2020-07-15 94 瀏覽
喺旺角油麻地嗰啲地方行街,自然喺附近落腳食餐飯,今次就揀咗韓國菜,呢間韓國菜係比較傳統果種嘅感覺,都幾似去咗韓國。餐牌選擇多多,比較新鮮嘅肉同埋普通腌制肉類都一樣一應俱全。也有芝士炸雞等等食品~精選豬肉拼盤(五花腩片,豬柳,豬頸肉) $158我最鍾意食佢個五花腩,比較新鮮肥美又彈牙,另外豬柳同埋豬頸肉如果點上佢嘅特製醬汁包括麻油及鹽就好夾!精選牛肉拼盤(牛肉,牛肋骨,牛肋骨肉) $208三份牛肉,主要都係我朋友食,因為最近對牛肉有啲敏感。我自己就食咗少少,味道都可以啦。高麗人蔘雞湯$160人蔘雞湯裏面有好大份雞,我哋比較鍾意飲湯就揀大份少少,不過其實兩個人細份都夠飲啦。呢度都有一般嘅飲品包括除咗韓國罐裝飲品之外,都有檸檬茶嗰啲,食韓國嘢一定要飲野,如果唔係嘅話會好口乾~

精選豬肉拼盤(五花腩片,豬柳,豬頸肉) $158

精選牛肉拼盤(牛肉,牛肋骨,牛肋骨肉) $208

高麗人蔘雞湯$160

2020-07-13 104 瀏覽
呢間店隱身係旺角通菜街 油麻地站同旺角站過嚟都應該差唔多行6-8分鐘左右未到7點上到去 已經有3/4枱客比起香港常見的韓國餐廳modern的裝修店內的燈光佈置更有種韓國小店的感覺同朋友2個都係芝士魔人 原本點左138既壽司 芝士卷蛋同芝士雞仼食 不過店員話宜家可以加20任食炸雞同飲品買一送一當然就要埋啦🤣1.前菜有人可揀2款 每一份小菜量唔大味道好好 特別泡菜唔會太辣太酸2.芝士雞雞件唔係炸或者烤 應該係炒過既芝士佈滿成個鐵板 上面有啲炒過雞既醬汁店員有提醒撈下先 雞汁混合芝士相當惹味芝士拉絲力極強 3.芝士紫菜蛋卷上枱賣相普通 但食落有滿滿芝士中間的紫菜令蛋卷口感更豐富4.炸雞有5隻味 個人鍾意甜辣、醬油、薑蔥甜辣係最夠味 辣有後勁 最適合重口味既人醬油係烤雞 咸咸甜甜 又無咁熱氣薑蔥就最清新 蔥絲帶爽甜 解膩5.韓式壽司比較普通 朋友少食韓式壽司 就話好鍾意材料都算充足 有牛肉不過食多會太飽
呢間店隱身係旺角通菜街

比較普通 朋友少食韓式壽司 就話好鍾意
材料都算充足 有牛肉
不過食多會太飽
2020-07-12 94 瀏覽
同兩位閏蜜係附近做body check, 順便晚飯直落,朋友話想試下梨滿園新推出既90分鐘「任食」炸雞🍗一於奉陪😋除左可以任食5款炸雞,仲有人參雞湯🐔拉絲芝士豬手拉絲芝士紫菜卷蛋不過漏左影埋芝士紫菜飯🍙另外有點可惜係五款炸雞當中,當日無左薑蔥味,只有甜辣味,蜜糖味,芝士味同秘製醬油味四款,店員溫馨提示可以食埋酸蘿蔔解膩雞肉外脆內嫩 炸得唔油膩-芝士味:充滿住濃郁既芝士粉-秘製醬油味:好有港式風味-甜辣味:辣味比甜味多-個人最鍾意甜甜的蜜糖味🍯
同兩位閏蜜係附近做body check, 順便晚飯直落,
朋友話想試下梨滿園新推出既90分鐘「任食」炸雞🍗

