餐廳: 梨泰園韓國餐廳
資訊:

2021-08-06 724 瀏覽
總結:野食一般偏咸偏貴,嚴重誠信問題因為消費卷關係所以決定一試呢間貴價韓國菜,book枱時已睇openrice亦同職員確認會收支付寶所以就定好星期5(6/8)去食,但最尾極度失望。當日去到坐低後見到每樣野價錢後都有再確認係收支付寶,唔係俾唔起而係覺得個環境同賣相唔值果個價。嗌左5樣野食後覺得味道麻麻亦偏咸但都覺得唔緊要,因為政府比錢試伏。到俾錢時候問題就黎,經理聲稱唔收支付寶亦話出面都冇果個貼紙但我地清楚睇到有支付寶sticker所以佢開始口窒同改口話要問老板,亦話之前職員話有只係該位職員唔清楚不嬲都冇做支付寶。去到最後韓藉老板娘一口咬定唔收支付寶唔知有咩sticker總知就唔收,經理不斷話唔好意思下次俾番折我,當然最後我都係信用卡埋左單因為始終都有食過野但我亦同經理講唔會再有下一次,因為係嚴重誠信問題+食物同環境都唔值呢個價錢所以亦奉勸各位唔好去食以謝絕毫無誠信既餐廳講番食物因為唔太好食所以冇特別影曬相,總共729蚊埋單海鮮泡菜餅 - 食唔到海鮮+超咸水冷麵 - 正常但唔值108蚊海鮮豆腐湯 - 辣椒粉味精水炸蝦包飯卷 - 好似甜蝦咁細隻所以唔值148蚊海鮮炒粉絲 - 淨係得麻油味,
總結:野食一般偏咸偏貴,嚴重誠信問題

講番食物因為唔太好食所以冇特別影曬相,總共729蚊埋單

海鮮泡菜餅 - 食唔到海鮮+超咸
水冷麵 - 正常但唔值108蚊
海鮮豆腐湯 - 辣椒粉味精水
炸蝦包飯卷 - 好似甜蝦咁細隻所以唔值148蚊
海鮮炒粉絲 - 淨係得麻油味,飲左成枝水都仲係成口麻油味
海鮮炒粉絲+豆腐湯
海鮮泡菜餅
2021-08-06
2021-07-25 1375 瀏覽
話說昨天一直都好想好想食醬油蟹、並懷住滿心歡喜的心情、電話Book咗6:30分食韓國菜、去到餐廳用咗大約10至15分鐘點菜、6:45落咗單、之後點左一個部隊鍋、同兩隻醬油蟹、等咗35分鐘上左2隻醬油蟹、即係7:21先到上到醬油蟹、坐咗一個鐘先上到部隊鍋、部隊鍋7:44先到、到我哋埋單、想要返張單、職員唔識聽英文、之後佢地話部機壞咗印唔出嚟、咁我哋就話要張手寫單、之後又話出唔切菜、亦都係無提供到俾我地、真心覺得有啲失望。
2021-07-24 1297 瀏覽
約咗個朋友試試呢間韓國餐廳我哋6:45去到 都已經差唔多爆場入到去環境都OK我哋兩個人佢俾咗張四人枱我哋我哋點完野食之後 每人俾咗六小碟小菜都幾好食😋主菜就好失望我哋叫咗海鮮煎餅 半隻炸雞 水冷麵 加3支啤酒水冷麵竟然係最好食佢又醋同芥辣可以加落去夏天食好舒服海鮮煎餅好失望 得幾粒好細嘅八爪魚🐙個汁仲要冇乜味好淡半隻炸雞炸都好乾同埋都係好淡一啲調味都冇唔知係咪有限時我哋食咗兩個鐘之後就俾左張單我地埋單6百幾
約咗個朋友試試呢間韓國餐廳

我哋食咗兩個鐘之後就俾左張單我地
埋單6百幾
2021-07-23
2021-06-26 1159 瀏覽
本來網上看到很多好評所以滿心期待過嚟食 叫了醬油蟹炸雞和gimbap 感覺三樣都非常一般 真的有點失望 此外 環境亦一般 他們開了窗 一直有烏蠅在我們枱附近 最後還直接附上了我們的食物上
Got a sudden crave for Korean food after meeting my Korean professor, and he recommended this restaurant to us. It is very cozy, spacious and really run by Koreans. Besides, it only took us 6-7 mins to walk from Hotel Icon.I have ordered spicy seafood noodle. Look at the portion! Seriously, I am almost full already after finishing the seafood in the bowl!It is free for us to refill the side dishes (sweet potatoes are the best!)

