢沉澱的時刻。
2018-09-25
40 分鐘 (堂食)
  • 手工海綿蛋糕配海鹽芝士鮮奶油
  • 黑松露薯條
2018-09-26 240 瀏覽
剛剛開既時候唔駛點等位。可能網紅了,人流多左。 大概等待30-40分鐘先有位。但留意到可以留座。服務員會問你留低電話,有位會call 你。拿到位先知道只有90分鐘用餐,好似失去cafe 原有意思。。食完要走咁。唔可以enjoy 你既coffee。 食物還可以但服務一般。。想問服務員換碟,但要等待20分鐘因該碟洗唔切。。有特別menu, 服務員都冇介紹而且想食都冇用。因為2點幾就賣哂。😓可能唔會再考慮再光臨。。

可能唔會再考慮再光臨。。
芝士蘑菇雞翼
Rose  Latte  n  菠菜長通粉
2018-09-25
40 分鐘 (堂食)