-甜辣味:辣味比甜味多
-個人最鍾意甜甜的蜜糖味🍯
  • 芝士蛋卷
2020-07-10 64 瀏覽
好耐冇食韓國嘢,所以同朋友book咗呢度食飯。裝修正常,好有一般韓國餐廳嘅風味👍🏻我哋兩個人叫咗一個牛肉芝士石頭鍋飯同埋牛肉壽司卷👍🏻牛肉芝士石頭鍋飯味道好好,入面嘅配料都非常之多,一啲都唔馬虎,芝士嘅份量好足夠,撈完個飯之後每一粒飯都會有芝士係上面,仲做到拉絲嘅效果,超級邪惡又吸引😆再加埋啲辣醬落去一齊食,成個味道都好豐富,入面嘅牛肉本身都醃好咗,甜甜地配埋個飯一齊食味道好好。不得不提嘅係個石頭鍋熱到好足夠,就算啲飯已經擺咗十幾至20分鐘,食嘅時候都仲係好熱,抵讚👍🏻牛肉壽司卷味道亦都好好,入面有牛肉黃瓜蘿蔔青瓜等等,非常豐富,食入去嘅時候蔬菜嘅脆同埋牛肉嘅軟熟加埋一齊口感唔錯,牛肉有醃製過所以味道都好足夠。不得不讚嘅係呢度啲侍應服務態度都好好,會好貼心咁問我哋需唔需要豉油Wasabi,又會提我地加啲辣醬落石頭鍋飯會好食啲,或者同咩配菜一齊食會冇咁膩,非常抵讚😆

我哋兩個人叫咗一個牛肉芝士石頭鍋飯同埋牛肉壽司卷👍🏻

All You Can Eat🐥🐥🐥 Chicken💛💫..有冇諗過。。可以瘋狂吃炸雞❓今晚真係雞🐥 全部都係炸雞🐥🐥🐥。120mins 任食不同口味既炸雞🍗,仲有紫菜包飯、拉絲芝士紫菜蛋卷、韓式拉絲芝士雞,真係超級邪惡既晚餐。.炸雞🐥 好多款口味,有蜜糖、芝士、辣味、原味,款款都炸至香脆香口,雞嫩又滑 確係好食。.而拉絲系列:蛋卷、芝士雞,好岩鐘意食芝士既你,每口都夾雜住芝士既誘惑。不過小心,多吃會膩啊。.紫菜包飯,係我吃韓國菜🇰🇷 必吃的。雖然味道平平,但吃出韓國菜 那份平實口感 吃在嘴裡感覺滿足。..如果你都愛吃炸雞🐥。。來一次瘋狂吃炸雞吧💛。..×××××ש旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈Deli2 1樓..

All You Can Eat🐥🐥🐥 Chicken💛💫

如果你都愛吃炸雞🐥。。來一次瘋狂吃炸雞吧💛。
×××[梨滿園韓國料理 -YoLi]×××
©旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈Deli2 1樓
2020-07-07 51 瀏覽
行旺角最煩惱就係諗食咩!餐廳種類多籮籮,各國美食都有~然後醒起好耐冇食韓燒,驚熱氣都照食喇~搵到附近有呢間,第一次食,估唔到又幾有驚喜喎!食咗2樣嘢:精選牛肉拼盤同埋高麗人蔘雞湯拼盤有牛肉、牛肋骨同牛肋骨肉每次韓燒最鍾意就係牛肋骨肉最滑最多汁呢個牛肋骨都唔例外,而且醃得好入味,唔錯!至於個高麗人蔘雞湯呢,本身以為好少但食落又覺得呢個份量2個人食啱啱好!湯汁唔會好濃味,但鮮味十足雞肉嫩滑,似係浸熟嘅,一啲都唔嚡口見到仲落咗唔少藥材,感覺好補身~
行旺角最煩惱就係諗食咩!
餐廳種類多籮籮,各國美食都有~
然後醒起好耐冇食韓燒,驚熱氣都照食喇~
搵到附近有呢間,第一次食,估唔到又幾有驚喜喎!
食咗2樣嘢:精選牛肉拼盤同埋高麗人蔘雞湯
拼盤有牛肉、牛肋骨同牛肋骨肉
每次韓燒最鍾意就係牛肋骨肉
最滑最多汁
呢個牛肋骨都唔例外,而且醃得好入味,唔錯!
至於個高麗人蔘雞湯呢,本身以為好少
但食落又覺得呢個份量2個人食啱啱好!
湯汁唔會好濃味,但鮮味十足
雞肉嫩滑,似係浸熟嘅,一啲都唔嚡口
見到仲落咗唔少藥材,感覺好補身~
2020-07-07 50 瀏覽
今日同男朋友去完旺角睇傢俬搵野食朋友介紹呢間韓野野個任食炸雞幾抵其實都真係幾抵!$138任食 仲有任飲人參雞湯真係好吸引 芝士拉絲但最後我地俾燒肉吸引左 因為都係抵~唔駛$100有一碟肉 不過不足就係無爐邊蛋前菜有幾款 佢地話個泡菜係自己整嘅而食落又真係幾好食 又唔算好辣 仲可以無限refill添 呢個我地好似fill左4次😂左邊果個係麻油鹽醬 用黎配五花肉食兩隻醬都好食仲有其他配料 豆板醬 包生菜呢個牛肉雖然唔駛$100蚊但係肉質ok 味道唔錯另外我地仲叫左個豬肉拼盤 同樣又抵又好食不過拼盤就每樣4塊左右 最後仲叫左個雪濃湯 因為見韓國人好鐘意飲胡椒味好香 牛輾都好多 仲有粉絲 所以好飽 但個濃好開胃好好飲~呢餐400令蚊覺得幾飽幾滿足~
今日同男朋友去完旺角睇傢俬搵野食
朋友介紹呢間韓野野個任食炸雞幾抵

但最後我地俾燒肉吸引左 因為都係抵~
唔駛$100有一碟肉 不過不足就係無爐邊蛋

呢個牛肉雖然唔駛$100蚊但係肉質ok 味道唔錯
另外我地仲叫左個豬肉拼盤 同樣又抵又好食
不過拼盤就每樣4塊左右

最後仲叫左個雪濃湯 因為見韓國人好鐘意飲
呢餐400令蚊覺得幾飽幾滿足~
2020-06-29
2020-07-06 32 瀏覽
依家個個都興食步隊鍋,或者啲有芝士蛋嘅新韓燒🤔🤔🤔已經好少呢類舊式正統嘅韓燒平時上開3樓食大牌檔今次就試下嚟呢間韓燒食下當減下食少啲飯啦😂😂😂肉未到就梗係飲返杯直送韓版啤酒啦前菜!staff 話係自己整,我覺得幾唔錯唔會太辣/太酸,甜度啱啱好!雪濃湯又係勁牛骨味牛輾又係好多,勁暖胃包肉配菜,有辣/唔辣生菜我就揀咗辣嘅!咁先似韓國架嘛!上面個個係麻油鹽醬,勁好俱食!以後係屋企食都可以學佢咁整呢個醬點肉食!啲牛勁靚! 值得推介
依家個個都興食步隊鍋,或者啲有芝士蛋嘅新韓燒🤔🤔🤔
已經好少呢類舊式正統嘅韓燒
平時上開3樓食大牌檔
今次就試下嚟呢間韓燒食下
當減下食少啲飯啦😂😂😂
肉未到就梗係飲返杯直送韓版啤酒啦

前菜!staff 話係自己整,我覺得幾唔錯
唔會太辣/太酸,甜度啱啱好!

雪濃湯又係勁牛骨味
牛輾又係好多,勁暖胃

包肉配菜,有辣/唔辣生菜
我就揀咗辣嘅!咁先似韓國架嘛!