!

Spicy  seafood  noodle

!)
Spicy  seafood  noodle
2021-05-28 1763 瀏覽
上網睇到蔡生推薦,湊巧朋友又約食飯,便一戰。由於是星期五,有好多枱已經被提前預訂,所以walk in客人根本就無法入內食飯,建議有心到店既客人,提早預訂枱,以免人太多,白行一趟。店員沒有為我們安排梳化椅,有點遺憾,感覺坐梳化椅會更舒服。不過我們都諒解,同行只有3人,所以未夠人坐4人位。店內很大,坐得很舒服,牆上面貼滿韓字。這個年頭沒有得出外旅遊,只能靠食韓店,懷念在韓國🇰🇷旅行的日子。我們首先點了最出名嘅醬油蟹,由於我們3個人想再試其他嘢食,所以只點了兩隻。醬油蟹很多膏,而且蟹腳很鮮甜,太好味了😋果然最出名係醬油蟹。本身以為兩隻不夠3人分,但原來份晤足夠3個人。蟹係不包飯的,需要另外加飯,每碗10蚊。我們也點了八爪魚🐙火鍋,我見食評,很少人介紹這款火鍋,但這款火鍋🍲同行兩位朋友同樣讚好的。湯很鮮甜,飲完隔很久也不感覺到喉嚨好想飲水,證明味精味不太重,甚至是沒味精的。店員很細心為我們剪八爪魚,朋友都很害怕食八爪魚🐙頭,所以我們只吃了腳,都好好味。鍋內還有鮑魚,皇帝菜,芽菜,豆腐,令到整個湯十分之清甜,非常值這個價錢。不得不提係前菜,六小碟,一上枱,很壯觀,沒想到那麼多前菜,可以睇到韓店的
上網睇到蔡生推薦,湊巧朋友又約食飯,便一戰。

不得不提係前菜,六小碟,一上枱,很壯觀,沒想到那麼多前菜,可以睇到韓店的用心。前菜最好食係甜番薯🍠同泡菜。

整體來講,店員都好用心,我看見網上有說店員不好,我覺得只是店內範圍太大,店員沒能顧得上所有客人。

我最喜歡店舖嘅地方係,店內沒有限制每枱用餐時間,即使店外站滿客人,沒有預約,做不到生意,就告訴客人沒枱,所以客人傾幾耐計都可以,很值得一讚。

可惜,每次食完韓國菜,都是一身韓燒味

六小碟
醬油蟹
章魚🐙火鍋
  • 章魚火鍋
2021-05-10 1481 瀏覽
昨晚在youtube頻道上 看著名食家蔡瀾介紹在尖沙咀的一間韓國菜館 看得我食指大動 害怕母親節沒位 早上11點就到達等開門😊怪不得蔡瀾說這是坐得最舒服的韓國菜館 我也有同感 座位闊落又明亮 我坐的是四人大卡座 現在我們兩人坐 實在太舒服了 空調又足夠 很多小鋪由於抽氣系統偏弱 進入店鋪就聞到很大的燒烤味 這店就沒有此缺點店主是韓國女士 操流利廣東話 態度熱誠 食品款式非常豐富 今天我沒有點普通常見的烤肉 炒年糕 紫菜包飯 泡菜鍋等等 而是選擇了蔡瀾特別介紹的雜錦牛肉濃湯鍋份量很大足夠四人用 內有牛舌 牛展 牛腩 牛根 雞髀菇 黃芽白配上濃濃的牛清湯 一點也不辣 軟硬度適中 超好味呀兩人吃四人份 肯定吃不了最後要打包走呢下次還要再來 試一試其他的出品