上面個個係麻油鹽醬,勁好俱
食!以後係屋企食都可以學佢咁整呢個醬點肉食!

啲牛勁靚! 值得推介
  • 特選牛肋骨(無醃)
  • 特選牛肋骨(醃)
  • 五花腩
2020-07-06 31 瀏覽
今次又去了一家旺角的韓式餐廳食晚餐!這餐廳既有傳統的韓國料理,也有近年人氣急升的韓式炸雞放題及各款新派韓式料理!餐廳人流實在不多,可能是星期一晚的緣故,約只有一半的人流,不過好處是環境更寧靜,更舒適。再說環境,餐廳內部寬闊,有一定空間感,有格調的燈光環境,昏昏暗暗,就是適合三五知己傾計的感覺。兩款主菜,說來雖少,份量卻十足。韓式生醃醬油蟹 ($188) Fresh Crab in Korean Sauce (HKD188) 第一次吃醬油蟹,這款傳統韓國菜,可說是為「米飯盜賊」,只要有醬油蟹,吃數碗飯也可以的意思,是撈飯一流的美食!韓式牛肉八爪魚鍋 ($268) Spicy Octopus and Beef in Hot Pot (HKD268) 海鮮煱可謂巨型,配料多,除了大份八爪魚和牛肉,也有金菇,豆腐,雜菜,更加有韓式年糕等配料,湯底味道對我而言偏鹹,不過年糕有嚼勁,吸收了整個湯底的精華,非常不錯,也不至於像湯底般鹹。兩個人點了兩款菜,儘管作價未至相宜,不過韓國菜在港作價也是較進取,但考慮到環境乾淨衛生,還是相當不俗!

兩款主菜,說來雖少,份量卻十足。

2020-07-06 26 瀏覽
2020年7月2日。旺角。本來真係冇乜心情出街,冇乜心情食嘢但呢日係一個重要嘅人嘅生日,所以循例都要出去慶祝下一早book咗食韓燒,餐廳位置唔算難搵唔食韓燒仲有另一選擇!120分鐘任食芝士雞都好抵喎~餐廳裝修都幾有風味~座位闊落!餐牌有好多頁,可以慢慢睇,慢慢揀~高麗人蔘雞湯,$88有大或者細揀,大嘅$160;細嘅$882個人,細都夠食喎!烤無骨雞胸肉,$78無骨雞胸肉有辣有唔辣,任君選擇壽星公揀咗唔辣燒完超級驚喜!因為個雞肉應該用咗蜜糖醃,食落甜絲絲~非常惹味~韓燒緊係唔少得多種配菜喇~蜂蜜柚子茶,$14每人仲嗌咗一杯柚子蜜消暑又解渴~
2020年7月2日。旺角。
本來真係冇乜心情出街,冇乜心情食嘢
但呢日係一個重要嘅人嘅生日,所以循例都要出去慶祝下

一早book咗食韓燒,餐廳位置唔算難搵

唔食韓燒仲有另一選擇!
120分鐘任食芝士雞都好抵喎~

餐廳裝修都幾有風味~
座位闊落!

餐牌有好多頁,可以慢慢睇,慢慢揀~
高麗人蔘雞湯

高麗人蔘雞湯,$88
有大或者細揀,大嘅$160;細嘅$88
2個人,細都夠食喎!
烤無骨雞胸肉

烤無骨雞胸肉,$78
無骨雞胸肉有辣有唔辣,任君選擇
壽星公揀咗唔辣
燒完超級驚喜!
因為個雞肉應該用咗蜜糖醃,食落甜絲絲~非常惹味~

韓燒緊係唔少得多種配菜喇~

蜂蜜柚子茶,$14
每人仲嗌咗一杯柚子蜜
消暑又解渴~
2020-07-02
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
高麗人蔘雞湯
烤無骨雞胸肉
2020-07-05 50 瀏覽
新出既晚市放題有128任食炸雞 and 138任食壽司、芝士蛋卷、芝士雞而138放題+20就可以有埋炸雞任食Menu既飲品仲係宜家仲係買一送一❤️❤️❤️一、環境 地點旺角站行一陣就到 都算方便餐廳裝修唔算好新 用色、燈光都有啲懷舊蔇感覺 都幾有特色 而整體都十分企理、舒服,一啲都唔迫二、嘢食嘢食方面就真係好滿意先講前菜,最欣賞係泡菜 好似係餐廳自己醃,好好食又唔會太辣,夠哂開胃#芝士雞 一上碟鐵板夠哂熱夠哂拉絲!邪惡到不得了!芝士味道濃厚 而且極其闊佬 份量大到咩都用嚟點都未食得哂 好適合啲重口味嘅人而雞肉都幾滑 同芝士搭埋一齊好夾好好食#芝士蛋卷蛋卷嚟講 呢個都相當有心思除咗份量夠哂大份 入面夾住大量芝士 外面嘅醬料都落得好足兩個人食絕對夠哂 味道都係冇得挑剔!#牛肉壽司個人較少食韓國壽司,食落都有唔少驚喜除咗麻油香之外 整體食落感覺清新 較為爽口 而且味道偏甜 但又能夠帶出牛肉嘅味道 唔會俾其他配料搶咗 都相當值得推薦#炸雞 炸雞嚟講 稱唔上食過最好食嘅炸雞,但幾隻味道都值得推薦 係個人幾鍾意嘅佢唔係出面食到嘅無骨炸雞 感覺似係鋪頭自己買雞返嚟斬完攞去炸 所以會有連埋雞翼尖嘅成隻雞翼味
新出既晚市放題

旺角站行一陣就到 都算方便

二、嘢食
嘢食方面就真係好滿意

#芝士雞
一上碟鐵板夠哂熱夠哂拉絲!邪惡到不得了!
而雞肉都幾滑 同芝士搭埋一齊好夾好好食

#芝士蛋卷
蛋卷嚟講 呢個都相當有心思
除咗份量夠哂大份 入面夾住大量芝士 外面嘅醬料都落得好足
兩個人食絕對夠哂 味道都係冇得挑剔!

#牛肉壽司
個人較少食韓國壽司,食落都有唔少驚喜

#炸雞
味道嚟講 佢有五隻味:薑蒽味;甜辣味;芝士味;蜜糖味;秘製醬油味
個人最鍾意甜辣味同蜜糖味

其他都上得幾快
2020-07-02
1K
2020-07-02 28 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨.之前食妹記見到有間韓國野都想試好耐,今次同韓粉朋友就有機會來喇!有韓國人店員,店入裝修都好有韓國feel。.🐔🧀🍙🍳任食芝士雞、韓國壽司、芝士紫菜卷蛋原價$138✨芝士雞個芝士底厚過綿胎✨包到舊雞抖唔到氣✨壽司D牛同配菜唔錯☁️但飯就比較乾身☁️個芝士蛋紫菜好濕😬 但係有分俾濃芝士同林左既紫菜 🤣.10% Service Charge.#旺角好西 #旺角美食 #梨滿園 #hkfoodie #tgead韓式
👧🏻😋👅🍽✨
🐔🧀🍙🍳
任食芝士雞、韓國壽司、芝士紫菜卷蛋
原價$138
✨芝士雞個芝士底厚過綿胎
✨包到舊雞抖唔到氣
壽司D牛同配菜唔錯
☁️但飯就比較乾身
☁️個芝士蛋紫菜好濕😬 但係有分俾濃芝士同林左既紫菜 🤣
10% Service Charge
2020-07-02 37 瀏覽
炸雞任食好邪惡 $128 加一服務費想食炸雞又唔想去快餐店既話,韓國餐廳真係唔錯既選擇。90分鐘炸雞放題究竟食到幾多呢 LOL 五款味道幫我叫左一人一件encore 多左一輪都已經好飽了...我最鐘意係秘製醬油味! 佢個汁唔會太咸,但係都幾入味,收晒水又唔會整到碟底太多汁。蜜糖認真都唔錯,甜甜地冇死既! 總體黎講D雞炸得幾好,有酸蘿蔔粒送就冇咁乾同感覺冇咁熱氣。芝士味同薑蔥味其實只係有D芝士粉同D蔥係放上面, 不過都OK既,如果真係炸果陣都有埋味,或者加有味汁黎烤就正了😆
炸雞任食好邪惡 $128 加一服務費