店主是韓國女士 操流利廣東話 態度熱誠 食品款式非常豐富

兩人吃四人份 肯定吃不了最後要打包走呢
下次還要再來 試一試其他的出品
2021-05-09
2021-05-02 1306 瀏覽
呢間野出名醬油蟹,但竟然去到同我講無。算,咪試下其他菜囉但吾知點解隔離枱又會有得食嫁喎☺️明明遲過我入,仲要聽住佢話有3隻淨呢頭同我講話星期一至三先有,點解轉頭人地又有?咩標準?揀客?乜料?都算,再試下其他野食辣海鮮豆腐湯,無附飯入面多蔥到呢,我食盒山水豆腐花都多豆腐過佢到拌飯啦,正正常常啦拌飯都吾正常我真係吾知佢開乜野韓國餐廳🙂到炸雞,正,無味,食炸粉真係哭能左又貴又難食又態度差仲有!個地下油度我以為佢用花生油拖地,去個廁所都洗左幾次馬上blacklist 😊
呢間野出名醬油蟹,但竟然去到同我講無。
算,咪試下其他菜囉
但吾知點解隔離枱又會有得食嫁喎☺️
明明遲過我入,仲要聽住佢話有3隻淨
都算,再試下其他野食
辣海鮮豆腐湯,無附飯
入面多蔥到呢,我食盒山水豆腐花都多豆腐過佢
到拌飯啦,正正常常啦
拌飯都吾正常我真係吾知佢開乜野韓國餐廳🙂
炸雞,正,無味,食炸粉
真係哭能左
又貴又難食又態度差
仲有!個地下油度我以為佢用花生油拖地,
去個廁所都洗左幾次
馬上blacklist 😊
2021-04-21 1533 瀏覽
呢間梨泰院,老闆娘李太係韓國人,黎左香港35年,做嘅都係正宗韓國菜。我識呢間都係因為睇左蔡瀾先生嘅視頻。今晚約左朋友試下。六點就去到,原本訂左6半,都唔駛,呢個時間都冇咩人,加上閒日。朋友想食牛肋骨湯,但餐牌冇,但李太話有,可以煮俾你,另外叫左炸雞同牛肉飯卷。韓國菜一般都上左前菜俾你地食先,都好食,我尤其鍾意個卷蛋牛肋骨湯都相當好,好順喉,味道剛剛好,牛肋骨肉又淋又有肉味炸雞正常,夠熱,個脆漿做得幾好,雞都嫩牛肉卷味比較清淡,係咁,正常的。食左$440左右,可以接受,下次幫襯可以試下其他野,例如燒肉

韓國菜一般都上左前菜俾你地食先,都好食,我尤其鍾意個卷蛋

牛肋骨湯都相當好,好順喉,味道剛剛好,牛肋骨肉又淋又有肉味

炸雞正常,夠熱,個脆漿做得幾好,雞都嫩

牛肉卷味比較清淡,係咁,正常的。

2021-04-21
10 分鐘 (堂食)
  • 牛肋骨湯
2021-04-18 1291 瀏覽
今日我首次光顧梨泰園,首先非常欣賞六小碟前菜,很多韓國餐廳未必會有六小碟前菜,之後我叫咗海鮮蔥餅,韓國炸雞原味半隻,大醬湯,石頭鍋飯,海鮮蔥餅先來但我們食到一半覺得是否有錯,因為蔥餅只有蔥搵咗好耐先睇到一點0.5mm魷魚,你話佢無海鮮唔係但細啲咁講,自己完全覺得中伏,石頭鍋飯搵唔到有一點肉可能老闆鄉下係咁煮法,本人眼見佢大醬湯內完全只有蜆肉,除咗炸雞先發覺先有五至六塊雞肉,心諗差唔多六百蚊食一個午餐竟然食咗素菜,之後唔會再光顧,當我去廁所時有個女顧客問待應我叫豬肉紫菜飯,但點解無豬肉係𥚃面,之後發覺自己真係「精挑細選」一間「素食」韓國菜館
2021-03-30 1457 瀏覽
辣海鮮豆腐湯 $108配料十足既海鮮豆腐湯 包括有蜆、蝦、蛋黃、豆腐等 淨係食配料其實都夠飽😂 而呢間係湯係偏辣 我自己都接受到 用黎送飯會比較合適 但男朋友就表示辣到唔想食 如果唔食得辣就唔建議你哋叫 唔係就會浪費咗成個湯🥺 不過個人認為佢都算好食 啲湯辣得黎有鮮味 而且啲海鮮都好新鮮🤣評分: 9/10🌟醬油蟹 (2pc) $380雖然蟹唔算好大隻 但每隻都充滿住蟹膏加咗醬油後蟹肉食落非常新鮮帶點微甜 而且蟹肉食落好軟滑 仲可以啜哂出黎好過癮 而蟹膏加埋另叫既紫菜珍珠米飯 兩者夾埋一齊食既感覺實在太正😋 整體感覺好鮮甜 雖然同韓國既味道仲有啲分別 但過下口癮都滿意了😚評分: 8/10🌟值得一提係呢度每人都有6種前菜 每樣味道都唔錯 其中最出色係泡菜、芽菜同魚餅🤤 每樣都整得好有韓國風味haha🙈———————————————————————梨泰園韓國餐廳 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路14-18C號僑豐大厦地下18A號舖
辣海鮮豆腐湯 $108
評分: 9/10🌟