2020-06-30 3117 瀏覽
去年底的韓國旅行,回港後仍然想念著那幾天的愉快時光。友人知道我的心意,今晚特意帶我來旺角通菜街食韓國菜。這間「梨滿園」在商業中心一樓,餐廳座位寬敞,坐得頗為舒服。點餐後會奉上小菜,韓國的小菜都是離不開泡菜、芽菜等醃漬物。從前不明白為何人家會如此喜歡吃生蟹,自從在韓國嚐過一次後就知道了!打開「梨滿園」餐牌,看見生醃醬油蟹這道菜已拍板了。醬油蟹新鮮,蟹肉入口鮮甜,而且還加上了creamy質感的蟹膏。豉油醃得非常入口,鮮味咸香配白飯食一流。本身有點怕餐廳做得不好,吃完會有不適,但到寫這篇食評時,筆者依然安好無恙。唯一就是定價有點貴,$188的價錢只得一隻的份量,吃完仍未滿足呢。鍋物份量很多,足夠3-4人進食。滾起後會有店員協助剪開八爪魚和牛肉。韓式辣湯煮得很香,食材都燉得好入味,全都帶點韓式辛辣香味。牛肉肉質腍身。八爪魚則是爽身,咀嚼間未見過韌。鍋內還有金菇、豆腐、泡菜、年糕⋯⋯等等,盛了2小碗吃已有飽肚感。吃完韓國菜最好就是來一杯冰飲解辣!

這間「梨滿園」在商業中心一樓,餐廳座位寬敞,坐得頗為舒服。

點餐後會奉上小菜,韓國的小菜都是離不開泡菜、芽菜等醃漬物

韓式生醃醬油蟹

!打開「梨滿園」餐牌,看見生醃醬油蟹這道菜已拍板了。
韓式生醃醬油蟹

。豉油醃得非常入口,鮮味咸香配白飯食一流

韓式牛肉八爪魚鍋

韓式辣湯煮得很香,食材都燉得好入味,全都帶點韓式辛辣香味

蜂蜜紅棗茶

吃完韓國菜最好就是來一杯冰飲解辣
2020-06-29
2020-06-27 63 瀏覽
難得放寬了限制,於是就夠膽去食因衛生而不敢食的放題。見這間超過500 like 就試一試。地點有點難找,是在女人街的裡街,而且是工業大廈的另一扇門!我入了工廈才發現不通往餐廳的。我們試了120分鐘的放題,可以點的菜選項雖然不多,但味道不錯。韓國壽司食得出和日本的壽司有分別,這個的醃菜味多一些。可能真的是很用心製作,拉絲芝士紫菜卷蛋我們在全程120分鐘只點到一次,但味道很不錯。估不到韓式蛋卷卻充滿日式的風味。我真的很喜歡紫菜、蛋黃醬和粉團的配合!完全有街邊章魚燒的味道。要玩得就當然不可以錯過的菜式:韓式拉絲芝士雞。雖然雞碎沒甚麼驚喜,但佢拉絲長到不可思議!!而且芝士份量很多。是一間玩味十足,超邪惡的放題。

韓國壽司食得出和日本的壽司有分別,這個的醃菜味多一些。

是一間玩味十足,超邪惡的放題