醬油蟹 (2pc) $380
評分: 8/10🌟

———————————————————————
梨泰園韓國餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路14-18C號僑豐大厦地下18A號舖
2021-03-28 997 瀏覽
朋友推介去試下!叫了幾樣基本的食物,每樣都好味,勝價比高👍服務員態度又好,環境好舒服!朋友果然冇介紹錯👍下次一定要試下其他食物。6小碟的免費小食亦好好味,不知有冇得追加?
朋友推介去試下!
叫了幾樣基本的食物,每樣都好味,勝價比高👍
2021-03-26 781 瀏覽
🦀醬油蟹 (2隻) 💲3️⃣8️⃣0️⃣佢算係甜甜地既醬汁,加埋蒜頭同埋辣椒食。一定要叫碗飯。佢既蟹膏算適中,可以再多D😂手手腳腳都食到有蟹肉,YUMMY 😍 個蟹蓋可以加飯上去,一啖食落去充滿幸福感覺🍙紫菜飯卷💲8️⃣0️⃣韓國菜一定要叫,所有材料切絲,再用紫菜同飯卷埋一齊。🥘辣海鮮豆腐湯💲1️⃣0️⃣8️⃣海鮮同豆腐既現搭,海鮮種類都多,🦐🦑蜆,但個湯就好似辛辣麵既湯底😂🧀芝士海鮮泡菜餅💲1️⃣7️⃣8️⃣如果佢可以成塊都再煎脆D會好好多,芝士OK拉到少少絲,個味道有D似🍕😆同埋呢個價錢就唔太值 🍚白飯💲1️⃣0️⃣配醬油蟹🦀每位客人都有六小碟前菜,可Refill整體我淨係覺得醬油蟹🦀係抵食同埋好食😆😆此店有加10%服務費
🦀醬油蟹 (2隻) 💲3️⃣8️⃣0️⃣

🍙紫菜飯卷💲8️⃣0️⃣
韓國菜一定要叫,所有材料切絲,再用紫菜同飯卷埋一齊。

🥘辣海鮮豆腐湯💲1️⃣0️⃣8️⃣

🧀芝士海鮮泡菜餅💲1️⃣7️⃣8️⃣

🍚白飯💲1️⃣0️⃣
配醬油蟹🦀

每位客人都有六小碟前菜,可Refill

整體我淨係覺得醬油蟹🦀係抵食同埋好食😆😆

此店有加10%服務費
2021-02-24 1249 瀏覽
lunch time行到去韓國街係理由唔食韓國菜嘅,今次桃桃就試咁呢間餐廳。坐低就聽到隔離枱係講緊韓文,就覺得好有去咗韓國嘅感覺炸醬面 + 6小碟前菜 ($68)桃桃睇running man成日見到d 主持食炸醬面食得好滋味咁,嚟到韓國菜館就叫嚟試下。沒想到未有炸醬面waiter就上咗每人一盤6小碟的前菜,很驚喜呢。最有趣的是那碟好像蘿蔔的原來是薯仔,咬下去的時候嚇了一嚇。第一次食韓式炸醬面的桃桃要俾讚呢個面,味道很好而且又有牛肉粒又有豬肉粒。

炸醬面 + 6小碟前菜 ($68)
炸醬面
炸醬面
前菜
We came here for lunch but realised everything was double the price comparing to other Korean restaurants. One Soy sauce crab was charged around HKD200. Another fish soup hotpot was HKD350 ( sharing for 2 ppl) but had only a few piece of fish, tofu, some radish and bean sprout in it. Food tastes ok but the price was truly high. Lunch for 2 was 650. I felt being ripped off and will not come back again.

2021-02-21